Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2017 20:09
Diaval

XXX.XXX.76.3

Dobry den, poridili jsme si dva psy (krizenec malamuta, brazilske fily, labrador) maji necele 3mesice. Jeden klidas, druhy divoch. Mame 1,5 stareho syna, vzdy jsem s nim, kdyz jsou stenata pustena z kotce ven a litaji. Ten divocejsi si na syna ale dovoluje, uz ho kousl do briska, kdyz jsme byli u nich a hladili jsme je pri zradle. Kdyz se s nim dnes pretahoval o lano, skočil po nem a kousl ho a tahal za tricko. Snazim se je naucit, aby s malym vychazeli a hlavne aby byli partaci a hlidali ho. Ale vidim rozdil, ten klidnejsi si necha se sebou delat cokoliv, jen kdyz se mu to uz nelibi, lehce se po nem ozene a jde dal, ale ten divocejsi jde na tvrdo. Mam strach, ze je to typ psa, ze nevyjde s detma. Chtela bych poradit, pujde to do budoucna? Je jeste mlady, pujde preucit? Nebo dokud je mlady, dat ho do jiných dobrych rukou? Nechtela bych se ho vzdat, ale pokousane dite mit nechci . Dekuji za rady.

26.8.2017 20:17
awake

XXX.XXX.115.235

" Je jeste mlady, pujde preucit?" Přeučit co? Co jste ho již naučili? Štěně se vychovává a cvičí a né že se přeučuje.
Podle toho co popisujete těžko říct jestli je to agrese, nebo hra štěněte. Pokud si s ním nevíte rady, bylo by nejspíš lepší ho vrátit chovately. Malamut a fila. To je dost blbá kombinace plemen s "komplikovanou" povahou.

26.8.2017 20:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Mam strach, ze je to typ psa, ze nevyjde s detma.
""""""""
Ale vyjde .
On si děti srovná.
Děláte to dobře.
Nemluvte jim do toho.

- poridili jsme si dva psy (krizenec malamuta, brazilske fily, labrador)
""""""""""""""""
Proč ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.8.2017 20:34

rapotacka11 napsal(a):
Mam strach, ze je to typ psa, ze nevyjde s detma.
""""""""
Ale vyjde .
On si děti srovná.
Děláte to dobře.
Nemluvte jim do toho.

- poridili jsme si dva psy (krizenec malamuta, brazilske fily, labrador)
""""""""""""""""
Proč ?

Tak tedy ač znám rap. vtípky, teď nerozumím.

26.8.2017 20:36
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Já to mu taky nerozumím.

26.8.2017 20:39

Ale vyjde
.
On si děti srovná.
Děláte to dobře.
Nemluvte jim do toho.

Co když to někdo vezme vážně. Až bude štěňatům půl roku, budou dítěti necelé dva roky - a to už je dost blbý nepoměr na to, aby ho štěně rovnalo.

26.8.2017 20:41
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Dvě štěňata do kotce.
K děcku, které ji plně zaměstná.
Se štěňaty je třeba taky makat...
Evidentně netušili, do čeho se pustili.

Taky dobrá věta:
- ten klidnejsi si necha se sebou delat cokoliv,
jen kdyz se mu to uz nelibi, lehce se po nem ozene...

26.8.2017 20:44

Pak bych jim poradila, ať toho divokého dají někomu zodpovědnému a věnují se tomu jednomu. Jinak skončí oba trvale v kotci ( možná je pak budou krmit vidlema ).

26.8.2017 20:46

.."- ten klidnejsi si necha se sebou delat cokoliv,
jen kdyz se mu to uz nelibi, lehce se po nem ozene"...

Možná by nebylo od věci, dát někomu zodpovědnému obě.

26.8.2017 20:50

(krizenec malamuta, brazilske fily, labrador)
Sourozenci z jednoho vrhu ?
A taky nevím, kdo mohl toto pokřížit a odchovat. Dost divná kombinace plemen.

26.8.2017 20:52
Diaval

XXX.XXX.76.3

Nemusite me chytat hned za slovo, urcite chapete, co jsem tim myslela. Preucit jeho chovani, zda-li pujde odnaucit ty jeho "vyjizdeci" nalady na nej. Psala jsem zde, jestli s tim ma nekdo zkusenost. Blba kombinace? Docetla jsem se, ze je to prave hodny a rodinny typ. I chovatelu jsem se ptala na chovani rodicu, jelikoz jsem brala pejsky k detem.

26.8.2017 20:59
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

To jsou vaši první psi ?

26.8.2017 21:01
Diaval

XXX.XXX.76.3

Prosim vas, nechte si kritiku, vime, do ceho jsme se dali, ze to bude boj. Mame je mesic doma a pozorujeme chovani, s vycvikem začínáme. Zakladni povely, zvladame jiz perfektne po ke me. Ale to je zatim nic, oproti tomu, jakou dlouhou cestu pred sebou mame. Ptala jsem se pouze na to odnauceni, zda to pujde, nebo pejska dat jeste za vcasu do jinych rukou, kde asi nebude dite. Na jinych web strankach lidi psali, ze to jde, ale deti meli starsi a psy mensi. Takze jsem se chtela zeptat na nas konkretni pripad. Ale vidim, ze tady jen hazite lidem klacky pod nohy a zadnou radu nedate. Takze asi chyba sem neco psát. Nemuzete vedet, jaci lide jsme, kolik casu stenatum venujeme, jak k nim pristupujeme. To nevite. Psala jsem jen jednu otazku. Dekuji za vase velmi cenne rady.

26.8.2017 21:03
Diaval

XXX.XXX.76.3

Nejsou. Mame zkusenosti. Ale proste ne tady s tim chovanim.

26.8.2017 21:03

..."Je jeste mlady, pujde preucit? Nebo dokud je mlady, dat ho do jiných dobrych rukou?"...
Skoro bych řekla, že "b" je správně. Dost lidí už tady psalo, že vychovávat dvě štěňata současně je hodně složité. Zvlášť, když máte plné ruce práce s dítětem a kombinace plemen není ideální ( jinak řečeno - jsou i jednodušší plemena na výchovu ).

26.8.2017 21:06
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Nejsou první. Mame zkusenosti.
"""""""""""""
Štěňata koušou a rvou.

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?q=agresivn%C3%AD+%C5%A1t%C4%9Bn%C4%9B&sort=1.

26.8.2017 21:13

..."Na jinych web strankach lidi psali, ze to jde, ale deti meli starsi a psy mensi"...

To je právě ten zádrhel. Máte hodně malé dítě a hodně velké psy. Navíc psy poměrně složité na výchovu, navíc dvě najednou - a už dva psi jsou smečka...Dost problémů současně.
A jak jistě víte, každý pes je jiný...Jak vám někdo může poradit něco konkrétního?
Jeden vám "poklepe na rameno", že to určitě zvládnete. Jiný vám poradí, ať dáte pryč oba. Přesně proto, že neznáme ani vás, ani vaše psy.
Moje zkušennost je taková : Moje fena nesnáší děti kolem 3-4 let. Nevím, co s ní kdo z předchozích majitelů dělal, ale je to tak. Sedm let ji hlídám, aby nějaké nekousla. Za těch 7 let je to o hodně lepší, ale 100% jí věřit nikdy, co se týče malých dětí, nebudu.

26.8.2017 21:13
Pupča

XXX.XXX.54.33

Zdravím, Vaši situaci můžete posoudit jen vy, protože tohle je dost komplikované a na internetu se to nedá docela dobře popsat a přesně pochopit. Pokud máte pochybnosti, tak raději divočejší štěně dejte někomu, kdo mu nabídne dobrý domov, protože vychovávat tři "děti" najednou je trochu moc. Jak bude syn růst budou se hromadit nepříjemné situace (mám doma tříleté dítě a dva psi z nichž jeden je potencionálně velmi nebezpečný, takže trochu vím o čem mluvím). Budete muset být neustále ve střehu tak jako tak a myslím, že je lepší se těmto komplikacím vyhnout. To, že pořídit si dvě štěňata najednou a ještě k prckovi, není dobrý nápad, bych tu neřešila. Stalo se, co se stalo, teď je potřeba to vyřešit a vzít si ponaučení.

26.8.2017 21:16
Diaval

XXX.XXX.76.3

Jeste me napadla ted jedna vec. Dnes jsme byli na veterine, na ockovani, a ten divocejsi vrcel i na ostatni pejsky. Tak to jsem se taly trosku udivovala, ze tak male stene a uz vrci na ostatni pejsky. Prave i v te chvili jsem se polekala.

26.8.2017 21:18
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Dvě štěňata jsou většinou velice náročná, a k tomu ještě malé dítě. A ta kombinace plemen, a vaše nevědomost k tomu, viděla bych to na Novu, nebo krmení vidlema. Ale nee, asi bych se opravdu zamyslela, jestli jste nepřecenili své síly, a asi bych divočejší štěně vrátila a dala se na výchovu toho jednoho, vždyť si pak můžete pořídit časem (rok, dva) dalšího. Ale dva jsou smečka a když je nebudete cvičit zvlášť, tak od sebe budou odkoukavat akorát blbosti, a tahle kombinace plemen nebude vůbec jednoduchá na výchovu ani s jedním štěnětem. Plus to dítě, plus to, že nevíte, jetsli to je hra nebo není, štěňata jsou divoká a koušou, ale neznamená to, že budou útočit. Ale myslím, že jste si ukrojili moc velké sousto.

26.8.2017 21:26
Diaval

XXX.XXX.76.3

Pupca

Dekuju za vasi odpoved. Prave mam z toho takovy spatny pocit, kdyz vidim, jak se chova ten druhy k nemu a zaroven ten, ze si na nej dovoluje. Nekdo mi rikal, ze je proste jeste syn malinky a stene z nej nema zadnou autoritu, jenze pesan vyroste rychleji nez syn, ze. Nejsem prave typ cloveka, zbavovat se zvirete, chtela jsem tady slyset a ujistit, ze treba nakou raznejsi (neberte me zase za slovo) vychovou ho to odnaucim. Jsou z jednoho vrhu, v nasi rodine si babicka vzdy nechávala dva psy, a byli vzdy bez problemu a hodni k detem, ze zacatku jako mali taky kousali, ale prave ne tak, jak si dovoluje ten jeden na toho maleho. Musim to poradne zvazit, necekala jsem takove chovani smajlík a moc mi to je lito.

26.8.2017 21:34
awake

XXX.XXX.115.235

Diaval napsal(a):
Nemusite me chytat hned za slovo, urcite chapete, co jsem tim myslela. Preucit jeho chovani, zda-li pujde odnaucit ty jeho "vyjizdeci" nalady na nej. Psala jsem zde, jestli s tim ma nekdo zkusenost. Blba kombinace? Docetla jsem se, ze je to prave hodny a rodinny typ. I chovatelu jsem se ptala na chovani rodicu, jelikoz jsem brala pejsky k detem.

" Docetla jsem se, ze je to prave hodny a rodinny typ" Které plemeno? Fila nebo malamut?

Fila povaha - "Všechny originální brazilské standardy od roku 1946 popisovaly povahu fily jako agresivní vůči cizincům, což byla jedna z jejich charakteristik. Nic se nezměnilo v r.1986, kdy bylo plemeno uznáno FCI."
"Oficiální standard FCI/CBKC z 1.1.1984 u povahy a temperamentu výslovně uvádí: "Ve výstavním kruhu fila všeobecně nedovolí rozhodčímu, aby se jí dotkl. Pokud na rozhodčího zaútočí, tato její reakce nesmí být považována za chybu, ale za důkaz její povahy"

Znala jsem několik fil i malamutů, a ani jeden z nich neměl rád jiné psy.

26.8.2017 21:37
Pupča

XXX.XXX.54.33

Diaval napsal(a):
Pupca

Dekuju za vasi odpoved. Prave mam z toho takovy spatny pocit, kdyz vidim, jak se chova ten druhy k nemu a zaroven ten, ze si na nej dovoluje. Nekdo mi rikal, ze je proste jeste syn malinky a stene z nej nema zadnou autoritu, jenze pesan vyroste rychleji nez syn, ze. Nejsem prave typ cloveka, zbavovat se zvirete, chtela jsem tady slyset a ujistit, ze treba nakou raznejsi (neberte me zase za slovo) vychovou ho to odnaucim. Jsou z jednoho vrhu, v nasi rodine si babicka vzdy nechávala dva psy, a byli vzdy bez problemu a hodni k detem, ze zacatku jako mali taky kousali, ale prave ne tak, jak si dovoluje ten jeden na toho maleho. Musim to poradne zvazit, necekala jsem takove chovani smajlík a moc mi to je lito.

Opravdu to zvažte, do budoucna byste mohli mít více problémů než radostí. Jinak ráznější výchova Vám s největší pravděpodobností nebude fungovat. My jsme v naší nevědomosti a důvěřivosti právě na takové rady dali a málem si zkazili psa. Jen by jej to zatvrdilo a jeho chování by se mohlo stát nečitelnějším a agresivnějším. Každý pes je jiný a platí na něj jiné věci, ale důraznější výchova je cesta do pekel.

26.8.2017 21:40
Diaval

XXX.XXX.76.3

Tak to nevim, na kterych strankach jsem se to docetla, ale prave jsem byla rada, ze je to rodinny typ. Timto clankem jsem teda zaskocena. Ale s nasi fenkou si hrajou krasne. U obou plemen jsem se to docetla. A prave jak matka i otec, vyrůstaji s malymi detmi a jsou pry v pohode, aspon mi to bylo tvrzeno.

26.8.2017 21:46
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Diaval napsal(a):
Pupca

Proč jste si myslela, že budou mít stejné povahy? Jsou to kříženci 3 plemen.
Nebudete se mnou asi souhlasit, ale darovala bych oba a věnovala se synkovi. A až synek povyroste a pobere trošku rozumu, pořídila bych si jedno štěně.

26.8.2017 21:56
Diaval

XXX.XXX.76.3

To asi ne. Jednoho toho klidnejsiho bych asi nechala, maly na nem i lezi a pekne se "mazli". Potrebujeme totiz i psa "nutne" k baraku na hlidani. Chteli jsme dva, aby byli silna dvojka a od mala spolu. Nemuzu vam tady psat presny duvod. Ted je to pro vas matouci, ale lepe to vysvetlit nedokazu.
Jeste se zkusím poradit s odbornikem jednim. Ale dekuju za rady. Ted jsem vice utvrzelejsi toho jednoho vratit smajlík

26.8.2017 21:56
Pupča

XXX.XXX.54.33

awake napsal(a):
" Docetla jsem se, ze je to prave hodny a rodinny typ" Které plemeno? Fila nebo malamut?

Fila povaha - "Všechny originální brazilské standardy od roku 1946 popisovaly povahu fily jako agresivní vůči cizincům, což byla jedna z jejich charakteristik. Nic se nezměnilo v r.1986, kdy bylo plemeno uznáno FCI."
"Oficiální standard FCI/CBKC z 1.1.1984 u povahy a temperamentu výslovně uvádí: "Ve výstavním kruhu fila všeobecně nedovolí rozhodčímu, aby se jí dotkl. Pokud na rozhodčího zaútočí, tato její reakce nesmí být považována za chybu, ale za důkaz její povahy"

Znala jsem několik fil i malamutů, a ani jeden z nich neměl rád jiné psy.

Myslím, že to sem nepatří, ale pokud pes má tendence útočit na rozhodčího, tak v tom nevidím nic, co by mělo bránit tomu, aby pes byl popsán jako rodinný typ. Rozhodčí a cizinci jaksi rodina nejsou...pes může být úžasný pro svou rodinu a hrozbou pro všechny ostatní. Pokud je hrozbou i pro rodinu, tak je to špatně.

26.8.2017 21:58

Podle toho, co jste zde zadavatelko napsala - vzhledem k tomu, jak psům rozumíte a nerozumíte, bych na vašem místě okamžitě pro toho divočejšího začala hledat jiný domov, ideálně u někoho, kdo takovýmu pejskovi bude rozumět. Tohle může bejt pořádnej průšvih.

Jen namátkou:
"hladili jsme je pri zradle"
"Kdyz se s nim dnes pretahoval o lano"

= Naprostý nerespektování bezpečnosti při kontaktu malýho dítěte se psama.

26.8.2017 21:59
Pupča

XXX.XXX.54.33

Diaval napsal(a):
To asi ne. Jednoho toho klidnejsiho bych asi nechala, maly na nem i lezi a pekne se "mazli". Potrebujeme totiz i psa "nutne" k baraku na hlidani. Chteli jsme dva, aby byli silna dvojka a od mala spolu. Nemuzu vam tady psat presny duvod. Ted je to pro vas matouci, ale lepe to vysvetlit nedokazu.
Jeste se zkusím poradit s odbornikem jednim. Ale dekuju za rady. Ted jsem vice utvrzelejsi toho jednoho vratit smajlík

Upřimně si také myslím, že zbavovat se obou by bylo přehnané bezpečnostní opatření. Důležité je, aby si dítě ze psa nedělalo hračku a neobtěžovalo jej. Od malinka učit, co mu může dělat a co již nesmí.

26.8.2017 22:00

Ale jinak mi to přijde jako podobnej trolling jak ten nedávnej dotaz, jestli mají připustit nevyřáděnýho huskouna. Někdo se asi nudí :).

26.8.2017 22:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

- maly na nem i lezi a pekne se "mazli".
"""""""""""""""
na tříměsíčním štěněti ?

- a hladili jsme je pri zradle...

26.8.2017 22:25
awake

XXX.XXX.115.235

Pupča napsal(a):
Myslím, že to sem nepatří, ale pokud pes má tendence útočit na rozhodčího, tak v tom nevidím nic, co by mělo bránit tomu, aby pes byl popsán jako rodinný typ. Rozhodčí a cizinci jaksi rodina nejsou...pes může být úžasný pro svou rodinu a hrozbou pro všechny ostatní. Pokud je hrozbou i pro rodinu, tak je to špatně.

Rodinný pes ve zkušených rukou ano. U začátečníka bych si tak jistá nebyla. Fila může být "ve špatných" nezkušených rukách velice nebezpečná (natož kříženec dalšího a ještě k tomu "přírodního" plemene) a to i ve vlastní rodině. To ostatně platí pro všechny psy.

26.8.2017 22:53
Markéta80

XXX.XXX.176.2

k batoleti proč 2 psy. To nedopadne dobře navíc větší plemena, to bude stačit pořádné kousnutí a bude boj vyřešen

26.8.2017 23:02
Diaval

XXX.XXX.76.3

rapotacka11 napsal(a):
- maly na nem i lezi a pekne se "mazli".
"""""""""""""""
na tříměsíčním štěněti ?

- a hladili jsme je pri zradle...

Hlavou, pouze hlavou mu lezel na nozkach. Dnes v cekarne si na nej tak polozil hlavu, a slo videt, ze pejskovi to udelalo dobre, a byl klidnejsi. Vy rada chytate za slova smajlík

26.8.2017 23:09
Diaval

XXX.XXX.76.3

Ale porad rikate brazilska fila, jsou tam i dalsi dva plemena. Mate za to, ze ten "divocejsi" ma spis povahu po ni? Ale vsude kde si procitam o te file, nevycetla jsem nic jineho, nez co jsem psala. Jen ten prispevek, co jste tady psali, o tom rozhodcim. Ale proste mela by byt rodinny typ, a ty ostatni plemena jsou take. Ten klidnější, na nem jdou videt spis i rysy labradora, tak mozna je proto i takovy klidnejsi a k malemu hodnejsi. No uz mam z toho hlavu silenou. Ted jsme byli si venku pobehat a nedovedu si uz predstavit rozdelit je. Ale nechci uskodit ani jim ani nam. Coz uz bohuzel delam a jednomu z nich motam hlavu.smajlík to me na tom nejvice štve.

26.8.2017 23:23
awake

XXX.XXX.115.235

On i labrador může kousnout. Labrador je lovecký pes. Malamut je "běžec". Běhá ve spřežení ale často se stane, že se psi mezi sebou i perou. Určitě to není pes jen na zahradu a pro začátečníka. Fila je lovec a hlídač. Je dost ostrá a rozhodně není vhodná pro začátečníka.
Všichni vychovaní psi jsou vhodní do rodiny (bez rozdílu plemene). Ale psa a dítě musíte umět vychovat. Žádný pes se nerodí s tím, že je vhodný do rodiny, k dítěti a bude v dospělosti hodný a klidný. Vše je o výchově majitelem.
Že je jeden pes klidný ještě neznamená, že bude stejně klidný i v dospělosti. Třeba je jen trpělivější. Ale až se jednou nase.e bude to stát za to. Může být za pár měsíců úplně stejně nebezečný jako druhé štěně.
Od kud jste? Bylo by nejlepší kdyby viděl reakce OBOU psů někdo zkušený naživo a poradil Vám, jak dál s oběma postupovat.

26.8.2017 23:44
Diaval

XXX.XXX.76.3

awake napsal(a):
On i labrador může kousnout. Labrador je lovecký pes. Malamut je "běžec". Běhá ve spřežení ale často se stane, že se psi mezi sebou i perou. Určitě to není pes jen na zahradu a pro začátečníka. Fila je lovec a hlídač. Je dost ostrá a rozhodně není vhodná pro začátečníka.
Všichni vychovaní psi jsou vhodní do rodiny (bez rozdílu plemene). Ale psa a dítě musíte umět vychovat. Žádný pes se nerodí s tím, že je vhodný do rodiny, k dítěti a bude v dospělosti hodný a klidný. Vše je o výchově majitelem.
Že je jeden pes klidný ještě neznamená, že bude stejně klidný i v dospělosti. Třeba je jen trpělivější. Ale až se jednou nase.e bude to stát za to. Může být za pár měsíců úplně stejně nebezečný jako druhé štěně.
Od kud jste? Bylo by nejlepší kdyby viděl reakce OBOU psů někdo zkušený naživo a poradil Vám, jak dál s oběma postupovat.

To nam je jasné, ze pes kdyby rostl sam bez vychovy, asi by to nedopadlo. Prave ze mame male dite, tak vychova musi byt na miste. Pejsky mame venku, a az budou vetsi, asi tedy uz jen jeden, bude hlidat hlavne v noci, ale tim nechci rict, ze bude pres den po celou dobu zavreny. Jsme z Bohumina. Vim, ze psa si člověk muze vycvicit k obrazu svemu, a pes muze byt poslusny jakkoliv, ale nekdy proste ani vycvik nepomuze, ze, i pes ma svou hlavu, ale nechci, aby ublizil nam, rodine. Ja to ani neznam. Prave jsem zaskocena tou agresivitou u takoveho stenete. Na nem jde videt, ze proste se mu to nelibi, kdyz maly na nej sahne, tak kousne uplne nastvane, nebo kdyz ho kousl u toho zradla, taky to bylo agresivne. Tak si prave rikam, ze asi neni typ k tak malym detem. Od sousedu dite je vetsi (7let) a po nem jen skace a steka.

26.8.2017 23:47
awake

XXX.XXX.115.235

A jak se v té situaci chováte vy (dospělí)? Jak mu to jeho "napadání" dětí a psů zakazujete?

27.8.2017 00:00
Diaval

XXX.XXX.76.3

Na syna kdyz to udela, odsunu ho, zesilim a zprisnim hlas i mimiki hodim jinou, a durazne reknu "fuj". A na pejsky dnes poprve tak zavrcel. Takze jsem to neresila, byla jsem hlavne zaskocena. Ale s nasi fenkou si hraji uplne normalne.

27.8.2017 00:11
Šarina

XXX.XXX.231.146

Já si ale myslím, že musíte vychovávat i syna. Ono si štěně fakt nemusí nechat všechno líbit a je svým způsobem v právu! Pro něj není váš syn nějaký nedotknutelný polobůh, ale normální partner ve smečce, ke kterému se chová stejně, jako by to bylo jiné štěně. Proto se nedoporučuje pořizovat štěně k malému dítěti - jeden z nich prostě " už musí mít rozum", buď pes, nebo dítě. Vy v každém případě! Rozhodně nesmíte nechat své dítě dělat, co ho napadne- třeba rušit štěně při žrádle. Proč štěně při žraní hladíte? Navíc to učíte i své dítě? Při žrádle má mít štěně klid. Ani to pokládání hlavy děcka na štěně (byť "jenom" na jeho nohy), to není zrovna chytrý nápad!
Mám pocit, že moc netušíte, jaká úskalí vás mohou potkat...

No a pořídit si rovnou dvě štěňata? To už je vyslovená hloupost (a to ani nemusí být v rodině děcko)...

27.8.2017 00:16
awake

XXX.XXX.115.235

Řešit to musíte u obou psů ve všech situacích a vždy když štěně dělá něco co nemá . Vy jste tam od toho "ukázat" mu co smí a co ne.
Sama píšete že ten klidnější se ožene a jde dál. Vychovat potřebují obě štěňata. Štěně se nemá po kom co ohánět. Tedy pokud se nebrání, nebo to není v zápalu hry. Tam je to "jasné" že to udělá.
Dítěti je třeba vysvětlovat že na psy se nesahá pokud jsou na svém místě, neválí se po psech, neberou se psům hračky, netahají se a nepíchá se do nich prstem (či jiným předmětem. Znám děti) a psům je třeba zakázat brát hračky dítěte, honit ho a skákat na něj.
Opravdu potřebujete radu od někoho kdo ty psy uvidí. Je možné že Vy vyhodnocujete situaci jinak než máte a postupujete potom špatně. Je možné, že ani jedno štěně není agresivní i když Vám to tak přijde.

27.8.2017 02:39
Diaval

XXX.XXX.76.3

awake napsal(a):
Řešit to musíte u obou psů ve všech situacích a vždy když štěně dělá něco co nemá . Vy jste tam od toho "ukázat" mu co smí a co ne.
Sama píšete že ten klidnější se ožene a jde dál. Vychovat potřebují obě štěňata. Štěně se nemá po kom co ohánět. Tedy pokud se nebrání, nebo to není v zápalu hry. Tam je to "jasné" že to udělá.
Dítěti je třeba vysvětlovat že na psy se nesahá pokud jsou na svém místě, neválí se po psech, neberou se psům hračky, netahají se a nepíchá se do nich prstem (či jiným předmětem. Znám děti) a psům je třeba zakázat brát hračky dítěte, honit ho a skákat na něj.
Opravdu potřebujete radu od někoho kdo ty psy uvidí. Je možné že Vy vyhodnocujete situaci jinak než máte a postupujete potom špatně. Je možné, že ani jedno štěně není agresivní i když Vám to tak přijde.

Je mozne, ze dnes byl pejsek i ve stresu v ordinaci a pak i po ockovani nebyl svuj, ze? Ja si rikala, ze tomu jeste necham tyden, max 14dnj, poresim to jeste s tim odbornikem a uvidime. Ja nechci hazet flintu hned zita. Kazdy ma.vzdy sanci. A ze delam neco spatne, je to mozne, hold jsem jen clovek a každý ma jine metody na vycvik. Coz uz jsem.si vsimla a poznala. A ne vsichni maji stejny nazor. Vim, ze kdyby na psa mluvila třeba "blabla" a on vedel co po nem chci, nebylo by to v povelu, tak je i to spravne, ale zase podle nekoho je to spravne. Ja s pejskema nechci chodit ma zadne agility, vystavy nebo neco podobného, potrebuju, aby vedeli hlavne ten zaklad a zpusob dobreho chovani, to je chci na ucit. Ale jestli pejsek uz je od mala takovy agresivnejsi na male deti, tak to se mi nelibi, a musi v nem neco byt spatne. Kdyz mu jeste nikdo nikdy nic neudelal, nemyslite? Vim, ze někteří pejsci jsou i "zlomeni", jejich povaha, ale na nej jsme ruku nevztahli, jen zvyseni hlasu, a tytyty udelani. Necham teda posoudit a dam vam vedet, jak to dopadlo. Snad napisu, ze jsem to, jak pisete, spatne vyhodnotila, a snad bude treba jen raznejsi v hrani nebo tak neco. Děkuji vam za vase rady, nekdo, kdo fakt psal o necem co vi a poradil. Dekuju.

27.8.2017 03:21
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Ta štěňata mají tolik rozumu, jako vaše dítě.
Víte ?
Jsou to mimina !
U krmení mají mít klid.
Dítě se kolem misek nemá co motat.

To jsou štěňata stále v kotci ?

27.8.2017 05:56
Andrýsek3

XXX.XXX.40.118

Podle mě to agresivní štěně není. Prostě si nenechá líbit vše, jako sahání při žrádle, a u toho blekotá, je to jeho svaté právo. A vy to musíte poznat. Nevím naše štěně taky vrčelo, ohánělo se, kousalo, ale mě teda nenapadlo z toho vyvozovat nějakou agresy. Ale vy musíte vědět jak na něj, a jen to jak necháte vaše dítě chovat se ke štěňatům je špatně, nějaký sahání při žrádle, lehání, ty psi mohou vašemu dítěti i ublížit, a by tomu jdete naproti. Budou mít ti psi nějaký vyžití? Máte kombinaci plemen, která bude paličatá, ostrá a rychlá a vytrvalá, když je necháte poflakovat se po pozemku nebo v kotci, nebudou z nich vychování psi nikdy, protože nebudou mít dostatek pohybu, zaměstnání. Je to šílenství, pořídit si dvě taková štěňata k miminku, bez zkušeností.

27.8.2017 06:54
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tohle všechno mě připadá jako provokace.
Zadavatelko: psát, že kříženec takových plemen je hodný a vhodný k dětem - to může jen úplný kynologický diletant. Nikdy nevíte, "po čem" se to štěně zvrhne. Zdá se, že jedno plemeno bude více labrador, druhé - fila, malamut.
Je zřejmé, že nemáte elementární kynologické znalosti. Žádný učený z nebe nespadl, ale někdo prostě má "dar od boha", že ho ti psi respektují a jiný se snaží teoreticky připravit než si vůbec štěně pořídí. A vy si pořídíte rovnou dvě a mimino k tomu.
Dávat vám rady co se psy, je evidentně zbytečné. Nikdo totiž nevidí vás ani vaše psy, takže zde od PC nemůžeme posoudit, co máte dělat. Jak situaci popíšete vy, to vůbec neznamená, že to tak bude vidět zkušený kynolog, obávám se, že nejste schopna vyhodnotit správně psí signály. Pak je zcela nemožné dát vám radu, co máte dělat.
Mně se to jeví tak, že byste co nejdřív měla dát "zlejší" štěně pryč a potom hodně rychle zapracovat na dítěti, aby vědělo, jak se chovat ke psu. To, že si teď pes nechá líbit cokoliv neznamená, že to tak bude navždy.
Jaké mají ti psi vyžití - kromě toho, že je pustíte z kotce? Takový pes potřebuje hodně dlouhé procházky, jenže problém je ten, že vaše štěňata budou lovci. Pokud nezvládnete odnaučit psa lovit (a věřte, že to je snad nejtěžší disciplína), potom budete doživotně vlát na vodítku za vaším silným psem. Dokážete si představit vlát takto za dvěma? Nejspíš to vzdáte a psi budou zase jen u domu.
Nechcete se psy chodit na žádné výstavy (to byste mohla leda tak na výstavy voříšků), agility apod. - tak jaké jim chcete nabídnout vyžití?
Mám pocit, že prostě jste si pořídili 2 psy na hlídání, kteří budou chudáci doživotně zavření v kotci, případně občas volně na zahradě (i to vás možná za chvíli přejde až začnou všechno ničit, hrabat díry apod.). Žádné vybití jejich energie neplánujete, protože si zřejmě myslíte, že to stačí. No, stačí, ale rozhodně ne křížencům takových plemen! A výchova - prakticky 0, stačí, když vám nesežerou dítě. Ach jo, proč si někteří lidi vůbec pořizují psa?

27.8.2017 06:59

Diaval napsal(a):
Dobry den, poridili jsme si dva psy (krizenec malamuta, brazilske fily, labrador) maji necele 3mesice. Jeden klidas, druhy divoch. Mame 1,5 stareho syna, vzdy jsem s nim, kdyz jsou stenata pustena z kotce ven a litaji. Ten divocejsi si na syna ale dovoluje, uz ho kousl do briska, kdyz jsme byli u nich a hladili jsme je pri zradle. Kdyz se s nim dnes pretahoval o lano, skočil po nem a kousl ho a tahal za tricko. Snazim se je naucit, aby s malym vychazeli a hlavne aby byli partaci a hlidali ho. Ale vidim rozdil, ten klidnejsi si necha se sebou delat cokoliv, jen kdyz se mu to uz nelibi, lehce se po nem ozene a jde dal, ale ten divocejsi jde na tvrdo. Mam strach, ze je to typ psa, ze nevyjde s detma. Chtela bych poradit, pujde to do budoucna? Je jeste mlady, pujde preucit? Nebo dokud je mlady, dat ho do jiných dobrych rukou? Nechtela bych se ho vzdat, ale pokousane dite mit nechci . Dekuji za rady.

Na co máte 3 psy ? Jinak ostrost fily, neposlušnost malamuta a divokost, inteligence a umíněnost labradora, fakt bezva kombinace

27.8.2017 07:00
koňadra

XXX.XXX.128.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na co máte 3 psy ? Jinak ostrost fily, neposlušnost malamuta a divokost, inteligence a umíněnost labradora, fakt bezva kombinace

Jak jste přišla na 3 psy?

27.8.2017 07:17
Andrýsek3

XXX.XXX.40.118

Já si myslím, že i málokdo ze zdejších by si troufnul na dvě štěňata kombinaci těchto plemen (možná i na jedno), natož pak někdo bez zkušeností s dodatkem v podobě mimina.

27.8.2017 07:34

Máte dvě štěňata, byli jste asi poučeni, že budou hlídat- budou ostří, jinak by jste je asi nechtěli...proto k nim už od mala přistupujete s respektem (vrčí, kouše) to dělají všecka štěňata, dokonce i nerozvážně mohou vrčet na větší psy... není to žádný projev agresivity. Nebojte a užívejte, hlavně je nenechte růst jako dříví v lese.

27.8.2017 07:36
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

koňadra napsal(a):

Diaval
Tak to nevim, na kterych strankach jsem se to docetla, ale prave jsem byla rada, ze je to rodinny typ. Timto clankem jsem teda zaskocena.

Ale s nasi fenkou si hrajou krasne.

U obou plemen jsem se to docetla. A prave jak matka i otec, vyrůstaji s malymi detmi a jsou pry v pohode, aspon mi to bylo tvrzeno.

27.8.2017 08:17

"U obou plemen jsem se to docetla. A prave jak matka i otec, vyrůstaji s malymi detmi a jsou pry v pohode, aspon mi to bylo tvrzeno".

Jasně, když někdo potřebuje udat "takové obříky", napovídá zájemci cokoliv.

27.8.2017 09:12

koňadra napsal(a):

Aha, dva psy a jeden a půl letého syna, já četla psa

27.8.2017 09:17
scylla

XXX.XXX.150.32

Diaval napsal(a):

Když nechcete mít pokousané dítě, nenechte ho, aby psy otravovalo při jídla a hladilo je při jídle a tak. Štěňě se chová jako štěně, není v tom nic, že by si dovolovalo, ale hraje si jako štěně. Bude lepší, když štěňata vrátíte obě.

27.8.2017 09:18
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Diaval napsal(a):

Bylo by možné sem dát fotky štěňat?
Jsou si pejsci podobní?

27.8.2017 09:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Diaval napsal(a):
Je mozne, ze dnes byl pejsek i ve stresu v ordinaci a pak i po ockovani nebyl svuj, ze? Ja si rikala, ze tomu jeste necham tyden, max 14dnj, poresim to jeste s tim odbornikem a uvidime. Ja nechci hazet flintu hned zita. Kazdy ma.vzdy sanci. A ze delam neco spatne, je to mozne, hold jsem jen clovek a každý ma jine metody na vycvik. Coz uz jsem.si vsimla a poznala. A ne vsichni maji stejny nazor. Vim, ze kdyby na psa mluvila třeba "blabla" a on vedel co po nem chci, nebylo by to v povelu, tak je i to spravne, ale zase podle nekoho je to spravne. Ja s pejskema nechci chodit ma zadne agility, vystavy nebo neco podobného, potrebuju, aby vedeli hlavne ten zaklad a zpusob dobreho chovani, to je chci na ucit. Ale jestli pejsek uz je od mala takovy agresivnejsi na male deti, tak to se mi nelibi, a musi v nem neco byt spatne. Kdyz mu jeste nikdo nikdy nic neudelal, nemyslite? Vim, ze někteří pejsci jsou i "zlomeni", jejich povaha, ale na nej jsme ruku nevztahli, jen zvyseni hlasu, a tytyty udelani. Necham teda posoudit a dam vam vedet, jak to dopadlo. Snad napisu, ze jsem to, jak pisete, spatne vyhodnotila, a snad bude treba jen raznejsi v hrani nebo tak neco. Děkuji vam za vase rady, nekdo, kdo fakt psal o necem co vi a poradil. Dekuju.

Na odborníky pozor, ale tady není co řešit, jen je potřeba, abyste vy pochopila, že máte štěňata a že se chovají normálně, přirozeně a hlavně - štěňata nemají v tomto věku co dělat v kotci. Křikem ještě psa nikdo nevychoval a nic nenaučil.

27.8.2017 10:20
Diaval

XXX.XXX.76.3

Dekuji vsem za cenne rady. Prosim vas, ti pejsci nejsou zavreni v kotci cely den, prosim, ctete. My je netryznime, maji krasny kotec, obrovskou boudu cena celeho kotce byla 30tisic, nevim, jestli si predstavujete, ze jsou v nakych silenych podminkach a uvazani na retezu? Nejsme blazni. Ale proste zazemi asi mit musi, a to je proste ten kotec, ve kterem.jaksi i jini psi ziji a jsou. Ja si sem sla pro radu, ale proste cesi, kritika a zadna rada. Jen dve, zrejme pani, mi tak trochu poradily. Ale neprisla jsem sem resit, jaka rasa to je, a jak to mohli dopustit, to je jako kdybych resila miseni ras lidi, pes se proste podhrabe a jak to ma majitel poresit? Ma stenata utopit? Aby vy kritici jste drzeli s prominutim huby? Ne, nastesti jsou lide, kteri si tyto stenatka s laskou vezmou a jsou za ne radi. I kdyz treba ted zrovna my nad jednim tapeme. Ale nechte si tady ty kecy od cesty, me to nezajima. Kritizujte si, ale kdyby to bylo aspon na miste. Meli jste mi odpovedet na jednu otazku, ale odpovidate na neco uplne jineho, tak kdo tady je pak mimo? Uz se k tomu nebudu vyjadrovat, děkuji tem, co mi odpovedeli opravdu na mou otazku a poradili, ale jini jste sem psali fakt zbytecne.

27.8.2017 10:25

Rady se vám dostalo : minimálně jedno štěně vraťte. Vy ji ale nechcete slyšet. Co chcete slyšet nevím. Asi že všechno děláte dobře, že to bude dobré, že štěňata vyrostou a budou z nich hodní psi...Ale to vám nikdo zodpovědně poradit po netu nemůže.

27.8.2017 10:34
Diaval

XXX.XXX.76.3

Pane boze, ja psala, ze se jeste poradim s odbornikem, a ze jsem rozhodnuta dat jedno stene pryc. Ale taky mi prijde, ze si tady lidi jedou jen tu svou a ctou jen co chcou.

27.8.2017 10:38
Diaval

XXX.XXX.76.3

Chci, at ro vidi nekdo jinyma ocima, nez ja a poradi mi. Protoze tady pres ten net to faklt nejde. Lidi si mysli buh vi co, asi jaci nejsme krotile, jak tady asi psy nebijeme, asi jim ani nazrat podle vas nedame, no des tady s vami. Clovek chtel opravdu jen poradit a zjistit zkusenosti. Nic vic, nic min.

27.8.2017 10:52
impact

XXX.XXX.195.92

Ještě pořád jste neodpověděla na otázku, jakou aktivitu štěňata mají, vyjma běhání po dvoře a hraní si s děckem. To je taky dost podstatné. Protože unavené štěně = klidné štěně.

27.8.2017 11:02
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

Diaval napsal(a):
Dekuji vsem za cenne rady. Prosim vas, ti pejsci nejsou zavreni v kotci cely den, prosim, ctete. My je netryznime, maji krasny kotec, obrovskou boudu cena celeho kotce byla 30tisic, nevim, jestli si predstavujete, ze jsou v nakych silenych podminkach a uvazani na retezu? Nejsme blazni. Ale proste zazemi asi mit musi, a to je proste ten kotec, ve kterem.jaksi i jini psi ziji a jsou. Ja si sem sla pro radu, ale proste cesi, kritika a zadna rada. Jen dve, zrejme pani, mi tak trochu poradily. Ale neprisla jsem sem resit, jaka rasa to je, a jak to mohli dopustit, to je jako kdybych resila miseni ras lidi, pes se proste podhrabe a jak to ma majitel poresit? Ma stenata utopit? Aby vy kritici jste drzeli s prominutim huby? Ne, nastesti jsou lide, kteri si tyto stenatka s laskou vezmou a jsou za ne radi. I kdyz treba ted zrovna my nad jednim tapeme. Ale nechte si tady ty kecy od cesty, me to nezajima. Kritizujte si, ale kdyby to bylo aspon na miste. Meli jste mi odpovedet na jednu otazku, ale odpovidate na neco uplne jineho, tak kdo tady je pak mimo? Uz se k tomu nebudu vyjadrovat, děkuji tem, co mi odpovedeli opravdu na mou otazku a poradili, ale jini jste sem psali fakt zbytecne.

Tohle mi úplně stačí- fakt super slovník a super přístup. Tady je to diskuze, takže si to okřikování odpusťte, nejste paní učitelka před nezvedenou třídou.
Rad jste tu dostala dost, ale asi tady slyšíte věci, co se vám nelíbí, jenže takový je život.
To vy máte problém, ne my.
Kotec za 30.000 vám ten problém nevyřeší.

Problém není v tom "agresivnějším" štěněti. Problém je ve vás, že jste si k malému děcku pořídila hned dvě štěňata. To, že jsou namíchané z "obtížných ras", to vám evidentně zatím nedochází. To, že necháte své dítě se ke štěňatům chovat nevhodně, ba nebezpečně, to vám nedochází taky. Tak jakou tady chcete slyšet radu?

Vraťte ta štěňata a možná vraťte i dítě .

27.8.2017 11:02

Diaval napsal(a):

Víte ono psovi je celkem jedno jestli stál kotec 30 000 a nebo jestli ho zavřete do starého kurníku.Pořád je zavřený. Pes potřebuje kontakt s lidmi, pohyb, výchovu a výcvik. A hlavně potřebuje pána který s ním umí zacházet, citlivě, důsledně a spravedlivě. Podle toho co píšete, tak vůbec psům nerozumíte, jinak by jste se nejevili tomu že štěnata dovádí, koušou a tahají dítě za triko. je tot totiž úplně normální. Krom toho rok a půl leté dítě není zrovna vhodný parták na hry se psy, poraní ho velice snadno a vůbec za to nemůžou. Kdyby jste byli normální, nevezmete si dvě štěnata najednou, když neumíte vychovat ani jedno.Nevím co čekáte za lepší rady, jedno štěně vratte, nebo ho někomu dejte a nebo radši obě dvě.

27.8.2017 11:03
Diaval

XXX.XXX.76.3

Zatim jen mansi prochazky, po lese, kolem baraku, seznamovani s okolím. Vic mi zatim neujdou. Jinak si s nimi hrajeme i my dospeli, i nas pes. Za sane je asi jeste zaprahovat nebudu, ze...

27.8.2017 11:04
Tedysek

XXX.XXX.34.27

Já to vidím celkem jasně.
1) jedno štěně vrátit
2) naučit syna jak se má ke psu chovat
3) naučit vás jak se ke psu chovat (u žrádla se fakt pes neruší, ale když je tento problém, vždy je jich tam víc)
4) začít se štěnětem něčí dělat (cvičit, cvičit, hrát si a hrát si)
5) zrušit úplně zavírání v kotci a nechat ho stále otevřený. Pes fakt nemá sajna o tom co to je kotec za 30tis. Tomu je to putna. Chce být s majitelem a řádit s ním.
6) vyprdnete se na odborníky, najdete v okolí někoho kdo se psům věnuje a Věnujte se spolu.
Ono to štěně časem pochopí hodně, ale ne když se mu nikdo nebude věnovat tak jak má.

27.8.2017 11:24
impact

XXX.XXX.195.92

Diaval napsal(a):
Zatim jen mansi prochazky, po lese, kolem baraku, seznamovani s okolím. Vic mi zatim neujdou. Jinak si s nimi hrajeme i my dospeli, i nas pes. Za sane je asi jeste zaprahovat nebudu, ze...

A to si myslíte, že štěněti stačí, jo? Se nedivím, že si najdou vlastní zábavu ve stylu kousání do děcka.. Kolikrát denně na ty menší procházky chodí? Jednou za tři dny, že?

27.8.2017 11:39
Andrýsek3

XXX.XXX.43.26

Nezlobte se. Každýmu je jedno, jestli máte křížence nebo ne, ale každé plemeno má nějaký plemenný rys a mix těchto rysů, není dle mě úplně optimální. Stejně tak je psům jedno jestli máte kotec za 30 tisíc nebo rozpadlý chlív, je potřeba ty štěňata vychovat, ale vy jim vůbec nerozumíte. Měli byste být rozumný, když máte malé dítě, ne jim ho ještě strkat pod čumák, když jedí - u toho vrčí téměř každé štěně. Jak jsem psala, málokdo by si troufnul na taková dvě štěňata, tak to nepodceňte, ať se nestane nějaká tragédie, nebo ať ti psi nejsou na dosmrti nešťastní v kotcích.

27.8.2017 11:47

Pokud si chcete nechat oba...což já teda nedoporučuju, já sama jsem mám psí dvojčata a nebyla to žádná sranda a to už jsme neměli malé děti...mladší dceři bylo dvanáct...

Ale za prvé socializujte pořádně dítě...co to je, že si pes nechá všechno líbit? to jako necháte dítě všechno psovi dělat?... proč jste byli u nich a hladili psy u žrádla...pes má mt na jídlo klid, jestli se takhle snažíte naučit psy, aby dítěti neublížili, když jim náhodou vleze do misky, tak vás upozorňuju, že si můžete tímto způsobem vychovat nervózní stvoření, které se naopak bude o jídlo hrdlit.

dítě hlídat, hlídat a hlídat, temperamentní štěňata "velkého" plemene, jsou nebezpečná i když nechtějí ublížit...k dítěti bych psy pouštěla poté, co by "upustili" páru a chválila bych je za opatrný přístup, klidně začít u toho, že dítě nabídne psovi piškot a vy psa naučíte, že si ho má brát opatrně a ne aby dítěti s piškotem schlamstnul i ruku, pak se mě taky osvědčil "povel" "jde ti udělat malá", prostě oslovím psa a sdělím mu, že ho jde dítě pohladit a psa naučím, že v tomto případě u takhle malého dítěte je žádoucí zůstat bez pohybu a nebo se pohybovat "pomalu"...přetahování bych nedoporučovala s takhle mladými psy vůbec...dospělý, vychovaný pes ví, že s dítětem se má přetahovat opatrně, ale mladý horlivý jedinec chce vyhrát, takže se rve co to dá, často si třeba i překousne a může dítě kousnout do ruky, může s dítětem škubnout tak, že s ním defakto brutálně švihne na zem...

A hlavně psi musí mít dostatečné vybití energie, prochajda, učení, hraní...aby upustili páru...za mě by toho divočejšího bylo lepší darovat...a pokud chcete dva psy, tak dalšího pořídit až bude ten první vychovanej a dítě už taky bude starší a naučené, jak fungovat s velkým psem...

27.8.2017 12:42

Ještě jsme tu nezmínili : i bráchové z jednoho vrhu se můžou začít v dospělosti rvát.
Tak to pozitivum dvou štěňat se smrskne na to, že nikdy není žádný sám, ale to je vlastně v konci také negativum.

27.8.2017 14:45
scylla

XXX.XXX.150.32

Diaval napsal(a):

Na otázku jste odpověď dostala - štěně se chová normálně a přiměřeně věku, vy se chováte nezodpovědně - řvete po něm, zavíráte do kotce a divíte se, že má přemíru energie, kterou si prostě nějak vybít musí....

27.8.2017 19:31

Diaval napsal(a):

Kolik těch psů celkově vlastně máte? Dvě štěňata, a kolik dospělých? Někde píšete o fence, teď o psovi? Takže tři? Čtyři?
Malé dítě k tomu... Jak psal někdo výše, štěňata vraťte a možná vraťte i to dítě.

27.8.2017 20:51
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jen to čtu, radši nereaguju a v množství psů, už jsem se také nějak ztratila...

Přidejte reakci

Přidat smajlík