Vybrala jste si skvělé plemeno . Ze zkušenosti a krátce: bordery jsou závisláci- mazlení, spaní vevnitř, co největší kontakt se smečkou, všude za vámi bude chodit nebo vás alespoň pozorovat. Cvičení- od štěněte, pozitivní metodou, jsou to citlivky, pro ně je trestem i zvýšený hlas, snaží se vyhovět pánovi. Pohyb: máme výstavní linii, takže žádný extrém- procházky, čuchání, kolo, hory, přetahování, míček (ale v míře, způsobuje chronický stres). Zabaví se sama, protože miluje plyšáky, kteří pískají, krabičky naplněné pamlsky, kongy...Milují zvířata, děti, dospěláky, jsou absolutně neagresivní a nekonfliktní. Díky tomu jsou nuloví hlídači a náš ani neštěká! Nenechte se odradit, že jsou to hyperaktivní blázni, záleží na linii a štěněti. Hodně štěstí s miminkem
Hlavně si dobře vyberte - vyhnetě se chovkám typu Ambra Professional atd.. projděte rodokmen kvůli dědičnosti na epilipsii.
Jinak hodně lidí překvapí, že borderka ve skutečnosti není tak snadno cvičitelná, jak se traduje - má sklony k obsesivnímu chování, často třeba "pasení" - nahánění aut, cyklistů, pokud nemá vyžití, může nahánět i stíny, mraky. Určitě nečekejte, že vás borderka bude odmala perfektně vnímat a vše se naučí hned - naopak, venku jí bude zpočátku vše zajímat víc než páníček..
Taky se traduje, že borderka potřebuje mraky pohybu, ale do roka štěně spíš šetřete a snažte se ho zabavit spíš psychicky - cvičení, stopy, hlavolamy, později ovečky.. učte pejska odpočívat na jeho místě a být doma v klidu.
Pokud vůbec nevíte, co a jak, najděte si nějakou dobrou psí školku nebo zkrátka někoho zkušeného, kdo vám poradí live. :).
Našeho psa jsem odmala vodila a pozorovali jsme kola a auta, naučil se přijít a sednout si mi k noze, když něco jede a přivolávám ho. Jediné co rád pase jsou ptáci na velkých loukách. Běhá v kruzích a vlaštovky mu schválně nalétávají na hlavu . Jinak se naučil hrát s dětmi fotbal, prostě pohoda rodinný pes...
Enter
napsal(a):
Našeho psa jsem odmala vodila a pozorovali jsme kola a auta, naučil se přijít a sednout si mi k noze, když něco jede a přivolávám ho. Jediné co rád pase jsou ptáci na velkých loukách. Běhá v kruzích a vlaštovky mu schválně nalétávají na hlavu . Jinak se naučil hrát s dětmi fotbal, prostě pohoda rodinný pes...
Věřím, že pokud má BOC vyžití jaké potřebuje tak je to dobrý parťák. Já znala jednoho psa BOC (píšu to jen jako příklad), který se fakt choval jako magor. Panička s ním chodila na dlouhé procházky, házela mu balonky, ale to bylo všechno. Pes neměl rád ostatní psy, útočil i na mého psa, který byl velmi sumbisivní a hned se podřizoval. Snažil se psy i pást, občas i skupinky lidí pásl. Pronásledoval a pásl ptáky, kteří lítali vysoko na nebi. Vyjížděl na auta a cyklisty, a páničku měl těžce na háku. Procházka po městě vypadala tak, že pes pořád očima hledal auta a cyklisty a startoval, procházka mimo město zase tak, že pes okamžitě hledal ptáky, motýli nebo cokoli co by mohl pást. Psovi v té době bylo něco kolem 5ti let, jak je na tom teď, nevím. Nevím, zda to panička nějak řešila, můj pes nesnášel konflikty a z takové procházky, kde jsem z něho druhého psa neustále sundávala a odháněla opravdu nadšený nebyl, takže jsme spolu přestali venčit.
Ano podle jednoho konkrétního psa se nedá soudit plemeno jako takové, ale co se hodně bavím s pejskaři, tak takhle BOCky dopadají celkem často.
Je pravda, že ve vrhu štěňat byl náš pesan nejklidnější, prostě flegmouš...Máme ho také z chovatelské stanice, která páruje dvojice z výstavních linií, aby štěnda byla rodiinými společníky, ne pracanty. Ale máte pravdu, že bordery potřebují vyžití, třeba jen blbinky typu panička schovaná kousek ve vzrostlé kukuřici a pesan hledá ...My jsme toto plemeno volili kvůli neagresivitě, snášenlivosti k jiným zvířatům (máme kocoury), k dětem (věku 6plus-již psa zabaví) a temperamentu (jezdíme na hory, chalupu...). Možná máme jen štěstí na jedince
Já teda neznám BOC z těch hororových scénářů. Znám samé pohodové pesany, většinou rodinný společníci k větším dětem s kterými se hodně zabaví, rodiče pak jsou většinou přes výchovu, a vždy potkávám BOC výhradně na volno, jsou to akčňáci, ale neskutečně poslušní, jemní, mazlivý. Takové bocky znám já, žádné uřvané, přetočené, pasoucí vše možné. Lidi, kteří si je pořídili (co znám) tak ho berou jako akčního společníka ne jako "magora, který když nebude 20h/denně dělat agility tak se zcvokne" a klape jim to. Neříkám, že nezaměstnat BOC, celkově by bylo nejlepší kdyby byla u oveček, ale nedělala bych z nich šílené příšery.
Andrýsek3
napsal(a):
Já teda neznám BOC z těch hororových scénářů. Znám samé pohodové pesany, většinou rodinný společníci k větším dětem s kterými se hodně zabaví, rodiče pak jsou většinou přes výchovu, a vždy potkávám BOC výhradně na volno, jsou to akčňáci, ale neskutečně poslušní, jemní, mazlivý. Takové bocky znám já, žádné uřvané, přetočené, pasoucí vše možné. Lidi, kteří si je pořídili (co znám) tak ho berou jako akčního společníka ne jako "magora, který když nebude 20h/denně dělat agility tak se zcvokne" a klape jim to. Neříkám, že nezaměstnat BOC, celkově by bylo nejlepší kdyby byla u oveček, ale nedělala bych z nich šílené příšery.
Já z těch psů rozhodně nechci dělat šílené příšery. Jen jsem popsala psa, kterého jsem znala a napsala, že dost známých má podobné zkušenosti. Ale nevím jací jsou majitelé těch psů a co s nimi dělají nebo nedělají. Pak znám pár borderek z coursingu a ty jsou také v pohodě
marcelaamax
napsal(a):
Já z těch psů rozhodně nechci dělat šílené příšery. Jen jsem popsala psa, kterého jsem znala a napsala, že dost známých má podobné zkušenosti. Ale nevím jací jsou majitelé těch psů a co s nimi dělají nebo nedělají. Pak znám pár borderek z coursingu a ty jsou také v pohodě
To jsem ani nijak nemyslela na Vás, spíš se to tu hodně objevuje, že takové borderky jsou. Já znám ty pohodové.
Chci s ní dělat agility a dogdancing, nebo by jsme toho zkusili víc, aby jsme zjistili co nás baví. Myslím, že já na ní budu větší závislák než ona na mě. Už teď vím že prostě v posteli se mnou bude! Chci ji jako parťáka na sporty a takovou srandu ale hlavně chci aby to byl můj kámoš kterej se na mě nevyprdne a bude mě mít dál rád :) Chápu že kdybych na ní kašlala, tak z ní vyroste hyperaktivní pes s nedostatkem pohybu, lásky, dovedností. Ale nebojte, vážně mám v plánu se pejskovi věnovat jak jen to bude možné. Taky mě napadlo, co první cesta autem? Zvracel vám pejsek? Nám výmarák zvracel v autě asi prvních 10 jízd.. Brali jste někdy pejsky na dovču? S přítelem chceme jet do Bulharska a moc ráda bych ho vzala s sebou.. Kdyby nic, alespoň bych ho chtěla vzít třeba na Mácháč..:) Mockrát vám děkuji.
Enter
napsal(a):
Vybrala jste si skvělé plemeno . Ze zkušenosti a krátce: bordery jsou závisláci- mazlení, spaní vevnitř, co největší kontakt se smečkou, všude za vámi bude chodit nebo vás alespoň pozorovat. Cvičení- od štěněte, pozitivní metodou, jsou to citlivky, pro ně je trestem i zvýšený hlas, snaží se vyhovět pánovi. Pohyb: máme výstavní linii, takže žádný extrém- procházky, čuchání, kolo, hory, přetahování, míček (ale v míře, způsobuje chronický stres). Zabaví se sama, protože miluje plyšáky, kteří pískají, krabičky naplněné pamlsky, kongy...Milují zvířata, děti, dospěláky, jsou absolutně neagresivní a nekonfliktní. Díky tomu jsou nuloví hlídači a náš ani neštěká! Nenechte se odradit, že jsou to hyperaktivní blázni, záleží na linii a štěněti. Hodně štěstí s miminkem
Vy říkáte, že jsem si vybrala skvělé plemeno. Toužím po něm už dlouho, ale když jsem tady chtěla nějaké rady ohledně BOCky, asi dva měsíce zpět, strhla se lavina že jako proč si chci pořídit tohle když o tom nic nevím a ať se podívám po jiném plemenu. Ano, moc jsem toho zrovna o borderkách nevěděla, ale proto se ptám a dopředu zjišťuji.. :D Teď už toho mám načteno a nazjišťováno jako nikdy..:D.
RASTI
napsal(a):
Chci s ní dělat agility a dogdancing, nebo by jsme toho zkusili víc, aby jsme zjistili co nás baví. Myslím, že já na ní budu větší závislák než ona na mě. Už teď vím že prostě v posteli se mnou bude! Chci ji jako parťáka na sporty a takovou srandu ale hlavně chci aby to byl můj kámoš kterej se na mě nevyprdne a bude mě mít dál rád :) Chápu že kdybych na ní kašlala, tak z ní vyroste hyperaktivní pes s nedostatkem pohybu, lásky, dovedností. Ale nebojte, vážně mám v plánu se pejskovi věnovat jak jen to bude možné. Taky mě napadlo, co první cesta autem? Zvracel vám pejsek? Nám výmarák zvracel v autě asi prvních 10 jízd.. Brali jste někdy pejsky na dovču? S přítelem chceme jet do Bulharska a moc ráda bych ho vzala s sebou.. Kdyby nic, alespoň bych ho chtěla vzít třeba na Mácháč..:) Mockrát vám děkuji.
Náš pes byl v autě uplně v pohodě, jednou jsme stavěli, kdy se napil a vyčůral. Doteď miluje cestování autem a musím ho hlídat, abych ho včas odchytla, pokud je poblíž auto s otevřenými dveřmi, nastupuje všude. Pokud pes zvládá jízdu autem dobře, tak je to super, pokud ne, tak je to otrava pro všechny a žádný velký výletování moc provozovat nebudete. Ale každý je jiný. Bulharsko je dost daleko na psa - jak byste jeli?, psa bych na dovolenou brala maximálně autem, takže buď někam poblíž nebo maximálně tak Chorvatsko, ono to vedro jim taky není uplně příjemné, ubytování se psy se nějaké najde, ale můžete pouze na psí pláže.
Mácháč mi taky nepřijde uplně dog-friendly, je tam pláž na kterou pes nemůže, hodně lidí. Ale určitě najdete někde super jezero, lom, písák, kde to bude pro pejska fajn a poblíž bude i ubytování. Na dovolenou/výlety jezdíme nejraději se psem do hor. :). Což znamená, že jsme třetím rokem u moře nebyli, příští rok však máme už zajištěné hlídání u nás doma, kdy si odletíme odfrknout sami bez psa i kočky hezky k moři a zase budeme mít na pár let vybráno.
Četla jsem tu minulou diskuzi také, když jste přemýšlela o plemeni. Holt bordera na ifauně=hyperaktivní magor . Entřík nám zvracel asi první dvě jízdy v autě, poté to ustalo, děláme nejdéle po 45 minutách pauzu, protože mám i blinkací dítě . Jezdí na podlaze u spolujezdce, má tam takovou protiskluzovou "deku". Nejdálke jsme s ním byli asi 80 km v Krkonoších, nezvracel. Ubytování v pohodě, báli jsme se, aby nekňučel apod., když půjdeme do jídelny...Měl svouji deku a své hračky, zvládl to v pohodě a naučil se režim, kdy jde s námi, a kdy čeká v pokoji. V horách nadšení, lítal do každého potoka i do Úpy, užíval si to moc...K moři bych se bála, máme černobílou variantu a teplo mu moc nesedělo, má dost hustý kožich, vysloveně hledat jakékoliv chladné místo...Zkoušíme agility, ale nejvíce ho bere fotbal, prostě hraje rodina, nebo tu děti mají kamarády a on opravdu nahrácá míč čumákem... .
Nám fena nezvracela. Jeli jsme asi hodinu.
Jinak opravdu bocky mají svá specifika, která mohou dělat problémy.. pokud chcete vědět, co jejich majitelé nejčastěji řeší, doporučuju FB skupinu Borderky. Pasení aut je tam na denním pořádku, minimální pozornost na páníčka, tahání na vodítku. Nezkušení lidé často nemají tušení, jak tohle řešit.
Jinak u nás je borderka bezproblémová. Ale jsme aktivně založení, trénujeme pod zkušeným dozorem a chodíme s ní i pást. To nám dost pomohlo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Největší problém u BOC je ten, že lidi, kteří netuší, čekají, nejen že je na výchovu nenáročná, ale že se vychová sama. To jsou přece ti pejsci, co tancujou. Jsou, jen laici nevědí, kolik práce za tím vystoupením je. A tak čekají až se borderka vychová a čekají...a čekají a mají problémy.
Podobně na to byli před pár lety zlatí ret.
Jj, jsou to závisláci. Člověk jde v noci na WC, rozespalý pes za ním, na těch pár sekund si lehne na podlahu, apak jde se mnou zase zpět do ložnice, kde se svalí a chrní . Nevím, jak jinde, ale u nás se na procházkách borderák stále otáčí a kontroluje, zda jdu za ním. Čeká na každém rozcestí, stačí rukou ukázat, kam jdeme, a tam jde. Je to první pes, který opravdu v pohodě chodí bez vodítka. Není rozhodně dokonalý, za zajdou a kočkou mi také někdy vyběhne, ale pár metrů a hned metelí zpět...
Moc děkuji, teď se na něj těším ještě víc.. Nepočítám, že by se něco učil sám.. Naopak se na to všechno těším.. Teď už zjišťuji jen poslední detaily, abych zjistila jestli jsem na něco nezapomněla a jinak už hledám kde čekají miminka :) Čirou náhodou nemáte nějaké doporučení? :) Jinak kdyby náhodou byl nějaký problém a nevěděla bych si s něčím rady, bydlíme hned naproti cvičáku, kde se se všema známe a kde budeme trénovat agility..:D.
RASTI
Jsem přesvědčen, že nebudete schopna řádně využít potenciál tohoto ušlechtilého pracovního plemene. To je mi líto zejména kvůli obdivuhodným povahovým predispozicím, které se v rukách pseudonadšenců tak často patologicky exprimují. Smutním tedy kvůli ztrátám na tomto, s velkými obtížemi vkládaném a křehkém, bohatství. Bude od Vás sprostá bezohlednost takové ztráty podpořit, ale s největší pravděpodobností to uděláte. V případě bordercollie je totiž v současnosti velmi náročné, se negativnímu dopadu vyhnout. Příležitostná návštěva oveček Vás bohužel nezachrání.
Enter
Máme skoro 4 měsíční štěně bordery v bytě po exteriérových rodičích a nechybí mu vůbec nic.Denně potkám takových 5-6 lidí, kteří mi musí říct co za plemeno jsem si to vlastně pořídila. Jak je hyperaktivní, destruktivní, neunavitelné a jak budu jednou nešťastná, až mi bude doma ničit věci. No kdyby jste viděli, jak ho musím kolikrát přemlouvat, aby se šel večer před spaním vyčůrat, tak by jste se divili. Jakmile řeknu : "Thorey jdeme ven." Tak je ve vteřině ve své kleci (boudě=furt otevřená, může do ní i ven z ní kdy chce) v pelechu a ještě si za sebou zavře dveře. (má na ní přidělanou šňůrku s míčkem) Zase je i ta hyperaktivita o člověku, pokud si psa naučíte, že doma se prostě neběhá, neaportuje a je v klidu a leží či se jen trénuje, tak nevidím problém ani bordera v bytě.
( v příloze posílám fotografii naší hyperaktivní bordery po půlce dne nic nedělání)
A pro zadavatelku a její poslední dotazy:
Najděte si bcccz.cz a tam najdete vše potřebné, včetně aktuálních vrhů a krytí.
A ještě, v autě nám pes nezvracel. Zároveň doporučuji na první návštěvu štěňat vzít třeba ručník/deku kterou tam necháte a až pojedete domů i se štěnětem, tak si jí vezmete s sebou, aby z ní cítil pach svých sourozenců a maminky.
A na závěr Vám přeji aby Vám štěňátko dělalo jen radost:).
Enter
napsal(a):
Děkujeme za váš názor, doufám, že vás smutnění brzy prejde . Škoda, že neuvidíte naší borderu, jak je u nás, pseudonadsencu, deprimovana, frustrovaná a totálně nevyuzita .Možná by se měl jejich chov zakázat nebo svěřovat jen dokonalým jedincům typu vetrelec
Na rozdíl od Vás diskutuji fakticky. Máte mizernou představu o tom, jakou obtíž představuje zušlechtění plemene po povahové stránce a berete to na lehkou váhu. Kam se na to hrabe prostá pohybová optimalizace. Pracovních plemen u kterých fušeři neuhlídali ani tuto banalitu, nebylo málo. Odpad byl na základě poptávky, přemnožen lehkomyslnými pedlery a v mnohých případech dodnes dokonce i bolestivě živoří. Utápí-li se zdravé jádro původní populace v nemocném, morfologicky vadném, nebo jen pracovně nezpůsobilém odpadu, další generace chovatelů se k němu ani nepropracuje. Zhruba tak vypadá konec plemene. Nechápu proč opravdu elitní bordel nemáte doma, protože je to vyvrcholením stejné sračky, jakou zde v iniciačním stádiu hájíte. Vaše ambice přitom bohatě naplní i zdravý a pohyblivý vořech, dále pak celá řada dobře stavěných čistokrevných psů, instinktivně nenáročných, nenáročných na majitele a stojících mimo módní vlnu. Neexistuje žádný racionální důvod, proč by měl negativní dopady na pracovní plemeno v nesnázích, kdokoli vědomě podporovat. Vy se již na neoddiskutovatelně negativním úpadku plemene podílíte jak hmatatelně, tak poradensky. Chápu že je Vám to nepříjemné, ale nejednejte se mnou proto tímto infantilním způsobem. Přímo Vámi lze pohrdat přinejmenším odtud- odkud podporujete negativní důsledky, uvědomujete-li si je. Já Vás na ně tímto upozorňuji. V tomto případě se nejedná o změnu specializace, zde se nejedná o chov. Není to ani zdaleka, jako byste si to celý život prděla třicítkou na závodní motorce. Zde máte tu čest s živým, proměnlivým materiálem a měla byste na jeho proměnlivost brát ohledy. Vy mi chcete tvrdit, že toto plemeno máte skutečně v oblibě? Nenechte se vysmát! Obdiv chodívá ruku v ruce s porozuměním a šetrným zacházením.
Thorey
napsal(a):
Enter
Máme skoro 4 měsíční štěně bordery v bytě po exteriérových rodičích a nechybí mu vůbec nic.Denně potkám takových 5-6 lidí, kteří mi musí říct co za plemeno jsem si to vlastně pořídila. Jak je hyperaktivní, destruktivní, neunavitelné a jak budu jednou nešťastná, až mi bude doma ničit věci. No kdyby jste viděli, jak ho musím kolikrát přemlouvat, aby se šel večer před spaním vyčůrat, tak by jste se divili. Jakmile řeknu : "Thorey jdeme ven." Tak je ve vteřině ve své kleci (boudě=furt otevřená, může do ní i ven z ní kdy chce) v pelechu a ještě si za sebou zavře dveře. (má na ní přidělanou šňůrku s míčkem) Zase je i ta hyperaktivita o člověku, pokud si psa naučíte, že doma se prostě neběhá, neaportuje a je v klidu a leží či se jen trénuje, tak nevidím problém ani bordera v bytě.
( v příloze posílám fotografii naší hyperaktivní bordery po půlce dne nic nedělání)
A pro zadavatelku a její poslední dotazy:
Najděte si bcccz.cz a tam najdete vše potřebné, včetně aktuálních vrhů a krytí.
A ještě, v autě nám pes nezvracel. Zároveň doporučuji na první návštěvu štěňat vzít třeba ručník/deku kterou tam necháte a až pojedete domů i se štěnětem, tak si jí vezmete s sebou, aby z ní cítil pach svých sourozenců a maminky.
A na závěr Vám přeji aby Vám štěňátko dělalo jen radost:).
Jj, jsou super. Náš Enter "byl vychováván" kocoury, kteří ho naučili spát na vyvýšených místech. Takže oblíbená místa na spaní jsou: botník v domě a místo v boudě NA boudě. . Naštěstí nemňouká. To jsem se pobavila s tím míčkem na dveřích...Přeji hodně radosti s Vaším hyperaktivním, destruktivním a neunavitelným štěnětem!
vetřelec
napsal(a):
Na rozdíl od Vás diskutuji fakticky. Máte mizernou představu o tom, jakou obtíž představuje zušlechtění plemene po povahové stránce a berete to na lehkou váhu. Kam se na to hrabe prostá pohybová optimalizace. Pracovních plemen u kterých fušeři neuhlídali ani tuto banalitu, nebylo málo. Odpad byl na základě poptávky, přemnožen lehkomyslnými pedlery a v mnohých případech dodnes dokonce i bolestivě živoří. Utápí-li se zdravé jádro původní populace v nemocném, morfologicky vadném, nebo jen pracovně nezpůsobilém odpadu, další generace chovatelů se k němu ani nepropracuje. Zhruba tak vypadá konec plemene. Nechápu proč opravdu elitní bordel nemáte doma, protože je to vyvrcholením stejné sračky, jakou zde v iniciačním stádiu hájíte. Vaše ambice přitom bohatě naplní i zdravý a pohyblivý vořech, dále pak celá řada dobře stavěných čistokrevných psů, instinktivně nenáročných, nenáročných na majitele a stojících mimo módní vlnu. Neexistuje žádný racionální důvod, proč by měl negativní dopady na pracovní plemeno v nesnázích, kdokoli vědomě podporovat. Vy se již na neoddiskutovatelně negativním úpadku plemene podílíte jak hmatatelně, tak poradensky. Chápu že je Vám to nepříjemné, ale nejednejte se mnou proto tímto infantilním způsobem. Přímo Vámi lze pohrdat přinejmenším odtud- odkud podporujete negativní důsledky, uvědomujete-li si je. Já Vás na ně tímto upozorňuji. V tomto případě se nejedná o změnu specializace, zde se nejedná o chov. Není to ani zdaleka, jako byste si to celý život prděla třicítkou na závodní motorce. Zde máte tu čest s živým, proměnlivým materiálem a měla byste na jeho proměnlivost brát ohledy. Vy mi chcete tvrdit, že toto plemeno máte skutečně v oblibě? Nenechte se vysmát! Obdiv chodívá ruku v ruce s porozuměním a šetrným zacházením.
Krleš před lidmi vašeho typu . Borderám a jejich krutým majitelům zdar

vetřelec
napsal(a):
Napsal jste to strašně složitě, i když v podstatě s vámi v tomto případě souhlasím.
Pro Enter : Na válení po bytě nutně potřebujete BOC ?
Přece krása plemene je v tom, když dělá to, pro co bylo vyšlechtěno.
A tím, že se po půldni nicnedělání zase jen válí - tím bych se zrovna nechlubila.
Pro RASTI : "Už teď vím že prostě v posteli se mnou bude!" Na to fakt nepotřebujete BOC.
To vetřelec - v tomto případě s vámi také souhlasím, ale pokud chcete vnášet osvětu do řad mladých chovatelek, musíte psát jiným způsobem. Pro ně srozumitelným. I já, knihomol, mám práci váš text přečíst, někdy musím i dvakrát, abych ho beze zbytku pochopila. A jde vám přece o pomoc plemeni, ne o zurážení pisatelek.

No já nevím, mám se stydět, že můj pes neloví divočáky (ani zde nesmí) nebo neskáče na pneumatiku ?
kromě myslivců, ozbrojených složek, majitelů závodních chrtů (chrti se pro dostihy ale též nenarodili), stád ovcí a krav, rodinných domů.. by nikdo psa mít neměl
protože psi, kterým teď říkáte společenská plemena, byli docela nedávno loveckými
tak které si necháme jako pracovní a kteří se stanou společenskými ?
podle mě je společenský pes psem "všestranným".
Janinka Bosorka
napsal(a):
To vetřelec - v tomto případě s vámi také souhlasím, ale pokud chcete vnášet osvětu do řad mladých chovatelek, musíte psát jiným způsobem. Pro ně srozumitelným. I já, knihomol, mám práci váš text přečíst, někdy musím i dvakrát, abych ho beze zbytku pochopila. A jde vám přece o pomoc plemeni, ne o zurážení pisatelek.
Ti nejdokonalejší přece vždy spojí příjemné s užitečným. Ti o témeř nepatrný chlup méně dokonalí, pod vlastním dojmem perel sviním ve skutečnosti provádějí jen jakési se...
Radši toho nechám.
Občas je to i vtipné.
A poučné. To především. Ve všech směrech
tapina
napsal(a):
Ti nejdokonalejší přece vždy spojí příjemné s užitečným. Ti o témeř nepatrný chlup méně dokonalí, pod vlastním dojmem perel sviním ve skutečnosti provádějí jen jakési se...
Radši toho nechám.
Občas je to i vtipné.
A poučné. To především. Ve všech směrech
Někdy mám chuť se optat: Na čem, pane, jedete?
Janinka Bosorka
napsal(a):
Nechápu co mi chcete říct. Mrzí mne to. Nechám toho. Moji synové jsou už dospělí.
Ne, legrace. Jen legrace.
Bylo to v reklamě na nějaký dětský nápoj - myslím Kubík - rejdili tam děti na odrážedlech a na konci se zeptali "a na co jezdí vaše dítě?"
Vždycky si na to vzpomenu, když má někdo podobný dotaz, i když vím, jak to lidi většinou myslí.
Stopadesát čtyři smajlíků. Jen legrace. Nemám ráda mrzutosti.
tapina
napsal(a):
Ne, legrace. Jen legrace.
Bylo to v reklamě na nějaký dětský nápoj - myslím Kubík - rejdili tam děti na odrážedlech a na konci se zeptali "a na co jezdí vaše dítě?"
Vždycky si na to vzpomenu, když má někdo podobný dotaz, i když vím, jak to lidi většinou myslí.
Stopadesát čtyři smajlíků. Jen legrace. Nemám ráda mrzutosti.
V pohodě. Rozesmála jste mne, stopadesát čtyři smajlíků. Asi je to tím, že nemám televizi, nevidím reklamy.
Janinka Bosorka
napsal(a):
V pohodě. Rozesmála jste mne, stopadesát čtyři smajlíků. Asi je to tím, že nemám televizi, nevidím reklamy.
Jo, tohle je poslední reklama, kterou si pamatuju, někdy rok 2005, možná, a to ani nebyla žádná extra hláška jsem mimoň. Se divím, že se mi podobný dotaz zatím vyhnul. Myslím, že úplně nejvíc podobných ohlasů má Megi

Hehehe
dnes
7 lidí v jedné místnosti, z toho ! 4 děti !
pusť youtube dej tam marijána vojtka..neee fůůj dej tam majly sajrus..tyvolee neléj mi lajt kolu na telefoooon..tak to je hustá bejska by mi matka nekoupila..kdo chce kafe..půjč mi tu bejsku..ne až pustíš marijááána..megyno né na stůl néééé..dojez ten dort..pustíme stmívání..bacha kočka žere chlebíček..upíři omg ! loooosers..protože čumíte všichni do fejsbůku..chceš kolu, řízek, kafe, juice..dej to nahlas..proč jako nemáte neperlivou vodu..máš neperlivou vodu ?..ne, máš diazepam ?
prej BOC.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Teplákovka, no. A ani ne o psech.
Jakto ? BOC je pes.
No tak jo. Neznám žádného klidného jedince. Je to tím, že tu nejsou ještě dostatečně dlouho na to, abychom je zkazili.
I když..
Nechtěla jsem psa rozmluvit, ale žádala jsem rady a zkušenosti na co si dát pozor atd. :) Klidně vymlouvejte, ale jinde. Já o to vážně nestojím. Ano, vím že se mnou bude v posteli, ale to by bylo i kterékoli jiné plemeno. Myslete si co chcete, ale jsem taky úplně obyčejný člověk jako vy. A borderky přece nepatří jen k nějakým nadlidím. Jsou mi ukradená drahá auta, elektronika, nebo luxusní oblečení. Auto mám na ježdení, ne na machrování.. to samé telefon i oblečení. Ano, chci aby byl pes můj kamarád, ale neznamená to že se mnou bude celý den zalezlej na gauči u bedny. Na televizi ani nekoukám. Chci se psem dělat sporty a tak.. Ano, má to být společník.. Jenomže na aktivity a ne na válení se ;).
napsal(a):
Napsal jste to strašně složitě, i když v podstatě s vámi v tomto případě souhlasím.
Pro Enter : Na válení po bytě nutně potřebujete BOC ?
Přece krása plemene je v tom, když dělá to, pro co bylo vyšlechtěno.
A tím, že se po půldni nicnedělání zase jen válí - tím bych se zrovna nechlubila.
Pro RASTI : "Už teď vím že prostě v posteli se mnou bude!" Na to fakt nepotřebujete BOC.
Zkuste číst pořádně, můj pes se fakt puldne jen nevali...Nepereme na valše, nelovime s oštěpy, nejsme lidí?I plemena se vyvíjí, podle potřeb člověka, který je využívá.Vsak jsou pracovní linie BOC, pastevci.Ale pak chápu, že je snaha inteligenci a neagresivitu BOC využít i mimo pastvu, třeba u aktivních rodin.Ale to není ničení plemene!Je to jen jiná odnož.Kolik lidí dnes potřebuje psa na pasení?

RASTI
napsal(a):
Nechtěla jsem psa rozmluvit, ale žádala jsem rady a zkušenosti na co si dát pozor atd. :) Klidně vymlouvejte, ale jinde. Já o to vážně nestojím. Ano, vím že se mnou bude v posteli, ale to by bylo i kterékoli jiné plemeno. Myslete si co chcete, ale jsem taky úplně obyčejný člověk jako vy. A borderky přece nepatří jen k nějakým nadlidím. Jsou mi ukradená drahá auta, elektronika, nebo luxusní oblečení. Auto mám na ježdení, ne na machrování.. to samé telefon i oblečení. Ano, chci aby byl pes můj kamarád, ale neznamená to že se mnou bude celý den zalezlej na gauči u bedny. Na televizi ani nekoukám. Chci se psem dělat sporty a tak.. Ano, má to být společník.. Jenomže na aktivity a ne na válení se ;).
Jasně v Bulharsku a na Mácháči.

Enter
napsal(a):
Zkuste číst pořádně, můj pes se fakt puldne jen nevali...Nepereme na valše, nelovime s oštěpy, nejsme lidí?I plemena se vyvíjí, podle potřeb člověka, který je využívá.Vsak jsou pracovní linie BOC, pastevci.Ale pak chápu, že je snaha inteligenci a neagresivitu BOC využít i mimo pastvu, třeba u aktivních rodin.Ale to není ničení plemene!Je to jen jiná odnož.Kolik lidí dnes potřebuje psa na pasení?
Ano, další odnožené plemeno. Už máme odnožené NO, dobrmany, GR, výmaráky, no tak budou odnožené BOC - jen nemluvte o neagresivitě, zapomeňte na vyrovnané veselé povahy...
napsal(a):
Ano, další odnožené plemeno. Už máme odnožené NO, dobrmany, GR, výmaráky, no tak budou odnožené BOC - jen nemluvte o neagresivitě, zapomeňte na vyrovnané veselé povahy...
Já to chápu, ale to o vývoji společnosti.Cim dal vic bude pes jen jako společník, máme elektrické ohradniky apod.Me taky štve, že jsou všude samé mobily, compy..., ale nic neudělám.Se psy je to podobné.Ano, plemeno má dělat to, na co bylo vyšlechtěno, jiná linie BOC na to již vyšlechtěna není.Co se týče povahy, znám dost border, ty, které žijí v milujícím prostředí jsou veselé i vyrovnané. Jsou to aktivní psi, na to je třeba se připravit, ale necítím se ani jako tyran, ani jako ničitel, když moje BOC nepase ovce.
napsal(a):
Orionko, vy máte, tuším AUO...pasete? Není to rejpání, fakt mě to zajímá.
A tak trochu laicky se ptám - ti, kteří s těmito plemeny opravdu pasou, jak často to provozujou? Jednou či dvakrát v týdnu?
Selským rozumem- pokud je pes skutečně ovčák v pravém smyslu slova jako třeba AUO ve své domovině, tak pasení je jeho denodenní chleba.
Netuším, nakolik plemeni vyhovuje, pokud párkrát týdně (nebo možná míň) provozuje nějakou náhražku. Myslím si, že ideální je, pokud žije se svým člověkem a dělají spolu to, co je oba těší a naplňuje, aťsi je to tanec, agility, výlety, společné cokoliv.
Znám minimálně dvě BOC, ani jedna z nich nepase či neprovozuje žádný psí sport, obě prostě žijou od rána do večera se svými majiteli, minimálně jsou samy, ani jedna nemá poruchy chování ani nevykazuje známky agresivity. Jedna je klidná opravdu hodně, s paničkou chodí do práce, ven s koněm, jezdí autem i lenoší u televize. Skoro se nechce věřit, že je to opravdu BOC.
Mám podezření, že dost těch poruch chování, kompulzí a obsesí, mají na svědomí majitelé, kteří jsou poučeni, že si pořizují plemeno vyžadující maximální zaměstnání, od malička psa zahltí aktivitami a ten "stroj na práci" z něj vlastně vyrobí.
Tím nechci říct, že ti psi nepotřebujou zaměstnání, ale důležitější je rozumný majitel.
Terven
napsal(a):
A tak trochu laicky se ptám - ti, kteří s těmito plemeny opravdu pasou, jak často to provozujou? Jednou či dvakrát v týdnu?
Selským rozumem- pokud je pes skutečně ovčák v pravém smyslu slova jako třeba AUO ve své domovině, tak pasení je jeho denodenní chleba.
Netuším, nakolik plemeni vyhovuje, pokud párkrát týdně (nebo možná míň) provozuje nějakou náhražku. Myslím si, že ideální je, pokud žije se svým člověkem a dělají spolu to, co je oba těší a naplňuje, aťsi je to tanec, agility, výlety, společné cokoliv.
Znám minimálně dvě BOC, ani jedna z nich nepase či neprovozuje žádný psí sport, obě prostě žijou od rána do večera se svými majiteli, minimálně jsou samy, ani jedna nemá poruchy chování ani nevykazuje známky agresivity. Jedna je klidná opravdu hodně, s paničkou chodí do práce, ven s koněm, jezdí autem i lenoší u televize. Skoro se nechce věřit, že je to opravdu BOC.
Mám podezření, že dost těch poruch chování, kompulzí a obsesí, mají na svědomí majitelé, kteří jsou poučeni, že si pořizují plemeno vyžadující maximální zaměstnání, od malička psa zahltí aktivitami a ten "stroj na práci" z něj vlastně vyrobí.
Tím nechci říct, že ti psi nepotřebujou zaměstnání, ale důležitější je rozumný majitel.
Výborně napsáno! Majitel si přinese štěně BOC a neustále s ním něco dělá. Mluvila jsem s nejmenovanou renomovanou odbornicí na psy (i z hlediska etologie), ta mi potvrdila, že psi, kteří jsou neustále přetěžovaní aktivitami, včetně nekonečných aportů (protože bordera přeci stále aportuje!), denním ježděním po agility apod. uvádí psa do chronického stresu, který vyúsťuje v přehnané štěkání, agresivní reakce, nevyzpytatelné chování...Pes potřebuje odpočívat více než člověk, i 16 hodin denně ( u některých plemen, štěňátek...). I bordera potřebuje odpočívat! Kamarádka měla štěně bordery i v noci venku. Štěně za týden projevovalo výše popsané chování. Ihned jim "odborníci" řekli, že je to plemenem . Nesmysl, zjistilo se, že štěně v noci téměř nespalo. Bylo to na venkově, tma, kočky, netopýři, okolo domu zajíci, srny, houkaly sovy..., příliš podnětů. Ráno hned aktivity, odpoledne do večera aktivity. Pesánek začal spát vevnitř, aktivity se omezily tak, aby pesan OPRAVDU odpočíval, a bylo po problému!

Pro Terven :
Mám AUO, řídila jsem ho ke stádečku koz, se kterými chodil volně na pastvě. Pásli jsme denně 3,4,5,6 hodin. Podle času a počasí. Tedy pokud byla tráva, v zimě jsme chodili jen na procházky - s kozama.
A potom : AUO není BOC, i když jsou si vzhledem k nepoznání podobní, povahy jsou jiné.
Kdybych nežila na vsi a neměla kozy, zaměřila bych se na jiné plemeno. Kozy byly dřív než pes a pes byl u nich velký pomocník.
Neříkám, že nikdo jen pastýř nemůže mít BOC. Bohužel, těch nevhodných majitelů je čím dál víc...
A ať mi RASTI promine, z toho, co napsala mi zrovna ona jako dobrý majitel pro BOC nepřišla
( postel, Bulharsko, Mácháč-co by chtěla zrovna na Mácháči provozovat s BOC?).
napsal(a):
Pro Terven :
Mám AUO, řídila jsem ho ke stádečku koz, se kterými chodil volně na pastvě. Pásli jsme denně 3,4,5,6 hodin. Podle času a počasí. Tedy pokud byla tráva, v zimě jsme chodili jen na procházky - s kozama.
A potom : AUO není BOC, i když jsou si vzhledem k nepoznání podobní, povahy jsou jiné.
Kdybych nežila na vsi a neměla kozy, zaměřila bych se na jiné plemeno. Kozy byly dřív než pes a pes byl u nich velký pomocník.
Neříkám, že nikdo jen pastýř nemůže mít BOC. Bohužel, těch nevhodných majitelů je čím dál víc...
A ať mi RASTI promine, z toho, co napsala mi zrovna ona jako dobrý majitel pro BOC nepřišla
Děkuji, váš pes má skvělý život, bez ironie.
Že AUO není BOC vím, i vidím rozdíl, ale obě jsou aktivní plemena a ifaunová doporučení budoucím majitelům bývají podobná
Já nevím...nejen prací živ je pes, pokud se krom zaměstnání i válí s páníčkem v posteli, nevidím na tom nic špatného. Rovněž netuším, proč by nemohl jet s majitelem na dovolenou na Mácháč. Na Mácháči lze dělat i jiné věci než od rána do večera ležet u vody a vzít psa s sebou se mi zdá rozhodně lepší než ho dát na hlídání babičce.
Anebo chcete říct, že majitel plemene jako je BOC má na dovolenou zapomenout?
Edit - nebo teda, které destinace jsou vhodné pro lidi s BOC ?

Edit - nebo teda, které destinace jsou vhodné pro lidi s BOC ?
Cornwallské, irské a skotské pláně a vřesoviště.

Kde žijete, že pouštíte psa do kukuřice?
Terven
napsal(a):
..dneska jsem byla u velkého OC v Praze, byl tam stojan na kola, u něj zaparkovaná koloběžka a u ní uvázaná velká BOC - podle hlavy a celkové velikosti zřejmě pes...ležel zde asi trochu déle, ale naprosto v klidu a noblesa z něj přímo čišela, chvilku jsem se na něj koukala a nemohla jsem se od něj odtrhnout pohledem...
napsal(a):
Kde žijete, že pouštíte psa do kukuřice?
?
Já žiju v ČR, sama se snažím do osetýho pole nelézt, ale malýho lehkýho psa tam na kousek klidně pustím, není-li to strniště prolitý roundupem.
Proč se mi zdá, že se snažíte chytat za slovo, za každou cenu najít v příspěvku nějakou špatnost?

Terven
napsal(a):
?
Já žiju v ČR, sama se snažím do osetýho pole nelézt, ale malýho lehkýho psa tam na kousek klidně pustím, není-li to strniště prolitý roundupem.
Proč se mi zdá, že se snažíte chytat za slovo, za každou cenu najít v příspěvku nějakou špatnost?
Před 3 týdny jsem šla na kukuřice ke kravinu, při zbirani kukuřic jeste ze psem se na mě vyřítilo (cosi?) černého chlupateho, hodně to připomínalo něco mezi divočákem a (u kravína mají hodně starou borderu a při rozhovoru s kamarádkou, hele Anet toho psa zabila moje sestra protože při obraně jejího psa nanej hodila šutr a ten starej borderak zůstal lezet bez pohnuti, ba zajímavé je že o týden později co mi to řekla tak jsem byla na procházce vedle ohrady s kravami a na kopci běžel tenstarej borderak jak jsem ho učila chytla jsem cibule a šla jsem sem směrem pryč, z tohodle mam do teď noční můry ) psem .

Oprava chytla jsem čubu, chudinku bych vymenila (podle googlu, jsem na mobilu) za cibule
Ono to s tím pasením není tak horký ;) znám několik bocek, co pást nechodí, a jsou v poho - žádný uštěkaný, hysterický neurózy, ale normální psi. Oni to lidi - a zvlášť lidi od ovcí - neradi slyší, ale opravdu využití borderek se dnes posunulo spíš k plemeni pro aktivní rodiny či jednotlivce. A chov podle toho vypadá - čistě na pracovní vlastnosti je specializovaná malá část. Pak ještě něco na výstavy, agility, sem tam nějaký vrh se zaměřením na jiné sporty.. ale většině zájemcům stačí "průměrný" pes, co nekousne děti, zvládne o dovolený každý den ujít 20 km, přiveze pohár ze soutěže v poslušnosti na cvičáku v Horní Dolní, zvládně přivést i ty ovce a ještě má třeba atraktivní barvu.
Shrnuto a podtrženo - bocka je snadno ovladatelný, neagresivní, pracovitý pes pro všestranné využití, navíc příznivé velikosti i třeba do bytu, pro mě je třeba velký bonus i to, že neloví. Jeho oblibě se vůbec nedivím :) A není podle mě důvod se kvůli tomu stavět na hlavu. Kdo chce "vopravdickou" pracovní borderku, může si jí klidně i tak pořídit, akorát jí asi nenajde na bazoši ;).
samik49
napsal(a):
Ono to s tím pasením není tak horký ;) znám několik bocek, co pást nechodí, a jsou v poho - žádný uštěkaný, hysterický neurózy, ale normální psi. Oni to lidi - a zvlášť lidi od ovcí - neradi slyší, ale opravdu využití borderek se dnes posunulo spíš k plemeni pro aktivní rodiny či jednotlivce. A chov podle toho vypadá - čistě na pracovní vlastnosti je specializovaná malá část. Pak ještě něco na výstavy, agility, sem tam nějaký vrh se zaměřením na jiné sporty.. ale většině zájemcům stačí "průměrný" pes, co nekousne děti, zvládne o dovolený každý den ujít 20 km, přiveze pohár ze soutěže v poslušnosti na cvičáku v Horní Dolní, zvládně přivést i ty ovce a ještě má třeba atraktivní barvu.
Shrnuto a podtrženo - bocka je snadno ovladatelný, neagresivní, pracovitý pes pro všestranné využití, navíc příznivé velikosti i třeba do bytu, pro mě je třeba velký bonus i to, že neloví. Jeho oblibě se vůbec nedivím :) A není podle mě důvod se kvůli tomu stavět na hlavu. Kdo chce "vopravdickou" pracovní borderku, může si jí klidně i tak pořídit, akorát jí asi nenajde na bazoši ;).

Terven
napsal(a):
?
Nešlo mi vůbec o tu kukuřici, ale o bezpečnost psa. U nás v lánu bylo odhadnuto 60 divočáků.
Zůstávají tam celé dny, nic jim tam nechybí, nic je tam nemůže ohrozit, s jednou BOCkou by si lehko poradili.
Když si je majitelka jistá, že zůstane v prvním řádku, pak o nic nejde.
RASTI
napsal(a):
Chovatele je třeba posuzovat s ohledem na výkon a původ, v ideálním případě i na potomstvo, jeho chovných zvířat. Dále je dobré si všímat dlouhodobých cílů chovatele, jeho detailních selekčních preferencí a využívané plemenitby. Začínáme se orientovat přes poznání nejvlivnějších plemeníků. Hledáme zvířata celosvětového pracovního významu, která se objevují i v rodokmenech českých psů a rozborujeme jejich výkony. Většinou to trvá několik let, než pracovní plemeno slušně obeznáme a pochopíme. V mém případě 3-10let, při prvním plemeni, za vydatné pomoci velevážených mentorů. Elitních zvířat je v případě pracovních plemen dobré poznat přinejmenším stovky. Jednak jsou o nich většinou vedeny diskuze na mezinárodních specializovaných fórech (kde můžete očekávat i aktivitu nejlepších českých chovatelů), jsou skloňována v odborné literatuře, hrabeme se v rodokmenech a jejich výkony by mohly být v tomto případě dostupné i z videozáznamu. Jsem přesvědčen, že nejčastěji využívanou je liniová plemenitba, všímáme si funkčních i sympatických rozdílů mezi jednotlivými liniemi a utváříme vlastní preference. Setkáte se s liniemi pojmenovanými standardně po plemeníkovi a s liniemi pojmenovanými po významném chovateli který je formoval. Kromě oblíbených předků a chovatelů v původu, zvolíme si také ideální aktuální plemenitbu, ze které zvíře preferujeme (v optimálním případě navíc osvědčené opakované spojení).
Pokud absolvujete výše naznačenou cestu a poctivě zapracujete, potkáte pravděpodobně i odborné mentory, ochotné urychlit Váš rozkvět. Za nějakou dobu se zorientujete natolik, že budete schopna reálně posoudit současný stav plemene a působit v jeho prospěch do budoucna. U takto vysoce ušlechtilých pracovních zvířat, kterým se mnozí chovatelé velice intenzivně věnovali celý svůj život, je pole působnosti opravdu široké, nudit se nebudete. Výše je tedy ve stručnosti, pohotově sestavená, hrubá osnova toho, na co si dávám pozor já. Pokud s tím takto souhlasíte, nevidím jedinou překážku, mezi bordercollií a Vámi ani já. Já Vás samozřejmě k ničemu nenutím, případné buzerace si každý prosím odpustí, ale něco podobného prostě považuji u tohoto typu zvířat za základ.
samik49
napsal(a):
Dobře napsané
Stejně tak si myslím, že není nic špatného na tom, že se bordera válí půl dne doma.
Copak víte co dělal zbytek dne? Jenom jsem tím chtěla poukázat na to, že každá bordera nepotřebuje aktivitu od rána do večera. (Ale samozřejmě jsou vyjímky).
Třeba to Bulharsko bylo jen příklad.. Nikdy jsem se psem u moře nebyla, jen že jsem tam potkala spoooustu lidí co tam se psem jelo, tak mě to zajímalo. Zrovna ten Mácháč bych brala.. Jezdíme tam ale tak na 2-3 dny a turistujeme.. Proto jsem chtěla radu, abych věděla jestli je dobré aby jela se mnou, nebo jestli vymyslíme něco jiného. O posteli jsem dost přemýšlela.. chci aby uměla na pelech, ale proč by se s námi nemohla jít přitulit.. Chápu, že tímhle bych vás nepřesvědčila, ale to asi ničím.. Ono přes ten internet to jde těžko.. :).
vetřelec
napsal(a):
Chovatele je třeba posuzovat s ohledem na výkon a původ, v ideálním případě i na potomstvo, jeho chovných zvířat. Dále je dobré si všímat dlouhodobých cílů chovatele, jeho detailních selekčních preferencí a využívané plemenitby. Začínáme se orientovat přes poznání nejvlivnějších plemeníků. Hledáme zvířata celosvětového pracovního významu, která se objevují i v rodokmenech českých psů a rozborujeme jejich výkony. Většinou to trvá několik let, než pracovní plemeno slušně obeznáme a pochopíme. V mém případě 3-10let, při prvním plemeni, za vydatné pomoci velevážených mentorů. Elitních zvířat je v případě pracovních plemen dobré poznat přinejmenším stovky. Jednak jsou o nich většinou vedeny diskuze na mezinárodních specializovaných fórech (kde můžete očekávat i aktivitu nejlepších českých chovatelů), jsou skloňována v odborné literatuře, hrabeme se v rodokmenech a jejich výkony by mohly být v tomto případě dostupné i z videozáznamu. Jsem přesvědčen, že nejčastěji využívanou je liniová plemenitba, všímáme si funkčních i sympatických rozdílů mezi jednotlivými liniemi a utváříme vlastní preference. Setkáte se s liniemi pojmenovanými standardně po plemeníkovi a s liniemi pojmenovanými po významném chovateli který je formoval. Kromě oblíbených předků a chovatelů v původu, zvolíme si také ideální aktuální plemenitbu, ze které zvíře preferujeme (v optimálním případě navíc osvědčené opakované spojení).
Pokud absolvujete výše naznačenou cestu a poctivě zapracujete, potkáte pravděpodobně i odborné mentory, ochotné urychlit Váš rozkvět. Za nějakou dobu se zorientujete natolik, že budete schopna reálně posoudit současný stav plemene a působit v jeho prospěch do budoucna. U takto vysoce ušlechtilých pracovních zvířat, kterým se mnozí chovatelé velice intenzivně věnovali celý svůj život, je pole působnosti opravdu široké, nudit se nebudete. Výše je tedy ve stručnosti, pohotově sestavená, hrubá osnova toho, na co si dávám pozor já. Pokud s tím takto souhlasíte, nevidím jedinou překážku, mezi bordercollií a Vámi ani já. Já Vás samozřejmě k ničemu nenutím, případné buzerace si každý prosím odpustí, ale něco podobného prostě považuji u tohoto typu zvířat za základ.
Děkuji. Samozřejmě neskáču po prvním vrhu který objevím. Hledám už dost dlouho, mám známe s borderama, mám známe kynology.. Snažím se toho co nejvíce vyzjistit a nachytat. Vážně se snažím, aby u mě byla spokojená a já toho pak nelitovala. Jsem domluvená s jedním zkušeným kynologem, který má BOCky, že mi poradí s výběrem chovné stanice i s výběrem vrhu.

RASTI
napsal(a):
Třeba to Bulharsko bylo jen příklad.. Nikdy jsem se psem u moře nebyla, jen že jsem tam potkala spoooustu lidí co tam se psem jelo, tak mě to zajímalo. Zrovna ten Mácháč bych brala.. Jezdíme tam ale tak na 2-3 dny a turistujeme.. Proto jsem chtěla radu, abych věděla jestli je dobré aby jela se mnou, nebo jestli vymyslíme něco jiného. O posteli jsem dost přemýšlela.. chci aby uměla na pelech, ale proč by se s námi nemohla jít přitulit.. Chápu, že tímhle bych vás nepřesvědčila, ale to asi ničím.. Ono přes ten internet to jde těžko.. :).
Když to napíšete takhle, zní to úplně jinak než "na Mácháč"
Na turistiku je to kraj požehnaný. Slatinné vrchy, Malá a Velká Buková, až k Bezdězu, Borný a rokle směrem k Hradčanům...A lidi se válí u jezera a cesty nejsou přelidněné.
RASTI
napsal(a):
Děkuji. Samozřejmě neskáču po prvním vrhu který objevím. Hledám už dost dlouho, mám známe s borderama, mám známe kynology.. Snažím se toho co nejvíce vyzjistit a nachytat. Vážně se snažím, aby u mě byla spokojená a já toho pak nelitovala. Jsem domluvená s jedním zkušeným kynologem, který má BOCky, že mi poradí s výběrem chovné stanice i s výběrem vrhu.
Zaškemrejte roztomile, ať Vám onen zkušený kynolog ráčí sdělit svá kritéria výběru. Měla byste si zkontrolovat nakolik jsou faktická, pak je také můžete uplatnit sama (nepraskne-li jen bublina). Pokud uznáte za vhodné, zeptejte se ho na nejvýznamnější představitele plemene, věhlasné chovatele, oblíbené plemeníky z historie a potentní linie.
Nepovažuji za dobré si přístup tímto způsobem zjednodušovat, potkávám často kynology, kteří si myslí, že psům slušně rozumí (u některých je to pravda, ale u většiny bohužel ne). Skutečně je nejlepší poznat plemeno přes nejvýznamnější čokly- osobně. Ať už potom psa povedete k čemukoli, porozumíte jeho chování jedině přes znalost pracovní historie. Pracovní plemena to mají totiž pořádně geneticky zažrané.
Nakonec ještě zopakuji, že ledabylým přístupem k proměnlivosti, došlo k závažnému poškození mnoha pracovních plemen psů, která se stala rodinnými, nebo jen přišla o práci. K racionálnímu managementu umělého evolučního procesu, je třeba alespoň přibližně respektovat úroveň zátěže, kterou procházejí zvířata při přirozené selekci v přírodě. Je třeba pořizovat nejlepší dostupná zvířata, z nejlepších dostupných chovů. Základem je nemnožit zvířata, jejichž chovu nerozumíte, jakožto ani takové množitele nepodporovat.
vetřelec
napsal(a):
Zaškemrejte roztomile, ať Vám onen zkušený kynolog ráčí sdělit svá kritéria výběru. Měla byste si zkontrolovat nakolik jsou faktická, pak je také můžete uplatnit sama (nepraskne-li jen bublina). Pokud uznáte za vhodné, zeptejte se ho na nejvýznamnější představitele plemene, věhlasné chovatele, oblíbené plemeníky z historie a potentní linie.
Nepovažuji za dobré si přístup tímto způsobem zjednodušovat, potkávám často kynology, kteří si myslí, že psům slušně rozumí (u některých je to pravda, ale u většiny bohužel ne). Skutečně je nejlepší poznat plemeno přes nejvýznamnější čokly- osobně. Ať už potom psa povedete k čemukoli, porozumíte jeho chování jedině přes znalost pracovní historie. Pracovní plemena to mají totiž pořádně geneticky zažrané.
Nakonec ještě zopakuji, že ledabylým přístupem k proměnlivosti, došlo k závažnému poškození mnoha pracovních plemen psů, která se stala rodinnými, nebo jen přišla o práci. K racionálnímu managementu umělého evolučního procesu, je třeba alespoň přibližně respektovat úroveň zátěže, kterou procházejí zvířata při přirozené selekci v přírodě. Je třeba pořizovat nejlepší dostupná zvířata, z nejlepších dostupných chovů. Základem je nemnožit zvířata, jejichž chovu nerozumíte, jakožto ani takové množitele nepodporovat.
Nepletete si pojmy s dojmy?
Slečna nechce ani chovat, ani množit, ani posunovat plemeno (oblíbená zde fráze).
Chce si pořídit štěně, tváří se, že s PP a z něj udělat svého parťáka pro život.
Možná si vybere nestandardní štěně, které by se stejně do chovu nezapojilo.
Chce si pořídit jedno štěně a s ním prožít příjemných společných 12-15 let a problematika chovu jako takového nebo "věhlasní" chovatelé jsou jí pravděpodobně tak nějak ukradení.
Fiona.Praha
napsal(a):
Nepletete si pojmy s dojmy?
Slečna nechce ani chovat, ani množit, ani posunovat plemeno (oblíbená zde fráze).
Chce si pořídit štěně, tváří se, že s PP a z něj udělat svého parťáka pro život.
Možná si vybere nestandardní štěně, které by se stejně do chovu nezapojilo.
Chce si pořídit jedno štěně a s ním prožít příjemných společných 12-15 let a problematika chovu jako takového nebo "věhlasní" chovatelé jsou jí pravděpodobně tak nějak ukradení.
To už jsou od Vás všechny rady a zkušenosti? Vaším pp já si vytřu zadek!
(To dostane onde i pes, který v pěti letech z vrozených příčin, končí na kolečkách...).