Dobrý den,
máme čtrnácti denní štěňátko křížence pudlík x čivava, bohužel se nám narodilo s rozštěpem pysku, rozhodli jsme se pro variantu dokrmování, štěndo zatím bez problémů funguje, ale přichází nám starosti co potom. Rozhodně si ho chceme nechat, ale to znamená kastraci, nejen kvůli tomu že má ten rozštěp v genech, ale vlastníme jeho matku i otce a chceme předejít možným problémům. Plus bychom mu chtěli nechat tu pusinku spravit, aby neměl díru do tlamičky. A teď přichází ten dotaz, nemáte někdo s plastikou zkušenosti? Zatím jsem to s veterinářem neřešila, je příliš brzy, ale zajímali by mě Vaše postřehy z odchovu rozštěpových štěňátek, popřípadě zda by bylo vhodné spojovat ty dva zákroky dohromady, nechci aby podstupoval zbytečně moc anestezií, ale zase se bojím, že dvě operace respektive hojení je pro ten organismus příliš. Děkuji za odpovědi, popřípadě kdyby něco zajímalo Vás, ráda pomůžu. Jenom si prosím nechte poznámky o tom že jsem ho měla nechat utratit, jsou nemístné :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

faatin
napsal(a):
Dobrý den,
máme čtrnácti denní štěňátko křížence pudlík x čivava, bohužel se nám narodilo s rozštěpem pysku, rozhodli jsme se pro variantu dokrmování, štěndo zatím bez problémů funguje, ale přichází nám starosti co potom. Rozhodně si ho chceme nechat, ale to znamená kastraci, nejen kvůli tomu že má ten rozštěp v genech, ale vlastníme jeho matku i otce a chceme předejít možným problémům. Plus bychom mu chtěli nechat tu pusinku spravit, aby neměl díru do tlamičky. A teď přichází ten dotaz, nemáte někdo s plastikou zkušenosti? Zatím jsem to s veterinářem neřešila, je příliš brzy, ale zajímali by mě Vaše postřehy z odchovu rozštěpových štěňátek, popřípadě zda by bylo vhodné spojovat ty dva zákroky dohromady, nechci aby podstupoval zbytečně moc anestezií, ale zase se bojím, že dvě operace respektive hojení je pro ten organismus příliš. Děkuji za odpovědi, popřípadě kdyby něco zajímalo Vás, ráda pomůžu. Jenom si prosím nechte poznámky o tom že jsem ho měla nechat utratit, jsou nemístné :).
Spojení zákroků nepřichází do úvahy. Ono spíš počítejte s tím, že v závislosti na rozsahu rozštěpu už jen jeho korekce může vyžadovat více oddělených zákroků. Takže prostě těch anestezií bude stejně víc.
Liškapodšitá

XXX.XXX.163.46
Co vás vede k tomu, utratit desítky tisíc za léčení bezcenného křížence?
Jen se ptám, protože to nechápu.

Liškapodšitá
napsal(a):
Co vás vede k tomu, utratit desítky tisíc za léčení bezcenného křížence?
Jen se ptám, protože to nechápu.
Čistě finančně vzato se nevyplatí léčit vůbec nic a veterinu bychom mohli zrušit, případně redukovat na službu podobnou pohodnému.
nicméně vaše peníze to nejsou, takže vám může být buřt do toho, za co budou utraceny.
napsal(a):
Čistě finančně vzato se nevyplatí léčit vůbec nic a veterinu bychom mohli zrušit, případně redukovat na službu podobnou pohodnému.
nicméně vaše peníze to nejsou, takže vám může být buřt do toho, za co budou utraceny.
Sice to chápu že i veterináři musí být z něčeho živi ale jako chovatel vidím i druhou stanu mince..za prvé nemnožit a za druhé já osobně bych takové štěně utratila hned po narození.. protože pokud už množím tak musím mít zodpovědnost a jsem první kdo by měl dělat výběr.

ivulka2
napsal(a):
Sice to chápu že i veterináři musí být z něčeho živi ale jako chovatel vidím i druhou stanu mince..za prvé nemnožit a za druhé já osobně bych takové štěně utratila hned po narození.. protože pokud už množím tak musím mít zodpovědnost a jsem první kdo by měl dělat výběr.
No, vzhledem k tomu, že zadavatel řeší operace a kastraci, tak si to štěně plánuje nechat.
Pokud má štěně pouze rozštěp pysku, není to zase taková tragédie a je dost dobře možné, že ani nebude třeba nijak velkých a rozsáhlých operací. Jiná věc ale je, pokud rozštěp zasahuje dál - čili alveol (s chybějícími, nezaloženými zuby), tvrdé patro, měkké patro...
Jestliže se bavíme o rozsáhlejší rozštěpové vadě, přikláním se k tomu štěňátko zavčas nechat utratit. Je to sice těžké rozhodnutí, ale pro Vaši (a vlastně i psovu) budoucnost je to to nejlepší možné řešení. Zdá se to surové, ale opravdu chcete psa podrobovat opakovaným operačním zákrokům bez zásadního efektu a svoji peněženku „dojit“ zbytečnými výdaji?

ivulka2
napsal(a):
Děkuji za komentáře. Rozštěp mu do tvrdého patra nezasahuje, jde opravdu jen o kosmetickou vadu.
Bodlinka: Máte s rozštěpem nějakou zkušenost? Nemyslím utracení, ale odchování takového jedince?
Pro ostatní, prosím zkuste si znovu přečíst poslední větu mého příspěvku. Občas mě věci udivují... Věřte mi, že nejsem žádný množitel, štěňata opravdu nebyla plánovaná.
K penězům, jsou to mé finance, myslím že je raději nacpu do bezcenného vořecha než například do cigaret, které jsou společností uznávané a bezproblémové, ale zachraňování zvířete, které v dospělosti nebude mít žádný problém, jde evidentně mnoha lidem proti srsti. A k rozhodování po narození štěněte, máte pravdu bez dokrmování/chirurgického zákroku by nepřežilo, ale nepřežilo by úplně stejně jako miminko s rozštěpem. Někdo si myslí, že pes, potažmo zvíře se nedá srovnávat s lidským životem. Ne, je to zachraňování chudáčka jako zachraňování lidského chudáčka. A víte co je nejlepší, ti lidé taky potom mohou žít plnohodnotný život a rozštěpové geny přenášet vesele dál.
To je můj názor, náš pejsek může žít stejně jako vaše štěňata, má na ten život nárok jako každý jiný, když bude bojovat, místo tu pro něj je.
Dobrý den, ano, zkušenost o odchovem - dokrmením a operacemi - štěněte s rozštěpem mám... Před pěti lety se feně mojí mamky narodila dvojčata - podotýkám že jorkšíři s PP (abych předešla názorům jako výše s tím vořechem...). Fenka a pes. Pes měl okamžitě patrný velký rozštěp rtu a během poporodní kontroly u veta se zjistil i rozštěp patra. Šance 50:50 - rozhodli jsme se to zkusit... Pokud bude mít snahu sám sát, může to zvládnout. Do toho fena obě štěňata odmítla. Vzaly jsme si s mamkou každá jedno štěně a odchovávaly je uměle. Pes s rozštěpem musel mít miniaturní dudlík s mini dírkou, jinak se mlékem dusil... Musel být krmený každou hodinu po troškách. Nicméně se to zvládlo, pejsek měl chuť žít, přibíral a bojoval. V šesti týdnech absolvoval první operaci na uzavření patra - o pár týdnů později ještě jednu, protože při první operaci se patro nesmělo uzavřít kompletně najednou. Teprve kolem čtvrtého měsíce přišla na řadu "kosmetická" věc - rozštěp rtu... V tu dobu se ale zjistilo, že už štěně natolik vyrostlo, že by se bez přidání jiné tkáně ret nedokázal stáhnout k sobě - prostě už byly obě části - od čumáku k tlamě - tak daleko, že by se musel vkládat implantát... To už jsme nepodstoupili... Dnes je pes pětiletý, oba sourozenci zůstali v rodině, kastrovaní (včetně jejich matky) a spokojení... Pes je náchylnější k nastydnutí, v létě je třeba ho stříkat vodní mlhou, protože mu vysychá nosní sliznice, často kýchá a kašle, ale v zásadě je šťastný, spokojený a prakticky o tom neví... Celkový součet za operace byl necelých 21tisíc...
Myslím, že nejdůležitější je, abyste si uvědomili, že operace se nemusí povést, ret se špatně a dlouho hojí, taky to nakonec psovi může celoživotně zůstat - jako tomu našemu...
Odchovala jsem štěně čivavy s rozštěpem rtu. Patro měl zdravé. Pití od fenky mu velké problémy nedělalo, horší bylo, když se učil baštit granulky a pít vodu z misky. Ale vše zvládl, žádné operace jsme nedělali. Vyrostl z něj normální veselý a jinak zdravý pejsek, který měl kosmetickou vadu. Dožil se devíti let
Pokud si ho necháte, tak bych ani tu kosmetiku neřešila. Myslím, že je zbytečné prcka zatěžovat různýma operacema. Zvyknete si.
faatin
napsal(a):
Dobrý den,
Zkuste se nad tím zamyslet bez emocí. Namnožili jste štěňata kříženců. Toto štěňátko je postižené. Co ho v životě čeká? Pravděpodobně několik operací s nejasným výsledekem, spousta trápení. Zamyslete se nad tím, jakou kvalitu života mu nabízíte a pak se rozhodněte tak, aby to bylo dobré pro to štěně, ne pro vás a vaše pocity. Jinak - kastrace být nemusí, jen musíte jeho rodiče i jeho odpovědně hlídat, nemusíte dát do něj zbytečně řezat.
scylla
napsal(a):
Zkuste se nad tím zamyslet bez emocí. Namnožili jste štěňata kříženců. Toto štěňátko je postižené. Co ho v životě čeká? Pravděpodobně několik operací s nejasným výsledekem, spousta trápení. Zamyslete se nad tím, jakou kvalitu života mu nabízíte a pak se rozhodněte tak, aby to bylo dobré pro to štěně, ne pro vás a vaše pocity. Jinak - kastrace být nemusí, jen musíte jeho rodiče i jeho odpovědně hlídat, nemusíte dát do něj zbytečně řezat.
Spousta lidi se rozhoduje s emocemi což je sice fajn ale... pes žije 10-12 a více let pokud si nechají tohle štěně ke kterému ted mají citový vztah díky dokrmování a piplání tak za rok dva či 5 mužou nastat problémy jak v rodině tak ve smečce a co dál se psem která je nějak postižen...
Já jsem prostě realista a štěně které není zdravé a i esteticky v pořádku prostě po narození utratím at je s pp či není a at je to třeba i po multišampionech.
.

ivulka2
napsal(a):
Spousta lidi se rozhoduje s emocemi což je sice fajn ale... pes žije 10-12 a více let pokud si nechají tohle štěně ke kterému ted mají citový vztah díky dokrmování a piplání tak za rok dva či 5 mužou nastat problémy jak v rodině tak ve smečce a co dál se psem která je nějak postižen...
Já jsem prostě realista a štěně které není zdravé a i esteticky v pořádku prostě po narození utratím at je s pp či není a at je to třeba i po multišampionech.
.
Takhle by měli uvažovat všichni chovatelé i množitelé.
Dobrý den,
Rozhodla jsem se diskuzi obnovit, pro ty, kteří mi poradili, ostatní co měli zbytečné poznámky na téma "utratit či ne" a "množení" ještě jenou Vás žádám, abyste se do diskuze nezapojovali. DĚKUJI
Pejskovi je sedm měsíců, je to zdravý, přátelský, hravý a moc milý psík. Když do direčky nestrká jazyk, ani to není poznat, takže uvidíme zda to vubec budeme řešit operativně. Bude nás čekat tedy jen kastrace, kterou podstoupila i jeho matka, takže už nikdy štěňata nebudou. (Protože i přes opradvu důsledné hlídání, dvoje dveře, se prostě nějak museli spojit, takže už nechceme nic riskovat.) S pejskem, jak jste někteří psali, který se bude jen trápit, začínáme běhat agility, je moc nadaný a rychlý.
Takže pro všechny: Neřiďte se vždy vším co Vám říkají druzí, Jerry je zdravý pejsek s chutí do života, který si vybojoval.
A moc děkuji za rady těm, kdo chtěli poradit a né si rýpnout. Díky!

..."Bude nás čekat tedy jen kastrace, kterou podstoupila i jeho matka, takže už nikdy štěňata nebudou"...
Proč chcete veselého hravého pejska kastrovat, když už je kastrovaná fena? Vždyť takhle opečovávaný pejsek určitě nelítá někde po vsi, aby "dělal děti".
Jestli pokládáte kastraci z nutnou, tak s ní nespěchejte.
Lukcas666

XXX.XXX.216.85
Co vás vedlo k tomu aby rodiče platili od začátku vašeho narození , za takového šeredného bezcitného zmrda ;) vůbec nechápu ;) Bože uvědom te si co píšete
Shelnel

XXX.XXX.22.202
Dobrý den, nevím, jestli si tohle ještě přečtěte, ale chtěla bych znát vaše zkušenosti. Pokud byste byla ochotná mi poradit a podělit se o ně, mohla byste mě prosím kontaktovat na čísle 775368387? Děkuji moc