peparazak
napsal(a):
Dobry den, mam doma 10mesicniho psa sao a zajima mne jak ostatni chovatele sao mate tyto vychovane a jak poslouchaji.dekuji za odpovedi.
No a co konkrétně chcete vědět?
Ráda bych se podělila - nicméně jste tomu dotazu moc nedal.Tak nevím..
SAO máme
Vychovaného ho máme dobře a i poslouchá..
Nicméně nějaké sedni, lehni..tak to nee..
Je rozdíl výchova a výcvik.
Vychováte- nevycvičíte.. asi tak nějak.
Zajima mne jestli pri prochazce potkavate cizi psy a jak reaguji.ja chodim pravidelne a mame i nekolik psich kamaradu, labradorka, jezevcik, pitbul, jrt ale mame i nekolik psu co se kamaradit nechteji 5 mesicni akita po nas vyjizdi opravdu zle a to si nic neudelali.muj pes to bral v klidu ale ted se mu uz nekolikrat najezil hrbet a uz se mu to nelibi.samozrejme ho hlidam a chci predchazet problemum.doma posloucha dobre ale venku vidi treba kocku a to neposlechne.doma zacina hlidat a za plotem uz pousti hruzu ale venku kdyz jdeme na prochazku tak neni problem kdyz si ho pohladi i nejaky clovek s kterym mluvim.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pepo, tož začíná se prosazovat jeho JÁ, no...
Pokud ti jde o poslušnost ve smyslu reakce na povely, tak ho holt nauč jeden (dva), kterým ho zastavíš (my máme stůj) a to na úroveň reflexu - jako automatickou reakci.
Jinak, je třeba počítat s tím, že bude mít vlastní názor na svět...
peparazak
napsal(a):
Zajima mne jestli pri prochazce potkavate cizi psy a jak reaguji.ja chodim pravidelne a mame i nekolik psich kamaradu, labradorka, jezevcik, pitbul, jrt ale mame i nekolik psu co se kamaradit nechteji 5 mesicni akita po nas vyjizdi opravdu zle a to si nic neudelali.muj pes to bral v klidu ale ted se mu uz nekolikrat najezil hrbet a uz se mu to nelibi.samozrejme ho hlidam a chci predchazet problemum.doma posloucha dobre ale venku vidi treba kocku a to neposlechne.doma zacina hlidat a za plotem uz pousti hruzu ale venku kdyz jdeme na prochazku tak neni problem kdyz si ho pohladi i nejaky clovek s kterym mluvim.
Při procházce potkáme velmi málo psů - za měsíc se dají spočítat na prstech jedné ruky.
Jsme na malé vesnici. Nicméně je to vždy "kus od kusu"..s většinou problém má ovšem ukočírovatelný je slovem(povelem chcete-li) Štěně není problém.
Opět nevím co od psa očekáváte? SAO se Vám fakt nebude kamarádit s kým Vy si umanete.
Předpokládala bych, že nejen tohle by každý měl před pořízením psa konkrétního plemene vědět.Nejen SAO
Vrátím se - náš pes na potkání nikoho nevraždí, ani zbytečně neřeší.. Nelibost na jevo dá, ale s tím jsem si ho pořídila a moc to neřeším. To už tak ti pastevci mají. Byla by chyba je měnit.
Možná Vás to překvapí, možná ne - ale je zcela v pořádku pokud Vám bezdůvodně nevyletí na člověka s kterým zavedete řeč.Takto by se měl chovat i za třeba tři roky.. V tom ho podpořte.Nechtějte z něj mít "bestii", kerá jde po všem živém ovšem ani nemůžete čekat chování např.Labradora nebo výcvik ve stylu NO.
SAO mě svou povahou naprost dostal, nechci dělat machra, ale přesto si troufnu říct, že člověk, který nepochopí jeho svobodnou duši by si ho pořizovat neměl. Ai si dovolím říct, že mám s našim psem super vztah.A že by si ho neměl pořizovat člověk, který ho chce měnit.
No a to je ono. Pastevec má svou hlavu - fakt se nebude kamarádit s tím komu řeknete, že se kamarádit má, fakt nebude nejlepší pracant někde na cvičáku, fakt nebude společník na párty...
Nicméně bude Váš přítel pokud ho necháte a nebudete mermomocí lámat tam či onam.
K nezaplacení.
Jsem se trochu rozvášnila.. Poslední rada - nenutte ho do něčeho co on sám nechce.
Vychovat ho musíte, ale berte ohled na jeho charakter.. nevím jak jinak to říct.

"co se kamaradit nechteji 5 mesicni akita po nas vyjizdi opravdu zle a to si nic neudelali.muj pes to bral v klidu ale ted se mu uz nekolikrat najezil hrbet a uz se mu to nelibi"
v takových případech by to chtělo podporu a vedení z tvé strany ve smyslu "nic se neděje", aby ti nezačal aktivně útočit (jako to klidným hlasem okomentovat něco jako to je hlůpé štěně, se tě bojí, V POŘÁDKU (nebo jiná slova, která vždy použiješ - jako povel pro "nic se neděje"), pojď jdeme dál...odměna za klid...
"ale je zcela v pořádku pokud Vám bezdůvodně nevyletí na člověka s kterým zavedete řeč"
k tomuto mám jednu praktickou poznámku - pastevec, než vyletí, vůbec nemusí nic oštěkávat či povrkávat či dávat jiné obvyklé psí signály - jak hezky napsala Irena Sehnerová, pastevec v klidu hodí pohled "do blba" skrz dotyčného...a vybuchne
to jenom aby, pokud na to dojde (což samozřejmě nemusí) nebylo velké překvapení.
napsal(a):
"co se kamaradit nechteji 5 mesicni akita po nas vyjizdi opravdu zle a to si nic neudelali.muj pes to bral v klidu ale ted se mu uz nekolikrat najezil hrbet a uz se mu to nelibi"
v takových případech by to chtělo podporu a vedení z tvé strany ve smyslu "nic se neděje", aby ti nezačal aktivně útočit (jako to klidným hlasem okomentovat něco jako to je hlůpé štěně, se tě bojí, V POŘÁDKU (nebo jiná slova, která vždy použiješ - jako povel pro "nic se neděje"), pojď jdeme dál...odměna za klid...
"ale je zcela v pořádku pokud Vám bezdůvodně nevyletí na člověka s kterým zavedete řeč"
k tomuto mám jednu praktickou poznámku - pastevec, než vyletí, vůbec nemusí nic oštěkávat či povrkávat či dávat jiné obvyklé psí signály - jak hezky napsala Irena Sehnerová, pastevec v klidu hodí pohled "do blba" skrz dotyčného...a vybuchne
to jenom aby, pokud na to dojde (což samozřejmě nemusí) nebylo velké překvapení.
Dobry den, dekuji za radu.Presne tak to s Baddym delam.Snazim se odvest pozornost, popojit kousek dal na druhou stranu od stekajiciho psa.Doufam ze na cloveka nevyleti ale stejne davam pozor.Ma moc rad rodinu a strasne miluje bratrovu postizenou dceru, kdyz ji vidi tak by si ukroutil ocas jak ji vita.Samozrejme ze je nenechavam spolu samotne.Mohl by ji nechtene porazit.
peparazak
napsal(a):
Dobry den, dekuji za radu.Presne tak to s Baddym delam.Snazim se odvest pozornost, popojit kousek dal na druhou stranu od stekajiciho psa.Doufam ze na cloveka nevyleti ale stejne davam pozor.Ma moc rad rodinu a strasne miluje bratrovu postizenou dceru, kdyz ji vidi tak by si ukroutil ocas jak ji vita.Samozrejme ze je nenechavam spolu samotne.Mohl by ji nechtene porazit.
To je zajimavé, zrovna u pastevce s vlastní hlavou a přírodní povahou bych čekala jiné chování. Možná až dospěje, tak bych dávala pozor. Tihle přírodní pesani mají tendence likvidovat ty "slabé kusy", tedy třeba vyjíždí na postižené lidi, protože v přírodě by nepřežili. Můj pesan je taky miluje, ale ten má od pastevce hodně daleko.
bhk
napsal(a):
Při procházce potkáme velmi málo psů - za měsíc se dají spočítat na prstech jedné ruky.
Jsme na malé vesnici. Nicméně je to vždy "kus od kusu"..s většinou problém má ovšem ukočírovatelný je slovem(povelem chcete-li) Štěně není problém.
Opět nevím co od psa očekáváte? SAO se Vám fakt nebude kamarádit s kým Vy si umanete.
Předpokládala bych, že nejen tohle by každý měl před pořízením psa konkrétního plemene vědět.Nejen SAO
Vrátím se - náš pes na potkání nikoho nevraždí, ani zbytečně neřeší.. Nelibost na jevo dá, ale s tím jsem si ho pořídila a moc to neřeším. To už tak ti pastevci mají. Byla by chyba je měnit.
Možná Vás to překvapí, možná ne - ale je zcela v pořádku pokud Vám bezdůvodně nevyletí na člověka s kterým zavedete řeč.Takto by se měl chovat i za třeba tři roky.. V tom ho podpořte.Nechtějte z něj mít "bestii", kerá jde po všem živém ovšem ani nemůžete čekat chování např.Labradora nebo výcvik ve stylu NO.
SAO mě svou povahou naprost dostal, nechci dělat machra, ale přesto si troufnu říct, že člověk, který nepochopí jeho svobodnou duši by si ho pořizovat neměl. Ai si dovolím říct, že mám s našim psem super vztah.A že by si ho neměl pořizovat člověk, který ho chce měnit.
No a to je ono. Pastevec má svou hlavu - fakt se nebude kamarádit s tím komu řeknete, že se kamarádit má, fakt nebude nejlepší pracant někde na cvičáku, fakt nebude společník na párty...
Nicméně bude Váš přítel pokud ho necháte a nebudete mermomocí lámat tam či onam.
K nezaplacení.
Jsem se trochu rozvášnila.. Poslední rada - nenutte ho do něčeho co on sám nechce.
Vychovat ho musíte, ale berte ohled na jeho charakter.. nevím jak jinak to říct.
Dobry den, dekuju za vas komentar.Co jsem Vam provedl ze jste se do mne takhle pustila?Psa jsem si poridil po dvou letech kdy jsem jezdil za nekolika chovateli, cteni ruzne literatury, sledovani netu. Takze to nebylo jen nejake chvilkove poblazneni.Urcite ho nenutim kamaradit se s kym chci ja a nebo delani neceho co nechceme oba.Mam ho jako kamose a protoze ho chci vychovavat dobre tak jsem zalozil toto vlakno.Aby jste mi pomohli vy, zkuseni chovatele.Dekuji vam za vas nazor a tesim se na Vas dalsi prispevek.

"Snazim se odvest pozornost, popojit kousek dal na druhou stranu od stekajiciho psa."
ono to není o odvádění pozornosti, ale o, řekněme, snížení významu takového neškodného štěkala pro tvého psa - objektivně se nic neděje, to může velkoryse přehlížet, a ty mu v tom pomůžeš - odměna je za ten klid, Je mu 10 měsíců, ten pastevec v něm se probouzí, rozvíjí, hormony začínají úřadovat...těžké to období...ale zatím nemá zkušenosti a jasno, co dejme tomu je a není ohrožení - a právě v tom bys mu měl pomoci.
To popojít dál je fajn, aby se nevytočil a ty ho mohl ujistit, že "v pořádku". Ono je opravdu dobré ho takový "povel" naučit, hodí se to obecně v různých situacích, když pes neví, nemá jasno, váhá, jestli je něco "dobré" nebo "zlé" - a ty mu tím pomůžeš se překlopit na tu stranu "dobré"

Andrýsek3
napsal(a):
To je zajimavé, zrovna u pastevce s vlastní hlavou a přírodní povahou bych čekala jiné chování. Možná až dospěje, tak bych dávala pozor. Tihle přírodní pesani mají tendence likvidovat ty "slabé kusy", tedy třeba vyjíždí na postižené lidi, protože v přírodě by nepřežili. Můj pesan je taky miluje, ale ten má od pastevce hodně daleko.
No ono ale taky pastevec bývá hodně empatický (nevím teda jak nějaký pubertální mlaďoch, myslím dospělého psa, co už má v kebulce rozum) a naopak k dětem a starým lidem se chová opatrněji než ke zdravému dospělci (samo v rámci rodiny)...nepoznala jsem opatrnější psy, ke vztahu k dětem (kavkazák jak tele se nehnul od čtyřletého vnuka svého majitele, nikdy se nestalo, aby ho omylem povalil...jakmile si to malej štrádoval po zahradě, tak měl psa po boku, jakmile si dřepnul na písek, tak pes zalehnul do jeho blízkosti...fena SAO ve vztahu k miminku svých majitelů-opatrnější "chůvičku" jsem neviděla...když se capart učil chodit, tak chodila u něj a dělala mu oporu...pes SAO, obrovský kolos, který trávil den s osmdesátiletou maminkou svojí majitelky, byl babiččin ocásek a nikdy kolem ní nelítal jak poděs, ale chodil pěkně pomalu, když si šel pro pohlazení, tak měl krk nataženej jak žirafa a přibližoval se velmi rozvážně a velmi zodpovědně pečoval o koťata, když se máma kočka někam vzdálila) mám prostě pocit, že naopak vycítí toho nejslabšího, co si zaslouží maximální ochranu...otázkou je, jestli tohle provozují pouze v rámci svojí smečky nebo jsou schopni do toho zahrnout širší rodinu...
peparazak
napsal(a):
Dobry den, dekuju za vas komentar.Co jsem Vam provedl ze jste se do mne takhle pustila?Psa jsem si poridil po dvou letech kdy jsem jezdil za nekolika chovateli, cteni ruzne literatury, sledovani netu. Takze to nebylo jen nejake chvilkove poblazneni.Urcite ho nenutim kamaradit se s kym chci ja a nebo delani neceho co nechceme oba.Mam ho jako kamose a protoze ho chci vychovavat dobre tak jsem zalozil toto vlakno.Aby jste mi pomohli vy, zkuseni chovatele.Dekuji vam za vas nazor a tesim se na Vas dalsi prispevek.
Ale já se do Vás vůbec nepustila. Jestli to tak "vyznělo" tak v tom úmysl nebyl.
Spíše konstatování - všeobecné. A to zřejmě proto co jsou lidé schopni vypotit za dotazy a upřímně i odpovědi na tomto portálu, kdy jeden nikdy neví je-li to vtip nebo ne.. Jo, bohužel, až tak..
Jsem z toho rozčarována a už se nedivím cynickým reakcím. Ano řešení je dát si pauzu, nereagovat...
A pak přijde dotaz jako ten Váš, který nebyl úplně řekněme srozumitelný?...Ale máte k němu přece jen co říct..tak řeknete..
Dnes např. to, že Andrýsek se plete a Sardulah má pravdu.
Andrýsek se plete, protože má jen načteno (to není urážka!)
, ale má načteno špatně.
Sardulah má pravdu, protože zkušenosti.
Velká škoda, že už nefunguje SAO portál.
SAO Vám fakt postižené neteři - pokud ji zná - opravdu neublíží.Žádné likvidování "nemocného kusu". To je nesmysl. Nejen vlastní zkušenost
Hmn píše : k tomuto mám jednu praktickou poznámku - pastevec, než vyletí, vůbec nemusí nic oštěkávat či povrkávat či dávat jiné obvyklé psí signály
Moje zkušenost je taková, že opravdu neoštěkává nicméně nelibost nějakým způsobem najevo dá. Hmn se odvolává na p.Sehnerovou, kterou jse měla velmi ráda nicméně víc než chovatelka byla spisovatelka (skvělá ! její knihy doporučuji, krásně se čtou)
Nu a v neposlední řadě fakt zrovna já nejsem zkušený chovatel SAO
tak mě neberte moc vážně

"Moje zkušenost je taková, že opravdu neoštěkává nicméně nelibost nějakým způsobem najevo dá. Hmn se odvolává na p.Sehnerovou, kterou jse měla velmi ráda nicméně víc než chovatelka byla spisovatelka"
dá najevo, tím pohledem SKRZ...to je má vlastní praktická zkušenost zcela shodná s I. Sehnerovou...jedna z mnoha
sardulah, přesně tak. Vždy, když někdo napíše "pes vhodný k dětem" mě automaticky napadne pastevec. Jenom s tím nebude, pravda, kompatibilní většina dospělých...

Vždy, když někdo napíše "pes vhodný k dětem" mě automaticky napadne pastevec. Jenom s tím nebude, pravda, kompatibilní většina dospělých...
mám podobny názor, pokud nemá pastevec za majitele rapla, pokud je vychováván s láskou, respektem k jeho povaze a spravedlivě(to by měl byt každy pes), tak pro svojí rodinu vypustí duši, položí život, čím křehčí člen rodiny, tím víc zodpovědnosti...
k té likvidaci slabého kusu, ještě jsem si vzpomněla, i když to nesouvisí přímo s chováním k lidem...známá měla fenu a psa kavkaze u ovcí, jedno jehně se dostalo mimo ohradu a zranilo si nohu...když ráno majitelka dorazila do areálu, tak jí fena táhla k místu, kde bylo jehně... u něj ležel pes, obtočeny kolem jehněte a zahříval ho...já pastevce obdivuji, ač jsou to svéhlavinky, ale kdo by jim to měl za zlé, když dělají svojí práci a nechtěj si do toho nechat moc kecat, protože oni samozřejmě ví všechno nejlíp...jejich péče o svěřené tvorečky...zvířata, lidi... je neuvěřitelná...

Dovolím si přidat se do diskuze. Máme doma štěndo SAO, přestože jsem prohlašovala, že tento pes jen přes moji mrtvolu. Celý život mě provázeli basseti, jezevčíci a mým snem byl (a je) WelshCorgi Pembroke. Přesto si přítel středoasiata vybrečel. A zkuste nemilovat jakoukoli chlupatou kuličku... Jsem s ním 24hod denně, pozoruju ho, hrajeme si, chodíme na vycházky a učíme se navzájem, snažím se mu ukazovat svět, co nestojí za řeč, co je zajímavé, co je sranda, co se nesmí... No a opět se ukázalo, jaký má PánBůh smysl pro humor. Tenhle nechěný pesan si za svého člověka vybral mne. Asi jakožto nejzranitelnějšího člena naší smečky.
Z deseti kil v osmi týdnech prozatím narostl na 25Kg v 3,5měsících, při hře mi nechtěně natrhl obočí, zlikvidoval všechny solární lampičky na zahradě a vyhlásil boj všem smetákům a hrabím, co doma máme Pamlsky ho absolutně neberou, ale za pochvalu bude chodit po uších Už se mu večer moc nechce domů a radši zůstane na zahradě, i když už jdeme spát. Ví, že když kňukne u dveří, tak mu otevřu a zbytek noci stráví u mé postele. Začíná už pobafávat když se mu něco nezdá a začíná střežit vchod do domu před cizí kočkou (naše dvě mu nevadí).
Na vycházkách mne fascinuje, jak je "nad věcí". Pokud mu dovolím se s procházejícím psem nebo člověkem kamarádit, tak se kamarádí, pokud ne, tak se jen po něm podívá a jde dál. Psy štěkající za plotem registruje, ale neřeší. Pokud vidí něco zajímavého a nedovolím mu tam jít, tak si lehne a pozoruje a pak zas jakoby nic jdeme dál. Chápu, že to asi je jen dočasný stav, ale díky i za to.
Když jedeme někam, kde ho musíme hodinu, dvě nechat v autě (máme 7místné auto bez zadních sedaček), tak si lehne a spí.
Prostě jsem z něho unešená a doufám, že nám to vydrží
Andrýsek3
napsal(a):
Tomuhle nevěřím ani za mák. Myslím, že si to někdo přenesl od úplně jiných tvorů(možná primátů? To by tak sedělo ) Já jsem četla od někoho od vlků(bohužel si nevzpomenu, kdyo to byl) že vlci se o starého vlka starají dokonce tak, že mu předžvýkávají maso. Nikoho nelikvidují. Můj samojed má taky postižené lidi rád.

"Já jsem četla od někoho od vlků(bohužel si nevzpomenu, kdyo to byl) že vlci se o starého vlka starají dokonce tak, že mu předžvýkávají maso."
článek zde na ifauně - Kvasnica?
"Jsem s ním 24hod denně, pozoruju ho, hrajeme si, chodíme na vycházky a učíme se navzájem, snažím se mu ukazovat svět, co nestojí za řeč, co je zajímavé, co je sranda, co se nesmí... "
tohle zní velice dobře, i popis štěněte...

napsal(a):
Dovolím si přidat se do diskuze. Máme doma štěndo SAO, přestože jsem prohlašovala, že tento pes jen přes moji mrtvolu. Celý život mě provázeli basseti, jezevčíci a mým snem byl (a je) WelshCorgi Pembroke. Přesto si přítel středoasiata vybrečel. A zkuste nemilovat jakoukoli chlupatou kuličku... Jsem s ním 24hod denně, pozoruju ho, hrajeme si, chodíme na vycházky a učíme se navzájem, snažím se mu ukazovat svět, co nestojí za řeč, co je zajímavé, co je sranda, co se nesmí... No a opět se ukázalo, jaký má PánBůh smysl pro humor. Tenhle nechěný pesan si za svého člověka vybral mne. Asi jakožto nejzranitelnějšího člena naší smečky.
Z deseti kil v osmi týdnech prozatím narostl na 25Kg v 3,5měsících, při hře mi nechtěně natrhl obočí, zlikvidoval všechny solární lampičky na zahradě a vyhlásil boj všem smetákům a hrabím, co doma máme Pamlsky ho absolutně neberou, ale za pochvalu bude chodit po uších Už se mu večer moc nechce domů a radši zůstane na zahradě, i když už jdeme spát. Ví, že když kňukne u dveří, tak mu otevřu a zbytek noci stráví u mé postele. Začíná už pobafávat když se mu něco nezdá a začíná střežit vchod do domu před cizí kočkou (naše dvě mu nevadí).
Na vycházkách mne fascinuje, jak je "nad věcí". Pokud mu dovolím se s procházejícím psem nebo člověkem kamarádit, tak se kamarádí, pokud ne, tak se jen po něm podívá a jde dál. Psy štěkající za plotem registruje, ale neřeší. Pokud vidí něco zajímavého a nedovolím mu tam jít, tak si lehne a pozoruje a pak zas jakoby nic jdeme dál. Chápu, že to asi je jen dočasný stav, ale díky i za to.
Když jedeme někam, kde ho musíme hodinu, dvě nechat v autě (máme 7místné auto bez zadních sedaček), tak si lehne a spí.
Je nádhernej...takový malý psí kouzlo... ...
napsal(a):
Je krásný. Jen taková zkušenost, pokud se považujete za nejzranitelnějšího člena smečky, můžete do budoucna očekávat ochranu, ale podle vlastního názoru a plánu pastevce, ale ne respekt a poslušnost. Pastevci mají naprosto úžasnou schopnost rozklíčovat vztahy v lidské smečce a schopnosti jejích členů. A ano, velmi rádi se pohybují v blízkosti slabšího jedince, kterého bezmezně milují a ochraňují. Ale potřebují "silného" (nemusí být fyzicky) "vůdce", kterého mohou uznávat a přímo zbožňovat, i když to dávají najevo trochu jinak než jiná plemena. Toho pak respektují, často jen on je schopen ovládat pastevce v afektu atd. Moje vychované a rodinu milující feny přesně ví, kdy prostě poslechnout musí každého z rodiny ( jít do kotce, když se otvírají vrata nebo přijde návštěva, uhnout z cesty apod.) Všechny ostatní povely, i když je znají a klidně vykonají, od všech lidí mimo mě ignorují. JInak i ty pamlsky většinou přejdou, moje holky v dospělosti prostě poslechnou paničku, protože to tak máme nastavené. Většinou si nevezmou ani nabídnutý pamlsek a při nějaké chvále za vykonaný povel na mě kouknou s výrazem: "A čekala jsi snad něco jiného?" Jsou prostě jedineční. Užívejte si štěněčího věku, strašně rychle pomine. Buďte za všech okolností důsledná, spravedlivá, ale něžná. Nicméně nikdy pastevci neustupujte, pokud dáte povel (dobře si jeho vydání promyslete), trvejte na splnění, nepoužívejte fyzické tresty (v dospělosti stejně na psa nebudete mít ). Jedině za předpokladu výborného vztahu vám pak pastevec bude fungovat bez problémů.

Hmn a sardullah: děkujeme
conie: děkuji za komentář. Co pesana máme, mluvila jsem s vícero chovateli těchto psů a přečetla kde co
Za nejzranitelnějšího člena se sama nepovažuju, jen jsem přemýšlela, proč já a proč ne přítel, který si ho vybral, koupil a první dny se od něj také nehnul. Jestli je v tom něco jiného nebo jestli si to jen namlouvám, to se uvidí .
Možná se to pejskařům nebude líbit, ale přistupuju k němu stejně, jako k mému pubertálnímu chladnokrevníkovi o váze jedné tuny, se kterým bych přes sílu nesvedla absolutně nic. Jedna moudrá hlava řekla "tak silně, jak je třeba, přitom tak jemně, jak jen možno".
"Buďte za všech okolností důsledná, spravedlivá, ale něžná. Nicméně nikdy neustupujte, pokud dáte povel (dobře si jeho vydání promyslete), trvejte na splnění, nepoužívejte fyzické tresty". . Nějakých 30 let toto úspěšně používám u koní .
Důslední, spravedliví, něžní. Nemělo by to být naprosto normální chování i vůči lidem, musíme se to učit, abychom byli schopní domluvit se se zvířaty?

"proč já a proč ne přítel, "
protože jsi žena, máma...
"Možná se to pejskařům nebude líbit..."
bude...
Ono, pastevci jsou, jak se říká, šelmy kočičí v psím těle, daleko míň psi než psi , parťáci v tom pravém slova smyslu (jako rovnocenní) a z kámoše kamarádství taky nevymlátíš, žejo...
napsal(a):
conie: děkuji za komentář. Co pesana máme, mluvila jsem s vícero chovateli těchto psů a přečetla kde co
Za nejzranitelnějšího člena se sama nepovažuju, jen jsem přemýšlela, proč já a proč ne přítel, který si ho vybral, koupil a první dny se od něj také nehnul. Jestli je v tom něco jiného nebo jestli si to jen namlouvám, to se uvidí .
Možná se to pejskařům nebude líbit, ale přistupuju k němu stejně, jako k mému pubertálnímu chladnokrevníkovi o váze jedné tuny, se kterým bych přes sílu nesvedla absolutně nic. Jedna moudrá hlava řekla "tak silně, jak je třeba, přitom tak jemně, jak jen možno".
"Buďte za všech okolností důsledná, spravedlivá, ale něžná. Nicméně nikdy neustupujte, pokud dáte povel (dobře si jeho vydání promyslete), trvejte na splnění, nepoužívejte fyzické tresty". . Nějakých 30 let toto úspěšně používám u koní .
Důslední, spravedliví, něžní. Nemělo by to být naprosto normální chování i vůči lidem, musíme se to učit, abychom byli schopní domluvit se se zvířaty?
Myslím si(dle vašeho popisu) že vy budete pro toto plemeno jedna z mála skutečných a dobrých paniček. Držím palce, ať jste spolu spokojení

lesnížínka
napsal(a):
Myslím si(dle vašeho popisu) že vy budete pro toto plemeno jedna z mála skutečných a dobrých paniček. Držím palce, ať jste spolu spokojení
Děkuji za důvěru, avšak jsem přesvědčená o tom, že skutečných a dobrých pánů a paniček je spousta, jen se o nich nemluví. Protože jejich psi nežerou sousedky, nepobíhají volně po vesnici, netrhají spoluvenčící se psy na potkání Ví se jen o těch problematických...

napsal(a):
Jo, to s těma koňma sedí...když mi s pesanama něco nešlo, tak jsem zatla zuby a říkám, když si poradím s půltunovým koněm, tak nějaký padesátikilový tintítko mě nemůže rozhodit...