Dá se tohle chování feny nějak spravit ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2017 07:23
Terda91

XXX.XXX.201.250

Dobrý den, ahoj.

Mám takový dotaz týkající se psa mého přítele (takže i mého psa, protože společně bydlíme ve stejném domě.)
Přítel si s jeho bývalou přítelkyni pořídili před 2 lety fenku, tehdy štěně "pouliční směsi". Je to, řekla bych, buď Foxteriér a Jorkšírem, nebo s "Opičím psem". Když se přítel s jeho "ex" rozešli, nechala mu 2 pejsky, tuhle psí slečnu a pejska (krížence s Jack russelem)
Nikdy jsem s žádným pejskem problém neměla, mám je ráda (od malička) sama mám Anglického kokršpaněl, ale s touhle mám jeden velký problém a proto píšu.
První prblem je, ze je absolutně nevychovàna, většinou denně čura na koberec... na to si říkám, ze "hold ji to nikdo nenaučil". Já to bohužel nestihla, jsme spolu 9 měsíců a fena je už dospělá... (2 nebo 3 roky)
Další problém je však s tím, ze se chová jako pes z mnozírny. Pokud zachrastíte např. klíči, začne se klepat, krčit se, nebo utíkat a hlavou mezi prednima nohama pryč. Také se chová stejně, když třeba probehnete kolem ni, nebo když např. Vyskočíte, či jen mluvíte hlasitěji. Většinou se celý den pohybuje s vyplazenym jazykem a rychle dýchá, jako by ji bylo velké horko. Když projde kolem domu nějaký člověk, nemocná fenka začne hned štěkat a to i v noci. Bojí se snad naprosto všeho...
Můj kokršpaněl i priteluv druhy pes na tyhle věci reagují normálně, s klidem.
Vím, že to možná vypadá jako hloupost, že tohle řeším, ale mně je jí jednak líto a jednak mi tohle chování u psa dost vadí. Plánujeme mimino, ale pokud bude mimino v domácnosti s takto se chovající fenou, vyroste z něj psychopat. Špatně se to popisuje, ale jeji pohyb dost připomíná pohyby pavouka.
Doma ji neublizuje nikdo! A neubližoval. Je dost možné, že v předchozím domově ano... každopádně se s pritelem často kvůli ni dost hadame... on ji miluje.Říká, že je to pouze temperamentní, divokej pejsek. (NEZLOBTE SE NA MNE, ale mezi emperamentnim a psychicky nemocným jedincem je rozdíl)

Můžete prosím poradit, jak to lze řešit? Máte někdo zkušenost ? Děkuji.

11.11.2017 08:00
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

- většinou denně čura na koberec... na to si říkám, ze "hold ji to nikdo nenaučil".
Já to bohužel nestihla, jsme spolu 9 měsíců.

Za 9měs jste to nestihla ?

Fenu měli od štěněte, takže to VŠE bude nejspíš jejich dílo...

Většinou se celý den pohybuje s vyplazenym jazykem a rychle dýchá...

Asi bych ji dala nějaký hodný babce do RD, ale, kdo si nechá, kór teď v zimě,
"venčit" psa v bytě ?
V rodině nikoho takovýho ochotnýho a klidnýho nemáte ?

11.11.2017 08:11
scylla

XXX.XXX.150.32

Terda91 napsal(a):
Dobrý den, ahoj.

Mám takový dotaz týkající se psa mého přítele (takže i mého psa, protože společně bydlíme ve stejném domě.)
Přítel si s jeho bývalou přítelkyni pořídili před 2 lety fenku, tehdy štěně "pouliční směsi". Je to, řekla bych, buď Foxteriér a Jorkšírem, nebo s "Opičím psem". Když se přítel s jeho "ex" rozešli, nechala mu 2 pejsky, tuhle psí slečnu a pejska (krížence s Jack russelem)
Nikdy jsem s žádným pejskem problém neměla, mám je ráda (od malička) sama mám Anglického kokršpaněl, ale s touhle mám jeden velký problém a proto píšu.
První prblem je, ze je absolutně nevychovàna, většinou denně čura na koberec... na to si říkám, ze "hold ji to nikdo nenaučil". Já to bohužel nestihla, jsme spolu 9 měsíců a fena je už dospělá... (2 nebo 3 roky)
Další problém je však s tím, ze se chová jako pes z mnozírny. Pokud zachrastíte např. klíči, začne se klepat, krčit se, nebo utíkat a hlavou mezi prednima nohama pryč. Také se chová stejně, když třeba probehnete kolem ni, nebo když např. Vyskočíte, či jen mluvíte hlasitěji. Většinou se celý den pohybuje s vyplazenym jazykem a rychle dýchá, jako by ji bylo velké horko. Když projde kolem domu nějaký člověk, nemocná fenka začne hned štěkat a to i v noci. Bojí se snad naprosto všeho...
Můj kokršpaněl i priteluv druhy pes na tyhle věci reagují normálně, s klidem.
Vím, že to možná vypadá jako hloupost, že tohle řeším, ale mně je jí jednak líto a jednak mi tohle chování u psa dost vadí. Plánujeme mimino, ale pokud bude mimino v domácnosti s takto se chovající fenou, vyroste z něj psychopat. Špatně se to popisuje, ale jeji pohyb dost připomíná pohyby pavouka.
Doma ji neublizuje nikdo! A neubližoval. Je dost možné, že v předchozím domově ano... každopádně se s pritelem často kvůli ni dost hadame... on ji miluje.Říká, že je to pouze temperamentní, divokej pejsek. (NEZLOBTE SE NA MNE, ale mezi emperamentnim a psychicky nemocným jedincem je rozdíl)

Můžete prosím poradit, jak to lze řešit? Máte někdo zkušenost ? Děkuji.

Začněte veterinářem, nechte jí vyšetřit, jestli nemá zdravotní problém. Dejte couračku - hladké vodítko, ovládejte jí za to vodítko, oslovení, povel, reflexní oblouk, pomoc se splněním povelu, pochvala, odměna. Hodně maztele, hodně na ní mluvte, ale nešišlejte, chovejte se se klidně, sebevědomě, čitelně. Nedívejte se jí přímo na hlavu, nesahejte na ní rukou shora dolů, ale naopak zdola nahoru. Povzbuzujte, nedovolte utíkání, když se klepe, promluvte na ní tak, abyste jí dodali jistotu, případně na ní sáhněte. Nehádejte se s přítelem před ní. Hodně to stojí na trpělivosti, čitelnosti, ochraně a pevném vedení.

11.11.2017 09:22
Terda91

XXX.XXX.201.250

Nestihla jsem ji učit curat venku ve stěněcím věku (to jsem ještě s přítelem nebyla znám ji od 2 let ) a teď, v jejich téměř 3 letech už je pozdě ;-)
Žijeme v RD se zahradou. Oba dva další psi jsou naučení chodit ven na záchod.chodí se s nimi na zahradu 3 krát (a víckrát denne) jim to stačí. Na procházku ob den ;-) Tahle psychofenka ale nepochopila smysl venceni. Její ex panička ji to nanaučila. Pokud vím, tohle je věc, která se učí hned od raného mládí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.11.2017 09:27

Terda91 napsal(a):
Nestihla jsem ji učit curat venku ve stěněcím věku (to jsem ještě s přítelem nebyla znám ji od 2 let ) a teď, v jejich téměř 3 letech už je pozdě ;-)
Žijeme v RD se zahradou. Oba dva další psi jsou naučení chodit ven na záchod.chodí se s nimi na zahradu 3 krát (a víckrát denne) jim to stačí. Na procházku ob den ;-) Tahle psychofenka ale nepochopila smysl venceni. Její ex panička ji to nanaučila. Pokud vím, tohle je věc, která se učí hned od raného mládí.

No ale to neznamená, že se to už nikdy nenaučí Prostě jí to nikdo nenaučil, ale fakt to není tak, že pes má schopnost učit se jen v raném mládí a pak už konec.

11.11.2017 09:27
Terda91

XXX.XXX.201.250

rapotacka11 napsal(a):
- většinou denně čura na koberec... na to si říkám, ze "hold ji to nikdo nenaučil".
Já to bohužel nestihla, jsme spolu 9 měsíců.

Za 9měs jste to nestihla ?

Fenu měli od štěněte, takže to VŠE bude nejspíš jejich dílo...

Většinou se celý den pohybuje s vyplazenym jazykem a rychle dýchá...

Asi bych ji dala nějaký hodný babce do RD, ale, kdo si nechá, kór teď v zimě,
"venčit" psa v bytě ?
V rodině nikoho takovýho ochotnýho a klidnýho nemáte ?

11.11.2017 09:39
Lorie161

XXX.XXX.66.112

Tak v první řadě se musí začít od znovu, takže každé dvě hodiny venčit, aby se to naučila, nikdy není pozdě, jen je to na delší dobu. A to že venčíte psy 3krát denně jen na zahradě, to asi radši necháme bez komentáře.

11.11.2017 09:49
Terda91

XXX.XXX.201.250

Lorie161 napsal(a):
Tak v první řadě se musí začít od znovu, takže každé dvě hodiny venčit, aby se to naučila, nikdy není pozdě, jen je to na delší dobu. A to že venčíte psy 3krát denně jen na zahradě, to asi radši necháme bez komentáře.

Zahrada je dost velká na to, aby se tam mohli v klidu proběhnout. Pokud vím, dělá to tak plno lidí, pokud zahradu mají ;-) Nebo je to týrání? Když je venku světlo, chodíme samozřejmě na procházky denně. V zimě ob den.

11.11.2017 09:58
Terda91

XXX.XXX.201.250

Venceni na zahrade navolno, je mnohem lepsi, nez mala prochazka na voditku.A venku by mel bejt pes porad na voditku i v prirode, podle zakona.

11.11.2017 10:02
Terda91

XXX.XXX.201.250

scylla napsal(a):
Začněte veterinářem, nechte jí vyšetřit, jestli nemá zdravotní problém. Dejte couračku - hladké vodítko, ovládejte jí za to vodítko, oslovení, povel, reflexní oblouk, pomoc se splněním povelu, pochvala, odměna. Hodně maztele, hodně na ní mluvte, ale nešišlejte, chovejte se se klidně, sebevědomě, čitelně. Nedívejte se jí přímo na hlavu, nesahejte na ní rukou shora dolů, ale naopak zdola nahoru. Povzbuzujte, nedovolte utíkání, když se klepe, promluvte na ní tak, abyste jí dodali jistotu, případně na ní sáhněte. Nehádejte se s přítelem před ní. Hodně to stojí na trpělivosti, čitelnosti, ochraně a pevném vedení.

Děkuji ;-) Konečně normální odpověď... Díky a uděláme to tak.

11.11.2017 10:42
manbea

XXX.XXX.139.247

Myslím, že fenka žije ve velkém stresu a nejistotě. Vy ji vnímáte jako psího psychopata a nevědomky se tak k ní i chováte. A ona to vnímá. Psi umějí číst výrazy tváře a ona jistě ví, že se na ni díváte opovržlivě, že se k ní chováte jinak než k těm dvěma druhým, že jste s ní celkově nespokojená a nesouhlasíte s celým jejím chováním. Znám v jedné chov. stanici fenku, která nesplnila exteriérové podmínky pro chov a výstavy, chovatelé si ji sice nechali, ale netajili se tím, že toto zvíře je pro ně zbytečné. Ač ji nikdo nešikanoval a péči (fyzickou) měla jako ostatní, do roka z ní byl ustrašený psík na konci smečky, který se bál přijít se i pohladit.
Přehodnoťte svůj vztah k ní, zkuste se na fenku začít dívat jak na štěňátko, které nic neumí a je třeba ho vše naučit. Vychovala jste kokříka, jestli jste ho měla od štěněte, tak víte, že to byl také zpočátku truhlík, který toho moc neuměl . Venčete ji častěji, venku odměňujte, mazlete se s ní, povzbuzujte jí a za každé mini zlepšení a vstřícný kontakt od ní ji chvalte.A buďte fakt trpělivá. Máte super příležitost vyzkoušet si před mimčem své vychovatelské nadání .
Je dobře, že s ní chcete něco dělat, pokud mimčo přijde, budete s ní několik let doma a tak se vám tato výchovná námaha nyní určitě vyplatí.

11.11.2017 15:43
Lorie161

XXX.XXX.66.112

Terda91 napsal(a):
Zahrada je dost velká na to, aby se tam mohli v klidu proběhnout. Pokud vím, dělá to tak plno lidí, pokud zahradu mají ;-) Nebo je to týrání? Když je venku světlo, chodíme samozřejmě na procházky denně. V zimě ob den.

U rodičů pes má taky k dispozici zahradu, přesto chodí 3krát denně ven, aby se mohl vyvenčit, protože zahrada je jeho území, kde potřebu nedělá.

11.11.2017 23:32

Lorie161 napsal(a):
U rodičů pes má taky k dispozici zahradu, přesto chodí 3krát denně ven, aby se mohl vyvenčit, protože zahrada je jeho území, kde potřebu nedělá.

Můj pes je se mnou v bytě, bobky tvoří nejblíž 2 ulice od domu a pouze v krajním případě. Když mrzne a venčení se rovná trestu smrti, tak ho kolikrát radši poponesu, jinak by snad dobrovolně prasknul.

12.11.2017 12:38
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

To, že se pes nenaučil čistotnosti jako štěně, neznamená, že se to už nenaučí. Ano naučí. Stačí trochu více úsilí, a vaše fenka to zvládne. Je poznat, že fena vám je na obtíž, podle toho jak o ní píšete, zkuste se jí věnovat, ona se to vše může naučit, když ji budete dobře vést, a neodsoudíte ji rovnou k tomu, že je to psychopes. Ještě prosím o ten zákon, kde je napsáno, že pes nesmí být nikde v ČR navolno mimo zahradu, protože to je nesmysl. S dítětem bych počkala, až fenečky chování lépe zvládnete.

12.11.2017 12:49
Lorie161

XXX.XXX.66.112

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můj pes je se mnou v bytě, bobky tvoří nejblíž 2 ulice od domu a pouze v krajním případě. Když mrzne a venčení se rovná trestu smrti, tak ho kolikrát radši poponesu, jinak by snad dobrovolně prasknul.

Protože není čuně :-D. Přece si nebude špinit svoje území :-D.

13.11.2017 09:00
impact

XXX.XXX.195.92

Terda91 napsal(a):

No ja nevim, ale ja sbiram psy ruzne po mnozirnach, kolikrat jsou to stare vyslouzile matky a bylo jich uz mnoho a mnoho desitek a cistotnost se normalne nauci vsichni.

13.11.2017 09:02
impact

XXX.XXX.195.92

Terda91 napsal(a):
Venceni na zahrade navolno, je mnohem lepsi, nez mala prochazka na voditku.A venku by mel bejt pes porad na voditku i v prirode, podle zakona.

No pokud psychiku fenky soudite stejne laicky, jako soudite uceni cistotnosti a vymyslite si zakony, tak se nedivim, ze je z Vas chudera psycho... Zadny takovy zakon neexistuje.

14.11.2017 12:48

Prostě tři psi jsou moc, tak se jeden odsoudí jako psychopat...až se z něj nakonec takovým přístupem psychopat stane.

14.11.2017 12:57

Není zmíněno, jaký mají psi vztah mezi sebou. Dva psi si zároveň s venčením označují zahradu jako svoje teritorium. Je docela možné, že se tam venčit bojí. Místo vypuštění na zahradu ji vemte na dlouhé vodítko ( stopovačka, delší flexi - nebude se chtít venčit vám pod nosem ) na procházku. Když se vyvenčí, pochvalte, pohrajte si ( tříletý pejsek je mlaďoch), ať ví, že k vám patří, že ve vás má oporu...Ale to ta procházka musí být aspoň 3x denně.

14.11.2017 14:38
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

Jak to tak pročítam, toho chudáka psa by zachránil a dal
dohromady jiný, hlavně empatický majitel.
Ale kde ho vzít, že ?

14.11.2017 15:26

A to už vůbec nepočítáme s tím, že třeba měla k předchozí paničce silný vztah...a zůstala u něj a jeho nové, která ji navíc nechce. Ano, chudák fenka.
Když on živý pes není věc a na různé zacházení reaguje různě...

Přidejte reakci

Přidat smajlík