Uživatel s deaktivovaným účtem

Iliena
napsal(a):
Https://www.budejckadrbna.cz/zpravy/spolecnost/17548-na-pisecku-byla-potvrzena-smrtelna-aujeszkyho-choroba-u-uhynuleho-loveckeho-psa.html.
No, je to celkem DRUHÝ letošní případ. Vzhledem k tomu, že je konec listopadu, tím pádem rok 2017 nijak nevybočuje z běžného stavu, kdy se každý rok nemoc vyskytne u několika psů, u jednoho, u dvou, u tří.
Zachovejte paniku!
napsal(a):
No, je to celkem DRUHÝ letošní případ. Vzhledem k tomu, že je konec listopadu, tím pádem rok 2017 nijak nevybočuje z běžného stavu, kdy se každý rok nemoc vyskytne u několika psů, u jednoho, u dvou, u tří.
Zachovejte paniku!
Nikdo nepanikaří, dávám pro info
Já ani nevěděla kolik případu ročně je "normální". Písek mám co by kamenem dohodil, tak proto.

Je to jedna z věcí, která mě odradila od loveckého výcviku, možnost se nakazit touto chorobou- nedá se na to očkovat...ale stejně dost trnu, když les prasata přerejou a já tudy jdu se psinou na houby.

napsal(a):
Je to jedna z věcí, která mě odradila od loveckého výcviku, možnost se nakazit touto chorobou- nedá se na to očkovat...ale stejně dost trnu, když les prasata přerejou a já tudy jdu se psinou na houby.
Virus velmi rychle ničí sluneční světlo, takže přerytý les je v podstatě bezpečný. Šance, že se pes nakazí, protože zrovna narazí na čerstvou infekční nudli, je tak malá, že to už je rozumnější bát se chodit do lesa kvůli padajícím stromům nebo obav ze zásahu bleskem.
všichni nakažení psi bez výjimky byli vždy psi lovečtí a nakazili se při lovu, nejčastěji při dohledávce.

napsal(a):
Virus velmi rychle ničí sluneční světlo, takže přerytý les je v podstatě bezpečný. Šance, že se pes nakazí, protože zrovna narazí na čerstvou infekční nudli, je tak malá, že to už je rozumnější bát se chodit do lesa kvůli padajícím stromům nebo obav ze zásahu bleskem.
všichni nakažení psi bez výjimky byli vždy psi lovečtí a nakazili se při lovu, nejčastěji při dohledávce.
Přerytý les, myslím čerstvě přerytý (z noci), prakticky přecházím jejich občasné ležení- bahniště...
napsal(a):
Omlouvám se, že jsem líná si to dohledat, ale teď mne napadlo: pes od psa se nakazit nemůže? Tedy samozřejmě od nakaženého psa?
No...
Původcem Aujeszkyho choroby je DNA virus čeledi Herpesviridae. Tento virus je ve vnějším prostředí odolný a je schopen v něm dlouhou dobu přežívat. Proto nelze počítat s jeho inaktivací při zrání masa nebo při lákování. V mase uchovávané při 4 – 7 ˚C může virus přežívat 5 – 7 měsíců. Na seně, slámě, obilninách, dřevě a jiných předmětech přežívá virus v zimě (-8 ºC) 15 – 40 dní, na jaře (16 ºC) a v létě (24 ºC) 5 – 15 dní. V hnoji však přežívá pouze 2 – 3 dny. K přenosu viru dochází buď přímo kontaktem s nemocným zvířetem sekrety a exkrety, při páření, nebo nepřímo kontaminovanými předměty, krmivem, pomůckami
citace z:
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2012/Brezen-/Aujeszkyho-choroba-v-Ceske-republice.

lesnížínka
napsal(a):
Omlouvám se, že jsem líná si to dohledat, ale teď mne napadlo: pes od psa se nakazit nemůže? Tedy samozřejmě od nakaženého psa?
Nemůže. Aujezky je nemoc prasat, všechno ostatní je dead end host. Prostě omyl.

Sunnik
napsal(a):
No...
Původcem Aujeszkyho choroby je DNA virus čeledi Herpesviridae. Tento virus je ve vnějším prostředí odolný a je schopen v něm dlouhou dobu přežívat. Proto nelze počítat s jeho inaktivací při zrání masa nebo při lákování. V mase uchovávané při 4 – 7 ˚C může virus přežívat 5 – 7 měsíců. Na seně, slámě, obilninách, dřevě a jiných předmětech přežívá virus v zimě (-8 ºC) 15 – 40 dní, na jaře (16 ºC) a v létě (24 ºC) 5 – 15 dní. V hnoji však přežívá pouze 2 – 3 dny. K přenosu viru dochází buď přímo kontaktem s nemocným zvířetem sekrety a exkrety, při páření, nebo nepřímo kontaminovanými předměty, krmivem, pomůckami
citace z:
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2012/Brezen-/Aujeszkyho-choroba-v-Ceske-republice.
Máte tam taky něco o rychlé inaktivaci vyschnutím a UV zářením? V mase vydrží, v prasečím slintu v lese fakt ne.

pan Brouček
napsal(a):
Znám několik veterinářů, a ani jeden se za celý profesní život (dohromady stovky let) s Aujeszkyho ch. nesetkal.2 případy ročně je prostě nula nula nic.
Kolem psů je mnoho nebezpečnějších věcí a činností, než se zabývat tímto.
Přesně. To i těch psů, co na ně v lese spadl strom, trefil je blesk nebo odnesl dravý pták snad bude víc.
napsal(a):
Nemůže. Aujezky je nemoc prasat, všechno ostatní je dead end host. Prostě omyl.
Jo díky, jsem si oddechla. Myslivcova jezevčice hárá a její parťačka měla po víkendu natrženou hubu z naháňky divočáků. Nerada bych, aby to od nich můj pes při slintání u plotu chytnul.

lesnížínka
napsal(a):
Jo díky, jsem si oddechla. Myslivcova jezevčice hárá a její parťačka měla po víkendu natrženou hubu z naháňky divočáků. Nerada bych, aby to od nich můj pes při slintání u plotu chytnul.
No, vzhledem k tomu, že už je skoro pátek, tak pokud se ten pes dostal do kontaktu s divokým prasetem o víkendu a je pořád živý a bez příznaků, je velice málo pravděpodobné, že bude třetím (!) případem. Ono je to velice málo pravděpodobné i tak. K nakažení psa je vlastně potřeba, aby se pes dostal do přímého kontaktu s prasetem, které je zrovna aktivním vylučovatelem, což ani zdaleka nejsou všechna. Dokonce i naprostá většina těch, co mají protilátky, není aktivním vylučovatelem. Je to herpes, takže si to představte jako s oparem. Když má člověk opar, tak mu občas někde vyskočí vyrážka a je infekční, po zbytek času je zcela neškodný a s prasaty a aujezsky je to stejně.
Nejsem si jistá, ale mám pocit že jeden nakažený pes byl před pár lety a od té doby dlouho nic, takže dva psi za rok není zase tak málo. Hlavně vzhledem k tomu jak krátkou dobu je divočák infekční a je tedy docela, štěstí, když to pes chytne. Obecně je pozitivní cca třetina divočáků a teď se nově monitoruje kolik jich je, jsem zvědavá jaké budou výsledky i když to nejsou přesná čísla.
No já nevím, ale 3 psi za rok je celkem nízký počet podle mě. Když si vezmeme kolik psů v ty naší zemi máme, kolik divočáků tady máme, kolik psů že všech psů jsou lovečtí v praxi na divočáky a kolik psů neloveckych je ročně zraněno od divočáka... Podle mě je to fakt nízký číslo. Když mi divočák propich psa tak mě fakt dodnes nenapadlo že by něco takového mohl chytit. No a když prictu to že mám půl roku divočáky skoro na zahradě tak mě fakt nenapadlo se kvůli tomu o psy bát.
lodenka333
napsal(a):
Nejsem si jistá, ale mám pocit že jeden nakažený pes byl před pár lety a od té doby dlouho nic, takže dva psi za rok není zase tak málo. Hlavně vzhledem k tomu jak krátkou dobu je divočák infekční a je tedy docela, štěstí, když to pes chytne. Obecně je pozitivní cca třetina divočáků a teď se nově monitoruje kolik jich je, jsem zvědavá jaké budou výsledky i když to nejsou přesná čísla.
Je to průběžné.1 pes 2012,1 pes 2014,1 pes 2016,2 psi 2017, to opravdu není zvyšující se počet nákaz, ale časově stálý výskyt, kdy jsou veškeré údaje průměrné nebo v úrovni statické výchylky.
Mat
napsal(a):
Je to průběžné.1 pes 2012,1 pes 2014,1 pes 2016,2 psi 2017, to opravdu není zvyšující se počet nákaz, ale časově stálý výskyt, kdy jsou veškeré údaje průměrné nebo v úrovni statické výchylky.
Já vím, v lese jsem naprosto v klidu, na divočáka jsme narazili za 10 let jednou, přešel asi 100m před náma. Jen teď, když se tohle otevřelo a zrovna mi myslivec říkal o té roztržené hubě, tak jsem si nebezpečí teprve uvědomila.
Mat
napsal(a):
To záleží jak se to podá.
Oproti předchozím létům je to nárůst 100% a to vzhledem k tomu, že ještě není konec roku, je velmi alarmující číslo
lesnížínka
napsal(a):
Jistě a já jsem ta, která paniku z každé kraviny vyloženě nesnáší. Je bezva, že těch případů je minimum...pokud ovšem nehrozí, že ten jeden pes za rok, bude ten váš
Vždycky to může být váš pes. Vašeho psa může někdo otrávit, vašeho psa může porazit auto, vašeho psa může napadnout jiný pes, váš pes se může nakazit, vašeho psa se může někdo pokusit zabít, ... To byste ho nemohla ani vzít na vlastní zahradu s náhubkem a na vodítku, sice byste se vyhla otráveným návnadám, ale pořád by ho někdo mohl zastřelit, v lese zase nehrozí sražení autem, ale prasata se tam vyskytují, ... Pokud to berete takhle, tak musíte mít psa v kleci uprostřed proti-atomo-povodňo-zemetřeso-tornádového krytu a stejně si nebude 100% jistá, že přežije.

lesnížínka
napsal(a):
Jistě a já jsem ta, která paniku z každé kraviny vyloženě nesnáší. Je bezva, že těch případů je minimum...pokud ovšem nehrozí, že ten jeden pes za rok, bude ten váš
A ven chodíte?
Vlastně, chodíte do koupelny? Víte, kolik lidí za rok utrpí v koupelně smrtelný úraz? Můžete to být i vy nebo vaši blízcí, radši se té místnosti vyhýbejte a už vůbec nesedejte do žádného dopravního prostředku a vlastně se vůbec nepřibližujte k silnici. Nevycházet. A nechodit do koupelny.
Protože těch případů smrťáků v koupelně - nebo na schodech - nebo v autě - je mnohem, mnohem, nesrovnatelně víc než jeden dva do roka.
Néé(zrovna dneska na té naší cestičce, vlezl ten můj osel pod auto) normálně strach nemám, samozřejmě krev v lese bych mu lízat nenechala, i když i to se mi už stalo Jen mi tak napadlo, že by to byl sakra pech, kdyby se nakazila myslivcova jezevčice na naháňce a můj pes, který si jí jinak nevšimne, kolem momentálně olizuje všechno možné, protože ta druhá hárá a chytnul to od ní. Proto jsem se ptala, jestli je to možné chytit i od nakaženého psa. Ne já od psa, ale pes od psa...