Pes z ničeho nic skáče a štěká na auta

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.12.2017 10:14
Kasee

XXX.XXX.156.251

Ahoj. Asi pred třemi měsíci jsem si vzala pejska. Byl odebrán majitelům, bůhví co všechno má za sebou. Neumi základní povely, neposloucha. Za tu kratkou dobu se ale naucil pekne chodit na voditku, sedni a taky uměl mistecko - vedel kde ma pelisek a reagoval na povely. Ted asi tak 4 dny zpet se chova jak kdyby se zblaznil. Neda se s nim jit ven, tahne jak kdyby chytil stopu, mam uz ruce jak vyrvany, vrha se na auta na kola, steka a je uplne nepricetny, absolutne me igniruje. Bydlim v panelaku a suta jsou vsude okolo, nemam kam jit. Veterinar rikal ze ma teplotu, dostal antibiotika. Ale ted uz teplotu nema, doma je hodny, akorat kouka z okna a štěká po autech. Nevite nekdo co se mu to stalo? Driv to nedelal, chodili jsme ns procházky uplne v klidu. Je to asi 1,5 stary kříženec, snad jezevčík a terier ale kdo ví... Poraďte prosím, mám dojem že se zblázním.

9.12.2017 10:43
scylla

XXX.XXX.150.32

Pracujte s ním, nežádoucímu chování předcházejte, nenechte to na něm, zamezte koukání z okna a řvaní na auta, choďte co nejvíc mezi auty, odnaučte tahání na vodítku, neopakujte povely, nekřičte na něj.

9.12.2017 10:48
Kasee

XXX.XXX.156.251

Snazim se jenze on je jak smyslu zbaveny. Nerozumim tomu proc, co ho to popadlo. Driv to proste nedelal a najednou z niceho nic se takhle zmenil.

9.12.2017 10:56
scylla

XXX.XXX.150.32

Ne z ničeho nic, nechala jste ho koukat a řvát a auta z okna, tak na ně řve pořád.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.12.2017 10:57

Někdy to může být tak, že pejsek se začne pořádně projevovat právě až po prvních měsících. Zvlášť útulkáč nebo jestli byl v blbých podmínkách, tak prostě ty první týdny / měsíce užívá nové dobré podmínky, libuje si. Pak přichází fáze, kdy už si zvyknul a začal to brát jako normální věc a začíná se doopravdy projevovat.
U mýho útulkáče to tak zhruba bylo.

Takže na vašem místě bych to brala tak, že to je normální, že se nemuselo nic zvláštního stát. Pejskovi se u vás daří, má se dobře, má co potřebuje, tak už má i čas a energii "zlobit". Takže bude potřeba ho začít učit, co má dělat, co po něm požadujete. Vemte to tak, že on dělá první věc, která ho napadne a přijde mu jako dobrej nápad. Vy mu musíte vysvětlit, že to dobrej nápad není, a co se má dělat místo toho - pokud možno vysvětlit po dobrým, pozitivně, netrestat. Pracujte s ním tam, kde je v klidu, naučte ho něco, a pak ho to učte i v těžším prostředí.

9.12.2017 11:03
Kasee

XXX.XXX.156.251

Právě že nenechala. Den jak každý jiný, a při venčení se najednou vrhl na auto. Naprosto z ničeho nic, vím co říkám. Samozřejmě mu to zakazuju ale v každém pokoji jsou okna, jsme v paneláku, chodim do práce. Jak mu mám zabránit koukat z okna. To bych ho musela zavřít do koupelny, to je nerealne. Nenechala jsem ho řvát na auta, nedělal to, zacal to dělat až po tom venčení.

9.12.2017 11:11
scylla

XXX.XXX.150.32

Kasee napsal(a):
Právě že nenechala. Den jak každý jiný, a při venčení se najednou vrhl na auto. Naprosto z ničeho nic, vím co říkám. Samozřejmě mu to zakazuju ale v každém pokoji jsou okna, jsme v paneláku, chodim do práce. Jak mu mám zabránit koukat z okna. To bych ho musela zavřít do koupelny, to je nerealne. Nenechala jsem ho řvát na auta, nedělal to, zacal to dělat až po tom venčení.

Tak se třeba něčeho lekl. Zakazovat je na nic, naučte ho, co má dělat místo toho.

9.12.2017 11:12

Je kastrovaný? Můj ne - jaro a podzim má jiné starosti, cyklisté, skejťáci, běžci, holubi (ti mu můžou chodit okolo čenichu) apod. ho nechávají v klidu. Cca 3 měsíce v kuse. Pak ze dne na den, jako když utne, si začne hrát, blbnout, vnímá okolí a bohužel i ty lákavé vjemy kolem.

9.12.2017 11:12
Kasee

XXX.XXX.156.251

Keriton dekuji. Chtela jsem s ním chodit na cvičák, jenže napřed odčervení a očkování, teprve ted dostak třetí vakcínu. On je jinak zlatíčko, je chytrý, jen jde prostě vidět, že se mu nikdo nevěnoval.
Kdyby aspoň trošičku reagoval ale prostě venku má totální zatmění, nechal by se přejet, táhne že ho sotva udržím. Jak prijdem domů už zase reaguje, začne se chovat jinak, vnímá mě. Je to pro mě prostě šok, ještě jsem se z toho asi nevzpamatovala. Vždyť skočil přímo pod auto.

9.12.2017 11:16
Kasee

XXX.XXX.156.251

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je kastrovaný? Můj ne - jaro a podzim má jiné starosti, cyklisté, skejťáci, běžci, holubi (ti mu můžou chodit okolo čenichu) apod. ho nechávají v klidu. Cca 3 měsíce v kuse. Pak ze dne na den, jako když utne, si začne hrát, blbnout, vnímá okolí a bohužel i ty lákavé vjemy kolem.

Není. To co pisete je zajimave, protoze se nejedna jen o auta. Ale honi kosy, cyklisty, prostě vsechno co se hýbe. Štěká i po lidech. Jak dlouho to Vašemu trvá, než se zase sklidní?

9.12.2017 11:19
Kasee

XXX.XXX.156.251

scylla napsal(a):
Tak se třeba něčeho lekl. Zakazovat je na nic, naučte ho, co má dělat místo toho.

Taky me to napadlo. Jenže chapejte mě, nemám zkušenosti, proto sem taky píšu. Jak ho to mám učit když je v transu? Doma reaguje, odezenu ho od okna, staci rict nesmis. Ale venku to nezvladam, ma 13 kilo a nemuzu ho udrzet. Kdyby se mi vyskubnul byl by to konec.

9.12.2017 11:23

Kasee napsal(a):
Není. To co pisete je zajimave, protoze se nejedna jen o auta. Ale honi kosy, cyklisty, prostě vsechno co se hýbe. Štěká i po lidech. Jak dlouho to Vašemu trvá, než se zase sklidní?

Až zase začnou hárat feny.

V roce a půl je pes mladý janek, chce to cvičit.

9.12.2017 11:25
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Kasee napsal(a):

Ollie to myslí opačně: když jsou na jaře všude háravky, tak má jiné starosti, než honit auta Vím o čem mluvím, mám to samé. Akorát nehoní auta, ale zvěř. Když něco kolem hárá, snad by mu i ta srna mohla přejít před nosem

9.12.2017 11:29
Kasee

XXX.XXX.156.251

lesnížínka napsal(a):
Ollie to myslí opačně: když jsou na jaře všude háravky, tak má jiné starosti, než honit auta Vím o čem mluvím, mám to samé. Akorát nehoní auta, ale zvěř. Když něco kolem hárá, snad by mu i ta srna mohla přejít před nosem

Jj, chápu to. Tak to se do jara asi zcvoknu ☺.

9.12.2017 11:36
Kasee

XXX.XXX.156.251

Děkuji Vám všem za reakce. Je to prostě totální změna. Ještě jsem si říkala jak he hodnej, všude okolo feny a on v naprostém klidu, vubec nereagoval, v klidu na prochazce, v klidu doma. A ted tohle. O důvod víc se těšit na jaro.

9.12.2017 12:31

Podotknu, že když máte problém udržet 13 kg, nebude problém ve váze a síle psa, ale v tom, jak ho vedete (s největší pravděpodobností). Je potřeba nenechat toho psa jít do tahu, pak už je pozdě a už má tu sílu. Musíte ho zarazit dřív, než vás vleče. Je to taky o tom, v jakým úhlu jste k psovi - pokud táhne před vámi a vodítko vede podél jeho páteře, má největší sílu.

Pokud by byl fakt problém ho fyzicky udržet, řeší to halti ohlávka, na které s ním můžete dojít do klidnějšího prostředí (ale přijde mi trochu zbytečné dávat haltinu na tak lehkýho psa), a tam už dál trénovat zase na obojku.

Já cvičák nedoporučuju, nepotkala jsem žádnej, kde by člověk dostal fakt smysluplnou radu k nežádoucímu chování psa, naopak ty rady jsou často nesmyslné a v horším případě škodlivé. Naučit chodit u nohy a po kladině, to jo, to se tam naučíte.
Případně lze najít dobrýho výcvikáře, např. již tradičně radím Evu Štemberovou v Praze.

9.12.2017 12:40
Kasee

XXX.XXX.156.251

Podotknu, že když máte problém udržet 13 kg, nebude problém ve váze a síle psa, ale v tom, jak ho vedete (s největší pravděpodobností). Je potřeba nenechat toho psa jít do tahu, pak už je pozdě a už má tu sílu. Musíte ho zarazit dřív, než vás vleče. Je to taky o tom, v jakým úhlu jste k psovi - pokud táhne před vámi a vodítko vede podél jeho páteře, má největší sílu.

Pokud by byl fakt problém ho fyzicky udržet, řeší to halti ohlávka, na které s ním můžete dojít do klidnějšího prostředí (ale přijde mi trochu zbytečné dávat haltinu na tak lehkýho psa), a tam už dál trénovat zase na obojku.

Já cvičák nedoporučuju, nepotkala jsem žádnej, kde by člověk dostal fakt smysluplnou radu k nežádoucímu chování psa, naopak ty rady jsou často nesmyslné a v horším případě škodlivé. Naučit chodit u nohy a po kladině, to jo, to se tam naučíte.
Případně lze najít dobrýho výcvikáře, např. již tradičně radím Evu Štemberovou v Praze.

Máte určitě pravdu. Jenze on byl prostě hodnej, zvykl si chodit krásně na voditku, nebyl zadny problem. Jenze teď je jak pominutej. Uz když jdeme ke dveřím tak začne tahnout. A to je konec. Jak jsem psala, jsme v byte, nema dvorek, musim s nim ven a i kdyz se snazim, proste to nezvládám. Tahne a táhne, muzu mu domlouvat, zvysit hlas, treba se zastavime on se sklidni a jakmile se zase rozejdeme okamzite tahne. Hned. Tam neni zadny prostor. Dokonce i potrebu se da rict vykonava v podstate za behu.

9.12.2017 13:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Kasee napsal(a):
Máte určitě pravdu. Jenze on byl prostě hodnej, zvykl si chodit krásně na voditku, nebyl zadny problem. Jenze teď je jak pominutej. Uz když jdeme ke dveřím tak začne tahnout. A to je konec. Jak jsem psala, jsme v byte, nema dvorek, musim s nim ven a i kdyz se snazim, proste to nezvládám. Tahne a táhne, muzu mu domlouvat, zvysit hlas, treba se zastavime on se sklidni a jakmile se zase rozejdeme okamzite tahne. Hned. Tam neni zadny prostor. Dokonce i potrebu se da rict vykonava v podstate za behu.

Podle toho, co píšete, je iniciativa čistě na straně psa a ne na straně vaší. Vy čekáte, co on bude dělat a teprve potom jeho chování chcete řešit. Mělo by to být naopak, vy byste měla být ten, kdo jeho chování bude řídit a říkat mu, co má dělat, ne naopak. Takže - připnete vodítko, jdete ke dveřím, on zatáhne, otočka, jde se do bytu. Prostě nevhodným chováním nic nezíská, vhodným chováním ano. Buďte důslední, srozumitelní, neopakujte povely, pracujte s reflexním obloukem. Venčit bych chodila hodně na parkoviště mezi zaparkovaná auta, když bydlíte na sídlišti, je aut všude dost. Domluvte se s majiteli několika aut (aby vám někdo nevynadal nebo to nezačalo houkat, to by bylo ke škodě), vy jděte k autu, sahejte na něj, opřete se o něj, zívněte si, psa nechte, aby vaše chování sledoval. Prostě auto je super věc. Jestli máte auto, nechte ho nastoupit, kousek se projeďte, udělejte z aut denní chleba. To parkoviště je k tomu dobré, protože se tam auta pohybují pomalu. Až tohle zvládne, vyhledávejte vycházky u rušnějšího provozu.
K tomu všemu učte spolehlivou provozní ovladatelnost. K tomu nepotřebujete cvičák, ale důslednost, čitelnost, klid. Zvolte povel na přivolání, odložení, odeslání na místo, můžete sedni i lehni. Povel se říká jednou, pak reflexní oblouk, jeho splnění, případně nápověda a pomoc se splněním povelu, pochvala. Povel platí do jeho zrušení povelem jiným nebo třeba povelem volno (u nás znamená - dělej si co chceš, můžeš). Plnění povelů, hlavně přivolání, učte všude, kde se pes pohybuje, doma, venku, prostě všude. Venku jistěte stopovačkou nebo delším vodítkem. Pomocí stopovačky si můžete povel vynutit. Stopovačka ani vodítko neslouží ke škubání se psem, k vláčení nebo nějakým hrubostem, ale slouží jako pojistka, aby vám pes neutekl, a jako nápověda toho, co má pes dělat. Jméno psa, povel, reflexní oblouk, pes přichání, je chválen, ale povel se neopakuje, když přijde, je pochválen a bude se zdržovat u vás, dokud není propuštěn. Pokud pes nepřichází, nastává jemný tah stopovačky směrem k člověku, který ihned ustane, pokud pes udělá první dobrovolný krok k člověku, i když je povel plněn s dopomocí, pes je chválen, zbytek jako v prvním případě. Pokud pes venku jančí, dobře si ho jistěte vhodným obojkem, aby se nevyvlékl a neutekl.

9.12.2017 16:44
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Vraťte ho do útujku a pořiďte si štěně.

9.12.2017 17:30
Kasee

XXX.XXX.156.251

jahodapavel napsal(a):
Vraťte ho do útujku a pořiďte si štěně.

Děkuji za radu, že mě to hned nenapadlo. Začaly problemy tak ho vrátím. A když mě začne zlobit děcko tak ho dám do děcáku

9.12.2017 18:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.99

Kasee napsal(a):
Děkuji za radu, že mě to hned nenapadlo. Začaly problemy tak ho vrátím. A když mě začne zlobit děcko tak ho dám do děcáku

Jen to ne.
Dejte mu své roky života !
Proč myslíte, že skončil v útulku.
Nejspíš byl ovladatelný, neutíkavý, nehonil nic a nikoho,
prostě bezvadný nezanedbaný pes.

9.12.2017 18:55
Kasee

XXX.XXX.156.251

rapotacka11 napsal(a):
Jen to ne.
Dejte mu své roky života !
Proč myslíte, že skončil v útulku.
Nejspíš byl ovladatelný, neutíkavý, nehonil nic a nikoho,
prostě bezvadný nezanedbaný pes.

No právě. Co jsem měla na takovou radu napsat... Takhle uvazovat by mě ani nenapadlo.

8.3.2018 04:46
Žiri

XXX.XXX.62.246

Pokud si na vás pejsek zvykl a vidíte, že vás má rád, pak ho musíte naučit vás respektovat - vy jste vůdce smečky, ne on ! Takže pokud něco takového udělá, vít za krkem (kde je volná kůže - tak je nosila máma a on si to pamatuje) a zacloumat s ním, říci ne! Vodit na krátkém vodítku, abyste ho mohla k sobě lehce stáhnout. Po poveliu ne můžete na něj ještě přtlačit v oblasti zad a říci znovu ne " Je to běh na delší trať, pejsek bude zřejmě dominantní a zkouší to na vás, kdo komu bude doma poroučet. To nesmíte připustit. Dobré je i následně. odvést pozornost pamlskem. Nečekejte výsledek hned, ale budete-li se pejskovi více věnovat, hrát si s ním, bude se více soustředit na vás a poslechne.

8.3.2018 06:17
scylla

XXX.XXX.150.32

Žiri napsal(a):
Pokud si na vás pejsek zvykl a vidíte, že vás má rád, pak ho musíte naučit vás respektovat - vy jste vůdce smečky, ne on ! Takže pokud něco takového udělá, vít za krkem (kde je volná kůže - tak je nosila máma a on si to pamatuje) a zacloumat s ním, říci ne! Vodit na krátkém vodítku, abyste ho mohla k sobě lehce stáhnout. Po poveliu ne můžete na něj ještě přtlačit v oblasti zad a říci znovu ne " Je to běh na delší trať, pejsek bude zřejmě dominantní a zkouší to na vás, kdo komu bude doma poroučet. To nesmíte připustit. Dobré je i následně. odvést pozornost pamlskem. Nečekejte výsledek hned, ale budete-li se pejskovi více věnovat, hrát si s ním, bude se více soustředit na vás a poslechne.

To jsou naprosté zhovadillosti, co radíte, Zadavateli, nikdy nic takového nelejte, třepání za kůži a takové hovadiny jsou pověry, které vedou ke ztrátě důvěry psa. Nikdy, nikdy psovi nic takového nedělejte, to je výhrůžka zabitím. A podobné rádce, totálně hloupé a neznalé, pošlete do řiti.

8.3.2018 06:36

A pak že jsou knihy zbytečné!
Kdyby si žiri přečetla šustu, tak se možná (snad) zamyslí, probudí z šerého dávnověku a opustí zde prezentovaný přístup...

8.3.2018 06:38
scylla

XXX.XXX.150.32

A pak že jsou knihy zbytečné!
Kdyby si žiri přečetla šustu, tak se možná (snad) zamyslí, probudí z šerého dávnověku a opustí zde prezentovaný přístup...

U těchto lidí jsou knihy zbytečné a knihy dr. Šusty nejsou bible.

8.3.2018 07:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kasee napsal(a):
Taky me to napadlo. Jenže chapejte mě, nemám zkušenosti, proto sem taky píšu. Jak ho to mám učit když je v transu? Doma reaguje, odezenu ho od okna, staci rict nesmis. Ale venku to nezvladam, ma 13 kilo a nemuzu ho udrzet. Kdyby se mi vyskubnul byl by to konec.

Chce to čas. Opravdu. Vydržte!
Tedy to tahání.
Měla jsem fenu, která byla nesocializovaná. Strašně se bála dětí a důchodců. Neznala je. Jinak moc hodný pes.Nikdy mi nezdrhla nikam do dálav, za celých 13 let, co jsme ji měli.
Ale když měla potkat dítě na kočáře, urvala by mi ruce! Totéž když babka s hůlkou. Trvalo to, než začala chodit na vodítku jako normální pes.
A ano, v tu chvíli na ni nic nezabíralo. Jako by přepla do jiného módu. Pamlsky, mluvení, hulákání, nic. Nula, nula prd. Jen chtěla pryč od zdroje její noční můry. A to měla 25 kg, což už je síla, která vás srazí k zemi.
A víte co mi pomohlo? Přestala jsem fenu v těchto krizových situacích tahat na vodítku za obojek, ale delší vodítko jsem jí dala před plece. Tedy obojek měla, ale neškrtila se, tah přešel na tu část vodítka co měla vpředu. A jak když utne! Fenka najednou přestala tahat. Nevím proč, snad tím, že se přestala dusit, do mozku jí zas začala proudit krev a tudíž mohla přemýšlet a vnímat? Fakt nevím, Bála se sice, ale už to nebyla ta hrůza, co dřív. A pak se to začalo zlepšovat, až do stavu, kdy sice nebyla ráda, ale krizovky zvládala.
Tolik k tahání. Se štěkáním neporadím.

8.3.2018 07:47
Kasee

XXX.XXX.156.251

sisi58 napsal(a):
Chce to čas. Opravdu. Vydržte!
Tedy to tahání.
Měla jsem fenu, která byla nesocializovaná. Strašně se bála dětí a důchodců. Neznala je. Jinak moc hodný pes.Nikdy mi nezdrhla nikam do dálav, za celých 13 let, co jsme ji měli.
Ale když měla potkat dítě na kočáře, urvala by mi ruce! Totéž když babka s hůlkou. Trvalo to, než začala chodit na vodítku jako normální pes.
A ano, v tu chvíli na ni nic nezabíralo. Jako by přepla do jiného módu. Pamlsky, mluvení, hulákání, nic. Nula, nula prd. Jen chtěla pryč od zdroje její noční můry. A to měla 25 kg, což už je síla, která vás srazí k zemi.
A víte co mi pomohlo? Přestala jsem fenu v těchto krizových situacích tahat na vodítku za obojek, ale delší vodítko jsem jí dala před plece. Tedy obojek měla, ale neškrtila se, tah přešel na tu část vodítka co měla vpředu. A jak když utne! Fenka najednou přestala tahat. Nevím proč, snad tím, že se přestala dusit, do mozku jí zas začala proudit krev a tudíž mohla přemýšlet a vnímat? Fakt nevím, Bála se sice, ale už to nebyla ta hrůza, co dřív. A pak se to začalo zlepšovat, až do stavu, kdy sice nebyla ráda, ale krizovky zvládala.
Tolik k tahání. Se štěkáním neporadím.

Děkuji za rady. Situace je nyní taková, že Benoušek chodí docela pěkně. Občas má sice zatmění ale oproti tomu co bylo je to ráj. On je vcelku paličák prostě, někdy jde a aut si ani nevšimne a jindy ho rozohní i kolo. Fungují pochvaly, pamlsky, odlákání pozornosti - ne vždy ovšem. Zkouší nám občas šéfovat, třeba taky dělá to, že zavrčí a chňapne po synovi když si chce vzít něco ze stolu atd. Ne tak že by kousnul, prostě jen zkouší mu velet. Ale věřím, že to taky zvládneme, moc dobře ví že to nesmí, prostě to zkouší. On má jinak naprosto úžasnou povahu, je chytrý, baví ho se učit, je prostě parťák.

8.3.2018 07:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kasee napsal(a):
Děkuji za rady. Situace je nyní taková, že Benoušek chodí docela pěkně. Občas má sice zatmění ale oproti tomu co bylo je to ráj. On je vcelku paličák prostě, někdy jde a aut si ani nevšimne a jindy ho rozohní i kolo. Fungují pochvaly, pamlsky, odlákání pozornosti - ne vždy ovšem. Zkouší nám občas šéfovat, třeba taky dělá to, že zavrčí a chňapne po synovi když si chce vzít něco ze stolu atd. Ne tak že by kousnul, prostě jen zkouší mu velet. Ale věřím, že to taky zvládneme, moc dobře ví že to nesmí, prostě to zkouší. On má jinak naprosto úžasnou povahu, je chytrý, baví ho se učit, je prostě parťák.

Tak to jste na tom lépe, než jsem byla já. A určitě je fajn, že vidíte pokrok. Já už jsem byla zoufalá, protože to nešlo u Bety nijak napravit. Nakonec jo a to bylo radosti.
Ono je to o trpělivosti a pevných nervech. Máte psa trhače, hodně živého, budete mít ještě práce a práce, ale určitě se to vyplatí.
Pokud je pejsek kříženec jezevčíka, tak i chápu, proč se osápne po vašem synovi. Kdysi jsme měli jezevčíka trpasličího a syny mi stavěl do latě, dokud ho nepřerostli. Pak si dal říct. Holt byli větší.
Držím pěsti.

8.3.2018 08:03
Kasee

XXX.XXX.156.251

sisi58 napsal(a):
Tak to jste na tom lépe, než jsem byla já. A určitě je fajn, že vidíte pokrok. Já už jsem byla zoufalá, protože to nešlo u Bety nijak napravit. Nakonec jo a to bylo radosti.
Ono je to o trpělivosti a pevných nervech. Máte psa trhače, hodně živého, budete mít ještě práce a práce, ale určitě se to vyplatí.
Pokud je pejsek kříženec jezevčíka, tak i chápu, proč se osápne po vašem synovi. Kdysi jsme měli jezevčíka trpasličího a syny mi stavěl do latě, dokud ho nepřerostli. Pak si dal říct. Holt byli větší.
Držím pěsti.

Děkuji. Máte pravdu, taky si občas říkám, že tady pomůže jen to až vyroste.

Přidejte reakci

Přidat smajlík