Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, prosím všechny znalejší - mohli by jste mi zkusit srovnat tato plemena podle povahy, vyrovnanosti...?
Využití psa - aktivní kamarád malé nebo max. střední velikosti pro rodinu s malým dítětem (poučeným, neubližujícím, ale přece jen dítětem), snadno ovladatelný, přátelský, vyrovnaný, ideálně ne moc štěkavý.
Napadají mě právě v nadpisu uvedená plemena... ALE -
je mi jasné že s tou štěkavostí a loveckým pudem to u těch teriérů bývá někdy oříšek ale právě proto bych se tady chtěla zeptat na názory...
Je rozdíl v povaze mezi hrubosrstým a klasickým foxterierem? Moc se mi líbí právě ti hladkosrstí.
Případně doporučte i jiné plemeno.
V minulosti jsem měla malého knírače, toho už nechci. Nelíbí se mi špicoidní plemena, bullterieři, maltézáčci, čivavy...
Se základním (důsledným) výcvikem psa nebude problém, nečekám že se pes "vycvičí" sám, ale přece jen bych nechtěla nějaký cvičitelský oříšek.
Můžete mi prosím tedy napsat kterému z této trojice by jste dali přednost a proč?
A případně pokud vás napadne jiný tip...

"snadno ovladatelný, přátelský, vyrovnaný, "
Komu bych dala přednost? Ničemu, co má v názvu teriér :)
Přijatelnější plemena zazněla ve vedlejším vlákně https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3416295/mensi-plemeno-do-bytu-k-detem#a3417232.

Děkuju, ano, četla jsem
Bohužel právě ta plemena o kterých uvažuje zakladatelka (king charles španěl, tibetský španěl, papillon) se mi vysloveně nelíbí vzhledově. Možná ještě ten pudl by šel.
Já vím že pes se nevybírá jen podle vzhledu, ale nemůžu si pomoct, chtěla bych psa který nám bude taky líbit.

napsal(a):
Zdravím, prosím všechny znalejší - mohli by jste mi zkusit srovnat tato plemena podle povahy, vyrovnanosti...?
Využití psa - aktivní kamarád malé nebo max. střední velikosti pro rodinu s malým dítětem (poučeným, neubližujícím, ale přece jen dítětem), snadno ovladatelný, přátelský, vyrovnaný, ideálně ne moc štěkavý.
je mi jasné že s tou štěkavostí a loveckým pudem to u těch teriérů bývá někdy oříšek ale právě proto bych se tady chtěla zeptat na názory...
Je rozdíl v povaze mezi hrubosrstým a klasickým foxterierem? Moc se mi líbí právě ti hladkosrstí.
V minulosti jsem měla malého knírače, toho už nechci. Nelíbí se mi špicoidní plemena, bullterieři, maltézáčci, čivavy...
Se základním (důsledným) výcvikem psa nebude problém, nečekám že se pes "vycvičí" sám, ale přece jen bych nechtěla nějaký cvičitelský oříšek.
Můžete mi prosím tedy napsat kterému z této trojice by jste dali přednost a proč?
Žádnému! Přečtěte si něco o nich, o jejich povahách...

napsal(a):
Děkuju, ano, četla jsem
Bohužel právě ta plemena o kterých uvažuje zakladatelka (king charles španěl, tibetský španěl, papillon) se mi vysloveně nelíbí vzhledově. Možná ještě ten pudl by šel.
Já vím že pes se nevybírá jen podle vzhledu, ale nemůžu si pomoct, chtěla bych psa který nám bude taky líbit.
Mno... jenže teriér je obecně pes určený k lovu škodné. takže nemůže být přátelský, když je to zvíře, co má zadávit lišku, nemůže být snadno ovladatelný, když si s tou liškou musí v noře poradit sám, bez přesných instrukcí od pána, a nemůže být ne moc štěkavý, když hlasitost na stopě je plus.
Když teriér, tak jedině Jagteriér. (praktické zbarvení)
Povaha Jagdteriéra
Německý lovecký teriér je odvážný a pracovitý pes, je velmi vitální, vytrvalý, aktivní a temperamentní. Velice spolehlivý, přátelský a zvladatelný a... .
Je obdivuhodné, když někdo ví co chce .
(moje příbuzná ho "zdědila" od dcery).
napsal(a):
"snadno ovladatelný, přátelský, vyrovnaný, "
Komu bych dala přednost? Ničemu, co má v názvu teriér :)
Přijatelnější plemena zazněla ve vedlejším vlákně https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3416295/mensi-plemeno-do-bytu-k-detem#a3417232.
Tak tibetský teriér by mohl vyhovovat.
O hladkosrstých foxech před pár lety ještě platilo, že jsou ještě „víc“ lovečtí než ti hrubosrstí, protože byli mnohem méně populární a více využívaní v lovu. Nešla bych do něj, jestli teda nejste myslivec.
Z těch tří je nejmenší zlo borderák. Ale i ten Vám dost možná přeroste přes hlavu. Je to takový skoroknírač, pokud Vám nevyhovoval ten, borderteriér nejspíš nebude to pravé.
Jeden z nejmírnějších teriérů je bedlington. Ještě westík by možná (a na to možná kladu důraz) byl lepší volbou než borderák. Koukejte po teriérech, kteří nemají povinnou loveckou zkoušku. Český teriér taky ne?
A bodlinka má pravdu, mezi „velkými“ teriéry budete snadno ovladatelného psa hledat těžko, všechny, které jsem Vám napsala, jsou do jisté míry kompromisem.

rapotacka11
napsal(a):
Když teriér, tak jedině Jagteriér. (praktické zbarvení)
Povaha Jagdteriéra
Německý lovecký teriér je odvážný a pracovitý pes, je velmi vitální, vytrvalý, aktivní a temperamentní. Velice spolehlivý, přátelský a zvladatelný a... .
Je obdivuhodné, když někdo ví co chce .
(moje příbuzná ho "zdědila" od dcery).
A pěknej prevít, co v okruhu několika km zakousne vše živé...
Taky ho nejspíš v dohledné době podědím, co s ním nevím, jeden z nás půjde z domu.
Zakladatelko, a co knírači?

rapotacka11
napsal(a):
Knírače odmítá ze zásady.
Pokud si dobre vyberete JRT, budete mit naprosto pohodoveho a pratelskeho kamarada. Predpoklad ale je kvalitni chovatelska stanice. Nejlepe mensi rodinna CHS, kde se psy vylozene nedelaji lovecinu a kde stenda vyrustaji i s detmi. Opravdu jsou to psi pratelsti, nestekavi a daji se utahnout na varene nudli, pokud vite jak.
Pokud nechcete dat na hystericke pokrikovani lidi, co nemaji zkusenosti (obzvlaste rapotacka si zas mysli, jak je ohromne vtipna, ale jeji rada je vylozene tupa), rada Vas nasmeruju. Napiste mi soukromou zpravu.

Děkuju za všechny příspěvky.
Vezmu to popořadě.
balu - ano samozřejmě jsem si přečetla něco o těch plemenech, a je to jako se vším - jejich příznivci je vychvalují (a pomlouvají ostatní plemena), odpůrci haní... proto mě zajímaly další názory.
bodlinka - píšete: "jenže teriér je obecně pes určený k lovu škodné. takže nemůže být přátelský" nevím proč by pes určený k lovu škodné nemohl být přátelský k lidem, to myslíte vážně? tzv. "bojová" plemena psů taky nejsou leckdy vhodná k jiným psům, ale naopak k lidem jsou přátelská velmi... nezlobte se, ale to pro mě není argument.
Varaxi - děkuji, přesně v takovéhle informace jsem doufala
rapotačka - kdyby jste se obtěžovala číst, věděla by jste že knírače neodmítám ze zásady, ale ze zkušenosti
impact - děkuji, napíšu
Celkově při čtení příspěvků si říkám, co je to s vámi lidi, že je tu tolik odpovědí jízlivých a spatra - vy jste se už se svýma vědomostma narodili? Nikdy jste se nemuseli ptát? A všechno co jste potřebovali vědět jste vždycky byli schopní vyčíst, nikdy nebylo potřeba se zeptat?
Díky všem kdo odpovídají věcně a opravdu pomůžou.

napsal(a):
Vezmu to popořadě.
balu - ano samozřejmě jsem si přečetla něco o těch plemenech, a je to jako se vším - jejich příznivci je vychvalují (a pomlouvají ostatní plemena), odpůrci haní... proto mě zajímaly další názory.
bodlinka - píšete: "jenže teriér je obecně pes určený k lovu škodné. takže nemůže být přátelský" nevím proč by pes určený k lovu škodné nemohl být přátelský k lidem, to myslíte vážně? tzv. "bojová" plemena psů taky nejsou leckdy vhodná k jiným psům, ale naopak k lidem jsou přátelská velmi... nezlobte se, ale to pro mě není argument.
rapotačka - kdyby jste se obtěžovala číst, věděla by jste že knírače neodmítám ze zásady, ale ze zkušenosti
impact - děkuji, napíšu
Celkově při čtení příspěvků si říkám, co je to s vámi lidi, že je tu tolik odpovědí jízlivých a spatra - vy jste se už se svýma vědomostma narodili? Nikdy jste se nemuseli ptát? A všechno co jste potřebovali vědět jste vždycky byli schopní vyčíst, nikdy nebylo potřeba se zeptat?
Ne nenarodili. Ale dostatek informací jsme si dokázali opatřit v době, kdy o internetu nebylo ještě ani vidu ani slechu, kynologické literatury bylo pomálu a byl vydáván jediný kynologický časopis - Pes přítel člověka.

napsal(a):
Ne nenarodili. Ale dostatek informací jsme si dokázali opatřit v době, kdy o internetu nebylo ještě ani vidu ani slechu, kynologické literatury bylo pomálu a byl vydáván jediný kynologický časopis - Pes přítel člověka.
JO, tak díky za lekci.
Tedy jinými slovy, využívali jste všechny tehdy dostupné zdroje.
A to samé dělám i já.
Pokud vás to znechucuje nebo uráží, tak prosím nereagujte. Ale je zbytečné si kopnout.

napsal(a):
Vezmu to popořadě.
impact - děkuji, napíšu
Ale tak si pořiďte co chcete... ale nečilte se tady, že vám to lidi neschvalují. Jo, klidně, líbí se vám krátkosrstý fox, směle do něj.
Akorát nesplňuje vaše požadavky co se vyžití a povahy týče, ale takových psů je na světě spoustu už dnes, co záleží na jednom dalším.

Bodlinko, já ale nepotřebuju aby mi to tu lidi schvalovali, a taky se tu nečílím kvůli tomu.
Jsem naopak ráda že jsem dostala různé názory a můžu se nad tím zamyslet.
Ale já se tu slušně a věcně zeptala, a čekala bych taky podobné odpovědi. Ne všechny takové byly.
Je tak těžké dostát nějaké "štábní kultuře"?

napsal(a):
Bodlinko, já ale nepotřebuju aby mi to tu lidi schvalovali, a taky se tu nečílím kvůli tomu.
Ale já se tu slušně a věcně zeptala, a čekala bych taky podobné odpovědi. Ne všechny takové byly.
A moje odpověď vám nepřipadala slušná a věcná?
No tak nic, no.
Fakt, dělejte si, co uznáte za vhodné.
Mimochodem, srovnávat "bojová plemena" a lovecké teriéry je mimo. Ono totiž ta plemena určená k boji s jinými psy a) se pro tento účel už dlouho nepoužívají, na rozdíl od teriérů, kteří s myslivci makají pořád, a b) probíhala u nich brutální selekce na neagresivitu vůči člověku, který pes se nenechal vykoupat od majitele protivníka, tzn. od cizího člověka, končil v guláši. Stejně tak pokud se ohnal po člověku během boje, což vyžaduje neuvěřitelné zábrany vůči kousnutí, prostě přeskoková agrese se neodpouští.
U loveckých teriérů nic takového nemáte. Jsou to tvrdí psi, tvrdá palice. Psi, kteří umí řešit situace samostatně a když na to přijde, tak si klidně kousnou. Staforda fakt neřeším, že by mě kousnul. Ale jack russelovi bych nevěřila, ten se klidně ožene, když na to přijde.
Celkom je tazke dostat stabnej kulture. To je proste vsade stale dookola:
"jrt mi zabija sliepky, chcel som psa ako spolocnika k malym detom, co mam robit?"
"husky nam zdrha, a pritom ho kazdy den chodime chvilku vencit, jak je to mozne?"
"pitbul zozral susedovho psa, ako ho mame naucit aby mal rad psy?"
"nasa shiba nema poriadne zaujem o spolupracu, ako to mame zlepsit?"
...
"Chcem psa ktory ma byt lahko ovladatelny spolocnik, inak s nim nechcem nic specialne robit. Ktore z tychto namakanych pracovnych tvrdohlavych plemien je najvhodnejsie? Spolocenske sa mi nepacia".
Já bych se vyhnula psum loveckým. A to z ciste praktických zkušenosti. I když teriéři se snadněji přesvědčují o tom, že lovit by neměli. Pokud mermomocí chcete lovecke plemeno tak vybírejte z chovu kde mají s lovem co nejméně kontaktu. Pokud nelpite na těchto plemenech doporučuji ještě kouknout na cmku na seznam plemen a trochu si rozšířit okruh potencionálních plemen.
Jinak ciste Můj vlastni názoR, Já bych nevolila ani jedno z plemen. Ale je to Můj názor. Já bych se pohlídá bud po menším ovcackem plemenu nebo větším společenském. Ale je to jen Můj názor a nakonec, vy vybíráte a s vámi bude žit.

L(phi) a nevšimla jste si, že právě proto abych nedopadla jako ty příklady co jste uvedla, se tu nejdřív PTÁM?
Kdybych se ptala až potom co bych si něco pořídila a nehledala informace tak ani neceknu kdybyste se tu do mně pustili, ale já se ptám dopředu...
Taky jsem v úvodním příspěvku opakovala, že kdyžtak přivítám i jiný tip...
proboha, utrhněte mi hlavu.
A ano, někteří (včetně Vás bodlinko) tu reagovali slušně a věcně, taky jsem nepsala nic jiného.
A také bodlinko Váš poslední příspěvek je informačně nekde úplně jinde a teď už to chápu.
Tedysek - děkuju za Váš názor, tohle je pro mne poučné.

A ještě další věc na zvážení: jack russel a westík je zaručený dermatologický pacient. Kasička. Jack russel je chodící atopický ekzém se svěděním a westík je taky atopik, který k tomu mívá mazotok s mastnou srstí a lupy.

napsal(a):
A ještě další věc na zvážení: jack russel a westík je zaručený dermatologický pacient. Kasička. Jack russel je chodící atopický ekzém se svěděním a westík je taky atopik, který k tomu mívá mazotok s mastnou srstí a lupy.
Dobře, děkuju. Přesně za informace toho typu jsem ráda, ať pozitivní nebo negativní, prostě informace co mi rozšíří obzor.
napsal(a):
Tak abych byla upřímná, Váš požadavek na to, aby byl pes přátelský, jsem pochopila tak, že má být přátelský tak nějak obecně, nejen k lidem, ale i k jiným psům. Čímž se teriéři obecně nějak nevyznačují, spíš naopak kvůli své samostatnosti a umanutosti nevyjdou jen tak s každým. Na druhou stranu se to dá z velké části ovlivnit výchovou, jen to prostě nepůjde „snadno“, jako to asi šlo u toho knírače.
Co se týče lidí, mám s teriéry tu zkušenost, že za každým neběží se srdcem na dlani, ale po seznámení si rádi hrají i s cizími, jen je zrovna moc nerespektují. Ve vztahu k cizím jsou mezi jednotlivci velké rozdíly (dané z velké části právě tou výchovou), ale obecně spadají teriéři v přátelskosti k lidem někam doprostřed.
Ještě mě napadá - možná mě někdo znalejší vyvede z omylu, mám totiž na to plemeno jen jedinou referenci - znám lakeland teriéra, který žije spokojeným životem domácího mazlíčka aktivní rodiny ve městě. Asi by nebylo snadné toho psa sehnat, ale co ten?
Norfolský, norvičský nebo cairn teriér je už moc malý? Nelíbí se?
Co klasika skotský teriér?
Teď se koukám, že těch teriérů, kteří nemají povinné zkoušky z chovu je hodně (o to opatrněji budete muset vybírat), viz:
http://www.kcht.cz/index.php?id_clanku=12
Každopádně pokud se rozhodnete pro teriéra, ať už jakéhokoli, vždy to bude silná osobnost.
A pokud mohu lovit mimo teriérské vody, co grifonek, ten se sice zase nelíbí mě , ale mají je kolegové v práci a nemůžou si je vynachválit.
Pinčové ne?
Nějaký španěl taky ne? Velškorži? Jsou i malí ovčáci, ale v těch moc neporadím, osobně znám jen šiperky a ty jsou asi moc špicoidní...
Ohledně zdravotních problémů - každé plemeno, které bylo v nedávné minulosti populární, je bude mít. Na základě jack teriérů v mém okolí si dejte pozor i na chovy zatížené epilepsií.
napsal(a):
No tak nic, no.
Mimochodem, srovnávat "bojová plemena" a lovecké teriéry je mimo. Ono totiž ta plemena určená k boji s jinými psy a) se pro tento účel už dlouho nepoužívají, na rozdíl od teriérů, kteří s myslivci makají pořád, a b) probíhala u nich brutální selekce na neagresivitu vůči člověku, který pes se nenechal vykoupat od majitele protivníka, tzn. od cizího člověka, končil v guláši. Stejně tak pokud se ohnal po člověku během boje, což vyžaduje neuvěřitelné zábrany vůči kousnutí, prostě přeskoková agrese se neodpouští.
U loveckých teriérů nic takového nemáte. Jsou to tvrdí psi, tvrdá palice. Psi, kteří umí řešit situace samostatně a když na to přijde, tak si klidně kousnou. Staforda fakt neřeším, že by mě kousnul. Ale jack russelovi bych nevěřila, ten se klidně ožene, když na to přijde.
Jj, kdysi jsem četla, že teriéři mají společné předky s jezevčíky. A koho nikdy nekousl jezevčík, ať se přihlásí.
To je taky otázka, jak je to dítě malé. Jestli je hodně malé, pak je asi opravdu lepší pes podstatně klidnější a méně razantní, který se konfliktu vyhne třeba tak, že odejde. Teriér je bezva kamarád pro děti dejme tomu 8+, kterým konkuruje v jejich lumpačinách, ale k menšímu dítěti, kdy se dítě samo neovládá (mluvím o tom, jak dítě ze vzteku bije hračku nebo třeba rodiče, když na to přijde, je to přirozené, ale pes pro to nebude mít pochopení, neodejde, ale ožene se), to chce 100% dozor.
Ale zas - zadavatelka vychovala knírače, to taky není pes, který dá všechno zadarmo. A taky ty podmínky chovnosti vážně nejsou, co bývaly. Hádám, že výběr rodičovského páru tady bude naprosto zásadní.
No, mit doma Dítě tak by se mi fakt nechtělo hlídat důslednost svou, partnerovu a ještě důslednost Dítěte. Tak aby se nikomu nic nestalo a pes byl spokojen s jasne nastavenymi pravidly. Mé se líbi, že u některých plemen je pes dostatecne chápající, že povely "mámy a táty" jsou svatý a u Dítěte se muže tak nějak ulejt a vse bude ok. Ale to si nelze dovolit úplne u teriérů. Tedy si myslím Já a už jsem to takto párkrát viděla. Nebo pak jedině se poohlidnout po nejake ranene dusicce teriéra co potřebuje víc lásku než důslednost. Fakt bych se pohlidla po plemeni co kde co diteti i dospelym lecos odpustí a nemá tendence problémy řešit konfrontací. Dost byly vidět na agility s detma menší kudrnati ovcaci nebo to co má magnoli klimesova. Snad jsem nepopletla jméno. Něco takového ovcakoidniho by mohlo byt lepší. Ale zas je otázka jakou aktivitu pes bude mit. Jestli by nebyl lepší ten střední pudl třeba.
Pokud vám povahově nevyhovoval knírač, asi bych nešel ani do jednoho z vámi předběžně vybraných plemen. Se zavřenýma očima ještě tak borderák. A to raději fena.
Ale úplně vás chápu, mně se malá společenská plemena taky zjevem nelíbí. Proč ještě někdo nevyšlechtil psa s výzorem teriéra, ale povahou něco mezi ovčákem a společenským plemenem?
Kdybych se jednou měl rozhodnout pro malého teriéra, asi by to vyhrál norwich, i když je to podobně těžké na výchovu jako jiní teriéři. A určitě bych nechtěl hladkoststého foxe, po zkušenostech od známých (nemyslivců), kteří s těmito pejsky dost bojovali (s trvrdohlavostí, poslušností, rvavostí).

Varaxi
máte pravdu, že s tím "přátelský" jsem se nevyjádřila jednoznačně. Já měla na mysli především vztah k rodině, ale chápu že z mojí formulace nebylo jasné, moje chyba, a omlouvám se za nedorozumění.
Vztah k ostatním psům tolik neřeším, protože pes bude v domku, tedy v bytě a venku v prostoru ohraničeném zahradou. Samozřejmě budeme chodit i na procházky a výlety, a tady jsem soudná - buď bude pes natolik vycvičený že bude 100% odvolatelný při spatření jiného psa, nebo nebude chodit na volno.
Na vysvětlenou proč nechci plemena navrhovaná v sousedním tématu (king charles španěl, tibetský španěl, papillon...) - mám ráda "přírodně" vypadající typy psů, kteří nevypadají jako kdyby vypadli z šuplíku nějakého designéra... nechci tím urazit majitele těchto psů, a věřím že jsou to skvělí společníci, ale nemůžu si pomoct, zkrácené čumáky, netopýří uši atd. mi nesedí.
Jasně že prakticky každé psí plemeno je výsledkem šlechtění a zásahů člověka, ale na některých je to prostě znát víc než na jiných...
Mít úplně naprosto svobodnou volbu, pořídím si nějaké větší plemeno (mým snem je krátkosrstá kolie) ale kvůli okolnostem lovím mezi těmi menšími. Prosím nekamenujte mě, a pokud mi na to taky chcete říct svůj názor, tak slušně.
Ad knírač - knírače jsem měla ještě jako dítě bydlící u rodičů, dostala jsem ho když mi bylo 10. Psa jsem plně zvládala, hodně jsem se mu věnovala a hltala veškeré dostupné informace o výcviku, na to že jsem byla tehdy dítě bez zkušeností měl pes myslím velice slušný základní výcvik (chůze u nohy bez vodítka, aport, štěkání a plazení na povel...), odvolatelný byl naprosto spolehlivě od psů i v lese když před ním něco vyskočilo. Proč už ho tedy nechci - přece jen to byl cholerik, a byl hodně uštěkaný. Věděl že nesmí, a opravdu se snažil, ale když třeba zaslechl štěkot zvenku (bydleli jsme v bytě), tak to v něm bublalo a kničelo, doslova se sebou bojoval a dusil to v sobě aby nevyštěkl, a někdy mu to i ujelo :D celkově mi prostě knírač moc nesedl.
Co tu ale všichni píšete, tak s teriéry by to bylo asi velmi pravděpodobně bylo podobné že?
Teriérů se tedy asi vzdám, a budu pátrat dál.
Děkuju Varaxi za další tipy, pročtu si to.
Teď mi třeba čím dál víc leží v hlavě ten pudl - jenže moje vzpomínky na pudly hlavně z dob kdy jsem psa měla a chodila venčit na sídlišti jsou takové, že jsou to ukničené uštěkané hysterky. Taky ale co pamatuju, byly většinou majitelkami pudlů jejich lidské protějšky - takže je otázka, do jaké míry ti psi byli jen obrazem svých pánů, a jací by byli v jiných rukách?
Každopádně moc děkuju Varaxi za Vaše příspěvky.

Než jsem vyplodila svůj poslední příspěvek, přibyly tu dva nové, takže ještě reaguji -
Tedysek - bohužel si nedělám iluze že by manžel nebo dcera nějak přispěli k výcviku, ale naštěstí jsou oba takoví, aby se jim dalo "zatrhnout" se mi do toho motat. Což ale u psa který neustále zkouší své hranice u každého může bát problém i tak, to máte pravdu.
Už se s myšlenkou na teriéra opravdu loučím, a nakonec jsem přece jen ráda že jsem tu svůj dotaz napsala.
Zajímali by mně ti "kudrnatí ovčáci" - co by to mohlo být?
Jinak našla jsem si heslo "Magnoli Klimešová", a to vypadá jako border kolie - to ne, vzhledově se mi líbí moc, ale takové torpédo by u nás nenašlo dost vybití, to bych psovi neudělala.
Z menších plemen mě napadá ještě šeltie, ale ty údajně bývají často labilní...?
LájošM - máte pravdu, je tu díra na trhu, pes se vzhledem teriéra a povahou společenského plemene tu tedy chybí

napsal(a):
Než jsem vyplodila svůj poslední příspěvek, přibyly tu dva nové, takže ještě reaguji -
Tedysek - bohužel si nedělám iluze že by manžel nebo dcera nějak přispěli k výcviku, ale naštěstí jsou oba takoví, aby se jim dalo "zatrhnout" se mi do toho motat. Což ale u psa který neustále zkouší své hranice u každého může bát problém i tak, to máte pravdu.
Už se s myšlenkou na teriéra opravdu loučím, a nakonec jsem přece jen ráda že jsem tu svůj dotaz napsala.
Zajímali by mně ti "kudrnatí ovčáci" - co by to mohlo být?
Jinak našla jsem si heslo "Magnoli Klimešová", a to vypadá jako border kolie - to ne, vzhledově se mi líbí moc, ale takové torpédo by u nás nenašlo dost vybití, to bych psovi neudělala.
Z menších plemen mě napadá ještě šeltie, ale ty údajně bývají často labilní...?
LájošM - máte pravdu, je tu díra na trhu, pes se vzhledem teriéra a povahou společenského plemene tu tedy chybí
Kudrnatý ovčák je mudi :)
Ale ten mě osobně odrazuje tím, že je to celosvětově velice málopočetné plemeno se všemi problémy, které to přináší.

napsal(a):
Kudrnatý ovčák je mudi :)
Ale ten mě osobně odrazuje tím, že je to celosvětově velice málopočetné plemeno se všemi problémy, které to přináší.
Tak popravdě, toho jsem ještě neviděla
Těmi problémy myslíte jako omezený výběr jedinců do chovu, příbuzenskou plemenitbu, vyšší cenu...? Nebo si nesou sebou i nějaký zdravotní problém specifický pro tohle plemeno (tomu by příbuzenská plemenitba určitě pomohla)?

napsal(a):
Tak popravdě, toho jsem ještě neviděla
Těmi problémy myslíte jako omezený výběr jedinců do chovu, příbuzenskou plemenitbu, vyšší cenu...? Nebo si nesou sebou i nějaký zdravotní problém specifický pro tohle plemeno (tomu by příbuzenská plemenitba určitě pomohla)?
Bohužel úplně všechny tyto body. Teda cenu přesně nevím, ale logicky. A co se zdraví týče, zlobí tam epilepsie.

Díky.
napsal(a):
No tak nic, no.
Ono totiž ta plemena určená k boji s jinými psy a) se pro tento účel už dlouho nepoužívají...
To si jenom myslíte...
Luciandthewolf
napsal(a):
Mě napadá šeltie
aktivní kamarád malé nebo max. střední velikosti pro rodinu s malým dítětem, snadno ovladatelný, přátelský, vyrovnaný, ideálně ne moc štěkavý. Myslím, že splnuje vse..není typu bull, ani spicoidní. A vzhledove je taky dobrý:).
Já znám bohužel většinu šeltií uřvaných. A to je měli v rukách i zkušení kynologové.
Ale některé jsou moc šikovné, zvlášt na agility, ale i v OB (kde by štěkat neměli a ztrácí kvůli své hlasitosti dost bodů).
A taky ty chlupy všude v bytě...
LájošM
napsal(a):
Já znám bohužel většinu šeltií uřvaných. A to je měli v rukách i zkušení kynologové.
Ale některé jsou moc šikovné, zvlášt na agility, ale i v OB (kde by štěkat neměli a ztrácí kvůli své hlasitosti dost bodů).
A taky ty chlupy všude v bytě...
No tak ta uštěkanost nebyla primární požadavek, ono každej pes štěká..já měla mít psa, který vyloženě neumí štěkat..no, umí to perfektně a dost nahlas :D.
Všechna tři dotazování plemena jsou uštěkaná. Hlavně na lidi a na blbosti, ne na stopě. Rozhodně nejde ale o ostré psy, to už dávno ne. Na zkouškách loveckých psů se s nimi setkávám pravidelně a v ostrosti je překonávají často jezevčíci. Nedivím se, že se tady tazatel ptá, protože to, co se psalo o různých plemenech do časopisů a knih před 10 lety, už dneska nemusí být pravda. Tato tři plemena jsou celkově skoro hyperaktivní, štěkavá a obvykle milující děti, protože ty si s nimi hrají, jinak je to dost podobné a vyberte si z nich podle svých sympatií.

napsal(a):
JO, tak díky za lekci.
Tedy jinými slovy, využívali jste všechny tehdy dostupné zdroje.
A to samé dělám i já.
Pokud vás to znechucuje nebo uráží, tak prosím nereagujte. Ale je zbytečné si kopnout.
Já jsem do vás kopala? Nebo někdo jiný? Nejste paranoidní?
Čekala jste zjevně jiné reakce, než kterých se vám dostalo. Vybrat si taková tři plemena a zároveň chtít, aby pes těchto plemen byl "snadno ovladatelný, přátelský, vyrovnaný, ideálně ne moc štěkavý" je nesplnitelný požadavek. Na to, že se o kynologii zajímáte delší dobu (soudím tak podle toho, že už jste měla malého knírače), je s podivem, jaké máte protichůdné požadavky.

LájošM
napsal(a):
Pokud vám povahově nevyhovoval knírač, asi bych nešel ani do jednoho z vámi předběžně vybraných plemen. Se zavřenýma očima ještě tak borderák. A to raději fena.
Ale úplně vás chápu, mně se malá společenská plemena taky zjevem nelíbí. Proč ještě někdo nevyšlechtil psa s výzorem teriéra, ale povahou něco mezi ovčákem a společenským plemenem?
Kdybych se jednou měl rozhodnout pro malého teriéra, asi by to vyhrál norwich, i když je to podobně těžké na výchovu jako jiní teriéři. A určitě bych nechtěl hladkoststého foxe, po zkušenostech od známých (nemyslivců), kteří s těmito pejsky dost bojovali (s trvrdohlavostí, poslušností, rvavostí).
Proč ještě někdo nevyšlechtil psa s výzorem teriéra, ale povahou něco mezi ovčákem a společenským plemenem?
Takové plemeno existuje - je to pumi.

Říkáte že se vám pudl líbí, tak si kupte střední pudlicici a budete doma mít přesně pejska, který vaše požadavky splňuje. Dostatečně tempramentní, přátelský, velmi snadno cvičtelný, zdravý, dlouhověký, nelíná, navíc má dostatečně širokou chovnou základnu, takže je z čeho vybírat. Nedávno jsem viděla pána s pudlem, zjevně pán rád chodil na tůry a psa měl ostříhaného celého úplně na krátko, kdybych pudly neznala, tipovala bych jiné plemeno, vypadal ohromně hezky. Pes byl vitální, přátelský, naprosto poslušný. K těm důchodkyním, pudlíci se dokáží přizpůsobit mnoha životním stylům a váš pudlík bude vypadat tak, jak mu to umožníte.

Děkuju vám za rady a pomoc

napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/5918/bedlington-terier/.

napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/5918/bedlington-terier/.
Trochu nechápu zadavatelku - nechce knírače, ale o border terierovi uvažuje. Přitom bordík je takový ježatý voříšek. Nic nepíše o zálibě v myslivosti a loveckém výcviku a tak pro ni bude BT určitě povahou míň vyhovovat než knírač. BT do chovu pořád potřebuje loveckou zkoušku.
Tedysek
napsal(a):
Ještě z menších ovčáků pyrenejsky ovčák. Ale opet... nesetkala jsem se s nimi nijak zvlášť.
A možná Korgi.
Tak to z nabídky menších ovčáků. Ted by bylo fajn kdyby napsal někdo kdo je zná.
Pyrenej. ovčák ne, to je neunavitelný torpédo
to spíš ti welshcorgáci, za mne cardigani (nemusím bezocasý psy)
např.zde http://www.corgiklub.cz/
lupus4
napsal(a):
Pyrenej. ovčák ne, to je neunavitelný torpédo
to spíš ti welshcorgáci, za mne cardigani (nemusím bezocasý psy)
např.zde http://www.corgiklub.cz/
Jop díky za info :) já je jen beru jako nekonfliktní ;) tak teď vím zas kousek víc. :).