Tak jako běhat na šňůře kolem pasu nebo se sedákem můžete s každým psem. Jestli ji to baví, tak proč ne.
Ofiko to stejně budete dělat asi těžko, s takovým psem určitě, takže jestli jde jenom o výplň volného času, je vhodný přece každý pes, který má z běhu radost. O tahu v tomhle případě asi nebude moc řeč. Takovou píďalu byste přece nenechal nic tahat, ani část své váhy, že ne?
Rpsen
napsal(a):
Ne nechci aby mě tahala, ještě by se ji něco stalo.
Tak v tom případě s ní samozřejmě můžete běhat jak uznáte za vhodné a jak ona bude stačit, ať už s vodítkem v ruce nebo přímo určeném k běhu.
Nejsem teda zrovna znalec, ale vždycky jsem měla za to, že v canicrossu přecijen hraje roli určitý tah psa a je proto spíš pro fyzicky zdatnější psy. Ale co jsem tak koukala, on se tak už nazývá obecně běh se psem či co... Tak jsem z toho už trochu jelen.
Každopádně nevidím důvod, proč by vaše fena nemohla běhat.
Rpsen
napsal(a):
Ne nechci aby mě tahala, ještě by se ji něco stalo.
Canicross je tahový sport. To je asi jako byste chtěla dělat stopy, ale aby Vám při tom pes nečmuchal. Pokud budete mít vhodný postroj, tak je tah plně bezpečný pro jakékoliv plemeno a nic se mu nestane. Samozřejmě nemůžete čekat, že to bude pro Vás v pohybu nějaký přínos, ale nevidím důvod, proč by se i malý prcek nemohl naučit pracovat jako větší plemena.
Jinak co se týká běhu bez tahu, pokud je hafan zdravý a může běhat sám nebo vedle kola (což je mnohem větší zátěž), tak není důvod, proč by neběžel i vedle Vás.
asurwic
napsal(a):
Canicross je tahový sport. To je asi jako byste chtěla dělat stopy, ale aby Vám při tom pes nečmuchal. Pokud budete mít vhodný postroj, tak je tah plně bezpečný pro jakékoliv plemeno a nic se mu nestane. Samozřejmě nemůžete čekat, že to bude pro Vás v pohybu nějaký přínos, ale nevidím důvod, proč by se i malý prcek nemohl naučit pracovat jako větší plemena.
Jinak co se týká běhu bez tahu, pokud je hafan zdravý a může běhat sám nebo vedle kola (což je mnohem větší zátěž), tak není důvod, proč by neběžel i vedle Vás.
Vy už jste někdy viděla běžet canicross malého pudla?
Jde mi o to, že si nedovedu úplně představit takovou tu pravou podstatu canicrossu u psa, který vás vlastně ani nemá šanci popotáhnout.
S fenou běhám v tahu jen tak pro radost. Ano, je drobnější, ale páru má jak lokomotiva. Když frčíme z kopce, mám občas dojem, že jestli udělám jediný krok nějak blbě, přeletím ji vzduchem. Jsou občas momenty, kdy mi vážně přijde, že velkou část mé váhy táhne sama. Proto mi přijde celkem na místě otázka: Běžím-li canicross se psem, který nemá šanci mě táhnout kupředu, je to pořád canicross?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Běžím-li canicross se psem, který nemá šanci mě táhnout kupředu, je to pořád canicross?
Tak se to otočí a člověk potáhne psa, no?! Homocross!
A nedáme raději "Humancross"...?
... je to přístupné pro širší veřejnost, než jen pro ty 4%
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Atheira
napsal(a):
Jde mi o to, že si nedovedu úplně představit takovou tu pravou podstatu canicrossu u psa, který vás vlastně ani nemá šanci popotáhnout.
S fenou běhám v tahu jen tak pro radost. Ano, je drobnější, ale páru má jak lokomotiva. Když frčíme z kopce, mám občas dojem, že jestli udělám jediný krok nějak blbě, přeletím ji vzduchem. Jsou občas momenty, kdy mi vážně přijde, že velkou část mé váhy táhne sama. Proto mi přijde celkem na místě otázka: Běžím-li canicross se psem, který nemá šanci mě táhnout kupředu, je to pořád canicross?
Běžím-li canicross se psem, který nemá šanci mě táhnout kupředu, je to pořád canicross
není, to už je "jen" běh se psem
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A nedáme raději "Humancross"...?
... je to přístupné pro širší veřejnost, než jen pro ty 4%
A Vás mrzí, že jste taky homo (sapiens)? Taky to není dogcross, ne? Humancross to je něco jako krucifix, ne? Podle mě ta část CROSS je úplně nejvíc nekorektní
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
tapina
napsal(a):
A Vás mrzí, že jste taky homo (sapiens)? Taky to není dogcross, ne? Humancross to je něco jako krucifix, ne? Podle mě ta část CROSS je úplně nejvíc nekorektní
Tady už je to na mě trochu moc Babylon
asurwic
napsal(a):
Canicross je běh se psem...takže na takový to domácí běhání je úplně jedno jestli pes táhne, nebo ne
Atheira
napsal(a):
Jasně, jak jsem psala, je to běh se psem, pokud pes táhne, tak to je pro vás výhoda, pokud ne, tak to musíte oddřít sama.
Atheira
napsal(a):
Ona zase tak mála není, žádný toy pudlík a navíc je křížená.
Přidávám dvě fotky, aby jste měli představu.
Jedna je ze zima a druhá z léta.
... psovi bych dala poháněný podvozek a je to.
Já spíš přemýšlím proč je proběhnutí se psem potřeba nějak nazývat, když v tom prostě závodit nebudete... vzhledem k váhové kategorii. Nikdo přeci neříká, že nemůžete zapřáhnout drobného psa do postroje a na ten se připoutat a prostě společně běžet. Pejsek vám sice moc nepomůže, ale tam kam mu to fyzické síly dovolí táhnout třeba bude a bude to považovat za srandapráci.
Rpsen
napsal(a):
Ona zase tak mála není, žádný toy pudlík a navíc je křížená.
Přidávám dvě fotky, aby jste měli představu.
Jedna je ze zima a druhá z léta.
Nevidím v tom problém, pokud ji to bude bavit. Ale vzhledem k tomu, že je to psík subtilnější konstituce, tak kupujte vodítko s amortizérem, které má slabou gumu a délku volte tak, abyste jí nešlapala na zadní tlapky když vodítko nebude napnuté (délka bez napnutí 180–200 cm).
Pokud si troufnete, tak si pružné vodítko můžete vyrobit i doma, návodů na netu najdete spoustu, mně se na netahouna osvědčil pružný díl od Stoklasy nadstavený nylonovým popruhem.
https://www.stoklasa.cz/pruzny-popruh-na-vyrobu-voditka-sire-16-mm-x140355.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
... psovi bych dala poháněný podvozek a je to.
Já spíš přemýšlím proč je proběhnutí se psem potřeba nějak nazývat, když v tom prostě závodit nebudete... vzhledem k váhové kategorii. Nikdo přeci neříká, že nemůžete zapřáhnout drobného psa do postroje a na ten se připoutat a prostě společně běžet. Pejsek vám sice moc nepomůže, ale tam kam mu to fyzické síly dovolí táhnout třeba bude a bude to považovat za srandapráci.
To už by byl podvod! Motorovej pes se nepočítá! To je pro lemry.
Nevidím důvod, proč bys nemohla fenku klidně zapřáhnout do postroje a nechat se popotáhnout :) Já běžela neoficiální závod i s 10 kg psíkem, spousta lidí včetně chlapů běhá závody bez licence i s JRT a podobnýma křížencema a když pes dobře běží, klidně se i umisťujou :) a jednou jsem viděla někoho závodit i s boloňákem :D.
Atheira
napsal(a):
Jo, hromada malých plemen také tahá - viděla jsem čivavu na canicrosu i jorka na tréninku weight pulling a jak krásně makali.
Atheira
napsal(a):
Na posledních závodech mě předběhl papillon, zmetek jeden!
Já běhám taky jako mrzák, když mám běhat na čas - bez podnětů. Paradoxně orientační běh s mapou mi šel. Proto abych to svý čechohoračce nekazila, vsedla jsem na koloběžku. Ale protože jsem i na koloběžce byla jelito (se bojím jezdit rychle páč jsem slepoň), tak jsem fenu půjčovala buď do spřežení nebo kamarádovi, co měl psa po úraze a nakonec pak běhat už nesměl. Co se týče koloběžky, tak na těch počátečních sranda závodech koloběžku tahalo taky kde co. Sehraná smečka malých kníračů byla vrcholem závodu. Ale to už je hodně let zpátky.