Popis problému:
Začala jsem s ročním vořechem nacvičovat označení předmětu na stopě. Samotné označení problém není. Problém je v prostředí. Chlupatej, nohatej maxivořech se projevil jako cimprdlína. V mokré trávě je ochotný si lehnout jenom přední částí těla, zadek mu trčí do nebe. Stejně tak odmítá ulehnout úplně v znečištěném prostředí - tráva s bahnem, v okolí předmětu jsou výkaly (bohužel nacvičuji rušivé prostředí na sídlišti - tomu se nevyhnu).
Tak se ptám zde, protože všude nacházím jenom obecné návody.
Mám psa nutit (samozřejmě nenásilně) k ulehnutí? Když zvolím sednutí nebo aport (podle typu zkoušky), nejsou u tohoto nácviku nějaké ošidné věci, kterým bych se měla vyhnout, aby mi nestížili výcvik? Stání jsem zavrhla... na to teď nemá pes trpělivost. A jak se případně u zkoušek ZVVx nebo IPOx na označení předmětu sednutím kouká? Já vím, že je to povolené, ale známe rozhodčí. Na IPOx může pes způsob označení střídat, ale to mi v této fázi výcviku nepříjde vhodné. Dělala bych psovi z toho guláš v hlavě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Popis problému:
Začala jsem s ročním vořechem nacvičovat označení předmětu na stopě. Samotné označení problém není. Problém je v prostředí. Chlupatej, nohatej maxivořech se projevil jako cimprdlína. V mokré trávě je ochotný si lehnout jenom přední částí těla, zadek mu trčí do nebe. Stejně tak odmítá ulehnout úplně v znečištěném prostředí - tráva s bahnem, v okolí předmětu jsou výkaly (bohužel nacvičuji rušivé prostředí na sídlišti - tomu se nevyhnu).
Mám psa nutit (samozřejmě nenásilně) k ulehnutí? Když zvolím sednutí nebo aport (podle typu zkoušky), nejsou u tohoto nácviku nějaké ošidné věci, kterým bych se měla vyhnout, aby mi nestížili výcvik? Stání jsem zavrhla... na to teď nemá pes trpělivost. A jak se případně u zkoušek ZVVx nebo IPOx na označení předmětu sednutím kouká? Já vím, že je to povolené, ale známe rozhodčí. Na IPOx může pes způsob označení střídat, ale to mi v této fázi výcviku nepříjde vhodné. Dělala bych psovi z toho guláš v hlavě.
Prostě bych pracovala na upevnění povelu lehni. Ono se vám to na zkouškách bude hodit, i když zvolíte třeba jiný způsob označování předmětů. Při povelu lehni či při odložení za pochodu se taky psa nikdo neptá, jestli není zrovna mokro nebo bláto.
Videla som par psov oznacujucich v stoji a ziadne body dole nesli. A jedneho oznacujuceho vacsinou v sede.
Ten oznacujuci v sede ktoreho poznam si to vybral pokial viem sam, ze sa mu nechcelo vzdy lahat tak ostal vacsinou sediet. A predmety ma teda nespolahlive celkovo - ked si nemusi vzdy lahnut, tak nemusi vzdy ani oznacit, vsakano.
Stoj ma jednu vyhodu - vydrzi psovi az do vysokeho veku, ked uz pre neho bude lahanie a vstavanie neprijemne kvoli klbom.
U aportovania by som sa bala, ze ked sa milostpanovi nechce lahnut do blata, nebude sa mu chciet ani zaryt drzku do toho isteho blata, aby dvihol ten placaty predmet a doniesol ho.
Lehni (i při odložení) na mokrý cvičákový trávě mu nevadí. To provede na 100 %. Ovšem tráva je udržovaná. Odmítá si mi lehnout do mokrý trávy loukový. Proto to řeším. Já se totiž obávám, abych ho tím požadavkem na lehnutí si při označení předmětu neznechutila nebo nedocílila toho, že označení bude provádět neochotně, nebo jinak "vadně". Zvlášť když jsme teď v počátcích. Fakt na něm poznám, když po něm chci něco přes čáru. On je to jinak veselej a ochotnej pes. Ale ty smutný oči, co na mne hází když jsem ho teď povelovala k lehnutí. Snažil se to splnit, alespoň tím ulehnutím přední částí.
Když jsem se teď na to zaměřila, tak i u toho naše blbnutí na dálku, kdy běhá a já velím "down" načež si musí okamžitě lehnout... tak ve vyšší loukový mokrý trávě si lehne tak napůl... břicho do trávy nepoloží. A já blb si toho všimla až teď, protože prostě na tu dálku nevidím jestli to břicho má dole. Navíc je při tomto příkazu připraven znovu vyrazit vpřed.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Popis problému:
Rozhodčímu je buřt, jaký způsob označení zvlolíte, ale sedni je nejmíň praktický, protože je to vlastně protipohyb od předmětu - v tomto je daleko praktičtější Stůj. Aportování je out úplně, protože kromě toho že dává psovi hrozný prostor pro kraviny a chyby, tak se po odevzdání musí zase sám napojit na stopu (kterou si předtím pošmatlal), a přejít přes pachově výraznější místo, kde ležel předmět..., a myslím že pokud si nedokážete ošéfovat ani prosté označení vleže, tak tady by si z toho udělal pejsek absolutní "freestyle disciplínu"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Lehni (i při odložení) na mokrý cvičákový trávě mu nevadí. To provede na 100 %. Ovšem tráva je udržovaná. Odmítá si mi lehnout do mokrý trávy loukový. Proto to řeším. Já se totiž obávám, abych ho tím požadavkem na lehnutí si při označení předmětu neznechutila nebo nedocílila toho, že označení bude provádět neochotně, nebo jinak "vadně". Zvlášť když jsme teď v počátcích. Fakt na něm poznám, když po něm chci něco přes čáru. On je to jinak veselej a ochotnej pes. Ale ty smutný oči, co na mne hází když jsem ho teď povelovala k lehnutí. Snažil se to splnit, alespoň tím ulehnutím přední částí.
Když jsem se teď na to zaměřila, tak i u toho naše blbnutí na dálku, kdy běhá a já velím "down" načež si musí okamžitě lehnout... tak ve vyšší loukový mokrý trávě si lehne tak napůl... břicho do trávy nepoloží. A já blb si toho všimla až teď, protože prostě na tu dálku nevidím jestli to břicho má dole. Navíc je při tomto příkazu připraven znovu vyrazit vpřed.
Snažil se to splnit, alespoň tím ulehnutím přední částí.
nesnažil - má jen špatně naučený a zažitý cvik Lehni, to je celé. Pejsek dělá jen to co je mu tolerováno, a těma omluvama si jen lžete do kapsy, a škodíte si sama. A to je asi ten hlavní důvod proč se lecos nedaří, nebo se přestane dařit i to, co bylo dřív v pohodě.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
No, tak prostě cvičte lehni. Za každých okolností a na každém povrchu pěkně rychlý lehni. Nechápu, proč mu tolerujete nějaký jakože. To prostě znamená, že ten cvik neumí.

Že umí lehni na krátký trávě, ale ne ve vysoký, znamená prostě, že lehni neumí. Asi tak stejně jako pes, co umí ke mně doma, ale ne když vidí v dálce psa, nemá přivolání.
Heleďte zase na mne nebuďte tak přísní.
Kdybych si byla jistá postupem, tak se neptám ne? Zvlášť když mne ty stopy nikdy moc nebraly a z nějakých x-let předtím si prd pamatuju. A už jsem tolik toho napsala, že jsem opatrnější, aby to psa bavilo a nemusela jsem být frustrována, že jsem si celou zábavu zkazila špatným naučením. Já nemám plemeno, co mi lecos odpustí. Když mne povedete ke zlepšení povelu lehni, že to může být jeho nedopilováním - v pohodě - zaměřím se na to. Zatím v podmínkách, ve kterých cvičíme jsem na neochotu při lehni nenarazila. Suchá tráva, krátká mokrá tráva, beton, suchá hlína, jehličí, dlažba, sníh bez problémů. Teď je prostě víc té mokré dlouhé trávy a narazila jsem na problém. Stejně jsem teď večer zjistila, že moc mokro - problém - nechtěl lehnout ani na víc mokrej chodník (že tam byly kaluže). A když z toho lehání do mokra bude frustrovanej pes... dám mu přečíst tady vaše příspěvky.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Kdybych si byla jistá postupem, tak se neptám ne? Zvlášť když mne ty stopy nikdy moc nebraly a z nějakých x-let předtím si prd pamatuju. A už jsem tolik toho napsala, že jsem opatrnější, aby to psa bavilo a nemusela jsem být frustrována, že jsem si celou zábavu zkazila špatným naučením. Já nemám plemeno, co mi lecos odpustí. Když mne povedete ke zlepšení povelu lehni, že to může být jeho nedopilováním - v pohodě - zaměřím se na to. Zatím v podmínkách, ve kterých cvičíme jsem na neochotu při lehni nenarazila. Suchá tráva, krátká mokrá tráva, beton, suchá hlína, jehličí, dlažba, sníh bez problémů. Teď je prostě víc té mokré dlouhé trávy a narazila jsem na problém. Stejně jsem teď večer zjistila, že moc mokro - problém - nechtěl lehnout ani na víc mokrej chodník (že tam byly kaluže). A když z toho lehání do mokra bude frustrovanej pes... dám mu přečíst tady vaše příspěvky.
Nebude frustrovanej. Prostě správně naučenej povel je tak hluboko vypálený reflexní oblouk, že když pes slyší lehni, tak leží dřív, než se stačí podívat, co čeho.

Klidně se teď na stopy vykašlete a trénujte prostě to lehni. A ke stopám se vraťte, až tohle půjde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Heleďte zase na mne nebuďte tak přísní
ono to vypadá, že jsme na Vás strašně zlí, ale pořád píšete, jak chcete cvičit na soutěžní úrovni, a tam už je bohužel potřeba brát kritiku ne jako nějaký útok na svoji osobu, ale jako něco co mě posune k tomu udělat to lépe. Ono je mnohem lepší si poslechnou kritiku v treninku (i když je to nepříjemný), než pak na závodech od rozhodčího, spolu se zjištěním, že jsem celou dobu dělala všechno blbě, a už se to bude těžko spravovat. Věřte že na soutěžích jsou dnes rozhodčí zatraceně přísní (za posledních 5 let se jim sakra "přiostřila tužka" )
Zvlášť když mne ty stopy nikdy moc nebraly
lehání není o stopách - to je poslušnost.
Pokud učíte psa něco, co pro něj není moc příjemné, tak musíte zvýšit motivaci (minimálně tu prvotní), aby se přes to přenesl, a měl dobrý důvod to udělat. Nakonec máte přírodní chlupaté plemeno, ne krysaříka (u toho by se dalo ještě pochopit, že je mu zima).
Inspektor pišišvor: Soutěžit jasně, ale až když uvidím že mi to jde, a že to jde psovi... teď mám metu zkoušky. Soutěže zmiňuji z toho důvodu, že je to pro mne takový cíl, kam bych se až chtěla dostat a třeba i uspět. Já to takhle prostě potřebuju, mám takovou povahu.
Mně ta kritika nevadí, se prostě jenom ošívám z legrace. To bych nedělala za každým svým výkřikem dvacet smajlíků.
Dopiluji tedy povel lehni. Na stopě označení předmětu tedy ještě pozdržím. Stopovat nepřestanu. To nám jde a psa to baví. Pracuji na klidu (před stopou a na stopě) a preciznosti, protože vidím ten rozdíl ve vypracování na optimálním terénu (krátká tráva, sníh) a na problémovějším (nepravidelný povrch - drny, jámy atd.) Jako udělá jednu dvě chyby, že vynechá stopu a jde pravá-pravá nebo levá-levá. Stopě se ale plně věnuje (nezvedá hlavu a čmuchá). Stále jedu na 50-70 krocích s pamlskem v každé stopě. Pro zpestření už dělám mírné obloučky. No a chtěla jsem už zkusit i to označení předmětu na konci stopy - počkám tedy.
Já bych asi o jiném způsobu označení nepřemýšlela, ale naše výcvikářka (IPO3, FPr2, příprava na FPr3 - a stopování jí ultra baví) nám stále klade na srdce, že ze začátku nemáme dělat psům stopu nepříjemnou. Žádný omatlaný pamlsky blátem, koukat kam pamlsek dáváme (mravenci, slimáci, myší díry), na jakém povrchu šlapeme atd. Takže jsem si to označení předmětu spřáhla spíš se stopou jako takovou než s poslušností. Já vlastně označovat předmět psa naučila bez povelu "lehni". Prostě jsem počkala až ho předmět zaujme, lehne si k němu (on si automaticky lehá k nízkým věcím sám) a projeví zájem. Označení správnosti cviku (klikám hubou), pamlsek a pochvala. Prostě jsem využila podpory správného chování bez povelování. To neuvádím jako omluvu/výmluvu. Jen aby byly jasné mé myšlenkové pochody.
Nakonec máte přírodní chlupaté plemeno, ne krysaříka (u toho by se dalo ještě pochopit, že je mu zima).
To jo... ale žije v paneláku! Jak byly minulý/předminulý týden ty mrazivější dny, tak byste koukali jak si oběhnul svých pár tryskomyších koleček. Vypracoval stopu (někdy je to pro něj snídaně) a po ukončení pelášil k autu, tam si sedl, přešlapoval předníma s pohledem "otevři už ten kufr, mně je zimááááááá!" Unavený mi nepřišel a doma se taky neměl na co těšit.

Nekdy na to ochotnejsi lehni u predmetu pomuze chodit na stopu s mokrym psem
mam kratkosrste -nez jdou k naslapu, zmacham je v tom mokrem terenu.
lec duvodu, proc se nechce u predmetu na stope lehat muze byt vic, no...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Inspektor pišišvor: Soutěžit jasně, ale až když uvidím že mi to jde, a že to jde psovi... teď mám metu zkoušky. Soutěže zmiňuji z toho důvodu, že je to pro mne takový cíl, kam bych se až chtěla dostat a třeba i uspět. Já to takhle prostě potřebuju, mám takovou povahu.
Mně ta kritika nevadí, se prostě jenom ošívám z legrace. To bych nedělala za každým svým výkřikem dvacet smajlíků.
Dopiluji tedy povel lehni. Na stopě označení předmětu tedy ještě pozdržím. Stopovat nepřestanu. To nám jde a psa to baví. Pracuji na klidu (před stopou a na stopě) a preciznosti, protože vidím ten rozdíl ve vypracování na optimálním terénu (krátká tráva, sníh) a na problémovějším (nepravidelný povrch - drny, jámy atd.) Jako udělá jednu dvě chyby, že vynechá stopu a jde pravá-pravá nebo levá-levá. Stopě se ale plně věnuje (nezvedá hlavu a čmuchá). Stále jedu na 50-70 krocích s pamlskem v každé stopě. Pro zpestření už dělám mírné obloučky. No a chtěla jsem už zkusit i to označení předmětu na konci stopy - počkám tedy.
Já bych asi o jiném způsobu označení nepřemýšlela, ale naše výcvikářka (IPO3, FPr2, příprava na FPr3 - a stopování jí ultra baví) nám stále klade na srdce, že ze začátku nemáme dělat psům stopu nepříjemnou. Žádný omatlaný pamlsky blátem, koukat kam pamlsek dáváme (mravenci, slimáci, myší díry), na jakém povrchu šlapeme atd. Takže jsem si to označení předmětu spřáhla spíš se stopou jako takovou než s poslušností. Já vlastně označovat předmět psa naučila bez povelu "lehni". Prostě jsem počkala až ho předmět zaujme, lehne si k němu (on si automaticky lehá k nízkým věcím sám) a projeví zájem. Označení správnosti cviku (klikám hubou), pamlsek a pochvala. Prostě jsem využila podpory správného chování bez povelování. To neuvádím jako omluvu/výmluvu. Jen aby byly jasné mé myšlenkové pochody.
No jo, jenže pokud chcete v budoucnu soutěže, tak musíte cvičit se stejnou precizností i na ty zkoušky - pokud jen nějak uplácáte zkoušky, tak pak narazíte na to, že máte v provedení/předvedení chyby, které už vás na soutěžích příjdou draho, a pes i vy už je budete mít zažité, a to už se pak blbě opravuje.
Vaše výcvikářka má v tomhle pravdu, a ono se správně má učit pokládání u předmětu bez povelu - cvik lehni a zalehnutí předmětu je v principu něco úplně jiného, i když u toho pes zaujímá stejnou pozici.
napsal(a):
Nekdy na to ochotnejsi lehni u predmetu pomuze chodit na stopu s mokrym psem
mam kratkosrste -nez jdou k naslapu, zmacham je v tom mokrem terenu.
lec duvodu, proc se nechce u predmetu na stope lehat muze byt vic, no...
No on je před tím leháním si ve vyšší trávě právě taky už dost urousaný na břiše. Teď jsem ho pozorovala při večerním venčení... obchází i malé kaluže. Ale vodu na plavání má rád. Si tak říkám, jestli to nebude ještě něčím jiným, možná fakt ještě tím výskytem výkalů. Když jdeme stopovat na pachově "čistou" louku, tak se tak cimprdlínsky nechová a k blbnutí s peškem si i lehne. Já nejdřív zkusím to dopilování lehni... a případně vyzkouším označení předmětu mimo stopu na čisté, ale mokré louce.
Jako "šetřit" ho nebudu, ale chtěla bych vědět kde je jádro problému.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
No on je před tím leháním si ve vyšší trávě právě taky už dost urousaný na břiše. Teď jsem ho pozorovala při večerním venčení... obchází i malé kaluže. Ale vodu na plavání má rád. Si tak říkám, jestli to nebude ještě něčím jiným, možná fakt ještě tím výskytem výkalů. Když jdeme stopovat na pachově "čistou" louku, tak se tak cimprdlínsky nechová a k blbnutí s peškem si i lehne. Já nejdřív zkusím to dopilování lehni... a případně vyzkouším označení předmětu mimo stopu na čisté, ale mokré louce.
Jako "šetřit" ho nebudu, ale chtěla bych vědět kde je jádro problému.
A zase - výcvikářka vám řekne, že to psům máte šlapat tak, ať je jim stopa příjemná, a vy ho pošlete na stopu mezi hov.ama... . Proč proboha... ?
Já nevím, ale mě kdyby trenér řekl, ať si jdu lehnout na od lidí podělanej trávník, tak to taky odmítnu, a to jsem v obou nekynologických sportech který jsem dělala závodně měla hodně dobrou disciplínu.
Mně to připadá, že tak trochu "trháte fialky dynamitem" - sice to taky jde, ale moc toho z nich nezbyde...

"Jako "šetřit" ho nebudu, ale chtěla bych vědět kde je jádro problému"
bych vedela, ale nebude se vam to libit
ale ten pes to vazne nema moc jednoduche- zadelana louka, stopy ve snehu, nauceny uprk k autu...to neni dobry zacatek.