Labrador - ano/ne - pro/proti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2018 14:43
Alexan22

XXX.XXX.110.125

Zdravím ☺️, chtěla bych se zeptat jestli mate někdo labradora?Jaké jsou s ním zkušenosti? Máme baráček se zahradou, před námi i vedle nás je pole, za polem je přehrada. Říkali jsme si, že by to bylo ideální - prý mají rádi vodu. Ale chtěli bysme ho mít ve vnitř.
Libi se mi labrador vzhledově i povahově. Kdyby jste měli nějaký i jiný nápad na jiné plemeno, tak ho prosím napište. P.S. Nechci úplně např.: Bišonek, čivava...spíše nějak střední. Předem díky za odpovědi P.S.S. Jen ještě jak je v názvu, kdybyste mohli napsat nějaká pro a proti, vy co ho máte

2.1.2018 14:56
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Je to lovecký pes.
Dáte mu tu radost a dopřejete mu lovecký výcvik ?
http://www.cz-pes.cz/atlas_index.php.

2.1.2018 15:15
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

rapotacka11 napsal(a):
Je to lovecký pes.
Dáte mu tu radost a dopřejete mu lovecký výcvik ?
http://www.cz-pes.cz/atlas_index.php.

2.1.2018 15:22
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Proč ?
Mají to rádi.

2.1.2018 20:00
janaa

XXX.XXX.32.7

Dům se zahradou s bydlením vevnitř, za barákem příroda a voda je pro labradora značka ideál. Podmínky výborné, a teď, co můžete nabídnout za vyžití. Labrador potřebuje společnost a kontakt rodiny, to zajistí bydlení vevnitř, ale zároveň potřebuje hooooodně pohybu, zvlášť v mládí, pohyb a zaměstnat nejen tělo, ale i hlavu. Lovecký výcvik je samozřejmě top, ale co si budeme nalhávat, většina labradorů ho v dnešní době nemá a stejně žije krásný plnohodnotný život. Dlouhé procházky, aportování, hledání, výlety, objevování, to může labrošovi člověk dopřát i bez organizovaných aktivit nebo cvičení. Přesto pokud jste začátečníci, doporučuju alespoň pro začátek dojít na nějaký kvalitní cvičák, kde vás naučí, jak s pesanem pracovat a cvičit, bohužel neustále někdo někde řeší, jak ho dospělý 40kg labrador táhne na vodítku a jaký udělátko proti tomu použít. Přitom je to zbytečné, labrador cvičí a spolupracuje velice rád, jen vědět jak na to. Co je důlěžité, při výběru určitě okamžitě zavrhněte množitele psů bez papírů, ale vybírejte pečlivě i mezi chovateli s PP, labrador je modní plemeno a přiživuje se na nich spousta množáků. Hlídejte u rodičů i prarodičů dysplazii kyčlí i loktů, aspoň jeden rodič by měl mít s výsledkem negativní genetické testy na PRA, EIC, HNPK.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.1.2018 20:16

Labradora jsem měla, byl to nalezenec, kterého jsem měla od jeho 6měsíců. Pes to byl nesmírně laskavý, miloval děti, kočky, jiné psy. Za mě už bych si ho nepořídila - vždy mi přišel jak hrom do police - když vítal a vítal rád a koholi lítalo okolo všechno, denně do jeho zhruba 7 let několik hodin pohybu venku byla podmínka, aby se trochu zklidnil. Mám ráda, když mě pes poslechne hned, tím myslím ne takové to očuchání a váhání jestli něco není zajímavější, špatně se mi to vysvětluje on poslouchal dobře, ale služební plemeno to není. Vůbec nehlídal, jednou nám vlezl do domu cizí chlap a on ho nadšeně vítal, že je někdo cizí v domě jsem pozala podle štěkotu malého křížence, který se mohl v tu chvíli pominout. Lovecký pud měl, ale nikdy se nestalo, že by nešel odvolat, nic nepřekonatelného. Plaval strašně rád, aportoval. miloval hraní fotbalu se staršími dětmi. Menší děti by ušlapal i když nerad. Pro mě to pes není, ale určitě to nejsou špatní psi.

2.1.2018 20:17
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Za mě ano. Jsou to super psi, nerada vidím, když ho má někdo samotného na zahradě a kašle na něj. Potřebuje společnost, což u vás mít bude. K tomu procházky s nějakými těmi aporty, plaváním, běháním po lese atd.. to vše psala janaa. A základní výcvik.
PRO - miláčci ke všemu živému, rádi spolupracují, nekonfliktní, neloví, ideální velikost, společenští
PROTI - jsou to trochu tvrdý palice, mají sílu a hodně energie, ( není úplně proti, ale je třeba s tím počítat), jsou to tak trochu buldozeři, trpí na klouby, nehlídají, sklony k obezitě, pažravost.

2.1.2018 20:56
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Andrýsek3 napsal(a):
Za mě ano. Jsou to super psi, nerada vidím, když ho má někdo samotného na zahradě a kašle na něj. Potřebuje společnost, což u vás mít bude. K tomu procházky s nějakými těmi aporty, plaváním, běháním po lese atd.. to vše psala janaa. A základní výcvik.
PRO - miláčci ke všemu živému, rádi spolupracují, nekonfliktní, neloví, ideální velikost, společenští
PROTI - jsou to trochu tvrdý palice, mají sílu a hodně energie, ( není úplně proti, ale je třeba s tím počítat), jsou to tak trochu buldozeři, trpí na klouby, nehlídají, sklony k obezitě, pažravost.

Dneska na nás jeden chudák štěkal z kotce

2.1.2018 21:36

Nepodceňujte původ štěněte, máme kolem slušné množství až agresivních potvor. O jednom z nich vím podrobnosti - bez PP, vizuelně typický, jinak děs. Majitelé zkoušeli cvičáky, snažili se, jak mohli, ale poslouchá nic moc, ke psům hodně dominantní, na mého startoval jak zplozenec pekla, paní ho sotva udržela. Po kastraci už je to lepší, ale pořád je divoký a jako slon v porcelánu, lidé s menšími psy se mu vyhýbají, s malými dětmi to samé.4 roky.

3.1.2018 05:37

Nemám labíka, ale fakt je, že všichni labradoři samci, co jsem je za pejskařskej život potkala, byli konfliktní (minimálně k mýmu psovi). Usuzuju, že labík je takové "snadné" plemeno, že na to lidi kašlou a mají pak z těch samců trochu prudiče. Anebo to může být špatným chovem, jak píše Ollie.

Jinak myslím, že labík je supr pes, a když se vybere dobrá chovatelská stanice, je to paráda. Ta ochota ke spolupráci s člověkem je rozhodně dobrá a já to plemeno doporučuju začátečníkům (kteří si pak stejně paličatě pořídí magora ohaře :P ).

3.1.2018 10:36
janaa

XXX.XXX.32.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nemám labíka, ale fakt je, že všichni labradoři samci, co jsem je za pejskařskej život potkala, byli konfliktní (minimálně k mýmu psovi). Usuzuju, že labík je takové "snadné" plemeno, že na to lidi kašlou a mají pak z těch samců trochu prudiče. Anebo to může být špatným chovem, jak píše Ollie.

Jinak myslím, že labík je supr pes, a když se vybere dobrá chovatelská stanice, je to paráda. Ta ochota ke spolupráci s člověkem je rozhodně dobrá a já to plemeno doporučuju začátečníkům (kteří si pak stejně paličatě pořídí magora ohaře :P ).

Ano, někdy to bývá problém. Labrador je pes přátelský k jiným psům, ale je to pořád jen pes a samečkové většinou při dospívání zkusí dělat ramena, a pokud člověk nezasáhne, může z nich být prudič stejně jako u jiných plemen. Vysvětlit to lze lehce, ale nejde to zanedbat.

3.1.2018 13:20

Nemyslím si že to je úplně snadné plemeno, jen nebývá vysloveně agresivní. Ale mě se třeba vždy lépe cvičilo s kníračem. Lidé ho strašně podceňují, svádí je k tomu jejich pověst a pak se diví že mají doma velkého, silného a poměrně paličatého psa. Myslím že mnohem snazší na výchovu je třeba německý ovčák nebo chodský pes apod. Samozřejmě ve srovnání s ohařem, zlatý labrador.

3.1.2018 16:14
janaa

XXX.XXX.32.7

Nemyslím si že to je úplně snadné plemeno, jen nebývá vysloveně agresivní. Ale mě se třeba vždy lépe cvičilo s kníračem. Lidé ho strašně podceňují, svádí je k tomu jejich pověst a pak se diví že mají doma velkého, silného a poměrně paličatého psa. Myslím že mnohem snazší na výchovu je třeba německý ovčák nebo chodský pes apod. Samozřejmě ve srovnání s ohařem, zlatý labrador.

Ono jde o to, na co je člověk zvyklý. Pokud je někdo zvyklý na klasický cvičák a výcvik NO, tak s tím prostě u labroše nepochodí, např. udělá jeden cvik dvakrát, třikrát a pak se sekne, protože nevidí smysl takovýho počínání Co vím, tam s tím měli problém ze začátku i lidé z ozbrojených složek, než pochopili, že na labradory musí jinak než na ovčáky, na které byli zvyklý. Ale ve chvíli, kdy se přizpůsobili, tak pak už byli nadšený, psi najednou šlapali. Ale jinak obecně jde primárně o to, že si hodně lidí labroše pořídí s tím, že je samovychovatelný, což je samozřejmě nesmysl a v jeho dvou letech, když mají velkého silného a nevychovaného psa najednou koukaj. Labroš chyby odpouští, blbost lidí až tak neřeší, ale je to pak ten vztah já pán ty pán. Pokud se ale ví jak na ně, všechno jde více méně od sebe.

3.1.2018 17:49

Máme třetí labradorku a druhou goldenku. Sama už labradora nechci, tedy rozhodně ne bez PP. Dvě byly (jedna tedy stále je) povahově bezproblémové, telátka, která by na sobě nechala dříví štípat, obě ideální k dětem, mazlivé. Bohužel první zemřela na rakovinu kostí v 5ti letech. Ta třetí naprosto nevyzpytatelná, osvojená v půlroce, zřejmě špatně socializovaná, bála se bouřky a jakéhokoliv rachotu, zabíjela kočky, napadala cizí feny, zdrhala. Umřela v 10ti letech na rakovinu mléčných žláz. Všechny tři byly osvojené od původních majitelů nebo z útulku.Takže pokud labradora, tak jedině s PP, znala jsem povahově i zdravotně úžasné psy, ale dnes nevím, už se o to nezajímám, vrhla jsem se na goldeny, kteří mi vyhovují víc.

4.1.2018 13:53
psíchovatelka

XXX.XXX.15.246

Určitě doporučuju, dřív jsme měli dvě fenečky - černou a hnědou - a obě byly, mazlivý, hodný, neublížily by mouše.. naprostý miláčci! Tvrdohlavější sice byly, ale taťka s nimi docházel na cvičák a bez problému... a potřebovaly hodně pohybu a společnosti (proto jsme hnědé později pořídili černou kamarádku). Obě teda ale trpěly na klouby - to musím souhlasit s tím, co zaznělo výš.

5.1.2018 12:00
Lifia

XXX.XXX.103.130

Za mne ano, ale pouze velká zahrada mu nestačí. Chce to každý den prochazku

7.1.2018 12:34
Alexan22

XXX.XXX.110.125

lesnížínka napsal(a):
Dneska na nás jeden chudák štěkal z kotce

Sousedi mají černého + - 9 letého abradora, který neustále vyje..Je v kotci přestože majitelka je na mateřské dovolené... Chodím jim ho cca 2x týdně venčit takže zkušenosti s tímto plemenem trošku mám...

7.1.2018 16:28

Tak já labíka nikdy...všechny co znám jsou "buldozeři" nabití energií, sluníčkoví psi stále dobře naladění a všechny co znám, jsou psi bezpodmínečně milující děti a k dětem strašně trpěliví, když to řeknu blbě...ten pes snad bude šťastnej, když ho parta dětiček bude tahat za odcas a za uši, on bude rád, že má ty děti kolem sebe a že je "ve středu dění". Teď to řeknu blbě, ale přijde mi jako pes bez hrdosti...myslím, že svýmu pánovi odpustí cokoliv, že ho v jedné chvíli sprdnete na tři doby a v druhé chvíli u zase budete nejmilovanější páneček na světě...nebo respektive on vás bude zbožňovat snad i ve chvíli, kdy ho trestáte (a teď nemyslím fyzické tresty, to snad tady neprovozujem)

Ale to je jako s každým plemenem, pro někoho top ten a pro druhého noční můra...já prostě preferuju psy méně akční až neakční...takže plemeno jako je labík, bull, bordera, malina pro mě nepřicházej v úvahu...

9.1.2018 15:48
amiš

XXX.XXX.59.81

Labradory znám, měli jsme a jsou i u známých. Je to pracovní plemeno, potřebuje práci, jsou takoví sví, kdo čeká to, co se všeobecně o labradorech soudí (hodný, pokojný pes, vhodný vlastně pro každého), bude sklamán. Fenka mé kamarádky, ač vychovaná a cvičená, tak milovala vodu, že jakmile nějakou objevila, byla ochotna hodinu plavat v rybníce. A to každý den, klidně, takže nakonec se okolo jakékoli vody chodilo většinou obloukem. Je to pes zvyklý pracovat samostatně, právě vysoká inteligence mu občas umožní rozhodovat samostatně a když tu stopu na poli dokončí, tak ji dokončí. Jestli vám až tak nejde vyloženě o labíka, skuste zlatého retrívra, hodně rysů povahy je shodných, ale přeci jen je to už více domácí pes.

9.1.2018 20:35
blackberry

XXX.XXX.110.35

Alexan22 napsal(a):
Sousedi mají černého + - 9 letého abradora, který neustále vyje..Je v kotci přestože majitelka je na mateřské dovolené... Chodím jim ho cca 2x týdně venčit takže zkušenosti s tímto plemenem trošku mám...

No a když chcete labradora a sousedi o tohoto kotcového nemají zájem, není možnost, že byste si ho vzala na dožití?
Pokud jsem to pochopila dobře, ještě nad finálním rozhodnutím váháte. Takto získáte čas najít své srdcové plemeno a současně poskytnete hezký důchod pejskovi, který vám to stonásobně oplatí.

9.1.2018 21:03
janaa

XXX.XXX.153.61

amiš napsal(a):
Labradory znám, měli jsme a jsou i u známých. Je to pracovní plemeno, potřebuje práci, jsou takoví sví, kdo čeká to, co se všeobecně o labradorech soudí (hodný, pokojný pes, vhodný vlastně pro každého), bude sklamán. Fenka mé kamarádky, ač vychovaná a cvičená, tak milovala vodu, že jakmile nějakou objevila, byla ochotna hodinu plavat v rybníce. A to každý den, klidně, takže nakonec se okolo jakékoli vody chodilo většinou obloukem. Je to pes zvyklý pracovat samostatně, právě vysoká inteligence mu občas umožní rozhodovat samostatně a když tu stopu na poli dokončí, tak ji dokončí. Jestli vám až tak nejde vyloženě o labíka, skuste zlatého retrívra, hodně rysů povahy je shodných, ale přeci jen je to už více domácí pes.

Nepleťte si nevychovanost a nezvládnuté lovecké pudy s vlastnostmi plemene. Labrador není zvyklý pracovat samostatně a nikdy na takovou práci nebyl šlechtěn. Naopak je to pes na přinášení a práci tzv. pod flintou, tedy na nejužší spolupráci s člověkem I proto jsou tak snadno (pokud se ví jak na to) cvičitelní. Co se týká vody, to samozřejmě souhlasím, vodomilové dokonalý, ale zase, pokud mám vycvičeného a vychovaného psa, tak mu prostě řeknu, že teď do vody nejde nebo si ho dám k noze, než vodu obejdeme.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2018 02:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Labradorský retriever je celosvětově hodně rozšířené plemeno a v rámci plemene můžete narazit opravdu na hodně různorodé jedince. Stejně jako třeba u NO. Kdyby to byl extra temperamentní pes s potřebou neustále něco dělat, tak by nemohl v tak velkém počtu (opět celosvětově) sloužit jako pes vodící a asistenční. Práce vodících a asistenčních psů je klidová, je potřeba rozvážných psů, který nemají příliš velký zájem o hry s jinými psy ani příliš velký zájem o loveckou práci. V hodně zemích například ani neučí vodící psy pro nevidomé podávat spadlé předměty, protože nechtějí téměř žádný lovecký pud a aport je vlastně využití instinktu lovu malé kořisti. Zároveň je pro postižené lidi hodně důležité, aby se pes sám když je navolno držel v blízkosti člověka. To musí být vrozená vlastnost, protože můžu psa naučit perfetní přivolání, ale nenaučím ho, aby když má volno se sám rád a dobrovolně držel v blízkosti svého člověka.
Já sama považuji za trochu nešťastné, že musí mít labrador do chovu OVVR. Protože porovnání kolik labroušků používají myslivci a kolik se jich používá jako rodinní psi a psi pomáhající vychází jednoznačně.
Mám labradory, které prostě do vody jen tak nedostanete, raději vám půjdou za zadkem a zbožně na vás hledět (jsou s PP). Ono se strašně rádo nějakému plemeni něco prostě přisoudí a dělá se jako kdyby tu vlastnost musel mít každý.
U tohoto plemene je dost typický, že jsou dost živí a takový vesele praštěný tak cca do roku a půl. Pak se velice rychle zklidňují.
Koneckonců je to tak jak píše Janaa - labrador je pes vyšlechtěný na práci po výstřelu. Tedy nutnost naprosté ovladatelnosti před výstřelem zvěř nezvěř a teprve na povel jí má dohledat a přinést střelenou (mrtvou, prostě aport)
Daleko silnější lovecký pud mají třeba NO, nebo borderky, protože jsou na aktivní lov ve smyslu pronásledování kořisti šlechtěný. Protože tzv. obrana není nic jiného než ulovení rukávu (figuranta) a nemá to nic společného s agresí. Rovněž pasení je vlastně lov, kdy se cílenou selekcí odboural závěrečný zákus a výcvikem se ten lov nasměruje tak, jak to člověk potřebuje.
Výchovu, samozřejmě, labrador potřebuje stejně jako každý jiný pes, ale rozhodně je mi milejší nevychovaný labrador, než většina jiných plemen. Prostě práh naštvání má hodně vysoko.
Je trochu problém, že se strašná spousta psů, většinou kříženců z útulků uvádí jako kříženci labradora a často nemají s labradorem absolutně nic společného. Bývají to někdy problmatiční psi a pak to labradorům kazí pověst.

14.1.2018 16:06
Alexan22

XXX.XXX.110.125

blackberry napsal(a):
No a když chcete labradora a sousedi o tohoto kotcového nemají zájem, není možnost, že byste si ho vzala na dožití?
Pokud jsem to pochopila dobře, ještě nad finálním rozhodnutím váháte. Takto získáte čas najít své srdcové plemeno a současně poskytnete hezký důchod pejskovi, který vám to stonásobně oplatí.

Rádi bysme si ho vzali, ale pejsek je celý život zvyklý na velkou zahradu a výběh. My máme menší zahradu, na které jsou samé záhony s květinami rostlinami...přítel je botanik..
Právě jsme mysleli, že by byl spíše ve vnitř..no nevím...poslední dobou váháme ještě nad entlebuchem...Ale díky moc za pozitivní odpovědi

14.1.2018 16:10

"My máme menší zahradu, na které jsou samé záhony s květinami rostlinami."

15.1.2018 17:17
Alexan22

XXX.XXX.110.125

"My máme menší zahradu, na které jsou samé záhony s květinami rostlinami."

?Je to pravda, tak co tím myslíte?

15.1.2018 18:07
blackberry

XXX.XXX.110.35

Alexan22 napsal(a):
?Je to pravda, tak co tím myslíte?

Nejspíš to hmn_ myslela tak, že je jedno, jestli si pořídíte tohoto labradora nebo entlebucha, záhony budete muset hlídat u každého z nich.

15.1.2018 18:11

Že pokud nebude dáno zadost jejich temperamentu, a ten opravdu není malý, tak takové zahradničení je velice přirozený způsob, jak energii vybít...

a ono obecně jsou záhonky pro zvěř přitažlivé...

Přidejte reakci

Přidat smajlík