Dobrý den, na jaro uvažujeme o koupi prvního rodinného psa.
Máme dvě menší děti - 3 a 6 let. Takže aby byl pes vhodný i k dětem, k jejich hře apod.
Dále máme RD se zahradou, kde je další pes (ne náš), plameno menší. Z tohoto důvodu uvažuji o feně a pozdější kastraci. Pes bude celoročně venku v zatepleném kotci, popř. boudě, popř. v mraze ve garáži atd...
Dále máme menší zvěřinec - koně,10 ovcí a 2 kozy. Do budoucna možná skot...Tuto farmu máme dále od domu, docházíme každý den a na tyto procházky chci společníka - mnohokrát jdeme po tmě atd, když jde manžel Ok, ale já se sama bojím :)
Pes by mohl se mnou zkontrolovat zvířata, o nějaké velké pasení asi zatím nepůjde.
Uvažuju o australském ovčákovi a o entlebušském salašnickém.
Nechci psa obra - aby ho zvládly i děti.
Poradíte? Jako pejskař jsem amatér. Manžel zkušenosti s výchovou psa má, ale výběr je na mně.
Mlsná koza
napsal(a):
Máme dvě menší děti - 3 a 6 let. Takže aby byl pes vhodný i k dětem, k jejich hře apod.
Dále máme RD se zahradou, kde je další pes (ne náš), plameno menší. Z tohoto důvodu uvažuji o feně a pozdější kastraci. Pes bude celoročně venku v zatepleném kotci, popř. boudě, popř. v mraze ve garáži atd...
Dále máme menší zvěřinec - koně,10 ovcí a 2 kozy. Do budoucna možná skot...Tuto farmu máme dále od domu, docházíme každý den a na tyto procházky chci společníka - mnohokrát jdeme po tmě atd, když jde manžel Ok, ale já se sama bojím :)
Pes by mohl se mnou zkontrolovat zvířata, o nějaké velké pasení asi zatím nepůjde.
Poradíte? Jako pejskař jsem amatér. Manžel zkušenosti s výchovou psa má, ale výběr je na mně.
Dobrý den,
A s takovouhle pitomostí jste přišla na kynologické diskusní fórum, mezi odborníky na slovo vzaté?! Vaše očekávání s jistotou splní, jedině dospělý, hodný vořech z útulku. Kastraci dostanete v základní výbavě...
Nashledanou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Voříšek je ideální, kastraci budete mít vzrejme se smlouvě.
PS: kastrace psa koně je rozdíl, u koně pozitiva, u psa negativa. Místo kastrace, fenu v době hárání zavitejte do garáže atd. prostě ji hlidejte.
napsal(a):
Voříšek je ideální, kastraci budete mít vzrejme se smlouvě.
PS: kastrace psa koně je rozdíl, u koně pozitiva, u psa negativa. Místo kastrace, fenu v době hárání zavitejte do garáže atd. prostě ji hlidejte.
No nevím. Vy by jste chtěla být 4 dny zavřená v garáži? Když bude paní u zvířat, nebude mít čas fenu hlídat. Mezitím se fenka scukne s vořechem od sousedů, někde za stodolou
Do těchto podmínek bych osobně volila klasickou dlouhosrstou kolii. K dětem jsou tito psi super, nevyžadují extra náročný výcvik a pokud bude moci asistovat u vaší práce bude nadšená. A třeba i na to pasení projeví vlohy. Hlídač to sice velký není (ve smyslu zadržení či pokousání zloděje), ale určitě štěkotem ohlásí, že se něco děje. Je odolná, otužilá, jediné negativum je asi zvýšená péče o srst v době línání. Pokud byste se pro ni rozhodli, vyhledejte a kupte si tzv. starý typ, nikoliv štěně z moderních výstavních linií.

lesnížínka
napsal(a):
No nevím. Vy by jste chtěla být 4 dny zavřená v garáži? Když bude paní u zvířat, nebude mít čas fenu hlídat. Mezitím se fenka scukne s vořechem od sousedů, někde za stodolou
Proč ne? Teď mi fena hara je zavřená v chodbě.
Píšu bez paničky přítomnosti bude zavřená třeba v zmíněné garáži, kotci.
Paní nechce psa(samce) aby se porvali.

manbea
napsal(a):
Do těchto podmínek bych osobně volila klasickou dlouhosrstou kolii. K dětem jsou tito psi super, nevyžadují extra náročný výcvik a pokud bude moci asistovat u vaší práce bude nadšená. A třeba i na to pasení projeví vlohy. Hlídač to sice velký není (ve smyslu zadržení či pokousání zloděje), ale určitě štěkotem ohlásí, že se něco děje. Je odolná, otužilá, jediné negativum je asi zvýšená péče o srst v době línání. Pokud byste se pro ni rozhodli, vyhledejte a kupte si tzv. starý typ, nikoliv štěně z moderních výstavních linií.
Stim hlídáním nesouhlasím, tety pes (který už 4 roky nežije srazil ho vlak)když přišel úplně nálitek jejich agresivní manžel pes je ubránil a zakousnul se do ruky a držel dokud nezavolali záchranku z ruky mu tekla krev jak z Niagarských vodopádu.
Teď mají další 2 (pes a fena, a světě div se lesnizinko štěňata nemaji a to je hlídají minimálně.

Pardon nalitej.
Pro australáka a obecně pro více temperamentnější psy není trávení většiny času v kotci vhodné. Ale pokud jste to mylsela tak, že bude běžně puštěný na zahradě a v kotci (v boudě) pouze spát, proč ne. Pro vaše účely se hodí jakékoliv pracovní či služební plemeno, tedy NO, některý z belgických ovčáků. klidně i velký knírač, briard či beauceron, dlouhosrstá či krátkosrstá kolie, bearded kolie, berňák nebo vámi zmiňovaný entlebušský, proč ne. S každým psem budete muset pracovat, abyste v týmu fungovali, sám se nic nenaučí (tedy nic moc užitečného ), a u pracovních plemen je samozřejmě ta komunikace snažší, zvlášť když si vyberete štěně po rozumných rodičích.
Pokud má manžel zkušenosti se psy, je možné asi uvažovat i o útulkových psech, ale tam je to o tom, co si vyberete, no.
Ovšem nepočítejte s tím, že takhle malé děti psa samostatně zvládnou, to tak možná za šest a více let...
Zda fena nebo pes, to je otázka, ale pokud nechcete vyloženě odchovávat štěnata, spíš bych volila psa než pořizovat fenu už s rozhodnutím kastrovat.
Já nevím co ostatní vidí tak hrozného. Chcete psa co zvládne temperament dětí, ohlídá vás venku a bude se chovat slušně ke zvířatům. A navíc má být vhod na venkovní bydlení.
Určitě bych vyhodila že seznamu australaka. Je to honácká střela. Energetický výbuch. Navíc má v krvi štípání. To by se dětem asi nelíbilo.
Entlebuch je fajn pes, ale viděla jsem ho jen párkrát tak moc neposoudim.
Možná bych se poohlidla po borderce z výstavní linie (bývají klidnější anemivaji pasoucí záchvaty. Tak by se mohla u zvířat chovat slušně.
Pak bych mrkla i na nějaké německé nebo chodské ovčáky.
A venku vás bude hlídat jakýkoliv pes se kterým budete mít hezký a pevný vztah a pes bude mít zdravé sebevědomí. Me venku hlídá bígl. Pak se Teda přidá i ovcoun, ale na biglovi je rozhodování o pochybnosti siluet ve tmě. ;) takže toho bych se až tak nebála.
napsal(a):
Proč ne? Teď mi fena hara je zavřená v chodbě.
Píšu bez paničky přítomnosti bude zavřená třeba v zmíněné garáži, kotci.
Paní nechce psa(samce) aby se porvali.
Pokud je pes chovaný venku, v boudě, ne tedy na střídačku venku-doma, podle toho, kde je zrovna panička, tak se zavřený doma zvencne. Mám takového psa a nevydrží doma ani půl hodiny. Nevím, kolik zabere práce kolem zvířat, nějaké nákupy, vození dětí do škol, ze škol a na kroužky, ale naprosto chápu, proč chce fenu kastrovat.
Jinak, ta kolie si myslím, že je dobrá volba, taky jsme u babičky měli. Už je to ale 40let(tu pro změnu srazil traktor) Ale divím se, že ten koliák hlídal, ta naše by taky neublížila mouše.
manbea
napsal(a):
Manžel po dlouhosrsté kolii pokukuje - máte nějaký tip na tzv. "starý typ"? Myslím nějakou CHS na to zaměřenou ?
lesnížínka
napsal(a):
No tak vzhledem k věku, už by mi to nijak zvlášť nevadilo Budu se zase opakovat, ale plno mých známých(kamarádek), vykastrovaných" ze zdravotních důvodů je...ať chtěly, či nechtěly a nenadělají s tím nic
Nechápu proč mi to říkáte, já jen upozorňuji na absurditu Vašeho příspěvku...
saola
napsal(a):
Pro australáka a obecně pro více temperamentnější psy není trávení většiny času v kotci vhodné. Ale pokud jste to mylsela tak, že bude běžně puštěný na zahradě a v kotci (v boudě) pouze spát, proč ne. Pro vaše účely se hodí jakékoliv pracovní či služební plemeno, tedy NO, některý z belgických ovčáků. klidně i velký knírač, briard či beauceron, dlouhosrstá či krátkosrstá kolie, bearded kolie, berňák nebo vámi zmiňovaný entlebušský, proč ne. S každým psem budete muset pracovat, abyste v týmu fungovali, sám se nic nenaučí (tedy nic moc užitečného ), a u pracovních plemen je samozřejmě ta komunikace snažší, zvlášť když si vyberete štěně po rozumných rodičích.
Pokud má manžel zkušenosti se psy, je možné asi uvažovat i o útulkových psech, ale tam je to o tom, co si vyberete, no.
Ovšem nepočítejte s tím, že takhle malé děti psa samostatně zvládnou, to tak možná za šest a více let...
Zda fena nebo pes, to je otázka, ale pokud nechcete vyloženě odchovávat štěnata, spíš bych volila psa než pořizovat fenu už s rozhodnutím kastrovat.
Dospělý pes je nejlepší řešení, jelikož se nejedná o zajíce v pytli, ale zvíře v plném projevu. Dá se tím způsobem vybrat naprosto dokonalá rodinná mentalita, o které si žádný puppywanter nemůže nechat ani zdát.
Pan manžel má přinejlepším zkušenosti Vašeho rozsahu. Tedy znalosti na úrovni příručky "Pejsek jak na to"- volně k rozebrání ve zverimexu. Je to jisté, jinak by tak zásadní věc, výběr plemene, nesvěřil člověku který o psech nic neví.
To co si představujete pod jakýmkoli pracovním plemenem, je horor! Madam Koza si pod pojmem výchova psa pravděpodobně představuje nácvik a korekci nejprimitivnějších hygienických a sociálních návyků. S výchovou v kynologickém pojetí, tohle nemá vůbec nic společného. Jste si Vy pod pojmem výchova schopna představit něco jiného, Madam Kakapo?
Andrýsek3
napsal(a):
Vybrala bych některou z kolií - dlouhosrstá, krátkosrstá, border, bearded. Pak si myslím, že by mohl vyhovovat klasický Německý ovčák, tam budeme mít jistotu, že vás i ohlídá, akorát není úplně malý. Třeba i bílý švýcarský ovčák nebo chodský pes.
Máte to podle mých představ v pořádku , jen doplním, že Vámi jmenovaná plemena pochopitelně vyžadují propastně odlišnou kynologickou úroveň.
Andrýsek3
napsal(a):
Vybrala bych některou z kolií - dlouhosrstá, krátkosrstá, border, bearded. Pak si myslím, že by mohl vyhovovat klasický Německý ovčák, tam budeme mít jistotu, že vás i ohlídá, akorát není úplně malý. Třeba i bílý švýcarský ovčák nebo chodský pes.
K borderce jen pár poznámek: naše tedy není hlídač a s každým je apriori kamarád. Neštěká, stojí u plotu a vrtí ocasem.Takže jít večer ve tmě s borderou, nespolehnu se na její ochranu. Na druhou stranu je to pes velice silně navázaný na majitele, třeba by ve vyhrocené situaci překvapil...Dále kotec a spaní venku-jsou to mega závisláci, já mám za sebou našeho i na záchodě...Zase ale neagresivní, super k dětem, samočistící srst, snadno ovladatelný...Pokud by ale byl pejsek k ovcím apod., dejte pozor na výběr pracovní linie, teď jsou hodně bordery jako výstavňáci a k akčnějším rodinám jako společníci.

Zvolila bych chodského psa nebo NO. Celkem snadná výchova, temerament tak akorát, k dětem OK, ke zvířatům též. K osobní obraně by byl lepší NO.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
saola
napsal(a):
Belgičáka na hraní dětem, aby ho zvládly děti, a byl zavřený v kotci...? To jste teda opravdu netrefila, protože kotcový BO, bez výcviku, a ještě v kombinaci se zvířaty a dětmi je naprosto vražedná kombinace
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
saola
napsal(a):
A jiná plemena ne?
Rozumíte psanému textu? Konkrétně první a druhé větě?
Tak čtěte, prosím, pomalu a ještě jednou...
Číst bych řekla že umím, ale belgičák se nehodí ani jen na tu zahradu - bez dostatečného vyžití, výcviku a kontaktu s pánem z ní udělá měsíční krajinu, a rozhodně nebude bezpečný k dětem a zvířatům. Navíc paní psala, že chce mít psa V KOTCI!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Číst bych řekla že umím, ale belgičák se nehodí ani jen na tu zahradu - bez dostatečného vyžití, výcviku a kontaktu s pánem z ní udělá měsíční krajinu, a rozhodně nebude bezpečný k dětem a zvířatům. Navíc paní psala, že chce mít psa V KOTCI!
S tím belgičákem souhlas a s tím kotcem...doufám, že nemyslí, pořád v kotci"? To by snad bylo i jedno jakový tam bude pes. Do kotce bych já nedoporučila nikdy žádného psa...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
lesnížínka
napsal(a):
S tím belgičákem souhlas a s tím kotcem...doufám, že nemyslí, pořád v kotci"? To by snad bylo i jedno jakový tam bude pes. Do kotce bych já nedoporučila nikdy žádného psa...
U belgičáka je ten kotec problém hlavně v tom, že se z něj při jeho temperamentu + nedostatku práce a podnětů (což v kotci nemá) stává vypsychovaný asociální pako, a pak si to ventiluje na svém okolí .
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U belgičáka je ten kotec problém hlavně v tom, že se z něj při jeho temperamentu + nedostatku práce a podnětů (což v kotci nemá) stává vypsychovaný asociální pako, a pak si to ventiluje na svém okolí .
JJ. taky znám. Celý den zavřený v kotci a když ho pustí, je v rauši Člověk už se pomalu bojí vyjít z vlastních dveří. Tady je to ještě takové štěně, ale holky už ho nemůžou ani cítit. Chodí je prudit i kolem plotu. Psa nikdo není schopen odvolat. https://www.youtube.com/watch?v=EiOO8SiVT2o.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
plumosus
napsal(a):
JJ. taky znám. Celý den zavřený v kotci a když ho pustí, je v rauši Člověk už se pomalu bojí vyjít z vlastních dveří. Tady je to ještě takové štěně, ale holky už ho nemůžou ani cítit. Chodí je prudit i kolem plotu. Psa nikdo není schopen odvolat. https://www.youtube.com/watch?v=EiOO8SiVT2o.
Je mi ho líto, a všem blbcům co doporučují belgičáka běžným lidem jako psa jen tak do rodiny bych nějradši nakopala do...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je mi ho líto, a všem blbcům co doporučují belgičáka běžným lidem jako psa jen tak do rodiny bych nějradši nakopala do...
Belgický ovčák je úžasný pes, ale musí se sním pracovat a zaměstnat ho. Mě taky, tohle je u nich už druhý. Akorát ten první dokázal i pokousat. No uvidíme tenhle má zatím 2,5 roku, poslušnost nulová, teď je to ještě takové přerostlé štěně... Lidi jsou prostě pitomý.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
L(phi)
napsal(a):
A toto platí aj pre chlpatych belgičákov? Neni každý malina.
I chlupáč potřebuje zaměstnat, a navíc jsou docela citlivky, a kotec snáší ještě daleko hůř než ten maliňák - maliňák v kotci bude dělat bugr, bude asociál, ale chlupáč se tam psychycky rozsype úplně
Stejně tak ta citlivost chlupáčů (často až labilita) není nic moc k menším dětem - bežte se podívat někdy na bonitaci BO - většina chlupatých má břicho propíchnutý ocasem už při posouzení v kruhu, a to ještě ani neviděli šupleru. To jsou psi do opravdu stabilního prostředí, kde budou se svým pánem, který bude jejich jistota a opora, a pak jsou fajn.

Australák ( ovčák, ne honák ) není taková hrůza, jak někdo nahoře píše. Jen je to takový "zápr.delník" a velký temperament - nevím jak by snášel kotec. Ale snad se nejedná o pobyt v kotci trvalejší - třeba jen na noc?
Dobrou alternativou by mohl být už zmiňovaný chodský pes.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
I chlupáč potřebuje zaměstnat, a navíc jsou docela citlivky, a kotec snáší ještě daleko hůř než ten maliňák - maliňák v kotci bude dělat bugr, bude asociál, ale chlupáč se tam psychycky rozsype úplně
Stejně tak ta citlivost chlupáčů (často až labilita) není nic moc k menším dětem - bežte se podívat někdy na bonitaci BO - většina chlupatých má břicho propíchnutý ocasem už při posouzení v kruhu, a to ještě ani neviděli šupleru. To jsou psi do opravdu stabilního prostředí, kde budou se svým pánem, který bude jejich jistota a opora, a pak jsou fajn.
No, rozhodně bych si nedovolila takhle paušalizovat. Jak myslíte, že bydlí belgičáci (malinois) u ozbrojených složek? Grabštejn, věznice, policejní psi? Bydlí v kotcích s tím, že denně pracují.
K deťom jednoznačne dlhosrstá kólia. Ak máte radšej temperamentnejšie plemeno pokojne aj krátkosrstá. Do koterca však toto plemeno nemožno dlhodobo zatvárať. Potrebuje kontakt so svojou rodinou inak trpí. Kóliu zvládnu pokojne aj deti. Je nesmierne rozumná, tolerantná a prirodzene vysokointeligentna. Takmer sa cvičí sama. Nie je zbytočne bláznivá. Ma prirodzený pastiersky pud. Ak nebude pásť ovce, môže sa pokúšať pásť svoju rodinu . No nikdy z nej neurobíte psa ktorý skočí na človeka. Kolie sú skôr defenzívne. Málokedy idu do otvoreného konfliktu. Voči ľudom nebývajú agresívne s úmyslom uhryznúť. Rukami mi prešlo viac plemien psov. Najčastejšie NO, ale v menšej miere aj ine plemena.
Ak ste aktívnejšia rodina australaka by som nevylúčila. Určite by som však nešla do NO, maliny a do boserona, ako tu radil niekto vyššie. Pre začiatočníkov to podla mna nie sú vhodne plemena. Tu už človek musí vedieť pracovať so psom aby z neho aj niečo bolo. Najmä cez pubertu a najmä so psom. Suky si až tak hlavu nestavaju v puberte, ale tiež sa na to spoľahnúť nedá.
Ak na psa nemáte čas a predsa len potrebujete niečo na ochranu majetku, pasenie oviec a nepotrebujete sa toľko kontaktovať pouvazujte o estrelskom pastierskom psovi, pripadne o slovenskom cuvacovi (ale kupovala by som len od overeného chovateľa, lebo to je už ostrý pes, radšej by som siahla po suke s tým nech chovateľ vyberie pokojnejšiu povahu).

lesnížínka
napsal(a):
Tak mne napadá...a co šeltie? Nemám s tímto plemenem nejmenší zkušenost, ale slýchám na ni chválu a k dětem by byla vzhledem k velikosti ještě lepší.
Jako aby se se psem nebáli jít potmě? Co by asi tak šeltie dělala, kdyby k něčemu došlo? Vždyť neodradí ani vzhledem, ani velikostí...
napsal(a):
Jako aby se se psem nebáli jít potmě? Co by asi tak šeltie dělala, kdyby k něčemu došlo? Vždyť neodradí ani vzhledem, ani velikostí...
Štěkala? Samozřejmě nevím, jestli šeltie i hlídá, či je ostražitější k cizím. Já mám celkem velkého psa, ale rozhodně bych na jeho obranu nespoléhala(ani ho k tomu nemám).
Seltia k deťom a na pasenie ok ale to je asi tak všetko. Otázka skôr je či mam možnosť so psom absolvovať cvicak, a či môže byt s rodinou, alebo bude skôr vonku. Od toho sa da odpichnúť. Ak cvicak nepripadá do úvahy a pes ma byt vonku treba pozerať staré ovčiarske plemena. Keď sú doma deti musím vyberať niečo menej ostré ideálne nie moc veľké a skôr suku ako psa. Estrelsky pes je ideálny. Určite však nie kaukazak, aziat a pod.
Ak mam čas sa psovi venovať pokojne aj no ale tiež z neho nebude komisár Rex. Na to treba veľa času stráveného na cvicaku ! Tiež sa sám nenaučí pásť a tažko odhadnúť či bude mat pracak k tomu vlohy (to iste platí pre maliny, boserony, chodske psy...).

lesnížínka
napsal(a):
Štěkala? Samozřejmě nevím, jestli šeltie i hlídá, či je ostražitější k cizím. Já mám celkem velkého psa, ale rozhodně bych na jeho obranu nespoléhala(ani ho k tomu nemám).
A je štěkot šeltie odrazující?
To já na obranu svého psa spoléhám. Proč taky ne, na kavkazanku, že... A spoléhala jsem i na samojeda. Věřím (podle různých náznaků) že by mě bránil.

jarka.covaci
napsal(a):
Samojed by nemal útočit na človeka, takého sanoveho psa by totiž na mieste utratili.
Pozor! Obrana není útok! Nepleťte si to!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
saola
napsal(a):
No, rozhodně bych si nedovolila takhle paušalizovat. Jak myslíte, že bydlí belgičáci (malinois) u ozbrojených složek? Grabštejn, věznice, policejní psi? Bydlí v kotcích s tím, že denně pracují.
Jak bydlí belgičáci u ozbrojených složek vím myslím líp než Vy, vzhledem k tomu, že tam mám řadu svých odchovů. A představte si, že z větší části si je psovodi berou domů, a na psinci jsou jen ve službě
Jen mi jaksi uniká Vaše srovnání služebního belgičáka, který má adekvátní prácovní vytížení, a je v rukách profesionálního psovoda, s belgičákem co si ho pořídí laik, a tráví celý den zavřený v zwingeru...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja som ten kotec pochopila ako normalne byva, ze pes sice bez poriadneho zamestnania, ale vacsinu casu volno po zahrade a s rodinou.
Teda ze je to az tak zle som netusila, mi neprisli chlpati az tak hrozni - ale zas ja som stretla len tych co cvicia, ci uz na obranach alebo na agi, ziadnych cistych vystavakov.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
L(phi)
napsal(a):
Ja som ten kotec pochopila ako normalne byva, ze pes sice bez poriadneho zamestnania, ale vacsinu casu volno po zahrade a s rodinou.
Teda ze je to az tak zle som netusila, mi neprisli chlpati az tak hrozni - ale zas ja som stretla len tych co cvicia, ci uz na obranach alebo na agi, ziadnych cistych vystavakov.
Paní píše toto:
Pes bude celoročně venku v zatepleném kotci, popř. boudě, popř. v mraze ve garáži atd...,
takže tam nepočítají s tím, že byl pes řádným členem rodiny, a do těchto podmínek se belgičák (žádný) nehodí.
Mlsná koza
napsal(a):
Aussíka bych na pasení dětí moc nedoporučovala - ono se to mezi veřejností moc nelíbí :D Ale moji aussíci naše děti pasou, takže i to lze :D Můj šestiletý syn si se smečkou osmi australáků pohodlně poradí - nakrmí je, pošle do kotců, pomůže s vyčesáním, se sbíráním bobků, atd... K ovcím je aussík super taktéž - jen je třeba - stejně jako u těch dětí - vybrat psa s vlohou... Hledejte rodiče, kteří mají herding instinct - příklad - naši psi sice nemají složené zkoušky, ale jsou v praxi použití daňků, které chová švagr. I s polodivokými daňky si většina naší smečky pohodlně poradí. Většina z nich samozřejmě byla už i u "tradičních" ovcí :) S dětmi je to o tom, aby s nimi štěně u chovatele vyrůstalo, protože aussík je plemeno velmi specifické a pokud má s dětmi nějakou špatnou zkušenost, špatně se to dává do kupy... To, co by se vám dále hodilo je hlídací instinkt aussíka... Jsou to vynikající (ale velmi hlasití) hlídači, schopní zasáhnout (opět vlastní zkušenost). Celoročně venku samozřejmě super, mí psi když musí být doma, tak vyloženě trpí. Deset minut válení na gauči a už by zase šli ven, protože je jim tam prostě líp, doma je na ně moc teplo. Jinak přes noc jsou v kotcích, přes den ve výběhu plus procházky, cvičení, coursing, blbinky, výstavy...
negativa? víceméně to, co jsem vyjmenovala výše - herding instinct, hlídací instinkt... Pokud má štěně vlohu a vy máte malé děti, musíte ho naučit, když už děti začne pást, aby je neštípal jako ovce :D U hlídacího instinktu je problém, že v určitém věku někteří psi začnou hlídat všechno, co si usmyslí, že je jejich... Ne před rodinou, ale před cizími. Pes pak hlídá třeba i papírek od žvýkaček, pokud se mu líbí a může to způsobit dost problémů, když s tím nepočítáte.
Pokud se rozhodnete pro aussíka, vybírejte pečlivě - ZDRAVÍ je to, co vás musí zajímat především... ne barva, ne ocas, ne tituly, ale zdraví. Máte ovce, takže vybírejte rozhodně psa, který bude MDR clear - MDR je citlivost na určitý typ léčiv a mezitím je i odčervovací prostředek na ovce a hospodářská zvířata... Pokud vám takový aussík sežere např bobky čerstvě odčervené ovce, může to pro něj dopadnout tragicky. Ale většina chovatelů vám bohužel řekne, že MDR přenašeč nebo dokonce postižený pes má plnohodnotný život a že se to nemá řešit, protože je to jen nesmysl - nevěřte tomu.
S entebušem neporadím, znám osobně jen dva - jedna fena je špičkový domácí mazlíček, druhý je nezvladatelný debil-pes...
napsal(a):
Pozor! Obrana není útok! Nepleťte si to!
Ja si to nepletiem, akýkoľvek prejav agresivity u saňových psov voči človeku bol vždy dostatočný dôvod na utratenie. Eskymák si nemohol dovoliť mať takého psa. To mám od chovateľky samojedov. Kedysi som o ňom uvažovala, ale na mňa sú severania až moc samostatné psy. Dnes by ho len vylúčili z chovu. Ostatne táto stránka sa u týchto psov nikdy nerozvíja. Takže asi žiadny rukáv ani nič podobné. Čo s týka obranného postaoja, tak medzi vás a iného človeka sa vie postaviť aj kólia, no nikdy vás neobráni tak, ako k tomu vedený NO, RTW...
Inak súhlasím s Inspektorem, Belgičák do kotca (najskôr malina) je totálne odveci.
Proste ak má byť pes odkázaný sám na seba treba pozerať iné psy. Nie plemená, ktoré boli šľachtené na intenzívnu spoluprácu s človekom. Niečo čo je samostatné, ale ešte stále to nie je také ostré, že by to prerástlo človeku cez hlavu. Preto je vhodnejšie pti takýchto plemenách skôr siahnuť po suke.

aneleh
napsal(a):
Aussíka bych na pasení dětí moc nedoporučovala - ono se to mezi veřejností moc nelíbí :D Ale moji aussíci naše děti pasou, takže i to lze :D Můj šestiletý syn si se smečkou osmi australáků pohodlně poradí - nakrmí je, pošle do kotců, pomůže s vyčesáním, se sbíráním bobků, atd... K ovcím je aussík super taktéž - jen je třeba - stejně jako u těch dětí - vybrat psa s vlohou... Hledejte rodiče, kteří mají herding instinct - příklad - naši psi sice nemají složené zkoušky, ale jsou v praxi použití daňků, které chová švagr. I s polodivokými daňky si většina naší smečky pohodlně poradí. Většina z nich samozřejmě byla už i u "tradičních" ovcí :) S dětmi je to o tom, aby s nimi štěně u chovatele vyrůstalo, protože aussík je plemeno velmi specifické a pokud má s dětmi nějakou špatnou zkušenost, špatně se to dává do kupy... To, co by se vám dále hodilo je hlídací instinkt aussíka... Jsou to vynikající (ale velmi hlasití) hlídači, schopní zasáhnout (opět vlastní zkušenost). Celoročně venku samozřejmě super, mí psi když musí být doma, tak vyloženě trpí. Deset minut válení na gauči a už by zase šli ven, protože je jim tam prostě líp, doma je na ně moc teplo. Jinak přes noc jsou v kotcích, přes den ve výběhu plus procházky, cvičení, coursing, blbinky, výstavy...
negativa? víceméně to, co jsem vyjmenovala výše - herding instinct, hlídací instinkt... Pokud má štěně vlohu a vy máte malé děti, musíte ho naučit, když už děti začne pást, aby je neštípal jako ovce :D U hlídacího instinktu je problém, že v určitém věku někteří psi začnou hlídat všechno, co si usmyslí, že je jejich... Ne před rodinou, ale před cizími. Pes pak hlídá třeba i papírek od žvýkaček, pokud se mu líbí a může to způsobit dost problémů, když s tím nepočítáte.
Pokud se rozhodnete pro aussíka, vybírejte pečlivě - ZDRAVÍ je to, co vás musí zajímat především... ne barva, ne ocas, ne tituly, ale zdraví. Máte ovce, takže vybírejte rozhodně psa, který bude MDR clear - MDR je citlivost na určitý typ léčiv a mezitím je i odčervovací prostředek na ovce a hospodářská zvířata... Pokud vám takový aussík sežere např bobky čerstvě odčervené ovce, může to pro něj dopadnout tragicky. Ale většina chovatelů vám bohužel řekne, že MDR přenašeč nebo dokonce postižený pes má plnohodnotný život a že se to nemá řešit, protože je to jen nesmysl - nevěřte tomu.
S entebušem neporadím, znám osobně jen dva - jedna fena je špičkový domácí mazlíček, druhý je nezvladatelný debil-pes...
To je moc hezky popsaný australák. Předpokládám, že ovčák.
Vaši mají velkou výhodu v tom, že "ich je vel'a".

jarka.covaci
napsal(a):
Ja si to nepletiem, akýkoľvek prejav agresivity u saňových psov voči človeku bol vždy dostatočný dôvod na utratenie. Eskymák si nemohol dovoliť mať takého psa. To mám od chovateľky samojedov. Kedysi som o ňom uvažovala, ale na mňa sú severania až moc samostatné psy. Dnes by ho len vylúčili z chovu. Ostatne táto stránka sa u týchto psov nikdy nerozvíja. Takže asi žiadny rukáv ani nič podobné. Čo s týka obranného postaoja, tak medzi vás a iného človeka sa vie postaviť aj kólia, no nikdy vás neobráni tak, ako k tomu vedený NO, RTW...
Inak súhlasím s Inspektorem, Belgičák do kotca (najskôr malina) je totálne odveci.
Proste ak má byť pes odkázaný sám na seba treba pozerať iné psy. Nie plemená, ktoré boli šľachtené na intenzívnu spoluprácu s človekom. Niečo čo je samostatné, ale ešte stále to nie je také ostré, že by to prerástlo človeku cez hlavu. Preto je vhodnejšie pti takýchto plemenách skôr siahnuť po suke.
Nebaví mě se s vámi dohadovat, tak ještě jednou a naposledy - obrana není agresivita. Každý pes má tendenci si bránit to, co považuje za své, tedy i pána. Jakou účinnost by měla obrana prováděná samojedem, který nikdy nebyl na obranu cvičen, takže by jednal pouze pudově, při napadení jeho pána, nelze říct.
Samojeda jsem měla a tak vím o čem mluvím, určitě víc než vy.
napsal(a):
Nebaví mě se s vámi dohadovat, tak ještě jednou a naposledy - obrana není agresivita. Každý pes má tendenci si bránit to, co považuje za své, tedy i pána. Jakou účinnost by měla obrana prováděná samojedem, který nikdy nebyl na obranu cvičen, takže by jednal pouze pudově, při napadení jeho pána, nelze říct.
Samojeda jsem měla a tak vím o čem mluvím, určitě víc než vy.
Nebaví vás sa natahovať a robíte to. Ok. Mne je to v zasade úplne jedno. Kazdy si hovori svoje. Neviem čomu hovoríte obrana. Ja som ešte nikdy nevidela severana aby bránil človeka, ale keď budem najbližšie na výstave spýtam sa či je to vôbec reálne. Zrejme každý z nás si obranu predstavuje inak.

jarka.covaci
napsal(a):
Nebaví vás sa natahovať a robíte to. Ok. Mne je to v zasade úplne jedno. Kazdy si hovori svoje. Neviem čomu hovoríte obrana. Ja som ešte nikdy nevidela severana aby bránil človeka, ale keď budem najbližšie na výstave spýtam sa či je to vôbec reálne. Zrejme každý z nás si obranu predstavuje inak.
Tak ještě jinak - když půjdu se samojedem a někdo by mne napadl, věřím, že se můj pes nebude jen dívat, ale pomůže mi ubránit se. Takovou situaci jsem naštěstí nikdy nezažila, ale podle určitých indicií si troufám tohle myslet. Možná jsem naivní, každopádně se ten předpoklad nedá nijak ověřit, samojed už dávno nežije.

napsal(a):
Tak ještě jinak - když půjdu se samojedem a někdo by mne napadl, věřím, že se můj pes nebude jen dívat, ale pomůže mi ubránit se. Takovou situaci jsem naštěstí nikdy nezažila, ale podle určitých indicií si troufám tohle myslet. Možná jsem naivní, každopádně se ten předpoklad nedá nijak ověřit, samojed už dávno nežije.
Tak tak, nedovedu si představit, že by můj pes šel do konfliktu se člověkem, ale v případě napadení mě o tom celkem nepochybuju. Ale doufám, že to nebudu muset nikdy otestovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
No, ono je to s tou obranou v případě napadení většinou trošku jinak - pes na vodítku totiž ve skutečnosti vůbec nebrání pána, ale sám sebe. Většina psů neobranářských plemen (+ i hromada těch "obranářských) by se totiž raději zdekovala, než jít do konfliktu s útočníkem, ale vodítko jim brání v útěku, tak se holt musí bránit
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, ono je to s tou obranou v případě napadení většinou trošku jinak - pes na vodítku totiž ve skutečnosti vůbec nebrání pána, ale sám sebe. Většina psů neobranářských plemen (+ i hromada těch "obranářských) by se totiž raději zdekovala, než jít do konfliktu s útočníkem, ale vodítko jim brání v útěku, tak se holt musí bránit
Tak to je opravdu hodně zjednodušený a pokřivený pohled na věc. I pes na volno bez jakéhokoliv pracovního výcviku je schopen bránit pána, to není o plemeni, ale o povaze konkrétního jedince.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
saola
napsal(a):
Tak to je opravdu hodně zjednodušený a pokřivený pohled na věc. I pes na volno bez jakéhokoliv pracovního výcviku je schopen bránit pána, to není o plemeni, ale o povaze konkrétního jedince.
A kdo mluvil o nějakém výcviku? Pes, který brání i navolno, ten opravdu brání svého pána, ale většina psů, kteří nemají hlídání v povaze, a navíc ani takovou vazbu na člověka (řeč je tu o seveřanech) do toho nepůjde, pokud nebude vyloženě muset.
Vámi výše vzpomenuté neobranářské plemeno může být i pudl, jezevčík, jorkšír, vipet, malá kříženka špice...tito jmenovaní do toho šli, jedná se o psy mé nebo mých známých v průběhu let. Většina normálních psů, kteří se svým majitelem dlouhá léta žijí, obvykle správně vyhodnotí situaci a zasáhne, otázkou je samozřejmě technika psa a míra zneškodnění pachatele, ale i prokousnutý kotník (výš pes bohužel nedosáhl) nebo kalhoty, či jen řvaní a naskakování na útočníka a motání se kolem má při obraně smysl.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já bych řekla, že by mě bránila i moje kokřice. Jak účinně, to je otázka ;)
Naše rodinné feny třeba vždycky "brání" jedna druhou. Když na jednu někdo zavrčí, druhá se hned jde podívat, jestli není potřeba nějaký zásah. Rozhodně se nesnaží utéct. A nevidím důvod, proč by se nezastaly i svých lidí.
Jednou naše labradorka-popelnice vyžírala misku se zbytkama polotoulavým psům u hospody, těm se to samozřejmě nelíbilo a tak ji hnali pryč. Když doběhli až k nám, uviděla to moje čtyřměsíční kokřice, která hned pochopila situaci, a s "hrozivým" vrčením se rozeběhla proti třem velkým psům. No, byla ve mně malá dušička, ale psi to hned otočili. Hnala je až zpátky k hospodě. A to se v té době holky znaly teprve 14 dní.
Každopádně si myslím, že pokud si útočník vybírá náhodnou oběť, vybere si nějakou "bez komplikací", a že jakýkoliv pes už komplikace je. Pokud jde cíleně, tak už na velikosti záleží.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A kdo mluvil o nějakém výcviku? Pes, který brání i navolno, ten opravdu brání svého pána, ale většina psů, kteří nemají hlídání v povaze, a navíc ani takovou vazbu na člověka (řeč je tu o seveřanech) do toho nepůjde, pokud nebude vyloženě muset.
Presne tak. Severania sú dosť špecifickí. Čo som sa bavila s chovateľkou Samojedov, ona konkrétne ich má na canisterapiu. Osobne som bola veľmi prekvapená, ale vysvetlila mi, že majú absolútne potlačený pud byť útočný voči človeku, preto sú na túto prácu perfektní.
A z toho dôvodu mi veľmi nejde do hlavy, že by sa zrovna severan vedel postaviť na obranu pána. Mám dlhosrtsú kóliu. Rodinu miluje, ale hold obrániť by ma skôr dokázal náš jazvečík, ako ona. Nemá to v sebe. Jednak je to asi plemenom, jednak asi tým, že je suka, a jednak aj jej špecifickou povahou. Samozrejme už som videla aj kóliu zvládnuť IPO. No bol to pes, a pochybujem, že razantnosť zákroku bude zrovnateľná s NO, či malinou. To proste nikdy. A brať si severana, s úmyslom, že si ma obráni ak bude treba, tak to je pre mňa úlet. Ale v rámci plemena sa iste nájdu výnimky.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je seveřan a seveřan ve smyslu jedinec, ne v globálu plemeno. Pokud budu mít seveřany celoročně venku někde na úvazu nebo v kotcích, tak nebudou mít tak úzký vztah se svým pánem, svými lidmi, jako seveřan žijící v bytě, domku, nebo částečně v domku a částečně venku. Náš bydlel do roka v bytě, pak šest let částečně v domku a částečně na dvorku, a dalších skoro osm let zase v bytě. Vztah - vzájemné pouto - jsme měli velmi silné. Proto se domnívám, že by mu nebylo jedno, že mě někdo napadl a aktivně by se zapojil a bránil mě. Pes vycítí, že je jeho pán v ohrožení, vždyť psi nejsou žádní blbci.

Je už to hodně let a už tomu nevím moc hlavu a patu. Došlo k velmi nešťastné události, kdy byla zavražděna chovatelka psů, a právě teď už jen tuším, že to byl malamut, v místnosti, kde byla i fena. Právě se tenkrát probíralo, že tomu ani tak velký pes nedokázal zabránit.

jarka.covaci
napsal(a):
Presne tak. Severania sú dosť špecifickí. Čo som sa bavila s chovateľkou Samojedov, ona konkrétne ich má na canisterapiu. Osobne som bola veľmi prekvapená, ale vysvetlila mi, že majú absolútne potlačený pud byť útočný voči človeku, preto sú na túto prácu perfektní.
A z toho dôvodu mi veľmi nejde do hlavy, že by sa zrovna severan vedel postaviť na obranu pána. Mám dlhosrtsú kóliu. Rodinu miluje, ale hold obrániť by ma skôr dokázal náš jazvečík, ako ona. Nemá to v sebe. Jednak je to asi plemenom, jednak asi tým, že je suka, a jednak aj jej špecifickou povahou. Samozrejme už som videla aj kóliu zvládnuť IPO. No bol to pes, a pochybujem, že razantnosť zákroku bude zrovnateľná s NO, či malinou. To proste nikdy. A brať si severana, s úmyslom, že si ma obráni ak bude treba, tak to je pre mňa úlet. Ale v rámci plemena sa iste nájdu výnimky.
Dlouhosrsté kolie měly dřív do chovu povinnou zkoušku. Obrany zvládaly - musely.
Seveřana si nikdo nepořídí k obraně, to je snad naprosto jasné. Tohle tu nikdo nepsal.
Jéje, tady se to zase zvrhlo...
Pes pochopitelně nebude zavřený v kotci celodenně, jen jsem tím chtěla říct, že spávat určitě NEBUDE na gauči, i když i návštěva doma přes den není vyloučená.
Upřímně, moc se mi dlouhostrstí psi nelíbí...Tím myslím dlouhostrstou kolii. Také nechceme NO ani belgického... Spíše nějaké střední plemeno.
Se psem mám určitě i v plánu cvičák.
Nepotřebuji však, aby na někoho útočil, jde spíš o můj pocit, že nejsem sama.
Máte někdo zkušenosti ještě s APPENZELSKÝM salašnickým psem? Ten také připadá v úvahu...Díky.
Mlsná koza
Většina plemen nemá na cvičáku co pohledávat- většina plemen se totiž výcvikem neobhospodařuje.
K diskutujícím:
Celá řada pracovních plemen, za kynologicky normálních okolností, nikoho a nic proti člověku bránit nebude. Kynologicky normálními okolnostmi, míním slušný původ, normální výchovu, či odborně akceptovatelný přístup k těmto zvířatům. Na předstíraný útok člověka- na ně samé, reagují submisivně přátelsky. Potrestat a pravděpodobně i zmlátit je může kupodivu úplně cizí člověk a (balu) nebude to nejspíš tím, že by jim to bylo jedno. Dále jsou běžně diskutovány případy, kdy vesele skotačili okolo, zatímco jejich psovod dostával nakládačku. To mluvím o standardním chování plemen vyloženě odvážných (například o vybraných plemenech davičů, stavěčů a býkohryzů).
Tím vším ovšem nechci říct, že jsou to zvířata jako stvořená pro nevědomé. Výchovou míním (plemenně příslušný) sofistikovaný rozvoj a slušným původem- jednoho elitního chovatele (jedno elitní krytí), za mnoha předchozími.
napsal(a):
Je už to hodně let a už tomu nevím moc hlavu a patu. Došlo k velmi nešťastné události, kdy byla zavražděna chovatelka psů, a právě teď už jen tuším, že to byl malamut, v místnosti, kde byla i fena. Právě se tenkrát probíralo, že tomu ani tak velký pes nedokázal zabránit.
Byla to chovatelka haskounků paní Andrýsková
jarka.covaci
napsal(a):
V tomto s váma souhlasím, mám totiž samojeda Myslím, že on něco jako útok vůbec nechápe. i když si něco udělám: rozseknu lýtko srpem, zařvu, teče mi krev, nikdy na to nereaguje. Nehledá, který ha.zl to paničce udělal V noci si vykračuje, nikdy nezpozorní, když jde někdo proti nám a já sotva vidím nějakou siluetu, pes ani brvou nehne. Kdyby na mne někdo hupsnul, já vřeštěla myslím, že by si myslel, že je to hra

Huskyjanina
napsal(a):
Byla to chovatelka haskounků paní Andrýsková
Dík, čekala jsem, že to někdo upřesní. Byla to tehdy hodně ošklivá záležitost a bohužel tam figuroval i fakt, že fena chovatelku nebránila.

napsal(a):
Dík, čekala jsem, že to někdo upřesní. Byla to tehdy hodně ošklivá záležitost a bohužel tam figuroval i fakt, že fena chovatelku nebránila.
Nebránila. Ani už nevím, jestli toho vraha chytili.
Proto jsem psala, že doufám že by mě samojed bránil a že usuzuji z náznaků. Nikdy k žádné konfrontaci nedošlo a já jsem samozřejmě ráda.

napsal(a):
Nebránila. Ani už nevím, jestli toho vraha chytili.
Proto jsem psala, že doufám že by mě samojed bránil a že usuzuji z náznaků. Nikdy k žádné konfrontaci nedošlo a já jsem samozřejmě ráda.
Vraha chytili, byl to mladík, kterému chovatelka nechala štěně na splátky a jemu už se to nechtělo doplácet. Jenže k tomu odhalení došlo až následně, vlastně náhodou trpělivou prací
kriminalistky (?), v době kdy za tu vraždu už seděl manžel chovatelky. Psala jsem hned v úvodu, že to byla hodně ošklivá a nešťastná událost.

napsal(a):
Vraha chytili, byl to mladík, kterému chovatelka nechala štěně na splátky a jemu už se to nechtělo doplácet. Jenže k tomu odhalení došlo až následně, vlastně náhodou trpělivou prací
kriminalistky (?), v době kdy za tu vraždu už seděl manžel chovatelky. Psala jsem hned v úvodu, že to byla hodně ošklivá a nešťastná událost.
To je síla! Já jsem si pamatovala jen tu vraždu, to další už ne. Díky za upřesnění.

napsal(a):
To je síla! Já jsem si pamatovala jen tu vraždu, to další už ne. Díky za upřesnění.
Tak ještě upřesním : Chovatelky manžel nebyl nakonec nikdy odsouzen, figuroval jen jako hlavní podezřelý a tím, že se kriminalisté upnuli na něho, jim skutečný vrah hodně dlouho unikal a nakonec důkazem byla až DNA. A hlavně na hlavního podezřelého všichni ( včetně rodiny) nahlíželi jako na vraha.
napsal(a):
Tak ještě upřesním : Chovatelky manžel nebyl nakonec nikdy odsouzen, figuroval jen jako hlavní podezřelý a tím, že se kriminalisté upnuli na něho, jim skutečný vrah hodně dlouho unikal a nakonec důkazem byla až DNA. A hlavně na hlavního podezřelého všichni ( včetně rodiny) nahlíželi jako na vraha.
Oba jsem znal osobně, dokonce za mnou byli i z kriminálky, páč jsem asi 3 týdny před tím u nich byl na krytí (Zdenka měla půjčeného psa z Holandska) odehrálo se to v létě 1990...
Ten blb ji uškrtil šňůrou od videa...už je venku
Tonda (Andrýsek) byl dlouho podezřelý...páč měli doma občas Itálii
pak mi ještě pár let psal a volal, páč psi byli doménou její a on o tom věděl málo...
měla ch.s. Děti severu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
lupus4
napsal(a):
Ještě dodatek, ta fenka, co u toho byla (Atakama ze Síbrtů) nebyla kotcová, žila v domě a toho krypla znala, protože byl z nedaleké vsi a byl u A. častým hostem...už i před koupí štěněte, takže "zasáhnout" ji ani nenapadlo...což dle "expertů" přitěžovalo Tondovi...
To by mě zajímalo, co to bylo za experty
Když jsem měla barzoje, tak taky nevěřím, že by mě feny bránily - byly moc mírumilovné a od nikoho nečekaly nic zlého, takže si myslím, že by ani nevěděly jak se člověku bránit.