Ahoj, mám ted necelý měsíc kastrovaného psa, jsou mu 2 roky, a vím, že existují granule pro kastrované psy. Mě osobně to přijde jako blbost, nebo jako když je eps zdravý a v pohodě, tak proč dávat ty, ale samozřejmě o tom nic nevím.
Jaký je v tom rozdíl? Proč je to dobré? A proč to vůbec existuje?
Kastrovaní psi mají jiný metabolismus a potřebují cca 10 - 20% méně energie než psi s nízkou nebo střední aktivitou. Aby nepřibrali na váze potřebují více pohybu, menší krmné dávky nebo stravu s nižším množstvím kalorií. Více informací naleznete v článku Jak určit denní krmnou dávku: https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/pruvodce-krmenim/jak-urcit-krmnou-davku
Na trhu naleznete množství krmiv s nižším obsahem metabolizovatelné energie. Jsou určeny pro redukci váhy, kastrované psy a psí seniory. Vyhněte se krmivům s velkým obsahem sacharidů. Volte krmiva s vyšším obsahem bílkovin a přiměřeným množstvím tuku. Vybrat si můžete na stránkách vse-o-krmivech.cz. Je to nekomerční portál. Naleznete v něm stovky recenzí a hodnocení krmiv. Zde malý výběr granulí vhodných pro kastrovaného psa: https://vse-o-krmivech.cz/listing-comparison?id=171,273,263,291,298,38.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dělá se to proto, že kastrovaní psi mají všeobecně sklon k tloustnutí, takže ty granule speciálně pro ně jsou "hubené".
Pokud vám pes netloustne, vůbec to nemusíte řešit.
Můj celoživotní hubeňour žral celej život normální granule před kastrací i po ní, než jsme přešli na krmení masem.
Granule pro kastrované psy jsou většinou bezobilné(alespoň těch lepších značek) už se pochopilo, že místo obilí(po kterém se tloustne) je lepší tam dát víc masa a víc zeleniny. Takže když vyberete kvalitní značku(namátkově jsem narazila třeba na essentiale) neměl by být problém. Úplně nejlepší ovšem bude, když se vybodnete na granule a to maso se zeleninou dáte psu sám(a). Jinak nevím, jak moc je to s tím metabolizmem kastrovaných psů pravda, protože mámy kastrovaná kříženka labradorky netloustne, kdežto sestřenky nekastrovaná kříženka labradorky je jak vepř. Když psa nebudete přecpávat a bude mít dostatek pohybu, tak tloustnout nebude. U psa je prostě pohyb na prvním místě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Jinak nevím, jak moc je to s tím metabolizmem kastrovaných psů pravda, protože mámy kastrovaná kříženka labradorky netloustne, kdežto sestřenky nekastrovaná kříženka labradorky je jak vepř"
U mýho psa jsem po kastraci zaregistrovala změnu od "zoufale nežravý" k "už někdy žere skoro normálně". Změna v přístupu ke žrádlu sice malá, ale významná.
Což u normálně žravých psů nebo popelnic může být po kastraci fakt nepříjemný :) Ale třeba to každej pes nemá, tuhle změnu.
lesnížínka
napsal(a):
Granule pro kastrované psy jsou většinou bezobilné(alespoň těch lepších značek) už se pochopilo, že místo obilí(po kterém se tloustne) je lepší tam dát víc masa a víc zeleniny. Takže když vyberete kvalitní značku(namátkově jsem narazila třeba na essentiale) neměl by být problém. Úplně nejlepší ovšem bude, když se vybodnete na granule a to maso se zeleninou dáte psu sám(a). Jinak nevím, jak moc je to s tím metabolizmem kastrovaných psů pravda, protože mámy kastrovaná kříženka labradorky netloustne, kdežto sestřenky nekastrovaná kříženka labradorky je jak vepř. Když psa nebudete přecpávat a bude mít dostatek pohybu, tak tloustnout nebude. U psa je prostě pohyb na prvním místě.
Ta, co tlouste, může mít problémy se sníženou funkcí štítné žlázy, což se u kastrátů stává velice často. Tam to bude chtít test a případné nasazení léků, pokud nedělá vaše matka nějakou velkou dietní chybu.
Mně taky nepřijde, že by psi po kastraci tloustli, u nás obě feny kastrované a ani jedna netloustne a pes půjde na kastraci brzo, a já očekávám podobný průběh.
Tety fena "po kastraci" přibrala, ale přibrala spíše po tom, co se přestěhovali do domu se zahradou a fena místo chození na procházkách začala trávit čas a "venčení" jen tím, že leží na zahradě a teta se strejdou nejsou schopní jí to vynahradit... Nehledě na to, že už před kastrací nebyla zrovna v nejlepší kondici.
scylla
napsal(a):
Ta, co tlouste, může mít problémy se sníženou funkcí štítné žlázy, což se u kastrátů stává velice často. Tam to bude chtít test a případné nasazení léků, pokud nedělá vaše matka nějakou velkou dietní chybu.
Naše kastrátka netloustne, protože je torpédo. Tloustne nekastrovaná fena - a ta má tedy i pohybu minimum.
scylla
napsal(a):
Bylo napsáno že právě tloustne ta nekastrovaná...by mě celkem zajímalo, z čeho vychází Vaše přesvědčení o tom, že kastrace se téměř rovná nemocné štítné žláze. Já co znám psy s nemocnou štítnou žlázou, tak jsou v drtivé většině případů nekastrovaní (a retrívři, což je predisponované plemeno). Jinak souhlasím s tím, že s kastrací se mění metabolismus, takže krmení je nutno víc hlídat.
Jak bylo řečeno výše, problém je, že kastrování psi mají tendence k tloustnutí. Dříve jsme mívali labradorky, obě holky po kastraci začaly přibírat, tak jsme tomu uzpůsobili krmivo (myslím, že dostávaly Brit Care pro psy s nadváhou + občas proklad tím masem a zeleninou) a hned to bylo lepší. Teď máme kluka bišonka a ten po kastraci téměř beze změny, takže granule neměním, tak snad to váš psík má stejně. :).
tuilindo
napsal(a):
Bylo napsáno že právě tloustne ta nekastrovaná...by mě celkem zajímalo, z čeho vychází Vaše přesvědčení o tom, že kastrace se téměř rovná nemocné štítné žláze. Já co znám psy s nemocnou štítnou žlázou, tak jsou v drtivé většině případů nekastrovaní (a retrívři, což je predisponované plemeno). Jinak souhlasím s tím, že s kastrací se mění metabolismus, takže krmení je nutno víc hlídat.
Z veterinárních statistik.