Pôrod "úzkej" fenky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2018 21:00
lybara

XXX.XXX.135.194

Dobrý večer, máme takmer 3 ročnú fenku labradora s PP, boli sme 1.x pripúšťať u dlhoročnej chovateľky, fenka mala vyšetrenú krv na progesterón, psa chcela, krásne stála, ale pes (mladý, pripúšťal len pár krát, aj to vraj zväčša inseminované) sa do nej nevedel dostať, resp. trafiť. Majiteľka teda hneď rozhodla, že bude inseminácia. Inseminácia prebehla dobre, ale po skončení nám povedala, že fena je úzka alebo má nejaké zrasty/ výrastky v pošve. Veterinárka povedala, že by to nemusel byť problém pri pôrode, už sme boli na sone, fenka je gravidná, pôrod nás čaká za cca.3 týždne. Nemáte nejaké skúsenosti s takýmto prípadom fenky s úzkou pošvou? Či môže veterinárka niekedy v termíne skontrolovať, či má naozaj nejakú prekážku v pôrodných cestách alebo ako postupovať. Ona sama povedala, že to celé mohol byť výmysel chovateľky, aby kvôli prevencii prenosu chorôb prebehla inseminácia, že fena je mohutná nevyzerá, že by mala mať akýkoľvek problém, ale vyšetriť ju teraz nechce, aby nevyvolala predčasný pôrod. Za akékoľvek info budeme vďační, je to naša prvá chovná fenka, tak sme zo všetkého vystrašení...

12.1.2018 21:10
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Myslím, že nemá smysl se stresovat a nervovat dopředu. Samozřejmě, Vaše fenka skutečně může mít nějaký problém. Jaká je ale pravděpodobnost, že to tak opravdu je? Třeba chovatelka skutečně nechtěla přiznat, že její pes je nezkušené, nešikovné „kopyto“ smajlík, a jen Vás zbytečně vystrašila.
Názor a přístup Vaší veterinářky se mi zdá rozumný a profesionální. Domluvte se s ní, na porod se dobře připravte, počítejte se všemi možnými i nemožnými variantami a až to přijde, uvidíte, co příroda přinese a čím Vaše fenka překvapí. Kdo je připraven, není ohrožen! Ničeho se nebojte, příroda si v naprosté většině případů poradí!

Jen příklad ze života:
Inseminoval jsem kamarádovi fenku ohaře (důvody nechci rozebírat). Byla tak neuvěřitelně úzká, že jsem do ní nedokázal dostat ani ukazovák, a to nemám nijak tlusté prsty. Připravoval jsem majitele na císař, strašil tragickými předpověďmi... Fena porodila ukázkově, bez nejmenších problémů, přirozeně a sama. smajlík smajlík

Neregistrovaný uživatel

12.1.2018 21:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lybara napsal(a):
Dobrý večer, máme takmer 3 ročnú fenku labradora s PP, boli sme 1.x pripúšťať u dlhoročnej chovateľky, fenka mala vyšetrenú krv na progesterón, psa chcela, krásne stála, ale pes (mladý, pripúšťal len pár krát, aj to vraj zväčša inseminované) sa do nej nevedel dostať, resp. trafiť. Majiteľka teda hneď rozhodla, že bude inseminácia. Inseminácia prebehla dobre, ale po skončení nám povedala, že fena je úzka alebo má nejaké zrasty/ výrastky v pošve. Veterinárka povedala, že by to nemusel byť problém pri pôrode, už sme boli na sone, fenka je gravidná, pôrod nás čaká za cca.3 týždne. Nemáte nejaké skúsenosti s takýmto prípadom fenky s úzkou pošvou? Či môže veterinárka niekedy v termíne skontrolovať, či má naozaj nejakú prekážku v pôrodných cestách alebo ako postupovať. Ona sama povedala, že to celé mohol byť výmysel chovateľky, aby kvôli prevencii prenosu chorôb prebehla inseminácia, že fena je mohutná nevyzerá, že by mala mať akýkoľvek problém, ale vyšetriť ju teraz nechce, aby nevyvolala predčasný pôrod. Za akékoľvek info budeme vďační, je to naša prvá chovná fenka, tak sme zo všetkého vystrašení...

Když pominu detail, že se podle chovatelského řádu NESMÍ inseminovat prvnička, tak bych chybu hledala spíš ve psovi. A popravdě řečeno, bych mladým psem, který není schopný ani nakrýt fenu určitě neinseminovala, protože si tím zaděláváte problémy do budoucnosti, a podílíte se na degeneraci plemene

12.1.2018 21:23
lybara

XXX.XXX.135.194

Vďaka za príklad, no s veterinárkou sme dohodnutí, že v prípade problému je hneď k dispozícii, je to naša známa. Pôrodu ako takého sa nebojíme, mám skúsenosti s pôrodmi francúzskych buldočkov, ktoré sú v tomto smere problematickejšie. Len nechceme niečo zanedbať, prípadne ju nechať zbytočne sa trápiť, ak by to fakt nešlo prirodzene. Tá chovateľka tiež spomínala, že ledva dala prst alebo 2 dnu, ale hovorila, že to nemusí byť problém, že aj také fenky porodili...

12.1.2018 21:32
lybara

XXX.XXX.135.194

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Když pominu detail, že se podle chovatelského řádu NESMÍ inseminovat prvnička, tak bych chybu hledala spíš ve psovi. A popravdě řečeno, bych mladým psem, který není schopný ani nakrýt fenu určitě neinseminovala, protože si tím zaděláváte problémy do budoucnosti, a podílíte se na degeneraci plemene

Ona si ním svoje feny kryje prirodzene, ale sama uznala, že oproti starým psom ešte nie je taký profík. Že radšej pristúpi k inseminácii než by sa zviazali nejak bolestivo, aby sa nezranil pes alebo fena pri tom. O neinseminovaní 1.x sme nepočuli, nie je to u niektorých plemien a v zahraničí bežná prax, resp. prečo? (Ja sa vyznám skôr do veľkých hosp. zvierat, tam to nikto u prvôstok nerieši, rada si rozšírim obzory).

Neregistrovaný uživatel

12.1.2018 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lybara napsal(a):
Ona si ním svoje feny kryje prirodzene, ale sama uznala, že oproti starým psom ešte nie je taký profík. Že radšej pristúpi k inseminácii než by sa zviazali nejak bolestivo, aby sa nezranil pes alebo fena pri tom. O neinseminovaní 1.x sme nepočuli, nie je to u niektorých plemien a v zahraničí bežná prax, resp. prečo? (Ja sa vyznám skôr do veľkých hosp. zvierat, tam to nikto u prvôstok nerieši, rada si rozšírim obzory).

Tomu, že její feny kryje přirozeně bych moc nevěřila - to by věděl, co má dělat. Spíš vás trochu tahala za nos
To, že se nesmí inseminovat jedinci, kteří se předtím nereprodukovali přirozeně je v chovatelském čádu ČMKU, a ten platí pro všechna plemena. Je to proto, aby se právě nezapojili do plemenitby vadní jedinci bez schopnosti přirozeného páření (což je jedna ze známek degenerace plemene).
Inseminace prvničky je možná pouze na vyjímku, a ta se dává jen v opravdu odůvodněných případech (např. pokud chcete inseminovat semenem od psa z druhé strany zeměkoule), ale ani tam ji dostat nemusíte. Já ji třeba nedostala ani na psa, který byl v Hong Kongu

12.1.2018 21:45
Dasvo

XXX.XXX.83.28

lybara napsal(a):

Řád FCI povoluje inseminaci pouze u zvířat, která se již reprodukovala přirozeně. Pokud chcete inseminovat prvničku, musíte požádat ČMKU o povolení a doložit důvody - třeba mražené semeno importované z JAR. Druhá věc je, že se tento zákaz zcela běžně nerespektuje a inseminace se provádí kdykoliv. (Mnozí chovatelé „cizí“ fenu výhradně inseminují a na přirozené krytí nejsou ochotní přistoupit.).

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2018 21:48

A pak se divíme, že psi jdou do kopru.

To fakt neexistuje jiný krycí pes vhodný pro vaší fenu, jen zvíře, které nemá správné pohlavní reflexy a nenakryje fenu, co mu stojí?

na nějakou úzkou a tak nevěřte.

mimochodem, pokud by to tak opravdu bylo a vaše fena není schopná přirozeného krytí kvůli nějaké deformaci, také není vhodná k chovu.

12.1.2018 22:01
lybara

XXX.XXX.135.194

Ďakujeme za informácie, no pes sa snažil, vyzeralo to nádejne, snáď potrebovali obaja len viac času sa oťukať. Táto chovná stanica nám bola odporúčaná z viacerých strán, ako jedna z naj na Slovensku, verili sme, že vedia čo robia. Za mňa je prirodzené krytie tiež rozumnejšia voľba, ale keď sme mali vybavené všetky papiere, precestovali kus Slovenska a nevedeli o zákaze inseminácie tak to dopadlo takto. Do budúcna budeme vedieť...

12.1.2018 23:09
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Je to stav, který se objevuje u psychicky labilních fen v cizím prostředí. pochva je křečovitě stažená a suchá. Feny většinou porodí bez problémů. Pokud budete krýt příště, zkuste se domluvit s majitelem psa a půjčte si ho 3-5 dní před krytím domů aby se s fenou seznámil. Pak to bude bez problémů. Můžete ji i sedovat.

12.1.2018 23:15

jahodapavel napsal(a):
Je to stav, který se objevuje u psychicky labilních fen v cizím prostředí. pochva je křečovitě stažená a suchá. Feny většinou porodí bez problémů. Pokud budete krýt příště, zkuste se domluvit s majitelem psa a půjčte si ho 3-5 dní před krytím domů aby se s fenou seznámil. Pak to bude bez problémů. Můžete ji i sedovat.

Počkat počkat, v čem přesně je sedace zvířete neschopného nechat se přirozeně nakrýt lepší než umělá inseminace?

v ničem, obojí obchází základní podstatu životaschopnosti. pokud zvíře není schopné přirozené reprodukce, pak se rozmnožovat prostě nemá.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2018 00:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

jahodapavel napsal(a):

Nevím jak Vy, ale já bych svého krycího psa nikomu nepůjčila domů ani na den, a k sedaci feny aby šla nakrýt se raději vyjadřovat nebudu vůbec. Nicméně, když vás tady tak čtu, tak se nedivím, že to rotvajleři dopracovali tam, kam to dopracovali

13.1.2018 08:24
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):

Je vidět, že chovatelé s PP jsou všichni znalí a odpovědní a myslí vždy na prospěch plemene...

13.1.2018 09:58

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nevím jak Vy, ale já bych svého krycího psa nikomu nepůjčila domů ani na den, a k sedaci feny aby šla nakrýt se raději vyjadřovat nebudu vůbec. Nicméně, když vás tady tak čtu, tak se nedivím, že to rotvajleři dopracovali tam, kam to dopracovali

Tohle je jeden z faktorů

13.1.2018 10:17
katkaa1

XXX.XXX.91.43

lybara napsal(a):
Ďakujeme za informácie, no pes sa snažil, vyzeralo to nádejne, snáď potrebovali obaja len viac času sa oťukať. Táto chovná stanica nám bola odporúčaná z viacerých strán, ako jedna z naj na Slovensku, verili sme, že vedia čo robia. Za mňa je prirodzené krytie tiež rozumnejšia voľba, ale keď sme mali vybavené všetky papiere, precestovali kus Slovenska a nevedeli o zákaze inseminácie tak to dopadlo takto. Do budúcna budeme vedieť...

Kryli ste fenku prvýkrát, je to úplne normálne že bola trocha v strese "stiahnutá" a tiež si myslím, že to chcelo iba viac času a kľud. S tým mala ale majiteľka krycieho psa rátať. Niektorí chovatelia sú ešte aj v tomto uponáhľaní a všetko chcú šup-šup a radšej nainseminujú aby mali istotu.. Ja som sa raz od takého jedného drzo otočila, tiež fena prvnička, po príchode žiadne zoznámenie, krytie v štýle tu ju postavte a podržte, ja donesiem psa na vodítku a ideme na to. Fena samozrejme vystrašená, po dvoch pokusoch kedy sa mu vytrhla lebo ju to samozrejme zabolelo tak pán vyhlásil že sa bude inseminovať lebo fena je úzka a nechce riskovať zranenie a nemáme na to predsa celý deň.. no ja som celý deň mala tak som sa poďakovala a išli sme domov. Ďalšie krytie aj pôrod prebehli bez problémov.

13.1.2018 12:44
lybara

XXX.XXX.135.194

katkaa1 napsal(a):
Kryli ste fenku prvýkrát, je to úplne normálne že bola trocha v strese "stiahnutá" a tiež si myslím, že to chcelo iba viac času a kľud. S tým mala ale majiteľka krycieho psa rátať. Niektorí chovatelia sú ešte aj v tomto uponáhľaní a všetko chcú šup-šup a radšej nainseminujú aby mali istotu.. Ja som sa raz od takého jedného drzo otočila, tiež fena prvnička, po príchode žiadne zoznámenie, krytie v štýle tu ju postavte a podržte, ja donesiem psa na vodítku a ideme na to. Fena samozrejme vystrašená, po dvoch pokusoch kedy sa mu vytrhla lebo ju to samozrejme zabolelo tak pán vyhlásil že sa bude inseminovať lebo fena je úzka a nechce riskovať zranenie a nemáme na to predsa celý deň.. no ja som celý deň mala tak som sa poďakovala a išli sme domov. Ďalšie krytie aj pôrod prebehli bez problémov.

No, nechali ich najprv spolu trošku pobehať, fena nevyzerala v strese, ona je celkovo taká pohodáčka, ktorú nič nerozhádže. Ale potom to bolo presne v tomto štýle- na vodítku a keď sa to nepodarilo na 3. výskok tak za 2 minúty bolo rozhdonuté- inseminácia, pri tej už v strese teda bola...Ach jo, verili sme, že je to relatívne bežný postup, nechceli sme jej do toho kecať bez skúseností

13.1.2018 21:26
katkaa1

XXX.XXX.91.43

lybara napsal(a):
No, nechali ich najprv spolu trošku pobehať, fena nevyzerala v strese, ona je celkovo taká pohodáčka, ktorú nič nerozhádže. Ale potom to bolo presne v tomto štýle- na vodítku a keď sa to nepodarilo na 3. výskok tak za 2 minúty bolo rozhdonuté- inseminácia, pri tej už v strese teda bola...Ach jo, verili sme, že je to relatívne bežný postup, nechceli sme jej do toho kecať bez skúseností

No teraz to je už jedno nakryté máte tak sa tešte na šteniatka :) Veterinára treba mať zabezpečeného pri pôrode tak či tak a keby bol nejaký problém budete to riešiť potom keď nastane. Držím palce

Přidejte reakci

Přidat smajlík