Dobrý den,
ráda bych se zeptala na zkušenosti s potvrzením březosti sonem. Mám fenku NO a minulý čtvrtek kdy byla 26.den od kryti jsme byli na sonu a vet nám řekl že nic nevidí a březí neni . Fenka byla nakrytá zkušeným psem a i jsme překryli. Máte někdo prosím zkušenost že by vet vyloučil březost a spletl se?
Děkuji za vaše reakce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lilienka
napsal(a):
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na zkušenosti s potvrzením březosti sonem. Mám fenku NO a minulý čtvrtek kdy byla 26.den od kryti jsme byli na sonu a vet nám řekl že nic nevidí a březí neni . Fenka byla nakrytá zkušeným psem a i jsme překryli. Máte někdo prosím zkušenost že by vet vyloučil březost a spletl se?
Děkuji za vaše reakce.
No, styk ještě neznamená, že je březost.
jinak březost si lze těžko s něčím splést. ke určení feny jako jalové, pokud je březí, může dojít v několika specifických případech: vyšetření proběhlo příliš brzo na méně citlivém přístroji - 26. den by ale mělo být všechno vidět i na starém sonu - fena měla střeva naplněná plynem a obraz byl proto nepřehledný s menším množstvím plodů, nebo opět, malé množství plodů je uloženo třeba poměrně vepředu velké feny a vyšetření bylo jen zběžné.
pokud ale plynatá nebyla a veterinář prohlédl všechna místa v břiše, kde může být i děloha, tak spíš prostě březí není. Stává se to, nic vzácného. Můžete zkusit zopakovat sono za týden, ale velké naděje si spíš nedělejte.
Stalo se mi... jeli jsme tisíc km na krytí, byl správný čas, výborný progesteron, fena ve výborné kondici, ochotná, sama už zkušená, těšila se, pes výborný plemeník, který přesně věděl co a jak, ověřený a plodný. A když jsme přijeli na sono, fena byla prázdná... Faleška jak z učebnice, včetně chystaného porodu. Jezdím na sono vždy přesně 28.den, bez vyjímky. Máme tak velkou jistotu, že dokážeme štěńátka i poměrně přesně spočítat.
Aktuálně čekám, až ta fena začne hárat znova (jedno hárání jsem jí nechala v klidu odhárat) a pojedeme za tím psem znova - jednak mě zajímá, zda si prostě nesedli a jednak bych po něm moc chtěla mít štěńata doma a vybrat si pokračovatelku krve...
Takže i za ideálních podmínek to prostě nemusí klapnout. Před rokem a půl jsme zase jeli spíš pět minut po dvanácté, než včas a fena (jiná) zabřezla a měla nádherný vrh.
Být vámi, zopakuju sono kolem 40.dne od krytí, pak už by měla být vidět i štěňata "schovaná" v děložních rozích. Pokud ani tak nenajdete, pak si myslím, že máte jistotu, že to neklaplo...
Určite choďte o týždeň ešte na kontrolné sono, teoreticky sa mohlo stať, že fena zabrezla aj neskôr, dajme tomu 4 deň po poslednom krytí, semeno toľko v pohode vydrží ak zovulovala neskôr. Potom by mohlo byť ešte na sono skoro. Alebo môže byť šteniat málo, jedno či dve a veterinár ich mohol aj prehliadnuť ak boli niekde "schované." Náš veterinár sám doporučí kontrolné sono ak na prvom nič nenájde už len pre istotu. Dokonca je v cene tak za to druhé už ani neplatíme.