Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2018 18:00
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Pracuji jako pošťačka, psy máme doma. Od mala mám psy ráda. Ale při mé práci mě psy nesnášejí, chápu to. Dneska se mi stala dost nepříjemná věc. A přemýšlím jak to vyřešit, ale asi to nemá řešení. Jdu k důchodkyni s důchodem. Mladí mají fenu SAO, prý moc hodnou, nikdy nikoho nepokousala, vždy zavřená. Zazvoním u vrat, přejdu dvůr. Babička mě zve dál, vyjdu asi čtyři schůdky a opřu si desky o zábradlí. Najednou paní povídá, počkejte dojdu si pro občanku. Stojím mezi dveřmi a najednou za mnou fena zařve, utíkám dovnitř, fena mi roztrhala kalhoty pod zadkem a chytla mě za nohu. Rychle zavírám dveře a křičím Vy máte puštěného psa? Babička si myslela že je zavřená. V tom ze dvora přijde mladá a povídá, že byla s fenou na zahradě a venčila ji. Jinak pes žije zavřený v boudě. Musela jsem na ošetření, na šití to nebylo. Bohužel jsme museli kontaktovat i policii. A jak to pro mě dopadlo. Můžu si za to sama. Mám být ráda že to dopadlo takhle. SAO se mi vždy líbil vím co dokáže. Takže když půjdete k někomu na návštěvu a jiný člen rodiny náhodou pustí psa a pokouše Vás. Můžete si za to vlastně sami, protože jste na jejich pozemku...

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2018 18:09

tetrivek napsal(a):
Pracuji jako pošťačka, psy máme doma. Od mala mám psy ráda. Ale při mé práci mě psy nesnášejí, chápu to. Dneska se mi stala dost nepříjemná věc. A přemýšlím jak to vyřešit, ale asi to nemá řešení. Jdu k důchodkyni s důchodem. Mladí mají fenu SAO, prý moc hodnou, nikdy nikoho nepokousala, vždy zavřená. Zazvoním u vrat, přejdu dvůr. Babička mě zve dál, vyjdu asi čtyři schůdky a opřu si desky o zábradlí. Najednou paní povídá, počkejte dojdu si pro občanku. Stojím mezi dveřmi a najednou za mnou fena zařve, utíkám dovnitř, fena mi roztrhala kalhoty pod zadkem a chytla mě za nohu. Rychle zavírám dveře a křičím Vy máte puštěného psa? Babička si myslela že je zavřená. V tom ze dvora přijde mladá a povídá, že byla s fenou na zahradě a venčila ji. Jinak pes žije zavřený v boudě. Musela jsem na ošetření, na šití to nebylo. Bohužel jsme museli kontaktovat i policii. A jak to pro mě dopadlo. Můžu si za to sama. Mám být ráda že to dopadlo takhle. SAO se mi vždy líbil vím co dokáže. Takže když půjdete k někomu na návštěvu a jiný člen rodiny náhodou pustí psa a pokouše Vás. Můžete si za to vlastně sami, protože jste na jejich pozemku...

A kdo řekl, že si za to můžete sama?

to je totiž dost blbost.

18.1.2018 18:12
tetrivek

XXX.XXX.211.31

To mi řekli policisté. Takže teď budu bohužel taková pošťačka, která nesmí za vrata. I když mě lidé zvou dál. Někteří, jsou nemohoucí a já k ním bohužel musím až k posteli. Ale teď mám strach...

18.1.2018 18:13
Atheira

XXX.XXX.50.119

Kdo vám nakecal, že si za to můžete sama? Paní vás dokonce pozvala dál. Když je možný, aby se uhájil zloděj, kterýho napadl pes na pozemku, kde lezl v noci, nepozván a rozhodně tam neměl co dělat, proč byste vy, o které se vědělo a byla na pozemku se souhlasem majitelů, měla nést vinu na tom, že vás pokousal nezajištěný pes?

18.1.2018 18:16

tetrivek napsal(a):
To mi řekli policisté. Takže teď budu bohužel taková pošťačka, která nesmí za vrata. I když mě lidé zvou dál. Někteří, jsou nemohoucí a já k ním bohužel musím až k posteli. Ale teď mám strach...

Tak to si stěžujte, obraťte se na jiné policisty. samozřejmě pro ně je to nejjednodušší, protože nemusí nic vyšetřovat, ale vy, pokud jste vstoupila po vyzvání na pozemek, fakt nemůžete za to, že tam byl nezabezpečený pes.

18.1.2018 18:17
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Jasně mi naznačili že staří lidé jsou mimo a proto ona nemohla vědět kde pes je. Nevím co mám dělat a jestli jsem v právu. Volala jsem majiteli psa kvůli očkování a ten mi vynadal...že pes je očkovaný a nic mi platit nebude, protože jsem neměla chodit za vrata.

18.1.2018 18:29

tetrivek napsal(a):
Jasně mi naznačili že staří lidé jsou mimo a proto ona nemohla vědět kde pes je. Nevím co mám dělat a jestli jsem v právu. Volala jsem majiteli psa kvůli očkování a ten mi vynadal...že pes je očkovaný a nic mi platit nebude, protože jsem neměla chodit za vrata.

Jestli jste byla na ošetření je snad stále ještě povinností lékaře vyžádat si zprávu od veterináře o očkování proti vzteklině. To zamená, že policie minimálně musí vyzvat majitele, aby se dostavil s očkovavím průkazem k veterináři, který mu vystaví potvrzení. I u očkovaného psa bývaly 2 povinné návštěvy.
( Ještě v roce 93 už seděl náš kolega v nemocnici před příjmem na infekční oddělení, půl závodu hledal psa, který ho kousnul, dohledali v Německu, přivezli vyjádření od německého veerináře, nechávalo se překládat a až když jsme ho doručili do nemocnice, byl propuštěn ).

18.1.2018 18:32
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Když si představím, že od vrat ke vchodovým dveřím od domu je to asi patnáct metrů. Neumím si představit kdyby na mě vystartovala, dřív. Myslím že by jí neodvolala, mladá ani babča. Vlastně jsem ráda že jsem dopadla jen s bolestivým kousancem a modřinou. Mohlo to dopadnout špatně. Nechápu proč si takového psa pořizují takoví lidé. Fena žije jen v kotci. S občasným vyvenčením po zahradě.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2018 18:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

tetrivek napsal(a):
Když si představím, že od vrat ke vchodovým dveřím od domu je to asi patnáct metrů. Neumím si představit kdyby na mě vystartovala, dřív. Myslím že by jí neodvolala, mladá ani babča. Vlastně jsem ráda že jsem dopadla jen s bolestivým kousancem a modřinou. Mohlo to dopadnout špatně. Nechápu proč si takového psa pořizují takoví lidé. Fena žije jen v kotci. S občasným vyvenčením po zahradě.

Určitě si za to nemůžete sama - vy jste na pozemek byla pozvána členem domácnosti, a už jen z důvodu chování myjitelů psa bych to takto nenechala! Mj pes někoho takto kousnout, tak bez keců přinesu vet. potvrzení (což je jejich zákonná povinnost, pokud jste byla lékařsky ošetřená) a snažím se to vyžehlit...

18.1.2018 18:38

tetrivek napsal(a):

SAO taky do ČR vůbec nepatří měl zůstat v původní domovině tam by se uplatnil ale unas max na samotu k stádě ovcí a koz.
Unas přes město mají také asi SAOxKAO chudák nic jiného než řve na ostatní nedělá, plot se jim kroutí a všichni v ulici čekají kdy se to zničí úplně a sežere vsechny co potká.

18.1.2018 18:38
saola

XXX.XXX.228.6

Takže znovu na policii, trvejte na tom, že si přejete sepsat, k čemu došlo. Policisté nemají co rozhodovat o vině, oni mají vyšetřovat. Dále - vzhledem k tomu, že jste byla v práci, jedná se také o pracovní úraz a je třeba doložit jednak výsledky ošetření lékařem a také vyjádření policie. Připravte se na to, že ve finále se svědectví protější strany nakonec obrátí proti vám, protože nepochybuji o tom, že nakonec bude protistrana vypovídat ve smyslu, že vás nikam nezvala. A policistům laskavě připomeňte, že mají konat - vzhledem k tomu, že protistrana odmítá spolupracovat a doložit očkování psa, trvejte na tom, aby se do toho vložili.

18.1.2018 18:41
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Uvidím zítra jestli mi doloží potvrzení o očkování a co mi řeknou. Bohužel tam budu zase doručovat.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2018 18:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

tetrivek napsal(a):
Uvidím zítra jestli mi doloží potvrzení o očkování a co mi řeknou. Bohužel tam budu zase doručovat.

To je jednoduchá - hoďte jim to do schránky, anebo ať si pro to dojdou k brance, popř. na poštu, pokud nebudou k dispozici. Když jsou kreténi, tak holt budou muset naložit babičku, a zavézt ji pro poštu

18.1.2018 18:46

tetrivek napsal(a):

Nedoručujte, ať si chodí na poštu.
( Měli jsme u nás řidičku a b.lbce, který ji verbálně obtěžoval - byl vyloučen z přepravy, prostě dokud nevystoupil, autobus nejel a on musel použít jiný spoj. Když se mu nechtělo, vytáhl ho z autobusu dispečer - už jsem se svými historkami trapná smajlík ).

18.1.2018 18:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Samozřejmě bych netvrdila, že si za to můžete sama. Pokud někoho pozvu na pozemek se psy, což je u nás běžné, protože mám psy vítací, co mají rádi i pošťačky(hlavně pošťačky, vozí psí objednávky ) jsem si však vědoma toho, že jsem za návštěvy odpovědná. Naštěstí vám pes nic vážného neudělal. Pokud nebudete na nemocenské(kdy by vám měli tedy nějaké odškodné uhradit) tak bych to asi nechala být...v rámci dobrých vztahů, když víte, že tam budete muset chodit zase. Ale trvala bych na tom, že si pro poštu budou chodit k brance, když si neumí doma udělat jasno. Být slušným majitelem, tak poškozenému dám minimálně tisícovku, už jen jako bolestné a pochopitelně bych se omlouvala i ušima. Zrovna dneska je v magazínu MF článek o psech a že ne nadarmo se říká.., jaký pán, takový pes". U těchto majitelů to platí 100%

18.1.2018 19:28
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Nezlobte se, prosím, ale mně se to nějak nezdá.

1. Pokud jdete na ošetření kousné rány a řeknete ošetřujícímu lékaři, že to je od psa, musíte doložit potvrzení, že byl pes očkovaný (i kdyby byl Váš). Neuděláte-li to, musíte absolvovat očkování Vy. Je na to zákonné ustanovení kvůli šíření infekčních chorob. (Řeší to praktik ve spolupráci s veterinářem a existuje přesný popis, jak má následná péče a kontrola vypadat. Včetně opakovaného vyšetření psa.)
Jestliže víte, čí pes Vám to způsobil, přenáší se povinnost řešit (a potvrdit) očkování na majitele a jeho veterináře.

2. Pokud jdete na ošetření s jakýmkoliv úrazem a nahlásíte, že se Vám stal při výkonu zaměstnání, řeší se to vždy jako pracovní úraz se všemi důsledky.

3. Nepřipadá mi možné, že by policie neřešila pokousání psem. Navíc u takhle „jasného“ případu.

Pokud se to celé skutečně stalo tak, jak popisujete, důrazně Vám doporučuju, abyste to nenechala být! Už proto, že Vám pes poškodil pracovní oděv, způsobil Vám pracovní úraz a psychickou újmu, je potenciálně nebezpečný pro všechny lidi (co když půjde na návštěvu třeba známá té staré paní se svým vnoučetem). A v neposlední řadě i proto, že majitelé by měli dostat za vyučenou včas! Dřív, než se stane podstatně větší průser.

18.1.2018 19:36
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Ano stalo se to tak jak popisuji, snad zítra budu mít papír od veterináře, který dodám svému praktikovi. Byla jsem na poliklinice v místním městečku. Správu od lékaře mám. Taky doufám že se to bude řešit jako pracovní úraz, i když jsem si nejistá. Po chování policistů, kteří mi řekli, že pokud jsem byla vevnitř tak si za to můžu sama. Jako pošťačka jsem měla zůstat za vraty. Ale ten útok se stal, když jsem byla u budovy u dveří a byla v kontaktu s babičkou. A to ona mě vzala dál, netušíc že pes je puštěný.

18.1.2018 19:38

Dasvo napsal(a):
Nezlobte se, prosím, ale mně se to nějak nezdá.

1. Pokud jdete na ošetření kousné rány a řeknete ošetřujícímu lékaři, že to je od psa, musíte doložit potvrzení, že byl pes očkovaný (i kdyby byl Váš). Neuděláte-li to, musíte absolvovat očkování Vy. Je na to zákonné ustanovení kvůli šíření infekčních chorob. (Řeší to praktik ve spolupráci s veterinářem a existuje přesný popis, jak má následná péče a kontrola vypadat. Včetně opakovaného vyšetření psa.)
Jestliže víte, čí pes Vám to způsobil, přenáší se povinnost řešit (a potvrdit) očkování na majitele a jeho veterináře.

2. Pokud jdete na ošetření s jakýmkoliv úrazem a nahlásíte, že se Vám stal při výkonu zaměstnání, řeší se to vždy jako pracovní úraz se všemi důsledky.

3. Nepřipadá mi možné, že by policie neřešila pokousání psem. Navíc u takhle „jasného“ případu.

Pokud se to celé skutečně stalo tak, jak popisujete, důrazně Vám doporučuju, abyste to nenechala být! Už proto, že Vám pes poškodil pracovní oděv, způsobil Vám pracovní úraz a psychickou újmu, je potenciálně nebezpečný pro všechny lidi (co když půjde na návštěvu třeba známá té staré paní se svým vnoučetem). A v neposlední řadě i proto, že majitelé by měli dostat za vyučenou včas! Dřív, než se stane podstatně větší průser.

Hezky shrnuto !

18.1.2018 19:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Řešila jsem kousnutí koněm. Otec se dvěma dětmi vlezl do ohrady ke koním. Holčičku kůň kousl. Jeli na pohotovost a já jsem musela donést potvrzení, že je kůň v pořádku, od veterináře. Tedy 2 potvrzení. U koně vzteklina vcelku nehrozí, ale u psů se to přece dosti hlídá, ne?

18.1.2018 20:10

...potvrzení dvě, první a pátý den.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2018 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Řešila jsem kousnutí koněm. Otec se dvěma dětmi vlezl do ohrady ke koním. Holčičku kůň kousl. Jeli na pohotovost a já jsem musela donést potvrzení, že je kůň v pořádku, od veterináře. Tedy 2 potvrzení. U koně vzteklina vcelku nehrozí, ale u psů se to přece dosti hlídá, ne?

Ke vzteklině jsou vnímaví všichni teplokrevní živočichové, takže i kůň

18.1.2018 20:22

Někteří se zde rozohňujete, ale tato situace vznikla jako souhra špatných náhod.
Babička nevěděla, že není pes zavřený a pozvala pošťačku dál
Majitelka byla se psem na zahradě, a nevěděla, že je na jejich pozemku někdo cizí.
Babička nechala pošťačku stát samotnou u dveří a šla do domu.
Pro psa tam stál vetřelec, a SAO má v "popisu práce" bránit pána a jeho majetek proti vetřelcům. Kdyby tam stála babička s pošťačkou, k útoku by zřejmě nedošlo.

Je to politováníhodná událost, pracovní úraz, majitel musí doložit platné očkování, a jestli je to pořád nutné (jako bylo dřív) absolvovat se psem dvě nebo tři prohídky u veta, aby pošťačka nemusela na injekce proti vzteklině. Majitel by měl také uhradit škodu. Je-li pojištěn, půjde to z pojistky.

Směšné už je to neustálé omílání, že SAO vůbec nemají v naší zemi co dělat. Tohle se mohlo stát i s jiným psem velkého ostrého plemene.

18.1.2018 21:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ke vzteklině jsou vnímaví všichni teplokrevní živočichové, takže i kůň

To jo, jen mě nenapadá, jak by kůň vzteklinu chytl.

18.1.2018 21:37

sisi58 napsal(a):

Stejně jako jiné zvíře. kontaminací rány slinami vzteklého zvířete.

18.1.2018 21:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Stejně jako jiné zvíře. kontaminací rány slinami vzteklého zvířete.

Už tu na to byl jednou dotaz. Včera šel na čt1 docela hrůžostrašný seriál Vzteklina. Je to jen seriál, ale...

18.1.2018 21:52
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Už tu na to byl jednou dotaz. Včera šel na čt1 docela hrůžostrašný seriál Vzteklina. Je to jen seriál, ale...

Taky jsem viděla. Už vidím v Ćesku tu paniku

18.1.2018 21:53

sisi58 napsal(a):

Momentálně nechytl, na našem území se nevyskytuje, ale pokousání koně si dovedu představit

18.1.2018 21:54
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Někteří se zde rozohňujete, ale tato situace vznikla jako souhra špatných náhod.
Majitelka byla se psem na zahradě, a nevěděla, že je na jejich pozemku někdo cizí.
Pro psa tam stál vetřelec, a SAO má v "popisu práce" bránit pána a jeho majetek proti vetřelcům. Kdyby tam stála babička s pošťačkou, k útoku by zřejmě nedošlo.

Je to politováníhodná událost, pracovní úraz, majitel musí doložit platné očkování, a jestli je to pořád nutné (jako bylo dřív) absolvovat se psem dvě nebo tři prohídky u veta, aby pošťačka nemusela na injekce proti vzteklině. Majitel by měl také uhradit škodu. Je-li pojištěn, půjde to z pojistky.

Směšné už je to neustálé omílání, že SAO vůbec nemají v naší zemi co dělat. Tohle se mohlo stát i s jiným psem velkého ostrého plemene.

Asi tak.

18.1.2018 21:55

lesnížínka napsal(a):
Taky jsem viděla. Už vidím v Ćesku tu paniku

Nejde o paniku, spíš o to, jakou škodu může nadělat pár "nenažraných" hnusáků...

18.1.2018 22:03

Ne, jde pořád o to, když si psa pořídí nezodpovědný člověk. A když jde o takové plemeno, tak má být zodpovědný 2x.
Už si připadám jako černá kronika :
Madam vyjíždí autem...za chvíli jsem zpátky, pes je doma, přece nebudu na tu chvíli zavírat bránu. Pán sedí u televize, pes zakňučí u dveří, pán ho pustí na zahradu, mají ji přece oplocenou...Posléze ho od televize zvedne poněkud vyválená odrbaná ženská... Venku se vám rve pes. S jejím. Jak ho měla na vodítku, tak ji nejdřív strhli a pošlapali. Určitě bezva pocit, když ležíte pod rvoucími se psy. Pes ze zahrady byl rtw, pes jdoucí okolo byl NO.

Takže ne, není to blbá náhoda, je to nezodpovědnost majitelů.

18.1.2018 22:05
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jinak, nedávno tu o SAO byla řeč s tím, že neznám nikoho, koho kousl SAO, protože si nedovedu představit, jak by ten chudák asi dopadl. A už je to tady Paní dopadla ještě nad očekávání dobře. Možná díky duchapřítomnosti a nebo: kdyby nezačala utíkat, zaútočil by pes opravdu, nebo třeba jen stál a blafal? Nechci to zlehčovat, ale většina psů nakonec nezaútočí. Tady u tohoto plemene, si vůbec jistá nejsem. Chodím občas sousedům krmit a venčit pyrenejku. Také jim lezu sama na dvůr. Poprvé jsem pořád čekala, co bude, jestli mne třeba narafne, když se přiblížím k baráku, k jejímu pelechu, ke kůlně atd. Teď už jsem v klidu. Vím, že jsou to rozdílná plemena, to jen tak dumám.

18.1.2018 22:10

Asi ví, že jí nesete dlabanec. O pyrenejácích jsem se dočetla, že neútočí, když se necítí ohroženi. Jeden se nám tu toulával po vsi a je fakt, že nikoho nepokousal ( ani mě, když jsem mu hrozila klackem, naštěstí ze mě měl - asi - srandu a necítil se ohrožený ) Tu poučku jsem si přečetla až následně.

18.1.2018 22:15
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Asi ví, že jí nesete dlabanec. O pyrenejácích jsem se dočetla, že neútočí, když se necítí ohroženi. Jeden se nám tu toulával po vsi a je fakt, že nikoho nepokousal ( ani mě, když jsem mu hrozila klackem, naštěstí ze mě měl - asi - srandu a necítil se ohrožený ) Tu poučku jsem si přečetla až následně.

Jenže jak víte, že se tak nebude cítit, když jí lezete do rajonu? Stejně jako tahle SAO, která si myslela, že je v ohrožení barák.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2018 22:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Mě napadl roční SAO (naštěstí v náhubku), a vymetl se mnou celé parkoviště - byl to pes kamaráda, a znal mě od malička. Jen jeho páneček neodhadl situaci a na výstavě mi chtěl podat desky s papírama. Později napadal i členy domácnosti s kterými byl odmala pod jednou střechou .

18.1.2018 22:24
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mě napadl roční SAO (naštěstí v náhubku), a vymetl se mnou celé parkoviště - byl to pes kamaráda, a znal mě od malička. Jen jeho páneček neodhadl situaci a na výstavě mi chtěl podat desky s papírama. Později napadal i členy domácnosti s kterými byl odmala pod jednou střechou .

Tam asi bude něco špatně celkově, myslím, že rasou to nebude

19.1.2018 00:05

Ne, jde pořád o to, když si psa pořídí nezodpovědný člověk. A když jde o takové plemeno, tak má být zodpovědný 2x.
Už si připadám jako černá kronika :
Madam vyjíždí autem...za chvíli jsem zpátky, pes je doma, přece nebudu na tu chvíli zavírat bránu. Pán sedí u televize, pes zakňučí u dveří, pán ho pustí na zahradu, mají ji přece oplocenou...Posléze ho od televize zvedne poněkud vyválená odrbaná ženská... Venku se vám rve pes. S jejím. Jak ho měla na vodítku, tak ji nejdřív strhli a pošlapali. Určitě bezva pocit, když ležíte pod rvoucími se psy. Pes ze zahrady byl rtw, pes jdoucí okolo byl NO.

Takže ne, není to blbá náhoda, je to nezodpovědnost majitelů.

Připomínáte mi ženu zvanou "černá kronika" z filmu Ať žijí duchové.
Kdo byl v tomto případě nezodpovědný - babička, která počítala s tím, že je pes zavřený, nebo majitelka, která psa venčila na své zahradě a nepočítala s tím, že zrovna někdo přijde?

19.1.2018 00:08

lesnížínka napsal(a):
Jinak, nedávno tu o SAO byla řeč s tím, že neznám nikoho, koho kousl SAO, protože si nedovedu představit, jak by ten chudák asi dopadl. A už je to tady Paní dopadla ještě nad očekávání dobře. Možná díky duchapřítomnosti a nebo: kdyby nezačala utíkat, zaútočil by pes opravdu, nebo třeba jen stál a blafal? Nechci to zlehčovat, ale většina psů nakonec nezaútočí. Tady u tohoto plemene, si vůbec jistá nejsem. Chodím občas sousedům krmit a venčit pyrenejku. Také jim lezu sama na dvůr. Poprvé jsem pořád čekala, co bude, jestli mne třeba narafne, když se přiblížím k baráku, k jejímu pelechu, ke kůlně atd. Teď už jsem v klidu. Vím, že jsou to rozdílná plemena, to jen tak dumám.

Asi proto si lidi, kteří chctějí opravdu nekompromisního hlídače, nevyberou pyrenejáka, ale SAO nebo KAO.

19.1.2018 05:49
Atheira

XXX.XXX.50.119

lesnížínka napsal(a):

Nespoléhala bych na to, že většina psů nezaútočí, většina skutečně možná bude jen ňafat a běhat kolem, ale není možné s tím počítat. Pokud si hlídají své území, tak útočit budou. Nemám psa velkého plemene, přesto už bych nedovolila, aby byla na zahradě, když tam nikdo není, protože i vzdálení příbuzní mají tendenci vpadnout k nám bez ohlášení (jsem na stejném pozemku jako prarodiče, je to obrovský pozemek). Jednou takhle přijel bratranec, co tu byl všehovšudy poprvé a fena ho neznala.
Hrozila z něj nadělat lečo, nakonec skončil jen s roztrhanými kalhoty, protože se zavřel v kůlně, kde volal o pomoc. Kdyby takhle našla na dvoře paní pošťačku, půjde po ní taky. Proto je prostě na zahradě vždycky, když tam je někdo další. To pak nemá potřebu naopak hlídat vůbec, jen se rozhlíží kolem, nově příchozí vítá jen, když je zná, pokud vejde někdo cizí, jen leží a rozhlíží se, ale nechá ho být.

19.1.2018 06:33
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Ta fena se ke me priblizila jako kocka.Ve chvili kdy jsem si ji vsimla tak zarvala a skocila po me.Za celou dobu ani jednou nestekla.Vyuzila jsem situaci otevrenych dveri a jak jsem u nich stala skocila jsem dovnitr.Myslim ze by to udelal kazdy.Vzdycky jsem si myslela, ze kdyz po me pujde pes, pujdu proti nemu, budu dupat a rvat, mozna ho i nakopnu.Ale tohle byl mzik.Skoda ze jsem si ji nevsimla driv.Ale ja uz se hrabala v deskach a pripravovala se na vyplaceni duchodu.

19.1.2018 06:46

"Zazvoním u vrat, přejdu dvůr"
toť z úvodního příspěvku...to bylo tak, že jsi zazvonila a pak sama vstoupila? Nebo jsi zazvonila, babička vyšla, řekla, ať jdeš dál a až poté jsi vstoupila na pozemek?

...a proto mají branky zámky a proto máme trvale zamčeno!

19.1.2018 07:10
L(phi)

XXX.XXX.142.150

Kdo byl v tomto případě nezodpovědný - babička, která počítala s tím, že je pes zavřený, nebo majitelka, která psa venčila na své zahradě a nepočítala s tím, že zrovna někdo přijde?

Keď viem že mi ľudia chodia na pozemok - postacka asi nebola priniesť ten dôchodok prvýkrát, tak keď mám psa vonku mám zamknutú bránku.

Ale hlavné nezodpovedné správanie nastalo potom, keď už sa blbou zhodou zlých rozhodnutí na mojej strane stane niečo takéto, je úplne odveci sa k tomu nepostaviť čelom a ešte byť k poškodenej hnusný.

19.1.2018 07:31
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak to já jsem v tomto myslím ještě na vyšším levelu než Orionka Pořád se něco děje ne?
Přesně tak, prostě blbá shoda okolností. Ale jak píše Liphi, být na člověka, kterého mou vinou pokoual můj pes, to je síla...

19.1.2018 07:34

Je mi líto, co se stalo, nejspíš to opravdu byla souhra nešťastných náhod.

Přidám jen svoji zkušenost: mám půlročního SAO, branku zamčenou, na brance cedulka s fotkou psa a nápisem "Nevstupovat, zvoňte".
Když pobíhám kolem baráku, nechám si v zámku branky klíč (zevnitř). A vtipný pan balíkář (PPL a GEIS), když nikdo na zvonění nereagoval, protáhnul ruku, odemknul a nakráčel přes zahradu až k domovním dveřím doufaje, že u dveří se dozvoní (místo aby volal na mobil, že...). Na můj dotaz, jestli umí číst odpověděli oba stejně: že se psů nebojí.
V obou případech byl pes se mnou v jiné části zahrady a i kdyby u branky byl, zatím by nic neudělal. Ale nebude štěně napořád, že...

19.1.2018 07:36
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Atheira napsal(a):
Nespoléhala bych na to, že většina psů nezaútočí, většina skutečně možná bude jen ňafat a běhat kolem, ale není možné s tím počítat. Pokud si hlídají své území, tak útočit budou. Nemám psa velkého plemene, přesto už bych nedovolila, aby byla na zahradě, když tam nikdo není, protože i vzdálení příbuzní mají tendenci vpadnout k nám bez ohlášení (jsem na stejném pozemku jako prarodiče, je to obrovský pozemek). Jednou takhle přijel bratranec, co tu byl všehovšudy poprvé a fena ho neznala.
Hrozila z něj nadělat lečo, nakonec skončil jen s roztrhanými kalhoty, protože se zavřel v kůlně, kde volal o pomoc. Kdyby takhle našla na dvoře paní pošťačku, půjde po ní taky. Proto je prostě na zahradě vždycky, když tam je někdo další. To pak nemá potřebu naopak hlídat vůbec, jen se rozhlíží kolem, nově příchozí vítá jen, když je zná, pokud vejde někdo cizí, jen leží a rozhlíží se, ale nechá ho být.

My normálně fungujem tak, že někdo zazvoní u branky, já ho pustím na bzučák a jdu mu otevřít vchodové dveře. Nebo už předem otevřu bránu, když vím, že se blíží třeba PPL. Psi jsou u baráku a zvědavě čekají, kdo se objeví. Pokud se já zdržím, klidně návštěvu přivítají sami. Prostě jsou naučení, že kdo k nám jde - je návštěva. Žádné:pozor, teď hlídej atd. jsme je nikdy neučili, na to je nemáme. Často si v naší nepřítomnosti pro něco přijdou příbuzní, neřkuli známí, chodí k nám tenisti na kurt, takže nemůžu mít hlídací psy.

19.1.2018 07:56

Majitelka, protože než začne psa venčit, byť na své vlastní zahradě, měla by se přesvědčit, jestli někdo jiný ( zjevně nežije v domě sama ) nenechal otevřená vrata, vrátka, nepustil dovnitř návštěvu...Majitelé můžou být rádi, že to skončilo celkem nevinně, srazit paty, předložit očkovák, zaplatit kalhoty a doručovatelce koupit velkou bonbonieru. Navíc to na mě dělá dojem, že v té rodině nejsou vztahy v pořádku - "co má za babkou kdo lízt".
Jinak za černou kronikou jsem se označila sama.
P.S. A vůbec, můžou být rádi, že babičce pošta důchod doručuje. Ve městě už si důchodci dávno chodí na poštu.

19.1.2018 08:03
Atheira

XXX.XXX.146.253

lesnížínka napsal(a):
My normálně fungujem tak, že někdo zazvoní u branky, já ho pustím na bzučák a jdu mu otevřít vchodové dveře. Nebo už předem otevřu bránu, když vím, že se blíží třeba PPL. Psi jsou u baráku a zvědavě čekají, kdo se objeví. Pokud se já zdržím, klidně návštěvu přivítají sami. Prostě jsou naučení, že kdo k nám jde - je návštěva. Žádné:pozor, teď hlídej atd. jsme je nikdy neučili, na to je nemáme. Často si v naší nepřítomnosti pro něco přijdou příbuzní, neřkuli známí, chodí k nám tenisti na kurt, takže nemůžu mít hlídací psy.

To nejde říct psovi - nebuď hlídací. On buď prostě takový je nebo není.

19.1.2018 08:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Atheira napsal(a):
To nejde říct psovi - nebuď hlídací. On buď prostě takový je nebo není.

No..nevím. Samozřejmě jsem si cíleně pořizovala plemena, která mají, mít rád lidi" v popisu práce. Ale třeba kamarádky berňák, by nikoho nepustil ani přes branku a věřím, že ani ta pošťačka by dobře nedopadla. Náš blafnul a nadšeně nadskakoval a vrtěl ocasem.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2018 08:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):
No..nevím. Samozřejmě jsem si cíleně pořizovala plemena, která mají, mít rád lidi" v popisu práce. Ale třeba kamarádky berňák, by nikoho nepustil ani přes branku a věřím, že ani ta pošťačka by dobře nedopadla. Náš blafnul a nadšeně nadskakoval a vrtěl ocasem.

No..nevím.
chtěla bych vidět, jak SAO nebo KAO říkáte, ať není na svým dvoře hlídací - na to bych si i koupila lístky do první řady

19.1.2018 08:32

lesnížínka napsal(a):

A jak tím rozporuješ to, co napsala atheira?

19.1.2018 08:36

lesnížínka napsal(a):

No jo, ale berňák a samojed, to je povahově úplně něco jiného než SAO, KAO a podobně. S těmi byste si takové chování nemohla dovolit!

19.1.2018 08:40

Majitelka, protože než začne psa venčit, byť na své vlastní zahradě, měla by se přesvědčit, jestli někdo jiný ( zjevně nežije v domě sama ) nenechal otevřená vrata, vrátka, nepustil dovnitř návštěvu...Majitelé můžou být rádi, že to skončilo celkem nevinně, srazit paty, předložit očkovák, zaplatit kalhoty a doručovatelce koupit velkou bonbonieru. Navíc to na mě dělá dojem, že v té rodině nejsou vztahy v pořádku - "co má za babkou kdo lízt".
Jinak za černou kronikou jsem se označila sama.
P.S. A vůbec, můžou být rádi, že babičce pošta důchod doručuje. Ve městě už si důchodci dávno chodí na poštu.

Majitelka se přesvědčit mohla, šla se psem na vzdálený konec zahrady a mezitím babička v dobré víře, že je pes stále zavřený, pustila pošťačku dál. A protože pes slyší mnohem lépe než člověk, SAO pošťačku zaznamenala a odběhla hlídat. Nechci dělat nikomu advokáta, ale takhle to logicky mohlo být a zřejmě bylo.

Jiná věc je, jak se k tomu, co se stalo, postavila majitelka psa. To je samozřejmě špatně.

19.1.2018 08:42

lesnížínka napsal(a):

To je přece i o povaze jedince. Taky jste mohla mít berňáka ostřejšího...

19.1.2018 08:42

No..nevím.
chtěla bych vidět, jak SAO nebo KAO říkáte, ať není na svým dvoře hlídací - na to bych si i koupila lístky do první řady

19.1.2018 08:47

Majitelka se přesvědčit mohla, šla se psem na vzdálený konec zahrady a mezitím babička v dobré víře, že je pes stále zavřený, pustila pošťačku dál. A protože pes slyší mnohem lépe než člověk, SAO pošťačku zaznamenala a odběhla hlídat. Nechci dělat nikomu advokáta, ale takhle to logicky mohlo být a zřejmě bylo.

Jiná věc je, jak se k tomu, co se stalo, postavila majitelka psa. To je samozřejmě špatně.

Ano, tak nějak to bylo, ale minimálně by měla být branka zamčená. Však není od věci slogan : Nehoda není náhoda a nejen se psy. Ale už se nechci dohadovat. Dopadlo to vlastně dobře.

19.1.2018 08:57

Ano, tak nějak to bylo, ale minimálně by měla být branka zamčená. Však není od věci slogan : Nehoda není náhoda a nejen se psy. Ale už se nechci dohadovat. Dopadlo to vlastně dobře.

To je to, co by kdyby.
Kdyby byla branka zamčená, jde babička otevřít, pošťačku nechá třeba taky čekat u dveří, protože jde pro občanku...
A je pravda, že to dopadlo vlastně docela dobře. S poteciálem SAO to mohlo být mnohem horší.

19.1.2018 09:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Momentálně nechytl, na našem území se nevyskytuje, ale pokousání koně si dovedu představit

Ale to já taky. Vím, jak s přenáší vzteklina. Ovšem co mám zkušenost, tak dnešní psi se koní bojí. Dvakrát štěknou a prchají. Nějak si neumím představit vzteklého psa, který honí koně po pastvině a liška? Tak to už vůbec ne.
Máte jinou zkušenost?

19.1.2018 09:32

sisi58 napsal(a):
Ale to já taky. Vím, jak s přenáší vzteklina. Ovšem co mám zkušenost, tak dnešní psi se koní bojí. Dvakrát štěknou a prchají. Nějak si neumím představit vzteklého psa, který honí koně po pastvině a liška? Tak to už vůbec ne.
Máte jinou zkušenost?

Jenže u vzteklého zvířete se mění chování, takže nelze říct, že by měl vzteklý pes spolehlivě před koněm respekt.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2018 09:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Jenže u vzteklého zvířete se mění chování, takže nelze říct, že by měl vzteklý pes spolehlivě před koněm respekt.

Přesně - jeden z příznaků vztekliny je i ztráta plachosti.

19.1.2018 09:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Přesně - jeden z příznaků vztekliny je i ztráta plachosti.

Jednou jsem viděla lišku se vzteklinou, chudinka měla co dělat sama se sebou. Ano, nebyla vůbec plachá, motala se po cestě úplně mimo, sotva šla. Byl na ni děsivý pohled. A ne nebyla stažená autem ( v jejím stavu by to bylo vysvobození, kdyby ji přejelo auto). Už je to tak 30 let zpět, ale dodnes si to pamatuji.

19.1.2018 09:48

Ohledně vztekliny, myslím, že už jsem to sem možná dávala.
https://m.youtube.com/watch?v=TuLhtJaiBww
https://m.youtube.com/watch?v=00KnrxpMr4U.

19.1.2018 09:48
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):
Máte jinou zkušenost?

Jj, jak píše balu, u nemocného zvířete se mění chování, jedním z hlavních příznaků je agresivita, záchvaty zuřivosti - pes může pokousat majitele, liška ztrácí přirozenou plachost...ono se to vlastně z toho důvodu jmenuje vzteklina
A trochu OT - ono se najde i dost zdravých psů, kteří se koní nebojí...když to vezmu, jenom kolik jich znám já. Teď momentálně se na klinice v HM léčí kůň, kterého vážně pokusal pes při vyjížďce kolem Labe.

19.1.2018 10:01

Ještě jedno video, jak vzteklá liška kousla SAO a šla dál...
https://m.youtube.com/watch?v=C48Cyg4RCKc.

19.1.2018 10:23

Ohledně vztekliny, myslím, že už jsem to sem možná dávala.
https://m.youtube.com/watch?v=TuLhtJaiBww
https://m.youtube.com/watch?v=00KnrxpMr4U.

Když si představím, co všechno tou krvavou hubou kontaminovala...
Dík za náš vztekliny prostý prostor - a neblbněme.

19.1.2018 10:25

Když si představím, co všechno tou krvavou hubou kontaminovala...
Dík za náš vztekliny prostý prostor - a neblbněme.

To jo, hlavně, když takhle obejde celou vesnici... ještě, že tady to nemáme.

19.1.2018 10:40
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

A jak tím rozporuješ to, co napsala atheira?

To nejde říct psovi - nebuď hlídací. On buď prostě takový je nebo není. - napsala jsem, že je to právě i o výběru plemene a určitě i o přístupu. Pokud se mi líbí, že bude berňák hlídat, budu ho v tom podporovat, ať už výcvikem(ten hlídací, se učil i na rukáv a nebo svým chováním a přístupem.

19.1.2018 10:43
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

No..nevím.

Tohle jsem ale já nikdy neřekla. Naopak jsem vždycky prezentovala, že tahle plemena bych si já, se svou povahou a přístupem, nikdy nepořídila. A ani by mne nanapadlo vlézt k nim na zahradu, i když kavkazačku denně pamlskuju a drbu a ona piští už z dálky, když nás se psem vidí přicházet. Znám ji od štěnda, přesto bych za ní sama na zahradu nikdy nevlezla.

19.1.2018 11:00

lesnížínka napsal(a):
To nejde říct psovi - nebuď hlídací. On buď prostě takový je nebo není. - napsala jsem, že je to právě i o výběru plemene a určitě i o přístupu. Pokud se mi líbí, že bude berňák hlídat, budu ho v tom podporovat, ať už výcvikem(ten hlídací, se učil i na rukáv a nebo svým chováním a přístupem.

U některých plemen to takhle jde, u některých ne. SAO a KAO to hlídání nevymluvíte, protože se tak narodili.

19.1.2018 12:13
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

U některých plemen to takhle jde, u některých ne. SAO a KAO to hlídání nevymluvíte, protože se tak narodili.

Proto asi k těmto plemenům mám nedůvěru, nechci napsat, nemám je ráda", protože tak to snad ani není. Nemám jen ráda to, že mají v programu útočit, ať už na zvíře, či na člověka a při jejich velikosti je nakonec na nich, jak se rozhodnou, protože je nikdo nezastaví. Stačí prostě, že pes pojme myšlenku, že páník tohle nezvládne a jste v pr...

19.1.2018 12:35

SAO taky do ČR vůbec nepatří měl zůstat v původní domovině tam by se uplatnil ale unas max na samotu k stádě ovcí a koz.
Unas přes město mají také asi SAOxKAO chudák nic jiného než řve na ostatní nedělá, plot se jim kroutí a všichni v ulici čekají kdy se to zničí úplně a sežere vsechny co potká.

No ono to nemusí být ani SAO...nevím proč, ale na pošťačku a např. ženský, co chodí na odečty energií, byli moji pesani vždycky vysazený...jednou mi vlezla na dvůr ženská na odečet vody a můj afgán, plemeno, které snad nikdo nemůže pokládat za agresivní, nebezpečné a naznačovat, že měl zůstat díky tomu v zemi původu...takže tento rezervovaný pes z ní sundal baťoh...bylo asi štěstí, že nějaký měla...kdyby mojí ovčandě vlezla na pozemek pošťačka a fena by jí tam objevila samotnou bez dozoru páníků, myslím, že by asi taky zakročila, vzhledem k naprosté antipatii k této profesi...

Ano jasně, tito psi by asi člověka nezahrdlili, ale byli by schopni pokousat taktéž...o mých současných psech ani nemluvím, neumím si představit, jakej by nastal šrumec, kdyby na pozemku objevili cizí osobu...proto je taky pozemek pod zámkem s vysokými ploty a výstražnými cedulemi...

Zadavatelka si za to sama nemůže, ta chudák stará paní taky ne...pokud si mladí pořídili "hlídacího psa", tak musí zavést pravidla, aby k takové situaci nemohlo dojít a ty pravidla se musí dodržovat o to přísněji, pokud je hlídací pes pastevec...obávám se, že babička by v případě nouze fenu ani neodvolala, protože možná starou paní fena miluje, ale určitě to pro ní nebude autorita, která by jí odradila od jejího poslání...

19.1.2018 12:40

"Stačí prostě, že pes pojme myšlenku, že páník tohle nezvládne a jste v pr..."

ale pastevec nebo taková BF nemá co přemýšlet nad názorem nějakého človíčka, pro ně je povinností jednat dle svého uvážení...

19.1.2018 13:00
lodenka333

XXX.XXX.188.134

Není to náhodou tak, ze očkovací průkaz nikomu nestačí a dle zákona chovatel MUSÍ psa předvést psa k vetovi 0. a 5. den a veterinář ho vyšetří, jestli má klinické příznaky. A až tuto zprávu pak předložit doktorovi poraněného. Protože žádné očkování není 100% obzvlášť u tak nebezpečného onemocnění jako je vzteklina. Mimochodem sice u nás není ale z Polska k nám je to coby kamenem dohodil, rádoby zachránci sem tahají psy odevšaď a spoléhat na to, že každý svého psa očkuje i přes zákonnou povinnost se mi taky nechce spoléhat.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2018 13:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ještě jedno video, jak vzteklá liška kousla SAO a šla dál...
https://m.youtube.com/watch?v=C48Cyg4RCKc.

Aneb, kterak debilní majitel odsoudil svého psa k smrti

19.1.2018 13:39

Tjn, já vždycky tajně doufám, že pes nebo jiný napadeným zvíře je min očkovaný...
Tohle video je taky strašný, když jde o děti a ti dospělí v pozadí nic neudělají
https://m.youtube.com/watch?v=qxL8_q2DVYs.

19.1.2018 13:44

Vždycky je odpovědnost majitele psa zabezpečit tak, aby nikoho bezdůvodně nenapadl. Máme poměrně nebezpečného psa, pro domácí ne, pro cizí velice. Dvůr, který hlídá je zamčený a když k nám někdo jde, musí zazvonit, ten, kdo jde otevřít psa zavře do pevného kotce a pak teprve jde otevřít. Ve chvíli, kdy přijde návštěva s dětmi tak kotec zamknu a ke kotci děti nesmí chodit. Pes je kříženec kavkazana a kdyby došlo k setkání, které paní popisuje, rozhodně by neodešla po svých, Myslím že měla velké štěstí. Náš pes velmi razantně brání pouze pozemek, mimo něj je ovladatelný, ale stejně s ním ven chodí pouze manžel, kterého 100% poslechne. Až už nebude budeme dalšího psa vybírat z plemen méně teritoriálních, mám ráda, když pes hlídá, ale tohle je na mě přehnané a stejně dobře vám pozemek ohlídá i mnohem míň agresivní plemeno.

19.1.2018 14:13
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Stalo sa nám, že sa nám pes podhrabal a utiekol z nášho pozemku. Pri ceste spať domov pokúsal chlalana. Je to vyše 50kg NO. Chalan mal 7 štichov. Takze neútočil, iba sa ohnal. Po nahlásení nás polícia okamžite kontaktovala, museli sme doložiť očkovací preukaz. Z poistenia sme hradili poškodenému odškodné (sami, bez vyzvania) brali sme to tak, že je to naša morálna povinnosť. I keď viem, že bez dôvodu by ten pes neprišiel a nekusol. V prvom rade sa nemal čo dostať von z pozemku.
Ale spať k veci. Ak ma pani lekársku správu treba to riešiť cez zamestnávateľa a políciu. Keby SAO chcel ozaj kusnut tak pani budú štopkať ! A nikde nie je napísane, že tu fenu nevychyti v "lepšej" nálade dakedy v budúcnosti.
Mimo tému, SAO a KAO nepatria do rúk ľudom čo mali predtým pudla, yorka, alebo skrecka ! Veď to je ako keď dáte človeku bez zbrojného preukazu do rúk odistený samopal ! Pamätám si ako som videla v akcii 100kg Moskovského kastrovaneho psa. Vo fabii bol pes a on s tou Fabiou triasol, ako s malinov ! Keď sa mi hodila o nohu mladá 70kg fena, že sa chcela hladkať spadla som na zem ako hnilá hruška. A to nie som žiadne tintitko. Kocka čo ich chová však žije na samote u lesa, kde medvede dávaju dobrú noc. Nasťahovať si však toto na dedinu je odveci.

19.1.2018 15:24
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

A co by jste chtěla od Rusáka... ? Tohle samé mne u shlédnutí napadlo také.

19.1.2018 15:48

lesnížínka napsal(a):

Kam se ta Vaše lidumilnost vytrácí...?

19.1.2018 17:36
tetrivek

XXX.XXX.211.31

"Zazvoním u vrat, přejdu dvůr"
toť z úvodního příspěvku...to bylo tak, že jsi zazvonila a pak sama vstoupila? Nebo jsi zazvonila, babička vyšla, řekla, ať jdeš dál a až poté jsi vstoupila na pozemek?

...a proto mají branky zámky a proto máme trvale zamčeno!

Ano vstoupila jsem po pozvání důchodkyně do dvora. Pes zatím nikde nebyl. Napadl mě až u domovních dveří po pár minutách...

19.1.2018 17:54
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Dneska měli v té rodině další důchod a balík. Po zazvonění na mě zase babička zavolala pojďte dál. Stála jsem za vraty a řekla jí že dál nejdu. Na to mi řekla že pes je dnes opravdu zavřený. A tak jsem tam zase byla. Ale pocity jsem měla smíšené. Vyfotila jsem si vrata, na kterých není ani cedule pozor pes. A znova kontaktovala policii, že chci doplnit včerejší výpověď. Dodala jsem jim nafocená, vrata a dům s číslem popisným kde chybí ta cedule pozor pes. Řekla jsem jim že mám strach aby se nestalo něco horšího, protože branka je vždy odemčená. Zajímalo je jen to jak se ke mě choval pán do telefonu, řekla jsem jim že na to jsem při této práci zvyklá a nebudu to řešit. Ale ten majitel nedostane pokutu prostě nic. Protože policie by to řešila jen na veřejném prostranctví a obec nemá žádnou vyhlášku o pohybu psů. Takže pokud by mě tam zkousala dokulata, majiteli nic nehrozí. Babička mi dala potvrzení od veta. Vypadá to že v práci mi něco zaplatí, ale majitel potrestán nebude.

19.1.2018 18:46
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Https://www.mazlickoviny.cz/clanek/pravni-poradna-nahrada-skody-pri-pokousani-psem-dle-noveho-obcanskeho-zakoniku/.

Děkuji. Ale nejsem na neschopence. Při chůzi mě to nebolí, jen je trochu horší sedět v autě. Ale jestli se to bude hůře hojit a začne se to podebírat tak asi budu muset jít na neschopenku. Zatím je to druhý den.Takže nic moc.

19.1.2018 18:51

Majitel psa by byl potrestán pokutou v přestupkovém řízení. Přestupkové řízení je vedeno na příslušném úřadě, nemusí to být váš obecní úřad. Pokud pokousání nahlásíte starostovi, měl by to na příslušný úřad předat.
Ono je to teď zamotané a pro různá řízení jsou kompetentní jiné úřady.

19.1.2018 18:57
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Už bych tam nevstoupila.
Prostě ne.
Hezky k brance.

19.1.2018 19:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):

Pokud jsou nějaké boží mlýny, tak ten pes svého pána radostně olízl přes celou hubu. Doufám.

19.1.2018 19:48

lesnížínka napsal(a):

A že je to zrovna pod diskuzí o situaci, kdy se jako h.ovado zachoval Čech. No taky, co byste chtěla od Čecha.

19.1.2018 19:50

Abyste mě nenařkly z rusofilie - chtěla jsem tím říct, že všude : Lidé jsou různé, ponejvíce blbé, některé jsou chytré - ale je nás málo.

19.1.2018 19:56

tetrivek napsal(a):
Dneska měli v té rodině další důchod a balík. Po zazvonění na mě zase babička zavolala pojďte dál. Stála jsem za vraty a řekla jí že dál nejdu. Na to mi řekla že pes je dnes opravdu zavřený. A tak jsem tam zase byla. Ale pocity jsem měla smíšené. Vyfotila jsem si vrata, na kterých není ani cedule pozor pes. A znova kontaktovala policii, že chci doplnit včerejší výpověď. Dodala jsem jim nafocená, vrata a dům s číslem popisným kde chybí ta cedule pozor pes. Řekla jsem jim že mám strach aby se nestalo něco horšího, protože branka je vždy odemčená. Zajímalo je jen to jak se ke mě choval pán do telefonu, řekla jsem jim že na to jsem při této práci zvyklá a nebudu to řešit. Ale ten majitel nedostane pokutu prostě nic. Protože policie by to řešila jen na veřejném prostranctví a obec nemá žádnou vyhlášku o pohybu psů. Takže pokud by mě tam zkousala dokulata, majiteli nic nehrozí. Babička mi dala potvrzení od veta. Vypadá to že v práci mi něco zaplatí, ale majitel potrestán nebude.

Nezlobte se, ale co čekáte? Za co má být majitel potrestán? Za nešťastnou souhru náhod? Z jakého titulu? Ceduli na plotě, vratech, kdekoliv, mít nikdo nemusí. Přece nemusí upozorňovat možného zloděje, že je barák a pozemek střežen.
Je politováníhodné, co se vám stalo a jak se to stalo. Ale potrestání majitele za to, že pes zasáhl na pozemku, který má střežit, když tam našel vetřelce bez přítomnosti někoho z rodiny je blbost. Pes dělal přesně to, co se po něm chce.
Jiná věc je náhrada škody, tam nárok máte, o tom žádná.

Být vámi, už bych na tento pozemek nevstoupila i přes výzvy babičky a ujištění, že je pes zavřený. Požadovala bych, aby si přišli vždy k vratům.

19.1.2018 19:58
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Ja by som na pozemok už nevstúpila a nech si pekne babička ide k bránke. Neviem, ako v čr ale tu na svk máte nárok aj na náhradu škody.

19.1.2018 20:06

Nezlobte se, ale co čekáte? Za co má být majitel potrestán? Za nešťastnou souhru náhod? Z jakého titulu? Ceduli na plotě, vratech, kdekoliv, mít nikdo nemusí. Přece nemusí upozorňovat možného zloděje, že je barák a pozemek střežen.
Je politováníhodné, co se vám stalo a jak se to stalo. Ale potrestání majitele za to, že pes zasáhl na pozemku, který má střežit, když tam našel vetřelce bez přítomnosti někoho z rodiny je blbost. Pes dělal přesně to, co se po něm chce.

Být vámi, už bych na tento pozemek nevstoupila i přes výzvy babičky a ujištění, že je pes zavřený. Požadovala bych, aby si přišli vždy k vratům.

Za ublížení na zdraví z nedbalosti, třeba?

ano, ten pes dělal, co měl, ale právě proto měl být, pokud se na pozemku na pozvání člena rodiny pohybuje někdo cizí, zavřený.

a když zavřený není, tak je to prostě průser.

19.1.2018 20:19
mojipsi

XXX.XXX.27.114

Máme KAO importku, troufnu si říct dobře vychovanou i socializovanou, pokud by k nám někdo přišel, byl by obrovský problém.Přítele pustila domů až po roce soužití a ještě po tom, co byla dost vážně nemocná a přítel taky marodil, tak se o ni staral.Zamykáme branku, když se lidi co ji znají ptají, proč, když máme ostré psy-máme ještě NO, tak odpovídám právě proto, že máme ostré psy a lidi jsou blbí Mám psy vychované, takže když přijde návštěva, stačí, že jdu k vrátkům, nemusím je zavírat, krom když přijde někdo s malými dětmi, nejsou na děti zvyklé, takže by mohly zareagovat nepřiměřeně.
Jinak pokud psaní pokousal SAO tak dopadla velice dobře.

19.1.2018 20:21

sisi58 napsal(a):
Máte jinou zkušenost?

V posledních šesti letech nám 2x naháněl volně pobíhající pes typu NO ( pokaždé jiný, oba žili ve vsi) fjordkouli na její pastvině.
První byl zmetek, pokousal i členku širší vlastní rodiy, vybral si starou kobylu, která ňafaly vůbec neřeší. Tady poznala rozdíl, v klidu stála otočená zadkem a dobře zamířila. Pes odlétl, zakňučel a mazal zpět k pánovi, který venčil navolno a neměl přivolání.
V druhém případě se dostal pes jindy ječící ze zahrady ven, majitelé vědí, že jeho povaha není ok, nevšimli si. Pes vběhl do pastviny a vybral si nejmladší, stála trochu izolovaná, natvrdo ji naháněl, ječeli jsme a běželi k nim. Nebylo třeba, všimli si zbylí tři koně a vyrazili mladé na pomoc, pes sotva vyletěl z ohrad. Mladá kobyla teď psy zejména velké aktivně loví, amputuje ušic a jde si pro ně, zubama.
Mojí známé pokousal v ustájení ustajovatův jinak hodný NO kobylu na noze, s vetem to chvíli trvalo, než se zahojilo...asi před třemi lety.
Výukový film, jak vypadá kůň nakažený vzteklinou, jsem viděla před víc než třiceti lety. Lesáci v příhraničí s PL myslím koně očkují, alespoň někteří. Vzteklá liška v padesátých letech za bílého dne vyskočila z křoví a kousla dívku na procházce, v Prokopském údolí na kraji Prahy, poslední oběť u nás, ta dívka.
Na EQ na titulce visí teď aktualita, pes v Pardubicích napadl koně pod jezdcem, i na ifauně se to už v minulosti řešilo.

19.1.2018 20:22

Za ublížení na zdraví z nedbalosti, třeba?

ano, ten pes dělal, co měl, ale právě proto měl být, pokud se na pozemku na pozvání člena rodiny pohybuje někdo cizí, zavřený.

a když zavřený není, tak je to prostě průser.

Už jsme si zde vysvětlovali, že majitelka, která venčila psa někde vzadu na zahradě, zřejmě vůbec nevěděla, že na pozemek zatím vstoupila pošťačka. Na rozdíl od ní to SAO věděl, protože má mnohem lepší sluch a odběhl dělat to, co má. Babička zase nevěděla, že je pes puštěný, jinak by zřejmě pošťačku nepozvala dál a nenechala ji stát SAMOTNOU u dveří. Nebyla jsem u toho, ale protože máme kavkazanku a rozsáhlý pozemek, tak dobře vím, že zvonek na druhý konec pozemku neslyším, zatímco ona ano. A dokážu si představit, jak by se chovala v takové situaci ta naše. Zřejmě stejně. Ale u nás nikdo dál sám nemůže, branku i bránu zamykáme, krom toho branka má zvenku kouli, takže nejde otevřít a brána nemá zvenku nic čím by se dala otevřít. Na pozemek cizí lidi nevodíme, a když není zbytí, je kavkazanka zajištěná.

19.1.2018 20:28
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Už jsme si zde vysvětlovali, že majitelka, která venčila psa někde vzadu na zahradě, zřejmě vůbec nevěděla, že na pozemek zatím vstoupila pošťačka. Na rozdíl od ní to SAO věděl, protože má mnohem lepší sluch a odběhl dělat to, co má. Babička zase nevěděla, že je pes puštěný, jinak by zřejmě pošťačku nepozvala dál a nenechala ji stát SAMOTNOU u dveří. Nebyla jsem u toho, ale protože máme kavkazanku a rozsáhlý pozemek, tak dobře vím, že zvonek na druhý konec pozemku neslyším, zatímco ona ano. A dokážu si představit, jak by se chovala v takové situaci ta naše. Zřejmě stejně. Ale u nás nikdo dál sám nemůže, branku i bránu zamykáme, krom toho branka má zvenku kouli, takže nejde otevřít a brána nemá zvenku nic čím by se dala otevřít. Na pozemek cizí lidi nevodíme, a když není zbytí, je kavkazanka zajištěná.

Ak mám takého psa nikdy by som si nedovolila len tak pustiť niekoho, kohokoľvek do dvora. Náš nie je iste tak ostrý, ako SAO, ale prvé čo kontrolujem ak niekto k nám ide je, či je pes zatvorený. V živote by som neotvorila skôr, než by som skontrolovala kde sa pes nachádza, lebo viem čoho je schopný, a viem, že strhávať z človeka aj 35kg NO, ktoré je v ráži nie je vždy sranda (čo by som robila s 50kilovým hovädom ...?)

Babička proste nedomyslela situáciu, ale to je starý človek, a iste nie psíčkar. Takto to vidím ja. ale ja by som k nim na dvor už nešla. Nie som samovrah.

19.1.2018 20:36

No proto je to ublížení na zdraví Z NEDBALOSTI, ne úmyslné.

na té věci to ale nic nemění. ono nikdo, kdo se dopouští nedbalostních tč, se jich dopustil schválně. prostě nevěděl, netušil, nenapadlo ho...

19.1.2018 21:06
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Jde mi hlavne o tom, ze vrata ani vratka nezamykaji.Ceduli by mit meli.Bydli uprostred vsi.Co kdyz se ta fena dostane ven a napadne treba dite?Pro bezdetne pujdete okolo se svym psem, a fena se z nezabezpeceneho pozemku dostane ven a napadne Vam psa?Ty vratka snadno otevre i male dite...

19.1.2018 21:07
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

tetrivek napsal(a):
Jde mi hlavne o tom, ze vrata ani vratka nezamykaji.Ceduli by mit meli.Bydli uprostred vsi.Co kdyz se ta fena dostane ven a napadne treba dite?Pro bezdetne pujdete okolo se svym psem, a fena se z nezabezpeceneho pozemku dostane ven a napadne Vam psa?Ty vratka snadno otevre i male dite...

No a preto by ste to mali riešiť. nikto iný to za Vás nevyrieši. A spoliehať sa na to, že iniciatívu prevezmú majitelia... No neviem. Nie každý dispunuje toľkou dávkou sebareflexie.

19.1.2018 21:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Můžete odmítnout tam doručovat.
A nebo tam lézt dál.

19.1.2018 22:08

No proto je to ublížení na zdraví Z NEDBALOSTI, ne úmyslné.

na té věci to ale nic nemění. ono nikdo, kdo se dopouští nedbalostních tč, se jich dopustil schválně. prostě nevěděl, netušil, nenapadlo ho...

Nejsem právník, takže připouštím, že můžete mít pravdu, ale mám jiný názor.

19.1.2018 22:10

tetrivek napsal(a):

To jim má někdo nařídit zamykat branku?

Neregistrovaný uživatel

19.1.2018 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

To jim má někdo nařídit zamykat branku?

Tak pokud se to bude řešit, tak by jim mělo být nařízeno zajistit si psa, aby nebyl nebezpečný pro okolí - jakým způsobem už je na jejich fantazii

19.1.2018 22:21

Tak pokud se to bude řešit, tak by jim mělo být nařízeno zajistit si psa, aby nebyl nebezpečný pro okolí - jakým způsobem už je na jejich fantazii

Tak pokud jsem správně četla, pes bývá v kotci a pouští ho jen když ho jdou venčit na svoji zahradu. Pozemek mají oplocený. Pro mě dobrý, co chtít víc.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2018 22:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tak pokud jsem správně četla, pes bývá v kotci a pouští ho jen když ho jdou venčit na svoji zahradu. Pozemek mají oplocený. Pro mě dobrý, co chtít víc.

Třeba zamykat branku, upravit režim pohybu návštěv, popř. zkontrolovat prostor, kam psa pouštím, nebo ho pouštět z kotce s košem .
Já jsem opravdu zlého psa měla, a bez koše nevylezl ze dveří ani na náš dvůr, ani z auta (několikrát se to vyplatilo ).

19.1.2018 23:57
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Třeba zamykat branku, upravit režim pohybu návštěv, popř. zkontrolovat prostor, kam psa pouštím, nebo ho pouštět z kotce s košem .
Já jsem opravdu zlého psa měla, a bez koše nevylezl ze dveří ani na náš dvůr, ani z auta (několikrát se to vyplatilo ).

Presne tak. Ono to u takých psov ani inak nejde. Teda ak si človek vyslovene nekoleduje o problém. My mame bránku stále pod zámkom. Pes je pustený len ak sme na dvore. Muž mu dorába výbeh ku kotercu, aby sa mohol prejsť aj keď na dvore nebudeme. A SAO s odomknutou bránkou tak to je odvaha hraničiaca s blbostou. Blbe je, že kopec ľudí si kúpi plemeno psa a prd o ňom vedia a tu je výsledok.

Raz som na výstave videla maďarského chovateľa. V ohrádke mal stena komondora. Mali o neho záujem viacerí ľudia. Najmä keď sa jeho dospelý pes umiestnil v kruhu najlepšie. No všetkých odmietol. To ma zaujalo tak som sa šla opýtať čo je vo veci. Iba sa usmial a povedal, že to nie je pes pre každého. A u SAO, KAO, moskovakoch a pod to platí dvojnásobne. Ostražitosť je tu viac ako na mieste.

20.1.2018 00:02
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

U nás na SVK mal majiteľ 6 psov a nezaistenú bránu. Psy ušli a usmrtili mladého muža, ktorý sa mal stať otcom. Mal tu smolu že majiteľ si pozemok dostatočne nezabezpečil a psy si našli cestu von. Majiteľ momentálne vo väzbe čaká na verdikt sudu. Takze v prípade SAO by som tu bránu mala pod zámkom tak či tak. Náhoda je blbec.

20.1.2018 01:36
bilusik

XXX.XXX.168.130

... Zazvoním u vrat, přejdu dvůr... Tak na pozemek vás nikdo nezval, takže jste tam svévolně a bez dovolení vstoupila, neboť jste si myslela, že je pes zavřený (dobře víte, že mají velkého psa). Tak nevím, co byste chtěla. Že vás pak bába pozvala do domku dovnitř už na pozemku, na který jste vstoupila bez dovolení - tak podle mne vám to policajti řekli dobře, nevím co byste chtěla, v podstatě se vám nic nestalo, rána nebyla na šití - taskže žádná újma žádné marození, odnesly to jen kalhoty a vaše ego... Takže si myslím, že není co k řešení, a že příště již sama na jejich pozemek prostě vstupovat nebudete, zůstanete stát za plotem a počkáte, až si přijdou pro poštu k brance.

20.1.2018 07:37

Zamykat branku by mohli, aspoň by pošťačka sama nevstupovala na pozemek. Takže ne před psem, ale před cizími lidmi. Pouštět psa na vlastním oploceném pozemku s náhubkem? PROČ? Ohrožuje snad rodinu a své lidi? NE! Je zlý? Není, jen plní to, co má v popisu práce. A plní to dobře, majitelé mohou být spokojeni, protože si ověřili, že pes je schopen zasáhnout.

20.1.2018 07:44

jarka.covaci napsal(a):
Presne tak. Ono to u takých psov ani inak nejde. Teda ak si človek vyslovene nekoleduje o problém. My mame bránku stále pod zámkom. Pes je pustený len ak sme na dvore. Muž mu dorába výbeh ku kotercu, aby sa mohol prejsť aj keď na dvore nebudeme. A SAO s odomknutou bránkou tak to je odvaha hraničiaca s blbostou. Blbe je, že kopec ľudí si kúpi plemeno psa a prd o ňom vedia a tu je výsledok.

Raz som na výstave videla maďarského chovateľa. V ohrádke mal stena komondora. Mali o neho záujem viacerí ľudia. Najmä keď sa jeho dospelý pes umiestnil v kruhu najlepšie. No všetkých odmietol. To ma zaujalo tak som sa šla opýtať čo je vo veci. Iba sa usmial a povedal, že to nie je pes pre každého. A u SAO, KAO, moskovakoch a pod to platí dvojnásobne. Ostražitosť je tu viac ako na mieste.

Já tenhle případ vidím jinak - majitelka se s babičkou nedomluvila, neřekla jí, že psa pouští z kotce, takže babička pozvala pošťačku, o jejímž příchodu nevěděla majitelka, dál na pozemek. Nic víc bych v tom nehledala. Tady mnozí děláte ze psa vlkodlaka, a z majitelů nezodpovědné jedince, ale zkuste se na to podívat bez emocí.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2018 07:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Zamykat branku by mohli, aspoň by pošťačka sama nevstupovala na pozemek. Takže ne před psem, ale před cizími lidmi. Pouštět psa na vlastním oploceném pozemku s náhubkem? PROČ? Ohrožuje snad rodinu a své lidi? NE! Je zlý? Není, jen plní to, co má v popisu práce. A plní to dobře, majitelé mohou být spokojeni, protože si ověřili, že pes je schopen zasáhnout.

Zamykat branku by mohli, aspoň by pošťačka sama nevstupovala na pozemek
ano, třeba proto, aby měli jistotu, že jim někdo nevstoupí na pozemek - teď nemám na myslí zadavatelku (nebyla jsem u toho), ale lidi jsou blbí, a lezou kam nemají, popř. žijí ve společné domácnosti s lidmi, kteří mají problém respektovat nějaká pravidla. To byl třeba důvod, proč můj tehdejší pes byl s košem i na našem dvoře (ten, kdyby plnil, co má v popisu práce, tak jsem nejdřív na Nově, a pak v kriminále).

20.1.2018 07:56

V případech, kdy pes napadl člověka, vždycky hraje roli určitá míra nezodpovědnosti majitele. Nejobvyklejší věta po napadení je variace na téma - on to nikdy neudělal, lidi má rád. Vždycky je lepší nehodě předcházet a tady by stačilo líp zabezpečit branku, což by mělo platit u všech velkých psů. ale u některých plemen dvojnásob.

20.1.2018 08:08

V případech, kdy pes napadl člověka, vždycky hraje roli určitá míra nezodpovědnosti majitele. Nejobvyklejší věta po napadení je variace na téma - on to nikdy neudělal, lidi má rád. Vždycky je lepší nehodě předcházet a tady by stačilo líp zabezpečit branku, což by mělo platit u všech velkých psů. ale u některých plemen dvojnásob.

Hmm, akorát že tady nevlezla pošťačka na pozemek sama od sebe, ale na pozvání babičky, která... atd. už jsem to napsala nejmíň dvakrát.
Jasně, branka by měla být zamčená, to nerozporuji. Pak by musel jít někdo otevřít. A vše by se odehrálo jinak a my bychom si zde třeba neměli o čem psát.

20.1.2018 08:16
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

U nás se před lety stalo to samé.
Vlčák zrubal pošťačku. Ne do krve, ale modrá byla všude.
A bolestivě pohmožděná.
Nesla babce (asi 90) důchod, babka na ni čekala u domovních
dveří na schodech-ven už nevycházela. Pes ji přesto napadl.
Už si nepamatuji, jak dopadli viníci, asi nijak.
Jen pošta tam odmítla doručovat.

20.1.2018 08:33
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Já tenhle případ vidím jinak - majitelka se s babičkou nedomluvila, neřekla jí, že psa pouští z kotce, takže babička pozvala pošťačku, o jejímž příchodu nevěděla majitelka, dál na pozemek. Nic víc bych v tom nehledala. Tady mnozí děláte ze psa vlkodlaka, a z majitelů nezodpovědné jedince, ale zkuste se na to podívat bez emocí.

Ja do toho emócie netaham. Len viem čo SAO v kombinacii s laikom dokaze. Toto proste nie je pes pre bežnú verejnosť a uz vôbec nie z chovu bez PP. Pokial človek nebýva kúsok od medveďov nevidím zmysel kupovať si podobne plemeno. Rovnaku službu spraví aj čuvač, hovawart a pod. plemena.
A babička je holt starý človek ta s tým nemá nič. Asi takto funguje s poštárkou dlhé roky. Nezodpovedná je majiteľka. S prepáčením dop.dele keď mam SAO a púšťam ho na voľno si tu bránku za P.delou zamknem. Ja mam poondiate NO s labilnou povahou a neexistuje aby som nemala zamknutú bránu keď je pustený. Stačí že pes skočí na bránu a je vonku. A čo potom ? Potom sa uz len modliť nech príde späť, nech tam nikto nezačne jačať a bežať preč a mávať rukami. To je o zodpovednosti a duchapritomnosti. Keď sa niečo stane uz je neskoro.

Mala som pred rokmi ostrého psa, dosť dominantného. Nikto mi nesmel podať ruku prvý. Vždy som na to upozorňovala vopred. Po vonku nosil košík hoci som ho bola schopná odvolať aj od haravky. Keď som si situáciou nebola istá vždy som ho zapla na vodítko. Videla som totiž čo dokaze na rukáve. Bežne ho prekusol, pripadne sa snažil dostať ku krku, streľba, ani obušok mu nerobili problém. Mal len "35kg" ale strhnúť ho dole bol niekedy zážitok. Proste je to o zodpovednosti. A SAO nikdy nebude NO. Keď zhodnotí že ide riešiť som zvedavá ako mu niekto vysvetli, že vlastne netreba. Obzvlášť ak bude brat majiteľa za nekompetentného.

20.1.2018 08:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

jarka.covaci napsal(a):

Komondor. Je to zajímavý pes, ale mě hrozně rozčiluje, když psi nevidí.

20.1.2018 08:43

jarka.covaci napsal(a):
Ja do toho emócie netaham. Len viem čo SAO v kombinacii s laikom dokaze. Toto proste nie je pes pre bežnú verejnosť a uz vôbec nie z chovu bez PP. Pokial človek nebýva kúsok od medveďov nevidím zmysel kupovať si podobne plemeno. Rovnaku službu spraví aj čuvač, hovawart a pod. plemena.
A babička je holt starý človek ta s tým nemá nič. Asi takto funguje s poštárkou dlhé roky. Nezodpovedná je majiteľka. S prepáčením dop.dele keď mam SAO a púšťam ho na voľno si tu bránku za P.delou zamknem. Ja mam poondiate NO s labilnou povahou a neexistuje aby som nemala zamknutú bránu keď je pustený. Stačí že pes skočí na bránu a je vonku. A čo potom ? Potom sa uz len modliť nech príde späť, nech tam nikto nezačne jačať a bežať preč a mávať rukami. To je o zodpovednosti a duchapritomnosti. Keď sa niečo stane uz je neskoro.

Mala som pred rokmi ostrého psa, dosť dominantného. Nikto mi nesmel podať ruku prvý. Vždy som na to upozorňovala vopred. Po vonku nosil košík hoci som ho bola schopná odvolať aj od haravky. Keď som si situáciou nebola istá vždy som ho zapla na vodítko. Videla som totiž čo dokaze na rukáve. Bežne ho prekusol, pripadne sa snažil dostať ku krku, streľba, ani obušok mu nerobili problém. Mal len "35kg" ale strhnúť ho dole bol niekedy zážitok. Proste je to o zodpovednosti. A SAO nikdy nebude NO. Keď zhodnotí že ide riešiť som zvedavá ako mu niekto vysvetli, že vlastne netreba. Obzvlášť ak bude brat majiteľa za nekompetentného.

Nezlobte se, ale nemám chuť psát to stejné pořád dokola.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2018 08:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Pravdou bohužel je, že když mám psa, který je ostrý/hlídací (zvlášť když nežiju v domě sama), tak musím myslet i za ty ostatní, protože pak už to nejde vzít zpět. Zadavatelka měla štěstí, že se jí to stalo teď, kdy je fena ještě trdlo, a ne třeba za půl roku, kdy už bude vyspělejší a sebevědomější, protože to už by nemusela být jen modřina na pr...

20.1.2018 09:24
tero

XXX.XXX.236.145

Projít kolem takové samoty musí být taky zajímavé, zvlášť když chybí plot.

20.1.2018 09:42

Kdysi jsme procházeli pastvinou v Bulharských horách. Turistická stezka byla vyznačena jen "mužíky".
Nad stezkou na výšince nás sledovali 3 obrovští černobílí psi. Ani ovce ani nic dalšího v dohledu, o stavení nemluvě.
Nebyl to hezký pocit, docela jsme si oddechli, když se za výšinkou za psy objevil domorodec.

20.1.2018 09:47

Kdysi jsme procházeli pastvinou v Bulharských horách. Turistická stezka byla vyznačena jen "mužíky".
Nad stezkou na výšince nás sledovali 3 obrovští černobílí psi. Ani ovce ani nic dalšího v dohledu, o stavení nemluvě.
Nebyl to hezký pocit, docela jsme si oddechli, když se za výšinkou za psy objevil domorodec.

Jj, bulharští ovčáci, jsou to skvělí psi

20.1.2018 15:06
saola

XXX.XXX.199.5

sisi58 napsal(a):
Komondor. Je to zajímavý pes, ale mě hrozně rozčiluje, když psi nevidí.

Trochu OT: Mluvíte mi z duše. A nejvíc mě v souvislosti s dlouhosrstými psy točí lidé, kteří tvrdí, že když jim tu srst, co mají přes oči, odstraníte, tak že oslepnou. Prostě další urban legend.
U mého briarda tedy buď stříhání nebo gumička.

20.1.2018 15:08
RRRR

XXX.XXX.18.188

SAO, KAO a podobná plemena mají více než tisíciletou tradici jako ochránci stád a majetku před predátory z říše zvířat i lidí. A klidně mohou najít uplatnění i v adekvátních podmínkách v ČR, proč by ne? V posledních letech se přeci docela pravidelně (a možná čím dál častěji) objevují zprávy o tom, jak chovatelé ovcí a jiných zvířat utrpěli ztráty napadením vlky, medvědy, dokonce i krkavci a v neposlední řadě i lidskou škodnou - pytláky. Logické mi přijde pořízení podobných hlídačů i na nějaké samoty či polosamoty, kdy se uplatní jako strážci rodiny a majetku i když se tam třeba stáda nechovají.
Samozřejmě jsem i pro to, že vlastník takových psů musí nutně za ně přijmout plnou odpovědnost a adekvátní opatření k tomu, aby psi nebyli naopak nebezpečím pro své okolí.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2018 15:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

RRRR napsal(a):
SAO, KAO a podobná plemena mají více než tisíciletou tradici jako ochránci stád a majetku před predátory z říše zvířat i lidí. A klidně mohou najít uplatnění i v adekvátních podmínkách v ČR, proč by ne? V posledních letech se přeci docela pravidelně (a možná čím dál častěji) objevují zprávy o tom, jak chovatelé ovcí a jiných zvířat utrpěli ztráty napadením vlky, medvědy, dokonce i krkavci a v neposlední řadě i lidskou škodnou - pytláky. Logické mi přijde pořízení podobných hlídačů i na nějaké samoty či polosamoty, kdy se uplatní jako strážci rodiny a majetku i když se tam třeba stáda nechovají.
Samozřejmě jsem i pro to, že vlastník takových psů musí nutně za ně přijmout plnou odpovědnost a adekvátní opatření k tomu, aby psi nebyli naopak nebezpečím pro své okolí.

Problém je, že i když pomineme rozlohu ČR a Asie, tak tady je evidovaný každý občan (i cikán), takže nejde aby se semtam nějaký "ztratil", až bude ten pastevec dělat tu svoji tisíciletou tradiční práci...

20.1.2018 17:24

Problém je, že i když pomineme rozlohu ČR a Asie, tak tady je evidovaný každý občan (i cikán), takže nejde aby se semtam nějaký "ztratil", až bude ten pastevec dělat tu svoji tisíciletou tradiční práci...

SAO, KAO a jiní pastevci se u nás mohou uplatnit, a uplatňují, při střežení rozsáhlých či rozsáhlejších pozemků. Oplocených. Na cizí pozemek nemá bez dovolení majitele právo kdokoliv vstupovat, a pokud vstoupí, tak jen na vlastní nebezpečí. I děti lze naučit, že se do cizích zahrad a domů neleze.

20.1.2018 17:27
RRRR

XXX.XXX.18.188

Za předpokladu, že chovatel pastevců ma dostatečně silné, vysoké, zabezpečené a označené oplocení, tak proč by to nešlo?

Neregistrovaný uživatel

20.1.2018 17:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

RRRR napsal(a):
Za předpokladu, že chovatel pastevců ma dostatečně silné, vysoké, zabezpečené a označené oplocení, tak proč by to nešlo?

Vůbec neříkám, že to nejde, ale ruku na srdce - kolik takovýchto DOBŘE zajištěných pozemků, kde by se tihle psi uplatnili u stáda v ČR je? Za poslední 2 měsíce je jen na ifauně cca 20 inzerátů na prodej štěňat SAO - myslíte si, že se najdou vhodní majitelé s odpovídajícím zázemím, pro všechny tyhle psy...?
Drtivá většina těchto psů skončí po dvorcích, u křupanů, co si musí buď zvednout ego silným ostrým psem, nebo u lidí, co vůbec neví, co mají doma

20.1.2018 17:47

Vůbec neříkám, že to nejde, ale ruku na srdce - kolik takovýchto DOBŘE zajištěných pozemků, kde by se tihle psi uplatnili u stáda v ČR je? Za poslední 2 měsíce je jen na ifauně cca 20 inzerátů na prodej štěňat SAO - myslíte si, že se najdou vhodní majitelé s odpovídajícím zázemím, pro všechny tyhle psy...?
Drtivá většina těchto psů skončí po dvorcích, u křupanů, co si musí buď zvednout ego silným ostrým psem, nebo u lidí, co vůbec neví, co mají doma

Tak z nich zase nedělejte nezvladatelné šelmy...

Neregistrovaný uživatel

20.1.2018 17:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Nerozumím.

20.1.2018 18:08
RRRR

XXX.XXX.18.188

To už je věc druhá, že množitelé (ať už s PP nebo bez) lačníc po relativně snadném výdělku, sekají všelijaká módní plemena jak Baťa cvičky, přičemž snaha umístit štěndo do dobrých a vhodných rukou je jenom naoko a spousta psů přijde do naprosto nevhodných podmínek neznalého nového páníčka...
Jen tak mimochodem: pastevci po staletí šlechtění pro ochranu stád tu pořád uplatnění najít mohou - s návratem pastevectví a chovatelství všeho možného ovcemi počínaje, přes pštrosy, klokany a alpakami konče se příležitosti přímo nabízí.
Ale jaké uplatnění zde najdou tolik módní (zejména v určitých kruzích) plemena typu pitbul apod., která byla vyšlechtěna naprosto cíleně výhradně k boji? Možná zde nelegální psí zápasy jen vzkvétají, jenom se o tom moc nemluví...

Neregistrovaný uživatel

20.1.2018 18:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

RRRR napsal(a):
To už je věc druhá, že množitelé (ať už s PP nebo bez) lačníc po relativně snadném výdělku, sekají všelijaká módní plemena jak Baťa cvičky, přičemž snaha umístit štěndo do dobrých a vhodných rukou je jenom naoko a spousta psů přijde do naprosto nevhodných podmínek neznalého nového páníčka...
Jen tak mimochodem: pastevci po staletí šlechtění pro ochranu stád tu pořád uplatnění najít mohou - s návratem pastevectví a chovatelství všeho možného ovcemi počínaje, přes pštrosy, klokany a alpakami konče se příležitosti přímo nabízí.
Ale jaké uplatnění zde najdou tolik módní (zejména v určitých kruzích) plemena typu pitbul apod., která byla vyšlechtěna naprosto cíleně výhradně k boji? Možná zde nelegální psí zápasy jen vzkvétají, jenom se o tom moc nemluví...

S tím pastevním odchovem všeho možného máte pravdu, ale tam to bohužel často naráží na náročnost v zabezpečení pastviny - pořádné oplocení větší plochy tak, aby tam se stádem mohl být pastevec jsou mimo finanční možnosti chovatelů
Jezdím koně na jedné ekofarmě, kde mají 2 KAO, a právě z tohoto důvodu mají dvůr ohraničený, ale psi se k dobytku vůbec nedostanou, i když mají k dispozici hned vedle 10 ha pastvin

20.1.2018 18:27
saola

XXX.XXX.199.5

RRRR napsal(a):

Nemáte pravdu v tom smyslu, že by se tito psi dali použít pro hlídání volných stád u nás. To opravdu v žádném případě. Jsme malá země, stáda ovcí se pasou volně, nikoliv v ohrazených objektech (tam se možná zahánějí někdy na noc, ale k nim takového psa fakt nedáte), panuje u nás čilý turistický ruch, na horách pořád někdo courá a pohybuje se, nelze mít jako strážce stáda takového psa. A majitelé ovcí takové psy ani nechtějí, jednodušší je nechat si zaplatit náhradu škody.
Psy typu středoasijec a spol u nás fakt jen za bezpečným plotem a pokud možno v rukou lidí, kteří o tom něco vědí, že to tak není, to je bohužel pravda. Jenže mohou si za to taky chovatelé sami - v téměř každém inzerátu na prodej štěňat je kouzelná formulace "přirozeně ostrý, neúplatný hlídač, netřeba výcvik, samostatný, blablabla", no, a na to lidé laici slyší. Je to smutné a nebezpečné.
K ovcím ale fakt v ČR středoasijce ne.

20.1.2018 18:28
mojipsi

XXX.XXX.27.114

tetrivek napsal(a):

Záleží na tom jak je vychovaná.Venku nemá co hlídat tudíž by napadnout neměla.

20.1.2018 18:32
saola

XXX.XXX.199.5

A v zásadě proč ne? Se spoustou pracovních či služebních plemen si lidé dokážou v krizové situaci poradit, proti šedesátikilovému nenaladěnému středoasijci, pokud usoudí, že jeho zájmy ohrožujete, nemáte šanci. Problém je v tom bodě, že jaksi sám usoudí. Taková psí plemena se nesmí nikdy pohybovat ve veřejném prostoru samostatně a bez bezprostředního dozoru majitele.

20.1.2018 19:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

saola napsal(a):
Trochu OT: Mluvíte mi z duše. A nejvíc mě v souvislosti s dlouhosrstými psy točí lidé, kteří tvrdí, že když jim tu srst, co mají přes oči, odstraníte, tak že oslepnou. Prostě další urban legend.
U mého briarda tedy buď stříhání nebo gumička.

Hlasuji pro berušku.

20.1.2018 20:42
SimonL

XXX.XXX.31.34

Je čas to tu trochu odlehčit...Prosím neposílejte mě zpátky na Kavkaz.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2018 20:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

SimonL napsal(a):

Dobře nóó, tak když budeš hodnej, tak tady můžeš zůstat

20.1.2018 21:35

saola napsal(a):
Nemáte pravdu v tom smyslu, že by se tito psi dali použít pro hlídání volných stád u nás. To opravdu v žádném případě. Jsme malá země, stáda ovcí se pasou volně, nikoliv v ohrazených objektech (tam se možná zahánějí někdy na noc, ale k nim takového psa fakt nedáte), panuje u nás čilý turistický ruch, na horách pořád někdo courá a pohybuje se, nelze mít jako strážce stáda takového psa. A majitelé ovcí takové psy ani nechtějí, jednodušší je nechat si zaplatit náhradu škody.
Psy typu středoasijec a spol u nás fakt jen za bezpečným plotem a pokud možno v rukou lidí, kteří o tom něco vědí, že to tak není, to je bohužel pravda. Jenže mohou si za to taky chovatelé sami - v téměř každém inzerátu na prodej štěňat je kouzelná formulace "přirozeně ostrý, neúplatný hlídač, netřeba výcvik, samostatný, blablabla", no, a na to lidé laici slyší. Je to smutné a nebezpečné.
K ovcím ale fakt v ČR středoasijce ne.

Tak já si teda taky nemyslím, že by SAO nebo KAO mohli hlídat ovce na neoplocené pastvině, o těch by se snad dalo uvažovat pouze v případě, že jsou ovce na noc zahnány na oplocený pozemek, ale co třeba něco méně radikálního jako jsou pyrenejci, mám pocit, že jsem viděla nějaký dokument z Francie, kde tyto psy normálně ke strážení ovcí na pastvinách používají...pes už od štěněte s ovcemi "bydlí" a nikdo tam nemluvil o tom, že by tito psi napadli okolojdoucí turisty, ..pokud by se tito samozřejmě nevrhli na ovce, psi se prostě pohybují s pasoucím se stádem, polehávají, popocházejí a dávají pozor...a proti vlkům by to byla myslím docela účinná ochrana a myslím, že i tady by se lidi naučili, že kolem stáda ovcí střeženého psem se prochází v uctivé vzdálenosti a že si neběžíme ovce hladit nebo krmit...

20.1.2018 22:46
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Ja sa nehnevám, len narozdiel od Vás ja som mala tú osobnú skúsenosť, keď na naše dvere zaklopala polícia, že náš pes pokúsal chalana, ktorého viezla sanitka. Keď mi to muž volal nebolo mi všetko jedno. Lebo keď na Vás skočí 50kg pes, tam končí každá sranda. Nieto, keď na Vás skočí takmer 100kg "macek"... Mne by sa v tej chvíľke nikto ani krvi nedorezal.
Našťastie chalan to prežil v pohode. Mal iba pár dierok od zubov na 7 štichov. Tiež sme to nespôsobili úmyselne. Proste, a tiež ma to nebaví vystetľovať dookola, keď má človek takého psa musí uvažovať niekoľko krokov pred ním, aby sa takéto veci nemohli stať.
náš pes je odvtedy pod zámkom. Miesto kde sa podhrabal je zabezpečené. Keď ide návšteva, prvé čo kontrolujem je, kde je pes. Bránka zamknutá. Psovi sa dorába výbeh s betónovým základom, aby sa nepodhrabal. Chápete. Ak mám SAO, KAO, a pod tá bránka proste musí byť zamknutá nech sa deje čokoľvek. Ak nechápete, tak potom zbohom zdravý rozum.

Viete, keď skočí dospelý, SAO, KAOa pod. a myslí to vážne, to nebude už ani na jeden štich. To už je na hrobára. A o to tu ide. Keď viem, akého psa mám doma, je moja povinnosť mať zviera dostatočne zabezpečené.

20.1.2018 22:47
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Tak já si teda taky nemyslím, že by SAO nebo KAO mohli hlídat ovce na neoplocené pastvině, o těch by se snad dalo uvažovat pouze v případě, že jsou ovce na noc zahnány na oplocený pozemek, ale co třeba něco méně radikálního jako jsou pyrenejci, mám pocit, že jsem viděla nějaký dokument z Francie, kde tyto psy normálně ke strážení ovcí na pastvinách používají...pes už od štěněte s ovcemi "bydlí" a nikdo tam nemluvil o tom, že by tito psi napadli okolojdoucí turisty, ..pokud by se tito samozřejmě nevrhli na ovce, psi se prostě pohybují s pasoucím se stádem, polehávají, popocházejí a dávají pozor...a proti vlkům by to byla myslím docela účinná ochrana a myslím, že i tady by se lidi naučili, že kolem stáda ovcí střeženého psem se prochází v uctivé vzdálenosti a že si neběžíme ovce hladit nebo krmit...

Presne... pyrenejci, čuvače, a takách ovčiakov je za kýbel čo sa o vlka postarajú.

20.1.2018 22:55
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

saola napsal(a):
A v zásadě proč ne? Se spoustou pracovních či služebních plemen si lidé dokážou v krizové situaci poradit, proti šedesátikilovému nenaladěnému středoasijci, pokud usoudí, že jeho zájmy ohrožujete, nemáte šanci. Problém je v tom bodě, že jaksi sám usoudí. Taková psí plemena se nesmí nikdy pohybovat ve veřejném prostoru samostatně a bez bezprostředního dozoru majitele.

Presne tak a to je problém týchto plemien v kombinácii s človekom, ktorý so psami nemá veľa skúseností (a ani ja by som si ho nekúpila, lebo proste na to nemám gule). Pes sa proste rozhodne aj sám (ostatne na to bol šľachtený, tak o čom). Len v našich podmienkach (nie v ruskej tajge) je to "trošku" nebezpečné. Najmenší problém by bol, keby mali tých 60kg. Mala som česť s takmer 100kg Moskovákom. Dovi, dopo. Ten pokojne rozhúpal plne naloženú Fabiu. Keby tí ľudia nesedeli v aute, tak mu poslúžia aj s ich psíkom ako celkom slušná večera.

21.1.2018 00:08

KAO a SAO útočí hned, evropští pastevci jsou jemnejsi když není nebezpečí neútočí no nevím jak to popsat
Cuvaci, pyrenejci, krašáci...a podobna plemena jsou vhodnější.

PS: ti "známí" chtěli "pořádného psa" no chtěli si vzednout ego stačí kříženec německého ovčáka a nepotřebujes si zvedat ego Kavkazákem.
ČR ze nejsou vhodni jsem právě psala kvůli té turistice, velkém osídlením...

21.1.2018 01:10

jarka.covaci napsal(a):
Ja sa nehnevám, len narozdiel od Vás ja som mala tú osobnú skúsenosť, keď na naše dvere zaklopala polícia, že náš pes pokúsal chalana, ktorého viezla sanitka. Keď mi to muž volal nebolo mi všetko jedno. Lebo keď na Vás skočí 50kg pes, tam končí každá sranda. Nieto, keď na Vás skočí takmer 100kg "macek"... Mne by sa v tej chvíľke nikto ani krvi nedorezal.
Našťastie chalan to prežil v pohode. Mal iba pár dierok od zubov na 7 štichov. Tiež sme to nespôsobili úmyselne. Proste, a tiež ma to nebaví vystetľovať dookola, keď má človek takého psa musí uvažovať niekoľko krokov pred ním, aby sa takéto veci nemohli stať.
náš pes je odvtedy pod zámkom. Miesto kde sa podhrabal je zabezpečené. Keď ide návšteva, prvé čo kontrolujem je, kde je pes. Bránka zamknutá. Psovi sa dorába výbeh s betónovým základom, aby sa nepodhrabal. Chápete. Ak mám SAO, KAO, a pod tá bránka proste musí byť zamknutá nech sa deje čokoľvek. Ak nechápete, tak potom zbohom zdravý rozum.

Viete, keď skočí dospelý, SAO, KAOa pod. a myslí to vážne, to nebude už ani na jeden štich. To už je na hrobára. A o to tu ide. Keď viem, akého psa mám doma, je moja povinnosť mať zviera dostatočne zabezpečené.

Zajímavé. Proč se váš pes podhrabával a utíkal? Máme druhou kavkazanku, a jsou to velmi teritoriální zvířata. A to tak, že některé dny ani nechce na pravidelnou procházku a jasně nám dá najevo, že nemá čas, že musí hlídat. Tím nechci říct, že bych KAO, SAO a další asijské pastevce doporučovala na hlídání stád bez oplocení - aby si to někdo takhle nevysvětlil. Jen mě zarazilo to podhrabávání a utíkání.

21.1.2018 01:13

saola napsal(a):

Dokážou poradit - myslíte "jeho lidé" nebo ti, proti kterým zasahuje? Jestliže máte na mysli, ty lidi, proti kterým zasahuje, pak je snad správné, že si s ním neporadí, jinak by snad takový pes neplnil svoji základní funkci.

21.1.2018 07:55

SimonL napsal(a):

Přidáváme se Neposílejte mě zpátky do Asie, prosím

21.1.2018 08:15
saola

XXX.XXX.85.46

Balu, to samozřejmě není správné, jak uvažujete. Bavíme se o střežení stáda a myslím cizí lidi, ne majitele toho psa. Takové plemeno psa může hlídat jen oplocený prostor, zevnitř, a tam si může s pánem bohem plnit své základní funkce. Jakou funkci by si ale měl středoasiejec dovolit plnit u volně pasoucího se stáda v ČR? Zlikvidovat kolemjdoucí, kteří se prostě jen hodně přiblíží?
Podívejte se do Francie, kde je chov ovcí na mnohem vyšší a rozšířenější úrovni než u nás, jací psi tam chodí se stády. A mají tam poměrně více vlků než my zde. Funguje to tak, že pes u stáda hlídá, řve a odrazuje a tím avizuje, ale rozhodně nejde o plemena, která by samostatně zasahovala bez kontroly člověka.

21.1.2018 08:44

saola napsal(a):
Balu, to samozřejmě není správné, jak uvažujete. Bavíme se o střežení stáda a myslím cizí lidi, ne majitele toho psa. Takové plemeno psa může hlídat jen oplocený prostor, zevnitř, a tam si může s pánem bohem plnit své základní funkce. Jakou funkci by si ale měl středoasiejec dovolit plnit u volně pasoucího se stáda v ČR? Zlikvidovat kolemjdoucí, kteří se prostě jen hodně přiblíží?
Podívejte se do Francie, kde je chov ovcí na mnohem vyšší a rozšířenější úrovni než u nás, jací psi tam chodí se stády. A mají tam poměrně více vlků než my zde. Funguje to tak, že pes u stáda hlídá, řve a odrazuje a tím avizuje, ale rozhodně nejde o plemena, která by samostatně zasahovala bez kontroly člověka.

Umíte číst? Předpokládám, že ano, když umíte psát. Takže si přečtěte co píšu ve všech svých příspěvcích. Vůbec nikde nepíšu, že by se měli asijští pastevci používat u nás - pro nechápavé v ČR - ke střežení stád nebo čehokoliv na NEOPLOCENÉM POZEMKU. A v příspěvku psaném dnes v 1:10 to píšu doslova. Tak mi nic takového nepodsouvejte!

21.1.2018 09:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dokument jsem viděla, bylo to poučné a hezké. Ztráty ovcí, stržených vlky, klesly na minimum a všichni byli spokojení.
U nás je hodně majitelů ovcí líných něco měnit. Je lepší natahovat ruce ke státu, aby platil. Když budu mít slepice za plotem a na noc je zavřu, neodnese mi je liška. Když budu mít slepice navolno, přijdu o ně. Totéž ovečky. Pokud bych šla žádat o kompenzaci za slepice, co mi potáhla liška, budou na mě koukat, jak na blbce. Ale za nezabezpečené ovce si žádat mohu? Divné.

21.1.2018 10:41

"ale co třeba něco méně radikálního jako jsou pyrenejci, mám pocit, že jsem viděla nějaký dokument z Francie"

na stránkách klubu:
http://www.pyrklub.cz/pyrenejsky-horsky-pes.php?jazyk=cs&stranka=php-vyuziti

chlapík na broumovsku má španělské mastiny, na neoplocených, a v nějakém dokumentu říkal, že je spokojen a bude přikupovat (už jsem to tady kdesi psala)

"Funguje to tak, že pes u stáda hlídá, řve a odrazuje a tím avizuje, ale rozhodně nejde o plemena, která by samostatně zasahovala bez kontroly člověka."
nevím, jaká plemena máš na mysli, ale ve Francii se zcela jistě používá pyrenejský horský, který zasahuje samostatně bez kontroly člověka. A onu preventivní funkci mají v popisu práce pastevci obecně.

"KAO a SAO útočí hned"
pokud to je myšleno paušálně, tak nepravdu díš...Oni zastávají na pastvině rovněž preventivní funkci a nikoho, obcházejícího v uctivé vzdálenosti stádo, vraždit nebudou. A dokonce, jak poznala tetřívek, disponují útočným chováním nejen likvidačním, ale i varovným (toť ta instinktivní inteligence)

21.1.2018 10:58
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):
Dokument jsem viděla, bylo to poučné a hezké. Ztráty ovcí, stržených vlky, klesly na minimum a všichni byli spokojení.
U nás je hodně majitelů ovcí líných něco měnit. Je lepší natahovat ruce ke státu, aby platil. Když budu mít slepice za plotem a na noc je zavřu, neodnese mi je liška. Když budu mít slepice navolno, přijdu o ně. Totéž ovečky. Pokud bych šla žádat o kompenzaci za slepice, co mi potáhla liška, budou na mě koukat, jak na blbce. Ale za nezabezpečené ovce si žádat mohu? Divné.

U nás je hodně majitelů ovcí líných něco měnit. Je lepší natahovat ruce ke státu, aby platil.

A co je na tom divného. Majitel ovcí je hospodář, který přirozeně volí jednodušší a ekonomicky výhodnější řešení. Na státu je, jak ty pravidla nastaví.

Když budu mít slepice navolno, přijdu o ně. Totéž ovečky. Pokud bych šla žádat o kompenzaci za slepice, co mi potáhla liška, budou na mě koukat, jak na blbce. Ale za nezabezpečené ovce si žádat mohu? Divné.

Vám určitě přijde i divné to, že liška je škodná, zatímco vlk je chráněný druh.

21.1.2018 11:14
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

"ale co třeba něco méně radikálního jako jsou pyrenejci, mám pocit, že jsem viděla nějaký dokument z Francie"

na stránkách klubu:
http://www.pyrklub.cz/pyrenejsky-horsky-pes.php?jazyk=cs&stranka=php-vyuziti

chlapík na broumovsku má španělské mastiny, na neoplocených, a v nějakém dokumentu říkal, že je spokojen a bude přikupovat (už jsem to tady kdesi psala)

"Funguje to tak, že pes u stáda hlídá, řve a odrazuje a tím avizuje, ale rozhodně nejde o plemena, která by samostatně zasahovala bez kontroly člověka."
nevím, jaká plemena máš na mysli, ale ve Francii se zcela jistě používá pyrenejský horský, který zasahuje samostatně bez kontroly člověka. A onu preventivní funkci mají v popisu práce pastevci obecně.

"KAO a SAO útočí hned"
pokud to je myšleno paušálně, tak nepravdu díš...Oni zastávají na pastvině rovněž preventivní funkci a nikoho, obcházejícího v uctivé vzdálenosti stádo, vraždit nebudou. A dokonce, jak poznala tetřívek, disponují útočným chováním nejen likvidačním, ale i varovným (toť ta instinktivní inteligence)

Dokument o Mastinech jsem viděl (jestli je to stejný případ, ale tehdy ještě byli v kotcích v halách přímo mezi ovcemi. Nevěřím, že je má navolno, to by udělal jen magor. Porušoval by zákony, a to i kdyby byly kilometry pozemků kolem také jeho. Navíc by byla jen otázka času než bude nějaký průser, a argument, že ti výrostci na čtyřkolkách neměli na jeho pozemku co dělat, by soud fakt nebral.
Ani projevená lítost nad tím, že 2 z nich se už nepodařilo zachránit, by příliš neovlivnil výši trestu.

Máte nějaký odkaz? Celkem mi to dost zajímá. Znám to z rumunských Karpat, ale u nás v civilizaci si to neumím představit.

Psi navolno v praxi!

https://www.youtube.com/watch?v=J7z60Dx8ENo.

21.1.2018 11:43
Bonnyf

XXX.XXX.44.117

Znám z Bulharska, Rumunska, Makedonie, Albánie... chování a jednání pasteveckých psů hlídající volně se pohybující stáda bez ohrad. Přestože jsme se častokrát (několikrát denně) pohybovali kolem stád (nuceně i omylem), psi zuřivě štěkali, avšak NIKDY neútočili. Naprosto jasně dávali najevo, že blíž už nás nepustí, ale když odejdeme, nic nám nehrozí. Drželi si od nás odstup cca 5-10metrů, provázeli nás celou dobu, co jsme procházli kolem "jejich" území, pak přestali štěkat, otočili se a běželi zpět. Tyto situace jsme zažili za ty roky, co tam jezdíme, už nesčetněkrát a pokaždé je to stejné. Nikdy jsme nazaznamenali (my ani naši známí, co jezdí na stejná místa také) žádný útok. A to už v tom počtu nemohu mluvit o štěstí, to už je holý fakt. Tím neříkám, že ta setkání jsou příjemná. Ale nejsou zdraví ani životu nebezpečná - pokud člověk tyto psy respektuje.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 11:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Bonnyf napsal(a):
Znám z Bulharska, Rumunska, Makedonie, Albánie... chování a jednání pasteveckých psů hlídající volně se pohybující stáda bez ohrad. Přestože jsme se častokrát (několikrát denně) pohybovali kolem stád (nuceně i omylem), psi zuřivě štěkali, avšak NIKDY neútočili. Naprosto jasně dávali najevo, že blíž už nás nepustí, ale když odejdeme, nic nám nehrozí. Drželi si od nás odstup cca 5-10metrů, provázeli nás celou dobu, co jsme procházli kolem "jejich" území, pak přestali štěkat, otočili se a běželi zpět. Tyto situace jsme zažili za ty roky, co tam jezdíme, už nesčetněkrát a pokaždé je to stejné. Nikdy jsme nazaznamenali (my ani naši známí, co jezdí na stejná místa také) žádný útok. A to už v tom počtu nemohu mluvit o štěstí, to už je holý fakt. Tím neříkám, že ta setkání jsou příjemná. Ale nejsou zdraví ani životu nebezpečná - pokud člověk tyto psy respektuje.

Asi jste tama nešli s pejskem, nebo ano?

21.1.2018 12:07
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Bonnyf napsal(a):

pokud člověk tyto psy respektuje.

A to je ten problém.
Blbci, děti, senioři, a nebo jen lidé kteří špatně odhadnou situaci - a co dál?
Může se i stát, že vzhledem k rozloze pozemku vás psi zjistí až když budete příliš daleko...

Já vím, že to jinde funguje, jenže u nás není Balkán. Jiní lidé, jiná krajina, jiné zákony, jiné tradice, jiná hustota zalidnění, jiný turistický ruch, jiná silniční síť, jiná hustota dopravy...

Tady je to bezohledné, nezodpovědné, nebezpečné a nezákonné.
Ani jako jednatel nějaké s.r.o. či a.s. bych si tohle na triko nevzal.

21.1.2018 12:35
Bonnyf

XXX.XXX.44.117

Nepřu se o tom, jestli toto ve střední Evropě možné je či není. Jen reaguju na příspěvky, kde se říká, že SAO a jím podobní psi zlikvidují kdeco, co se v okolí stáda šustne. Nezlikvidují. Zaženou. Zlikvidují, když jde o drzého predátora nebo prostě blbce.

"Může se i stát, že vzhledem k rozloze pozemku vás psi zjistí až když budete příliš daleko..." U ohrad je jasné, kde jsou hranice. U ohradníků to samé. U stád na volno neexistuje "příliš daleko". Psi vás prostě VŽDY zastaví včas. Pro ně není teritorium konkrétní pastvina, protože ráno jsou tady a večer jinde. Oni hlídají stádo. Takže když se přiblížíte na určitou vzdálenost od stáda, psi vás zastaví. Věřte, že o vás vždycky vědí včas.

Ne, nepohybovali jsme se nikdy se psy. Ale to není oč tu běží.

21.1.2018 12:49

Psi navolno v praxi!

Pro mě je toto naprostý důkaz toho, že saošci nejsou ti strašní zabijáci...protože v tomto případě, kdyby chtěli, tak by byl cyklista na kusy...samozřejmě jiná věc je, že zřejmě veřejná cesta vede hodně blízko objektu, kde to psi považují za svoje výsostné území, být to o trochu dál, tak by podle mě max trochu popošli blíže a jen štěkali a hlídali, že "cizák" v poklidu projede...

Ad druhá věc...cyklista měl docela kliku, nic se mu nestalo...kolik cyklistů v ČR už "sejmul" pes, který defakto nic nehlídal...

21.1.2018 12:55
Bonnyf

XXX.XXX.44.117

Psi navolno v praxi!

Pro mě je toto naprostý důkaz toho, že saošci nejsou ti strašní zabijáci...protože v tomto případě, kdyby chtěli, tak by byl cyklista na kusy...samozřejmě jiná věc je, že zřejmě veřejná cesta vede hodně blízko objektu, kde to psi považují za svoje výsostné území, být to o trochu dál, tak by podle mě max trochu popošli blíže a jen štěkali a hlídali, že "cizák" v poklidu projede...

Ad druhá věc...cyklista měl docela kliku, nic se mu nestalo...kolik cyklistů v ČR už "sejmul" pes, který defakto nic nehlídal...

Přesně to si myslím také.

21.1.2018 13:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Teda nechci se hádat, ale dle mne na videu nejsou SAO. Nebo jsou řekové strašně vysocí lidé. Ti psi jsou jim sotva do půl stehen. SAO by jim byl po prsa. Alespoň ti, co jsem se s nima setkala já byli psi jak stodoly.

21.1.2018 14:13
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Zajímavé. Proč se váš pes podhrabával a utíkal? Máme druhou kavkazanku, a jsou to velmi teritoriální zvířata. A to tak, že některé dny ani nechce na pravidelnou procházku a jasně nám dá najevo, že nemá čas, že musí hlídat. Tím nechci říct, že bych KAO, SAO a další asijské pastevce doporučovala na hlídání stád bez oplocení - aby si to někdo takhle nevysvětlil. Jen mě zarazilo to podhrabávání a utíkání.

Nepodhrabáva. Podhrabal sa prvý a posledný krát. Viezli nám stavebný materiál na dom, preto bol pôvodný plot odstránený, natiahnutý pletivový, a zaťažený 50kg tvárnicami. Pes si však našiel cestu von. Bežne som ho venčievala ja, lebo je proste problémový a ja ho zvládam lepšie, ako manžel. Lenže v tej dobe som bola tehotná a muž psa venčil len tak, ako mu to práca dovolila, alebo ho vypúšťal na dvor. Je to manželov pes, z chovu bez PP. Úplný magor. V živote by som si takého psa ja nebrala, ale teraz sa ho nezbavím, ako špinavého prádla. Proste si ho zaobstaral keď sme sa nepoznali, bez skúseností. Iný ľudia by ho zrejme šupli na stráženie niekde do firmy, alebo by ho možno aj utratili.
Neviem na čo narážate. Veď pokojne sa vyslovte narovinu.
Ja len vravím, že aziati nie sú pre začínajúceho chovateľa psov ideálne. Majú svoju špecifickú povahu a treba s tým rátať.

21.1.2018 14:23
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Psi navolno v praxi!

A teraz si predstavte, že by toho cyklistu napadlo sa aktívne brániť. Video by tu zrejme nevyselo .
Poznám kočku čo chová moskovákov na samote u lesa a psov má na noc zatvorených. Sama vraví, že by bolo nebezpečné, keby boli pustení. No a to je chovateľka.

Viete nie každý človek je pokojný pri stretnutí so psom. Mám doma dlhosrstú kóliu a keď som šla k našim (sme v dedine, privolávačku mám na jednotku) pani začala jačať, mávať rukami, skackať a schovávať sa za manžela. Fenu som si odvolala zapla, pán manžel sa smial a pani ho cestou mlátila po hlave, čo sa jej smeje. No neviem, ako by to zobral iný pes. Sused má moskováčku fenu a keď sa ku mne na roli rozbehla (venčíme tam psi viacerí) nebolo mi všetko jedno, ale ostala som v kľude stáť a ona ma neriešila. Kto vie, čo by spravila, kebyže začnem jačať, utekať, mávať rukami - chovať sa ako korisť... ? Bežná reakcia človeka, ktorý sa psov bojí.

Ono je to jedno, keď sa bojíte, akého psa stretnete. Drvivá väčšina keď vidí, cíti, že sa bojíte a začnete sa chovať, ako korisť pôjde po vás. A ak je ich viac, môžete to mať rovnako spočítané, ako pán ornitológ zo Slovenska, ktorý leží dva metre pod zemou, a jeho maželka vychováva ich dieťa bez otca. Majiteľ psov je za mrežami.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 14:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

jarka.covaci napsal(a):
A teraz si predstavte, že by toho cyklistu napadlo sa aktívne brániť. Video by tu zrejme nevyselo .
Poznám kočku čo chová moskovákov na samote u lesa a psov má na noc zatvorených. Sama vraví, že by bolo nebezpečné, keby boli pustení. No a to je chovateľka.

Viete nie každý človek je pokojný pri stretnutí so psom. Mám doma dlhosrstú kóliu a keď som šla k našim (sme v dedine, privolávačku mám na jednotku) pani začala jačať, mávať rukami, skackať a schovávať sa za manžela. Fenu som si odvolala zapla, pán manžel sa smial a pani ho cestou mlátila po hlave, čo sa jej smeje. No neviem, ako by to zobral iný pes. Sused má moskováčku fenu a keď sa ku mne na roli rozbehla (venčíme tam psi viacerí) nebolo mi všetko jedno, ale ostala som v kľude stáť a ona ma neriešila. Kto vie, čo by spravila, kebyže začnem jačať, utekať, mávať rukami - chovať sa ako korisť... ? Bežná reakcia človeka, ktorý sa psov bojí.

Ono je to jedno, keď sa bojíte, akého psa stretnete. Drvivá väčšina keď vidí, cíti, že sa bojíte a začnete sa chovať, ako korisť pôjde po vás. A ak je ich viac, môžete to mať rovnako spočítané, ako pán ornitológ zo Slovenska, ktorý leží dva metre pod zemou, a jeho maželka vychováva ich dieťa bez otca. Majiteľ psov je za mrežami.

Tak on se ani člověk nemusí chovat nějak výhružně - stačí, jak je v ČR přepsováno, a skoro každý, koho venku mimo město potkáte má s sebou psa. Nebo turisti s dětma co lítají, křičí po všem lezou...

21.1.2018 14:40
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Tak on se ani člověk nemusí chovat nějak výhružně - stačí, jak je v ČR přepsováno, a skoro každý, koho venku mimo město potkáte má s sebou psa. Nebo turisti s dětma co lítají, křičí po všem lezou...

Ľudia sú nie úplne normálni. Náš NO je proste magor. Nenávidí deti. A hold našli sa aj takí susedia čo dvíhali deti nech sa pozrú na psíka, div dieťa neprehodili k nám na dvor. Plot je vysoký cez 1,70m, ale pes keď skočí vie drapnúť. Chápete to ? Takto dvíhať dieťa, nech sa pozrie na štekajúceho psa na jeho dvore, ktorý stráži ? Už to manžel riešil niekoľkokrát, ale proste zbytočne. Tak ja neviem, či je chyba v nás, že plot nemá cez 2 metre, ale ľudia prestali používať zdravý rozum.
Ja sa snažím vysvetliť len jedno, ak mám psa, ktorý je potenciálne nebezpečný pre okolie, chcem, nechcem, musím to nejak riešiť. Ale sa mi zdá, že nie každý zdieľa takýto názor.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 14:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

jarka.covaci napsal(a):
Ľudia sú nie úplne normálni. Náš NO je proste magor. Nenávidí deti. A hold našli sa aj takí susedia čo dvíhali deti nech sa pozrú na psíka, div dieťa neprehodili k nám na dvor. Plot je vysoký cez 1,70m, ale pes keď skočí vie drapnúť. Chápete to ? Takto dvíhať dieťa, nech sa pozrie na štekajúceho psa na jeho dvore, ktorý stráži ? Už to manžel riešil niekoľkokrát, ale proste zbytočne. Tak ja neviem, či je chyba v nás, že plot nemá cez 2 metre, ale ľudia prestali používať zdravý rozum.
Ja sa snažím vysvetliť len jedno, ak mám psa, ktorý je potenciálne nebezpečný pre okolie, chcem, nechcem, musím to nejak riešiť. Ale sa mi zdá, že nie každý zdieľa takýto názor.

Takový dementy máme u nás taky - když jsme měli hřebce (a nebyli to zrovna andílci), tak jedni inteligenti poslali do výběhu cca 6 letý dítě s pytlíkem chleba, ať jde nakrmit koníčky. Když jsem po nich vylítla, tak mi řekli, že jsem hysterka, a zvíře dítěti neublíží, a že mu to nemůžou zakázat, protože je stejně neposlechne...

21.1.2018 14:55
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Takový dementy máme u nás taky - když jsme měli hřebce (a nebyli to zrovna andílci), tak jedni inteligenti poslali do výběhu cca 6 letý dítě s pytlíkem chleba, ať jde nakrmit koníčky. Když jsem po nich vylítla, tak mi řekli, že jsem hysterka, a zvíře dítěti neublíží, a že mu to nemůžou zakázat, protože je stejně neposlechne...

No tak to je vážne debilizmus. K mladým žrebcom do výbehu by som nešla ani ja len tak s vreckom chleba. OMG.

21.1.2018 15:12
scylla

XXX.XXX.150.32

Byla skupina lidí, kteří si navykli k nám bez pozvání chodit, naši tehdejší psi je znali a nebyl problém. Psi odešli, přišli jiní, někteří ne zrovna lidumilní, proto vlastně k nám byli odloženi. Mám dva takové psy (psa a fenu) puštěné na oplocené, zabezpečené zahradě, vrata zjištěná závorou. Slyším klapnutí kovu, kouknu na bránu a vidím, jak si suverénně zvedají závoru a hodlají vejít, psi u vrat, zuby venku, kdybych nezařvala, tak vešli. A to se tvářili jako zkušení pejskaři, pomalu trenéři psů. Když říkám - zbláznili jste se nebo co? Oni na to - vždyť k tobě chodíme normálně. Nevidíte řvát dva ostré NO? Oni by nám nic neudělali... skončilo to dírou v kalhotech a na závoře je zámek.

21.1.2018 16:48

scylla napsal(a):
Byla skupina lidí, kteří si navykli k nám bez pozvání chodit, naši tehdejší psi je znali a nebyl problém. Psi odešli, přišli jiní, někteří ne zrovna lidumilní, proto vlastně k nám byli odloženi. Mám dva takové psy (psa a fenu) puštěné na oplocené, zabezpečené zahradě, vrata zjištěná závorou. Slyším klapnutí kovu, kouknu na bránu a vidím, jak si suverénně zvedají závoru a hodlají vejít, psi u vrat, zuby venku, kdybych nezařvala, tak vešli. A to se tvářili jako zkušení pejskaři, pomalu trenéři psů. Když říkám - zbláznili jste se nebo co? Oni na to - vždyť k tobě chodíme normálně. Nevidíte řvát dva ostré NO? Oni by nám nic neudělali... skončilo to dírou v kalhotech a na závoře je zámek.

...nějak jsem nepochopila, tak tedy vešli, i když jste zařvala, když to skončilo dírou v kalhotech...

21.1.2018 16:52

Psi navolno v praxi!

To jsem nedávno viděla...v chvíli jsem myslela ze je po něm.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 17:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

jarka.covaci napsal(a):
No tak to je vážne debilizmus. K mladým žrebcom do výbehu by som nešla ani ja len tak s vreckom chleba. OMG.

Já jsem si přes ten výběh netroufla jít ani se psem - oni nebyli zlí, ale byli drzí, pořád se mezi sebou rovnali, a to kolikrát lítaly kopyta okolo hlavy. A jednou mi nějací dementi vynadali, jaktože máme v ohradníku puštěnou elektriku, že co kdyby jim to koplo děcka, když jdou krmit koně (na výběhu bylo asi 8 cedulí Zákaz krmení koní, a ohrada na straně u cesty je pevná bez elektriky).

21.1.2018 17:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):
U nás je hodně majitelů ovcí líných něco měnit. Je lepší natahovat ruce ke státu, aby platil.

A co je na tom divného. Majitel ovcí je hospodář, který přirozeně volí jednodušší a ekonomicky výhodnější řešení. Na státu je, jak ty pravidla nastaví.

Když budu mít slepice navolno, přijdu o ně. Totéž ovečky. Pokud bych šla žádat o kompenzaci za slepice, co mi potáhla liška, budou na mě koukat, jak na blbce. Ale za nezabezpečené ovce si žádat mohu? Divné.

Vám určitě přijde i divné to, že liška je škodná, zatímco vlk je chráněný druh.

V naší přírodě by mělo být chráněno už úplně všechno! Jediná škodná v lese, je myslivec!
K tomu "hospodáři" co vlastní ovce. To je fakt ruinující položka, sehnat si psa, co mi ty blbé ovce ochrání. Žádný normální vlk nepoleze tam, kde jsou psi. Pokud je tedy ten "hospodář" líný, si zabezpečit ovce, je to ignorant a nic bych mu nedala.Levnější řešení neznamená žádné zabezpečení. Kompenzace jsou i z mých daní. Pokud majitel ovcí doloží, že je měl zabezpečené a přesto mu je vlci potrhali, tak s náhradou souhlasím.

21.1.2018 17:11
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

Já jsem si přes ten výběh netroufla jít ani se psem - oni nebyli zlí, ale byli drzí, pořád se mezi sebou rovnali, a to kolikrát lítaly kopyta okolo hlavy. A jednou mi nějací dementi vynadali, jaktože máme v ohradníku puštěnou elektriku, že co kdyby jim to koplo děcka, když jdou krmit koně (na výběhu bylo asi 8 cedulí Zákaz krmení koní, a ohrada na straně u cesty je pevná bez elektriky).

Ĺudia sú hova.dá. Ja som tiež tak ľudí hnala od výbehu. Mala som v nej mladú haflingerku. Taký rozmaznaný fracek, ktorý, keď nebolo po jeho vyhodil zadkom. Hnala som ich a servítku pred ústa som si nedala. Samozrejme, že sa sťažovali nadriadenému, ale som to vysvetlila aj jemu, či chce ísť do basy ak sa niečo stane. Ja dávam od toho ruky preč. Tak im to potom vysvetľoval sám.

Žrebce sú proste úplne o inom. Sú aj také, ktoré sú v pohode a človek ani nevie, že má žrebca, ale pár mladých žrebcov pokope, kde trebárs nie je starší dominatnejší valach, ktorý by ich vedel dať do pucu. Tak to je odvaha k nim len tak nacupkať, alebo ľudská blbosť. A s tou sa stretávam pomerne často. Či už sú to kone, alebo psi. A keď som možno prehnane opatrná, ľudia si ťukajú na čelo. Lenže už som toho videla veľa, a je mi jasné, že je lepšie predvídať.

21.1.2018 17:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

jarka.covaci napsal(a):

NO může mít 40 -60 kg ? Kůň má od 200 do 700 kg. Ti běžní. A koušou a kopou. Přesto jsou rodiče schopní zvednout dítě a strčit ho přes ohradník, aby si mohlo koníška pohladit. Tupouni.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 17:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
V naší přírodě by mělo být chráněno už úplně všechno! Jediná škodná v lese, je myslivec!
K tomu "hospodáři" co vlastní ovce. To je fakt ruinující položka, sehnat si psa, co mi ty blbé ovce ochrání. Žádný normální vlk nepoleze tam, kde jsou psi. Pokud je tedy ten "hospodář" líný, si zabezpečit ovce, je to ignorant a nic bych mu nedala.Levnější řešení neznamená žádné zabezpečení. Kompenzace jsou i z mých daní. Pokud majitel ovcí doloží, že je měl zabezpečené a přesto mu je vlci potrhali, tak s náhradou souhlasím.

Pořízení psa není ruinující položka, ale kvalitní oplocení nekolika hektarové pastviny, aby tam ten pes mohl být a stádo chránit už ano

21.1.2018 17:32
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

sisi58 napsal(a):
NO může mít 40 -60 kg ? Kůň má od 200 do 700 kg. Ti běžní. A koušou a kopou. Přesto jsou rodiče schopní zvednout dítě a strčit ho přes ohradník, aby si mohlo koníška pohladit. Tupouni.

Môžete sa prísť na neho pozrieť a skúsť ho dvihnúť. Dva roky dozadu, nám ho vážil vet, kvôli narkóze keď mu šiel robiť RTG na vyšetrenie DBK a mal 53,5kg. Náš vet mu ledva pichne vakcínu (asi sa ho trochu bojí). Keby mal PP iste nie je taký prerastený a možno nie je taká guma.

21.1.2018 17:32

lesnížínka napsal(a):
Teda nechci se hádat, ale dle mne na videu nejsou SAO. Nebo jsou řekové strašně vysocí lidé. Ti psi jsou jim sotva do půl stehen. SAO by jim byl po prsa. Alespoň ti, co jsem se s nima setkala já byli psi jak stodoly.

Lesnížínka, kde jsi na tu velikost přišla?
Však si najdi videa se SAO, těmi fakt pracujícími v domovině, to nejsou žádní mastodonti ale normální psi.

21.1.2018 17:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pořízení psa není ruinující položka, ale kvalitní oplocení nekolika hektarové pastviny, aby tam ten pes mohl být a stádo chránit už ano

Je to možné. Ovšem i já jsem viděla mnoho psů, kteří neopustili pozemek i když chybělo kus plotu nebo majitelé nezavírali bránu. Předpokládám, že ovčácký pes má v popisu práce hlídat ovce a ne někde lítat po vsi. Tedy být se stádem. A na to stádo stačí el. ohradník. To tedy nikoho nepoloží.

21.1.2018 17:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

jarka.covaci napsal(a):
Môžete sa prísť na neho pozrieť a skúsť ho dvihnúť. Dva roky dozadu, nám ho vážil vet, kvôli narkóze keď mu šiel robiť RTG na vyšetrenie DBK a mal 53,5kg. Náš vet mu ledva pichne vakcínu (asi sa ho trochu bojí). Keby mal PP iste nie je taký prerastený a možno nie je taká guma.

Asi si nerozumíme. I když já slovensky rozumím. Myslela jsem to tak, že jsou lidi natolik blbí, že jsou schopní strkat dítě i ke koním (kteří jsou mnohonásobně větší než pes) nejen k psům a to i velkým. Já s vámi souhlasím.

21.1.2018 17:49
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

sisi58 napsal(a):
Asi si nerozumíme. I když já slovensky rozumím. Myslela jsem to tak, že jsou lidi natolik blbí, že jsou schopní strkat dítě i ke koním (kteří jsou mnohonásobně větší než pes) nejen k psům a to i velkým. Já s vámi souhlasím.

Už som pochopila aj ja . Ano, je to pravda.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 17:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Je to možné. Ovšem i já jsem viděla mnoho psů, kteří neopustili pozemek i když chybělo kus plotu nebo majitelé nezavírali bránu. Předpokládám, že ovčácký pes má v popisu práce hlídat ovce a ne někde lítat po vsi. Tedy být se stádem. A na to stádo stačí el. ohradník. To tedy nikoho nepoloží.

Já takové psy taky znám, ale tohle je v pohodě přesně do chvíle, než se něco stane - stačí, aby nějaký šoumen poničil ohradník, nebo ho dobytek přetrhl, a je vymalováno

21.1.2018 17:52
L(phi)

XXX.XXX.67.138

sisi58 napsal(a):

Taky pes to ma v popise prace. Ale viete mi teraz povedat, kde by ste zohnali takeho psa co bude na 100% len strazit stado, zazenie vlky, ale nebude napadat okoloiducich ludi ani psy? A toto vsetko musi zvladnut v podstate sam od seba, kedze chcete aby si tie psy zohnali aj bacovia co mozno so psami robit vobec nevedia.

Teda je tu taky paradox, na jednu stranu vzdychame ze by nemal mat psa ten kto s nim nevie pracovat, na druhu stranu by sme tu strkali psy nasilu ludom co o ne nemaju zaujem a nevedia s nimi pracovat, len preto ze maju ovce.

21.1.2018 17:56
jarka.covaci

XXX.XXX.29.21

L(phi) napsal(a):
Taky pes to ma v popise prace. Ale viete mi teraz povedat, kde by ste zohnali takeho psa co bude na 100% len strazit stado, zazenie vlky, ale nebude napadat okoloiducich ludi ani psy? A toto vsetko musi zvladnut v podstate sam od seba, kedze chcete aby si tie psy zohnali aj bacovia co mozno so psami robit vobec nevedia.

Teda je tu taky paradox, na jednu stranu vzdychame ze by nemal mat psa ten kto s nim nevie pracovat, na druhu stranu by sme tu strkali psy nasilu ludom co o ne nemaju zaujem a nevedia s nimi pracovat, len preto ze maju ovce.

Aj ja chcem vidieť toho "komisára Rexa" čo bude sám od seba strážiť proti vlkom, zlodejom a ostaných ľudí a zvieratá nechá tak. Mohol by mať ešte kurz prvej pomoci, a mobil, keby si nevedel rady

21.1.2018 18:12

Je to už hodně let na Nižné Boce na Slovensku měli u ovcí čuvače na úvazech tak, aby byli kolem pastviny a škodná neprošla. Nebyla to obrovská stáda, ale ani velké stádo nemusí být po celém kopci, ale posunuje se.
Navíc vlk asi nejde ve dne a na noc se ovce honily do košáru. S el.ohr. si to lidi hodně zjednodušují.

21.1.2018 19:29
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):

V naší přírodě by mělo být chráněno už úplně všechno!
Vy fakt máte pocit, že liška a divoké prase, by mělo mít stejnou ochranu a statut v zákoně, jako vlk, medvěd nebo rys? Tak to potom jo.

To je fakt ruinující položka, sehnat si psa, co mi ty blbé ovce ochrání.
Není to ani levné ani jednoduché. Psů firma potřebuje několik, jelikož má pastviny na víc místech, musí koupit štěňata, ty vychovat a vycvičit, potřebuje pro psy zázemí, potřebuje lidi, kteří se o ně budou starat. Potřebuje pozemky oplotit, či řešit nástup nových zaměstnanců. Musí řešit co se starými psy a nákup a výchovu nových.

Pokud majitel ovcí doloží, že je měl zabezpečené a přesto mu je vlci potrhali, tak s náhradou souhlasím.
Vždyť to přece píšu. Stát musí nastavit pravidla! Vyčítat to ale chovateli ovcí je blbost, ten jen vybírá menší zlo.

Pokud je tedy ten "hospodář" líný, si zabezpečit ovce, je to ignorant
Vy jste ale hodně jednoduchá...

21.1.2018 19:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

L(phi) napsal(a):

Mě spíše šlo o to, že jsou způsoby, jak ochránit ovce před vlky. Ale chce to přemýšlet. Já tedy fandím vlkům, aby se měli v ČR dobře a nemuseli na ovce. Ovšem to bychom nesměli pustit do lesa myslivce/bouchače.

21.1.2018 19:38
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):

I když pominu hloupý termín "pes má v popisu práce", tak je velký rozdíl mezi ovčáckým psem a pasteveckým psem. Každý dělá totiž úplně něco jiného.

Zabezpečit psa také hlavně znamená to, že se nikdo nesmí dostat k němu, ne jen, že pes (snad) zůstane tam kde má.
A tady je problém i se slušným plotem, protože když skrz něj proletí stádo divočáků, bude na pár desítkách metrů chybět. A elektrický ohradník je hodně chatrné řešení.

21.1.2018 19:40

..."Ovšem to bychom nesměli pustit do lesa myslivce/bouchače"...

Máte zkreslené představy o stavu zvěře.
http://www.myslivost-lovectvi.cz/videa/lovecke-video:1/7207/
Víte, co by se tam uživilo vlků...A ještě i pár bouchačů.

21.1.2018 19:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):
V naší přírodě by mělo být chráněno už úplně všechno!
Vy fakt máte pocit, že liška a divoké prase, by mělo mít stejnou ochranu a statut v zákoně, jako vlk, medvěd nebo rys? Tak to potom jo.

To je fakt ruinující položka, sehnat si psa, co mi ty blbé ovce ochrání.
Není to ani levné ani jednoduché. Psů firma potřebuje několik, jelikož má pastviny na víc místech, musí koupit štěňata, ty vychovat a vycvičit, potřebuje pro psy zázemí, potřebuje lidi, kteří se o ně budou starat. Potřebuje pozemky oplotit, či řešit nástup nových zaměstnanců. Musí řešit co se starými psy a nákup a výchovu nových.

Pokud majitel ovcí doloží, že je měl zabezpečené a přesto mu je vlci potrhali, tak s náhradou souhlasím.
Vždyť to přece píšu. Stát musí nastavit pravidla! Vyčítat to ale chovateli ovcí je blbost, ten jen vybírá menší zlo.

Pokud je tedy ten "hospodář" líný, si zabezpečit ovce, je to ignorant
Vy jste ale hodně jednoduchá...

A vy zase hodně "složitý".
Pokud by byla naše příroda v pořádku, byla by i v rovnováze. Tudíž by měli své místo i liška a prase. Ta divoká prasata si pro ten prasečí mor nikam nevycestovala a to že je jich tolik je vina těch, kteří je mají na starost. Co se týká lišek, tak těm brzo odzvoní, neb nebudou mít co žrát. Všechno jim sežere např. medvídek mývalovitý a jiná importovaná zvířata.
Zabezpečení ovcí. Když musí být zabezpečené krávy a koně, tak proč ne ovce? Vedle našich koní jsou pastviny oveček. Obkolesené pletivem. Tu to jde a jinde ne? A s těmi psy. Měla jsem fenu Chodského psa, je to sice ovčák, ale nikoli primárně určený na pasení. Ta má ovšem pásla všechno. Nejen ovce, ale i krůty a prasátka. Dokonce se pokoušela pást koně, což je pro psa životu nebezpečné, a pokud šla větší skupina lidí a někdo se odpojil, snažila se ho nahnat zpět k ostatním. A to jediný cvik, který fakt uměla, bylo přivolání. Nic jiného.
Takže to držení ovčáckých psů děláte zbytečně složité. Mě se spíš zdá, že majitelé ovcí se snaží mít co největší zisky za co nejmenší náklady a to i za cenu života ovcí. Však je to "jen" ovce.

21.1.2018 19:52
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Bonnyf napsal(a):
Nepřu se o tom, jestli toto ve střední Evropě možné je či není. Jen reaguju na příspěvky, kde se říká, že SAO a jím podobní psi zlikvidují kdeco, co se v okolí stáda šustne. Nezlikvidují. Zaženou. Zlikvidují, když jde o drzého predátora nebo prostě blbce.

"Může se i stát, že vzhledem k rozloze pozemku vás psi zjistí až když budete příliš daleko..." U ohrad je jasné, kde jsou hranice. U ohradníků to samé. U stád na volno neexistuje "příliš daleko". Psi vás prostě VŽDY zastaví včas. Pro ně není teritorium konkrétní pastvina, protože ráno jsou tady a večer jinde. Oni hlídají stádo. Takže když se přiblížíte na určitou vzdálenost od stáda, psi vás zastaví. Věřte, že o vás vždycky vědí včas.

Ne, nepohybovali jsme se nikdy se psy. Ale to není oč tu běží.

V našich podmínkách si myslím, že pes bude mít naprosto jasné a přesné teritorium. Naše pastviny nejsou Karpaty. A pokud budou psi u stáda kilometr daleko nebudou o vás dlouho vědět, a když vás zjistí, budou bránit teritorium i když stádo bude úplně jinde.
A ani plot není jisté řešení. Stačí padlý strom, nebo zvěř, a plot najednou "neplotí".

Kdyby šlo o 10 000, - pokuty, tak je to sranda. Když jde ale o riziko těžkého ublížení na zdraví, s případným fatálním následkem, a trestní odpovědnost, tak to pro mne přijatelné není.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 19:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Pokud by byla naše příroda v pořádku, byla by i v rovnováze. Tudíž by měli své místo i liška a prase. Ta divoká prasata si pro ten prasečí mor nikam nevycestovala a to že je jich tolik je vina těch, kteří je mají na starost. Co se týká lišek, tak těm brzo odzvoní, neb nebudou mít co žrát. Všechno jim sežere např. medvídek mývalovitý a jiná importovaná zvířata.
Zabezpečení ovcí. Když musí být zabezpečené krávy a koně, tak proč ne ovce? Vedle našich koní jsou pastviny oveček. Obkolesené pletivem. Tu to jde a jinde ne? A s těmi psy. Měla jsem fenu Chodského psa, je to sice ovčák, ale nikoli primárně určený na pasení. Ta má ovšem pásla všechno. Nejen ovce, ale i krůty a prasátka. Dokonce se pokoušela pást koně, což je pro psa životu nebezpečné, a pokud šla větší skupina lidí a někdo se odpojil, snažila se ho nahnat zpět k ostatním. A to jediný cvik, který fakt uměla, bylo přivolání. Nic jiného.
Takže to držení ovčáckých psů děláte zbytečně složité. Mě se spíš zdá, že majitelé ovcí se snaží mít co největší zisky za co nejmenší náklady a to i za cenu života ovcí. Však je to "jen" ovce.

Pletete si psy OVČÁCKÉ a PASTEVECKÉ

21.1.2018 19:57
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):

Je úplně jedno co by bylo, "pokud by bylo". Důležité je to, co tady právě je.
Aby mohla být příroda v rovnováze, musí tu být právě ti velcí predátoři. A ti tu nejsou. A ani ti dnešní lidoví myslivci za to vůbec nemohou.

Navíc si pletete práci ovčáckého psa s pasteveckým.

21.1.2018 21:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pletete si psy OVČÁCKÉ a PASTEVECKÉ

Stará škola. Ovčákův pes pase ovce.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 21:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

sisi58 napsal(a):
Stará škola. Ovčákův pes pase ovce.

Hlavní je umět si to zdůvodnit

22.1.2018 07:31
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Lesnížínka, kde jsi na tu velikost přišla?
Však si najdi videa se SAO, těmi fakt pracujícími v domovině, to nejsou žádní mastodonti ale normální psi.

Video tady s cyklistou v Řecku. Dva psi chodí kousek od domorodců a velikost je celkem poznat. I tam, kde je cyklista stojící na kraji pod cestou a psi na cestě, nejsou viditelně velcí.

22.1.2018 09:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hlavní je umět si to zdůvodnit

Však jo.A vo tom to je!

23.1.2018 23:27
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):
Však jo.A vo tom to je!

Vo čem že to je? Vo pasení vovcí? Není řeč náhodou vo zabezpečení vovcí před vlky?
Mně to přijde, že je to spíš vo neschopnosii udržet myšlenku.

24.1.2018 09:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):
Vo čem že to je? Vo pasení vovcí? Není řeč náhodou vo zabezpečení vovcí před vlky?
Mně to přijde, že je to spíš vo neschopnosii udržet myšlenku.

To máte blbé, že neudržíte myšlenku, ovšem mnohem horší by bylo, kdybyste neudržel moč!

5.2.2018 12:17
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):
To máte blbé, že neudržíte myšlenku, ovšem mnohem horší by bylo, kdybyste neudržel moč!

To mi připomíná mého syna. Také nepozná kdy je vtipný a kdy je trapný.

Jemu ale bylo nedávno 13...

5.2.2018 20:00

Na Čt 2 seriál Divoká Francie 30. ledna 4. díl - krásná ukázka toho, jak se taky můžou pást ovce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík