Koupím průkaz původu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.1.2018 19:30

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lidi se neštítí ničeho -
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3138673/koupim-prukaz-puvodu/.

Ještě že už je u nás poviná paternita

21.1.2018 19:53

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

V jakém okamžiku? Ošetří to případ, kdy se někomu podaří koupit pro svého dospělého psa bez PP průkaz původu, tak, aby se tento pes nedostal do chovu?

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 19:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

V jakém okamžiku? Ošetří to případ, kdy se někomu podaří koupit pro svého dospělého psa bez PP průkaz původu, tak, aby se tento pes nedostal do chovu?

Samozřejmě - na bonitaci se odebírá DNA

21.1.2018 20:00

Samozřejmě - na bonitaci se odebírá DNA

Bezva, děkuji za info.

21.1.2018 20:04

Me proste hlava nebere, ze tohle jeste není v dnesni době povinne u všech plemen.
bysme se asi divili, co mame doma

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 20:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Me proste hlava nebere, ze tohle jeste není v dnesni době povinne u všech plemen.
bysme se asi divili, co mame doma

To mně taky ne, a myslím, že zrovna u cane corso máte pár expertů, kvůli kterým by to stálo za to na schůzi navrhnout

21.1.2018 20:24

To mně taky ne, a myslím, že zrovna u cane corso máte pár expertů, kvůli kterým by to stálo za to na schůzi navrhnout

však ano - to byla sila ted naposledy
neuveritelna komedie nebo spis parodie?

jinak - navrhnout to není problém, problém jsou tri kluby, co se musí dohodnout

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 20:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

však ano - to byla sila ted naposledy
neuveritelna komedie nebo spis parodie?

jinak - navrhnout to není problém, problém jsou tri kluby, co se musí dohodnout

No, jestli je to naposledy "akce jedné Miss", tak zrovna tam bych té paternitě nevěřila, a být klubem, tak trvám na tom být u odběru a odeslání do labiny!

tak třeba by to stačilo pro začátek v jednom klubu, a podle toho, kdo by z něj zdrhl, by se člověk dovtípil, kde to není úplně čisté

21.1.2018 20:38

A není na PP i číslo čipu co má pes? Já se zrovna nemůžu podívat na PP...

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 20:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

To sice je, ale řada plemen ještě nemá povinné čipování, takže stačí bezpapíráka natetovat podle čísla v koupeném PP

21.1.2018 20:46

"tak zrovna tam bych té paternitě nevěřila"

ne, neda se tomu verit a všechno je uz zametene pod stul...
zato pak jsem skoro omdlela, když se objevila jako deviza u dalsiho odchovu z tehle stanice, ze mají paternitu -na rozdil od jinych, nespolehlivych chovek... normalne vysmech...
vse se da převrátit na ruby. uplne vidim, jak se to bude prezentovat když se to zavede v jednom klubu -mají tam bordel, oni museli a my ne, my tu mame poradek..

"se člověk dovtípil, kde to není úplně čisté"

kdo se orientuje -ma jasno, kdo ne, tomu neni pomoci...
uz ted se "prebiha" z klubu do klubu podle potreby..treba aby se dalo nakryt casteji nez je povoleno...a je to kazdemu jedno.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2018 20:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

"tak zrovna tam bych té paternitě nevěřila"

ne, neda se tomu verit a všechno je uz zametene pod stul...
zato pak jsem skoro omdlela, když se objevila jako deviza u dalsiho odchovu z tehle stanice, ze mají paternitu -na rozdil od jinych, nespolehlivych chovek... normalne vysmech...
vse se da převrátit na ruby. uplne vidim, jak se to bude prezentovat když se to zavede v jednom klubu -mají tam bordel, oni museli a my ne, my tu mame poradek..

"se člověk dovtípil, kde to není úplně čisté"

kdo se orientuje -ma jasno, kdo ne, tomu neni pomoci...
uz ted se "prebiha" z klubu do klubu podle potreby..treba aby se dalo nakryt casteji nez je povoleno...a je to kazdemu jedno.

No, je fakt, že když jsem zjistila, co se děje v chovu molossů napříč kluby (zvlášť u CC), tak jsem nevěřila, že je něco takového vůbec možné, a nikdo to neřeší

21.1.2018 20:56

No, je fakt, že když jsem zjistila, co se děje v chovu molossů napříč kluby (zvlášť u CC), tak jsem nevěřila, že je něco takového vůbec možné, a nikdo to neřeší

"a nikdo to neřeší"

tak nejak - a sladka nevedomost. Jak me bylo dobře, kdyz jsem nemela tucha.

No neni me na tom cvicaku lepe? Je!

21.1.2018 21:02

Cip je neciteny, nenasel se, musí se precipovat - a jede se dal...

21.1.2018 22:47

Podle mě by to prošlo těžko. Chovka by si toho všimla určitě.

22.1.2018 00:05

Podle mě by to prošlo těžko. Chovka by si toho všimla určitě.

Také si neumím představit, jak je to myšleno. Musel by to být PP mladého psa, jedině PP psa, kterého majitel nechce uchovňovat a PP mu tak k ničemu není ( jé, jeden takový mám doma - prodám, ale bude tedy drahý ). Jenže lidé kolem plemene se většinou znají a tak by to někdo rozporoval ( hele Novák prodal Alíka? Tohle přece není Novákův Alík - to je nějaká blbost ).

22.1.2018 04:44

Tak a v ten momemt, kdy se vystavuje něco podruhé - něco se předělává, už by se měla udělat ta paternita...
OT: todle se dělá i u koní(obskočí třeba i nedopatřením nelicentovaný hřebec a vystaví se papíry na licentovaného- dále označením hříbat pod matkou a pokud ne dělá se už paternita).

Neregistrovaný uživatel

22.1.2018 06:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tak a v ten momemt, kdy se vystavuje něco podruhé - něco se předělává, už by se měla udělat ta paternita...
OT: todle se dělá i u koní(obskočí třeba i nedopatřením nelicentovaný hřebec a vystaví se papíry na licentovaného- dále označením hříbat pod matkou a pokud ne dělá se už paternita).

U A1/1 se taky dělá paternita všem, a dělá se i všem ostatním hříbatům z inseminace

22.1.2018 11:28

"Tak a v ten momemt, kdy se vystavuje něco podruhé - něco se předělává, už by se měla udělat ta paternita... "

nene, paternita se ma udelat, NEZse vystavi PP smajlík to by byl první a zasadni pocin v chovu psu..
a při zmene udaju znovu ověřit

OT - jsem prave na psy presla od koni -a i proto nechapu, proc se to nedela u kazdeho vrhu.

i to jak tu zaznelo, ze chovka by to poznala -kde zijete? zadna vetsi chovka, co chova xy let - nema prehled nad vsemi svymi zviraty.

22.1.2018 20:04
balisek

XXX.XXX.131.211

Umím si představit jen 3 situace, za které by se mohlo vyplatit "postavit" psa na cizím PP:
- chov bezpapíráků, kde floskule "po otci s PP" může mírně zvyšit cenu štěňat.
- myslivecké využití zvlášť talentovaného psa bez PP (předpokládám však, že myslivci se vzájemně znají, potkávají na různých akcích a není tak jednoduché, aby se dospělý pes jen tak vynořil "odnikud")
- plánovaný prodej dospělého bezpapíráka, kterého cizím PP trochu zhodnotím.

Nícméně spárování psa s průkazem není tak jednoduché. Nejdříve musím sehnat PP po psovi, který +/- věkem odpovídá tomu mému. Nesmí jít o zvíře, které bylo někde veřejně prezentováno. Němělo by pocházet z věhlasné CHS ale ani z CHS příliš malé, kde má chovatel o každém svém odchovu slušný přehled. Pak musím někoho přesvědčit, aby mi psa načipoval nebo natetoval. Udělat tetování podle čísla v PP asi nebude až takový problém. U změny čísla čipu je však potřeba podávat žádanku na klub - tudíž je zde i vyšší riziko, že bude někdo informovat chovatele, ten se obrátí na původního majitele a vše se provalí.

Pokud jde o uchovnění, u maďarů jsou podmínky poměrně složité - výstava, vyšetření DKK, složení mysliveckých zkoušek a bonitace. Jednak na něco takového nepřipraví psa amatér, jednak je na každé takové akci riziko setkání s někým, kdo původního psa znal a zpochybní jeho identitu. Pochybuji, že by se vyplatilo jít do něčeho tak časově i finančně náročného s bezpapírákem pochybného původu.

22.1.2018 20:15

balisek napsal(a):
Umím si představit jen 3 situace, za které by se mohlo vyplatit "postavit" psa na cizím PP:
- chov bezpapíráků, kde floskule "po otci s PP" může mírně zvyšit cenu štěňat.
- myslivecké využití zvlášť talentovaného psa bez PP (předpokládám však, že myslivci se vzájemně znají, potkávají na různých akcích a není tak jednoduché, aby se dospělý pes jen tak vynořil "odnikud")
- plánovaný prodej dospělého bezpapíráka, kterého cizím PP trochu zhodnotím.

Nícméně spárování psa s průkazem není tak jednoduché. Nejdříve musím sehnat PP po psovi, který +/- věkem odpovídá tomu mému. Nesmí jít o zvíře, které bylo někde veřejně prezentováno. Němělo by pocházet z věhlasné CHS ale ani z CHS příliš malé, kde má chovatel o každém svém odchovu slušný přehled. Pak musím někoho přesvědčit, aby mi psa načipoval nebo natetoval. Udělat tetování podle čísla v PP asi nebude až takový problém. U změny čísla čipu je však potřeba podávat žádanku na klub - tudíž je zde i vyšší riziko, že bude někdo informovat chovatele, ten se obrátí na původního majitele a vše se provalí.

Pokud jde o uchovnění, u maďarů jsou podmínky poměrně složité - výstava, vyšetření DKK, složení mysliveckých zkoušek a bonitace. Jednak na něco takového nepřipraví psa amatér, jednak je na každé takové akci riziko setkání s někým, kdo původního psa znal a zpochybní jeho identitu. Pochybuji, že by se vyplatilo jít do něčeho tak časově i finančně náročného s bezpapírákem pochybného původu.

Tetování dospělého psa bude problém. jednak nenatetujete dospěláka zaživa, jednak ono velikost čísla roste se psem, takže k natetování dospěláka by byly potřeba větší kleště a to tetování by prostě vypadalo jinak.

23.1.2018 08:45
ainu

XXX.XXX.144.43

Inzerat je uz bohuzel smazany, nema prosim nekdo screen?

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 09:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ainu napsal(a):

Inzerát je bohudík smazaný, protože jsem ho nahlásila adminovi jako podvodný

23.1.2018 09:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Verun, všude se dá podvádět. Mě se stalo, když jsem volala do Slatiňan, kvůli něčemu ohledně své nové kobyly, že se mě paní ptala, zda si volám kvůli vystavení nového modrého průkazu za ten ztracený. Někdo totiž chtěl na mou kobylu, co mi stála na dvorku, PP. Paráda, což?

23.1.2018 20:45
saola

XXX.XXX.140.160

Na druhou stranu, o co vlastně jde? Dnes je jiná situace, na základě genetické analýzy lze sice zjistit bezprostřední posloupnost generací (pro běžné chovatele), ale jak víte, že plemeno nebo jen krevní linie sahající stopadesát let zpět se váže skutečně k tomu onomu konkrétnímu zvířeti? Vždyť třeba u koní už byly prokázány podvody, existovala dvě zvířata na jedny papíry, místo chovného hvězdného hřebce skákal za těžké peníze na kobyly obyčejný prubíř apod. Že by to u psů bylo jinak? Ani omylem, je to ještě snazší. Čistokrevnost a vzhlížení k ní je spíše zbožné přání a přibližování se nějakému ideálu, ale nikdy nebudete vědět, zda je to skutečně čisté. Spíš je pravděpodobné, že ne. Koneckonců, taky proto, že plemenné knihy či chovné stanice často vedou lidé, jejichž ego je větší než katedrála ve Štrasburku.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
Na druhou stranu, o co vlastně jde? Dnes je jiná situace, na základě genetické analýzy lze sice zjistit bezprostřední posloupnost generací (pro běžné chovatele), ale jak víte, že plemeno nebo jen krevní linie sahající stopadesát let zpět se váže skutečně k tomu onomu konkrétnímu zvířeti? Vždyť třeba u koní už byly prokázány podvody, existovala dvě zvířata na jedny papíry, místo chovného hvězdného hřebce skákal za těžké peníze na kobyly obyčejný prubíř apod. Že by to u psů bylo jinak? Ani omylem, je to ještě snazší. Čistokrevnost a vzhlížení k ní je spíše zbožné přání a přibližování se nějakému ideálu, ale nikdy nebudete vědět, zda je to skutečně čisté. Spíš je pravděpodobné, že ne. Koneckonců, taky proto, že plemenné knihy či chovné stanice často vedou lidé, jejichž ego je větší než katedrála ve Štrasburku.

No já vám nevím, ale pokud si z nějakého důvodu vyberu štěně po konkrétních rodičích, s konkrétním původem, a zdravím, tak bych chtěla, aby pes po těchto rodičích skutečně byl, jinak bych si vzala zvíře z útulku za adopční poplatek, a neplatila balík za zajíce v pytli...
Mimochodem, pokud si koupíte značkové auto, oblečení, telefon cokoliv, tak vám taky není jedno, když za ty prachy místo originálu dostanete padělek, který splácal na koleně nezletilý ťaman za hrstku rýže...

23.1.2018 21:04
saola

XXX.XXX.140.160

Ale ano, jenže vybírat si štěně po konkrétních rodičích znamená srovnávat dvě generace. Pokud máte věrohodnou genetiku, žádný problém. Jenže ve sledování krevní linie jsou dvě generace žalostně málo, jak víte, že pes, který patřil mezi předky vašeho konkrétního štěněte, dejme tomu v roce 1920, byl skutečně ten konkrétní pes? Ne jiný pes ze sousedství?
Takže je to spíš o tom, jak si ten pohled na "čistou krev" zúžíte.
To přirovnání ke spotřebnímu zboží kulhá na všechny čtyři - koupím si "lepší" boty (značka Gabor, ať je to skutečně vlastní zkušenost), no, a ejhle, copak je napsáno na vnitřní straně? Made in Vietnam. Ano, jsou kožené, ano, je to kvalitní kůže, ano, je na nich i Gabor a je k nim značkový záruční list a prodává je značkový obchod za hříšné peníze, ale nejsou už šité v Německu, i když je to německá značka. Dalo by se říci, že nejsou čistokrevné? No, z mého pohledu možná dalo, i když jsou super na nošení. Co naděláme

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 21:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
Ale ano, jenže vybírat si štěně po konkrétních rodičích znamená srovnávat dvě generace. Pokud máte věrohodnou genetiku, žádný problém. Jenže ve sledování krevní linie jsou dvě generace žalostně málo, jak víte, že pes, který patřil mezi předky vašeho konkrétního štěněte, dejme tomu v roce 1920, byl skutečně ten konkrétní pes? Ne jiný pes ze sousedství?
Takže je to spíš o tom, jak si ten pohled na "čistou krev" zúžíte.
To přirovnání ke spotřebnímu zboží kulhá na všechny čtyři - koupím si "lepší" boty (značka Gabor, ať je to skutečně vlastní zkušenost), no, a ejhle, copak je napsáno na vnitřní straně? Made in Vietnam. Ano, jsou kožené, ano, je to kvalitní kůže, ano, je na nich i Gabor a je k nim značkový záruční list a prodává je značkový obchod za hříšné peníze, ale nejsou už šité v Německu, i když je to německá značka. Dalo by se říci, že nejsou čistokrevné? No, z mého pohledu možná dalo, i když jsou super na nošení. Co naděláme

Já nejsem fetišista závislý na kutlu čistokrevnosti - třeba u BO v zemi původu se na tajnačku přilévala krev špičkových pracovních psů bez PP ještě před 10 lety, ale vždy se jednalo o cílený chovatelský krok, který byl pro plemeno přínosem. To, jestli byli předci v 19. století praví, je mi úplně putna, pokud makali a byli zdraví. Ale dneska, kdy se okolo plemen motá spousta vychcaných kšeftařů, a chová se na každé jebce CHCI vědět, že jsem si koupila to konkrétní zvíře.
To přirovnání ke spotřebnímu zboží vůbec nekulhá, protože vy při pohledu na ty vaše boty Gabor vidíte na štítku, že byly vyrobeny ve Vietnamu, takže je na vás, jestli si je i přesto koupíte. Pokud ale koupíte psa s konkrétním původem, a ono to nesedí, tak je to od prodávajícího podvod. Ono je vám to u gaučáka možná jedno, ale u pracovních psů je původ po prověřených rodičích (ať už pracovně nebo zdravotně) dost zásadní.

23.1.2018 21:22

ainu napsal(a):

Jeden máte ještě tady.

https://sberatelstvi.hyperinzerce.cz/ostatni-sbirky/inzerat/13612894-koupim-prukaz-puvodu-poptavka/

Ale stejně si myslím, že inzerát podal někdo, kdo neví, která bije, když neuvedl ani věk, jestli to má být fena nebo pes...

23.1.2018 21:28
saola

XXX.XXX.140.160

To není myšleno tak, že když Gabor šije ve Vietnamu, šije špatně, Oni jsou to skvělé boty, ale jak to říct - už tam není ten kompletní původ
No, a teď mi řekněte, proč je vámi zmiňovaný chovatelský krok přínosem, když je to evidentně proti všem chovatelským řádům a čistotě krevních linií? Na co tedy bazírovat na papírech, když směrodatný je výkon a povaha? A tohle přesně můžete říct o kterémkoliv plemeni, jen ty parametry budou samozřejmě jiné u kolií a jiné u jorkšírů. Ale vždy si tu odbočku od krevní čistoty ti daní lidé zdůvodní, tak jako chovatelé BO. A přitom by stačilo jen nebazírovat slepě na papírech.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 21:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
To není myšleno tak, že když Gabor šije ve Vietnamu, šije špatně, Oni jsou to skvělé boty, ale jak to říct - už tam není ten kompletní původ
No, a teď mi řekněte, proč je vámi zmiňovaný chovatelský krok přínosem, když je to evidentně proti všem chovatelským řádům a čistotě krevních linií? Na co tedy bazírovat na papírech, když směrodatný je výkon a povaha? A tohle přesně můžete říct o kterémkoliv plemeni, jen ty parametry budou samozřejmě jiné u kolií a jiné u jorkšírů. Ale vždy si tu odbočku od krevní čistoty ti daní lidé zdůvodní, tak jako chovatelé BO. A přitom by stačilo jen nebazírovat slepě na papírech.

Vy se pořád oháníte čistokrevností a čistotou krevních linií, ale šlechtitelský chov není jen o ryzí čistokrevnosti - přilití krve je jeden z výborných nástrojů plemenitby (bohužel u FCI chovu většinou nelze provést legálně). Rozdíl je v tom, že zatímco belgičani semtam "na tajnačku" (ve skutečnosti se to vědělo) postavili na papíry špičkového pracovního psa - s průměrným psem by se nezahazovali, tak bězný trouba by nejraději postavil na papíry kdejakýho vořecha, popř. zatluče nežádoucí překrytí, co se mu přihodilo na dvoře

23.1.2018 22:40
saola

XXX.XXX.140.160

Ano, přilití krve je výborný způsob, jak zlepšit vlastnosti, ale řád FCI to nedovoluje ani z tak "bohulibých" pohnutek, jak uvádíte u BO, je to jako kdybyste si na písemku vzala tahák a pak se prsila, jak jste to zvládla (nic proti vám osobně). Z čistě akademického hlediska je navíc takové porušení pravidel úplně stejné jako u majitele jakéhosi vořecha, kterému se koupí papíry. FCI jasně deklaruje, za jakých podmínek lze na psech s průkazy původu chovat. Stejně se to nedodržuje, tak jakou hodnotu a význam má průkaz původu? A proč tolik pohoršení, že ho chce někdo koupit? U koní se říká, že"barva něběhá". Stejně tak papíry samotné žádného psa k dokonalosti nedovedly.
Rozumné by bylo spíše změnit pravidla chovu pod hlavičkou FCI, ale to nikdo neudělá, tak se holt na tajňačku přilévá krev, pouští se vořeši (ať šmatlové nebo skuteční psi s vynikající povahou a výkonem), a papíry mají pomalu cenu jen toho potištěného papíru, hlavně že všichni ti zarputilí ochránci čistokrevnosti hrají na čistokrevné chovy a ohrnují nosy nad leckterým bezpapírákem.

23.1.2018 23:07

Vy se pořád oháníte čistokrevností a čistotou krevních linií, ale šlechtitelský chov není jen o ryzí čistokrevnosti - přilití krve je jeden z výborných nástrojů plemenitby (bohužel u FCI chovu většinou nelze provést legálně). Rozdíl je v tom, že zatímco belgičani semtam "na tajnačku" (ve skutečnosti se to vědělo) postavili na papíry špičkového pracovního psa - s průměrným psem by se nezahazovali, tak bězný trouba by nejraději postavil na papíry kdejakýho vořecha, popř. zatluče nežádoucí překrytí, co se mu přihodilo na dvoře

Ale je rozdíl, "postavit na papíry" jakékoliv zvíře s jeho rodokmenem, nebo mu rodokmen zfalšovat. Pak chovatel s chovným záměrem je v pytli...

23.1.2018 23:30

"U koní se říká, že"barva něběhá". Stejně tak papíry samotné žádného psa k dokonalosti nedovedly"

prave kone jsou zvirata, kde je prokazane, ze krev neni voda smajlík proto se rika, ze barva nebeha smajlík
beha puvod toho kone.

zfalsovane papiry jsou na nic.
pravy PP ukaze chovatelum i to, ze tudy cesta nevede.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 23:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ale je rozdíl, "postavit na papíry" jakékoliv zvíře s jeho rodokmenem, nebo mu rodokmen zfalšovat. Pak chovatel s chovným záměrem je v pytli...

Jak se to vezme - to psi z belgie byli povětšinou zvířata z registru mimo FCI, takže to nebyli nějací sídlištní vořeši, a navíc se to o nich vědělo (byli to opravdu špičkoví pracovní psi např G Bibber, Elgos du Cheming des Plaines apod.), takže i chovatelé věděli do čeho jdou

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 23:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
Ano, přilití krve je výborný způsob, jak zlepšit vlastnosti, ale řád FCI to nedovoluje ani z tak "bohulibých" pohnutek, jak uvádíte u BO, je to jako kdybyste si na písemku vzala tahák a pak se prsila, jak jste to zvládla (nic proti vám osobně). Z čistě akademického hlediska je navíc takové porušení pravidel úplně stejné jako u majitele jakéhosi vořecha, kterému se koupí papíry. FCI jasně deklaruje, za jakých podmínek lze na psech s průkazy původu chovat. Stejně se to nedodržuje, tak jakou hodnotu a význam má průkaz původu? A proč tolik pohoršení, že ho chce někdo koupit? U koní se říká, že"barva něběhá". Stejně tak papíry samotné žádného psa k dokonalosti nedovedly.
Rozumné by bylo spíše změnit pravidla chovu pod hlavičkou FCI, ale to nikdo neudělá, tak se holt na tajňačku přilévá krev, pouští se vořeši (ať šmatlové nebo skuteční psi s vynikající povahou a výkonem), a papíry mají pomalu cenu jen toho potištěného papíru, hlavně že všichni ti zarputilí ochránci čistokrevnosti hrají na čistokrevné chovy a ohrnují nosy nad leckterým bezpapírákem.

Já teda vidím rozdíl v tom, když chovatelé ze země původu plemene protlačili do chovu špičková zvířata z registru mimo FCI, a mezi tím, když někdo udělá sprostý podvod s koupeným PP na nějakýho bezpapíráka šmrncnutýho bůhví čím, nebo po jakkoli nemocných popř. na sebe příbuzných rodičích.

24.1.2018 00:06

Já teda vidím rozdíl v tom, když chovatelé ze země původu plemene protlačili do chovu špičková zvířata z registru mimo FCI, a mezi tím, když někdo udělá sprostý podvod s koupeným PP na nějakýho bezpapíráka šmrncnutýho bůhví čím, nebo po jakkoli nemocných popř. na sebe příbuzných rodičích.

A proč byla ta zvířata mimo registr FCI, zvědavost ne rýpání...
Ještě podotek, já bych nepoužívala termín přilití krve, to je fakt křížení dvou různých plemen...co třeba osvěžení krve.

24.1.2018 05:31
bilusik

XXX.XXX.168.130

To je blbost, když ho čtečka načte, tak si mohou psát třeba desetkrát, že je nečitelný, a když se zjistí, že má pes 2 čipy, protože je i ten první vlastně stále čitelný - tak s hned zjistí, že to zavádí podvodem. Tak jednoduché to u čipů není. Když by kupovaly nějaké PP, tak by taky museli mít z toho psa, ke kterému PP patří vyoperovaný ten čip - a načipovat tím příslušnám čipem k těm PP - leda tak by to šlo, aby to nebylo do očí - takže nejvíce podvádět by mohli sami veterináři co chovají, ti by si čipů sami snadno pod kůží našli vyoperovali - běžný laik těžko (ten by msel mít hodně známého veta... ). Jinak u tetovaných psů tam, kde se nedělá paternita, tak podvádět asi není problém, tetovací kleště má kde kdo... U čipovaných psů by to bylo o dost složitější samotné PP bez příslušného čísla čipu nestačí...

24.1.2018 06:59

"U čipovaných psů by to bylo o dost složitější samotné PP bez příslušného čísla čipu nestačí"

no -pletete se vy.
nemate predstavu, co se s cipy deje.
když se nedela paternita před ocipovanim. vůbec neznamena, ze konkretni cip odpovida skutecne nejakemu jedinci -nic takoveho není nikde "sparovano".

napr. on ten BPP, kteremu se kupuji papiry asi zadny cip nemá -takze jaksi neni CO nacist a zadne dva se nikdy cipy se tedy nekonaji.
a ne, nic se nemusi nevyoperovat - cip, který je zapsany v PP se da velmi snadno "vyrusit" -tim, ze reknu, ze jej ctecka nenacetla - proto necham do papiru napsat jiny -na ten, co pichne tomu bPP.
Nedela se zadna kontrola -proc chci novy cip.

ale i ty cipy se vyndavaji -to jen takovy OT
s tetovanim si poradi taky.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 07:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ještě podotek, já bych nepoužívala termín přilití krve, to je fakt křížení dvou různých plemen...co třeba osvěžení krve.

V belgii a Holandsku mají ještě jiné registrované chovy pracovních BO, HO atd., které nikdy pod FCI nebyly. Pokud byste četla nějaký článek o historii BO, tak se i tam dozvíte o psech s "cinknutým" rodokmenem i s jejich skutečnými jmény - o těch psech se prostě ví, a bylo to udělaný schválně (i dnes by to mnohým plemenům prospělo).Nemyslete si, že u BOC z ISDS to v zemi původu je jiný
Jo, přilití krve není úplně přesný termín pro tento případ.

24.1.2018 07:02
saola

XXX.XXX.140.160

Jak se to vezme - to psi z belgie byli povětšinou zvířata z registru mimo FCI, takže to nebyli nějací sídlištní vořeši, a navíc se to o nich vědělo (byli to opravdu špičkoví pracovní psi např G Bibber, Elgos du Cheming des Plaines apod.), takže i chovatelé věděli do čeho jdou

Tak jaký význam mají průkazy původu, kterým se všichni klaní a horují pro čistokrevnost, když Bibber a Elgos - z pohledu FCI vořeši bezpapíráci - vesele na černo kryjí a mají štěňata s průkazem původu FCI? Ať to jsou jak chtějí výjimeční psi - pracovně, povahově apod. - tak v čistokrevném chovu dle regulí FCI nemají co dělat. Linie, dosledovatelné desítky let zpět, nemají žádnou hodnotu, protože s vědomím chovatelů byli požíváni k plemenitbě jiní psi, než jsou uvedeni v průkazu původu. Tím pádem je to celé o ničem.
Takže rovnou můžete chovat BO bez papírů bez záštity FCI a zbývá pouze přiznat si, že vám jde o dokonalého pracovního psa (nic proti tomu) s přesně definovanými vlastnostmi, ale vydávat k němu papíry a účtovat si za ně podstatný cenový příplatek právě kvůli té doložitelnosti předchozích generací, je těžký omyl.
Je to prostě tak, ten původ, na kterém se všichni točí, z dlouhodobého chovatelského hlediska o ničem nevypovídá, protože vždycky byli chovatelé, kteří, ať už v dobré víře v souladu se zájmy a zlepšováním plemene, nebo ze ziskuchtivosti, podváděli.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 07:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Jinak u HO i HO docházelo i přilití krve - BO (psama typu bull), HO (malinoisem - celkem běžně).

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 07:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
Tak jaký význam mají průkazy původu, kterým se všichni klaní a horují pro čistokrevnost, když Bibber a Elgos - z pohledu FCI vořeši bezpapíráci - vesele na černo kryjí a mají štěňata s průkazem původu FCI? Ať to jsou jak chtějí výjimeční psi - pracovně, povahově apod. - tak v čistokrevném chovu dle regulí FCI nemají co dělat. Linie, dosledovatelné desítky let zpět, nemají žádnou hodnotu, protože s vědomím chovatelů byli požíváni k plemenitbě jiní psi, než jsou uvedeni v průkazu původu. Tím pádem je to celé o ničem.
Takže rovnou můžete chovat BO bez papírů bez záštity FCI a zbývá pouze přiznat si, že vám jde o dokonalého pracovního psa (nic proti tomu) s přesně definovanými vlastnostmi, ale vydávat k němu papíry a účtovat si za ně podstatný cenový příplatek právě kvůli té doložitelnosti předchozích generací, je těžký omyl.
Je to prostě tak, ten původ, na kterém se všichni točí, z dlouhodobého chovatelského hlediska o ničem nevypovídá, protože vždycky byli chovatelé, kteří, ať už v dobré víře v souladu se zájmy a zlepšováním plemene, nebo ze ziskuchtivosti, podváděli.

Nebojte, tohle se dělo u všech plemen (nakonec vy možná víte prd, kdo byl váš děda - to si jen myslíte), jen tady to mělo opravdu nějaký táměr . Chov není jen o čistokrevnosti. A navíc BO už má narozdíl od jiných plemen řadu let povinnou paternitu, takže u nás už je narozdíl od jiných záruka původu.

24.1.2018 07:29
saola

XXX.XXX.140.160

Nebojím se, z toho mne nepodezírejte, jen si zase lžete do kapsy, protože záměrem /byť třeba bohulibým) omlouváte podvod a schováváte se pod zastřešující organizaci, jejíž pravidla vědomě porušujete.. A zároveň se mnou tedy nakonec souhlasíte, že to, co je v PP napsáno, často neodpovídá pravdě. Že pár let je povinná paternita, nic neřeší, protože tím kontrolujete jen přímé pořadí v posloupnosti generací. Bohužel ale stavíte na chovné základně, jichž vzdálení předci jsou neověření (protože jsou neověřitelní).
Chápala bych, kdybyste chovali tak, jak dáváte příklad - tedy linie pod jinou registrací než FCI, na výkon a povahu, s pánem bohem klidně. Ale takhle? Čím se vlastně ti chovatelé chlubí? A proč se pohoršují nad tím, že někdo chce koupit PP? Vždyť sami dělají totéž.
PS: nejsem zadavatelkou původního inzerátusmajlík

24.1.2018 07:30
ivulka2

XXX.XXX.155.174

saola napsal(a):

..jenže tihle psi dali základ kvalitnímu chovu pracovních zvířat...a tohle není jen u BOM či HO ale i spousty třeba ruských plemen kde defakto jsou z pohledu FCI vořeši a přesto jsou to velmi kvalitní zvířata jak povahou tak zdravím a navíc puvodem dohledatelným několik desítek generací zpět.Tihle chovatele z dob minulých něměli potřebu podvodu a bylo by pod jejich hrdost a uroven uvádět jiné předky.

24.1.2018 07:33
saola

XXX.XXX.140.160

A teď najednou tu potřebu průkazu původu mají, tak si ho koupí nebo našvindlují nebo co. A to je přesně ono - PP je o ničem a nevypovídá o kvalitách psa, protože ta jména jsou jen imaginární a nikdo vám nedá záruku, že odpovídají pravdě.
Každý to ví, že se podvody s PP dělají, že se provádějí i horší věci, ale jakmile dojde na diskuzi, jakého psa si vybrat, tak se na vás každý sesype a hučí do vás, že jen s PP, protože je to záruka blablabla všeho možného...no, není.

24.1.2018 08:14

"PP je o ničem a nevypovídá o kvalitách psa"
PP je rodný list a samozřejmě nevypovídá o kvalitách psa, jak je i psáno v chovatelském (či kterém) řádu FCI...
Ale vydávat podvod za standard a šmahem takto odsoudit celý organizovaný chov plemen je...
Pravidla v chovu jsou jen a jen dobře.
Špatně je, že v praktickém výkonu (chovatelské kluby) absolutně nejsou zajištěny 3 základní znaky : nezávislost, objektivita a odbornost.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 08:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
A teď najednou tu potřebu průkazu původu mají, tak si ho koupí nebo našvindlují nebo co. A to je přesně ono - PP je o ničem a nevypovídá o kvalitách psa, protože ta jména jsou jen imaginární a nikdo vám nedá záruku, že odpovídají pravdě.
Každý to ví, že se podvody s PP dělají, že se provádějí i horší věci, ale jakmile dojde na diskuzi, jakého psa si vybrat, tak se na vás každý sesype a hučí do vás, že jen s PP, protože je to záruka blablabla všeho možného...no, není.

A víte o tom, že ani legendární plnokrevník Northerm Dancer, kterého dnes mají rodokmenu snad všichni A1/1 světa, všichni na něj dělají příbuzenskou, a jsou na něj hrdí, není čistý A1/1? Z deníku dcery chovatele vyšlo najevo, že otcem tohoto famozního plemeníka byl ve skutečnostu quarter horse (ten tam dal tu sílu a rychlost, která byla v té době nevídaná).
Stále si pletete chovatelskou práci s podvodama kdejakýho joudy - pokud zaplatím za štěně ze zahraničního krytí balík, tak logicky nechci, abych dostala štěně, které pochází z incestu, neb mámu na dvorku překryl její syn, ale pokud si dovezu ze země původu zvíře se špičkovým zdravím a povahou (byť vím, že děda byl dosazený špičkový pes třeba KNPV linie), tak za něj zaplatím moc ráda, a budu na toho psa pyšná! Oni tam mají totiž u plemeníků takovou selekci na práci/zdraví, že si to ani neumíte představit. Co by dali třeba chovatelé NO, kdyby měli kam sáhnout pro kvalitní zdravá zvířata, když se jim ten chov po zdravotní stránce tak se...kazí

24.1.2018 08:43
ivulka2

XXX.XXX.155.174

A víte o tom, že ani legendární plnokrevník Northerm Dancer, kterého dnes mají rodokmenu snad všichni A1/1 světa, všichni na něj dělají příbuzenskou, a jsou na něj hrdí, není čistý A1/1? Z deníku dcery chovatele vyšlo najevo, že otcem tohoto famozního plemeníka byl ve skutečnostu quarter horse (ten tam dal tu sílu a rychlost, která byla v té době nevídaná).
Stále si pletete chovatelskou práci s podvodama kdejakýho joudy - pokud zaplatím za štěně ze zahraničního krytí balík, tak logicky nechci, abych dostala štěně, které pochází z incestu, neb mámu na dvorku překryl její syn, ale pokud si dovezu ze země původu zvíře se špičkovým zdravím a povahou (byť vím, že děda byl dosazený špičkový pes třeba KNPV linie), tak za něj zaplatím moc ráda, a budu na toho psa pyšná! Oni tam mají totiž u plemeníků takovou selekci na práci/zdraví, že si to ani neumíte představit. Co by dali třeba chovatelé NO, kdyby měli kam sáhnout pro kvalitní zdravá zvířata, když se jim ten chov po zdravotní stránce tak se...kazí

Tohle někteří vubec nepochopí a proto pojedu krýt Snapem 2

24.1.2018 08:43
assil

XXX.XXX.72.105

No k té FCI, ta samozřejmě cestu jak legálně v rámci FCI využít v chovu bezpapíráka má a konkrétně u nás to záleží jen na klubu, takže obhajovat ty podvody jako nutnou chovatelskou práci a přilití krve je trochu mimo mísu. Kdyby těm lidem šlo opravdu o chov, tak by si dali tu práci, udělali to pořádně a ti psi mohli být normálně zapsaní v PP.

24.1.2018 08:45
saola

XXX.XXX.140.160

Fajn pišišvore, tak ale k těm hvězdným zvířatům, za která rádi zaplatíte, nevydávejte PP s hlavičkou FCI, a vše bude v pořádku. To je celé.

24.1.2018 08:46
saola

XXX.XXX.140.160

assil napsal(a):
No k té FCI, ta samozřejmě cestu jak legálně v rámci FCI využít v chovu bezpapíráka má a konkrétně u nás to záleží jen na klubu, takže obhajovat ty podvody jako nutnou chovatelskou práci a přilití krve je trochu mimo mísu. Kdyby těm lidem šlo opravdu o chov, tak by si dali tu práci, udělali to pořádně a ti psi mohli být normálně zapsaní v PP.

Přesně tak.

24.1.2018 09:10
ivulka2

XXX.XXX.155.174

saola napsal(a):
Fajn pišišvore, tak ale k těm hvězdným zvířatům, za která rádi zaplatíte, nevydávejte PP s hlavičkou FCI, a vše bude v pořádku. To je celé.

Asi nechápete jednu věc že ti pro FCI bezpapíráci maji puvod doložen několik generací jen ne pod FCI ale pod organizací která ma stejnou nebo možná ještě větší hodnotu. Díky bohu za tyhle organizace a chovatele kteří si jdou svou cestou a je pro ně stále podstatné puvodní a pracovní využití psu.

24.1.2018 09:18
bilusik

XXX.XXX.168.130

"U čipovaných psů by to bylo o dost složitější samotné PP bez příslušného čísla čipu nestačí"

no -pletete se vy.
nemate predstavu, co se s cipy deje.
když se nedela paternita před ocipovanim. vůbec neznamena, ze konkretni cip odpovida skutecne nejakemu jedinci -nic takoveho není nikde "sparovano".

napr. on ten BPP, kteremu se kupuji papiry asi zadny cip nemá -takze jaksi neni CO nacist a zadne dva se nikdy cipy se tedy nekonaji.
a ne, nic se nemusi nevyoperovat - cip, který je zapsany v PP se da velmi snadno "vyrusit" -tim, ze reknu, ze jej ctecka nenacetla - proto necham do papiru napsat jiny -na ten, co pichne tomu bPP.
Nedela se zadna kontrola -proc chci novy cip.

ale i ty cipy se vyndavaji -to jen takovy OT
s tetovanim si poradi taky.

Já mám představu - to vy asi nemáte představu, u čipovaných psů je podvod daleko složitější a je nápadnější, když nemáte čip se stejným číslem k těm PP... Kdo by kupoval psa s PP, kterému nesedí číslo v údajném PP co k němu jako patří ? No rozhodně žádný zkušený pejskař. Jak jsem psal, s tetováním není žádný problém natetovat k průkazu původu nějakého bezpapíráka - tetovací kleště má kde kdo od psů i králíků. Jak jsem psal u čipovaných je to složitější a ne každý umí najít a vyoperovat čip z nějakého psa - k tomu většina lidí potřebuje veterináře a ne každý vet udělá podvod jen tak někomu (i když iluze o některých veterinářích si vůbec nedělám). A bez stejného čísla čipu jsou samotné PP na nic, tam kde se jen čipuje. Takže u plemen, kde se nesmí tetovat a již se jen čipuje, je těch podvodnů určitě rozhodně méně než tam kde stále naivně tetují.

24.1.2018 09:20

ivulka2 napsal(a):
Asi nechápete jednu věc že ti pro FCI bezpapíráci maji puvod doložen několik generací jen ne pod FCI ale pod organizací která ma stejnou nebo možná ještě větší hodnotu. Díky bohu za tyhle organizace a chovatele kteří si jdou svou cestou a je pro ně stále podstatné puvodní a pracovní využití psu.

Co je to za organizace? A jaká mají kritéria pro zařazení do chovu?

24.1.2018 09:23
bilusik

XXX.XXX.168.130

ivulka2 napsal(a):

To nám chcete naivně tvrdit, že třeba organiczace UCI nebo KOSD má stejnou hodnotu a prestiž jako FCI. To jste mě pobavila. To snad nemůžete myslet ani ze srandy, jako špatný vtip...

24.1.2018 09:30
ivulka2

XXX.XXX.155.174

bilusik napsal(a):
To nám chcete naivně tvrdit, že třeba organiczace UCI nebo KOSD má stejnou hodnotu a prestiž jako FCI. To jste mě pobavila. To snad nemůžete myslet ani ze srandy, jako špatný vtip...

Já nemluvím o UCI či podobných, jen říkám že není jen FCI středobodem světa chovu psu, a jsou organizace které maji stejnou nebo ještě větší prestiž v zemi puvodu některých plemen.

24.1.2018 09:35
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Jinak u HO i HO docházelo i přilití krve - BO (psama typu bull), HO (malinoisem - celkem běžně).

Tak to mě vůbec nepřekvapuje (Dokonce je to patrné i fenotypově). Fízlové vždycky něco ukradnou, ať už je to bojovnost (kterou neumí testovat), tvrdost, hardbite, nebo třeba jenom vysoce kvalitní lovecké nosy. Potom to vydávají za svoji práci a ještě mívají, v mnohých případech, hloupé připomínky k původu takových vlastností. Švestky jedny chlupatý!

24.1.2018 09:41
bilusik

XXX.XXX.168.130

ivulka2 napsal(a):
Já nemluvím o UCI či podobných, jen říkám že není jen FCI středobodem světa chovu psu, a jsou organizace které maji stejnou nebo ještě větší prestiž v zemi puvodu některých plemen.

Jo, jenže to je třeba organizace pro jedno nebo plemena a to nelze srovnávat s FCI (pro brazilskou filu třeba CAFIB), to si uvědomte - nelze srovnávat organizaci pro jedno plemeno s organizací FCI, to bychom zase míchali hrušky s jablky. Ale když srovnáte dvě organizace pro více plemen FCI a UCI, tak jednoznačně prestiží vyhrává FCI.

24.1.2018 09:43
vetřelec

XXX.XXX.224.254

bilusik napsal(a):
Jo, jenže to je třeba organizace pro jedno nebo plemena a to nelze srovnávat s FCI (pro brazilskou filu třeba CAFIB), to si uvědomte - nelze srovnávat organizaci pro jedno plemeno s organizací FCI, to bychom zase míchali hrušky s jablky. Ale když srovnáte dvě organizace pro více plemen FCI a UCI, tak jednoznačně prestiží vyhrává FCI.

Co třeba UKC, nebo AKC...

24.1.2018 09:54
bilusik

XXX.XXX.168.130

vetřelec napsal(a):
Co třeba UKC, nebo AKC...

Tak třeba zrovna američani vystaví PP na všechna štěňata, už jen tím, že měli průkaz původu rodiče - žádná výstava, žádná bonitace, žádné povinné zdravotní vyšetření do chovu - prostě rodiče měli PP, majitelé nic dělat nemusí ani jednu stupidní výstavu nebo bonitaci ani třeba DKK - a štěňata mají automaticky PP, jen že je měli rodiče (a třeba ti rodiče mají hrubé vady, pro které by je pod FCI na povinné výstavě, či bonitaci nebo při vyšetření DKK vyřadili z chovu ). To vám přijde správné a důvěryhodné ? Tak to já si zrovna nemyslím, že takový chov pod takovou organizací jako je třeba AKC by byl nějak prestižní nebo důvěryhodný. To je podle mne pak stejně, důvěryhodné, jako pod UCI, kde uchovní každý vyhozený paskvil od FCI...

24.1.2018 09:59
ivulka2

XXX.XXX.155.174

bilusik napsal(a):
Tak třeba zrovna američani vystaví PP na všechna štěňata, už jen tím, že měli průkaz původu rodiče - žádná výstava, žádná bonitace, žádné povinné zdravotní vyšetření do chovu - prostě rodiče měli PP, majitelé nic dělat nemusí ani jednu stupidní výstavu nebo bonitaci ani třeba DKK - a štěňata mají automaticky PP, jen že je měli rodiče (a třeba ti rodiče mají hrubé vady, pro které by je pod FCI na povinné výstavě, či bonitaci nebo při vyšetření DKK vyřadili z chovu ). To vám přijde správné a důvěryhodné ? Tak to já si zrovna nemyslím, že takový chov pod takovou organizací jako je třeba AKC by byl nějak prestižní nebo důvěryhodný. To je podle mne pak stejně, důvěryhodné, jako pod UCI, kde uchovní každý vyhozený paskvil od FCI...

Usměvné... vždyt pod FCI je spousta zemí kde štěnata dostanou pp jen proto že ho měli rodiče a v podstatě tam žádné uchovnění neexistuje, žádné podmínky nic...

24.1.2018 10:03
bilusik

XXX.XXX.168.130

ivulka2 napsal(a):
Usměvné... vždyt pod FCI je spousta zemí kde štěnata dostanou pp jen proto že ho měli rodiče a v podstatě tam žádné uchovnění neexistuje, žádné podmínky nic...

Tak to si nemyslím, právě, ža tak to funguje v americe pod AKC, ale neznám v okolních státech žádnou zemi (u mého oplemene), kde by to fungovalo pod FCI tak jak popisujete vy. Takže co píšete mi taky přijde úsměvné a pravý opak toho co jsem napsal já...

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 10:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):

Já nikomu PP nevydávám, takže plačete na špatném hrobě, jen jsem řekla, že v tomto ohledu to belgičanům vůbec nemám za zlé.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

bilusik napsal(a):
Tak to si nemyslím, právě, ža tak to funguje v americe pod AKC, ale neznám v okolních státech žádnou zemi (u mého oplemene), kde by to fungovalo pod FCI tak jak popisujete vy. Takže co píšete mi taky přijde úsměvné a pravý opak toho co jsem napsal já...

Funguje to tak např v Itálii.

24.1.2018 10:10

bilusik napsal(a):
Já mám představu - to vy asi nemáte představu, u čipovaných psů je podvod daleko složitější a je nápadnější, když nemáte čip se stejným číslem k těm PP... Kdo by kupoval psa s PP, kterému nesedí číslo v údajném PP co k němu jako patří ? No rozhodně žádný zkušený pejskař. Jak jsem psal, s tetováním není žádný problém natetovat k průkazu původu nějakého bezpapíráka - tetovací kleště má kde kdo od psů i králíků. Jak jsem psal u čipovaných je to složitější a ne každý umí najít a vyoperovat čip z nějakého psa - k tomu většina lidí potřebuje veterináře a ne každý vet udělá podvod jen tak někomu (i když iluze o některých veterinářích si vůbec nedělám). A bez stejného čísla čipu jsou samotné PP na nic, tam kde se jen čipuje. Takže u plemen, kde se nesmí tetovat a již se jen čipuje, je těch podvodnů určitě rozhodně méně než tam kde stále naivně tetují.

"Takže u plemen, kde se nesmí tetovat a již se jen čipuje, je těch podvodnů určitě rozhodně méně než tam kde stále naivně tetují."

když myslite smajlík

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 10:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ivulka2 napsal(a):
Tohle někteří vubec nepochopí a proto pojedu krýt Snapem 2

24.1.2018 10:13
bilusik

XXX.XXX.168.130

Funguje to tak např v Itálii.

U mého plemene (respektive u mých dvou plemen ) to tak nefunguje ani v Itálii - kluby pod FCI u těchto dvou plemen co mě zajímají, si to sami zpřísnily, takže také musí mít minimálně výstavu či bonitaci a DKK. Takže nelze psát, že to tam tak funguje u všech plemen pod FCI. Chovatelské kluby jednotlivých plemen si mohou podmínky uchovnění sami zpřísnit nad rámec stanov FCI (strejně tak u nás si některé kluby podmínky zpřísnily nad rámec stanov FCI - takže nelze paušalizovat. Takže pořád mi vychází organizace FCI důvěryhodnější než UCI a AKC. A v podstatě pro dvě plemena co mne zajímají jinou organizaci ani nepotřebuji a nehledám.

24.1.2018 10:17
vetřelec

XXX.XXX.224.254

bilusik
DKK je produktem stupidní standardizace FCI. V pracovním chovu by se nikdy neprosadila. FCI utažením exteriérového standardu ad absurdum, pokrátila selekční možnosti chovatelům a mnohá plemena zruinovala. Uchovněny byli exponáty a jednotliví rodinní pejsci. Teď se v tom bordelu přehrabujte a hledejte zdravá zvířata. Jmenované kennel cluby uznávají světově elitní pracovní plemena (v čistých populacích), nad jejichž exteriérovou variabilitou FCI ohrnuje nos. Chov pod těmito kluby je na tom lépe a mají dokonce i delší tradici. Prestižnější jsou ale plemenně příslušné drobné kluby, dá-li se pod ně bez chovatelsky kontraproduktivních omezení spadat a nejlepší jsou certifikační organizace lokální.

24.1.2018 10:18
bilusik

XXX.XXX.168.130

"Takže u plemen, kde se nesmí tetovat a již se jen čipuje, je těch podvodnů určitě rozhodně méně než tam kde stále naivně tetují."

když myslite smajlík

Ano, to si určitě myslím - i proto některé kluby upustily od tetování a přešly jen k čipování, i proto některé chovatelské kluby dělají paternitu.

24.1.2018 10:21
bilusik

XXX.XXX.168.130

vetřelec napsal(a):
bilusik
DKK je produktem stupidní standardizace FCI. V pracovním chovu by se nikdy neprosadila. FCI utažením exteriérového standardu ad absurdum, pokrátila selekční možnosti chovatelům a mnohá plemena zruinovala. Uchovněny byli exponáty a jednotliví rodinní pejsci. Teď se v tom bordelu přehrabujte a hledejte zdravá zvířata. Jmenované kennel cluby uznávají světově elitní pracovní plemena (v čistých populacích), nad jejichž exteriérovou variabilitou FCI ohrnuje nos. Chov pod těmito kluby je na tom lépe a mají dokonce i delší tradici. Prestižnější jsou ale plemenně příslušné drobné kluby, dá-li se pod ně bez chovatelsky kontraproduktivních omezení spadat a nejlepší jsou certifikační organizace lokální.

Jak již jsem psal já si se svými dvěma plemeny vystačím celosvětově s FCI a nemám potřebu hledat jinde nebo kupovat štěňata od chovatelů z jiných - mnohdy méně uznávaných organizací ( a už vůbec bych nehledal třeba pod UCI - to bych si vůbec nepomohl).

24.1.2018 10:24
ivulka2

XXX.XXX.155.174

bilusik napsal(a):
Jak již jsem psal já si se svými dvěma plemeny vystačím celosvětově s FCI a nemám potřebu hledat jinde nebo kupovat štěňata od chovatelů z jiných - mnohdy méně uznávaných organizací ( a už vůbec bych nehledal třeba pod UCI - to bych si vůbec nepomohl).

Z chovatelského hlediska velmi krátkozraké

24.1.2018 10:25

bilusik napsal(a):
Ano, to si určitě myslím - i proto některé kluby upustily od tetování a přešly jen k čipování, i proto některé chovatelské kluby dělají paternitu.

Presli k cipovani, protože bez cipu psa neprevezete přes hranice...

24.1.2018 10:26
bilusik

XXX.XXX.168.130

ivulka2 napsal(a):
Z chovatelského hlediska velmi krátkozraké

Možná pro tebe u tvého plemene, já tu potřebu nemám. Jedinci z UCI a AKC bych si u mých plemen moc nepomohl...

24.1.2018 10:26

"a třeba ti rodiče mají hrubé vady, pro které by je pod FCI na povinné výstavě, či bonitaci nebo při vyšetření DKK vyřadili z chovu ). "

zacina me to bavit smajlík fakt asi zijete v idealnim svete, kde FCI je tu hlavne pro psy

a uz jste slysel, jak se vrhu pod FCI nevydaji papiry, protoze proste nebyly splneny FCI podmínky, aby ten vrh papiry dostal?

a co se stane? To se vezme ten jedinec bez PP od FCI, objede se s nim par vystav FCI, kde se necha posoudit, klub k tomu vyda dobrozdani - a simsalabim -mame tu jedince, radne zaregistrovaneho pod FCI s PP, kde kolonky s puvodem jsou prazdne

24.1.2018 10:30
bilusik

XXX.XXX.168.130

"a třeba ti rodiče mají hrubé vady, pro které by je pod FCI na povinné výstavě, či bonitaci nebo při vyšetření DKK vyřadili z chovu ). "

zacina me to bavit smajlík fakt asi zijete v idealnim svete, kde FCI je tu hlavne pro psy

a uz jste slysel, jak se vrhu pod FCI nevydaji papiry, protoze proste nebyly splneny FCI podmínky, aby ten vrh papiry dostal?

a co se stane? To se vezme ten jedinec bez PP od FCI, objede se s nim par vystav FCI, kde se necha posoudit, klub k tomu vyda dobrozdani - a simsalabim -mame tu jedince, radne zaregistrovaneho pod FCI s PP, kde kolonky s puvodem jsou prazdne

... a uz jste slysel, jak se vrhu pod FCI nevydaji papiry, protoze proste nebyly splneny FCI podmínky, aby ten vrh papiry dostal?
ANO, to už jsečm slyšel a viděl mnohokrát, že byli jedinci na bonitaci vyřazeni z chovu nebo na výstavě klasifikováni tak, že jim známka z výstavy - dobrá - nestačila k uchovnění, nebo pro vysoký stupeň DKK nebyli jedinci uchovněni - to není pod FCI nic neobvyklého. A viděl jsem, že pak ti neuchovněné jedince od FCI letěli jejich majitelé uchovnit pod UCI... Takže čemu na tom nerozumíš ?

24.1.2018 10:34

"A viděl jsem, že pak ti neuchovněné jedince od FCI letěli uchovnit pod UCI.."

skoda ze pisu jen a jen o tom, co se deje ciste pod FCI. ne, nemusi se ani "letet" nikam jinam...

24.1.2018 10:43

skoda ze pisu jen a jen o tom, co se deje ciste pod FCI. ne, nemusi se ani "letet" nikam jinam...

Máte důkazy, tedy, můžete uvést konkrétní jedince?

24.1.2018 10:45
bilusik

XXX.XXX.168.130

A ty jsi neviděla, že se na výstavách FCI nebo v klubech FCI na bonitacích vyhazují a vyřazují psi z chovu se špatným skusem, chybějícími zuby, nestandardní barvou, vysokou DKK, atd - to je zcela běžná věc. A jak jsem psal, je i běžná věc, že majitelé těchto vyřazených neuchovněných jedinců letěli uchovnit pod jinou organizaci než FCI.

24.1.2018 11:08
vetřelec

XXX.XXX.224.254

bilusik napsal(a):
A ty jsi neviděla, že se na výstavách FCI nebo v klubech FCI na bonitacích vyhazují a vyřazují psi z chovu se špatným skusem, chybějícími zuby, nestandardní barvou, vysokou DKK, atd - to je zcela běžná věc. A jak jsem psal, je i běžná věc, že majitelé těchto vyřazených neuchovněných jedinců letěli uchovnit pod jinou organizaci než FCI.

To je prosté brakování- U psů (pro početnost) v důsledcích spíše nevhodná záležitost. Uchovnění probíhá jinak, u většiny plemen, nebo pseudochovatelů vůbec neprobíhá...

24.1.2018 11:21
balisek

XXX.XXX.131.211

Znovu se ptám: Jaký je problém psa / fenu bez FCI dokladů - z non-FCI organizace, z krajiny původu nebo i typového "ořecha" zcela bez dokladů; legálně zapsat do pomocného nebo zvláštního registru ČMKU?

Pak je můžete naprosto oficiálně používat v plemenitbě! Je-li to tak skvělý jedinec, budou mít zvířata s jeho jménem v rodokmenu přece mnohem vyšší hodnotu než ta se jménem jakéhosi neznámeho psa, na jehož PP se vrh napsal!

Takže pořád nějak nechápu obhajobu krytí "na tajňačku", když existují legální možnosti. Trochu mi to zavání klasickým: "Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody."...

24.1.2018 11:26
bilusik

XXX.XXX.168.130

balisek napsal(a):
Znovu se ptám: Jaký je problém psa / fenu bez FCI dokladů - z non-FCI organizace, z krajiny původu nebo i typového "ořecha" zcela bez dokladů; legálně zapsat do pomocného nebo zvláštního registru ČMKU?

Pak je můžete naprosto oficiálně používat v plemenitbě! Je-li to tak skvělý jedinec, budou mít zvířata s jeho jménem v rodokmenu přece mnohem vyšší hodnotu než ta se jménem jakéhosi neznámeho psa, na jehož PP se vrh napsal!

Takže pořád nějak nechápu obhajobu krytí "na tajňačku", když existují legální možnosti. Trochu mi to zavání klasickým: "Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody."...

U spousty dost početných plemen to prostě není třeba. Takže mi přijde, že vy hledáte způsoby a důvody proč neustále pomlouvat FCI... Já nemám potřebu, já jsem s FCI 30 let vcelku spokojen - jsou daleko horčí a průserovější nedůvěryhodné organizace.

24.1.2018 11:38
balisek

XXX.XXX.131.211

bilusik napsal(a):
U spousty dost početných plemen to prostě není třeba. Takže mi přijde, že vy hledáte způsoby a důvody proč neustále pomlouvat FCI... Já nemám potřebu, já jsem s FCI 30 let vcelku spokojen - jsou daleko horčí a průserovější nedůvěryhodné organizace.

Já FCI nepomlouvám, funguji pod ní víc než 3 desetiletí a nic mi zde výrazně neschází.

Právě proto se ptám, proč někdo musí "nutně" provozovat a obhajovat černé krytí, když zápisný řád ČMKU má intstrument na registraci psů bez FCI dokladů a na jejich uplatnění v chovu. Např.u naháčů působí pár non-FCI jedinců mezi peruánci a mexičany - jsou to málopočetná plemena, v rámci FCI s vysokou mírou inbreedingu a tak je občas potřeba přilít krev "odjinud.

24.1.2018 12:19

Ano, takže to jsou "kříženci", proto nemají PP pod FCI (mají svojí zastřešující organizaci) a tedy tím pádem i jiné vlastnosti-samozřejmě žádoucí.(nežádoucí jedinci, co vzhledově se nepodobají původnímu plemeni, jdou tedy do kopru) A když tedy kryjete takovým psem, vaše štěně dostane PP? Já jsem v tomto laik, tak se ptám.

24.1.2018 12:40
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Ano, takže to jsou "kříženci", proto nemají PP pod FCI (mají svojí zastřešující organizaci) a tedy tím pádem i jiné vlastnosti-samozřejmě žádoucí.(nežádoucí jedinci, co vzhledově se nepodobají původnímu plemeni, jdou tedy do kopru) A když tedy kryjete takovým psem, vaše štěně dostane PP? Já jsem v tomto laik, tak se ptám.

... tyhle věci se děli zpětně tak před 20 -30 a více lety a psi kteří z toho vzešli byly použiti převážně k práci a do chovu zasáhli jen ti nejlepší kteří museli prokázat svou povahu i zdraví a hlavně museli i prokázat to že tyto vlastnosti předají dál.
Takovým psem klidně pojedu krýt a štěnata budou mít normální pp.

24.1.2018 13:06

Máte důkazy, tedy, můžete uvést konkrétní jedince?

Vsak si nastudujte rady FCI - co je a neni mozne smajlík
Pomocny registr se bezne pouziva -konec koncu i tady je zminovan jako moznost, jak dostat pod chov FCI legalne bPP jedince...
V tom to není spatna moznost.

Pro me bylo prekvapeni, ze se tak da "vyresit" i plemeno, ktere rozhodne neni malopocetne a jedinec, kteremu ty papiry nevydali, protoze proste u celeho vrhu nebyly splneny pravidla FCI pro vydani PP.

24.1.2018 13:10

Pomocny registr se bezne pouziva -konec koncu i tady je zminovan jako moznost, jak dostat pod chov FCI legalne bPP jedince...

Pro me bylo prekvapeni, ze se tak da "vyresit" i plemeno, ktere rozhodne neni malopocetne a jedinec, kteremu ty papiry nevydali, protoze proste u celeho vrhu nebyly splneny pravidla FCI pro vydani PP.

Já jsem se ptala na konkrétního jedince.

24.1.2018 13:40
balisek

XXX.XXX.131.211

Tak už nějak nevím, co vlastně chcete slyšet. Nedají se registrovat psi bez PP - špatně. Dají se registrovat psi bez PP - taky špatně.

Zapisovat do registru jedince z vrhu, kde nebyly splněny podmínky pro vydání PP, má smysl jedině tehdy, jedná-li se o zvíře mimořádných kvalit (exteriérových, povahových, pracovních) nebo o příslušníka málopočetného plemene.

Není-li splněna alespoň jedna z těchto podmínek, choval by na psovi / feně z registru jen blázen! Znamená to, že další 4 (3) generace budou opět v registru a o takové štěně bude zájem pouze mezi odborníky a v případě, že něco přinese chovu.

Běžný majitel, když už se rozhodne pro investici do šteněte s PP, očekává plnohodnotný průkaz původu. Taktéž si registrem nebude komplikovat život "hobby" chovatel, který nemá zvláštní chovatelské cíle a ambice a chová jen tak pro radost.

24.1.2018 13:44
saola

XXX.XXX.168.103

...
Běžný majitel, když už se rozhodne pro investici do šteněte s PP, tak bude očekávat plnohodnotný průkaz původu...

Ano, nový majitel štěněte bude vzhlížet k papírům ke štěněti s PP, které ovšem - na základě zde naznačených praktik chovatelů - vůbec o ničem nevypovídají.

24.1.2018 13:49
bilusik

XXX.XXX.168.130

saola napsal(a):
...
Běžný majitel, když už se rozhodne pro investici do šteněte s PP, tak bude očekávat plnohodnotný průkaz původu...

Ano, nový majitel štěněte bude vzhlížet k papírům ke štěněti s PP, které ovšem - na základě zde naznačených praktik chovatelů - vůbec o ničem nevypovídají.

Ale vypovídají, jen si musíte vybrat z té zpávné chovky - chvíli si o plemeni a různých chovkách něco zjistit ještě před koupí štěněte, a pak není problém vybrat z té správné stanice, aby PP o něčem vypovídaly. Proto třeba zájemci o štěně chodí do různých diskuzí na FB i sem a ptají se před koupí určitého plemene a nechávají si doporučit ty slušné chovky - v diskuzích, na výstavách a bonitacích se dozvíte hodně věcí, a pak není problém správně vybrat, aby PP odpovídaly tomu co se v nich píše. Ale musí to zájemce raděj zjišťovat ještě před koupí štěněte - než kupuji auto, ledničku či pračku, tak si o tom také zjistím dopředu před koupí co nejvíce a přečtu si recenze na daný výrobek a prodejce ještě před koupí. Není to až tak složité, a jak jsme napsal hlavně zjišťovat před koupí, ne až po koupi, kdy už je kolikrát pozdě.

24.1.2018 15:10

Já jsem se ptala na konkrétního jedince.

Ano, znam konkretniho jedince.

24.1.2018 15:33

Ano, znam konkretniho jedince.

Aspoň plemeno...

24.1.2018 15:56

Aspoň plemeno...

Cane corso, B-vrh z Ebony Chan.

24.1.2018 16:10

Cane corso, B-vrh z Ebony Chan.

Díky.

24.1.2018 16:53
Felow

XXX.XXX.211.174

Jeden máte ještě tady.

https://sberatelstvi.hyperinzerce.cz/ostatni-sbirky/inzerat/13612894-koupim-prukaz-puvodu-poptavka/

Ale stejně si myslím, že inzerát podal někdo, kdo neví, která bije, když neuvedl ani věk, jestli to má být fena nebo pes...

Nedalo mi to a včera jsem na inzerát odpověděla dotazem na důvod. Dnes mi přišla odpověď, že důvod je prý, aby se pes mohl zúčastňovat honů na kachny a naháněk a také z důvodu možnosti složení mysliveckých zkoušek.
Vychází mi z toho, že dotyčný je myslivec a myslel, že ušetří na bezpapírovém psu a teď má problém, že ho asi nechtějí pouštět na hony se psem bez zkoušek, tak si naivně myslí, že to takto vyřeší.Odpověď byla s gramatickými chybami, tak si myslím, že to asi žádný myslitel nebude, spíš prostý naivní hlupáček.

24.1.2018 17:01

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 19:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
...

Není nic jednoduššího, než navrhnout na schůzi u Vašeho plemene provádění paternity - jinak je to jen plácání sr.ček, protože za monitorem je každý king, ale v reálu skutek utek

25.1.2018 06:33

"Není nic jednoduššího, než navrhnout na schůzi u Vašeho plemene provádění paternity "
tak tohle jednoduché je, jenom to ta schůze musí také schválit...a v tom už může být háček.

Jinak - ČMKU ve svém zápisním řádu má :

"3. Druhy chovu jsou:
a) z hlediska ČMKU:
- čistokrevná plemenitba,
- křížení (ve smyslu předpisů FCI), "

tím křížením se myslí co?

25.1.2018 10:05
saola

XXX.XXX.168.103

Není nic jednoduššího, než navrhnout na schůzi u Vašeho plemene provádění paternity - jinak je to jen plácání sr.ček, protože za monitorem je každý king, ale v reálu skutek utek

Proč? Mě bezpapíráci nijak nevadí a PP pro mne není důležité, jen mne fascinuje ta dvojí tvář chovatelské práce. Co je obecně porušení řádu, jeden omlouvá výkonem a druhý ušlechtilou snahou o zlepšení plemene. A přitom jde ve finále nakonec jen o peníze. Hezké.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2018 10:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
Proč? Mě bezpapíráci nijak nevadí a PP pro mne není důležité, jen mne fascinuje ta dvojí tvář chovatelské práce. Co je obecně porušení řádu, jeden omlouvá výkonem a druhý ušlechtilou snahou o zlepšení plemene. A přitom jde ve finále nakonec jen o peníze. Hezké.

Tak zrovna belgičanům v tomto o peníze fakt nešlo - jejich filozofie v tomto byla vždycky, aby byl BO dobrý pracovní pes, finančně dostupný pro všechny, a ne akrtiklem pro kšeftaře!
Filozofie vychcaných čecháčků je ale naprosto jinde, proto jsem tady byla vždycky všema deseti pro zavedení paternity v ČR!
Víte, ono je něco jinýho provádět chovatelskou práci na SVÉM plemeni, a sprosté parazitování, a pakování se na práci a úspěchu jiných - jestli v tom nevidíte rozdíl, tak je to váš problém, a debata s vámi nemá smysl.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2018 10:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

"Není nic jednoduššího, než navrhnout na schůzi u Vašeho plemene provádění paternity "
tak tohle jednoduché je, jenom to ta schůze musí také schválit...a v tom už může být háček.

"3. Druhy chovu jsou:
a) z hlediska ČMKU:

To sice ano, ale nejdřív to musí někdo navrhnout, aby měla schůze co schvalovat. Pokud návrh nikdo nedá, a neproběhne žádná diskuze na toto téma, tak jsou to jenom silný hospodský kecy

25.1.2018 10:34
balisek

XXX.XXX.131.211

"3. Druhy chovu jsou:
a) z hlediska ČMKU:

To znamená, že do populace již ustáleného plemene (zušlechťovaného) se jednorázově v určitém rozsahu připáří jedinci jiného plemene (zušlechťujícího - většinou podobného) pro zvýšení genetické variability a jejich potomci jsou následně zpětně připouštěni původním plemenem. O přilití krve musí vždy rozhodnou země původu plemene (tj. u nás by to byl např. český teriér, český fousek atd.). Jedinci vzniklí z takového spojení jsou vždy zapisování do registru, ne do HPK.

25.1.2018 11:32
saola

XXX.XXX.168.103

Tak zrovna belgičanům v tomto o peníze fakt nešlo - jejich filozofie v tomto byla vždycky, aby byl BO dobrý pracovní pes, finančně dostupný pro všechny, a ne akrtiklem pro kšeftaře!
Filozofie vychcaných čecháčků je ale naprosto jinde, proto jsem tady byla vždycky všema deseti pro zavedení paternity v ČR!
Víte, ono je něco jinýho provádět chovatelskou práci na SVÉM plemeni, a sprosté parazitování, a pakování se na práci a úspěchu jiných - jestli v tom nevidíte rozdíl, tak je to váš problém, a debata s vámi nemá smysl.

Z hlediska platné legislativy, pravidel, řádu v tom rozdíl opravdu není. Prostě je to podvod, takže chápu, že vám došly argumenty, které by to obhájily.
Souhlasím, diskuze o tom je zbytečná.

25.1.2018 11:45
ivulka2

XXX.XXX.155.174

saola napsal(a):
Z hlediska platné legislativy, pravidel, řádu v tom rozdíl opravdu není. Prostě je to podvod, takže chápu, že vám došly argumenty, které by to obhájily.
Souhlasím, diskuze o tom je zbytečná.

V několika příspěvcích tu mate jasně napsané že křížení či přilití krve je možné a že to určuje země puvodu tudíž co je na tom legislativně špatné pokud v zemi puvodu rozhodli o přilití krve pro zlepšení povahových vlastností plemene.
Kde máte ten podvod... to by pak byla všechna plemena podvod jelikož žádné nevzniklo ze dne na den a do každého bylo postupně přikřižováno další pro utváření žádoucích vlastností.
Psí plemena nebyla tvořena pro čistou krev ale pro požadovanou povahu a vlastnosti kde vzhled byl čistě funkční záležitost.
PS : i ti belgičani když tam pustily i něco jiného tak to nebylo na tajnačku a vždy věděli co a proč dělají a při troše trpělivosti jdou tato zvířata dohledat.

25.1.2018 11:49

balisek napsal(a):
To znamená, že do populace již ustáleného plemene (zušlechťovaného) se jednorázově v určitém rozsahu připáří jedinci jiného plemene (zušlechťujícího - většinou podobného) pro zvýšení genetické variability a jejich potomci jsou následně zpětně připouštěni původním plemenem. O přilití krve musí vždy rozhodnou země původu plemene (tj. u nás by to byl např. český teriér, český fousek atd.). Jedinci vzniklí z takového spojení jsou vždy zapisování do registru, ne do HPK.

Děkuji, jsem si to myslela, jenom jsem definici pojmu křížení v dokumentech FCI nenašla (ale zas tak usilovně jsem nehledala...).

25.1.2018 13:30
saola

XXX.XXX.250.214

ivulka2 napsal(a):
V několika příspěvcích tu mate jasně napsané že křížení či přilití krve je možné a že to určuje země puvodu tudíž co je na tom legislativně špatné pokud v zemi puvodu rozhodli o přilití krve pro zlepšení povahových vlastností plemene.
Kde máte ten podvod... to by pak byla všechna plemena podvod jelikož žádné nevzniklo ze dne na den a do každého bylo postupně přikřižováno další pro utváření žádoucích vlastností.
Psí plemena nebyla tvořena pro čistou krev ale pro požadovanou povahu a vlastnosti kde vzhled byl čistě funkční záležitost.
PS : i ti belgičani když tam pustily i něco jiného tak to nebylo na tajnačku a vždy věděli co a proč dělají a při troše trpělivosti jdou tato zvířata dohledat.

No, ivulko2, mně tedy tohle jako podvod dost přijde - viz kopírovaný příspěvek pišišvora z této diskuze:
Já nejsem fetišista závislý na kutlu čistokrevnosti - třeba u BO v zemi původu se na tajnačku přilévala krev špičkových pracovních psů bez PP ještě před 10 lety, ale vždy se jednalo o cílený chovatelský krok, který byl pro plemeno přínosem. To, jestli byli předci v 19. století praví, je mi úplně putna, pokud makali a byli zdraví. Ale dneska, kdy se okolo plemen motá spousta vychcaných kšeftařů, a chová se na každé jebce CHCI vědět, že jsem si koupila to konkrétní zvíře.
To přirovnání ke spotřebnímu zboží vůbec nekulhá, protože vy při pohledu na ty vaše boty Gabor vidíte na štítku, že byly vyrobeny ve Vietnamu, takže je na vás, jestli si je i přesto koupíte. Pokud ale koupíte psa s konkrétním původem, a ono to nesedí, tak je to od prodávajícího podvod. Ono je vám to u gaučáka možná jedno, ale u pracovních psů je původ po prověřených rodičích (ať už pracovně nebo zdravotně) dost zásadní.

Aspoň se vy, milovnice BO, domluvte, že to bylo nebo nebylo na tajňačku, a mějte na to jednotný názor - děláte plemeni medvědí službu, i když to omlouváte bohulibými záměry.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2018 13:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
No, ivulko2, mně tedy tohle jako podvod dost přijde - viz kopírovaný příspěvek pišišvora z této diskuze:

Aspoň se vy, milovnice BO, domluvte, že to bylo nebo nebylo na tajňačku, a mějte na to jednotný názor - děláte plemeni medvědí službu, i když to omlouváte bohulibými záměry.

Vy si myslíte, že tohle plemeno je závislé na nějakých vašich názorech naplácaných na ifauně...? Jeho přednosti spočívají v úplně něčem jiném, a ti co s ním pracují to ví, takže na Vašem názoru nikomu nezáleží, ani tím nic nezměníte, a jen dokola melete to stejný o něčem, o čem nemáte ani tušení.
Mimochodem jsem několikrát psala, že ti jedinci "bez PP" byla zvířata z registru mimo FCI, byla tam dána cíleně, chovatelé věděli a vědí, o která zvířata šlo, tak to aspoň nevytrhávejte z kontextu. Pokud se podíváte do historie, tak tam o těchto psech jistě info najdete, a často i v závorce s původním jménem, a číslem v registru.

Mimochodem v Belgii běžně nakryjete dobrým ringovým psem třeba za 600 Euro - to je proti jiným plemenům sotva polovina, takže jim opravdu o rejžování prachů nejde.

25.1.2018 13:47
L(phi)

XXX.XXX.41.130

saola napsal(a):

Ide o to, ze svata FCI casto vylieva s vodou z vanicky aj dieta.
Ja som pomerne zvedava ako to bude pokracovat dalej, ale v chovoch mimo FCI vidim hlavne u pracakov vacsiu sancu ze to plemena preziju (mozno aj v zdravi).
Milion zakazov, byrokratickych obstrukcii, kluby ktore si mozu diktovat kopu niekedy aj pomerne kontraproduktivnych podmienok, uchovnovat ci neuchovnovat aj podla sympatii (moj povahovo najoblubenejsi HW nebol uchovneny aj ked vady neboli vylucujuce a videla som aj dlhsie kody).
Pritom hlavne pracovne mimo-FCI chovy maju ovela lepsiu selekciu - maka to, je to zdrave, dava to vlastnosti dalej? Takeho psa vyvazit zlatom, na take stenata budu kupci a netreba vymyslat ziadne sialene pravidla navyse - po psovi co nemaka a je chory si proste nikto stena nekupi.

25.1.2018 16:36

"Ide o to, ze svata FCI casto vylieva s vodou z vanicky aj dieta."
FCI nic nevylívá, to kluby neboli sami chovatelé...

25.1.2018 18:46

balisek napsal(a):

"O přilití krve musí vždy rozhodnou země původu plemene "

ne, tohle není pravda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík