Dobrý den, mame dvouletou fenku která nechce být sama na zahradě-štěká, vyje a sousedi si stezuji. Nechtěla být sama uz tak od jednoho roku tak jsme pořídili elektrický obojek, vse bylo v pořádku az do noveho roku- po silvestru jakoby obojek přestal fungovat ( zkoušeli jsme koupit jiný obojek ale taky nezabírá). Snazili jsme se zjistit co slo- zacali jsme rano prodluzovat prochazky a trenovat povel čekej v kotci. Na internetu jsem četl článek s prasečím uchem-(nechavat psa na zahrade a odmenovat ho uchem) a chtěl jsem sel zeptat zda mate s tímto nekdo zkusenosti a zda to pomohlo ( popřípadě za jakoukoliv jinou zkušenost budeme vděční opravdu se bojíme že ji budeme muset dát pryč.
Předem díky za odpovedi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

braada
napsal(a):
Dobrý den, mame dvouletou fenku která nechce být sama na zahradě-štěká, vyje a sousedi si stezuji. Nechtěla být sama uz tak od jednoho roku tak jsme pořídili elektrický obojek, vse bylo v pořádku az do noveho roku- po silvestru jakoby obojek přestal fungovat ( zkoušeli jsme koupit jiný obojek ale taky nezabírá). Snazili jsme se zjistit co slo- zacali jsme rano prodluzovat prochazky a trenovat povel čekej v kotci. Na internetu jsem četl článek s prasečím uchem-(nechavat psa na zahrade a odmenovat ho uchem) a chtěl jsem sel zeptat zda mate s tímto nekdo zkusenosti a zda to pomohlo ( popřípadě za jakoukoliv jinou zkušenost budeme vděční opravdu se bojíme že ji budeme muset dát pryč.
Předem díky za odpovedi.
To jste měli trénovat už dávno, asi tak před rokem. tím obojkem jste si fakt nepomohli, právě naopak.
odstranění každé poruchy chování trvá minimálně tak dlouho, jak trvala samotná porucha, takže to nebude hned, chápete?

braada
napsal(a):
Chápu že jsme udeli chybu a taky chápu že nebude za jeden den hotovo. Ale zajima nas jestli ma nekdo zkusenosti se stejným problémem a pokud ano tak jak ho řešil a co pomohlo.
Nic. vůbec nic, nepomůže rychle. fakt to nefunguje tak, že dáte do kotce prasečí ucho a tím zmizí rok trvající problém, kterému jste ještě přikládali tím obojkem.
pokud má pes panickou hrůzu ze samoty a proto štěká a když štěkne, dostane pecku, jak myslíte, že mu je?

Funguje postupný nácvik. Před odchodem psa pořádně unavit, udělat rituál, třeba i zavřít do toho kotce - ale musíte se vrátit dřív, než začne štěkat, a dobu postupně prodlužovat podle toho, co pes zvládne.
Zařiďte si to jak chcete.
Elektrické obojky by měli zakázat. Hraničí s týráním psa a produkují psychické invalidy. Takové deprivační poruchy, jaké jsem měla možnost vidět a postupně je psů zbavovat bych Vám nepřála. Nebo možná ano jako odstrašující příklad a věřím, že byste tuto zhovadilost nikdy svému pu nenavlékli. Přesně jak výše psala Bodlinka - připravte se na běh na dlouhou trať, věnujte tomu čas a důslednost, ten pejsek si to zaslouží, už jen kvůli tomu, co jste mu tím obojkem způsobili.

braada
napsal(a):
Předem díky za odpovedi.
Představte si situaci - něčeho se bojíte a voláte o pomoc. Pokaždé, když zavoláte, dostanete ránu. Dnes a denně. Jak vám bude? Nebudete po krátkém čase zralý/zralá na blázinec?
braada
napsal(a):
Předem díky za odpovedi.
Tím pitomým obojkem jste potlačili projev problému, zřejmě nejistoty a strachu. Fena se bála impulsu a pak nedala najevo svůj strach a stres. Na silvestra jste jí zřejmě nechali opět samotnou venku bez opory a podpory z vaší strany a stres gradoval a její strach ze samoty je větší než strach z trestu. Bylo by pro ní asi dobré, kdybyste jí našli nový domov u majitelů, kteří s ní budou pracovat a dají jí to, co potřebuje a kteří nebudou tak necitliví a pohodlní jako vy a nebudou na ní věšet donucovací prostředky.
braada
napsal(a):
Chápu že jsme udeli chybu a taky chápu že nebude za jeden den hotovo. Ale zajima nas jestli ma nekdo zkusenosti se stejným problémem a pokud ano tak jak ho řešil a co pomohlo.
Pomůže vám změna přístupu k feně, nezavírání v kotci, nácvik samostatnosti postupný, zvedání sebevědomí a naučení, jak se má sama zabavit. Ale podle vašeho přístupu vás nepovažuji za majitele, který by byl ochoten a schopen s pejskem pracovat.

"mame dvouletou fenku která nechce být sama na zahradě-štěká, vyje a sousedi si stezuji."
tak ji berte domů, no...

Teda vaším psem bych být nechtěla, chudák, bude to trvat moc dlouho, než se srovná. A to se budete muset HODNĚ snažit. El. obojky vyhoďte do popelnice. Tím jste ho akorát dodělali.