Mám prosbicku-ma někdo zkušenosti s touto dietou?
Jestli je vhodná při tvorbě struvitů? Píší, ze ano.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lexaurin, četla jste tohle ?
http://dogaware.com/articles/wdjstruvites.html
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2114&aid=400
pravidla: dost vody, málo fosforu + amoniaku (dobře stravitelné bílkoviny přece nevadí) + hořčíku, přidává se sůl kvůli držení vody
možná na chvíli granule, když si netroufáte.. zrovna Vy ?
ale udržitelné to není, ani se tím nemá krmit déle...stejně skončíte u masa.
Zkuste spíš tento produkt:
https://www.veterinarnipece.cz/specific-ccd-struvite-management-2182.html
Na slovo "holistický" bych hleděla v názvu krmení pro psy velmi podezřívavě
napsal(a):
Lexaurin, četla jste tohle ?
http://dogaware.com/articles/wdjstruvites.html
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2114&aid=400
pravidla: dost vody, málo fosforu + amoniaku (dobře stravitelné bílkoviny přece nevadí) + hořčíku, přidává se sůl kvůli držení vody
možná na chvíli granule, když si netroufáte.. zrovna Vy ?
ale udržitelné to není, ani se tím nemá krmit déle...stejně skončíte u masa.
Ja moc anglictinou neoplyvam . Nicmene se mi z masa vubec nechce. Jen dnes kontrola u vet a vyhrozuji mi dietnimi granulemi nebo konzervami, a co jsem cetla vsechna ta slozeni, hruza. Tyto se mi zdaly jako nejmensi zlo. Vet me strasi ze nejsem varenou stravou schopna zajistit vyvazenost ( klasika)aby se struvity netvorily . Ach jo.
Ted krmim kureci ;zelenina, krky, zloutek, smaz vajicka, vyvar, myslim si, ze je to lepsi nez granule, protoze je to vlhke.

Specific dieta je hrozný nesmysl, úplně nejvíc pro psy
jako neodborník nelékař si najdu potraviny s co nejnižším možným obsahem fosforu a horčíku + co nejlépe stravitelné, protože mladé maso a červené maso a rostliny = rozhodně více odpadních látek než.. vejce třeba
+ voda voda a voda
žloutek je trochu špatně samotný asi (a bílek samotný nechcete) a zelenina jak která
http://www.prvky.com/fosfor-potraviny.html
bude to hodně podobné ledvinové dietě, recepty se najdou na netu
ony ty granule pomůžou, ale na chvíli...a pak se ukáže, že pes prostě kvalitní bílkovinu potřebuje
a to z obilí fakt není
odbornou anglinu neovládám vůbec, od toho mám překladač ;-)
tady tohle je dobré
http://dogaware.com/health/kidneytable.html
mléčné kysané výrobky a tvaroh dobře, brambory a bílá rýže též dobře, tmavé kuřecí maso s kůží (asi stehno) je o hodně lepší než např. vnitřnosti nebo ty krky.
napsal(a):
Specific dieta je hrozný nesmysl, úplně nejvíc pro psy
jako neodborník nelékař si najdu potraviny s co nejnižším možným obsahem fosforu a horčíku + co nejlépe stravitelné, protože mladé maso a červené maso a rostliny = rozhodně více odpadních látek než.. vejce třeba
+ voda voda a voda
žloutek je trochu špatně samotný asi (a bílek samotný nechcete) a zelenina jak která
http://www.prvky.com/fosfor-potraviny.html
bude to hodně podobné ledvinové dietě, recepty se najdou na netu
ony ty granule pomůžou, ale na chvíli...a pak se ukáže, že pes prostě kvalitní bílkovinu potřebuje
a to z obilí fakt není
odbornou anglinu neovládám vůbec, od toho mám překladač ;-)
tady tohle je dobré
http://dogaware.com/health/kidneytable.html
mléčné kysané výrobky a tvaroh dobře, brambory a bílá rýže též dobře, tmavé kuřecí maso s kůží (asi stehno) je o hodně lepší než např. vnitřnosti nebo ty krky.
Dekuji za podporu a informace, jsem uplne rozhozena, jeste - kdyz se to nevyresi, tak pry bude dobre podstoupit invazivni vycisteni mocoveho mechyre.
Taky pamlsk mame susene masicko domaci, muzu ho vubec davat? Kureci a kruti ted.

Lexaurin
napsal(a):
Dekuji za podporu a informace, jsem uplne rozhozena, jeste - kdyz se to nevyresi, tak pry bude dobre podstoupit invazivni vycisteni mocoveho mechyre.
Taky pamlsk mame susene masicko domaci, muzu ho vubec davat? Kureci a kruti ted.
Vůbec netuším jaké metody se u nás používají, zeptala bych se třeba více veterinářů
sušené maso bych radši vynechala, protože málo vody a mraky fosforu..teda takto: koncentrované vše tam je, kromě vody
ty konzervy na chvíli třeba nebudou špatný nápad, že by se to upravilo rychleji
akorát mi není jasné, proč straší granulemi a zároveň vysloví "invazivní čištění"
tak buď je to vážné a musí se řešit "operací" (nevím jak co kdo tu dělá, promiňte) anebo to rozežene dieta ?
napsal(a):
Vůbec netuším jaké metody se u nás používají, zeptala bych se třeba více veterinářů
sušené maso bych radši vynechala, protože málo vody a mraky fosforu..teda takto: koncentrované vše tam je, kromě vody
ty konzervy na chvíli třeba nebudou špatný nápad, že by se to upravilo rychleji
akorát mi není jasné, proč straší granulemi a zároveň vysloví "invazivní čištění"
tak buď je to vážné a musí se řešit "operací" (nevím jak co kdo tu dělá, promiňte) anebo to rozežene dieta ?
Uz jsem prostudovala ty anglicke texty, snad jsem pochopila co je vhodne a co ne.
No, co se tyce nazoru vet- v mocaku ma pisek, ted mame ATB, brala se kontrolni moc- zitra bude vysledek. Pokud bude spatny- dieta, pokud nepomuze dieta, vycisteni mocaku . Nicmene fenka hned po nasazeni ATB prestala chodit curat o pul treti rano a v moci vizu3lne nebyla krev ani sediment. Nicmene v ATB se pokracuje do deseti dni a uvidime.
S tim susenym masem mate asi pravdu, ted nevim, cim odmenovat, jen tak nic nesezere Asi budu nosit varene
napsal(a):
Něco česky
http://www.deutsche-dogge.cz/question/ledviny-prirozena-strava-a-stary-pes/.
Super . Jdu hledat vitaminomineraly bez fosforu
Lexaurin
napsal(a):
Ja moc anglictinou neoplyvam . Nicmene se mi z masa vubec nechce. Jen dnes kontrola u vet a vyhrozuji mi dietnimi granulemi nebo konzervami, a co jsem cetla vsechna ta slozeni, hruza. Tyto se mi zdaly jako nejmensi zlo. Vet me strasi ze nejsem varenou stravou schopna zajistit vyvazenost ( klasika)aby se struvity netvorily . Ach jo.
Ted krmim kureci ;zelenina, krky, zloutek, smaz vajicka, vyvar, myslim si, ze je to lepsi nez granule, protoze je to vlhke.
Lexaurine - omlouvám se, že vstupuju do debaty, když nemám zrovna vlastně radu. Ale... ˇjezdívala jsem svého času do kočičího depozita k paní Černý. Byla to stará paní a o kočky pečovala, jak jinak s láskou a... selským rozumem. Vytáhla na vařený stravě hrobníkovi z lopaty dva kocourky. Jeden játra, druhý ledviny-šance ne jako moc valný. Dokázala to. Jo, byla to kouzelnice, to nepopírám, ale dokázala to - a co vím, tak ti kocouřiska bez toho masa nebyli. Takže ač neumím poradit jak, tak vím, že to jde. Tak to zvládnete.
Zrzavci
napsal(a):
Lexaurine - omlouvám se, že vstupuju do debaty, když nemám zrovna vlastně radu. Ale... ˇjezdívala jsem svého času do kočičího depozita k paní Černý. Byla to stará paní a o kočky pečovala, jak jinak s láskou a... selským rozumem. Vytáhla na vařený stravě hrobníkovi z lopaty dva kocourky. Jeden játra, druhý ledviny-šance ne jako moc valný. Dokázala to. Jo, byla to kouzelnice, to nepopírám, ale dokázala to - a co vím, tak ti kocouřiska bez toho masa nebyli. Takže ač neumím poradit jak, tak vím, že to jde. Tak to zvládnete.
Dekuji za podporu, rada bych, prave jsem se namazala domacim nesolenym sadlem, ktere Stourac doporucuje, a fenulka mi ho cele olizala. Dostala bylinkovou smes jatra-ledviny, vit C a B a rybi tuk.Jen abychom misto curat nelitali ted kakat
Lexaurin
napsal(a):
Dekuji za podporu, rada bych, prave jsem se namazala domacim nesolenym sadlem, ktere Stourac doporucuje, a fenulka mi ho cele olizala. Dostala bylinkovou smes jatra-ledviny, vit C a B a rybi tuk.Jen abychom misto curat nelitali ted kakat
Lepčejší průjem než nemocný ledviny , držte se a ať se daří. Vím, jak to je, když se člověk bojí. Tohle dáte. A ono se to pak u kocourků srovnalo... nepoznávala jsem je. řádili na zahradě jak dva magoři.

Lepší, než rybí tuk, je kril. olej. Poměr omega 3 je mnohem vyšší. Užíváme ho s manželem 2 roky feně dávám 2- 3 kapsle týdně. N.O.35 kg. Bereme tenhle, dočtete se tam i rozdíl mezi rybím a z krunýřovky. http://www.zdravinadzlato.cz/cz/omnikrill-krilovy-olej-nko-150-tob.

Neco o ledvinové dietě (prej podobná dieta to co máte vy no tedy fenka) mám v knize paní Novosadova zrovna jsem si toho všimla když jsem kamarádce listovala stranu kde je dieta na játra(možná i na močák)
Chcete ofotit? Další informace by se hodily.

Lexaurin
napsal(a):
Uz jsem prostudovala ty anglicke texty, snad jsem pochopila co je vhodne a co ne.
No, co se tyce nazoru vet- v mocaku ma pisek, ted mame ATB, brala se kontrolni moc- zitra bude vysledek. Pokud bude spatny- dieta, pokud nepomuze dieta, vycisteni mocaku . Nicmene fenka hned po nasazeni ATB prestala chodit curat o pul treti rano a v moci vizu3lne nebyla krev ani sediment. Nicmene v ATB se pokracuje do deseti dni a uvidime.
S tim susenym masem mate asi pravdu, ted nevim, cim odmenovat, jen tak nic nesezere Asi budu nosit varene
Výcuc z toho prvního odkazu od megííí:
základní léčba - voda, voda, dostatek vody
atb by se měla brát dokud se struvity nerozpustí, protože v nich ty infenkční bakterie jsou - u psů náchylných na časté infekce i 4-6 týdnů, nebo je nutné léčbu i několikrát opakovat.
dočasná nízkobílkovinná dieta může rozpouštění struvitů urychlit, ale u struvitů infekčního původu není nutná a bez atb léčby nepomůže ani struvity rozpustit, ani jim do budoucna zabránit.
Domácí prevence:
kontrolovat pH moči - pokud vyletí do zásaditých hodnot, pravděpodobnost infekce - kontaktovat veta
podávat doplňky stravy: brusinky - zabraňují uchycování bakterií na stěnách močového měchýře, vitamín C, probiotika
dieta okyselující moč - maso má hodně fosforu, ale moč okyseluje a tím brání tvorbě struvitů. Naopak sacharidy - škrob a vláknina tvorbu struvitů podporují.
Nutit pít - přidávat sůl, nejlépe přírodní mořskou, do stravy, postupně, dokud nezačne víc pít, a často venčit, aby pes nezadržoval moč dlouho a moč nebyla příliš koncentrovaná.
odměny - škvarky, špek, vařený bílek?
držím palce, ať se to spraví.
No, tedy, radit přidání soli do krmné dávky psovi, to chce skutečně hlavu A to jako není zatížení ledvin?
Ach jo. K podpoře pití při běžném zatížení psa (ne vrcholné výkony, kdy jsou elektrolyty na místě)dávejte spíše vývar, případně mírně slazený urologický čaj. Ale sůl fakt ne.
A ještě dotaz - jak konkrétně fosfor okyseluje moč?

Ne fosfor, ale maso
Methionin si myslím. On se i pro okyselení tento dává.
Studujte
https://cs.medlicker.com/47-ph-moci
Sůl není pro psy jedovatá. Sodík i chlór jsou vyžadovány, jsou na to tabulky. Možná byste se divili, kolik je v kterých granulích sodíku (ten je důležitý, ne sůl), kolik z něj pes využije.
V každých dietových granulích máte sůl přidanou, protože. Protože prostě je to tak. Tělo potřebuje tu moč ředit a mít jí hodně. Voda... čistí
Celé to ústrojí přece potřebuje dost vody. A hlavně ji nezadržovat, jak píše chingis, často, často venčit.
Je to přirozené čištění přece.
Vývar ano, čaj asi záleží z čeho, samozřejmě se vyhnout teinu. Brusinky jsou celkem zázrak.
Špetka soli do vývaru, k bílé rýži, v klidu. Snad nemáte špetku půlkila.
Můžete si také koupit Uropet pastu, což nedoporučuji, je to pěkný hnus.
Syntetický dl-methionin, sója a nějaké to BHT.
PS: díky chingis za výtah, mohla jsem rovnou napsat, že tučnější je lepší než to ostatní díky.
No, já studuju, chemii i několik let, ale nestačím tady někdy zírat. Dokážete pochopit rozdíl mezi fosforem a dihydrogenfosforečnanem? To je stejné, jako kdyby chingis řekl/a, že - cituji z toho vašeho úžasného odkazu:
"Stejným principem to funguje i v případě jiných organických kyselin (například bikarbonátu - HCO3-)."
tedy kdyby řekla, že hydrogenuhličitan je totéž jako uhlík. Nehledě na to, že hydrogenuhličitan, jehož vzorec je napsán v závorce výše, fakt není sůl organické kyseliny (to kyselina uhličitá opravdu není), zmiňované před závorkou.
Urologický čaj skutečně neobsahuje tein.
https://www.pilulka.cz/leros-species-urologicae-planta-por-spc-20x1-5g-s?x=g&gclid=EAIaIQobChMIuPbewPOG2QIVyhbTCh1pnghyEAQYAiABEgLDMfD_BwE
Když o tom chcete už jaksi zdánlivě erudovaně mluvit, dodržujte alespoň to názvosloví.

saola
napsal(a):
No, já studuju, chemii i několik let, ale nestačím tady někdy zírat. Dokážete pochopit rozdíl mezi fosforem a dihydrogenfosforečnanem? To je stejné, jako kdyby chingis řekl/a, že - cituji z toho vašeho úžasného odkazu:
"Stejným principem to funguje i v případě jiných organických kyselin (například bikarbonátu - HCO3-)."
tedy kdyby řekla, že hydrogenuhličitan je totéž jako uhlík. Nehledě na to, že hydrogenuhličitan, jehož vzorec je napsán v závorce výše, fakt není sůl organické kyseliny (to kyselina uhličitá opravdu není), zmiňované před závorkou.
https://www.pilulka.cz/leros-species-urologicae-planta-por-spc-20x1-5g-s?x=g&gclid=EAIaIQobChMIuPbewPOG2QIVyhbTCh1pnghyEAQYAiABEgLDMfD_BwE
Když o tom chcete už jaksi zdánlivě erudovaně mluvit, dodržujte alespoň to názvosloví.
Odkaz jsem dala pro představu, co a jak s pH. Alkalická, kyselá. Nic víc tu není potřeba vědět.
Prosím Vás, chingis napsala, že moč se okyseluje masem, a ne fosforem, jasné ?
Tein psi nesmí, a opravdu jsem všechna složení všech čajů nestudovala. Velice děkuji za odkaz.
Ještě doporučuji jednotlivé složky doplňků či bylinných směsí gůglit kvůli toxicitě, ale to Lex. ví.
Já se divím, že mi neopravujete slova bílkoviny vs. proteiny ;-)
Tady je potřeba selský rozum, ne se stresovat.
Lexaurin, ať jste brzy ok
napsal(a):
Odkaz jsem dala pro představu, co a jak s pH. Alkalická, kyselá. Nic víc tu není potřeba vědět.
Prosím Vás, chingis napsala, že moč se okyseluje masem, a ne fosforem, jasné ?
Tein psi nesmí, a opravdu jsem všechna složení všech čajů nestudovala. Velice děkuji za odkaz.
Ještě doporučuji jednotlivé složky doplňků či bylinných směsí gůglit kvůli toxicitě, ale to Lex. ví.
Já se divím, že mi neopravujete slova bílkoviny vs. proteiny ;-)
Tady je potřeba selský rozum, ne se stresovat.
Lexaurin, ať jste brzy ok
Já to pobrala, nebojte, dik

saola
napsal(a):
No, tedy, radit přidání soli do krmné dávky psovi, to chce skutečně hlavu A to jako není zatížení ledvin?
Ach jo. K podpoře pití při běžném zatížení psa (ne vrcholné výkony, kdy jsou elektrolyty na místě)dávejte spíše vývar, případně mírně slazený urologický čaj. Ale sůl fakt ne.
Já jen opisovala, nejsou to moje rady (krom těch pamlsků), byť na nich nic špatného nevidím. Pokud byl překlad nejasný, tak se omlouvám - doslova to bylo takto: "Přestože je strava založená na mase bohatá na fosfor, maso má okyselující vliv na moč, a může tedy být přínosné v prevenci metabolických struvitů..."
Sůl není jed, stejně jako cholesterol je to pro organismus životně důležitá látka. Většina lidí psům nesolí vůbec, ani když jim uvaří kotel rýže půl napůl s masem, trochu přisolit aby měl pes větší žízeň mu ty ledviny nijak nezatíží. Zkuste si někdy třeba usušit bílek a pak ho ochutnat - budete mít lepší představu kolik soli v živočišných potravinách je.
saola
napsal(a):
Ale tak všichni víme, i to, že tuha není diamant. Všichni strašně prožíváme názvosloví v tom svojem oboru a já vás chápu, strašně to člověka rozčiluje ale
mezi "odborníky" na psí stravu, stejně jako mezi jinými prostě panuje určité zjednodušení a zažité výrazy.
Jako třeba já, klidně tady něco můžu leptat HCl (a fakt mi teď zatrnulo, jakže se to česky správně jmenuje, když na všech přípracvích je hydrochloric acid a ve všech návodech, které útrpně, ale ze zákona, skladujeme, je to přeloženo doslovně, česky špatně), mám tu H3PO4, kyselinu citronovou a EDTU, jejichž vzorce teda fakt trapně nevím, ale když chci "leptadlo", tak chci 37% H3PO4. Dřív jsem chtěla "etch", ale když asi 4 lidi hledali marně "edge", tak jsem to vzdala. A jako ještě to nazývat chemickým názvem? Ne, blbě se to pamatuje, lidi okolo z toho mají nervy atd. Podejte mi to modrý taky nezní úplně profesionálně, že jo. Možná i tu colu bych si za těch 20s vypila.
Něco jako - nějaké externí paměťové médium... jakože cože? no něco, na co bychom to mohli uložit, třeba flashdisc... jako flašku jo? jasně, hlavně se špuntem z pravého korku, vytisknu to, zamotám to, zašpuntuju, hodíme to do Labe, v Praze si to odchytnou. Kdo dneska ví, kde ta Praha začíná a končí, že jo. Podle mě u Děčína.
Takový blbý příklad. Ale s výživou psů je to stejné - P=maso, vnitřnosti, proteiny Ca=kosti
Na hydroxypatit vám * bílej tesák. ;-)
Chingis to podle mě napsala dost dobře. S tou solí je to otázka. Možná by stačilo opravdu zvýšit podíl potravy s přirozeně obsaženou vodou. Ale někteří psi prý normálně nežerou. Tak než aby nežral nic...
Ledvinová nedostatečnost není to samé co zánět močových cest, no i tak bych se na to podívala víc zeširoka, ne jen na ten močový měchýř, který aktuálně zlobí. Nic z toho zmíněného v příspěvku chingis, snad krom té solí, možná, nemůže ublížit, ne?
Nevím, jestli "nimra" pes bude pít urologický čaj byť i slazený. A jestli to vůbec bude mít nějaký efekt. U lidí ten efekt toho čaje je z velké části v tom, že to člověka přinutí vypít určitý objem "normální" tekutiny, dost často nad jeho běžný denní příjem. Řekne vám to každý, když se o to budete i "neerudovaně" zajímat. Bylinky dobrý, i pomůžou, ale když si ten pytlík hodíte do štamprle, asi to úplně ono nebude.
Brusinky, probiotika, super. Pohybovat, často ven Antibiotika - blbý je, když už je to biofilm. Proto řešit, nenechat rozjet.
napsal(a):
Já jen opisovala, nejsou to moje rady (krom těch pamlsků), byť na nich nic špatného nevidím. Pokud byl překlad nejasný, tak se omlouvám - doslova to bylo takto: "Přestože je strava založená na mase bohatá na fosfor, maso má okyselující vliv na moč, a může tedy být přínosné v prevenci metabolických struvitů..."
Sůl není jed, stejně jako cholesterol je to pro organismus životně důležitá látka. Většina lidí psům nesolí vůbec, ani když jim uvaří kotel rýže půl napůl s masem, trochu přisolit aby měl pes větší žízeň mu ty ledviny nijak nezatíží. Zkuste si někdy třeba usušit bílek a pak ho ochutnat - budete mít lepší představu kolik soli v živočišných potravinách je.
Jo, přesně, všichni jsme z moře, abychom přežili, je naším vnitřním prostředím zas moře.
Psala jsem to strašně dlouho, kdybych viděla, že píšete, už nepíšu.
Blbý je, že lidi neznají míru. Mírně je pro každého něco jiného, tak je asi občas jednodušší některé věci "zakázat" protože z toho je pak to mírnější. Něž říct mírně a lidi si řeknou - však to není moc.
saola
napsal(a):
Ale trocha solení je u tohoto problému opravdu doporučována, aby tím vyvolaná žízeň, nutila psa víc pít a kameny(písek) vypláchnout.
Pro tapina: to korektní názvosloví IUPAC právě vše zjednodušuje. Na hydrochloric acid (tj. angl.) není nic tajemného, česky je to kyselina chlorovodíková, triviálním názvem solná. Pokud řeknete kys. solná (po alchymisticku aqua salis) před někým, kdo o chemii moc neví, nepředstaví si nic, pokud uslyší chlorovodík nebo kys. chlorovodíková, již jistou přestavu má.Stejně tak názvoslovná latina, ze které vše vychází - acidum hydrogenchloricum.
Názvosloví je ale jen jeden problém v této diskuzi - podstatná je u psa lexaurin příčina toho, proč vznikají struvity v moči jejího psa. Zda se jedná o vrozenou poruchu biochemické rovnováhy, špatné složení krmné dávky (ani bych se nedivila, když čtu, co se tady občas doporučuje), nové zánětlivé onemocnění, apod. Zda je to ovlivnitelné léky nebo jen dietou. A pokud dietou, tak bastlit ji doma bez hlubších znalostí biochemie, mi nepřijde vůči psovi fér. Jistě veterinář v takovém případě nabídne komerční léčebné diety (Hills apod.).
Lesnizinka: zchutnit pití pro psa přece můžete přece i bez soli! To není kůň ani kráva, kterým se mashe dosolovat bez problémů mohou...A pokud výše uvedený odkaz, citovaný chingis doporučuje nejlépe přírodní mořskou sůl, tak to už vážně nechápu proč... oč je mořská sůl lepší než běžnější kamenná? Myslíte, že ta kamenná není původně též mořská? Pouze je tam rozdíl nějaké miliony let
A bláboly typu, že sůl není jed, tak to je velmi nebezpečné - každá látka je jed, záleží na množství (Paracelsus) - základní definice toxikologie. Průměrného člověka zabije 250 g NaCl spolehlivě. Doporučená dávka soli v denním příjmu člověka je cca 5 g (včetně té skryté), kolik to bude pro psa, když započítáme skrytou sůl v krmné dávce? Takže doporučujete ještě přidávat? Doufám, že nejste lékař.

lesnížínka
napsal(a):
Ale trocha solení je u tohoto problému opravdu doporučována, aby tím vyvolaná žízeň, nutila psa víc pít a kameny(písek) vypláchnout.
Tak je potřeba sul nebo ne při tehle diete?
když pridam tolik soli, aby se zvýšila potřeba vody -to uz není zadna "troska" prece.
to bych neudelala ani zdravemu psovi -natoz nemocnemu.
a jestli jde jen o to, aby pil ? -proc nedat vyvar, kapku mleka -coz je obvykla rada u psu po operaci, fen po porodu.
¨petrahei: je to marné, na netu někdo napíše (pokud možno v angličtině), že třeba přidávat nejlépe mořskou sůl, všichni to kopírují, a už přes to nejede vlak
A přitom existuje mnoho seriozních informací na stránkách českých veterinárních klinik, ale tam bohužel o blahodárných účincích přídavku soli na léčbu struvitů nepíšou, takže nic.
http://www.veterinapruhonice.cz/urolitiaza-(mocove-kameny)
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/problematika-urolitiazy-u-psu-a-kocek-139.html.
saola
napsal(a):
Pro tapina: to korektní názvosloví IUPAC právě vše zjednodušuje. Na hydrochloric acid (tj. angl.) není nic tajemného, česky je to kyselina chlorovodíková, triviálním názvem solná. Pokud řeknete kys. solná (po alchymisticku aqua salis) před někým, kdo o chemii moc neví, nepředstaví si nic, pokud uslyší chlorovodík nebo kys. chlorovodíková, již jistou přestavu má.Stejně tak názvoslovná latina, ze které vše vychází - acidum hydrogenchloricum.
Názvosloví je ale jen jeden problém v této diskuzi - podstatná je u psa lexaurin příčina toho, proč vznikají struvity v moči jejího psa. Zda se jedná o vrozenou poruchu biochemické rovnováhy, špatné složení krmné dávky (ani bych se nedivila, když čtu, co se tady občas doporučuje), nové zánětlivé onemocnění, apod. Zda je to ovlivnitelné léky nebo jen dietou. A pokud dietou, tak bastlit ji doma bez hlubších znalostí biochemie, mi nepřijde vůči psovi fér. Jistě veterinář v takovém případě nabídne komerční léčebné diety (Hills apod.).
Saola, s tou HCl to byla legrace, jistěže vím, ale oni distributoři to jsou schopni přeložit jako hydrochlorická kyselina. Jako že bychom měli chlornan podle posledního IUPACu, ani omylem, máme pořád hypochlorit a hypermangan. A do toho ještě ty překladatelské invence. By z toho jednomu naskočila utrica (možná i dioca). To je jedno.
Proč ty struvity vznikají. Ano, dá se na to odpovědět chemicky. Jako chemik nebo chemií. Dá se na to odpovědět lidsky, to je to, co píše chingis.
Co to je nové zánetlivé onemocnění? Kde se tam vzalo? Vrozená porucha biochem. rovnováhy? A to je jako co? Kolik tomu psovi je? To víme až teď podle možná trochu písku v močáku?
Nejčastější důvody jsou úplně jinde a to právě řeší to, co píše chingis. Na to člověk nemusí být chemik, aby pochopil, že potřebuje, aby ta moč nestála na místě, aby se nevytvářela nová krystalická centra, je potřeba zdravou výstelku. Podpořit to. Kde se tam vzaly ty bakterie? Ty tam jaksi normálně nejsou. Co tam dělají? Kdo jim pomáhá? Zas takoví cizinci to nejsou, že jo.
S těmi komerčními léčebnými dietami je ta potíž mimo jiné v tom, že člověk nad tím přestane takhle kriticky uvažovat. Mohla to být jednorázová epizoda, ale jak se nezmění některé důležité věci, stane se z toho chronický problém, i když by třeba nemusel. Což ale samozřejmě teď nevíme, jistě se vše vyšetřuje...
No zkrátka, chemie je krásná, všechno to krásně reaguje... Ale i chemie se řídí fyzikou. Systémy, znáte to.
Pokud berete chemii od někoho, kdo vám ji prodává pod takovými oficiálními názvy (a vydává to za označení IUPAC a tvrdí to i v přiložených BL), máte problém.
Nevím, proč do toho pletete lidskost - to tomu psovi nepomůže, má zdravotní problém, který je potřeba vyřešit. Pokud ale považujete podávání léčebné veterinární diety (komerční) za nepřekročitelnou ztrátu vlastního kritického myšlení, které je doprovázeno bastlením krmné dávky nemocnému zvířeti doma na koleně bez znalostí chemie, biochemie a složení potravin, pouze na základě neověřených informací z netu, nechtěla bych být vaším jakýmkoliv zvířetem.
saola
napsal(a):
Lesnizinka: zchutnit pití pro psa přece můžete přece i bez soli! To není kůň ani kráva, kterým se mashe dosolovat bez problémů mohou...A pokud výše uvedený odkaz, citovaný chingis doporučuje nejlépe přírodní mořskou sůl, tak to už vážně nechápu proč... oč je mořská sůl lepší než běžnější kamenná? Myslíte, že ta kamenná není původně též mořská? Pouze je tam rozdíl nějaké miliony let
A bláboly typu, že sůl není jed, tak to je velmi nebezpečné - každá látka je jed, záleží na množství (Paracelsus) - základní definice toxikologie. Průměrného člověka zabije 250 g NaCl spolehlivě. Doporučená dávka soli v denním příjmu člověka je cca 5 g (včetně té skryté), kolik to bude pro psa, když započítáme skrytou sůl v krmné dávce? Takže doporučujete ještě přidávat? Doufám, že nejste lékař.
Pokud budete vařit (maso ve vodě, zeleninu ve vodě) té soli tam musíte přidat právě tolik, aby ty ionty nepadaly do vývaru...
Jo jako osobně psovi maso fakt neposolím, prostě proto, že ho nevařím.
Ale tak člověk musí přemýšlet - sám u sebe by dost často měl sůl omezovat (nikdo nikdy neřekne vynechat) - ale zas, co má omezit? Uzeniny, průmyslovou stravu.
S tou mořskou solí, tam jde jakoby o nějaké ty širší souvislosti, ekologie, další ionty, x věcí, tradičně se to tak říká jako třeba proč si čistit zuby 2x denně 3 minuty.
saola
napsal(a):
Pokud berete chemii od někoho, kdo vám ji prodává pod takovými oficiálními názvy (a vydává to za označení IUPAC a tvrdí to i v přiložených BL), máte problém.
Nevím, proč do toho pletete lidskost - to tomu psovi nepomůže, má zdravotní problém, který je potřeba vyřešit. Pokud ale považujete podávání léčebné veterinární diety (komerční) za nepřekročitelnou ztrátu vlastního kritického myšlení, které je doprovázeno bastlením krmné dávky nemocnému zvířeti doma na koleně bez znalostí chemie, biochemie a složení potravin, pouze na základě neověřených informací z netu, nechtěla bych být vaším jakýmkoliv zvířetem.
Po skromných zkušenostech s předchozí fenou a když tak čtu složení komerčních veterinárních diet, nikdy v životě už bych to nedala psovi, nemocnému už vůbec.
Pokud by měl můj pes zdravotní problém, který by vyžadoval dietní opatření, nastudovala bych si o tom vše od A do Z a krmnou dávku bych mu poskládala z čerstvých surovin. Přijde mi smutné a postavené na hlavu, že dnes už je plno lidí včetně veterinářů přesvědčeno o tom, že to nejde.
Tapina: Prosím o vysvětlení těch širších souvislostí ohledně mořské soli, děkuji Terven: v zásadě souhlasím, ale: pochopit vše potřebné včetně detailních souvislostí z této oblasti (chemie, biochemie, lékařství) není dáno každému. Chemie sama je strašákem od základní školy, kolik dospělých se v ní alespoň základně orientuje? Kolik existuje v současnosti rychlokvašených výživových poradců? Jak vytřídíte informace z netu, jsou jich tam miliardy, když nemáte (ne vy, prosím, není to osobní) vědomostní základ, na kterém můžete stavět?
Překvapuje mne, že pokud pes potřebuje atb, bez problémů si je majitel nechá vetem napsat, a nevyrobí si je doma. S léčebnými dietami je to ale jiné - standardní postup je: zbastlíme to doma, není to problém. ono to není jen o té dietě, ale o úpravě veškerého režimu psa, což samozřejmě majitel udělat může a měl by, ale ta dieta by alespoň na počátku měla být základ.
saola
napsal(a):
Ne, Vy mi nerozumíte. Nejde o to sestavovat doma nějakou dietu. To vůbec. Ale ani nelze nadřadit tu dietu, ať už granule od veterináře, nebo "odbornou" domácí, nad ta režimová opatření. To je to kritické myšlení. Nesoustředit se jen na krmení. Tělo není zkumavka.
Nemám nic proti tomu, když si člověk nechá pomoct, ta veterinární dieta je beze sporu pomoc, zjednodušení, člověku dá čas přemýšlet a řešit. A to musí. Ne jen sypat.
Osobně s těmi veterinárními dietní mám špatnou zkušenost, tak ale kdyby byly úplně blbé, snad už se to dávno nevyrábí. Kór když to jde přes filtr VŠ lidí, individuální výběr...
Ne dobře, asi bych zachvili začala být trochu ironická.
S tou chemií - já totiž nenakupuju chemii a neaplikuju chemii. To by byl fakt problém. Já kupuju registrované zdravotnické prostředky. Je v tom bordel, ale je to tak. Bezpečnostní listy jsou něco jiného než návody. To snad taky víte.

"nastudovala bych si o tom vše od A do Z a krmnou dávku bych mu poskládala z čerstvých surovin"
vsak ano -jen aby clovek opravdu problem nastudoval a ne ze precte jeden clanek a jede...
to neni dobre a je to nebezpecne.
at se nemotame jen kolem soli - tak tady treba studie ohledne zazracnych brusinek u psu:
http://vetweb.cz/bakteriurie-u-psu-s-akutnim-vyhrezem-meziobratlove-plotenky/.
Tapina: A proč je problém dodavatele kontaktovat a informovat ho o tom, že vám jeho návody nevyhovují, protože obsahují chyby? Nehledě na to, že návody k používání přípravku si můžete na pracovišti zpracovat sama tak, aby z pohledu názvosloví a označování byly v souladu s platným názvoslovím?petrahei: přesně tak, nebylo prokázáno...ale to nevadí, jinde to psali, že je to dobré, tak je to dobré
saola
napsal(a):
Tapina: Prosím o vysvětlení těch širších souvislostí ohledně mořské soli, děkuji Terven: v zásadě souhlasím, ale: pochopit vše potřebné včetně detailních souvislostí z této oblasti (chemie, biochemie, lékařství) není dáno každému. Chemie sama je strašákem od základní školy, kolik dospělých se v ní alespoň základně orientuje? Kolik existuje v současnosti rychlokvašených výživových poradců? Jak vytřídíte informace z netu, jsou jich tam miliardy, když nemáte (ne vy, prosím, není to osobní) vědomostní základ, na kterém můžete stavět?
Překvapuje mne, že pokud pes potřebuje atb, bez problémů si je majitel nechá vetem napsat, a nevyrobí si je doma. S léčebnými dietami je to ale jiné - standardní postup je: zbastlíme to doma, není to problém. ono to není jen o té dietě, ale o úpravě veškerého režimu psa, což samozřejmě majitel udělat může a měl by, ale ta dieta by alespoň na počátku měla být základ.
Ale tak ano, začne se dietou, atb, co nejdříve ten pitný režim... ono totiž nezapomínejme, že toho psa to pravděpodobně dost bolí. Uleví se, Ne že hned s úlevou vysadit atb, ale dobrat, pružný režim, co nejdříve pohybovat. A tak dál. A režim pak dodržovat, pití, pohyb, spravná flóry, podpora slizniční imunity. Ta dieta prostě nestačí, začne se u toho, protože ze začátku stejně nic jiného neuděláte.
Mořská sůl - "pravdivé" důvody - těžba, jód, fluor, když je přídavná fluoridace a jodidace kamenné solí, obzvlášť ta fluoridace jako by ani nebyla, což je stejně jedno, při těch přijímaných množstvích, ale pravda to je. Pak takové různé marketingové důvody jako síla slunce. Chuť. "Má míň sodíku." Zastoupení jiných minerálů. Taky to úplně neprožívám a co mě nejvíc irituje jsou malilinkaté celofánové pytlíčky himalajské soli, kterou vám jako dar kdoví proč veze přes půl světa eko bio fair organizace.
...Mořská sůl - "pravdivé" důvody - těžba, jód, fluor, když je přídavná fluoridace a jodidace kamenné solí, obzvlášť ta fluoridace jako by ani nebyla, což je stejně jedno, při těch přijímaných množstvích, ale pravda to je. Pak takové různé marketingové důvody jako síla slunce. Chuť. "Má míň sodíku." Zastoupení jiných minerálů. Taky to úplně neprožívám a co mě nejvíc irituje jsou malilinkaté celofánové pytlíčky himalajské soli, kterou vám jako dar kdoví proč veze přes půl světa eko bio fair organizace..
Omlouvám se, ale vůbec nerozumím řeči vašeho kmene. Sůl se u nás obohacuje jódem z důvodu prevence onemocnění štítné žlázy. O fluoru na pytlíku soli nic nepíšou, taky proč by ho tam dávali?
saola
napsal(a):
Tapina: A proč je problém dodavatele kontaktovat a informovat ho o tom, že vám jeho návody nevyhovují, protože obsahují chyby? Nehledě na to, že návody k používání přípravku si můžete na pracovišti zpracovat sama tak, aby z pohledu názvosloví a označování byly v souladu s platným názvoslovím?petrahei: přesně tak, nebylo prokázáno...ale to nevadí, jinde to psali, že je to dobré, tak je to dobré
Ne návody si fakt nemůžu zpracovat sama. Je potřeba překlad od dodavatele. Je na to zákon. Dokonce i posílili kontrolní teamy. Dokonce ani nesmíte mít ty překlady na počítači ve složce třeba. Ale hezky fyzicky dostupné. Běda jak chybí český překlad.
Já si to přečtu jednou anglicky nebo když náhodou se k tomu potřebuju vrátit, najdu si to na netu. Do té kartotéky s návody nelezu vůbec, to bych se akorát rozčilovala, navíc čím míň tam polezu, tím spíše to zůstane srovnané
Dodavatele jsem kontaktovala ještě tak možná před 5 lety, všichni na to kašlou. I slovinský překlad je lepší než český. Jinak to nedělám, protože na to nemám čas, fakt ne. Řeknu jim to pokaždé, když ke mně přijedou, teda jako české zastoupení výrobce, to snad stačí. Dealeři jsou dealeři. S těma se bavím jen o cenách, málokdo ví, co prodává. Je to tu úplně trapné, ale vážně.
saola
napsal(a):
...Mořská sůl - "pravdivé" důvody - těžba, jód, fluor, když je přídavná fluoridace a jodidace kamenné solí, obzvlášť ta fluoridace jako by ani nebyla, což je stejně jedno, při těch přijímaných množstvích, ale pravda to je. Pak takové různé marketingové důvody jako síla slunce. Chuť. "Má míň sodíku." Zastoupení jiných minerálů. Taky to úplně neprožívám a co mě nejvíc irituje jsou malilinkaté celofánové pytlíčky himalajské soli, kterou vám jako dar kdoví proč veze přes půl světa eko bio fair organizace..
Omlouvám se, ale vůbec nerozumím řeči vašeho kmene. Sůl se u nás obohacuje jódem z důvodu prevence onemocnění štítné žlázy. O fluoru na pytlíku soli nic nepíšou, taky proč by ho tam dávali?
Sůl s fluorem (fluoridovaná kamenná sůl) se ale taky dá koupit. Ale je to na nic. Vyprchá, cílovým skupinám se stejně moc nesolí...
Obrázky gůgl, omlouvám se, nejde mi to vložit.
Ohledně návodů se nemýlím, jak to prezentujete vy, neodpovídá pravdě. V podstatě tvrdíte, že návody, dodané výrobcem, jsou chybně psané a přesto je používáte - to je špatně. Ale hezky jste shrnula postoj zdravotnického pracovníka, komunikujího s prodejci zdrav. přípravků - vím, že jsou tam chyby, ale nemám čas to řešit, bavím se jen o cenách...
Ale o tom diskuze není, vraťme se ke struvitům...
tapina
napsal(a):
Sůl s fluorem (fluoridovaná kamenná sůl) se ale taky dá koupit. Ale je to na nic. Vyprchá, cílovým skupinám se stejně moc nesolí...
Obrázky gůgl, omlouvám se, nejde mi to vložit.
Myslíte třeba tohle?
http://www.solnemlyny.cz/produkty1
Ale jaký to má význam v diskuzi o struvitech? Na trhu je mnoho druhů soli. Soli ve smyslu NaCl. To je zákaldní složka soli. Běžně prodávaná sůl kamenná kuchyňská je obohacena jódem. Na trhu jsou i jiné druhy solí, můžete si koupit cokoliv, ale ve vztahu ke struvitům souvislost nevidím. Pokud vy ano, podělte se.
saola
napsal(a):
Ohledně návodů se nemýlím, jak to prezentujete vy, neodpovídá pravdě. V podstatě tvrdíte, že návody, dodané výrobcem, jsou chybně psané a přesto je používáte - to je špatně. Ale hezky jste shrnula postoj zdravotnického pracovníka, komunikujího s prodejci zdrav. přípravků - vím, že jsou tam chyby, ale nemám čas to řešit, bavím se jen o cenách...
Ale o tom diskuze není, vraťme se ke struvitům...
Prosím Vás, dejte mi teda link, kde stojí, že si návody ke zdrav. prostředkům můžu překládat sama. Myslím, že Vám bude vdečno několik hodně 1000lidí, protože to hned budu sdílet.
Ne, já to řešila písemně, i s opravou, ale k nápravě nedošlo. Co mám jako jiného dělat? Nabonzovat oficiálně na súkl, aby to ztratilo registraci a někdo jiný si udělal monopol? Několik dobrých věcí tu už registraci nemá, dalších x letos ukončují dovoz - pokud si člověk nevyjedná individuální, včetně výjimky na příslušném úřadu, odsoudí sebe a svoje pacienty v určitém konkrétním ohledu někam na úroveň Indie, třeba.
Jako vážně je přednější řešit nějaké návody, kde beztak je normální snad už dnes, že člověk umí anglicky (protože bez toho by se ani ve svým oboru nemohl vzdělávat)?
Ne, fakt to nemám čas řešit, i když teda možná kdybych nalezla tady na faunu, tak to vyřeším.
Jo fakt mě štvou i ty diskuse o cenách, proto jsem dodavatele značně omezila na ty, kteří mají ceny pevné a ne pořád nějaké trapné akce a miliony letáků jak v kauflandu. Furt po těch dealerech šlapu, ať trochu přemýšlejí nad tím, co říkají, když už mi něco nesou. Ale tak asi to zajímá jen mě. Na co bych ty lidi měla dusit. Zjistím si to sama, objednám si co chci, pokecáme o psech o kočkách o dětech. No a co.
Jen vyřídit, aby mi ty letáky nechodily, stálo celkem hodně úsilí.
Ale tak jo, máte pravdu. Měla bych to dělat líp.
Struvity jsem vyřešila zmíněným režimem, to už jsem psala jinde. Víc už určitě poví veterinář. Ne po netu, osobně, adresně.
saola
napsal(a):
Myslíte třeba tohle?
http://www.solnemlyny.cz/produkty1
Ale jaký to má význam v diskuzi o struvitech? Na trhu je mnoho druhů soli. Soli ve smyslu NaCl. To je zákaldní složka soli. Běžně prodávaná sůl kamenná kuchyňská je obohacena jódem. Na trhu jsou i jiné druhy solí, můžete si koupit cokoliv, ale ve vztahu ke struvitům souvislost nevidím. Pokud vy ano, podělte se.
O struvitech to nemá nic, Vy jste chtěla, abych vysvětlila širší důvody, proč se doporučuje mořská sůl. Jsou to širší, obecné, důvody. Takže nejde jen o struvity. To, co je v balení není 100% NaCl. To si fakt nekoupíte. Teda ne v obchodě s potravinama.
Ale.
Koneckonců fluoroapatit. Kam a kudy se ztrácí a vylučuje Ca? (Ne, to už jsou fakt nesouvisející věci a teorie, i když, všechno souvisí se vším.) Tak jako můžu to tady nějak rozepsal, ale myslím, že to nikoho nezajímá. Vás ve skutečnosti taky ne, že? Kdyžtak "sz".
Jé Lexaurine, co to čtu? Který z hafů má struvity?
My máme jednoho našeho kříženečka na struvitové dietě už 5 let. Začalo to tím, že pod ním, zejména v noci zůstávala malá loužička. Na vet byly v rozboru moči prokázány struvity, dostal atb a granulovanou dietu RC. Nebyla jsem z těch granulí nadšená, ale poslechla jsem vet a ten 7,5 kg pytlík poctivě zkrmila. Již po 3 týdenní kontrole byla moč téměř v pořádku, nicméně mi bylo doporučeno krmit takto celoživotně. S tím jsem se nesmířila, neb to složení zejména v oblasti konzervace a jiných přidaných látek mi přišlo hrozné a protože psům doma vaříme, rozhodla jsem se upravit stravu vařenou stravu i pacientovi a granulemi nekrmit. Jak jsem již psala,5 let se náš Charlie takto stravuje a za tu dobu musel být atb přeléčen pouze 3x.Bylo to pokaždé na jaře nebo na podzim, když začne lehávat venku na studené zemi, takže se jedná o zánět močáku z nachlazení.
A teď k jídlu:
Dietu jsem mu postavila z větší části na králíkovi (beru z Tutani.cz), v týdnu ho má 4 - 5x,1x kuře,1x zvěřinu (opět z Tutani),1x hovězí nebo krůtu. Z příloh v malém množství vůči masu pouze vařené brambory, rýži, dýni, mrkev a jakoukoliv další zeleninu. Občas v ještě menším množství těstoviny. V žádném případě luštěniny, ovesné vločky a sýry. O bílý jogurt nestojí, ale občas si trošku vezme, vajíčko dávám klidně celé, samotný bílek je sice lepší, ale toto je jeden z našich prohřešků. Z vnitřností pouze dršťky - ty sušíme jako ňamky, ale jejich výdej je třeba regulovat .Občas dáme kuřecí játra, to je prohřešek č.2, nicméně Charlík je miluje a tak cca 1x za měsíc kousek dostane (ne celou krmnou dávku!). Denně sní celé jablko,1/2 dopoledne,1/2 odpoledne a občas 3-4 piškoty - náš prohřešek č.3.
Velmi důležitý je pitný režim, kromě vody dostává i naředěný vývar, anebo trošku mléka ve vodě, kupodivu je ochoten i pít heřmánkový čaj (nemá ho ale denně). Na jeho váhu 9 kg se snažím, aby vypil alespoň 1 -1,5 l tekutin, ale vždycky to také nejde. Také je třeba důsledně dbát o zubní hygienu, vzhledem k této dietě nekouše nic tvrdého a tak se mu dělá zubní kámen ve velkém. Přičemž ty zanesené zuby bakteriemi určitě neprospívají zbytku těla včetně moč. ústrojí.
Charliemu bude letos 10 let, na této stravě je již pátým rokem, cca 1x za 2 měsíce chodíme na kontrolu s močí a vše je v normě.
Každý pes je jiný, u nás asi stačí toto, jinde se třeba bez těch granulí neobejdou, nicméně za vyzkoušení nějakého takovéhoto jídelníčku nic nedáte. Jakákoliv dieta je ale asi doživotní. Charlie po této stravě není tlustý ani hubený, má pěknou srst, žádné lupy, svědění, zažívání ok, netrpí na nadýmání, průjmy, zácpy - po téhle stránce je vše v pořádku. Vyzkoušejte, ze začátku opravdu často kontrolujte moč a uvidíte podle výsledků kudy se vydat. Hlavu vzhůru !
saola
napsal(a):
Tak to mě třeba nepřekvapuje vůbec, vyrábět ATB doma je nesmysl, na rozdíl od sestavování krmné dávky. ATB pes bere po velmi omezenou dobu, zatímco žere denně celý život.
Když onemocníte vy nebo vaše dítě a choroba si žádá léčebnou dietu, koupíte si v lékárně nějaké amarouny (ledvinové, jaterní, diabetické) a živíte se pouze tím?
Nikoli - lékař vám vysvětlí, co můžete a co ne, možná dostanete brožurku, možná budete pátrat na netu...i duchem chudí spoluobčané jsou diabetici a píchají si inzulín, například, a někteří to i pochopí.
Není mi jasné, proč by to, co je u lidí normální postup, v případě psa měla být do nebe volající nezodpovědnost.
manbea
napsal(a):
Jé Lexaurine, co to čtu? Který z hafů má struvity?
My máme jednoho našeho kříženečka na struvitové dietě už 5 let. Začalo to tím, že pod ním, zejména v noci zůstávala malá loužička. Na vet byly v rozboru moči prokázány struvity, dostal atb a granulovanou dietu RC. Nebyla jsem z těch granulí nadšená, ale poslechla jsem vet a ten 7,5 kg pytlík poctivě zkrmila. Již po 3 týdenní kontrole byla moč téměř v pořádku, nicméně mi bylo doporučeno krmit takto celoživotně. S tím jsem se nesmířila, neb to složení zejména v oblasti konzervace a jiných přidaných látek mi přišlo hrozné a protože psům doma vaříme, rozhodla jsem se upravit stravu vařenou stravu i pacientovi a granulemi nekrmit. Jak jsem již psala,5 let se náš Charlie takto stravuje a za tu dobu musel být atb přeléčen pouze 3x.Bylo to pokaždé na jaře nebo na podzim, když začne lehávat venku na studené zemi, takže se jedná o zánět močáku z nachlazení.
A teď k jídlu:
Dietu jsem mu postavila z větší části na králíkovi (beru z Tutani.cz), v týdnu ho má 4 - 5x,1x kuře,1x zvěřinu (opět z Tutani),1x hovězí nebo krůtu. Z příloh v malém množství vůči masu pouze vařené brambory, rýži, dýni, mrkev a jakoukoliv další zeleninu. Občas v ještě menším množství těstoviny. V žádném případě luštěniny, ovesné vločky a sýry. O bílý jogurt nestojí, ale občas si trošku vezme, vajíčko dávám klidně celé, samotný bílek je sice lepší, ale toto je jeden z našich prohřešků. Z vnitřností pouze dršťky - ty sušíme jako ňamky, ale jejich výdej je třeba regulovat .Občas dáme kuřecí játra, to je prohřešek č.2, nicméně Charlík je miluje a tak cca 1x za měsíc kousek dostane (ne celou krmnou dávku!). Denně sní celé jablko,1/2 dopoledne,1/2 odpoledne a občas 3-4 piškoty - náš prohřešek č.3.
Velmi důležitý je pitný režim, kromě vody dostává i naředěný vývar, anebo trošku mléka ve vodě, kupodivu je ochoten i pít heřmánkový čaj (nemá ho ale denně). Na jeho váhu 9 kg se snažím, aby vypil alespoň 1 -1,5 l tekutin, ale vždycky to také nejde. Také je třeba důsledně dbát o zubní hygienu, vzhledem k této dietě nekouše nic tvrdého a tak se mu dělá zubní kámen ve velkém. Přičemž ty zanesené zuby bakteriemi určitě neprospívají zbytku těla včetně moč. ústrojí.
Charliemu bude letos 10 let, na této stravě je již pátým rokem, cca 1x za 2 měsíce chodíme na kontrolu s močí a vše je v normě.
Každý pes je jiný, u nás asi stačí toto, jinde se třeba bez těch granulí neobejdou, nicméně za vyzkoušení nějakého takovéhoto jídelníčku nic nedáte. Jakákoliv dieta je ale asi doživotní. Charlie po této stravě není tlustý ani hubený, má pěknou srst, žádné lupy, svědění, zažívání ok, netrpí na nadýmání, průjmy, zácpy - po téhle stránce je vše v pořádku. Vyzkoušejte, ze začátku opravdu často kontrolujte moč a uvidíte podle výsledků kudy se vydat. Hlavu vzhůru !
Dekuji za reakci, zacinala jsem z te vedecke diskuze byt mirne dezorientovana .
Tibetanda ma pisek. Nicmene hura vcerejsi moc je krasna, cira, bez krve i sedimentu. Moc se predcasne neraduji, ma stale ATB. Dietu nam zatim nenasadili, krmim podobne jako vy, strava je mokra, s vyvarem, coz se mi zda lepsi nez granule. Pije dostatecne, tedy soli netreba aktivni je, vypada zdrave . Ten kralik me napadl take, ale zatim davam kure - ne prsa, slepici i s vyvarem a hovezi- dle Šťourače. Obcas syr Ricota pridam. Prilohy jsem zatim vysadila, ma hodne mrkve, kvetaku, celeru. K veceri k tomu jeste pridam kureci krk syrovy pomlaceny palickou. Skvarky jsou take soucasti.
Chutna ji moc, nicmene bilek odmita, jakmile neni dohromady se zloutkem, radeji nezere.
S doplnku dostava brusinky, vit C, smes jatra- ledviny s DM, B forte, rybi tuk, sadlo.
Doufam, ze je to OK i bez sacharidu. Zatim. Kadi pekne bobky 2x denne.
Terven
napsal(a):
Tak to mě třeba nepřekvapuje vůbec, vyrábět ATB doma je nesmysl, na rozdíl od sestavování krmné dávky. ATB pes bere po velmi omezenou dobu, zatímco žere denně celý život.
Když onemocníte vy nebo vaše dítě a choroba si žádá léčebnou dietu, koupíte si v lékárně nějaké amarouny (ledvinové, jaterní, diabetické) a živíte se pouze tím?
Nikoli - lékař vám vysvětlí, co můžete a co ne, možná dostanete brožurku, možná budete pátrat na netu...i duchem chudí spoluobčané jsou diabetici a píchají si inzulín, například, a někteří to i pochopí.
Není mi jasné, proč by to, co je u lidí normální postup, v případě psa měla být do nebe volající nezodpovědnost.
Kdyz ja porad nechapu jednu vec- pes tu byl davno pred granulemi, kdyby byly samospasne, byl by vyhynuly, ne?
Lexaurin
napsal(a):
Kdyz ja porad nechapu jednu vec- pes tu byl davno pred granulemi, kdyby byly samospasne, byl by vyhynuly, ne?
A navic bychom je uz jedli my vsichni lide. Vzdyt prece zadny lidsky lekar nemocnemu cloveku granule nenaordinuje a neargumentuje tim, ze nedokazeme propravit vyvazenou krmnou davku napr svym detem ve vyvinu, seniorum, nemocnym...
No, hezký odkaz - a teď vážně: kdo myslíte, že ty diety pro lidi sestavuje? Anonymní přispěvatelé z nějakého diskuzního - nikoliv odborného - webu? Ne, jsou to lékaři a nutriční zdravotní sestry.
Takže pokud má někdo vzdělání v oboru výživy psů na úrovni veterinárního lékařství či jiného seriózního ekvivalentu, vzhůru do sestavení krmné dávky z domácích surovin pro nemocného psa se struvity. Pokud ale vědomosti, získané hlubokým akademickým studiem, nahrazujete googlením pofidérních odkazů na netu, a nekriticky se jimi řídíte, to bych tedy svému zvířeti neudělala.
Vždyť sem chodí i veterináři, proč lexaurin nevznese dotaz zde přímo na ně? Jistě by to bylo poučení pro všechny. Rozhodně lepší, než doporučovat sůl a brusinky.
Ohledně těch potravinových doplňků - víte, že jediné, co musí splňovat, je zdravotní nezávadnost? Nikoliv účinnost?
saola
napsal(a):
No, hezký odkaz - a teď vážně: kdo myslíte, že ty diety pro lidi sestavuje? Anonymní přispěvatelé z nějakého diskuzního - nikoliv odborného - webu? Ne, jsou to lékaři a nutriční zdravotní sestry.
Takže pokud má někdo vzdělání v oboru výživy psů na úrovni veterinárního lékařství či jiného seriózního ekvivalentu, vzhůru do sestavení krmné dávky z domácích surovin pro nemocného psa se struvity. Pokud ale vědomosti, získané hlubokým akademickým studiem, nahrazujete googlením pofidérních odkazů na netu, a nekriticky se jimi řídíte, to bych tedy svému zvířeti neudělala.
Vždyť sem chodí i veterináři, proč lexaurin nevznese dotaz zde přímo na ně? Jistě by to bylo poučení pro všechny. Rozhodně lepší, než doporučovat sůl a brusinky.
Ohledně těch potravinových doplňků - víte, že jediné, co musí splňovat, je zdravotní nezávadnost? Nikoliv účinnost?
Víte, kdo ty diety sestavoval? Ty diety jsou několik hodně desítek let staré a prochází jen drobnými úpravami. Nebyly to prvně ani lékaři, i když ti se do toho pozdeji zapojili taky, ani nutriční specialistky.
Zrovna konkrétně ohledně těch brusinek vs. D-manóza probíhala studie, dokonce v ČR, myslím, že to publikovali cca 10let nazpátek. FNOL. Asi to i najdete.
Omlouvám se, v humánní medicíně teda.
saola
napsal(a):
Jenze, ja dotaz dvema veterinarum polozila. Doporucili granule.( Tedy nastesti zatim odlozeno) A protoze me to neuspokojilo, pisi sem tem, kteri maji podobnou zkusenost ci znalosti.
Kdo vyrabi granule? Jsou to snad veterinarni lekari a veterinarni sestry s nutricnim vzdelanim?
A proc neni veterinar schopen sestavit takove diety pro psa z normalnich potravin?
Mimochodem, ja si dokonce myslim, ze puvodem ledvinovyvh potizi granule jsou. Jednak jsou suche, za druhe nacpane vsim moznym i nemoznym- skutecne to pes potrebuje.? A vyuzije? Nezatezuji prave tim obsahem ledviny?
Vsude nam cpou do hlavy, ze mame jist primopotraviny, zadne polotovary... Staci se podivat co obsahuje knedlik z obchodu a co davam do knedliku doma. Kysane zeli z obchodu a doma delane, sadlo uz neni sadlo atd atp. Nedelam si iluzi o granulich.
A jeden venkovsky veterinar se sam nechal slyset kolik chorob chorob je u psu od doby granulove, hm...
Lexaurin
napsal(a):
Jenze, ja dotaz dvema veterinarum polozila. Doporucili granule.( Tedy nastesti zatim odlozeno) A protoze me to neuspokojilo, pisi sem tem, kteri maji podobnou zkusenost ci znalosti.
Kdo vyrabi granule? Jsou to snad veterinarni lekari a veterinarni sestry s nutricnim vzdelanim?
A proc neni veterinar schopen sestavit takove diety pro psa z normalnich potravin?
Mimochodem, ja si dokonce myslim, ze puvodem ledvinovyvh potizi granule jsou. Jednak jsou suche, za druhe nacpane vsim moznym i nemoznym- skutecne to pes potrebuje.? A vyuzije? Nezatezuji prave tim obsahem ledviny?
Vsude nam cpou do hlavy, ze mame jist primopotraviny, zadne polotovary... Staci se podivat co obsahuje knedlik z obchodu a co davam do knedliku doma. Kysane zeli z obchodu a doma delane, sadlo uz neni sadlo atd atp. Nedelam si iluzi o granulich.
A jeden venkovsky veterinar se sam nechal slyset kolik chorob chorob je u psu od doby granulove, hm...
Trefa do černého, řekla bych , hlavně první dva odstavečky.
A vy jste krmila granulemi a pak se objevily u psa problémy?
O granulích se toho napovídá, vždyť každou chvíli je tady dotaz, zda tahle značka je lepší než ostatní a blablabla. Ale z domácích surovin udělat krmnou dávku (vyváženou) je poměrně věda, pro nemocné zvíře platí obzvlášť. A zase se kruhem vracíme k tomu směrodatnému - nezbývá, než studovat a vzdělávat se.
Něco jiného jsou granule ke standardnímu běžnému krmění psů a něco jiného jsou léčebné diety Hills - podívejte se na stránky mateřské firmy a zjistíte odpovědi na své otázky ohledně toho, kdo jejich diety sestavuje a jakým vývojem procházejí - jsou to léčebné diety, tedy v zásadě na předpis.
Najděte si tedy jiného veterináře, který vám bude schopen tu krmnou dávku z domácích surovin sestavit, nebo vám dá alespoň nástřel doporučených surovin. Napište na veterinární kliniku do Brna, zkoušejte. Ale řídit se tím, co vám napoví anonymní diskuze (včetně soli abrusinek - omlouvám se, ale fakt na tu sůl nemohu zapomenout), to je skutečně projev ztráty kritického myšlení. Protože když vám někdo něco doporučí, měla by následovat vaše otázka: a proč zrovna toto?. Jde koneckonců o vaše zvíře.

Pan Štourač je veterinář a diety, které "předepisuje", mají hlavu a patu
na druhé straně veterináři vyzkoumali, že pes potřebuje 40% sacharidů
jenže to byli zaměstnanci vyvítekoho
málokdo z nich sestaví dietu.. no ale proč by měl ? mají léčit, nic víc
tak tady ať se hledá příčina a o jídle se poradím napříč generacemi a odborníky
hlavně ti starší nám mají co říct
Manbea, moc pěkné
i bez granulí to šlo, to si pořád říkám
to samé slinivkáři, dostanou granule, a přitom desítky lidí (to jen co jsem pochytila po cz) krmí vepřovou slinivku atd. a jsou v pohodě
Peteducation a petmd nejsou žádné vykecávací weby, jsou tam fakta a také odkazy na studie
i ty je třeba třídit a ne brát za své každé slovo, protože dotcom nebo fauna
směr
nic jako léčebná granulová dieta neexistuje
úplně stejně jako holistická ancestrální superpremiová
granule pouze "udrží" v nějakém tom přijatelném stavu, aby se mohlo řešit, proč ten písek atd., ale rozhodně neléčí
protože prostě ledvinu, srdce a plíce takhle nevyléčíte.
Terven
napsal(a):
Na to se ptejte svého veterináře, proč vám nesestaví krmnou dávku z domácích surovin.
Pro Lexaurin: no, tak vzhůru k panu Štouračovi - viz příspěvek Megíí.
saola
napsal(a):
O granulích se toho napovídá, vždyť každou chvíli je tady dotaz, zda tahle značka je lepší než ostatní a blablabla. Ale z domácích surovin udělat krmnou dávku (vyváženou) je poměrně věda, pro nemocné zvíře platí obzvlášť. A zase se kruhem vracíme k tomu směrodatnému - nezbývá, než studovat a vzdělávat se.
Něco jiného jsou granule ke standardnímu běžnému krmění psů a něco jiného jsou léčebné diety Hills - podívejte se na stránky mateřské firmy a zjistíte odpovědi na své otázky ohledně toho, kdo jejich diety sestavuje a jakým vývojem procházejí - jsou to léčebné diety, tedy v zásadě na předpis.
Najděte si tedy jiného veterináře, který vám bude schopen tu krmnou dávku z domácích surovin sestavit, nebo vám dá alespoň nástřel doporučených surovin. Napište na veterinární kliniku do Brna, zkoušejte. Ale řídit se tím, co vám napoví anonymní diskuze (včetně soli abrusinek - omlouvám se, ale fakt na tu sůl nemohu zapomenout), to je skutečně projev ztráty kritického myšlení. Protože když vám někdo něco doporučí, měla by následovat vaše otázka: a proč zrovna toto?. Jde koneckonců o vaše zvíře.
Klid, patram hledam, informace filtruji, overuji a tady jsem nasla i odkaz na veterinarni diskuzi, kde je priklad jidelnicku. I slozeni potravin je super.Takze pro me tato diskuze velmi prinosna
saola
napsal(a):
Na to se ptejte svého veterináře, proč vám nesestaví krmnou dávku z domácích surovin.
Pro Lexaurin: no, tak vzhůru k panu Štouračovi - viz příspěvek Megíí.
Odpovedel mi:” protoze normalnimi potravinami nejsme schopni zajistit vyvazenost tak, aby bylo vytvoreno zdrave prostredi proti tvorbe struvitu”
saola
napsal(a):
Dejte odkaz, ať se poučí i ostatní. O tom ta diskuze je.
To je na me? Asi jste necetla celou diskuzi- poslala mi ho megííí
Lexaurin
napsal(a):
To je na me? Asi jste necetla celou diskuzi- poslala mi ho megííí
Lexaurin, ale Vy teď tak úplně nehledáte dietu na CHRI (nedostatečnost ledvin)... nebo se něco změnilo?
saola
napsal(a):
Ale z domácích surovin udělat krmnou dávku (vyváženou) je poměrně věda, ...
Ale to i u lidí, a přesto ze sebe a svých dětí děláme celý život pokusné králíky...
Já třeba výživu lidí i zvířat poměrně dost řeším, ale není mi jasné, proč by to u psů měla být o tolik větší kovbojka než u dětí, třeba.
A k dietě Hills...když se podívám na složení, je mi celkem jedno, kdo ty receptury sestavuje
https://www.veterinarnipece.cz/hills-canine-k-d-1870.html.

tapina
napsal(a):
Lexaurin, ale Vy teď tak úplně nehledáte dietu na CHRI (nedostatečnost ledvin)... nebo se něco změnilo?
Omluva, psala jsem bude to podobné.. pan doktor odkazuje všechny na tento dotaz
http://www.deutsche-dogge.cz/question/struvity-u-2-leteho-kocourka/.
Terven
napsal(a):
Ale z domácích surovin udělat krmnou dávku (vyváženou) je poměrně věda, ...
Ale to i u lidí, a přesto ze sebe a svých dětí děláme celý život pokusné králíky...
Já třeba výživu lidí i zvířat poměrně dost řeším, ale není mi jasné, proč by to u psů měla být o tolik větší kovbojka než u dětí, třeba.
A k dietě Hills...když se podívám na složení, je mi celkem jedno, kdo ty receptury sestavuje
https://www.veterinarnipece.cz/hills-canine-k-d-1870.html.
Až Vás pošlou s tou Vaší 4 nohou stonožkou do vesmíru, budete za tu vyváženou stravu ještě ráda
Když jsem studovala, jako studentka jsem se účastnila experimentu. Šlo teda o ten přístroj, který to analyzoval hladinu glukózy v plazmě za pomoci podkožního implantátu, krom toho se člověk sám kontroloval glukometrem, ale podmínky byly následující. Konzumace dodané vyvážené stravy v přesných časových intervalech,14 nebo 21dní. Jednou za týden tam byl "hřích" v podobě kvalitní čokolády. Určitě to jídlo nebylo hnusné, bylo to dobré, nebylo toho ani málo, svým způsobem to i respektovalo tradice českého stravování. Ale ten druhý týden jsem už myslela, že to nedám a tu čokoládu nakonec jsem do sebe fakt nedostala ani první, ani druhý týden.
Byl dotazník, kde mimo jiné byla otázka, jestli bylo obtížné režim dodržovat - skoro všichni jsme se shodli na tom, že v zásadě ani ne... Ale ve skutečnosti ano.
Kdyby ty granule měly aspoň nějaké "normální" složení... a stejně nás to bude hlodat. A když je to složení takovéto, a určití lidi nad tím dnes opravdu přemýšlejí, tak si myslím, že by fakt měl mít veterinář v záloze nějaký příklad domácího jídelníčku.
Lexaurin: diskuzi průběžně čtu, ale rada pana Štourače se nevztahuje ke struvitům - nevidím to tam. Také mi chybí hmotnost psa a kolik čeho. Co mne potěšilo, je zmínka o nízkém obsahu sodíku, takže fakt nic o dosolování.
O soli (příjem mořské vody) je zmínka tady a rozhodně ji pro psa nedoporučuje.http://www.deutsche-dogge.cz/wp-content/uploads/2014/08/PP-8-2014-Pes-a-mo-e.jpg.

saola
napsal(a):
Lexaurin: diskuzi průběžně čtu, ale rada pana Štourače se nevztahuje ke struvitům - nevidím to tam. Také mi chybí hmotnost psa a kolik čeho. Co mne potěšilo, je zmínka o nízkém obsahu sodíku, takže fakt nic o dosolování.
O soli (příjem mořské vody) je zmínka tady a rozhodně ji pro psa nedoporučuje.http://www.deutsche-dogge.cz/wp-content/uploads/2014/08/PP-8-2014-Pes-a-mo-e.jpg.
Prosím, nevíte, proč je v dietě Hills jodizovaná sůl a KCl a přesto to má snížený obsah sodíku ?
a sušené bílky a tak
v mořské vodě je průměrně 3,5% soli, někde 20, mrtvé moře.. to je mrtvé
3,5 přece není doporučená minimální ani maximální denní dávka pro psy
tady vzdělaní lidé z oboru, konkurence Nestlé-Purina
http://www.cliniciansbrief.com/sites/default/files/attachments/160710_Nutrition_Exchange.pdf
a ti to teda s těmi špetkami přehnali
ale teď nevím, komu mám věřit.
tapina
napsal(a):
To ne, jen pro inspiraci, nicmene od bodlinky vim, ze je potreba moc okyselit, tak nedavam prilohy.
Nesolim, pije dost, i kdyz sul doporucuje i Novosadova v knize Barf- par zrnek pod jazyk pro podporu pocitu zizne, ale nerikam, ze se s tim ztotoznuji. Za me je ta zizen umele vyrobena na to, aby se v organismu snezena sul naredila, takze ve vysledku zase nic moc. A ledvinova dieta pro lidi je fakt bez soli.

Jen pro upřesnění - ledvinová dieta hills má ve výsledku snížený obsah sodíku (0,17)
a struvitová má normální množství (0,34)...sůl dodávají i z důvodu, že "pomáhá k rozkladu bílkovin"
jenže, to množství.. tak to radši nic..
osobně mám problém hlavně s krmením granulí, protože nemocnému psu chci
usnadnit trávení, nenamáhat, a ať to krmení je mokré
to je vše
good luck lexaurine.
Lexaurin
napsal(a):
To ne, jen pro inspiraci, nicmene od bodlinky vim, ze je potreba moc okyselit, tak nedavam prilohy.
Nesolim, pije dost, i kdyz sul doporucuje i Novosadova v knize Barf- par zrnek pod jazyk pro podporu pocitu zizne, ale nerikam, ze se s tim ztotoznuji. Za me je ta zizen umele vyrobena na to, aby se v organismu snezena sul naredila, takze ve vysledku zase nic moc. A ledvinova dieta pro lidi je fakt bez soli.
Aha konečně někdo vypátral Já to chtěla Saole poslat, že to s tou solí není můj výmysl a nemohla jsem už najít, kde jsem to četla Psu asi k pocitu žízně stačí oproti lidem malinko soli, páč nejsou na sůl tak zvyklí, nemají otupělé chuťové buňky. Takže Saolo nevím, proč to tu s tou solí dramatizujete, Ne, nejsem doktor, ale pejsa Lexaurin nemá chvalabohu nic ledvinama, tvoří se jí struvity a to je rozdíl v diagnoze. Ledviny to postihne až tehdy, kdy se močová trubice ucpe a moč zadrží(bohatá zkušenost u táty) A zase k tomu přidám: náš starý pes jedl celý život zbytky od obědů, takže solené, kořeněné. Neříkám, že to bylo dobře, ale dožil se 17. Můj pes nikdy taková jídla nejedl, nedožil se 8 Odkaz na psa u moře je taky mimo. To asi ti psi, kteří u moře žijou celý život, ho mají sakra krátký. Dělal někdy někdo tento průzkum? By mne to fakt zajímalo, s ohledem k téhle diskusi.

Saola: sůl přírodní mořská protože obsahuje i jiné minerály, bylo to v tom článku myšleno oproti průmyslově zpracované přečištěné soli, ne oproti přírodní soli z jiných zdrojů. A jinak ono i s tím přisolením bude ta domácí dieta obsahovat soli méně než ty granulové diety, takže pokud vám tak moc vadí sůl v psí stravě, nedává to vaše obhajování granulí Hills vůbec smysl.
napsal(a):
Saola: sůl přírodní mořská protože obsahuje i jiné minerály, bylo to v tom článku myšleno oproti průmyslově zpracované přečištěné soli, ne oproti přírodní soli z jiných zdrojů. A jinak ono i s tím přisolením bude ta domácí dieta obsahovat soli méně než ty granulové diety, takže pokud vám tak moc vadí sůl v psí stravě, nedává to vaše obhajování granulí Hills vůbec smysl.
Chingis, a jak myslíte, že se sůl zpracovává, když ne průmyslově? Já jen, že vás to slovo "průmyslově" tak pohoršuje.
Ohledně dilematu sůl kamenná versus mořská jsme to důkladně probraly s tapinou v sz. Vidím, že jste další adept, nicméně věřím, že pokud byste měla na výběr mezi surovou přírodní mořskou solí, která neprošla žádnou zpracovatelskou úpravou, a průmyslově zpracovanou solí, obohacenou jodem, v potravinářské kvalitě tak, jak se v supermarketu standardně kamenná či mořská sůl prodávají, ještě ráda si vyberete tu druhou v potravinářské kvalitě - nebo byste v rámci eliminace alimentárních rizik měla. A spoléhat na příjem soli z pohledu dostatečné dotace těch tajemných, vámi zmiňovaných jiných minerálů (bohužel nespecifikovaných), je poměrně zbožné přání.
Co se týče cíleného přídavku soli do krmné dávky psa, nevidím v tom žádné pozitivum, již samotné suroviny sůl přirozeně obsahují, takže na analytickém rozboru vždy bude figurovat, ale solit ještě specielně psovi jídlo je nesmysl. Pokud by důvodem bylo jen následné zvýšení příjmu tekutin, lze to udělat i ochuceným vývarem (myslém vývar z masa, kořenové zeleniny, mírně okořeněný vavřínovým listem, novým kořením či zelenými bylinkami, ne solí, samozřejmě).
saola
napsal(a):
Chingis, a jak myslíte, že se sůl zpracovává, když ne průmyslově? Já jen, že vás to slovo "průmyslově" tak pohoršuje.
Ohledně dilematu sůl kamenná versus mořská jsme to důkladně probraly s tapinou v sz. Vidím, že jste další adept, nicméně věřím, že pokud byste měla na výběr mezi surovou přírodní mořskou solí, která neprošla žádnou zpracovatelskou úpravou, a průmyslově zpracovanou solí, obohacenou jodem, v potravinářské kvalitě tak, jak se v supermarketu standardně kamenná či mořská sůl prodávají, ještě ráda si vyberete tu druhou v potravinářské kvalitě - nebo byste v rámci eliminace alimentárních rizik měla. A spoléhat na příjem soli z pohledu dostatečné dotace těch tajemných, vámi zmiňovaných jiných minerálů (bohužel nespecifikovaných), je poměrně zbožné přání.
Co se týče cíleného přídavku soli do krmné dávky psa, nevidím v tom žádné pozitivum, již samotné suroviny sůl přirozeně obsahují, takže na analytickém rozboru vždy bude figurovat, ale solit ještě specielně psovi jídlo je nesmysl. Pokud by důvodem bylo jen následné zvýšení příjmu tekutin, lze to udělat i ochuceným vývarem (myslém vývar z masa, kořenové zeleniny, mírně okořeněný vavřínovým listem, novým kořením či zelenými bylinkami, ne solí, samozřejmě).
Saola, saola, Vy si nedáte pokoj. Když teda mě tu jmenujete, opravdu nejsem těmi závěry v sz uspokojena. Mě totiž taky něco zajímalo Ne, legrace, samozřejmě jste nejlepší a já to uznávám. Už nic nechci.
Hele:
U nás v rodině:
Babička 1 - bobk. list jedině do rajské, do normálního vývaru nic.
Babička 2 - bobk. list nikde, do vývaru 3kuličky pepře,2kuličky nového koření, cca na litr a půl, do hotového vývaru petržel.
Tchýně - 5 pepřů,2 masoxy na litr.
Kamarádka - nic, do hotového libeček.
Všichni řeknou není to moc ochucené, na stole máte kdyžtak pepř a sůl (a tchýně ještě magi).
Podle Vaší logiky byste nám tu měla hodit recept, jak správně uvařit vývar mírně okořeněný.
Vit. C, pokud cílem bude okyselit, taky nebudete střílet dávku na kila hmotnosti a tu držet, protože jak vidno, ten problém je ve výkyvech - jistě tedy začnete nějakým ekvivalentem např. dětské dávky v kilech psa a dál titrujete - můžete si koupit něco s postupným uvolňováním nebo i ne, pokud třeba vychytáte nějaké cykly v souvislosti s potravou nebo čímkoli jiným a budete to schopná přizpůsobit. Dg papírky se dají koupit v lékárně nebo zdrav. potřebách. pH, glukóza, bílkoviny... pro orientaci to stačí.
Tak snad lidi umí přemýšlet, to musí každý sám za sebe vědět, kdy a čím psa zrovna krmí, kde leží nebo ne, jak se hýbe, jestli zrovna možná není šance, že prochladl nebo třeba dnes skoro nepil atd.
Pořád nedokážu vymyslet, jestli si jen o ostatních myslíte, že jsou úplně neschopní a blbí nebo to jen soudíte podle toho nejužšího populačního vzorku s kterým jste celý život, každý den,24hodin.

Jak teda budu dávkovat to Céčko, když i v potravinách je ho dost, pes si nějaký umí i vyrobit.. ?
od toho jsou ty papírky ph na doma, ne ?
no a když brečí moc, tak místo kila soli budu dávat půl kila soli
ano, ano, recept na vývar, prosím
a jaký hrnec?
aby ten vývar k něčemu byl
co má co ve vývaru dělat bobkový list ? tady se fakt nedá chodit na návštěvy
tapino, co je k obědu ?
ne, Saola si nemyslí, že jsme všichni debullní, ona to ví
tak jasně, kdo nechce solit obyčejně, ale adidas, natočí do petky z moře
proto se tím solí psům, protože PETky.
Proto se tím solí psům, protože PETky...
Jenže z toho, co měla asi Saola na mysli u mořské soli..ony ty petky už jsou i ve vodovodním řádu, takže je asi jedno, jestli kamenou či mořskou sůl, sežerem, vypijem, to jinde
Vývar dle naší rodiny: Na tři litry vývaru asi ke kilu masa s kostí, jedna velká cibule, dva stroužky česneku, jedna petržel, dvě mrkve, čtvrtina většího celeru. Koření: lžička kuliček pepře, lžička kuliček nového koření, půl lžíce soli. Po lžíci libečku, celerové a petrželové natě ke konci varu. Pes vždycky dostával to maso, trochu namačkané zeleniny s vývarem a nudlema. Vím, že ještě v zahradě jsem mu z misky lovila kuličky koření, které jsem zrovna viděla, aby je nerozkousnul a nezkazilo mu to chuť

Ale to není vývar, ale polévka
jasně, v moři je věcí, aj tady, v trubkách.. námořníci tam čůrají, a ti nečůrají nic dobrého, protože proto bydlí tam a ne tady, a v trubkách je legionella a do moře se aj pohřbívá
jsem to viděla ve filmu, fakt, chlápka zabalili jak mumii a hodili do moře, byli to prostě tihle námořní armáda, takže prostě tady ta naše voda v trubkách s tím souvisí, protože to tak i pojmenovali legionářsky.

Saola:... Co se týče cíleného přídavku soli do krmné dávky psa, nevidím v tom žádné pozitivum, již samotné suroviny sůl přirozeně obsahují, takže na analytickém rozboru vždy bude figurovat, ale solit ještě specielně psovi jídlo je nesmysl. Pokud by důvodem bylo jen následné zvýšení příjmu tekutin, lze to udělat i ochuceným vývarem (myslém vývar z masa, kořenové zeleniny, mírně okořeněný vavřínovým listem, novým kořením či zelenými bylinkami, ne solí, samozřejmě)...
Patřím taky mezi ty, jenž svému psu občas (obvzlášť v létě) vařené maso nebo zeleninu jemně osolí- každý hospodář přece ví, že i ta havěť sůl potřebuje...někdo víc někdo míň(ztráty povrchem těla- pocení), ale potřebuje.
Zvýšený příjem tekutin po osolení- nikdo psovi snad žrádlo nepřesolí-mám takový pocit, že to si myslíte..., myslím že malé zvýšení minerálů-jemným posolením, má za následek změnu vnitřního prostředí- osmoregulace a tím zvýšený příjem vody- organismus si o ní řekně.
Lexaurin
napsal(a):
Aby rec nestala , mohl by mi nekdo vysvetlit, kdyz je potreba moc okyselit, proc maji veskere antistruviti diety na prvnich mistech, ryzi, kukurici a spol?
Normálně. Je to odpad z výroby alkoholu. Kukuřický a rýžový kvas. Tudíž kyselé a zdravé.
(Legrace, mystifikace.).
napsal(a):
Saola:... Co se týče cíleného přídavku soli do krmné dávky psa, nevidím v tom žádné pozitivum, již samotné suroviny sůl přirozeně obsahují, takže na analytickém rozboru vždy bude figurovat, ale solit ještě specielně psovi jídlo je nesmysl. Pokud by důvodem bylo jen následné zvýšení příjmu tekutin, lze to udělat i ochuceným vývarem (myslém vývar z masa, kořenové zeleniny, mírně okořeněný vavřínovým listem, novým kořením či zelenými bylinkami, ne solí, samozřejmě)...
Patřím taky mezi ty, jenž svému psu občas (obvzlášť v létě) vařené maso nebo zeleninu jemně osolí- každý hospodář přece ví, že i ta havěť sůl potřebuje...někdo víc někdo míň(ztráty povrchem těla- pocení), ale potřebuje.
Zvýšený příjem tekutin po osolení- nikdo psovi snad žrádlo nepřesolí-mám takový pocit, že to si myslíte..., myslím že malé zvýšení minerálů-jemným posolením, má za následek změnu vnitřního prostředí- osmoregulace a tím zvýšený příjem vody- organismus si o ní řekně.
Tak...myslím, že pokud někdo dá psu do žrádla pár zrnek soli na základě informací a z důvodu viz výše, spíš to bude uvědomělý majitel, který přemýšlí o věcech, které jiného ani neapadnou řešit. A nepřesolí.
A ti ostatní asi dosolovat nebudou, ale v pohodě dají třeba ty granule od veta, a sem tam šunku nebo eidam, nebo dokonce kus salámu, rejži nebo těstoviny vařené pro lidi, čili se solí...a to je panečku řádná špetka. A to i ti, kteří by psovi zbytky od oběda nedali, protože vědí, že to pro něj není dobré.
Lexaurin
napsal(a):
Aby rec nestala , mohl by mi nekdo vysvetlit, kdyz je potreba moc okyselit, proc maji veskere antistruviti diety na prvnich mistech, ryzi, kukurici a spol?
Podle mne rýže, kukuřice a tuk slouží jen jako hmota, ze které se vyrobí kuličky a ty jsou zase nosič pro chemický koktejl, který tvoří tu samotnou dietu.

No a ony jsou nějaké granule, které nemají to obilí na prvním místě ?
furt sůl sůl
sůl je nad zlato !
je tam přece i chlór a další
ale fakt, nemá to cenu, když se neví co je zrnko
ono takové sousto rohlíčku.. schválně, jestli někdo zkoumá Na a Cl v pamlsku
třeba já vůbec nevím, co v tom je, a to mám čistě sušené maso, ale plnou analýzu mi k tomu opravdu nedali ;-)

tapina
napsal(a):
Myslíte, že jednou vyšlechtí do granulí GMO kukuřici s bílkovinným složením odpovídajícím žraločímu? To by byly granule!
K sežrání
Pro saolu - pokud víme, že velká část vetů pro malá zvířata doporučí v případě problému veterinární dietu, v čem vám pomůže, když získáte jeden další hlas navíc, jak o to usilujete na koňském fóru? Anebo, i kdyby to byl hlas pro čerstvou stravu, je to jedno, pořád je to jen jeden hlas.
My všichni, co máme léta různá zvířata, jsme se měli možnost přesvědčit, že co veterinář, to názor a tyto se často hodně liší. To, že někdo má titul MVDr. bohužel není zárukou, že vám netvrdí blbost, mnozí z nás včetně mě už se o tom přesvědčili a z vlastní zkušenosti vám to potvrdí i horsana.
Zajímalo mě (a nedostala jsem odpověď), proč u nemocného dítěte je normální, že se mu léčebná strava sestaví z čerstvých surovin a mohou to dle rad lékaře zvládnout i rodiče bez akademických titulů a v případě psa je totéž nezodpovědnost a ztráta kritického myšlení.
Mně tedy spíš přijde jako ztráta kritického myšlení situace, kdy majitel v ordinaci zaplatí za pytlíček granulí "na ledviny" nebo "na žaludek" a víc ho nezajímá, nepřečte si, co že to vlastně bude krmit.
Fakt se vám zdá OK psu krmit něco, co má na prvním místě ve složení mletou rýži a těsném závěsu mletou kukuřici a ochucovadla?
Terven
napsal(a):
Pro saolu - pokud víme, že velká část vetů pro malá zvířata doporučí v případě problému veterinární dietu, v čem vám pomůže, když získáte jeden další hlas navíc, jak o to usilujete na koňském fóru? Anebo, i kdyby to byl hlas pro čerstvou stravu, je to jedno, pořád je to jen jeden hlas.
My všichni, co máme léta různá zvířata, jsme se měli možnost přesvědčit, že co veterinář, to názor a tyto se často hodně liší. To, že někdo má titul MVDr. bohužel není zárukou, že vám netvrdí blbost, mnozí z nás včetně mě už se o tom přesvědčili a z vlastní zkušenosti vám to potvrdí i horsana.
Zajímalo mě (a nedostala jsem odpověď), proč u nemocného dítěte je normální, že se mu léčebná strava sestaví z čerstvých surovin a mohou to dle rad lékaře zvládnout i rodiče bez akademických titulů a v případě psa je totéž nezodpovědnost a ztráta kritického myšlení.
Mně tedy spíš přijde jako ztráta kritického myšlení situace, kdy majitel v ordinaci zaplatí za pytlíček granulí "na ledviny" nebo "na žaludek" a víc ho nezajímá, nepřečte si, co že to vlastně bude krmit.
Fakt se vám zdá OK psu krmit něco, co má na prvním místě ve složení mletou rýži a těsném závěsu mletou kukuřici a ochucovadla?
Ano, je to ztráta kritického myšlení, proč to nenazvat pravým jménem. Netajím se tím, kocour vet granule měl, četla jsem to, zeptala jsem se, věřila. Nepomohly, viděla jsem, co vše se zhoršilo. Odpověď obviňování o nedodržování, přestože jsem i kocoura kvůli tomu oddelovala na jídlo, opravdu, opravdu dodržovala. Řekla jsem si, už nikdy. Kočka mě v té skepsi utvrdila, když jsem na veterinu jak dlouho chodila s tím, že se chová divně, dožadovala se vyšetření, odpovědí bylo věk, senilita. Pak jsem si říkala, to snad není možné, co mě tak napadlo - cukrovka. Né, to u koček nebývá. Že by je, veterináře, něco napadlo? Chronické selhání ledvin, věděla jsem, že něco není v pořádku 2 roky. Jo jako možná kdybych v té době znala ifaunu nebo měla fb tak tu diagnózu mám. Ale co bych s tím nadělala, samozřejmě, když vám vet řekne, no co, akorát byste 2 roky vyhazovala peníze. Jo, jistě, všichni zemřeme, zvířátka to mají kratší.
Přesto, když byla fena nemocná, zase jsem uvěřila, že ty veterinární diety pomohou, zase jsem šla x slepým uličkami. Protože prostě byla nemocná. Nebyla to rýmička.
Protože asi to není jen o rozumu, jsou v tom i emoce, strach, naštvanost, prostě není to auto, do kterého koupíte náhradní díly nebo zkumavka, kde když něco nalejete k něčemu, máte jistotu, že vyjde něco. Jsou tam taky tlak okolí, něco jako svědomí... kolikrát mi manžel vynadal proč to nedělám přesně jak - na cvičáku řekli, - jak veterinář řekl... proč nejdu teda jinam? proč jdu jinam? Jo, fakt dost hodně dlouho jsem se snažila. Ale když nevidíte žádný plán, žádný koncept... Když začnete mít myšlenky typu - oni si nejsou ani schopni vést dokumentaci, jak asi může vypadat nějaký plán? Proč jsou uzavřeny diskusi a odpovídají útokem nebo obviněními?
Jako já vůbec neříkám, že ti veterináři jsou zlí nebo špatní. Mají to s lidmi strašně těžké. Je toho hodně, co musí znát a tak právě si myslím, že třeba konkrétně ty otázky výživy, obzvlášť u zdravých psů, nebo nějakých obvyklých problémů by klidně mohli nechat na majitelích, dát jim nějakou předlohu eventuelně i možnost těch granulí. Vlastní iniciativa zvyšuje spolupráci a spokojenost, podle mě, oboustranně.
Ale hlavně člověk musí jednat i podle svého srdce, protože když bude něco dělat proti svému přesvědčení, byť by to bylo to nejlepší, nikdy z toho nic dobrého nebude.
Lexaurin - tohle jste četla?
https://www.barfclub.eu/aktuality/_zobraz=vyziva-psa-s-urolitiazou-neboli-tvorbou-mocoveho-pisku/_zobraz=vyziva-psa-s-urolitiazou-neboli-tvorbou-mocoveho-pisku.
Edit - tam se tedy píše i o tom přisolování a autor je vet
Terven
napsal(a):
Lexaurin - tohle jste četla?
https://www.barfclub.eu/aktuality/_zobraz=vyziva-psa-s-urolitiazou-neboli-tvorbou-mocoveho-pisku/_zobraz=vyziva-psa-s-urolitiazou-neboli-tvorbou-mocoveho-pisku.
Edit - tam se tedy píše i o tom přisolování a autor je vet
Cetla, dekuji

Já to četla hned zkraje..
Terven, ale to bude ten špatný vet ;-)
ne, dost, poslední dobou je fauna nejošklivější prostředí pro psy
nevím kdo komu tu co provedl, ale už s vámi není žádná legrace
já snad začnu fakt brát..
edit.: aj chápu majitele nemocného psa, že se bojí kd sestavit sám, a radši volí jistotu - granule, když neví.. aj chápu lidi, kteří říkají - jistější je štěně krmit granulí, a až vyroste, tak masem...všechno to chápu, mají strach, a nebudu je přemlouvat tři hodiny, protože ten stres, žít v nejistotě, ničemu nepomůže
takže majitele nebudu nahlodávat nijak dlouho
ale vy ostatní, co nechcete vidět, dejte mi pokoj.

Aaaa vizita.
tapina
napsal(a):
A jak je pacientovi? A co ostatní psíci doma?
Dekuji za optani, fenka vypadá dobre, zradlo ji chutna, venku jen obejdeme sidliste, žádný fotbalek, je unavnejsi, ikdyz doma ji míček zajímá a je vesela.
Pesy ostatní OK, jsou to sice už seniori, do kluka bych to rekla , do holky ne
Ještě něco k tomu solení krmení:
http://veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/187498-jak-na-lidske-telo-pusobi-sul-jinak-nez-si-myslite/
Je zajímavé, že to platí i pro myši, o psech sice ani slovo, nicméně dá se předpokládat, že obecně u savců to bude pravděpodobně podobné.
Zkuste dohledat studii v originále, ale rozhodně bych se solením krmení byla opatrná.

Já už teda nevím..
dejte psovi něco slaného, půjde se hned napít, proto se to dělá třeba v těch granulích
na co je chlor, na co sodík, co se děje spolu s draslíkem ?
proč myslíte, že je v té stravě KCl ?
rovnováha kyselých a zásaditých, ať voda zůstane kde je potřeba...
co dál je v kuchyňské a které soli, kolik je v potravinách, jaká je DDD pro psy, řešil vůbec někdo kolik čeho se z granulí dostane kam, vždyť jsou blbě stravitelné, a neříkejte, že studujete sodík + chlor tento měsíc /tento pytel granulí
mléko neobsahuje sodík ? no celkem dost.. a kolik ho teda mám nalít do té misky ?
to je jak - jezte mrkev, budete bystrozraký.
Hele a když člověka vystadíte někde co já vím kde v suchých subtropech a za týden 14dní ho vezměte zpět, co řekne? Bóže tam bylo vedro na chcípnutí, pořád jsem musel pít, no ale normálně, oni tam v tom žijou a ještě ani moc nepijou...
Když ho tam necháte rok, dva, deset tělo si zvykne.
Kdyby nefungovala adaptace, není nás tu 8 nebo kolik miliard.
Se solí je to stejné. Se spoustou věcí. Látky přízozené, umělé, i relativně abstraktní pojmy typu stres, nedostatek spánku a všechno možné. Krátkodobý insult, vychýlení, vyrovnání zas nějakým extrémem. Nadhraniční insult - poškození, smrt. Dlouhodobé působení - kompenzace. Nadhraniční dlouhodobé působení - vyčerpání kompenzačních mechanismů- manifestace onemocnění - smrt.
Proto už jsem někde zkraje psala, řešit, léčit, hledat souvislosti, nenechat rozjet...
Saola, systémy Neboli jak teď tedy vidíte v kontextu Vašeho dnešního "objevu" to dlouhodobé krmení granulemi plnými soli?
Edit.
Nebo spoustu věcí. Smysly. Co vlastně jsou to civilizační onemocnění a proč jsou tak provázané? Dokud to žije, pořád se to snaží žít.

Teda nevím nic o astronautech, ale pochybuji, že vzorek 10 dobrodruhů je jako vzorek 10 obyvatel chaloupky za dubem.
Mluvila jsem u obeda s nasimi lekari o moji problematice, pozastavováa jsem se prave nad tim, ze zatimco pro lidi je nekolik ruznych diet na ruzne potize, veterinari maji na podobne veci granule . Jedna lekarka ma otce veterinare a rikala, jak je ta veterina predmedicinou, takze pozor lidi, granule budou