Dobrý den,
prosím o rady a zkušenosti.
Psi ze statku místního chovatele pokousali jezevčíka. Z partnerem jsme slyšeli štěkot, podívali jsme se z okna a viděli dva psy - jeden kavkazský, druhý stejně velký černý, jak napadají jezevčíka. Partner na ně křičel, ale nereagovali. Poté šla majitelka, která psy odvedla. To už jsem ale já volala policii. Než přijeli, šla jsem se podívat, jak je pes zraněný, měl roztržené tříslo a střeva venku. Policie přijela, ale nepomohla. Partner naložil psa a odvezl ho na veterinu, kde ho operovali.
Kontaktovali jsme majitele útočících psů, ale ten jen řekl, že leží a že ho to nezajímá. Očekáváme problémy s proplacením nákladů na ošetření.
Pes není náš, patří starému pánovi s minimálním příjmem, který na ošetření nemá.
Všichni tři psi byly na ulici bez doprovodu. Máme 4 svědky napadení. Jezevčík je absolutně nekonfliktní ke zvířatům i lidem, moje 16 měsíční dcera mu dává piškoty.
Kam se obrátit kvůli náhradě škody?
Uživatel s deaktivovaným účtem

maruse9
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o rady a zkušenosti.
Psi ze statku místního chovatele pokousali jezevčíka. Z partnerem jsme slyšeli štěkot, podívali jsme se z okna a viděli dva psy - jeden kavkazský, druhý stejně velký černý, jak napadají jezevčíka. Partner na ně křičel, ale nereagovali. Poté šla majitelka, která psy odvedla. To už jsem ale já volala policii. Než přijeli, šla jsem se podívat, jak je pes zraněný, měl roztržené tříslo a střeva venku. Policie přijela, ale nepomohla. Partner naložil psa a odvezl ho na veterinu, kde ho operovali.
Kontaktovali jsme majitele útočících psů, ale ten jen řekl, že leží a že ho to nezajímá. Očekáváme problémy s proplacením nákladů na ošetření.
Pes není náš, patří starému pánovi s minimálním příjmem, který na ošetření nemá.
Všichni tři psi byly na ulici bez doprovodu. Máme 4 svědky napadení. Jezevčík je absolutně nekonfliktní ke zvířatům i lidem, moje 16 měsíční dcera mu dává piškoty.
Kam se obrátit kvůli náhradě škody?
Nevím, kam se obrátit o náhradu škody, ale oznámit na obecním úřadě, musí to šetřit aspoň jako přestupek - psi utekli a napadli. Znovu kontaktovat policii, která měla o události sepsat protokol a ne odjet.
Náhradu škody asi jedině u soudu v občansko-právním sporu (?).
Jestli je majitel psů jen trochu slušný, měl by ošetření zaplatit bez odkladu a bez vymáhání.
Neporadím, nemám zkušenost.
Ale klobouk dolu, před vašim počinem. Ne každý by udělal to, co vy. Držím pěsti pejskovi a i vám, ať všechno dobře dopadne.
Policie musí sepsat protokol o události, když na tom budete trvat. Pak poslat kopie dokladů doporučeně majiteli útočících psů s tím, že pokud náklady nahradí, nebudete to řešit dál. A napsat mu, že pokud by se cukal, podáte na něj trestní oznámení a podnět k řízení na vašem úřadě, kde by měl dostat pokutu přinejmenším za volné pobíhání psů.
Většinou to stačí, aby se lekli a platili. Jinak vám nezbývá než to, co jsem psal, opravdu udělat. Je mi jasný, že na soud pán peníze (a asi ani energii) mít nebude.
Dnes jsem šla za majitelem, jestli by byl ochotný se mnou jet na veterinu pro psa a uhradit vzniklé náklady... Arogance sama... Jeho psi by nikdy nikomu a ničemu neublížili.
Škodu hradit rozhodně nebude, ještě jsem dostala vynadáno, proč se angažuju, co je mi do cizího psa.
A že mluvil s policií a věděl, co jsem já v případu vypověděla... Jak je to možné, když my jsme majitele psů neznali a neuvedli?
Policie určitě ví, komu psi patřili.
Máte 4 svědky, není přece takový problém zajít na služebnu, sepsat hlášení, uvést ty svědky, vzít si kopii protokolu. Není na škodu uvést, že útok byl brutální (což byl) a máte strach o sebe, o své děti. Pak to nemohou zamést pod koberec. Když podáte trestní oznámení, zabývat se tím musí. Je úplně jedno, jestli to byl nebo nebyl váš pes.

Možná by stálo za úvahu, sdělit majiteli, že když se dohodne, bude platit jen náklady léčení, když ne, může se mu to silně prodražit : majitel jistě utrpěl otřes a silnou citovou újmu ( říká se tomu tak, ne ? ).
A nenechat policii v klidu. I vy jste utrpěla šok, když jste si představila, že byste na místě jezevčíka byla vy, váš pes, nebo vaše děti. Co by ti psi dělali, kdyby s jezevčíkem byl starý pán ( s jiným psem jiný majitel - dítě ) a bránil ho ? Stejně tak bombardujte stížností starostu !
Bohužel ( nebo možná bohudík ) byl i jezevčík na obecních pozemcích bez dozoru.
Starosta nám dnes řekl, že situaci máme řešit s policií, že obec v tomto není kompetentní.
Také mi majitel psů sdělil, že jsem se ve věci neměla angažovat, že majitel pokousaného psa neměl o léčení zájem.
Přitom u převozu psa byli 2 policisté, můj partner a dva jeho kamarádi (měli auto s přepravním boxem) a všichni byli svědky toho, že pán říká, že nemá na jeho léčbu, o usmrcení nepadlo ani slovo.
Může si majitel sám určit, zda psa nechá ošetřit, nebo uspat?

Jak už tu padlo, je třeba jít (s majitelem psa i se svědky) znovu na PČR, trvat na sepsání oznámení přestupku a ten pak poputuje na místní obecní úřad (nebo jinam, pokud mají smlouvu) a bude zahájeno řízení o přestupku - po jedné rovině proti oběma majitelům (nezabezpečení úniku zvířete z chovu) a po druhé rovině adhezní řízení o náhradě škody, která by měla být majiteli pokousaného psa bez problémů "přiklepnuta" na základě předložených dokladů.

Starosta nemá pravdu. Pokud není v obci zřízena přestupková komise, určitě ví kam - pod kterou obec s rozšířenou působností - spadáte a kam má stížnost postoupit.
Proto bych stížnost podala písemně na obci ( s tím, že se bojíte vycházet z domu - stalo se před vaším ) a že je všechno řádně ohlášeno policii.
P.S. V naší obci se stalo, že sousedův pes ( NO) kousnul jinou sousedku u ní na zahradě. Majitelé psa jí řekli, že si má zavírat bránu (ona - nikoliv oni), oznámeno na obec, řešila přestupková komise v blízkém městě - postoupil to tam starosta - naše obec přestupkovou komisi nemá.
Upřímně se bojím reakce majitele pokousaného psa. Partner už byl u něho dvakrát, aby mu sdělil, jak léčba pokračuje a ani jednou mu neotevřel. Přitom majitel útočících psů mi tvrdil, že s pánem mluvil a jsou domluveni, jak budou situaci řešit. Každopádně léčbu hradit odmítá.
Zatím to vypadá, že starý pán dostane "všimný" a my do toho vystříkneme třeba 10 tis.

Budu trochu papouškovat Orionku:
Starosta kecá, kompetentní samozřejmě je. Pravděpodobně má obec uzavřenou veřejnoprávní smlouvu s obcí s rozšířenou působností a ta šetřit přestupek ze zákona musí.
S tou škodou to bude jednodušší tak, že byste měli mít souhlas majitele psa k odvozu na veterinu s tím, že jste za něj zaplatili a on vám to dal. Protože takhle sice škoda vznikla majiteli psa, ale fakticky vám, což trochu komplikuje situaci. A pokud ten starý pán řekne, že ošetření psa nechtěl, pak se můžete jít s prominutím klouzat.
Edit: Tak jsem si přečetla poslední příspěvek a vypadá to, že jste vyhodili peníze z okna. Děda dostane všimný, k řízení o přestupku se s nárokem na náhradu škody nepřipojí, vám peníze nedá (protože je nemá), majitel agresorů vám je taky nedá a vy jste prostě jako dobrá duše zaplatila za svoji ochotu a soucit.

Nevím, jestli je to možné a asi je to až ta poslední možnost. Pes není váš, vy jste ho jen předali na ošetření, ať si ho u veterináře vyzvedne a zaplatí majitel. On by se pak asi na "všimné" koukal jinak.
Odbočím - takový modelový případ : jak by to bylo, kdyby někdo sebral na silnici psa sraženého autem, majitel neznámý. Vy byste ho tam nenechali ležet a předali veterináři - kdo by potom ošetření platil ?

maruse9
napsal(a):
Existuje možnost, že bych šla za pánem, aby mi psa zpětně prodal a řešila to pak už svým jménem? I když existuje záznam, že potrhali psa, když byl majitelem ještě on?
Tak to asi neklapne, všichni vědí, čí byl pes v okamžiku pokousání. Tudy cesta nepovede.
A Orionka má pravdu - předali jste psa na veterinu s vědomím majitele, teď ať se tedy postará (a zaplatí) on.
No, pokud vezu naprosto neznámé zvíře na ošetření, pak ho logicky zaplatím, protože veterináři je celkem fuk, jestli jsem nebo nejsem majitel. V té chvíli jsem předně ten, co si u něj "objednává službu", ať na svém nebo cizím zvířeti.
V případě toho pokousání, co se tu řeší, je to jiná situace. Pokud tedy majitel věděl, že jej vezete na veterinu, a souhlasil s tím.

napsal(a):
Nevím, jestli je to možné a asi je to až ta poslední možnost. Pes není váš, vy jste ho jen předali na ošetření, ať si ho u veterináře vyzvedne a zaplatí majitel. On by se pak asi na "všimné" koukal jinak.
Odbočím - takový modelový případ : jak by to bylo, kdyby někdo sebral na silnici psa sraženého autem, majitel neznámý. Vy byste ho tam nenechali ležet a předali veterináři - kdo by potom ošetření platil ?
Nu, náš veterinář takové zvíře rovnou utrácí.
Já vám nevím, všichni psi bez zajištění, bez majitele a bez vodítka...
Docela by mě zajímalo kam by spor došel.

"Edit: Tak jsem si přečetla poslední příspěvek a vypadá to, že jste vyhodili peníze z okna. Děda dostane všimný, k řízení o přestupku se s nárokem na náhradu škody nepřipojí, vám peníze nedá (protože je nemá), majitel agresorů vám je taky nedá a vy jste prostě jako dobrá duše zaplatila za svoji ochotu a soucit".
Nejsem právník, ale toto se mi stejně nezdá. I když pes nebyl zadavatelky - to ho tam měla nechat ležet, nebo dorazit lopatou? Nebyla by pak ona stíhaná za týrání zvířat ? Neměla by být za týrání zvířat stíhaná majitelka agresorů. Ona si jen tak odvedla své psy a zraněného psa nechala ležet ?
Měla přece své psy odvést a vrátit se ke zraněnému zvířeti a poskytnout mu pomoc především ona. Snad by se do kauzy bod o týrání zvířat a neposkytnutí pomoci dal zahrnout. A je úplně jedno, čí pes je.
OT : Dovedu si představit, že by moje fena pokousala jinou, ale nedovedu si představit, že bych šla domů a to pokousané zvíře nechala ležet.

Možná si majitel pokousaného přečetl, že i on dostane pokutu
to už tu bylo
neposkytnutí pomoci je pro osoby.. ale hlídat svého psa musíte před pokousáním, aj aby nekousl, nezpůsobil nehodu,...

napsal(a):
"Edit: Tak jsem si přečetla poslední příspěvek a vypadá to, že jste vyhodili peníze z okna. Děda dostane všimný, k řízení o přestupku se s nárokem na náhradu škody nepřipojí, vám peníze nedá (protože je nemá), majitel agresorů vám je taky nedá a vy jste prostě jako dobrá duše zaplatila za svoji ochotu a soucit".
Nejsem právník, ale toto se mi stejně nezdá. I když pes nebyl zadavatelky - to ho tam měla nechat ležet, nebo dorazit lopatou? Nebyla by pak ona stíhaná za týrání zvířat ? Neměla by být za týrání zvířat stíhaná majitelka agresorů. Ona si jen tak odvedla své psy a zraněného psa nechala ležet ?
Měla přece své psy odvést a vrátit se ke zraněnému zvířeti a poskytnout mu pomoc především ona. Snad by se do kauzy bod o týrání zvířat a neposkytnutí pomoci dal zahrnout. A je úplně jedno, čí pes je.
OT : Dovedu si představit, že by moje fena pokousala jinou, ale nedovedu si představit, že bych šla domů a to pokousané zvíře nechala ležet.
Nebyla by stíhaná za týrání zvířat. Ono předně za psa má zodpovědnost majitel a nelze ji přenášet na "kolemjdoucí".
Neříkám, že ho měla dorazit nebo ho tam nechat ležet, ale svojí ochotou se zkrátka dostala do situace, kdy bude horko těžko z někoho dolovat peníze za ošetření cizího psa. Toť vše, tak to zkrátka je. Jí by totiž potrháním cizího psa žádná škoda nevznikla. Vznikla jí tím, že jí to nebylo jedno a ošetření psa vzala na sebe doufajíc, že majitel agresorů se k tomu postaví tak, jak by měl. A to se nestalo. A jestli ji vyšplouchne i děda, pak je to tak, jak jsem napsala.

"Upřímně se bojím reakce majitele pokousaného psa".
Jediné, co jste měli udělat lépe bylo, že jste měli naložit majitele psa, ať jede s sebou. Ale je jasné, že pro vás bylo prioritní ošetření psa.
Ale on věděl ( jak píše espiro ), že psa vezete na veterinu a že je to nutné bylo evidentní. Kdyby majitel psa chtěl dělat cokoliv jiného, jednalo by se o týrání.
Btw : Nemá pán příbuzné, se kterými by byla lepší řeč ?

Když to nedopadne, hoďte číslo účtu.
Akorát mě bude strašně štvát, že majitelům agresorů to projde. Když už z nich nevyrazíte peníze vy, tak to dotáhněte aspoň na přestupkovou komisi, ať dostanou pokutu !

Jen pozor, aby pejska nenechal u veterináře, když se teď vytočí.. chudák pes.

"Nebyla by stíhaná za týrání zvířat".
Ani majitelka agresorů ? Za to, že nechala psa potrhaného jejími ležet ?

napsal(a):
"Nebyla by stíhaná za týrání zvířat".
Ani majitelka agresorů ? Za to, že nechala psa potrhaného jejími ležet ?
Pravděpodobně ne.

napsal(a):
Pravděpodobně ne.
Pak je něco shnilého v tom našem státě...
A nejde se pak divit, když sem tam někdo vezme "zákon do svých". A že s dětmi do příměstského lesíka na procházku chodí m.agor vyzbrojený obuškem, pepřákem a paralyzerem.
Pro zadavatelku: Nezáviděníhodná situace z finančního pohledu. Kolik to stálo?
Pokud by to nebyly desítky tisíc, vykašlala bych se na vymáhání peněz z majitele agresivních psů - jen tím ztrácíte energii, k ničemu to nebude, protože to evidentně není zodpovědný člověk. Vypadá to na zbytečný boj, to samé policie a starosta...u těch bych to spíš směřovala na to, a by majitele agresivních psů upozornili, že prostě takhle ne a ať si je zabezpečí, aby se to neopakovalo. Pokuta u přestupkové komise je samozřejmě možná, viz příspěvek výše, ale vždy záleží na vztazích na vsi (někdy bohužel, no).
Měla bych dobrý pocit z toho, že jsem pomohla zachránit jezevčíka člověku, který má hluboku do kapsy. S veterinářem bych se zkusila domluvit na minimalizaci nákladů za péči, tj. nikoliv nadstandardní ošetření, vitamíny apod, ale pouze skutečně to, co je k záchraně života nutné.
Jo, už to vidím, cca 6 tisíc...to bych asi odepsala, protože handrkovat se s agresivním deb*lem, to za to nestojí. Otázka je, co se psem, a ž ho propustí z kliniky - možná bych se pokusila domluvit s majitelem, zda se o něj je schopen postarat či zda si ho ještě nechám doma.
Jste dobrá, že jste se tak zachovala, doufám, že vás to do budoucna neznechutilo.
Koneckonců, vždycky člověk pomáhá hlavně tomu zvířeti, no, s lidmi okolo bývá někdy potíž.

"Vypadá to na zbytečný boj, to samé policie a starosta...u těch bych to spíš směřovala na to, a by majitele agresivních psů upozornili, že prostě takhle ne a ať si je zabezpečí, aby se to neopakovalo"
Vy jste neskutečně smířlivý člověk. Upozorní je, aby se to neopakovalo...
A tak nezodpovědní, neskutečně neslušní, nechci tečkovat hrubší výraz, se určitě budou po takovém napomenutí chovat zodpovědněji. A uznají svou chybu.
Ne, oni si budou myslet, že vyhráli, že to oni a jen oni jsou ti praví, vyvolení, kteří si můžou všechno dovolit ! Chá, chá - prošlo nám to, projde nám všechno, takhle se to musí, takhle to děláme správně !
A co, mají největší psy ve vsi, na ně nikdo nemá !
Nebyla jsem u toho, pokud byli všichni psi navolno, tak je bohužel vina na obou stranách, takže pokutu by měli platit obě strany.Pokud z majitelů kavkazanů nevyrazíte peníze neoficiální cestou, tak se obávám, že majitele jezevčíka, to bude stát víc, pokud to potáhnete cestou oficiální.
mojipsi
napsal(a):
Nebyla jsem u toho, pokud byli všichni psi navolno, tak je bohužel vina na obou stranách, takže pokutu by měli platit obě strany.Pokud z majitelů kavkazanů nevyrazíte peníze neoficiální cestou, tak se obávám, že majitele jezevčíka, to bude stát víc, pokud to potáhnete cestou oficiální.
Sice máte pravdu, že na volno byli psi na obou stranách, ale byla způsobena škoda a za tu by měl nést následky majitel agresorů. Všichni (policie, starosta) jen spoléhají na neznalost a nedůslednost lidí řešit situaci.
Obec má povinnost přestupek řešit. Nikomu se nechce dělat, zvláště kvůli "jen" psům, tak se snaží odradit stěžovatele. Vidíme to denně. Jenže je to chyba. Když nebudeme tlačit na ty, co mají tu moc tento všeobecný bordel řešit (omlouvám se, ale jiný výraz se mi ani nechce hledat), nemůžeme se divit, že to tady vypadá, jak to vypadá. Panuje tu všeobecné mínění, že na lumpy není metr. Necháváme se okrádat, napadat, kdo má silný žaludek, je mu hej. Právní povědomí je minimální
Medializujte to. I menší vesnice bývají zahrnuty do regionálních čtvrtletníků...Napište to jako úvahu, nejmenujte, všem to stejně bude jasné. Mám z naší vesnice podobnou zkušenost, zabralo to, majitel agresivního psa měl z ostudy kabát, starostka začala situaci řešit, protože to šlo i na její hlavu. Bylo to něco podobného, jak píše zadavatelka.
napsal(a):
"Vypadá to na zbytečný boj, to samé policie a starosta...u těch bych to spíš směřovala na to, a by majitele agresivních psů upozornili, že prostě takhle ne a ať si je zabezpečí, aby se to neopakovalo"
A tak nezodpovědní, neskutečně neslušní, nechci tečkovat hrubší výraz, se určitě budou po takovém napomenutí chovat zodpovědněji. A uznají svou chybu.
Ne, oni si budou myslet, že vyhráli, že to oni a jen oni jsou ti praví, vyvolení, kteří si můžou všechno dovolit ! Chá, chá - prošlo nám to, projde nám všechno, takhle se to musí, takhle to děláme správně !
Pokud bych byla v roli zadavatelky, uvažovala bych takto - stačí, že mne to stálo šest tisíc, ještě si dělat nervy s deb*ilem. Pokud je konstelace lidí na vsi nepříznivá (včetně líného starosty a neakční policie), tak co s tím? Na boj s větrnými mlýny energii obětovat nehodlám. Majiteli jezevčíka jeho postoj mrtvého brouka nemám za zlé, staří lidé se nechají zastrašit poměrně snadno, to taky nezměníte...tak co s tím? Radši se pověnuji svým zvířatům, než nahánět starostu.
Hlavně, že je jezevčík jakžtakž v pořádku.
Ale to je samozřejmě každého věc, klidně bojujte za lepší svět.
saola
napsal(a):
Pokud bych byla v roli zadavatelky, uvažovala bych takto - stačí, že mne to stálo šest tisíc, ještě si dělat nervy s deb*ilem. Pokud je konstelace lidí na vsi nepříznivá (včetně líného starosty a neakční policie), tak co s tím? Na boj s větrnými mlýny energii obětovat nehodlám. Majiteli jezevčíka jeho postoj mrtvého brouka nemám za zlé, staří lidé se nechají zastrašit poměrně snadno, to taky nezměníte...tak co s tím? Radši se pověnuji svým zvířatům, než nahánět starostu.
Hlavně, že je jezevčík jakžtakž v pořádku.
Ale to je samozřejmě každého věc, klidně bojujte za lepší svět.
Tou poslední větou jste tomu dala na zádel. Pokud si každý hrabe na svém písečku, jako evidentně vy, pak se nelze divit, že se různým WCmanům tak daří...Zadavatelce fandím, na každou sv..i se vaří voda.
Enter, iluze vám neberu, ale když se podívám, kolik odesílám na daních, tak si jsem jista, že by konat měl někdo jiný, a to ten, kdo je za to státními penězi poměrně bohatě placen.
Pro mne je mé zdraví (absence stresu a boje s něčím, co opravdu nezměním) rozhodně větší priorita.
Zadavatelce samozřejmě též přeji vše dobré, a jak jsem psala výše, doufám, že ji tato zkušenost od pomoci zvířatům i v budoucnu nebude příliš odrazovat. Ta zvířata za to totiž obvykle fakt moc nemůžou.

Už jsem to psala jednou : Pak někomu z toho bezpráví rupnou nervy, vezme kvér...nebo skleněnýho buřta...nebo carbofuran (se to jmenuje ?)...
Byli jsme na policii podat vysvětlení, i když to nebylo potřeba. Policista si vše pamatoval z výjezdu a sepsal. Každopádně pán, co s námi mluvil řekl, abychom nic neplatili, jen přinesli od veterináře zprávu a účet a policie to spolu s protokolem předá přestupkové komisi a škodu zaplatí majitel útočících psů.
Doufám, že to tak bude

maruse9
napsal(a):
Byli jsme na policii podat vysvětlení, i když to nebylo potřeba. Policista si vše pamatoval z výjezdu a sepsal. Každopádně pán, co s námi mluvil řekl, abychom nic neplatili, jen přinesli od veterináře zprávu a účet a policie to spolu s protokolem předá přestupkové komisi a škodu zaplatí majitel útočících psů.
Doufám, že to tak bude
Bude to tak, ale jen v případě, že tu škodu bude děda (majitel jezevčíka) požadovat. Pokud se na to vykašle, k řízení nepřijde a nepřipojí se k němu s nárokem na náhradu, o škodě se vůbec rozhodovat nebude. Ale to už je tak nějak na něm.
Jen málo lidí si libuje ve stresových, vypjatých, adrenalinových situacích. Ale někdy si člověk opravdu musí dupnout nebo bouchnout do stolu, aby ta rána probrala klimbající zodpovědné osoby. Většinou jsou představy o tom, co bude, jak bude! horší, než pak skutečnost.
Je fajn, že se to pohnulo správným směrem.
Jen pro upřesnění - skutečně veterinář akceptoval návrh policie, že mu nic nemusíte platit a že vyčká na úhradu od majitele agresivních psů cestou přestupkové komise?
To je poměrně nový postoj, protože nikde nevidím záruku, že k úhradě dojde - i když přestupková komise rozhodne, je to v řádu měsíců, než majitel bude donucen zaplatit a hrozí tam i prodleva, vymáhání apod, protože ochoten pravděpodobně nebude.
saola
napsal(a):
Jen pro upřesnění - skutečně veterinář akceptoval návrh policie, že mu nic nemusíte platit a že vyčká na úhradu od majitele agresivních psů cestou přestupkové komise?
To je poměrně nový postoj, protože nikde nevidím záruku, že k úhradě dojde - i když přestupková komise rozhodne, je to v řádu měsíců, než majitel bude donucen zaplatit a hrozí tam i prodleva, vymáhání apod, protože ochoten pravděpodobně nebude.
Někteří veterináři jsou příčetní.
Náš vesnický vet by jezevčíka operoval, i kdyby věděl, že ty peníze nedostane.
Náš profi vet z města by už tak altruistický nebyl, ale věřím, že by těch pár měsíců na pár tisíc počkal.
napsal(a):
Přesně!
maruse9
napsal(a):
Doufám, že to tak bude
tak držím palce
maruse9
napsal(a):
Doufám, že to tak bude
Díky ! Ať to dobře dopadne! Určitě pak napište! . Poděkování i veterináři, pokud platbu neurguje...