Dobrý den, kamarádka odebrala štěně ze špatných podmínek a já jsem se ho pak ujala a bývalí majitelé tvrdili, že je to dlouhosrsta fena NO, ale kamarádce přišlo, že psům moc nerozumí. Vím, že psům bez pp se mnohdy dá těžko určit plemeno, může to být kříženec. Ale ta moje mi připomíná chodského psa. Jak tedy rozpoznat stene NO od chodskeho psa a k čemu byste spíš řadili tu moji treperendu? :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dlouhosrstý N.O. určitě ne, spíš choďák s něčím, nevím s čím. Ale je moc krásná.

Můžete nechat udělat analýzu plemenné příslušnosti
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/8175/analyza-plemenne-prislusnosti-psa/.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Ani NO ani choďák nemají bílou srst. Tedy u Chodského psa to vím určitě. U NO nevím na 100%.
NO běžně bílé znaky na hrudi mají - hlavně exterieráci, ale tohle štěně NO není.

Kdoví, co je to za křížence kříženců...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
NO běžně bílé znaky na hrudi mají - hlavně exterieráci, ale tohle štěně NO není.
Koukala jsem tu na fotky NO, ale bílou nevidím.
https://www.google.cz/search?biw=1242&bih=579&tbm=isch&sa=1&ei=j-G0WtGqMsPt6ASiyqeQCw&q=n%C4%9Bmeck%C3%BD+ov%C4%8D%C3%A1k&oq=n%C4%9Bmeck%C3%BD&gs_l=psy-ab.1.0.0l8j0i30k1l2.26328.28542.0.30625.7.5.0.2.2.0.126.529.2j3.5.0...0...1c.1.64.psy-ab..0.7.552...0.9bqdaiOpEp0#imgrc=_.

o bílých znacích na hrudi se zmiňuje i standard NO
a většinou se ten znak zmenší či zcela vymizí (např. u HW to je běžné).

sisi58
napsal(a):
Koukala jsem tu na fotky NO, ale bílou nevidím.
https://www.google.cz/search?biw=1242&bih=579&tbm=isch&sa=1&ei=j-G0WtGqMsPt6ASiyqeQCw&q=n%C4%9Bmeck%C3%BD+ov%C4%8D%C3%A1k&oq=n%C4%9Bmeck%C3%BD&gs_l=psy-ab.1.0.0l8j0i30k1l2.26328.28542.0.30625.7.5.0.2.2.0.126.529.2j3.5.0...0...1c.1.64.psy-ab..0.7.552...0.9bqdaiOpEp0#imgrc=_.
fakt tam žádnou bílou nevidíš?

sisi58
napsal(a):
Něco světlého, jenže to mají i ve slabinách. Netvrdím, že NO nemá bílou, psala jsem hned, že to nevím jistě, jen si na žádného s bílou skvrnou opravdu nepamatuji.
Bílí NO jsou - jsou/byli to předci dnešního švýcara. V době vzniku NO a ještě dlouho potom se rodila bílá štěňata. Byla ale hned po narozená zpravidla utrácena. Na americkém kontinentu ne, tam z nich vyšlechtili časem americko-kanadského bílého ovčáka, který byl pro uznání FCI přejmenován na bílého švýcarského ovčáka, protože Švýcarsko nad ním převzalo patronát v FCI.
napsal(a):
Bílí NO jsou - jsou/byli to předci dnešního švýcara. V době vzniku NO a ještě dlouho potom se rodila bílá štěňata. Byla ale hned po narozená zpravidla utrácena. Na americkém kontinentu ne, tam z nich vyšlechtili časem americko-kanadského bílého ovčáka, který byl pro uznání FCI přejmenován na bílého švýcarského ovčáka, protože Švýcarsko nad ním převzalo patronát v FCI.
Aha, takže já sem znala běžné NO, kteří byli vytřídění již jako štěňátka, proto si na bílou nepamatuji.
napsal(a):
Celkově mají těch zbarvení v Americe nějak hodně.
Ten liver je krásný i panda, ale to už je takový kříženec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Aha, takže já sem znala běžné NO, kteří byli vytřídění již jako štěňátka, proto si na bílou nepamatuji.
Tak oni se bílí nevyskytují běžně - ta amerika je extrém, a se standardním NO to většinou nemá nic společného, ale štěňata s bílým znakem na hrudi se běžně rodí i v Evropě, a pokud nemají vyloženě bílej bilboard, jak je nevyřazují ani z chovu.