Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2018 11:57
Krzysio

XXX.XXX.169.17

Ahoj,
přibližně týden máme doma 2 měsíční (přesněji 64 dnů staré) štěně border kolie. Na internetu jsem pročetl hromady diskusí a článků ohledně krmení pejsků v tomhle věku, a rád bych si ověřil, zda někde nedělám chybu.

Vařené maso (aktuálně kuřecí + vnitřnosti), cca 20% objemu rýže:
- počítám podle předpokládané hmotnosti za 14 dnů. Pejsek váží 6,2 kila a přibírá přibližně kilo za týden. Podle toho co jsem vyčetl na internetu by mělo denně sníst 7% z ideální hmotnosti za 2 týdny, což je 574 gramů.

Granule (Yoggies mini):
- podle jejích tabulky 1,5% - 2,5% aktuální tělesné váhy, počítám 2-2,5% jelikož pejska bereme často ven kde mrze a pohybu je mu dopřáno hodně.

Krmíme 5x denně a kombinujeme oba druhy (jak maso tak granule) v poměru 3:2 a to následovně:

4:00 - 77g masa
9:00 - 25-30g granulí + 55g masa
13:00 - 81g masa
17:00 - 25-30g granulí + 55g masa
21:00 - 77g masa

K tomu mu mícháme vařenou mrkev, jablka, banány, salát, občas trochu jogurtu. Pejsek sní vždy všechno a sám si pak jde lehnout do pelechu.

Teď proč se ptám, před chvíli jsme se vrátili z očkování, kde nám bylo veterinářem řečeno že štěně v tomhle věku by se nemělo za žádných okolností s jídlem omezovat, což byl pro mně obrovský šok.

Dělám to tedy správně či naopak zcela špatně? Předem Vám děkuji za odpovědi a názory.

14.2.2018 12:13
manbea

XXX.XXX.70.116

Pan doktor úplně pravdu nemá, protože některá štěňata napříč všemi plemeny jsou extrémně žravá a kdyby bylo po jejich, tak už ve 4 měsících jsou z nich koule s výraznou nadváhou.
Odměřovat dávky štěněti takhle přesně na gramy není vůbec nutné, jde také o to, jaký energetický výdej štěně zrovna má nebo nemá. Složení granulí Yoggies neznám, jen vím z různých debat, že psi potřebují výrazně vyšší dávku než je uvedeno na pytli. V kombinaci s masem také nevím, zda je ideálně zachován potřebný poměr Ca a P, ale to vám tady zodpoví někdo povolanější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2018 12:17

Je štěně váleček nebo z něj vychází moc, je pořád unavené ?
Jestli ne, je to dobré.
Veterinář pronesl veliký omyl. Krmení se štěňatům musí odměřovat. Ale přibližně, ne se zas nějak hroutit z mrkvového kompotu navíc, ne trápit hlady, když je jak tyčka a nemá energii atd.
Neomezovat, to je fakt nesmysl.
Překrmování, moc vápníku (štěňata neumí řídit vstřebávání) = jedna dvě příčiny dysplazie kyčelního kloubu. Tak se psi testovali - jedna skupina krmení ad lib, druhá odměřená vhodná strava, ..

14.2.2018 12:18

Přijdete mi posedlý čísly (poměry, gramy, dny, procenta...) Bez urážky Jen bych řekla, že to moc hrotíte. Obecné pravidlo na krmení štěňat zní "nepřekrmovat". Ale akurátní dávku pro konkrétní štěně vám asi nikdo neřekne. Jak už bylo napsáno, podstatná je aktivita štěněte, chuť k jídlu atd.
Já krmila okometricky. Lehce jsem se odpíchla od doporučené denní dávky a ve čtyřech porcích denně psisko nakrmila. Měla jsem nežravce, takže překrmování nehrozilo a tím pádem ani nadváha. A souhlasím - neomezovat štěně může být cesta k pěkným problémům.

14.2.2018 12:19

Poměr C a P - pokud krmím přibližně vyváženým "masem" a k tomu přibližně vyváženými granulemi, je vše přibližně vyváženo.

14.2.2018 12:24
manbea

XXX.XXX.70.116

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Poměr C a P - pokud krmím přibližně vyváženým "masem" a k tomu přibližně vyváženými granulemi, je vše přibližně vyváženo.

Tak Megííí dejte nástřel, co je vyvážené maso. Díky!

14.2.2018 12:33
Krzysio

XXX.XXX.169.17

Pejsek váleček nepřipomíná, energie má na rozdávání. Unavení jsme z něj jenom my, v dobrém smyslu samozřejmě.

Po delším skotačení si lehne a spí, stejně tak po jídle, to už jsem ale zmiňoval.

Posedlost čísly , ty gramáže jsou pro mně samozřejmě orientační, ale nechci to dělat úplně špatně. Zodpovědnost za psí život je přeci jen velké břemeno, a jak se říká, ve zdravém těle zdravý duch.

14.2.2018 12:36

orientační - to je to správné slovo!

Řiď se psem a jeho kondicí - ani tlustý, ani hubený, energie, stav srsti, u štěněte ve vývoji známky onemocnění pohybového aparátu (jako prošlapy a tak)...

14.2.2018 12:40

manbea napsal(a):
Tak Megííí dejte nástřel, co je vyvážené maso. Díky!

Celou kořist zkrmit
nedám k tomu celý tvaroh nebo denně žloutek, strašně zdravě vypadající přílohy jako celozrnné, neloupaná rýže, vločky,.. ale spíše brambory, což neznamená, že lžička vloček jednou za týden je tragédie
je to jen o "nepřehánět".

Přidejte reakci

Přidat smajlík