Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2018 22:11

Ze zvědavosti mě zajímá jak by vypadaly psi kdyby člověk vymřel (prostě by je už nechoval).
Když jen tak nepište proč jsem tohle četla(né ze bych jsem se vysloveně těšila až člověk vyhyne jen že minulý rok praskl největší supervulkán v Yellowstonském parku(je největší)a ze to prostě někdy přijde, a v Německu je také supervulkán a ten by pohltil prachem celou západní, střední Evropu a 2017 v prosinci v jezeře našli bublinky sygnalujici že to přijde(ten výbuch).
Psali že po pár stovek let by vypadaly jako PSI ne jako buldoci, bullove, němečtí ovčáci...atd.
Třeba jako zhledove takto:1 kanaanský pes (můj nejoblíbenější pes ve stejné příčce jako německý špic).

22.2.2018 22:16

22.2.2018 22:17

Nebo jako basenji... Typově podobní s rozdíly v závislosti na prostředí/podnebí, kde by žili. Obecně by z mého pohledu vypadali jako normální psi. Prostě ultravořeši.

22.2.2018 22:37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebo jako basenji... Typově podobní s rozdíly v závislosti na prostředí/podnebí, kde by žili. Obecně by z mého pohledu vypadali jako normální psi. Prostě ultravořeši.

K tomu basenji... vždy se najde nejmenší šelmička
Jinak trochu jsem se zamyslela nad barvou, u všech je základ červená, bílocervena, smetanová, písková a někdy černá, černobílá, černobílá s tečkováním a červenobílá tečkováním vzácně žíhaná, tricolor (našla tricolorni jenom u egyptských parijskych psů a jihoasijských psů(žíhaná barva).

22.2.2018 22:38

K tomu basenji... vždy se najde nejmenší šelmička
Jinak trochu jsem se zamyslela nad barvou, u všech je základ červená, bílocervena, smetanová, písková a někdy černá, černobílá, černobílá s tečkováním a červenobílá tečkováním vzácně žíhaná, tricolor (našla tricolorni jenom u egyptských parijskych psů a jihoasijských psů(žíhaná barva).

Omlouvám se za chyby píšu na mobilu.

23.2.2018 09:28
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Však tu máte psy, bez zásahu člověka, sama jste si je sem hodila, pak ještě třeba klasicky dingo. A tak nějak podobně, jako tahle sestava, by ten pes vypadal.

23.2.2018 09:52

lesnížínka napsal(a):
Však tu máte psy, bez zásahu člověka, sama jste si je sem hodila, pak ještě třeba klasicky dingo. A tak nějak podobně, jako tahle sestava, by ten pes vypadal.

Takhle(viz fotky nahore)po několik stovek let (samozřejmě bude se lišit podle prostředí/podnebí)?

27.2.2018 21:10

Asi je to zbytečný ale nenechalo by mě to v klidu spát
Když srovnám domácího psa a dinga tak dingo má delší lebku ale kratší než vlk proto by mě zajímalo zda
by se pes(domácí) nechal vytvarovat podle přírody zda by měl ten domácí pes delší lebku nebo ne ale čeho jsem si všimla že čím víc na sever tím víc zkrácená lebka(možná mi to jen připadá, ikdyž ty psi co jsem koukala byly v blízkosti lidí, jiné by to bylo možná bez nich). Je "hodně" zkrácená lebka kvůli "dlouhé"(protože už nepotřebují si sehnat potravu?) domestikaci?
U dingu je problem křížení divokých psů a vědci se báli že se kvůli něm zkrátí lebka ale přišlo se na to že si "dingovu délku" lebky drží kvůli přežití v přírodě nebo tak něco. Proto jsem se ptala zda je to "kvůli přírodě".

28.2.2018 07:33
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak zkrácená versus dlouhá lebka je jasně pro přežití, vždyť pes s krátkou čelistí se ani pořádně nenažere, že by něco ulovil je spíš z říše snů. Na severu je morda kratší kvůli velké zimě, polární lišky se živí převážně hlodavci - to se dá sežrat i s malou hubou.

28.2.2018 07:57
Atheira

XXX.XXX.253.1

Když už jste to nakousla, víte, že v případě nějaké podobné katastrofy nelehne jenom člověk, ale dotkne se to všeho živého? Je víc než jisté, že společně s námi půjde do kopru i řada živočišných druhů. Kdo ví, kolik psů by tu ve výsledku zůstalo, pokud nějaký, záleží na tom, co by se stalo a v jakém měřítku.
Změna by nepřišla hned. Jestliže by tu měli nějací psi zůstat, tak by z počátku byli jejich potomci obyč kříženci podle toho, co by se zrovna sčuchlo dohromady. Nějaké predispozice pro lepší fungování v divočině by získávali až časem. Vzhled i povaha by se měnili po generace podle prostředí, ve kterém žijí... Ze psa se nestane dingo jen tím, že lidi natáhli bačkory. :d.

28.2.2018 15:45

lesnížínka napsal(a):
Tak zkrácená versus dlouhá lebka je jasně pro přežití, vždyť pes s krátkou čelistí se ani pořádně nenažere, že by něco ulovil je spíš z říše snů. Na severu je morda kratší kvůli velké zimě, polární lišky se živí převážně hlodavci - to se dá sežrat i s malou hubou.

Nemyslím buldoka (ten projistotu nepřežije vůbec to je jasný)
Jsou prej 3 typy 1.alpsky dingo (má kratší mordu)2.severni dingo (má trošku delší mordu)3.poustni dingo(má nejdelší mordu)
Dva obrázky 1.alpsky dingo 2.as pouštní dingo 3.dingo pralesní, všude píšou jak mají dingove a pralesní dingove delší mordu než domácí pes ale kratší než vlk ale ten první a poslední mi není jasný...

28.2.2018 20:55

Atheira napsal(a):
Když už jste to nakousla, víte, že v případě nějaké podobné katastrofy nelehne jenom člověk, ale dotkne se to všeho živého? Je víc než jisté, že společně s námi půjde do kopru i řada živočišných druhů. Kdo ví, kolik psů by tu ve výsledku zůstalo, pokud nějaký, záleží na tom, co by se stalo a v jakém měřítku.
Změna by nepřišla hned. Jestliže by tu měli nějací psi zůstat, tak by z počátku byli jejich potomci obyč kříženci podle toho, co by se zrovna sčuchlo dohromady. Nějaké predispozice pro lepší fungování v divočině by získávali až časem. Vzhled i povaha by se měnili po generace podle prostředí, ve kterém žijí... Ze psa se nestane dingo jen tím, že lidi natáhli bačkory. :d.

Někde jsem kdysi četla nějaký odborný článek, když jsem se snažila v globálním měřítku vydolovat maximum o svém plemeni a narazila na jednu teorii - izolujete jedince všech existujících plemen, necháte je křížit se mezi sebou a výsledný pes bude po deseti letech vypadat jako basenji, dingo a pod. Prostě normální, v přírodě životaschopný pes.

28.2.2018 21:05

Někde jsem kdysi četla nějaký odborný článek, když jsem se snažila v globálním měřítku vydolovat maximum o svém plemeni a narazila na jednu teorii - izolujete jedince všech existujících plemen, necháte je křížit se mezi sebou a výsledný pes bude po deseti letech vypadat jako basenji, dingo a pod. Prostě normální, v přírodě životaschopný pes.

Aj čivava se prej zvětší smajlík
http://rawfed.com/myths/changed.html.

28.2.2018 22:11

Čivava nebude mít čas, morčata nevydrží...

1.3.2018 06:51

Ty zvětšené už občas potkávám...

1.3.2018 07:10
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ty zvětšené už občas potkávám...

1.3.2018 07:13
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Přesně tak. Takový ten Alík, co je vidět v teplých oblastech...kříženec kříženců, psi, co nám sem občas hodí chingis, něco jako dingo...V chladných oblastech to bude něco jako husky a spol. Eskymáci takových psů mají dost.

1.3.2018 08:00
Atheira

XXX.XXX.253.1

No ono to není náhodou, že tihle psi vypadají tak vořechoidně. Nicméně nevyvrací to to, co jsem řekla. Že změna přijde postupně, jak se psi budou přizpůsobovat... a co my víme, jaké klima by tu po katastrofě bylo, co by se vlastně stalo. Třeba by tu dingoušům mrzla prdka a psiska by se vyvíjela jiným směrem...

1.3.2018 11:12

lesnížínka napsal(a):
Přesně tak. Takový ten Alík, co je vidět v teplých oblastech...kříženec kříženců, psi, co nám sem občas hodí chingis, něco jako dingo...V chladných oblastech to bude něco jako husky a spol. Eskymáci takových psů mají dost.

Inuitští psi jako třeba grónský pes. Jen ze zvědavosti jsem koukla na lebku a to první co jsem viděla... má fakt velký zuby...na domácího psa.

1.3.2018 13:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak mám velké psy, tak mi ani nenapadne, že by měli mít malé zuby, ale jste mi připomněla: tak ty psy mršíme, že ani zuby jim nerostou normální a normálně se nenažerou. Znám několik psů malých plemen, co mají zuby divně křivé a většina o ně taky přijde(přišla) do 5let věku.

1.3.2018 13:13

lesnížínka napsal(a):
Tak mám velké psy, tak mi ani nenapadne, že by měli mít malé zuby, ale jste mi připomněla: tak ty psy mršíme, že ani zuby jim nerostou normální a normálně se nenažerou. Znám několik psů malých plemen, co mají zuby divně křivé a většina o ně taky přijde(přišla) do 5let věku.

Fakt si myslíte, že kdyby do populace psů nezasáhl šlechtěním člověk, že bude mít každý jedinec bezvadný srovnaný chrup a zuby až do smrti?
Když se u divokých zvířat narodí jedinec se špatnými, chybějícími něbo nějak degenerovanými zuby, tak se nedožije příliš vysokého věku v závislosti na tom, jak závažné postižení má. Tím se tento jedinec vyloučí z dalšího rozmnožování. a v chovu zvířat člověkem toto simuluje člověk, který by měl takto postiženého jedince z chovu vyloučit. To by se mělo dít a děje se to na bonitaci, kde takové zvíře není uznáno chovným. a pak na něm někdo mrská bezpapíráky... a naivové tvrdí, že psi bez PP jsou na tom zdravotně lépe, než psi s PP.

1.3.2018 13:34

Atheira napsal(a):
No ono to není náhodou, že tihle psi vypadají tak vořechoidně. Nicméně nevyvrací to to, co jsem řekla. Že změna přijde postupně, jak se psi budou přizpůsobovat... a co my víme, jaké klima by tu po katastrofě bylo, co by se vlastně stalo. Třeba by tu dingoušům mrzla prdka a psiska by se vyvíjela jiným směrem...

Třeba alpský dingo (dingove se prispusobily dle podmínek) má hustý kožich.

1.3.2018 14:33

Třeba alpský dingo (dingove se prispusobily dle podmínek) má hustý kožich.

Kde ten alpský dingo vznikl? v Alpách?

1.3.2018 14:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Fakt si myslíte, že kdyby do populace psů nezasáhl šlechtěním člověk, že bude mít každý jedinec bezvadný srovnaný chrup a zuby až do smrti?
Když se u divokých zvířat narodí jedinec se špatnými, chybějícími něbo nějak degenerovanými zuby, tak se nedožije příliš vysokého věku v závislosti na tom, jak závažné postižení má. Tím se tento jedinec vyloučí z dalšího rozmnožování. a v chovu zvířat člověkem toto simuluje člověk, který by měl takto postiženého jedince z chovu vyloučit. To by se mělo dít a děje se to na bonitaci, kde takové zvíře není uznáno chovným. a pak na něm někdo mrská bezpapíráky... a naivové tvrdí, že psi bez PP jsou na tom zdravotně lépe, než psi s PP.

Ne nemyslím si, že by se jedinec s hroznýma zubama nenarodil. Ale takový jedinec se nerozmnoží. Bez zásahu člověka prostě ne, vlčice, fena divokého psa atd, se množit s invalidou nebude. Ano lidé by to měli simulovat, leč nedělají neřkuli, že i takto přešlehtěné feny, si jaksi neumí ženicha vybrat. Tady se řeší, jak by bylo, kdyby lidstva nebylo. Dobře by bylo...A fungovalo by to tak, jak má.

1.3.2018 14:50

lesnížínka napsal(a):
Ne nemyslím si, že by se jedinec s hroznýma zubama nenarodil. Ale takový jedinec se nerozmnoží. Bez zásahu člověka prostě ne, vlčice, fena divokého psa atd, se množit s invalidou nebude. Ano lidé by to měli simulovat, leč nedělají neřkuli, že i takto přešlehtěné feny, si jaksi neumí ženicha vybrat. Tady se řeší, jak by bylo, kdyby lidstva nebylo. Dobře by bylo...A fungovalo by to tak, jak má.

Ano, fungovalo by to přirozeným výběrem. Ostatně, to píšu v příspěvku, na který jste reagovala. v tom příspěvku píšete o mršení psů když přežívají i jedinci, kteří by bez péče člověka nepřežili. Ale to stejné můžete říkat o člověku samém, protože i zde, díky stále postupující vědě, přežívají jedinci, kteří by byli dříve buď potraceni, nebo by zemřeli krátce po porodu, nebo by se nedožili dospělosti a taktéž by se nerozmnožili.

1.3.2018 15:30

Kde ten alpský dingo vznikl? v Alpách?

Vážná otázka?
Nevím proč se mu tak říká, protože žije v horách?
Prostě jsem reagovala že jsou psi dosti prispusobilí že si zvyknou jak na parno tak i na mráz, ale můžou přesměrovat vývoj někam jinam...

1.3.2018 16:49

Vážná otázka?
Nevím proč se mu tak říká, protože žije v horách?
Prostě jsem reagovala že jsou psi dosti prispusobilí že si zvyknou jak na parno tak i na mráz, ale můžou přesměrovat vývoj někam jinam...

Vážná. Nenašla jsem totiž nic na google na heslo alpský dingo...

1.3.2018 17:11

Co třeba Alpine dingo
Nebo tadyhttp://www.dingoconservation.org.au/dingo-physical.html.

1.3.2018 17:20

Co třeba Alpine dingo
Nebo tadyhttp://www.dingoconservation.org.au/dingo-physical.html.

Dík. Takže je to australský dingo, jen varianta hory...

Jak by psi vypadali při "zpětném zdivočení" - bezzásahovosti člověka - je vidět na páriech v orientu.

1.3.2018 19:41
tapina

XXX.XXX.211.161

Ztraceno v překladu nebo ve stereotypech... Australské Alpy - zeměpis pro zš ;-)

theaustralianalps.wordpress.com/the-alps-partnership/publications-and-research/wild-dogs-in-the-australian-alps/.

1.3.2018 19:45

tapina napsal(a):
Ztraceno v překladu nebo ve stereotypech... Australské Alpy - zeměpis pro zš ;-)

theaustralianalps.wordpress.com/the-alps-partnership/publications-and-research/wild-dogs-in-the-australian-alps/.

Asi jsem nějak chyběla, když se to probíralo.

1.3.2018 19:47

Ano, fungovalo by to přirozeným výběrem. Ostatně, to píšu v příspěvku, na který jste reagovala. v tom příspěvku píšete o mršení psů když přežívají i jedinci, kteří by bez péče člověka nepřežili. Ale to stejné můžete říkat o člověku samém, protože i zde, díky stále postupující vědě, přežívají jedinci, kteří by byli dříve buď potraceni, nebo by zemřeli krátce po porodu, nebo by se nedožili dospělosti a taktéž by se nerozmnožili.

Ono jde o celá plemena, kdy lidé "šlechtěním" umocnili a ukotvili těžký defekt. viz část názvu jednoho článku - "... patologie povýšená na plemenný znak.".

1.3.2018 19:50
tapina

XXX.XXX.211.161

Asi je to zbytečný ale nenechalo by mě to v klidu spát
Když srovnám domácího psa a dinga tak dingo má delší lebku ale kratší než vlk proto by mě zajímalo zda
by se pes(domácí) nechal vytvarovat podle přírody zda by měl ten domácí pes delší lebku nebo ne ale čeho jsem si všimla že čím víc na sever tím víc zkrácená lebka(možná mi to jen připadá, ikdyž ty psi co jsem koukala byly v blízkosti lidí, jiné by to bylo možná bez nich). Je "hodně" zkrácená lebka kvůli "dlouhé"(protože už nepotřebují si sehnat potravu?) domestikaci?
U dingu je problem křížení divokých psů a vědci se báli že se kvůli něm zkrátí lebka ale přišlo se na to že si "dingovu délku" lebky drží kvůli přežití v přírodě nebo tak něco. Proto jsem se ptala zda je to "kvůli přírodě".

Ta zkrácená lebka je prostě proto, že už je to pes. Vybírali se psi, kteří zůstávali mimo jiných vlastností i dostatečně "roztomiloučcí", vypadali v podstatě dětsky, ne nebezpecně. Je to daný tím na severu víc, protože tam víc rozhodovaly ženské. Viz i jak se o štěňata staraly atd. versus jižněji pes v podstatě mohl kdykoli odejít. i upřednostňování určitých barev tkví v tomto. Je o tom taková docela pěkná kniha, akorát si vůbec nemůžu vzpomenout, jak se jmenuje a kdo jí napsal, určitě v knihovně v oddělení chov zvířat mezi takovými těmi obecnými to bude.

1.3.2018 20:00

Ono jde o celá plemena, kdy lidé "šlechtěním" umocnili a ukotvili těžký defekt. viz část názvu jednoho článku - "... patologie povýšená na plemenný znak.".

To nikdo nerozporuje. Ale i při zkrácených čelistech a podkusu to není tak, že by se pes nenažral, tedy, nemohl přijímat potravu. a jestliže se takový jedinec narodí, nemá se piplat a už vůbec ne dál množit. (Prvotně jsem reagovala na příspěvek lesnížínky).

1.3.2018 20:24

tapina napsal(a):
Ta zkrácená lebka je prostě proto, že už je to pes. Vybírali se psi, kteří zůstávali mimo jiných vlastností i dostatečně "roztomiloučcí", vypadali v podstatě dětsky, ne nebezpecně. Je to daný tím na severu víc, protože tam víc rozhodovaly ženské. Viz i jak se o štěňata staraly atd. versus jižněji pes v podstatě mohl kdykoli odejít. i upřednostňování určitých barev tkví v tomto. Je o tom taková docela pěkná kniha, akorát si vůbec nemůžu vzpomenout, jak se jmenuje a kdo jí napsal, určitě v knihovně v oddělení chov zvířat mezi takovými těmi obecnými to bude.

Myslíte knihu Pes - Michal Císařovský?

1.3.2018 20:27
tapina

XXX.XXX.211.161

Ne, je to i o jiných domestikovaných zvířatech. o psech je tam toho pochopitelně hodně, ale je tam i o skotu, koních, morčatech... Omlouvám se, třeba si vzpomenu.

1.3.2018 20:34
tapina

XXX.XXX.211.161

Tps://www.databazeknih.cz/knihy/jak-zvirata-zdomacnela-126404

Tahle je taky dobrá, i když teda něco s rezervou, no.

1.3.2018 21:36

To nikdo nerozporuje. Ale i při zkrácených čelistech a podkusu to není tak, že by se pes nenažral, tedy, nemohl přijímat potravu. a jestliže se takový jedinec narodí, nemá se piplat a už vůbec ne dál množit. (Prvotně jsem reagovala na příspěvek lesnížínky).

Jasně.

Já jen, že z pohledu normální funkční fyziologie je spousta plemen defektní, i když jsou schopni přijímat potravu a s patřičnou péčí doma přežijí.

2.3.2018 11:36
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Inuitští psi jako třeba grónský pes. Jen ze zvědavosti jsem koukla na lebku a to první co jsem viděla... má fakt velký zuby...na domácího psa.

Já si nemyslím, že zuby na lebce jsou nějak extrémně velké! Nezapomínejte, že „in vivo“ je podstatná část délky zakrytá měkkými tkáněmi, takže na živém zvířeti jsou zuby zdánlivě menší (hlavně teda kratší). Pokud vezmete nějakého dnešního psa podobné velikosti a proporcí, určitě nebude mít nijak výrazně menší zuby.
Jiná otázka je samozřejmě chrup u malých a ještě menších plemen a u plemen brachycefalických. Tam došlo vinou šlechtění k dost strašným věcem. o naháčích ani nemluvě.
Na druhou stranu, žena chodí občas pomáhat místnímu veterináři s trháním zubů. Jednou přinesla domů špičák z yorka, byl to neskutečně veliký a silný zub, až neuvěřitelný na to, z jak malého psa ho vytrhli!

2.3.2018 12:44
balisek

XXX.XXX.3.66

"Jiná otázka je samozřejmě chrup u malých a ještě menších plemen a u plemen brachycefalických. Tam došlo vinou šlechtění k dost strašným věcem. o naháčích ani nemluvě."

Jelikož mám naháče, dovolím si reagovat. Kvalita chrupu naháčů se díky selektivnímu chovu naopak výrazně zlepšila.

Pravidelný nůžkový skus je přímo požadován standardem.

Naprostá většina naháčů má vzorec předních zůbů 6/6 + 2/2. Počet řezáků a špičáků se kontroluje a eviduje na bonitaci. Jejich absence sice není důvodem pro vyřazení z chovu, nicméně chovatelé preferují jedince 6/6+2/2 - s výrazně chudozubým psem si moc neškrtnete.

Chybějící premolár je naopak typickým znakem plemene - je přímo vázaný na hl gen a pokud je pes plnochrupý, není to naháč. Často právě podle toho poznáte, že se nejedná o hl varietu, ale o oholenou labutěnku.

Pozitivní dopad má i systémové křížení pp x hl (osrstěné a nahé variety). Výrazně se zlepšila i kvalita zuboviny - naháči netrpí padáním nebo kazivostí zubů významně více než jiná plemena.

2.3.2018 13:22
Rpsen

XXX.XXX.98.219

Myslíte, že skupina libovolný psů vypuštěná do volné přírody by si vytvořili hierarchii jako vlci.

2.3.2018 13:56
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Rpsen napsal(a):
Myslíte, že skupina libovolný psů vypuštěná do volné přírody by si vytvořili hierarchii jako vlci.

Ano myslím. Oni si ji totiž vytvoří i běžně v parku. Čím víc jim do toho člověk zasahuje, tím jsou pak větší problémy. Dle mých zkušeností. Příklad: můj pes, velký, nabušený hormonama, byl dlouho místní kápo. Nikdy nevyvolal rvačku stačila jeho autorita. Větším psům se klidil z cesty, prostě pozdravil a odtáhnul. To je teď čím dál častěji, protože je starý a ubývá mu sil, tak se nabušeným mlaďochům prostě klidí z cesty. a psi, zatím, k němu mají úctu a nenapadají ho, i když by to pro ně už nebyl problém.

2.3.2018 14:35
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Rpsen napsal(a):

Ktovie, keby museli naozaj lovit.

Boli vsak skumane skupiny psov co ziju niekolko generacii na smetisku bez kontaktu s ludmi, a spravaju sa uplne inak. Kazdy je za seba, kontaktuju sa akurat ked nejaka fena hara, stenata ma kazda pri kazdom harani a stara sa o ne len par tyzdnov kym ich koji, potom utne a uz sa o ne nezaujima.
Neviem ale najst clanok, toto si len pamatam z prednasky. Bolo to ale zaujimave.

2.3.2018 15:43
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

L(phi) napsal(a):
Ktovie, keby museli naozaj lovit.

Boli vsak skumane skupiny psov co ziju niekolko generacii na smetisku bez kontaktu s ludmi, a spravaju sa uplne inak. Kazdy je za seba, kontaktuju sa akurat ked nejaka fena hara, stenata ma kazda pri kazdom harani a stara sa o ne len par tyzdnov kym ich koji, potom utne a uz sa o ne nezaujima.
Neviem ale najst clanok, toto si len pamatam z prednasky. Bolo to ale zaujimave.

Aha, tak tím jste mne překvapila, díky za poučení. a že léta posloucháme, jak je pes smečkové zvíře a potřebuje tu smečku, tedy nás a já tomu věřila Ale nedá mi to: kolik psovitých šelem žije vlastně bez smečky, tak jak popisujete. Lišky a...? Možná je k tomuto způsobu života nějak dohnala situace. Jen mne nenapadá ten důvod.

2.3.2018 17:19

Rpsen napsal(a):

Jo skupinky dělají ale jako u vlků to fakt není.
Občas nějací jedinci odejdou pak zas vetsinou přijdou.
Například v Indii je pes nejobávanější predátorem dělají "smečku" při lovu velkých býložravců ale pokud je kořist menší např. králík tak "smečku" nedělají, toto chování je hlavně u dingu (australských, thajskych...atd jejich v Asii hafo), polodivokých psů a divokých psů. Jsou samostatnější.

2.3.2018 18:40
Moyda

XXX.XXX.74.8

Hlavně u vlků je smečka založená na rodině, a né na náhodné bandě co se dá dohromady za účelem lovu.

2.3.2018 21:18

Například v Indii je pes nejobávanější predátorem dělají "smečku" při lovu velkých býložravců ale pokud je kořist menší např. králík tak "smečku" nedělají, toto chování je hlavně u dingu (australských, thajskych...atd jejich v Asii hafo), polodivokých psů a divokých psů. Jsou samostatnější.

Jj, to vidím na coursingu. Cizí pes, se kterým by se normálně dořval a nikdy nekamarádil - při lovu spolupracuje. V cíli opět vražda.

3.3.2018 02:02

Tenhle princip funguje i u vlků. Nedostatek kořisti je nutí lovit velké kopytníky a tím i tvořit větší smečky - je to v dané situaci výhodnější než si hrabat každý na svém. Když je dostatek drobné kořisti, tak je menší pravděpodobnost početných smeček.

Podle mě by se různě po světě vytvořily různé "kultury", v závislosti na podmínkách a možnostech kořisti. Ani čivavy bych uplně neodepisovala, ty pouliční mají podstatně delší čumáky než čivavky domácí, pravděpodobně by se specializovaly na lov hmyzu a drobných hlodavců.

U nás na sídlišti třeba existují dvě smečky, mají každá svoje teritorium, rozdělené strouhou uprostřed parku. Samci tolik teritoriální nejsou, když nějaká fenka hárá, jsou všichni samci z obou smeček na jejím území. Jinak se drží na svém. Fenky si hranici hlídají víc a vyhrožují, perou se a mláďata si navzájem zabijí, pokud překročí hranici. (nebo se o to pokusí, dokud je nestrhne zpátky stopovačka, a já pak platím veterinu... ) Schválně jsem minulý týden pustila nováčka Brook přes park ke dvěma hrajícím si samcům druhé smečky a vyhnali jí, přestože já jsem se držela daleko na našem území. Smečka na naší straně sídliště ji přijala bez problémů. (byla tu odchovaná).Obě smečky žerou většinou odpadky, co jim kdo hodí, myši, šváby, trus býložravců, takže vůbec žádná potřeba držet smečku pro účely lovu. Logičtější pro takové podmínky by (podle mě) byl model, kdy si každá fena hlídá to svoje, ale z nějakého důvodu mají potřebu tvořit větší uskupení, byť velmi volné.

3.3.2018 02:20

lesnížínka napsal(a):

něco takovýho, že?

3.3.2018 07:13
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

něco takovýho, že?

Ano A děkuju za obsáhlý report. Máte zoči voči to, o čem my se tu jen tak dohadujem, domníváme, spekulujem. Super

4.3.2018 20:19

lesnížínka napsal(a):

No kanaansky pes... bohužel bedujíni (doufám že to píšu dobře) do chovu bohužel zasahují to jsem dala ne sice tak špatný příklad ale ne zrovna ideální.
Lepší příklad třeba psy z rodu canis dingo.
(Americký dingo, thajský dingo, novoguinejsky dingo, australsky dingo, indočínský dingo...myslim že jejich je ještě pár dalších).
Do chovu se vůbec nezasahuje proto mi přijdou ideálnějsi na představu podobného "pravého" psa.

4.3.2018 21:00
mozaik

XXX.XXX.235.76

Právě v posledních 30 letech doteď probíhá takový podobný psí návrat k přírodě v Černobylu a okolí. Rozhodně nejde o takovou rychlost fenotypového návratu k přírodnímu typu, jak bylo někde výš psáno (asi deset let a je to). Nikdo tam psy nechová, pouze příležitostně přikrmuje, stejně jako lišky. Tam se ničemu neubližuje a během generací zvěř ztrácí plachost a využívá nabízených výhod. Do chovu nikdo nezasahuje a psi se zatím podobají křížencům NO až po takové jakoby vořechy s pokrčenýma ušima. Ještě řadu generací bude trvat, než bude populace trochu uniformní. Přišlo se ale na to, že jsou jedinci specializující se na větší zvěř a ti žijí převážně smečkově. Ti druzí jsou převážně sběrači a lovci drobných zvířat a hlodavců a vystačí si jako samotáři kromě doby reprodukce. Tato druhá skupina i za kratší dobu odstavuje štěňata. Nemůžu udat přesný zdroj. Na některém satelitním kanálu byl pěkný dokument o současné fauně v Černobylu, kde přestal trvale žít člověk.

4.3.2018 21:11

mozaik napsal(a):
Právě v posledních 30 letech doteď probíhá takový podobný psí návrat k přírodě v Černobylu a okolí. Rozhodně nejde o takovou rychlost fenotypového návratu k přírodnímu typu, jak bylo někde výš psáno (asi deset let a je to). Nikdo tam psy nechová, pouze příležitostně přikrmuje, stejně jako lišky. Tam se ničemu neubližuje a během generací zvěř ztrácí plachost a využívá nabízených výhod. Do chovu nikdo nezasahuje a psi se zatím podobají křížencům NO až po takové jakoby vořechy s pokrčenýma ušima. Ještě řadu generací bude trvat, než bude populace trochu uniformní. Přišlo se ale na to, že jsou jedinci specializující se na větší zvěř a ti žijí převážně smečkově. Ti druzí jsou převážně sběrači a lovci drobných zvířat a hlodavců a vystačí si jako samotáři kromě doby reprodukce. Tato druhá skupina i za kratší dobu odstavuje štěňata. Nemůžu udat přesný zdroj. Na některém satelitním kanálu byl pěkný dokument o současné fauně v Černobylu, kde přestal trvale žít člověk.

Jo to vím.
Psiska jsou nádherna. A podobný dokument o faune Černobylu též, jen o psiskach tam nic nebylo.

1.4.2018 16:05

Nedá mi to, už několik dní cumim na netu na historii a latinsky název dinga. Skoro všude je psáno že měli předky domestikovane psy jenže latinsky název mi přijde že je mimo - Canis lupus dingo tedy "vlk dingo".
Zajímavé je ze nedávno srovnavaly příbuznost vlků z Izraele, Chorvatska a Číny a porovnali s psy basenji, dingo a boxer - dingo byl "nečekaně" blíže ke psům než k vlkum (a taky to(psi) že nejsou z moderními vlky příliš příbuzný a že předek psa být mohl C. dirus). Doufám že ten latinsky název bude změněn. Jinak přijde vám "logické" název C. lupus dingo jakožto "vlk dingo" když je vlastně zdivocelí potomek domestikovaneho psa? Já si myslím že správný název má být C. lupus familiaris dingo. Zajímá mě vaše názory.

1.4.2018 17:16

Pardon, ty vlky jsem úplně popletla. Opravuji se Canis cf. lupus = megafaunlni vlk(místo toho C. dirus).

1.4.2018 22:08

Nedá mi to, už několik dní cumim na netu na historii a latinsky název dinga. Skoro všude je psáno že měli předky domestikovane psy jenže latinsky název mi přijde že je mimo - Canis lupus dingo tedy "vlk dingo".
Zajímavé je ze nedávno srovnavaly příbuznost vlků z Izraele, Chorvatska a Číny a porovnali s psy basenji, dingo a boxer - dingo byl "nečekaně" blíže ke psům než k vlkum (a taky to(psi) že nejsou z moderními vlky příliš příbuzný a že předek psa být mohl C. dirus). Doufám že ten latinsky název bude změněn. Jinak přijde vám "logické" název C. lupus dingo jakožto "vlk dingo" když je vlastně zdivocelí potomek domestikovaneho psa? Já si myslím že správný název má být C. lupus familiaris dingo. Zajímá mě vaše názory.

Jen pro upřesnění, většina asi nebude vědět, o čem píšete.

https://sites.google.com/site/lizalpal/home/zaujalo-me/puavod-psa-je-slozitejsi.

4.4.2018 15:06

Jen pro upřesnění, většina asi nebude vědět, o čem píšete.

https://sites.google.com/site/lizalpal/home/zaujalo-me/puavod-psa-je-slozitejsi.

Přemýšlela jsem že dám nějaký odkaz ale myslela jsem že to většina lidí z mého příspěvku pochopí.
A jinak...a opravdu nikdo neodpoví?

4.4.2018 16:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mně jen zaujalo, co je v odkazu řečeno: pes není potomek vlka...ale oba jsou pravděpodobně potomci nějakého pravlka Nejsem žádný vědec, ale pořád mi to říká, že mají společného předka, tedy jsou příbuzní. Trochu mi to evokuje moji babču, když jsme skládali s americkým příbuzným rodokmen. Máme v příbuzenstvu x lidí jiných jmen, ale to je rodina. Vedle ve vesnici žije rodina, která se jmenuje stejně, ale babči z jakéhosi, mě neznámého důvodu nebyla sympatická, takže rezolutně trvala na tom, že tohle příbuzní nejsou. Samozřejmě jsme se dopátrali k tomu, že jsou.

6.4.2018 09:07
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Myslím, že canis lupus familiaris dingo se neujalo z toho prostého praktického důvodu, že je to už moc dlouhé. Ostatně domácí pes to taky není - bylo by potřeba vymyslet nové slovo pro zdivočelý. Dle wiki se dingo dostal do Austrálie před 5 000 lety. To je hodně generací žijících v přírodě na to, abychom o něm mluvili jako o domácí šelmě.

Takže já navrhuji:
Canis lupus - vlk
Canis lupus familiaris - pes domácí
Canis lupus „zdivočelis“ dingo/jiná ferální skupina psů - pes dingo/jiný zdivočelý pes

Ostatně wikipedie - odbornou literaturu v tištěné podobě zrovna nemám po ruce - říká, že dingo je latinsky canis dingo, tedy se jedná o samostatný druh. Canis lupus dingo se nepoužívá od roku 2014. Článek v ábíčku praví:
Podařilo se jim (vědcům) shromáždit 69 vzorků, z nichž sestavili podobu čistokrevného dinga. Když ji srovnali s vlkem a domácím psem a porovnali i jejich DNA, zjistili, že dingo sdílí některé společné znaky obou, ale zároveň se od nich v mnoha ohledech liší. Došli tak k závěru, že jde o plnohodnotný samostatný druh, který pojmenovali Canis dingo.
Taxonomie je zkrátka umělý systém - ne každé zvíře se tam dá snadno napasovat, vždycky půjde o kompromis. A jak se budou zvyšovat znalosti o našem okolí, bude se zařazení mnoha druhů ještě měnit.

6.4.2018 10:57
jednorožecAmálka

XXX.XXX.43.142

Ahoj, zaujala mně tato diskuze. Nevíte, proč mají některá plemena blízká k divokým psům nebo přímo zdivočelí psi, žijící tak dlouhé generace, ocas zatočený nahoru přes hřbet? Já bych to chápala jako jednu z vad podporovanou člověkem, jako ten krátký čumák. Proč se to udržuje i u těch přírodních psů? Vždyť to musí být nevýhoda při lovu a celkově nepraktické. Vlci, lišky apod. mají vždy ocasy rovné a dolů nebo dozadu. Nevíte někdo? Díky za případné vysvětlení.

6.4.2018 11:32
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

jednorožecAmálka napsal(a):
Ahoj, zaujala mně tato diskuze. Nevíte, proč mají některá plemena blízká k divokým psům nebo přímo zdivočelí psi, žijící tak dlouhé generace, ocas zatočený nahoru přes hřbet? Já bych to chápala jako jednu z vad podporovanou člověkem, jako ten krátký čumák. Proč se to udržuje i u těch přírodních psů? Vždyť to musí být nevýhoda při lovu a celkově nepraktické. Vlci, lišky apod. mají vždy ocasy rovné a dolů nebo dozadu. Nevíte někdo? Díky za případné vysvětlení.

Nějak bych si myslela, že je to proto aby jim ten ocas zase až tak nezavazel Samojed, malamut, částečně husky, všichni mají ocasy nahoru a jsou to psi, kteří jsou blíže k přírodním plemenům. Nenosí ocasy nahoru pořád, spíš jen, když jsou ostražití, jinak je spouští dolů, hlavně u běhu. Či na to zakrytí nosu v zimě Stejně tak basenji - přírodní plemeno a také má ocásek nahoru. Asi aby se mu v tom horku nezapařila prdka

6.4.2018 14:13
barevnalentilka

XXX.XXX.89.138

Přestože označení "primitivní plemena", se může zdát hanlivé, v této sekci psů je několik plemen, která se řadí jako jedna z nejinteligentnějších. "Primitivní" jsou proto, že jsou to velmi stará a původní plemena. Například basenži se dostal s Féničany do Afriky před více než pěti tisíci lety. U mnohých z nich je pravděpodobnost, že jejich předkem je původní dingo. Většina z nich vznikala přirozeným křížením bez zásahu člověka [2]. Nejvíce primitivních plemen pochází z jižní Evropy, pak tu máme faraonského psa z Afriky a thajského ridgebacka z Thajska. Primitivní plemena v Austrálii nepotkal příliš šťastný osud; ti, kteří přijeli s kupci z Austrálie byli většinou předkládáni bohům jako oběti, proto se dodnes nedochovali [2]. Jedním z dochovaných je novoguinejský zpívající pes, ten je ale považován za divoké zvíře.

Tohle říká Wikipedia. A z toho vyplývá, že původní psi měli oháňku nahoru. Zajímalo by mě taky proč :-D

A tady je taky zajímavý článek:

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/5355/i-kapitola-fylogeneticky-puvod-psa-predkove-a-pribuzni.

6.4.2018 14:21
barevnalentilka

XXX.XXX.89.138

Z odkazu výše:

2) Pes inostranzewův = Canis Familiaris Inostranzewi. Jeho kosterní zbytky nalezl ruský badatel Inostranzew ve vykopávkách v okolí Ladožského jezera. Tento pes je mohutnější než pes bažinný a je pravděpodobně přímým potomkem severoevropských vlků nebo jejich kříženců se psem bažinným. Svůj původ od něj odvozují přírodní plemena psů, která si dodnes z vlčích předků dochovala mnohé společné vlastnosti. Jsou to severští tažní psi husky, severská lovecká plemena psů – všechny lajky, grónský pes, norský losí pes, keeshond a psi eskymáčtí. Většina těchto primitivních plemen má, stejně jako vlci, říji jedenkrát ročně a menší počet štěňat.

6.4.2018 14:27
jednorožecAmálka

XXX.XXX.43.142

Cituji z toho příspěvku:
"Úplně první domestikační změnou, která se projeví během domestikačního procesu nejdříve (i u člověkem nejméně prošlechtěných primitivních plemen), je zakroucení ocasu."
Takže přece jen to je domestikační změna. A i u ochočených lišek!

6.4.2018 14:53
barevnalentilka

XXX.XXX.89.138

jednorožecAmálka napsal(a):
Cituji z toho příspěvku:
"Úplně první domestikační změnou, která se projeví během domestikačního procesu nejdříve (i u člověkem nejméně prošlechtěných primitivních plemen), je zakroucení ocasu."
Takže přece jen to je domestikační změna. A i u ochočených lišek!

Jen jsem to proletěla očima a zrovna toho si nevšimla. A jsem překvapená tak jako vy Jak se ale dostaneme potom zase k "rovnému" ocasu? Šlechtěním?

6.4.2018 15:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

To jsou mi věci...

7.4.2018 00:20

Varaxi napsal(a):
Myslím, že canis lupus familiaris dingo se neujalo z toho prostého praktického důvodu, že je to už moc dlouhé. Ostatně domácí pes to taky není - bylo by potřeba vymyslet nové slovo pro zdivočelý. Dle wiki se dingo dostal do Austrálie před 5 000 lety. To je hodně generací žijících v přírodě na to, abychom o něm mluvili jako o domácí šelmě.

Takže já navrhuji:
Canis lupus - vlk
Canis lupus „zdivočelis“ dingo/jiná ferální skupina psů - pes dingo/jiný zdivočelý pes

Ostatně wikipedie - odbornou literaturu v tištěné podobě zrovna nemám po ruce - říká, že dingo je latinsky canis dingo, tedy se jedná o samostatný druh. Canis lupus dingo se nepoužívá od roku 2014. Článek v ábíčku praví:
Podařilo se jim (vědcům) shromáždit 69 vzorků, z nichž sestavili podobu čistokrevného dinga. Když ji srovnali s vlkem a domácím psem a porovnali i jejich DNA, zjistili, že dingo sdílí některé společné znaky obou, ale zároveň se od nich v mnoha ohledech liší. Došli tak k závěru, že jde o plnohodnotný samostatný druh, který pojmenovali Canis dingo.
Taxonomie je zkrátka umělý systém - ne každé zvíře se tam dá snadno napasovat, vždycky půjde o kompromis. A jak se budou zvyšovat znalosti o našem okolí, bude se zařazení mnoha druhů ještě měnit.

Jinak kde jsem to asi vzala vizhttps://www.google.cz/amp/s/retrieverman.net/2009/10/10/what-a-dingo-is/amp/
http://www.scienceworld.cz/biologie/soucasni-psi-maji-spolecneho-predka/.

7.7.2018 21:01

Varaxi napsal(a):

Takže já navrhuji:
Canis lupus - vlk

Noo...toto tvrdí anglická Wikipedia :problémy s klasifikací
Neexistuje žádná obecná dohoda (vědecká nebo jiná) o tom, co je dingo v biologickém smyslu, protože se nazývá "vlk", "dingo", "pes" a "divoký pes". Dingoes byly popsány různými autory jako divoké psy, progenitor domácích psů, spojení mezi vlkem a domácím psem, primitivním psím druhem, primitivním domácím psem, relativně nezměněnou formou raného domácího psa. Někteří autoři nepovažují dingo za divoké, ale úplně divoké, protože žijí v přírodním výběru po mnoho generací.Ve srovnání s evropským šedým vlkem má dingo o přibližně 30% nižší relativní velikost mozku, snížené výrazy obličeje, snížilo působivé chování a obecně trvalou plodnost u mužů - rysy, které sdílejí všichni známí domácí psi a jsou považovány za způsobené domestikace.

Potom z jiné stranky:Dingoes jsou stále Canis familiaris ve své vlasti, navzdory nadějným názorům médií, které tvrdí jinak. To je způsobeno nedostatkem pevných vědeckých důkazů a odmítnutím "důkazů" špatné kvality, například studie Crowther. Navíc, jelikož dingo mohou a volně se kříží s jinými domácími psy, jsou zřetelně stejným druhem v jakémkoli významném smyslu.

Existuje spousta legitimního výzkumu, který potvrzuje účinky domestikace a genetické linie dinga. Jediné věci, které vytvářejí spor o klasifikaci, na rozdíl od mušáků nebo ovcí, jsou politické důsledky ochrany vědecky a kulturně cenného zvířete, které je nicméně hrozbou pro rančáře a emoční zavazadla a ega spojená s Nejlepšího přítele člověka. Řešení by mohlo být snadno navrženo k ochraně zájmů všech, aniž by se uchýlilo k vědecké nepřesnosti. Koneckonců, (invazní) lišky jsou "divoké", ale stále jsou zabíjeny tak často a krutě jako dingoes. Pokud "divokost" politicky nezachránila lišku, proč by zachránil dingo?

Dingo a New Guinea zpěvů jako odlišných druhů canida jsou zjevně nepodporovatelné.
Dingoové a nové guinejské zpěváky jsou divokí domácí psi a jako taková musí být považováni taxonomicky za plemena nebo odrůdy C. familiaris.
Navíc, jako divoké domestikované druhy, ani jedna odrůda nemůže být taxonomicky rozpoznána jako poddruh, bez ohledu na to, zda může být diagnostikována jakoukoli kombinací morfologických, behaviorálních a genetických znaků.

Pardon, nikdo není perfektní(Google překladač) a na opravení chyb jsem líná.

4.9.2018 00:47

Dovolim si posunout.
Tema je zajimave.

Přidejte reakci

Přidat smajlík