Dobrý den,
Ráda bych Vás požádala o radu.
Mám doma skoro dvouletého kříženého psa staforda (viz fotka). Je to celkem velký pes - váží 41 kg. Je ale strašně hodnej, miluje všechny lidi, všechny psy a i jina zvířata. Nikdy na nikoho nezaútočil, mezi psy chodí od malička a nikdy na nikoho nevystartoval a když uz po něm nějaký jiný pes vyjede, tak si buď lehne na záda a nebo odejde, opravdu je úplně bezproblemovej a má ostatni rad a hrozne rád si s ostatníma hafana hraje. Poslední dobou s ním mám ale problém-ne teda přímo s ním ale s ostatními psy. Pořád na něj nekdo útočí. Za jednu procházku aspon 1 po něm vždycky nějakej pes vystartuje. Pán vedle nás baráku má dva stafbully, kteří opravdu poslouchají na slovo (neznám žádný jiný psy, který by poslouchali víc, a presto pred cca měsícem svého páníčka neposlechly a pres celou silnici mu po tom, co spatřili myho Archieho zdrhli a opravdu ve zlém po nem vystartovali, naštěstí byl majitel ve střehu a stihl po nich skočit - pritom si jich Archie ani nevsimnul (mel starosti s hledáním trávníku). Pred ctrnacti dny ho napadl ridgeback a prokousnul mu ucho. Archie se s nim nepral a ani mu to nijak nevratil. Dnes jsme se míjeli s jinym ridgbackem a taky po mym psovi vystartoval(majitel ho ale odvolal) a hned po té s rotvajlerem navoditku-sli jsme proti sobe-archie jen na nej koukal a mrskal ocasem a pes po nem skocil ze ho majitelka sotva udržela. A tohle se nam proste stava deno denně.ani tohle všechno nevzbudilo v mym psovi agresi a porad si chce jen hrat nebo se očichávat. Nevím co s tím. Myslíte, ze muj pes může v ostatnich vzbuzovat agresi? Nebo prostě máme pořád smůlu na agresivní psy? Nevim co s tim a ne mi toho myho docela lito, je pak celej vzdycky vydesenej a nekdy i knuci a ja proste nechci uhýbat vsem psům a taky nechci aby psy přestal mít rád.
Prosím poraďte, dekuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hodne psu (i jejich panu) je nevychovanejch, dominatnich ci agresivnich.
Vas pes se vubec nemusi potkat a ocichat s kazdym (Vy si taky s kazdym neplacnete na potkani, protoze...).
Snazte se tem, kteri napr. tahnou na voditku pana, cumi na Vaseho psa uprene uz 50 metru predem s ocasem k nebi, ci litaj nerizene na volno vyhybat (zn. problem).
Naopak se kamaradte s tema co chodi klidne u nohy, majitel se jim venuje, hraji si ve skupinkach..., ale vzdy se nejdriv poptejte majitelu. Prvni seznameni spolecne korigujte.
Vy ani Vas pes nemate zapotrebi v budoucnu resit sramy na tele ci dusi kvuli tuponum v ulicich.
Vlastni zkusenost...
Mam zkusenost ze nekteri psi proste blbe koukaj. A cizi psi to berou jako vyzvu ke rvacce. A to ze muj pes vrti nadsene ocasem jeste nemusi vsichni psi precist jako mile gesto. Ale jako gesto napjate a rvacka je na svete.
A ac nezavrhuju ridgebacky, tak jsem nepoznala jedineho co by uz z principu nechtel sezrat zastupce plemene co mam. Protoze vsichni tak nejak blbe koukaji. Proste se musite kamaradit jen z opravdu hodnyma psama.
Victoria to již vystihla, jen bych doplnila, abyste navíc koukala, jak se chová Váš pes před tím, než ten druhý vystartuje. Dominantní psy může vyprovokovat jeho „vyprsené“ držení těla, upřený pohled nebo hrabání všema čtyřma.
Tyto případné projevy u něj zkuste potlačit odvedením pozornosti, povelem, hračkou, pamlskem.

... Tedysek (i blackberry) - jste mi pripomneli jeste jednu vec.
Jakmile se Vas pes tvari pred sebevedomejma magorama bez korekce jako kamos a submisiv, tak po nem pujdou (mozna odpoved na Vasi otazku?).
Protoze co je snaziho nez pomuchlat dobraka a nahonit si tak svy posramoceny ego...?
U agresivnich lidi to neni jiny. Taky si vybiraj ty "od pohledu" slabsi. Do sobe rovnyho se jen tak nepoustej.
...a pokud mate takovyho psa, tak si pred nej musite stoupnout Vy a bejt na kazdyho agresora zlej a drsnej (teda ve chvili, kdyz uz se tomu setkani neda jinak zabranit...). Vetsinou nic moc pekna situace...
Taky se přidávám k názoru, že submisivní pes (samec) přitahuje útoky dominantnějších psů (samců i fen). Mám s ultravořechem stejný "problém". Ten šašek si lehne na záda a začne kopat nohama... to je snad nejhorší spouštěč. Pak je taky otázkou, jestli má zadavatelka psa kastrovaného... na kastráty taky často dominantní psi reagují šikanou.

Podle fotky to na kastraci nevypada.
Spis na ustrasenyho dobraka, co se narodil v blbym tele (blbym pro seznamovani s mensima, hodnejma psama a jejich panickama...). Jinak je super :).

napsal(a):
Spis na ustrasenyho dobraka, co se narodil v blbym tele (blbym pro seznamovani s mensima, hodnejma psama a jejich panickama...). Jinak je super :).
(Tedy klobouk dolů, vy poznáte podle fotky kastrovaného psa? )
Ten pes vypadá nešťastně a ušlápnutě i doma na gauči ( vypadá ) a to možná opravdu vede ostatní psy k tomu, aby si na něm "smlsli".

Bobek malej, korunu by mu člověk dal. Má typický "psí oči"

napsal(a):
Ten pes vypadá nešťastně a ušlápnutě i doma na gauči ( vypadá ) a to možná opravdu vede ostatní psy k tomu, aby si na něm "smlsli".
No, já tedy taky vidím na fotce kulky. Pokud není kastrovaný chemicky, troufnu si říct, že jsem to poznala i já.
napsal(a):
Hodne psu (i jejich panu) je nevychovanejch, dominatnich ci agresivnich.
Vas pes se vubec nemusi potkat a ocichat s kazdym (Vy si taky s kazdym neplacnete na potkani, protoze...).
Snazte se tem, kteri napr. tahnou na voditku pana, cumi na Vaseho psa uprene uz 50 metru predem s ocasem k nebi, ci litaj nerizene na volno vyhybat (zn. problem).
Naopak se kamaradte s tema co chodi klidne u nohy, majitel se jim venuje, hraji si ve skupinkach..., ale vzdy se nejdriv poptejte majitelu. Prvni seznameni spolecne korigujte.
Vy ani Vas pes nemate zapotrebi v budoucnu resit sramy na tele ci dusi kvuli tuponum v ulicich.
Vlastni zkusenost...
Dobrý den,
moc děkuji za Vaši odpověď. Jen jsem se asi špatně vyjádřila. Určitě ho nenechávám se očuchávat s každým- jen s těma které zná, nebo to páníčci dovolí nebo třeba s těma, kteří jsou na volno a přiběhnou k němu si hrát. Jinak určitě nesmí chodit za každým a očuchávat se. Ale máte určitě pravdu, je top sice takový otravný, ale radši od pohledu "potížistům" vyhýbáme - nestojí mi to za to, aby se někomu cokoliv stalo :) Mockrát děkuji :). Budem dál chodit jen na psí hřiště za hodnýma pejskama :).

napsal(a):
No, já tedy taky vidím na fotce kulky. Pokud není kastrovaný chemicky, troufnu si říct, že jsem to poznala i já.
přesně kastrace mě taky napadla a přesně to (kulky) jsem hledala na fotce - a jsou tam...
zdravotně je OK?
Tedysek
napsal(a):
Mam zkusenost ze nekteri psi proste blbe koukaj. A cizi psi to berou jako vyzvu ke rvacce. A to ze muj pes vrti nadsene ocasem jeste nemusi vsichni psi precist jako mile gesto. Ale jako gesto napjate a rvacka je na svete.
A ac nezavrhuju ridgebacky, tak jsem nepoznala jedineho co by uz z principu nechtel sezrat zastupce plemene co mam. Protoze vsichni tak nejak blbe koukaji. Proste se musite kamaradit jen z opravdu hodnyma psama.
Dobrý den, děkuji za odpověď :) Určitě máte pravdu, na vodítku budem dávat pozor a raději uhýbat a dál budem chodit společně na psí hřiště, kde jsou psi hodní a má tam kamarády
blackberry
napsal(a):
Victoria to již vystihla, jen bych doplnila, abyste navíc koukala, jak se chová Váš pes před tím, než ten druhý vystartuje. Dominantní psy může vyprovokovat jeho „vyprsené“ držení těla, upřený pohled nebo hrabání všema čtyřma.
Tyto případné projevy u něj zkuste potlačit odvedením pozornosti, povelem, hračkou, pamlskem.
Dobrý den, děkuji moc za reakci. Už jsem se ho snažila pozorovat, ale jen kouká a mrská ocasem, ničeho jiného jsem si nevšimla, ale asi to dělá nějak blbě nebo nevím :) Pokud by se začal prsit nebo něco, tak ho určitě urvu na pamlsek :) děkuji za radu :).
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Taky se přidávám k názoru, že submisivní pes (samec) přitahuje útoky dominantnějších psů (samců i fen). Mám s ultravořechem stejný "problém". Ten šašek si lehne na záda a začne kopat nohama... to je snad nejhorší spouštěč. Pak je taky otázkou, jestli má zadavatelka psa kastrovaného... na kastráty taky často dominantní psi reagují šikanou.
DObrý den, děkuji za reakci. To máte asi pravdu, prostě asi na ně působí jako tunta a jdou po něm. Kastrovaný není, tak je asi prostě jen submisivní a ostatní to poznají :) děkuji za radu.
napsal(a):
Dobrý den, děkuji :) kastrovaný není. A to že je ve špatném těle máte pravdu :) malí psi se ho bojí a páničci taky, přitom je to zlato :).
napsal(a):
přesně kastrace mě taky napadla a přesně to (kulky) jsem hledala na fotce - a jsou tam...
zdravotně je OK?
Ano zdravotně je zcela v pořádku, chodíme na pravidelné kontroly a popravdě - běhám k veterinari s kazdym problémem :D jen měl chvíli problém s tlapama a bral léky, ale teď už je ok :).
napsal(a):
Dobrý den děkuji za reakci :) Asi máte pravdu. Takhle přitrouble a ušláple se tváří pořád, tak to asi bohužel vede ostatní k tomu, aby na něj útočili.

Luciasurmay96
napsal(a):
Ano zdravotně je zcela v pořádku, chodíme na pravidelné kontroly a popravdě - běhám k veterinari s kazdym problémem :D jen měl chvíli problém s tlapama a bral léky, ale teď už je ok :).
vizuální kontrolou prd zjistíš...
jen jsem chtěla říci, že a pokud se k němu chová okolí abnormálně, tak jednou z příčin může být i nějaké onemocnění, které ostatní psi cítí - je "jiný" - a proto ho napadají
"Ten šašek si lehne na záda a začne kopat nohama... to je snad nejhorší spouštěč"
tak zrovna tohle by na mého agresora působilo naopak pozitivně. A kdyby byl tvůj pes fena, tak máme novou kamarádku
Ještě pozor na to venčení s hodnými psy. To se taky nedá někdy odhadnout. Někdy pozoruji, že psi, kteří se k "rovnocenným" psím parťákům chovají vzorně mají tendenci šikanovat ty submisivnější a opatrnější. Chce to hlídat. Osobně mám zkušenost s šikanováním/napadáním psa v ustálenější smečce... když mého ultravořecha chytlo hormonální vymatnění (zkoprněle stál, cvakal zubama a pěnil)... tak ho často napadly i feny, se kterými se do té doby hrál (v té chvíli) a běžně s nimi chodí na společné procházky.
Stejně tak případ, kdy se setkali dva submisivní psi (samci) - jeden z nich můj. Oba sebou hned plácli na záda, chvíli na sebe koukali a pak ten druhý na mého zaútočil. Prostě to chce hlídat a nemusí být "vadný" vždy jenom pes, který se hned na první pohled chová dominantně a nevrle.
napsal(a):
jen jsem chtěla říci, že a pokud se k němu chová okolí abnormálně, tak jednou z příčin může být i nějaké onemocnění, které ostatní psi cítí - je "jiný" - a proto ho napadají
"Ten šašek si lehne na záda a začne kopat nohama... to je snad nejhorší spouštěč"
tak zrovna tohle by na mého agresora působilo naopak pozitivně. A kdyby byl tvůj pes fena, tak máme novou kamarádku
Kvůli tomuhle problému jsem byla i u veterináře a neprošel jen vizuálníma kontrolama, ale všema různýma kontrolama a vyšetřením snad všeho, jestli právě mu něco není a proto ho ostatní napadají, ale podle všech vyšetření je v pořádku, tak právě vůbec už nevím čím by to mohlo být :).
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Ještě pozor na to venčení s hodnými psy. To se taky nedá někdy odhadnout. Někdy pozoruji, že psi, kteří se k "rovnocenným" psím parťákům chovají vzorně mají tendenci šikanovat ty submisivnější a opatrnější. Chce to hlídat. Osobně mám zkušenost s šikanováním/napadáním psa v ustálenější smečce... když mého ultravořecha chytlo hormonální vymatnění (zkoprněle stál, cvakal zubama a pěnil)... tak ho často napadly i feny, se kterými se do té doby hrál (v té chvíli) a běžně s nimi chodí na společné procházky.
Stejně tak případ, kdy se setkali dva submisivní psi (samci) - jeden z nich můj. Oba sebou hned plácli na záda, chvíli na sebe koukali a pak ten druhý na mého zaútočil. Prostě to chce hlídat a nemusí být "vadný" vždy jenom pes, který se hned na první pohled chová dominantně a nevrle.
To máte určitě pravdu, plně souhlasím, snažím se vždy nějak odhadnout situaci a popřípadě se ji vyhnout. Chce to prostě dávat pozor, budu se snažit. Zatím ho, ale napadají jen psi, fena zatím žádná. Asi to teda bude jen mezi chlapama :).
napsal(a):
... no teď je po kastraci (i když s tou naměřenou hladinou v krvi se bude prý dlouho s testosteronem loučit). I když to je taky paradox... měl by předtím vonět jako alfasamec... ale reakce jeho a psů byli spíš opačné.
... no a to mi ještě řekněte, jaký na to máte názor... s tím kopáním nohama. Já už jsem "asi" pochopila, že je to zřejmě submisivní forma výzvy ke hře... protože, když to druhý pes akceptuje, tak ten můj pes vystřelí a přepne se do role radostně štvané zvěře. Ale jak jsem psala, ve většině případů to druhého psa spíš vytočí. Jestli kvůli tomu, že se můj pes nenechá v klidu očuchat a zkontrolovat?
Stejně tak teď... po kastraci... si zase při kontaktu s úplně neznámým psem sedá na zadek jako fena, která si nechce nechat očuchat zadek (stáhne ocas úplně pod sebe - jako by zaklapával obě dírky). U psa samce jsem takové chování moc neviděla - tohle je můj druhý kastrát... předchozí byl kastrován už v útulku.
Luciasurmay96
napsal(a):
To máte určitě pravdu, plně souhlasím, snažím se vždy nějak odhadnout situaci a popřípadě se ji vyhnout. Chce to prostě dávat pozor, budu se snažit. Zatím ho, ale napadají jen psi, fena zatím žádná. Asi to teda bude jen mezi chlapama :).
Já bych ho, jak vám tu i radili, nechala zkontrolovat důkladněji u veterináře... krev, moč a i ty kulky. Po těch peripetiích, co jsem měla se svým psem a myslela jsem si, že všechno je to jenom výchovný problém a pak se zjistilo, že část na tom nesly hormonální problémy... je možné, že váš pes může mít taky nějakou nerovnováhu, která se přenáší do pachu a vyvolává podrážděnější reakce u psů. Můžete mít třeba opačný problém a ač kulky má vizuálně v pořádku můžou být z nějakého důvodu nefunkční a psi na něj můžou reagovat jako na kastráta. Nebo to může být jakákoliv jiná nerovnováha.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já bych ho, jak vám tu i radili, nechala zkontrolovat důkladněji u veterináře... krev, moč a i ty kulky. Po těch peripetiích, co jsem měla se svým psem a myslela jsem si, že všechno je to jenom výchovný problém a pak se zjistilo, že část na tom nesly hormonální problémy... je možné, že váš pes může mít taky nějakou nerovnováhu, která se přenáší do pachu a vyvolává podrážděnější reakce u psů. Můžete mít třeba opačný problém a ač kulky má vizuálně v pořádku můžou být z nějakého důvodu nefunkční a psi na něj můžou reagovat jako na kastráta. Nebo to může být jakákoliv jiná nerovnováha.
Právě, že všema těmahle všema kontrolama prošel. Jak krev, tak moč a i ty kulky, všechno. A na nic mu nepřišli a to prošel i kontrolou všech hladin v těle atd atd. Možná zkusím třeba ještě jiného veterináře, ale tomu našemu věřím je to dobrý veterinář. To nás taky právě napadlo, jestli u něj není něco v nepořádku, tak jsme ho poslali na všechna tyhle vyšetření, ale vše se zdá být ok, tak už vůbec nevím co s tím :) Ale děkuji za radu, važím si toho:).

"s tím kopáním nohama. Já už jsem "asi" pochopila, že je to zřejmě submisivní forma výzvy ke hře... protože, když to druhý pes akceptuje, tak ten můj pes vystřelí a přepne se do role radostně štvané zvěře"
kopání nohama při válení se na zádech = radost, takhle se mi chová pastevec normálně (jako sám si sám). Ano, a když je s nějakou kamarádkou, tak se šťastně nechá štvát
Luciasurmay96
napsal(a):
Právě, že všema těmahle všema kontrolama prošel. Jak krev, tak moč a i ty kulky, všechno. A na nic mu nepřišli a to prošel i kontrolou všech hladin v těle atd atd. Možná zkusím třeba ještě jiného veterináře, ale tomu našemu věřím je to dobrý veterinář. To nás taky právě napadlo, jestli u něj není něco v nepořádku, tak jsme ho poslali na všechna tyhle vyšetření, ale vše se zdá být ok, tak už vůbec nevím co s tím :) Ale děkuji za radu, važím si toho:).
Ještě mě napadla jedna drobnost. Psi považují za provokaci, pokud by šli přímo proti sobě. Správně se obcházejí ze strany. Pokud tedy jdete se psem po chodníku a proti vám člověk se psem, pak se psi střetávají čelně a, může to v nich vyvolat agresi.
Enter
napsal(a):
Ještě mě napadla jedna drobnost. Psi považují za provokaci, pokud by šli přímo proti sobě. Správně se obcházejí ze strany. Pokud tedy jdete se psem po chodníku a proti vám člověk se psem, pak se psi střetávají čelně a, může to v nich vyvolat agresi.
No prave ze vzdy majitelé s jejich psy obchazime a Archieho vzdy vedu na druhé straně, nevim jak to napsat+proste tak aby nesli proti sobe. Ale je to určitě dobrá rada a budu na to myslet abych nezapomněla:) dekuji.
Luciasurmay96
napsal(a):
No prave ze vzdy majitelé s jejich psy obchazime a Archieho vzdy vedu na druhé straně, nevim jak to napsat+proste tak aby nesli proti sobe. Ale je to určitě dobrá rada a budu na to myslet abych nezapomněla:) dekuji.
A možná ještě zrcátko před psa, ať vidíte jak kouká. Ono se může zdát, že je v klidu... ale může klíďo píďo potutelně vrhat nebezpečné pohledy. Měla jsem takovou fenu provokatérku... neprala se - že by sama začínala... ale feny jí dávaly dost na budku při každé příležitosti... přišlo mi, že svým chováním a pohyby neprovokuje. No a jednou jsem si na veterině ve skleněné výplni všimla jak vrhá vražedné pohledy na jinou fenu... která po chvíli na ní vyjela. Jak jsem psala jsou to raraši!

Ono i vrtění ocasem může být různé. Měli jsme ( v rodině ) kerryčku. Potvora rvavá. Nejvíc kmitala ocasem těsně před útokem. Kolikrát já jsem na žádost "nepouštějte k nám tu fenu" slyšela, "vždyť vrtí ocáskem, to si chce jen hrát".
napsal(a):
Ono i vrtění ocasem může být různé. Měli jsme ( v rodině ) kerryčku. Potvora rvavá. Nejvíc kmitala ocasem těsně před útokem. Kolikrát já jsem na žádost "nepouštějte k nám tu fenu" slyšela, "vždyť vrtí ocáskem, to si chce jen hrát".
Přesně tak. Lidé mají zažité, že pes vrtící ocasem je přátelsky naladěn. Ale je třeba pozorovat celého psa. Vrtí uvolněně, má pootevřenou tlamu, pohyb ocasu je spíše krouživý? Pak má dobrou náladu. Ale ztuhlé tělo, nemrkající oči a pomalejší vrtění strnulým ocasem značí výhružku...A člověk, aby se v tom vyznal
Já to vidím tak, že bych psa ještě přikrmila, aby kapku zmohutněl a psychicky ho podpořila, aby měl větší sebevědomí.
Je správné, nehnat se do rvačky, nevyhledávat konflikty, ale pořád ustupovat, to je zřejmě taky k prdu, jak je vidno.
Je to pěkný pes, panička se nemá za co stydět. Tak proč pejska nepředvést? Když se bud furt krčit a ustupovat, zmákne ho za chvíli i čivava.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
A možná ještě zrcátko před psa, ať vidíte jak kouká. Ono se může zdát, že je v klidu... ale může klíďo píďo potutelně vrhat nebezpečné pohledy. Měla jsem takovou fenu provokatérku... neprala se - že by sama začínala... ale feny jí dávaly dost na budku při každé příležitosti... přišlo mi, že svým chováním a pohyby neprovokuje. No a jednou jsem si na veterině ve skleněné výplni všimla jak vrhá vražedné pohledy na jinou fenu... která po chvíli na ní vyjela. Jak jsem psala jsou to raraši!
Taky ho z toho podezřívám, asi mu dam zrcátko, jak říkáte a uvidim jestli prostě jen blbě něčumí
sisi58
napsal(a):
Já to vidím tak, že bych psa ještě přikrmila, aby kapku zmohutněl a psychicky ho podpořila, aby měl větší sebevědomí.
Je správné, nehnat se do rvačky, nevyhledávat konflikty, ale pořád ustupovat, to je zřejmě taky k prdu, jak je vidno.
Je to pěkný pes, panička se nemá za co stydět. Tak proč pejska nepředvést? Když se bud furt krčit a ustupovat, zmákne ho za chvíli i čivava.
Ano naprosto s vámi souhlasím! To mě právě nejvíc štve, pořád ustupovat, vyhybat se, skakat z chodníku na chodnik..hlavne nechci aby prestal mit rad psy a zacal i treba on sam byt agresivni- to bych opravdu nechtela a delat z nej chudinku, kterou zvladne i civava jak rikate- to taky nechci..ale na druhou stranu se bojím, aby se mu něco nestalo, kdyz je to takovej trubka..ale máte pravdu, asi ho trochu prikrmim a pokusim se mu dodat nějaké přiměřené sebevědomí :) myslela jsem ze zmohutní sám věkem, ale zatim nic, je to spis porad taková nohatá srna, sice celkem svalnatá (stravime min.6 hodin za den lítáním venku s ruznym pretahovanim, hraním si atd) ale porad vypada spíš jako např nějaký ohař nebo tak;)tak ho asi prikrmim a bude :) moc děkuji za zprávu a za radu :).
Luciasurmay96
napsal(a):
Ano naprosto s vámi souhlasím! To mě právě nejvíc štve, pořád ustupovat, vyhybat se, skakat z chodníku na chodnik..hlavne nechci aby prestal mit rad psy a zacal i treba on sam byt agresivni- to bych opravdu nechtela a delat z nej chudinku, kterou zvladne i civava jak rikate- to taky nechci..ale na druhou stranu se bojím, aby se mu něco nestalo, kdyz je to takovej trubka..ale máte pravdu, asi ho trochu prikrmim a pokusim se mu dodat nějaké přiměřené sebevědomí :) myslela jsem ze zmohutní sám věkem, ale zatim nic, je to spis porad taková nohatá srna, sice celkem svalnatá (stravime min.6 hodin za den lítáním venku s ruznym pretahovanim, hraním si atd) ale porad vypada spíš jako např nějaký ohař nebo tak;)tak ho asi prikrmim a bude :) moc děkuji za zprávu a za radu :).
Myslím, že sebevědomí potřebujete zvednout i Vy.
Neučte si pejska chodit jak vlevo, tak vpravo a podle situace ho přemísťujte tak, abyste byla mezi vašim psem a potenciálním útočníkem.
A cizím psům a jejich majitelům neustupujte. Váš pes není agresor, Vy se nemáte proč omlouvat. Majitele startujících psů vyzvěte, ať si své psy uklidní. Vy ani Váš pes jejich reakce řešit nemusíte. Je to jen jejich problém.
Hezky se narovnejte, uklidněte a jděte. A hlavně dýchejte.
S tím, že je hubený. Ono stres jde na tloušťku u lidí (jedí ze stresu), u zvířat to tak není. Může být, že je "rozhozený" a proto nepřibírá a nebo je to ten tzv. v y s í r a c í typ. Omluva za výraz.
Každý máme nějakého pejska, ten Váš je hodný. To je přednost, ne vada.Tak si svého hodného pejska užívejte a nesmutněte.
Před dvaceti lety jsme si vzali cca 6 měsíčního nekastrovaného psa z útulku a celý jeho život s ním zažívali stejný problém jako má zakladatelka - byl velmi často napadán ostatními psy - samci (co jsem vypozorovala tak většinou těmi co si o sobě hodně "mysleli"), a ten náš moula se vůbec nikdy nebránil. Ostatní sám nikdy nenapadal, před kontaktem s agresory se většinou nijak neprojevoval, nehrabal, nedíval se upřeně apod., prostě pouze je nějakým způsobem dráždil, ale nevím čím. Podle mě prostě jen vycítili, že si na něm můžou honit triko. Smutně vtipná situace byla, když toho naše 20kg troubu napadl asi 6kg jakojezevčík (přiletěl zpoza rohu a hned se do něj za velikého řevu pustil), a poté co se nám ho povedlo sundat a popošli jsme pár kroků tak se do nás pustil starší manželský pár, proč si toho našeho psa (na vodítku) nehlídáme, že chudák malý pejsek...prostě větší pes = agresor. Nakonec jsem ho naučila povel "za paty", a když se na nás řítil agresor, můj pes prostě počkal za mnou a já to vyřídila (na většinu stačilo zadupat, pár psů jsem prostě chytila do smyčky svého vodítka a čekala až si pro něj laskavě dojde páníček).
Takže si myslím, že na tom budete doživotně obdobně.