Výchova a výcvik štěněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2018 22:49
conie

XXX.XXX.206.202

Mám ve výhledu zadané štěně určitého plemena, se kterým bych se chtěla věnovat základnímu výcviku, výstavám a dále tomu, co nás prostě bude bavit. Kynologii se věnuji mnoho let. Teď zjišťuji, že je obrovský problém najít cvičák - skupinu - nebo něco podobného k socializaci štěněte. Všude se probírají problémy, plynoucí z neznalosti lidí, majitelů psů. Ale kde se jim nabízí pomoc? Já třeba nestojím o rady náctiletých "cvičitelek", ale potřebuji společnost psů - štěňat i dospěláků, kteří jsou pod určitou kontrolou, k socializaci mého štěněte. Chci si vést výchovu i výcvik podle svého, protože moje zkušenosti s cvičiteli jsou dost špatné. Ale - mojí výhodou je, že přesně vím, co chci. Hledám prostě jen skupinu psů s informovanými a zapálenými psovody. Ale co chudáci, co mají prvního psa? Kde se jim dostane kvalitní rady a pomoci?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2018 23:02

Asi proste museji ujit podobnou cestu samovzdelavani, pokusu a omylu jako Vy.
A nebo budou mit stesti a hned v prvni skupine se potkaji s nekym, kdo dobre a rad poradi (ale i tam je fajn "kdyz uz clovek alespon teoreticky vi, co chce... a necumi na vsechno jak tele na novy vrata").
To je zivot.

6.4.2018 20:23
karo2702

XXX.XXX.172.116

Nevím odkud jste, ale u nás ve městě vím nejméně o třech psích školkách, kde řeší socializaci. To je spíš pro ty, co mají prvního psa. Dávají tam i spoust rad.
Nebo pro zkušenější. Chodit ven, do oblastí kam chodí pejskaři, a ptát se lidí, jestli je můžete seznámit, pohrát si atd. A já mám taky spoustu známých s různými psy (velikost, stáří), takže takhle to jde taky.

6.4.2018 22:02

Musím říct, že nad něčím podobným často přemýšlím taky...zatím to ještě není aktuální, ale přeci jen psům už táhne devátej rok a je mi jasný, že se mnou nebudou věčně a jednou přijde nové štěně...taky budu potřebovat někde socializovat a naučit ho se mnou fungovat i když budou kolem nás další psi...ale jinak si to chci dělat po svým...
Dřív to bylo pro mě jednoduchý..."psí plácek", kam chodili pesani z okolí, takže jsem je znala a věděla zhruba jakou povahu mají, jací jsou jejich páníčci...navíc různorodá skupina...malí psi, velcí psi, mladší, starší, psi, feny, sem tam štěndo...ideál, ale dneska musí být skoro všude pes na vodítku a těmhle pláckům, alespoň v mém okolí defakto odzvonilo...
Takže asi budu uvažovat taky o psí školce...ale nevím, jestli to s mojí představou o výchově a "vyučování" (nechci to nazývat výcvikem, to není nic pro mě) štěněte bude kompatibilní...

7.4.2018 08:43

karo2702 napsal(a):
Nevím odkud jste, ale u nás ve městě vím nejméně o třech psích školkách, kde řeší socializaci. To je spíš pro ty, co mají prvního psa. Dávají tam i spoust rad.
Nebo pro zkušenější. Chodit ven, do oblastí kam chodí pejskaři, a ptát se lidí, jestli je můžete seznámit, pohrát si atd. A já mám taky spoustu známých s různými psy (velikost, stáří), takže takhle to jde taky.

Školky - většinou je fakt vedou mladé holky, které vás nutí dělat agility i s retrívrem. Já tam teda chodila především kvůli socializaci, to svůj účel splnilo. Ale najít tady u nás speciální výcvik jen pro retrívry, je nemožné, všude, snad v každé vesnici jsou cvičáky pro NO. Řešením jsou snad výcviky pořádané chovateli, kteří už přece jen za roky chovu mají nějaké ty zkušenosti, ale ne každý chovatel na to má čas.

7.4.2018 09:39
conie

XXX.XXX.206.202

karo2702 napsal(a):

U nás jsou taky, ale ani jedna se mi nezdá být ideální, vše vedou slečny max kolem 20 let a já o jejich rady vážně nestojím. Byla jsem aktivním členem cvičáku mnoho let, sama jsem vedla školičky, o které byl obrovský zájem. Před rokem jsem po důkladném zvážení ukončila členství - cvičák mi prostě již nic nemohl nabídnout - neexistovali žádné společné cvičící hodiny pro běžný výcvik, jen agility a obrany. Ani nebyl zájem o společné cvičení mezi členy. A abych dojížděla přes 20 km jedna cesta, tam si zacvičila poslušnost na prázdném cvičáku jen se svými psy a zase jela domů, to nepotřebuji. Cvičíme za domem na poli, při vycházkách apod. Jenže se jedná o dospělé, vychované, socializované psy. Teď snad bude štěně a to by potřebovalo společnost psů, hlavně tedy cizích, doma smečku mít bude.Bydlíme na vesnici, se psem tu ven skoro nikdo nechodí. A jezdit do blízkého města, kde je až "přepsíno" - nebyl by problém, ale nechci, aby mi nějaký nevychovaný a neposlušný pes (a že jich ve městě je bohužel dost) napadl štěně. No, nějak to určitě vyřeším, ale je mi líto začátečníků, kteří mají zájem a kolikrát to nedopadne dobře. Vím, jak často jsem ve školičce napravovala působení těch náctiletých "cvičitelek", na které se nezkušení majitelé obrátili.

7.4.2018 09:55

conie napsal(a):
U nás jsou taky, ale ani jedna se mi nezdá být ideální, vše vedou slečny max kolem 20 let a já o jejich rady vážně nestojím. Byla jsem aktivním členem cvičáku mnoho let, sama jsem vedla školičky, o které byl obrovský zájem. Před rokem jsem po důkladném zvážení ukončila členství - cvičák mi prostě již nic nemohl nabídnout - neexistovali žádné společné cvičící hodiny pro běžný výcvik, jen agility a obrany. Ani nebyl zájem o společné cvičení mezi členy. A abych dojížděla přes 20 km jedna cesta, tam si zacvičila poslušnost na prázdném cvičáku jen se svými psy a zase jela domů, to nepotřebuji. Cvičíme za domem na poli, při vycházkách apod. Jenže se jedná o dospělé, vychované, socializované psy. Teď snad bude štěně a to by potřebovalo společnost psů, hlavně tedy cizích, doma smečku mít bude.Bydlíme na vesnici, se psem tu ven skoro nikdo nechodí. A jezdit do blízkého města, kde je až "přepsíno" - nebyl by problém, ale nechci, aby mi nějaký nevychovaný a neposlušný pes (a že jich ve městě je bohužel dost) napadl štěně. No, nějak to určitě vyřeším, ale je mi líto začátečníků, kteří mají zájem a kolikrát to nedopadne dobře. Vím, jak často jsem ve školičce napravovala působení těch náctiletých "cvičitelek", na které se nezkušení majitelé obrátili.

U nás na vesnici taky ven se psem skoro nikdo nechodí, ale co mě dokonale vytáčí, tak že někteří psa vypustí samotnýho, aby se proběhl. Je pak fakt lahůdka jít na prochajdu s fenou před haráním a ten pes se za váma táhne třeba několik kilometrů. Promluvit s majitelem nemá cenu, chvíli ho zavírá a pak je to zase nanovo.

8.4.2018 19:40

conie napsal(a):

...zrovna ja bych tedy nekoho jako jste Vy, pred lety po porizeni "utulkace" potrebovala. Ale vlastne klidne i dnes.
Na skolku starej. Na cvicak "divnej" (zadna zkouska jako cil...?).

Proste socializacni skupina, ktere veli nekdo, kdo umi vysvetlit lidem, prip. psum, co a jak + nejaky zakladni program hodin = spokojenost. Zadna buzerace a vecne pochodavani v kruhu u nohy do zmagoreni.

Napr. u nas jsou k mani ruzne socializacni prochajdy (organizatorky vetsinou fajn), ale nikdy nevite kdo prijde (obcas fakt sila) + vse v parcich, takze do jiz umravnene a pracujici skupiny muze snadno dobehnout pes magor a cele to rozborit jak domecek z karet.

Co to zkusit ve dny, kdy je na cvicaku prazdno? Nezapujcili by?
Navstevovat socializacni skupinu v oplocenem arealu s lidskym vedenim je sen. Urcite nejen muj.
...a to kolem sebe mame dve party "pejskarku" jen tak mezi panelaky, ke kterym se pripojujem. Ale jsou to uz stari znami...

8.4.2018 21:25
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

Na tohle jsou ideální fríčka u Rudy Desenskýho. Oplocenej velkej areál. Různá směsice psů velikosti a povah. Agresoři na vodítku a pokud je potřeba i s košíkem. To mi moc vyhovovalo. Ruda mi do ničeho "nekecal". Takže jsem si klidně mohla dělat se psama. Fakt to bylo moc super. Bohužel, jak se musel přestěhovat, tak to mám k němu 140 km a to už je kapku z ruky. Ale jinak vřele doporučuju...

9.4.2018 04:44

Huskyjanina napsal(a):
Na tohle jsou ideální fríčka u Rudy Desenskýho. Oplocenej velkej areál. Různá směsice psů velikosti a povah. Agresoři na vodítku a pokud je potřeba i s košíkem. To mi moc vyhovovalo. Ruda mi do ničeho "nekecal". Takže jsem si klidně mohla dělat se psama. Fakt to bylo moc super. Bohužel, jak se musel přestěhovat, tak to mám k němu 140 km a to už je kapku z ruky. Ale jinak vřele doporučuju...

Já se tam tak trochu chystám, až pojedu k rodičům. S docela pohodou, devítiletou labradorkou, jen je trochu nevrlá na větší psy - důsledek napadení. Podle toho co jsem se zatím dočetla to vypadá jak to popisujete, tak doufám, že je to pravda. Ona žádnou nápravu nepotřebuje je "miliónová", jela bych tam jen ze zvědavosti.
Jinak právě s touhle fenkou jsem zažila tu první frustraci z nedostatku psů na normální socializaci. Prvního psa jsem měla jako dítě, potkat psa byla vítaná vzácnost, zavolali jsem na sebe z dálky či je to čuba nebo pes (čuba bylo pro mne tenkrát nové slovo), když se neshodli, odvolali jsme je a šlo se dál. S touhle fenkou nebylo těžké potkat psa, ale každý z dálky psa odtáhl na vodítku z dosahu. Jedna paní se mi přiznala že by opravdu ráda svého pustila si pohrát, ale už by ho prý nedokázala odchytit. smajlík

9.4.2018 06:07
scylla

XXX.XXX.150.32

Dejte si pozor na svá štěňata na této akci, psům jeho nohsledů je dovoleno všechno a došlo tam k několika vážným úrazům malých štěňat, které pořadatel ani nezaznamenal.

9.4.2018 08:00
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

scylla napsal(a):
Dejte si pozor na svá štěňata na této akci, psům jeho nohsledů je dovoleno všechno a došlo tam k několika vážným úrazům malých štěňat, které pořadatel ani nezaznamenal.

Nikdy jsem nezažila, že by se na fríčku něco stalo, obzvlášť štěněti. Ty jsou tam hájený. A sama jsem byla svědkem, že Ruda a lidi co tam jezděj za Desenským pravidelně, tak když viděj, že nějakej pes štěně otravuje a páníčka to nezajímá, tak zasáhnou. Vy jste mi kdysi psala o jednom štěněti a najednou je z toho několik štěňat? A ještě vážných úrazů? Jak je možný, že jste k takový nezodpovědný osobě mohla chodit pro rady skoro 10 let. No jestli se tim"nezodpovědným" nestal, až když jste se nepohodli kvůli pozemku...to pak je potřeba na něm nenechat niť suchou.

9.4.2018 08:07
scylla

XXX.XXX.150.32

Huskyjanina napsal(a):
Nikdy jsem nezažila, že by se na fríčku něco stalo, obzvlášť štěněti. Ty jsou tam hájený. A sama jsem byla svědkem, že Ruda a lidi co tam jezděj za Desenským pravidelně, tak když viděj, že nějakej pes štěně otravuje a páníčka to nezajímá, tak zasáhnou. Vy jste mi kdysi psala o jednom štěněti a najednou je z toho několik štěňat? A ještě vážných úrazů? Jak je možný, že jste k takový nezodpovědný osobě mohla chodit pro rady skoro 10 let. No jestli se tim"nezodpovědným" nestal, až když jste se nepohodli kvůli pozemku...to pak je potřeba na něm nenechat niť suchou.

Slečna Eliška má bázlivou, rozhozenou, kastrovanou fenu jménem Žvejka. Ta si zaleze pod lavičku, na které sedí její panička a vytipuje si nejmenšího psa nebo štěně, chvíli ho sleduje a po psovi vypálí, srazí na zem, sroluje pod sebe a uteče. Takto přišlo štěně stafíka k problémům s kolenem, které bylo nutné řešit operací a za několik týdnů štěně papilona, které mělo vykloubenou kyčel. Byla jsem u toho osobně. A není pravda, že se tam nikdy nic nestalo, viz například hovík zvaný piškotek... a tak dále.
Problém je, že Eliška ani pořadatel to nijak neřešili, asi si toho vůbec nevšimli nebo všimnout nechtěli.

9.4.2018 08:13
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já se tam tak trochu chystám, až pojedu k rodičům. S docela pohodou, devítiletou labradorkou, jen je trochu nevrlá na větší psy - důsledek napadení. Podle toho co jsem se zatím dočetla to vypadá jak to popisujete, tak doufám, že je to pravda. Ona žádnou nápravu nepotřebuje je "miliónová", jela bych tam jen ze zvědavosti.
Jinak právě s touhle fenkou jsem zažila tu první frustraci z nedostatku psů na normální socializaci. Prvního psa jsem měla jako dítě, potkat psa byla vítaná vzácnost, zavolali jsem na sebe z dálky či je to čuba nebo pes (čuba bylo pro mne tenkrát nové slovo), když se neshodli, odvolali jsme je a šlo se dál. S touhle fenkou nebylo těžké potkat psa, ale každý z dálky psa odtáhl na vodítku z dosahu. Jedna paní se mi přiznala že by opravdu ráda svého pustila si pohrát, ale už by ho prý nedokázala odchytit. smajlík

Já tam taky jezdila ne, že bych potřebovala pomoc, ale že se tam psi mohli vylítat a trénovat ovladatelnost. Hlavně agresoři byli pod kontrolou, takže se dalo u mých psů učit odchody a nejít do rvačky, když po nich nějakej pes vyjede. Jak říkám, mě to tam plně vyhovovalo. Ono není nad osobní zkušenost...

9.4.2018 08:18
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

scylla napsal(a):
Slečna Eliška má bázlivou, rozhozenou, kastrovanou fenu jménem Žvejka. Ta si zaleze pod lavičku, na které sedí její panička a vytipuje si nejmenšího psa nebo štěně, chvíli ho sleduje a po psovi vypálí, srazí na zem, sroluje pod sebe a uteče. Takto přišlo štěně stafíka k problémům s kolenem, které bylo nutné řešit operací a za několik týdnů štěně papilona, které mělo vykloubenou kyčel. Byla jsem u toho osobně. A není pravda, že se tam nikdy nic nestalo, viz například hovík zvaný piškotek... a tak dále.
Problém je, že Eliška ani pořadatel to nijak neřešili, asi si toho vůbec nevšimli nebo všimnout nechtěli.

No vidíte a za mě se tam nikdy nic nestalo. Teď k němu jezdí Kerriton, tak může dát zkušenosti, jak to tam teď vypadá...

9.4.2018 08:26
scylla

XXX.XXX.150.32

Huskyjanina napsal(a):
No vidíte a za mě se tam nikdy nic nestalo. Teď k němu jezdí Kerriton, tak může dát zkušenosti, jak to tam teď vypadá...

Vy jste byla zajisté na každém fríčku celý den, že... Dokud se mi jeho práce líbila, doporučovala jsem fríčka a tak dále, po určitých zkušenostech - slyšela jsem na vlastní uši radu, jak se štěně, které zavrčí na majitele, musí proletět vzduchem - jednalo se o tříměsíčního RR - a po tom, co se válel po psovi a ten řval bolestí - už nikoho nedoporučím. Neměla bych čisté svědomí. K ověření obě situace u slovenské novinářky, která byla na akci se mnou, jméno zašlu když tak SZ. Jsem proti podobnému zacházení se psy, takže doporučuji raději lidi, kteří se ke psům chovají slušně.

9.4.2018 08:47
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

scylla napsal(a):
Vy jste byla zajisté na každém fríčku celý den, že... Dokud se mi jeho práce líbila, doporučovala jsem fríčka a tak dále, po určitých zkušenostech - slyšela jsem na vlastní uši radu, jak se štěně, které zavrčí na majitele, musí proletět vzduchem - jednalo se o tříměsíčního RR - a po tom, co se válel po psovi a ten řval bolestí - už nikoho nedoporučím. Neměla bych čisté svědomí. K ověření obě situace u slovenské novinářky, která byla na akci se mnou, jméno zašlu když tak SZ. Jsem proti podobnému zacházení se psy, takže doporučuji raději lidi, kteří se ke psům chovají slušně.

No já mluvila o fríčkách, ne co se děje mimo ně. A na fríčku jsem byla celý den. Je zajímavé, jak si odporujete. Když jsme si psaly kdysi po SZ a já psala o tom, že nepochybuju, že Ruda umí tvrdě sáhnou do psa...tak jste mi na to napsala..."Tvrdě nikdy do psů nešel, co si ho pamatuji. Uměl se psy." Takže si trochu...no trochu víc... odporujete Ale nemíním tady řešit Desenskýho a plevelit téma. Dala jsem sem tip na socializačku, která mě přišla hodně fajn...

9.4.2018 17:36
Forester

XXX.XXX.42.201

Já myslím, že ty volné soboty u Rudy na Vlčárech jsou fajn věc. Mám to tam 3kilometry přes les občas se tam mrknu. Zatím jsem tam nic ošklivého neviděl, ale samozřejmě tam člověk není pokaždé. Pro toho kdo to má daleko, je to složitější...

10.4.2018 06:57
betykety

XXX.XXX.33.3

Mohu doporučit cvičák v Hranicích na Moravě tam se dělají socializační hodiny se psy s různým věkem.Jsou tam i dobří výcvikáři kteří naučí.(můžete se tam i na něco zeptat jestli i máte s něčím problém)Cena soc.hodiny je 50Kč.

tady je odkaz - http://www.zkohranice.cz

Poslala jsem vám to i jako zprávu

10.4.2018 07:22
scylla

XXX.XXX.150.32

betykety napsal(a):
Mohu doporučit cvičák v Hranicích na Moravě tam se dělají socializační hodiny se psy s různým věkem.Jsou tam i dobří výcvikáři kteří naučí.(můžete se tam i na něco zeptat jestli i máte s něčím problém)Cena soc.hodiny je 50Kč.

tady je odkaz - http://www.zkohranice.cz

Poslala jsem vám to i jako zprávu

Tam radí to škubání se psem na stopovačce před vyslovením povelu?

10.4.2018 15:28
betykety

XXX.XXX.33.3

scylla napsal(a):
Tam radí to škubání se psem na stopovačce před vyslovením povelu?

Ale já radím Škubnutím psa nezabiješ.(to nikdy žádnému psovi neublížilo, spíše ponaučilo).

10.4.2018 18:54

betykety napsal(a):
Ale já radím Škubnutím psa nezabiješ.(to nikdy žádnému psovi neublížilo, spíše ponaučilo).

Nevím, zda se to na jmenovaném cvičáku děje či nikoliv...takže to ponechám stranou...

jak psa ponaučí škubnutí před povelem?

10.4.2018 20:17
Tedysek

XXX.XXX.49.14

betykety napsal(a):

Škubnutím psa nezabiješ. Stačí když ho zmrzačíš.

11.4.2018 12:56

betykety napsal(a):

Není pravda. Záleží na plemeni, na síle škubnutí, na postavení ( pozici - tom v jaké je pes poloze ) psa, rozvaze - vzteku psovoda.
Škubla jsem si jednou psem ( mladý pes střední velikosti, celkem vysportovaný, já žádný rambo stokilový ), blbá náhoda, ale pes upadl, narazil si nohu - nebo hnul loktem, ramenem ? - vstal, kulhal a šel skoro po třech. Nebylo to až tak vážné, naražené, rozchodil to. Navíc : Proti nám šlo dítě s rodiči : Maminko, ta paní s tím pejskem praštila a on teď nemůže chodit. Pamatuju si to dodnes i když pes už se mnou 10 let není.
Také chodí v našem městě franc.buldoček s vozíčkem na zádi. Přiběhl si čuchnout k fence. majitel feny ho odstrčil tak nehorázně, že pejsek ochrnul na záď. Někdy stačí opravdu "málo".

12.4.2018 17:52
Denisa5

XXX.XXX.57.42

Zdravím,

můžete zkusit mrknout na seznam cvičáků na https://vernypes.cz/psi-cvicaky/. Na Vaše dotazy ohledně výchovy psů Vám rádi odpoví a poradí.

Pěkný nadcházející víkend přeji.

12.4.2018 19:27
conie

XXX.XXX.206.202

Denisa5 napsal(a):
Zdravím,

můžete zkusit mrknout na seznam cvičáků na https://vernypes.cz/psi-cvicaky/. Na Vaše dotazy ohledně výchovy psů Vám rádi odpoví a poradí.

Pěkný nadcházející víkend přeji.

Děkuji za snahu, ale konkrétně nehledám cvičák a zatím určitě nepotřebuji radu. Spíše jsem si povzdechla nad tím, jak se cvičáky a vše kolem nich změnily. Dřív jsme chodili na cvičák hlavně kvůli společnému cvičení, kde se setkávali psi i psovodi a cvičívalo se pod vedením zkušených lidí. V rámci toho probíhala socializace štěňat, zkušenější nenásilně poradili začátečníkům, měli jsme "nakoukáno", jak kdo s svým psem pracuje a vybrat si, co je mi nejbližší. Obrázek, jak to chodí dnes, jsem již popsala výše a pokud mám zprávy, je to na většině cvičáků hodně podobné. Společné cvičení neexistuje, jedině různé školičky s velmi různou úrovní. I tak to jsou akce vhodné hlavně pro začátečníky. Já např. si do výchovy ani výcviku svých psů nenechám od nikoho mluvit, natož do toho zasahovat, jak mají někde ve zvyku. Byla by proto hloupost jít do školičky, kde bych mohla narušovat výcvik ostatním, protože bych třeba nechtěla něco cvičit a takovým způsobem, jak by to bylo podáno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík