Dobrý den, máme voříška Matýska. Je mu 14let. Vždycky byl hodně hubený. Je to pes,který když se nají tak už si nevezme ani kousek masa navíc natož pak granule. Na jaře začal mít problemy se srdcem. Vygradovalo to tím, že mu vytáhli z plic přes litr vody. Dostal léky na odvodnění a od té doby jde jeho váha strmě dolů. Byli nám doporučeny seniorské granule jenže po těch se nic nezlepšovalo spíš naopak a tak už jsem ze zoufalství začla vařit s tím, že když ho to zabije tak aspoň s plným žaludkem něčeho na čem si pochutnal. Nezabilo ho to,ale ani nijak významně nepomohlo. Počůrává se a kadí pod sebe a to i přesto že treba dvacet minut předtím byl venku,inu je to starý pes beru to. Ale teď posledních 14dní už nedojde ani na krátkou procházku. Sneseme ho na dvůr on se vyčůrá a hned chce zase domů,jen spí a vypadá šíleně a já si říkám jestli už to od nás neni jen srabství a alibismus nechávat ho takto přežívat. Je jasné že už to není na dlouho, ale vůbec si nevím rady s tím zda ho takto nechat starat se o něj a čekat až to přijde, nebo jestli by jsme měli přistoupit na utracení. Sem z toho na hlavu, řešíme to neustále,jenže ten kdo by k tomu měl mít možnost říct nejvíc nemůže mluvit :( přikládám foto. Prosím o každý názor. Popřípadě pokud má někdo podobnou zkušenost a to třeba nakonec se zlepšením- rady velmi ocením...předem děkuji za všechny reakce.
polárka.15
napsal(a):
Byť to neskutečně bolí, ale jakmile je zvíře na tom tak, že začne odmítat potravu, nebo jí přijímá neskutečně málo, nedokáže vstát, jít, nemá cenu mu prodlužovat dál život. Stejně ten pes jen čeká, kdy to přijde.
Jenže on žere. Problém je že jeho tělo už bohužel nic moc nevstřebá... ale on by jedl pořád. Tak mu dávám po malých porcích 4x denně, jenže on už nepřibírá a má průjem, což měl tedy i s granulemi :( ale prostě vůli žít má... není úplně apatický... kdyby nežral tak to odpískáme, ale takhle si pořád říkám, že má šanci...ale asi je to tak. Lepší už to stejně nebude a on z toho života nemá nic... večer ležení s páníčkem na gauči, toť vše :(
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neprotahujte mu to utrpení, ze života už nic nemá, bohužel zlepšit se to už nemůže.

mispuletta, měla jsem kachektického kardiaka, přestal zcela jíst (byl na granulích), dva roky jsem ho krmila čímkoliv a kdykoliv chtěl (třeba pečeným lineckým těstem, trubičky z lístkového se šlehačkou, měl období kdy jedl jenom vařené vepřové jazyky, období pečených kuřat (kůže, chrupky, cokoliv - maso nee), období párků, jazyka v aspiku, nebo taky jenom suchého chleba......i jsem ho krmila do pusy rozmixovanou kašičkou z vařeného masa a dalších.....
opakovaně mu odsávali tekutinu z hrudníku, poprvé skoro 2 litry...
Ale ten pes měl zájem o život, do posledního dne, měl zachován režim, měl zájem o své lásečky - kamínky, klacky, šišky, balónek, aktivně se hlásil o procházky....změna byla - občas spával i přitulený ke mně, pod peřinou
Mispuletta, ona ta vychrtlost je jedna věc, druhá je správně nastavená léčba - má krom léku na odvodnění ještě nějaké?
Můj pes žil od stanovení správné diagnózy (ne počátku onemocnění) skoro dva roky (a myslím, že jít včas na odsátí tak ty dva roky dal.... ), léčba mu výrazně pomohla
jo, a průjem jsme zdárně menežovali podáváním enterozoo gelu a probiotiky
Mispuletta
napsal(a):
Večer jedeme na veterinu tak uvidíme co vet. Ale asi je to jasné. No nic. Dekuji za reakce.
Zadavatelko, jak to dopadlo? Já osobně bych pesana nechala uspat. prožil si s Vámi určitě krásný život a teď je Vaší VÝSADOU umožnit mu důstojně a klidně odejít.
Dodnes jsem se nesmířila s umělým prodlužováním života mého kocoura. Strašně těžko se mi to píše. Sice to bylo prodloužení jen asi o dva týdny, ale i ty dva týdny byly hrozné. Pak skončil uspáním veterinářkou, která přijela k nám domů, ale dnes vím, že to mělo být o ty dva týdny dřív.
Tohle je vždycky strašné rozhodování. Každý, kdo má zvířátka ho má za sebou, či ho čeká. Bohužel to bez toho nejde. Kočka, která má možnost chodit venku sama většinou ví, kdy nastal čas. U ostatních to musíme vědět my. Mám za sebou též týden kapaček, o který jsem mohla svého Bohouška ušetřit

inusanka
napsal(a):
Tohle je vždycky strašné rozhodování. Každý, kdo má zvířátka ho má za sebou, či ho čeká. Bohužel to bez toho nejde. Kočka, která má možnost chodit venku sama většinou ví, kdy nastal čas. U ostatních to musíme vědět my. Mám za sebou též týden kapaček, o který jsem mohla svého Bohouška ušetřit
Pes navíc vnímá i to, co lidé vnímat neumí. Před babičkou možná její vážný stav utajíte, před psem ne. I když se snažíte nedávat nic najevo, pes vaše obavy a stres cítí.....nerozumí tomu a není mu z toho dobře. Stokrát si můžete nad jeho stavem brečet do kouta, on to stejně cítí a je zmatený a stresovaný.
Asi blábol, co ? Ale líp to popsat neumím.

napsal(a):
Pes navíc vnímá i to, co lidé vnímat neumí. Před babičkou možná její vážný stav utajíte, před psem ne. I když se snažíte nedávat nic najevo, pes vaše obavy a stres cítí.....nerozumí tomu a není mu z toho dobře. Stokrát si můžete nad jeho stavem brečet do kouta, on to stejně cítí a je zmatený a stresovaný.
Asi blábol, co ? Ale líp to popsat neumím.
Máte naprostou pravdu. Mám teď vážně nemocného pejska a jeho změna nálad je neskutečná. Ikdyž se před ním přemáhám aby se netrápil, nejde to utajit tak aby to nepoznal. Stačí kontrola - vyšetření na veterině a mám pocit že on rozumí slovům veterinářky. Jakmile slyší špatné zprávy neskutečným způsobem během pár sekund - minut zesmutní. Cítí to ze mě během vteřiny. A můžu se na něj usmívat a říkat že to bude dobré kolikrát chci...

A můžu se na něj usmívat a říkat že to bude dobré kolikrát chci...
a tohle spadá pod běžné normální chování....?
jestli to není prostě a jednoduše o tom, že pes prostě reaguje na něco JINAK ?
Omlouvám,se že píšu až teď. Minulý týden v pondělí jsme byli u vet. Po převážení jsme zjistili,že opravdu ještě vice pohubl. Z původní váhy 10kg bylo 5,5... po sonu navíc bylo jasné, že i přes podávání léků na odvodneni se voda tvoří všude, jak v osrdecniku tak kolem vsech orgánů.Vet. řekl že o odečtení váhy vody je to 4,5kg jen kosti a kůže. Bylo nám doporučeno uspání s tím, že měl i nižší tělesnou teplotu a srdíčko pracovalo už z posledních sil, možná jen díky lékům. Doporučení jsme vzali v úvahu a Matýska nechali uspat :( Byl to jeden z nejhorších okamžiků, ale aspoň víme že se netrápí, nic ho nebolí... Všem moc děkuji za účast. Úplně chápu proč mnozí po smrti svých miláčků říkají, že už nechtějí jiného. Máme ještě jednoho, byl s Matyskem od štěněte a teď je hrozně smutny, nebyl zvykli byt sam,takže když ho necháme doma hrozně vyvádí. Snad si zvykne :( Myslim,že mu došlo, že Máťa už nepřijde teprve o víkendu. :(
Mispuletta
napsal(a):
Omlouvám,se že píšu až teď. Minulý týden v pondělí jsme byli u vet. Po převážení jsme zjistili,že opravdu ještě vice pohubl. Z původní váhy 10kg bylo 5,5... po sonu navíc bylo jasné, že i přes podávání léků na odvodneni se voda tvoří všude, jak v osrdecniku tak kolem vsech orgánů.Vet. řekl že o odečtení váhy vody je to 4,5kg jen kosti a kůže. Bylo nám doporučeno uspání s tím, že měl i nižší tělesnou teplotu a srdíčko pracovalo už z posledních sil, možná jen díky lékům. Doporučení jsme vzali v úvahu a Matýska nechali uspat :( Byl to jeden z nejhorších okamžiků, ale aspoň víme že se netrápí, nic ho nebolí... Všem moc děkuji za účast. Úplně chápu proč mnozí po smrti svých miláčků říkají, že už nechtějí jiného. Máme ještě jednoho, byl s Matyskem od štěněte a teď je hrozně smutny, nebyl zvykli byt sam,takže když ho necháme doma hrozně vyvádí. Snad si zvykne :( Myslim,že mu došlo, že Máťa už nepřijde teprve o víkendu. :(
přeji hodně sil. nám odešel pes v srpnu a pořád to bolí. stále nevíme zda si pořídíme jiného............................je to vždy smutné když odejde člen rodiny
Mispuletta
napsal(a):
Achjo, úplně se ve vaší situaci vidím a strašně soucítím. Před rokem a půl jsem řešili tu samou situaci. Ale uspání byla zkrátka lepší volba, než aby se trápil, to mi rvalo srdce ještě víc. Teď máme novýho poděsa, tak mám aspoň tu lásku do čeho investovat, ale po tom druhém ještě asi dlouho truchlit nepřestanu. Držte se!