Sibiřský husky - problémy, potřebujeme radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2019 09:23
SabinaM

XXX.XXX.218.41

Zdravím, měla bych dotaz ohledně našeho pejska, máme 4 měsíčního huskyho, bydlíme v bytě, jelikož je to štěně, chodíme s ním ven po dvou hodinách, i hned po jídle, aby se nám nevydělal doma (kdyby k tomu náhodou mělo dojít, kupujeme plíny na zem - někdy na ní chodí, někdy ne.) I přesto, každé ráno když se vzbudíme máme celou kuchyň a chodbu počůranou a od výkalů. Někdy nemá problém ani s tím že přijde z venku a hned se třeba 4x za sebou počůrá doma na zem..zajímalo by mě jestli ho to přejde po půl roce, a nebo to bude dále přetrvávat.. další problém u nás je spodní prádlo..když jsme jednou odešli na půl hodiny pryč, strhnul si oblečení ze sušáku a tím ho shodil celý, samozřejmě si všechny ponožky a kalhotky odnesl a snědl.. za par dni je postupně zvracel a pořád to přetrvává.. veterinář nám jen řekl ze je to úchylka, chce cítit náš pach, a máme si na to dávat pozor, nebo to muže skončit i hůř, celkově se náš pes chová jako kvítko, neposlouchá, i když má 3 hodinovou procházku, občas lehne a spí, ale většinou to je naopak.., vyvlíkl se mi i z vodítka a snažil se vbehnout pod auto..kouše nás do rukou, neumí být chvíli v klidu. Skončí to někdy, bude rozumný?? Nebo jsme si vybrali špatne plemeno? ( zajímá me to i z toho důvodu ze chceme mít miminko ale k takhle divokemu psovi bych ho nepustila)
Děkuji za info.. cením si každé reakce

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.2.2019 09:27

Ne, samo nic nepřejde.

Husky je akční plemeno, nestačí s ním vyjít na vodítku před dům.

Pokud máte ráno pokaděno a načůráno, tak to znamená, že spíte moc dlouho a že je potřeba venčit později, dřív a třeba i v mezičase. Jestli kadí mnohokrát denně, možná mu nesedí krmení.

No a prádlo na sušáku, to je přece jasné. Taková visící zábava. Dá se to rozebírat a požírat, tomu žádné znuděné štěně neodolá.

Mladý husky a mimino, no, už vidím, jak to budete stíhat.

27.2.2019 09:33
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.158.2

Je to mimino. A ještě ke všemu huskouní mimino.
Ad to venčení. Vyhoďte podložku a nebuďte líní v noci vstát a prcka vyvenčit. Po každém jídle, hraní, spaní... Aj v noci.

Žádná úchylka, prostě štěně, které má to oblečení jako hroznou prču. Nejeden pes naučil své majitele hezky uklízet. Prostě, když Vám visí prádlo, tak prcka hlídejte. Zabavte... Nebo dejte prádlo tam, kde na něj nebude moci.

Neposlouchá? Merline! Jsou mu 4 měsíce, co po něm chcete? On nebude poslouchat sám od sebe. Musíte ho to naučit... V klidu, trpělivě. Je to mimino. Navíc celkem "náročného" plemene. Ale to jste si jistě zjistili, než jste si ho pořídili, že.

Ohledně té 3 hodinové procházky. Štěně (a psa celkově) je potřeba zabavit hlavně psychicky, nejen fyzicky. Takhle pokračujte a uděláte mu takovou fyzičku, že nebudete vědět, čí jste. A taky je třeba naučit psa odpočívat. Ne jen do zblbnutí honit venku za balonkem. To k ničemu nevede...

27.2.2019 09:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

SabinaM napsal(a):
Zdravím, měla bych dotaz ohledně našeho pejska, máme 4 měsíčního huskyho, bydlíme v bytě, jelikož je to štěně, chodíme s ním ven po dvou hodinách, i hned po jídle, aby se nám nevydělal doma (kdyby k tomu náhodou mělo dojít, kupujeme plíny na zem - někdy na ní chodí, někdy ne.) I přesto, každé ráno když se vzbudíme máme celou kuchyň a chodbu počůranou a od výkalů. Někdy nemá problém ani s tím že přijde z venku a hned se třeba 4x za sebou počůrá doma na zem..zajímalo by mě jestli ho to přejde po půl roce, a nebo to bude dále přetrvávat.. další problém u nás je spodní prádlo..když jsme jednou odešli na půl hodiny pryč, strhnul si oblečení ze sušáku a tím ho shodil celý, samozřejmě si všechny ponožky a kalhotky odnesl a snědl.. za par dni je postupně zvracel a pořád to přetrvává.. veterinář nám jen řekl ze je to úchylka, chce cítit náš pach, a máme si na to dávat pozor, nebo to muže skončit i hůř, celkově se náš pes chová jako kvítko, neposlouchá, i když má 3 hodinovou procházku, občas lehne a spí, ale většinou to je naopak.., vyvlíkl se mi i z vodítka a snažil se vbehnout pod auto..kouše nás do rukou, neumí být chvíli v klidu. Skončí to někdy, bude rozumný?? Nebo jsme si vybrali špatne plemeno? ( zajímá me to i z toho důvodu ze chceme mít miminko ale k takhle divokemu psovi bych ho nepustila)

Tak myslím, že jste si opravdu vybrali špatné plemeno. Husky je hodně temperamentní pes a potřebuje spoustu pohybu. Nestačí mu obyčejná procházka. A navíc si myslím ,že je to plemeno vyloženě nevhodné do bytu.

K tomu venčení - v první řadě bych úplně odstranila plínku - akorát mu děláte v hlavě zmatek, že někde doma se může a někde ne. Prostě doma se nečůrá, ani na plínku, obzvlášť u psa velikosti husky. Pokud 4 krát za sebou čůrá, tak bych zvážila, jestli nemůže být nemocný? Donesla bych vzorek moči na veterinu. Ale jinak je normální, že se ve 4 měsících ještě stane nehoda.

K tomu prádlu - podle mě to není žádná úchylka, ale štěně se prostě nudilo a hledalo si zábavu. Příště mu dejte pryč z dosahu vše, co by mohl zničit, sežrat. Nebo ho nechte zavřeného třeba v prázdné místnosti, chodbě nebo tak. Ale hlavně ho před odchodem unavte.

celkově se náš pes chová jako kvítko, neposlouchá, i když má 3 hodinovou procházku, občas lehne a spí, ale většinou to je naopak.., vyvlíkl se mi i z vodítka a snažil se vbehnout pod auto..kouše nás do rukou, neumí být chvíli v klidu

Tohle je ale normální štěněcí chování. Můžete popsat váš běžný den - co se štěnětem děláte? Vemte si to tak, že jste si přivezli tvora, mimino, které vůbec nerozumí vaší řeči a neví co po něm chcete - vy ho to musíte všechno v klidu a laskavě, ale zároveň důsledně naučit. Někteří psi se musí naučit i odpočívat a být v klidu.

Nebo jsme si vybrali špatne plemeno? ( zajímá me to i z toho důvodu ze chceme mít miminko ale k takhle divokemu psovi bych ho nepustila)

A můžu se zeptat, proč jste si vybrali právě huskyho? Pokud už teď máte obavy z toho, že psa nezvládnete, asi bych začala přemýšlet nad tím, jestli mu nenajít nový domov. Dokud je to ještě nezkažené štěně.

27.2.2019 09:50
marushka

XXX.XXX.41.2

SabinaM napsal(a):

Fakt to berte jako dobře míněnou radu... Prodejte štěně, dokud je malé a bude se Vám mu dobře shánět nový domov. Myslím, že husky pro vás není dobrá volba. Nejsou to psi příliš vhodní do bytu. Netvrdím, že nemůžou být v bytě spokojení, ale tomu třeba obětovat dost času a jejich línání je tedy taky peklo. Navíc je to takové nezávislé temperamentní plemeno.. Rozhodně se nesnaží udělat, co člověku na očích vidí. Je to lovec, svéhlavec.. Jsou to krásní psi, ale rozhodně ne pro každého. Skoro bych řekla, že jsou vhodní pouze pro zcela specifický typ lidí.

27.2.2019 09:54

SabinaM napsal(a):

..máte naprosto normální zdravé živé štěně pro Vás a Váš byt nevhodného plemene.......zvýšit četnost kratšího venčení - dlouhé procházky plné her a zábavy prokládat krátkými čůrpauzami na vykonání potřeby - po jídle, hraní, spaní štěněte.......Vy budete muset oželet nerušený spánek a jít třeba několikrát za noc -- poslední krmení bych dala tak na osmou večer a poslední čůrpauzu tak v jedenáct, půl dvanácté a vstala bych preventivně okolo páté anebo kdykoli se bude štěně významněji vrtět........prádlo ani nic jiného co nechcete aby štěně zničilo prostě nenechávejte v jeho dosahu - to je výzva ku hře pro jakékoli štěně, ani nevíte, jak štěně doma naučí každého včetně dětí velice rychle uklízet......no plenka - tu okamžitě zrušit - akorát štěně plete........a miminko odložte alespoň do té doby až pes bude větší a vychovanější a zvladatelnější nebo se zblázníte anebo psa velice rychle budete inzerovat v nabídce "daruji štěně"

27.2.2019 09:54

taky by mě zajímalo proč husky....

I přesto, každé ráno když se vzbudíme máme celou kuchyň a chodbu počůranou a od výkalů.
je třeba venčit i v noci

Někdy nemá problém ani s tím že přijde z venku a hned se třeba 4x za sebou počůrá doma na zem..zajímalo by mě jestli ho to přejde po půl roce, a nebo to bude dále přetrvávat..
můj pastevec jak vyšitý
i když se četnost samozřejmě věkem sníží, je nutné psa učit, že potřeba se dělá venku, venku a venku

další problém u nás je spodní prádlo..když jsme jednou odešli na půl hodiny pryč, strhnul si oblečení ze sušáku a tím ho shodil celý, samozřejmě si všechny ponožky a kalhotky odnesl a snědl.. za par dni je postupně zvracel a pořád to přetrvává..
nesmí mít k dispozici, nebo ho to bude stát život

veterinář nám jen řekl ze je to úchylka, chce cítit náš pach,
no, to by asi nešel po vypraném
nám to dělal štěně hovík, ale ten nic nežral, ale vzal si do huby - kalhotky, fusekli, kapesník ze špíny, či botu - a spokojeně usnul, s naším pachem....

Skončí to někdy, bude rozumný??
za 1. a učíte ho být rozumný?
za 2. máte huskyho, v bytě, seveřana, tažného psa, lovce.....no.....

spoléhat se na "to samo přejde" je cesta do pekel

27.2.2019 09:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

marushka napsal(a):
Fakt to berte jako dobře míněnou radu... Prodejte štěně, dokud je malé a bude se Vám mu dobře shánět nový domov. Myslím, že husky pro vás není dobrá volba. Nejsou to psi příliš vhodní do bytu. Netvrdím, že nemůžou být v bytě spokojení, ale tomu třeba obětovat dost času a jejich línání je tedy taky peklo. Navíc je to takové nezávislé temperamentní plemeno.. Rozhodně se nesnaží udělat, co člověku na očích vidí. Je to lovec, svéhlavec.. Jsou to krásní psi, ale rozhodně ne pro každého. Skoro bych řekla, že jsou vhodní pouze pro zcela specifický typ lidí.

Je fakt smutný, že tohle člověk řeší až když má štěně doma. Když si pořizuji parťáka na 15 let, tak si snad dopředu o tom něco zjistím a všechno to promyslím. Navíc husky asi fakt není vhodný pro někoho, koho překvapuje, že sundal prádlo ze sušáku, že kouše a není chvíli v klidu. Z úvodního příspěvku to na mě působí tak, že už nyní jsou majitele ze štěněte nešťastní. Takže bych radila buďto honem začít číst všechno o štěňatech, o husky, nebo vyhledat odbornou pomoc osobně v okolí a začít s tím psem něco dělat a nebo mu prostě najít nový domov - ale tam bych byla opatrná, aby už opravdu skončil u někoho, kdo ví jaký husky je,a co jeho vlastnictví obnáší.

27.2.2019 09:56

Já bych i vynechala to skoro. Husky je vhodný pouze pro zcela specifický typ lidí, případně pro ty, které se tím typem stanou po pořízení prvního huskyho.

Musher je taky jediný člověk, který si pořídí dalšího huskyho po úhynu toho prvního. Nebo který jich má víc a víc.

Ale ti šťastní huskyové, které znám, žijí všichni ve smečce ve venkovních kotcích, kde můžou mít tak max beton a hodně odolné boudy. Ne pelíšky, plíny, sušáky na prádlo a podobný manipulovatelný materiál. Stejně tak ve výbězích nerostou (už) žádné stromy ani keře a nemůže to být zahrádka se slepicemi a s králíkárnou. A ven chodí běhat do zápřahu.

27.2.2019 10:00

Ano, pořídili jste si nevhodné plemeno. Nevhodné k vám, nevhodné do bytu.
Přikláním se k tomu, štěně rychle prodat. Pak si užít mateřství, vypiplat děti, a až budete mít na psa čas, tak volit jiné plemeno, do bytu vhodnější. A méně akční a méně nezávislé.

27.2.2019 10:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kdyby se zadavatelka tady ptala před pořízením(a fakt doufám, že neptala) většina by jí řekla, že pořizovat si huskyho do bytu je kravina. Stalo se, chudák pes
Zadavatelko: sice píšete, že s ním chodíte x krát denně čůrat, ale nepíšete, kolikrát v noci a hlavně, kdy je to ráno, co vstanete? Pro mého psa, který byl ale venku, v boudě, bylo to ráno někdy kolem 5.30. Pokud s ním lítáte ven, podložky vyhoďte. Že je umanutý na prádlo je poměrně běžné a znamená to, že nesmí být nikde v dosaho psa. Dejte si na to fakt velký pozor, protože znám případ, kdy fenu museli operovat po tom, co sežrala právě kalhotky. A bylo to za minutu dvanáct...

27.2.2019 10:05

když ono je malej husky tak loztomiloučkej modrookej medvídek...

často někde potkám na procházce štěně huskyho ale většího nebo dospělého už ne, prostě "někam mizí".

27.2.2019 10:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

často někde potkám na procházce štěně huskyho ale většího nebo dospělého už ne, prostě "někam mizí".

Joo mě se třeba hrozně líbí lousiánský leopardí pes, ne jen jako roztomilé štěně, i jako dospělý - ale vím, že to není pes pro mě a nikdy si ho nepořídím. A o tom to je, uvědomit si, že si nemůžu vybírat psa jen podle vzhledu, protože pak budu nešťastná jak já, tak pes. Ale to "my" tady víme...

27.2.2019 10:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Stejnou zkušenost, i se samojedama. Kámoška z Prahy mi hlásí, že do parku začaly chodit dvě štěnda samíků, za půl roku se jí zeptám, jak to s nima vypadá a ona mi řekne, že tam přišli 5x a pak už je nikdy neviděla. Ale ani majitele. Třeba se odstěhovali někam za město? A nebo se zbavili psů a do parku už nemají proč chodit

27.2.2019 10:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Joo mě se třeba hrozně líbí lousiánský leopardí pes, ne jen jako roztomilé štěně, i jako dospělý - ale vím, že to není pes pro mě a nikdy si ho nepořídím. A o tom to je, uvědomit si, že si nemůžu vybírat psa jen podle vzhledu, protože pak budu nešťastná jak já, tak pes. Ale to "my" tady víme...

Mě tygr
Ale nevím, co se divíme. Včera jsem se dozvěděla, že teď už jsou i děti tak nějak na zkoušku. Ty první. Pak jsou někdy v 50ti druhé a to si to pak ten dědootec prý konečně užívá, rozmazluje, protože na ty první nebyl čas, nebyly peníze...Říkám mámě: a nezdá se ti to trochu hnusné, vůči těm prvním dětem? Odpověď: no my jsme taky neměli čas vás rozmazlovat a nebyly peníze kupovat vám kraviny, chodili jsme do práce, stavěli barák...Tak jí říkám: dopr.ele, tak ty děti nemám, když na ně nemám podmínky! Prostě bych taky chtěla Ferrari, ale na něj nemám, tak si ho holt koupit nemůžu. Ale ano, mohla bych si vzít půjčku!. To se pak někdo diví, že si lidi berou lehkomyslně půjčky, protože si prostě něco chtějí a chtějí a chtějí koupit. Koukám, že základy tomu dala už generace mých rodičů. Základy nezodpovědnosti Za ně tehdy všechno řešila strana, stát. A teď si lidi nemůžou zvyknout na to, že za své životy jsou zodpovědní jen oni a nikdo za ně ty s.ačky nevyřeší.

27.2.2019 11:30
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já bych měla dotaz na někoho, kdo má s husky zkušenosti.

Mě osobně by zajímalo, co se dá dělat s takhle malý huskounem, aby se unavil? Ve čtyřech měsících ho ještě moc honit nemůžete, aby se vyběhal. A co se týče "práce hlavou" .... já jim nechci křivdit, ale většina z nich nejsou zrovna cílené práce hrou schopni. Jako lovení něčeho asi jo - střapec, kůžičky. Číhání u děr. Ale co jiného? Třeba se pletu, ale zdá se mi, že moc možností není.

Když jsou ve smečce, je to o něčem jiném - tam si to dovedu představit.

27.2.2019 11:35

Odpověď: no my jsme taky neměli čas vás rozmazlovat a nebyly peníze kupovat vám kraviny, chodili jsme do práce, stavěli barák...Tak jí říkám: dopr.ele, tak ty děti nemám, když na ně nemám podmínky!

lesnížínka, jak si představuješ vhodné podmínky pro děti?
Ptám se jako matka, a pro mě ten nedostatek peněz (jako ne že není na jídlo) i času na rozmazlování (jako ne že se dětem vůbec nikdy nevěnují) vůbec nejsou špatné podmínky.....

27.2.2019 12:14

lesnížínka napsal(a):
Mě tygr
Ale nevím, co se divíme. Včera jsem se dozvěděla, že teď už jsou i děti tak nějak na zkoušku. Ty první. Pak jsou někdy v 50ti druhé a to si to pak ten dědootec prý konečně užívá, rozmazluje, protože na ty první nebyl čas, nebyly peníze...Říkám mámě: a nezdá se ti to trochu hnusné, vůči těm prvním dětem? Odpověď: no my jsme taky neměli čas vás rozmazlovat a nebyly peníze kupovat vám kraviny, chodili jsme do práce, stavěli barák...Tak jí říkám: dopr.ele, tak ty děti nemám, když na ně nemám podmínky! Prostě bych taky chtěla Ferrari, ale na něj nemám, tak si ho holt koupit nemůžu. Ale ano, mohla bych si vzít půjčku!. To se pak někdo diví, že si lidi berou lehkomyslně půjčky, protože si prostě něco chtějí a chtějí a chtějí koupit. Koukám, že základy tomu dala už generace mých rodičů. Základy nezodpovědnosti Za ně tehdy všechno řešila strana, stát. A teď si lidi nemůžou zvyknout na to, že za své životy jsou zodpovědní jen oni a nikdo za ně ty s.ačky nevyřeší.

Děti se rodily vždy, nejde to srovnávat s pořízením psa, auta, či jiného zbytného předmětu, to se na mne nezlobte. Rodily se za války, za hladomorů, Kdyby ne, vymřeli bychom, protože na pořízení dětí by nikdy nebyla vhodná doba.

27.2.2019 12:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Děti se rodily vždy, nejde to srovnávat s pořízením psa, auta, či jiného zbytného předmětu, to se na mne nezlobte. Rodily se za války, za hladomorů, Kdyby ne, vymřeli bychom, protože na pořízení dětí by nikdy nebyla vhodná doba.

Do válek a hladomoru - to nemůžete s touto dobou srovnávat, protože to v té době jaksi nebylo úplně možné ovlivnit(s jejich znalostma a možnostma) Vy si pořídíte dítě s tím, že: ,,však to nějak dopadne"?

27.2.2019 12:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Já bych měla dotaz na někoho, kdo má s husky zkušenosti.

Mě osobně by zajímalo, co se dá dělat s takhle malý huskounem, aby se unavil? Ve čtyřech měsících ho ještě moc honit nemůžete, aby se vyběhal. A co se týče "práce hlavou" .... já jim nechci křivdit, ale většina z nich nejsou zrovna cílené práce hrou schopni. Jako lovení něčeho asi jo - střapec, kůžičky. Číhání u děr. Ale co jiného? Třeba se pletu, ale zdá se mi, že moc možností není.

Když jsou ve smečce, je to o něčem jiném - tam si to dovedu představit.

Přesně jste to vystihnula. Ne, moc krom té turistiky a běhání se s takovým psem nedá. Mám i hlavolamy, takové ty dřevěné. pes nad tím vůbec nehloubá, kde a jak se k té dobrůtce dostat. On do toho prostě vletí, orve to zubama, až třísky lítají

27.2.2019 12:31
šavlozubka

XXX.XXX.76.116

lesnížínka napsal(a):
Do válek a hladomoru - to nemůžete s touto dobou srovnávat, protože to v té době jaksi nebylo úplně možné ovlivnit(s jejich znalostma a možnostma) Vy si pořídíte dítě s tím, že: ,,však to nějak dopadne"?

Na dítě člověk pořádně nenašetří nikdy. Kdyby jako vy přemýšleli naši nejsem na světě a nemyslím si, že bych měla špatné dětství. Nebo se mi rodiče nevěnovali. Popravdě mně přijde v tomto ohledu nezodpovědné plánované odkládání prvního dítěte ke čtyřicítce. Mně táhne na třicet, plánujeme první a připadá mi to skoro pozdě. To fakt s pořízením nevhodného plemene nemá nic společného. Paní bych poradila najít štěněti nový domov. Takhle budou nešťastní všichni. A s dalším psem počkala po dětech. Pořizovat si akční štěně a do toho plánovat dítě je nesmysl.

27.2.2019 12:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Přesně jste to vystihnula. Ne, moc krom té turistiky a běhání se s takovým psem nedá. Mám i hlavolamy, takové ty dřevěné. pes nad tím vůbec nehloubá, kde a jak se k té dobrůtce dostat. On do toho prostě vletí, orve to zubama, až třísky lítají

A nedají se je učit povely pro tahání? Něco jako "go", pomalu, stůj, levá, pravá atd. - to se učí už od štěněte, ne? A prostě taková ta provozní poslušnost. A nebo obyčejná socializace - mě vždycky štěňata spolehlivě unaví (psychicky) výlet do města,vlakem, jít do obchodu, na náměstí - prostě někam mezi hodně lidí, kde se učí, že i tam musí vnímat. Když třeba jedeme do města, jdeme do zverimexu, pak chodíme po náměstí, kde je to halva na hlavě, nebo třeba na nádraží, stavíme se někde v restauraci na oběd - tak mám pak fakt mrtvého psa. Ale nevím teda jak u psů z města, pro ty je třeba ten ruch normální. Já že jsem z vesnice tak je tohle pro psy něco co není pořád.

27.2.2019 13:26
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

marcelaamax napsal(a):
A nedají se je učit povely pro tahání? Něco jako "go", pomalu, stůj, levá, pravá atd. - to se učí už od štěněte, ne? A prostě taková ta provozní poslušnost. A nebo obyčejná socializace - mě vždycky štěňata spolehlivě unaví (psychicky) výlet do města,vlakem, jít do obchodu, na náměstí - prostě někam mezi hodně lidí, kde se učí, že i tam musí vnímat. Když třeba jedeme do města, jdeme do zverimexu, pak chodíme po náměstí, kde je to halva na hlavě, nebo třeba na nádraží, stavíme se někde v restauraci na oběd - tak mám pak fakt mrtvého psa. Ale nevím teda jak u psů z města, pro ty je třeba ten ruch normální. Já že jsem z vesnice tak je tohle pro psy něco co není pořád.

S tím levá, pravá, stůj, go .... já nevím, ale dost mých známých, kteří psosáňovali tak vždycky říkali, že to umí jenom vedoucí psi - a ti se vybírají jako nejchytřejší z vrhu. Ale nevím co je na tom pravdy.

Provozní poslušnost, socializace ..... jo to funguje .... ale většinou u jiných plemen.

Občas nějakou husky "řeším", v kurzu, nepřesvědčitelní známí, známí známých ..... a právě jsem je dřív dost sledovala když jsem se kamarádila lidma od psospřežení. Prostě mně husky jako štěně příjde, že si z ničeho nic nedělá - vzruchy, ruchy ho nerozhazují do takové míry, že by se psychicky přetížil. Provozní poslušnost .... přivolání jakžtakž funguje v období štěněcí závislosti. Sedni, lehni ..... to už mi příjde že ve 4 nebo 5 měsících má na háku (a nepřetrhnou se ani kvůli oblíbenému pamlsku). O společnou hru s majitelem moc nestojí ..... maximálně honění a lovení. Já si z toho dělám občas srandu, že tohle je přesně typ psa, kterého zajímá akorát lovit-žrát, dostat se vpřed, sex a spánek.

A neberte to jako hanění ..... mě by fakt zajímalo jak na ně. Zatím jakžtakž mám nějaké malé úspěchy přes smradlavé pamlsky a hru formou lovíme (střapec, kůžičku, vyhrabávání sušených rybiček ze smotaných hadrů), ale příjde mi, že je člověk na sebe naváže jenom na malinkatou chviličku .... a prostě tahle práce je neunaví. Stejně tak socializace ...... na nádraží čumí po ptákách a je mu úplně fuk, že mu za zády projíždí nákladní vlak - poprvé na nádraží. A to už se mi stalo u dvou štěňat. A že by po procházce městěm odpadla ..... to se taky nekonalo. Po vypuštění na zahradu šla zase po své radostné práci. Roztahávání čehokoliv nebo skákání šipek do trávníku.

27.2.2019 13:26

lesnížínka napsal(a):

Dnes se máme asi nejlíp v historii. A i v dobách, kdy nebylo nejlíp, dokázali rodiče dětem i z mála udělat pěkné dětství, protože to přímo nesouvisí s materiálním dostatkem.
Kdyby jako vy uvažovali všichni, tak jsme jako národ dávno vymřeli, jak píšu v příspěvku, na který jste reagovala.
Myslíte, že dnes se rodí jen plánované děti? Ne. Ale protože někteří lidi uvažují jako vy, nerodí se ani tolik lidí, aby se zachoval počet obyvatel, tedy na ženu připadá méně než dvě děti. Naše národy pomalu bvymírají. A nedá se to zvrátit tím, že si sem vezmeme více cizinců. Asiat, arab, ani černoch nikdy Čechem (Moravanem, Slezanem) nebude. Jsou sice skupiny, které rodí víc jak dvě děti na ženu, ale nejsou zvyklé pracovat a jen natahují ruku po dávkách.

27.2.2019 13:52
Tasyrka

XXX.XXX.12.52

U nás na sídlišti jsem viděla jednoho huskyho a jednoho malamuta. Oba mají důchodci a jsou s nimi neustále venku a ti psi chodí i bez vodítka. Takže to jde, když se chce. Ale člověk nesmí být líný, což vy očividně jste a toho psa je mi líto.
Říká vám něco učení? Odměňujete ho, když se vyčůrá venku? Jestli ne, jak má pochopit, že je to správně? Myslím že byste si měli pořídit jiné plemeno. A proč vlastně chcete psa? Vypadá to, že s nimi nemáte žádný zkušenosti a ani jste si sami aktivně nevyhledávali jak psa vychovat a že článků je na netu hromada a knížek též. Raději si pořiďte něco méně náročného, třeba králíka nebo morče :)

27.2.2019 14:05
Terven

XXX.XXX.110.147

Obvykle nebývám až tak kategorická, ale přijde mi, že husky do bytu k miminku je úplně největší přehmat ve výběru plemene, jaký si umím představit. Pokud nemáte v plánu aktivně tahat nebo provozovat sport podobného charakteru, hraničí to s týráním psa i majitelů.
Husky je velmi specifické plemeno, opravdu se hodí pro naprosté minimum lidí, jak už tu padlo. Jako rodinný pes bez vyžití, pro které byl stvořený, není vůbec vhodný, prakticky jej v dospělosti nelze pustit venku navolno.
Moje bývalá kolegyně mívala huskyho, taky podlehla jeho kouzlu, dokonce jej měli venku na zahradě a stejně to nedopadlo. Pokud byl puštěn mimo zahradu navolno, prakticky vždy to špatně skončilo, lovecký pud bylo naprosto nemožné zvládnout. Volný pohyb skončil ve chvíli, kdy ve vsi ulovil a zabil dospělou kozu, pak už neopustil zahradu jinak než na vodítku. A ani na zahradě to tak úplně nedopadlo, naučil se podhrabávat, překonávat plot, zahrada zdevastovaná. Nakonec dožil na úvazu, vyrobili mu jakousi kladku, na které se mohl pohybovat, aby se nedostal k plotu. Prostě chudáci lidi i pes.

27.2.2019 15:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ruzena_Ruzova napsal(a):
S tím levá, pravá, stůj, go .... já nevím, ale dost mých známých, kteří psosáňovali tak vždycky říkali, že to umí jenom vedoucí psi - a ti se vybírají jako nejchytřejší z vrhu. Ale nevím co je na tom pravdy.

Provozní poslušnost, socializace ..... jo to funguje .... ale většinou u jiných plemen.

Občas nějakou husky "řeším", v kurzu, nepřesvědčitelní známí, známí známých ..... a právě jsem je dřív dost sledovala když jsem se kamarádila lidma od psospřežení. Prostě mně husky jako štěně příjde, že si z ničeho nic nedělá - vzruchy, ruchy ho nerozhazují do takové míry, že by se psychicky přetížil. Provozní poslušnost .... přivolání jakžtakž funguje v období štěněcí závislosti. Sedni, lehni ..... to už mi příjde že ve 4 nebo 5 měsících má na háku (a nepřetrhnou se ani kvůli oblíbenému pamlsku). O společnou hru s majitelem moc nestojí ..... maximálně honění a lovení. Já si z toho dělám občas srandu, že tohle je přesně typ psa, kterého zajímá akorát lovit-žrát, dostat se vpřed, sex a spánek.

A neberte to jako hanění ..... mě by fakt zajímalo jak na ně. Zatím jakžtakž mám nějaké malé úspěchy přes smradlavé pamlsky a hru formou lovíme (střapec, kůžičku, vyhrabávání sušených rybiček ze smotaných hadrů), ale příjde mi, že je člověk na sebe naváže jenom na malinkatou chviličku .... a prostě tahle práce je neunaví. Stejně tak socializace ...... na nádraží čumí po ptákách a je mu úplně fuk, že mu za zády projíždí nákladní vlak - poprvé na nádraží. A to už se mi stalo u dvou štěňat. A že by po procházce městěm odpadla ..... to se taky nekonalo. Po vypuštění na zahradu šla zase po své radostné práci. Roztahávání čehokoliv nebo skákání šipek do trávníku.

Jéé, koukám, že není nad osobní zkušenost. Víte, já to tu mohla o samojedu roky popisovat horem dolem, ale vždycky to skončilo tím, že jsem prostě neschopná, že každý jiný by psa prostě normálně všechno naučil. To, co popisujete, je u nás jak přes kopírák. On provozní poslušnost má, normálně sedni, lehni, zůstaň a pod. to všechno v pohodě dává, jen to nezopakuje 5x po sobě, prostě necvičí prostná, udělá to jen, když je to potřeba a to já vím, tudíž žádné: jdeme a prosvičujeme povely...už dávno není. Teď jen normálně fungujem. Jo musherské povely umí, protože jsme chodili běhat na sedáku, takže to se naučil normálně, používám to i při běžné prochajdě, když chci aby zabočil třeba, nebo se vymotal kolem sloupu, zrychlil...

27.2.2019 15:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dnes se máme asi nejlíp v historii. A i v dobách, kdy nebylo nejlíp, dokázali rodiče dětem i z mála udělat pěkné dětství, protože to přímo nesouvisí s materiálním dostatkem.
Kdyby jako vy uvažovali všichni, tak jsme jako národ dávno vymřeli, jak píšu v příspěvku, na který jste reagovala.
Myslíte, že dnes se rodí jen plánované děti? Ne. Ale protože někteří lidi uvažují jako vy, nerodí se ani tolik lidí, aby se zachoval počet obyvatel, tedy na ženu připadá méně než dvě děti. Naše národy pomalu bvymírají. A nedá se to zvrátit tím, že si sem vezmeme více cizinců. Asiat, arab, ani černoch nikdy Čechem (Moravanem, Slezanem) nebude. Jsou sice skupiny, které rodí víc jak dvě děti na ženu, ale nejsou zvyklé pracovat a jen natahují ruku po dávkách.

Nemyslím materiálno, že by měli mít děti všechno, to jsem spíš absolutně proti. Myslím to tak, že když nemám kde bydlet, jsem někde v azyláku, tak si ještě neupíchnu dítě. A státe starej se, že? Myslíte, že to zrovna bude ten občan, který to tu vytrhne, který je tu třeba? No, zázraky se sice občas dějí, ale iluze si nedělám. Jinak je mi úplně šumafuk kdo tu za 50let bude či nebude bydlet právě proto, že já ne a potomky nemám. Ano měla jsem skvělé dětství právě z důvodu, že naši na mě neměli čas a já si mohla dělat, co jsem chtěla. Asi sen každého dítěte Ovšem lepší to tu díky mě nebude...

27.2.2019 16:39
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak jsem si zavzpomínal, když jsem si pořídil první fenku SH a to do bytu a bylo to jaro 1986 v Praze Chtěl jsem psa , co když nás neubytují na horách, to v klidu přečká v autě, nebo v záhrabu pod smrčkem.
Na nějaké extra problémy si vůbec nepamatuju (jen ztržený záclony i s garniží). Mělo to ale jeden podstatný rozdíl - už od mala se mnou chodila do práce. A byli jsme spolu 24/7. Čistotě se naučila velmi brzy...
Bral jsem ji všude sebou, provozní poslušnost (k noze, sedni, pocem) zvládala velmi dobře. Jezdila všemi dopravními prostředky (mimo letadla)
nedělalo jí problém vůbec nic. Přes léto jsme chodili na "psí" louku ve Stromovce, kde se navolno proběhla a pohrála se psy všech možných plemen. Pak asi cca v roce ji zhruba jednou měsíčně "hráblo" a zmizela a nepřišla dokud nevyhnala všechny kačeny ze Stromovky.
Na volno v lese jsem ji přestal pouštět cca v 5ti měsících, kdy po špacíru kolem Vydry (30 km) si odběhla do vsi pro svou první (a zdaleka ne poslední) slepici
SH se učí velmi snadno a rychle, ALE nevidí jediný důvod cvik opakovat, když to není "provozní" důvod...Pamatují si neskutečně - asi po třech letech přesně věděli kde a kam odbočit - a to tu trať sme jeli jen jednou...
Ještě i s její dcerou jsme byli v bytě, ale pak pryč z Phy a rozšířit smečku a to už byli pouze psi venkovní
Jinak si holky po řádném vylítání dovedly užít křesla jako každej gaučák...

U zadavatelky to vidím jako obrovský omyl při výběru plemene

27.2.2019 18:02
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Tak je pravda, že já mívám ty štěňata maximálně na pár hodin a ještě ne pravidelně. Ale snad s nimi mám dobrý vztah. Když si sednu na zem, tak za chvíli už si příjdou mi lehnout do klína. To že mne nadšeně vítají - to bude asi u nich normální. Na cvičení se těší. Jedno mi i nosí strapec abych s ním hýbala - protože je mrtý. Ale právě mne úplně vyrazila dech ta socializace .... jako fakt žádnej problém s ničím .... nebo spíš je úplně zajímají jiné věci než ostatní plemena. Sedni, lehni se naučí ..... ale prostě u nich není taková dychtivost po spolupráci za úplatu. Zkouším hrou i běhání do směru ..... zatím je to spíš legrace se spoustama chyb. S puberťákama to bude ještě větší práce .... to už jsem zažila v kurzu. Ale tak si říkám, že po té hodině cvičení-hraní nebo socializace by mi třeba takový boxér odpadnul .... oni ne ..... jdou ještě lumpačit.

Já si třeba pamatuju, že někteří musheři (co jsem já znávala), kteří si brali až roční zvířata, tak s nimi šli na vícedenní čundr ... jenom člověk a pes. Přivazovali je k sobě a vlastně celý den se jich musel pes držet. Říkali, že tím navazují pevný "vůdčí" vztah. Ale to jsou informace x-let zpátky. Já to tedy taky praktikovala s útulkáři a vždycky mi přišlo, že to fungovalo - navázat rychle důvěrnější vztah se psem.

27.2.2019 18:17

lesnížínka napsal(a):
Nemyslím materiálno, že by měli mít děti všechno, to jsem spíš absolutně proti. Myslím to tak, že když nemám kde bydlet, jsem někde v azyláku, tak si ještě neupíchnu dítě. A státe starej se, že? Myslíte, že to zrovna bude ten občan, který to tu vytrhne, který je tu třeba? No, zázraky se sice občas dějí, ale iluze si nedělám. Jinak je mi úplně šumafuk kdo tu za 50let bude či nebude bydlet právě proto, že já ne a potomky nemám. Ano měla jsem skvělé dětství právě z důvodu, že naši na mě neměli čas a já si mohla dělat, co jsem chtěla. Asi sen každého dítěte Ovšem lepší to tu díky mě nebude...

Lítáte z extrému do extrému. Z pečlivého plánování dítěte, kdy "plánovači" počnou až někdy na prahu čtyřicítky či až po ní, protože dřív podle svého mínění nebyli připraveni, k naprosto nezodpovědnému plození dětí spíš mimochodem. Jenže mezi oběma extrémy je nespočet nuancí.

Chápu, že vám je jedno, kdo a jak tu bude žít po vaší smrti, když zde nezanecháte své potomstvo. Mně ne. Právě v potomcích je největší kouzlo a smysl života.

27.2.2019 20:08

lupus4 napsal(a):
Tak jsem si zavzpomínal, když jsem si pořídil první fenku SH a to do bytu a bylo to jaro 1986 v Praze Chtěl jsem psa , co když nás neubytují na horách, to v klidu přečká v autě, nebo v záhrabu pod smrčkem.
Na nějaké extra problémy si vůbec nepamatuju (jen ztržený záclony i s garniží). Mělo to ale jeden podstatný rozdíl - už od mala se mnou chodila do práce. A byli jsme spolu 24/7. Čistotě se naučila velmi brzy...
Bral jsem ji všude sebou, provozní poslušnost (k noze, sedni, pocem) zvládala velmi dobře. Jezdila všemi dopravními prostředky (mimo letadla)
nedělalo jí problém vůbec nic. Přes léto jsme chodili na "psí" louku ve Stromovce, kde se navolno proběhla a pohrála se psy všech možných plemen. Pak asi cca v roce ji zhruba jednou měsíčně "hráblo" a zmizela a nepřišla dokud nevyhnala všechny kačeny ze Stromovky.
Na volno v lese jsem ji přestal pouštět cca v 5ti měsících, kdy po špacíru kolem Vydry (30 km) si odběhla do vsi pro svou první (a zdaleka ne poslední) slepici
SH se učí velmi snadno a rychle, ALE nevidí jediný důvod cvik opakovat, když to není "provozní" důvod...Pamatují si neskutečně - asi po třech letech přesně věděli kde a kam odbočit - a to tu trať sme jeli jen jednou...
Ještě i s její dcerou jsme byli v bytě, ale pak pryč z Phy a rozšířit smečku a to už byli pouze psi venkovní
Jinak si holky po řádném vylítání dovedly užít křesla jako každej gaučák...

U zadavatelky to vidím jako obrovský omyl při výběru plemene

Z většiny jsme to měli úplně stejně, i když tedy podstatný rozdíl je, že moje plemeno je byťák. Zpočátku se mnou chodil do práce, tahala jsem ho všude. Dodnes ho můžu vzít kamkoliv, vydrží ležet třeba 3 h, protože od štěněte je zvyklý, že když se jedná, tak se prostě jedná a nikdo se mu věnovat nebude. Přivítat, seznámit a lehnout. MHD miluje, děsně zajímavá záležitost, ta spousta lidí. Doma taky nikdy nic nezničil, měl lepší vyžití. Akorát tedy cca od 1,5 roku Letná a Stromovka navolno velmi sporadicky - ne/přivolání klasika, začal po basenžím držkovat na konkurenci a někdy si to psi vyloží tak, že se jde do rvačky. Kachny v bezpečí, voda je smrtelně jedovatá. V podstatě největší problém byl v práci - 3 huskyny, bezva holky, pán s nimi v mladším věku i tahal. A jelikož husky jsou kromě ČSV top ženské a celoročně, tak se mu vždycky úplně vypařil mozek a šílel. Stačilo, když prošly 5 min před námi. Nedej bože je vidět z auta, to byl rachot. Kdyby na jedné straně stály ony a na druhé 10 hárajících fen nějakých běžných plemen, tak bude vnímat jen husky a háravek si ani nevšimne. Jednou byla na Letné nějaká musherská akce s vozíky a chudák nevěřil. Stál s vytřeštěným pohledem a vůbec nevěděl, co má dělat.

Ale abych ho jen nechválila - teď jsme byli něco vyřídit na plemence, kde dostal taky pochvalu, že tak hodného psa tam snad ještě nikdy neměli. Jenže to neviděli naše entrée, kdy mi hned za dveřmi u recepce vystřelil levou ostrou. Zastavila jsem ho ve chvíli, kdy měl otevřenou tlamu asi cm od vycpaného divočáka. Sídlí tam i myslivci, ale na takovou výzdobu jsem nebyla připravená.

28.2.2019 08:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):

Tak tohle mě akorát utvrzuje v tom, že takové plemeno bych si fakt já nikdy nepořídila . Ale co teda dělají ti musheři se štěnětem než vyroste a může trénovat? Asi nemůže být rok jen tak bez práce ve smečce a pak teprve začít něco dělat, ne? Musí se na to přece nějak postupně připravovat. To by mě fakt zajímalo - když Lupus napíše, budu ráda .

Jinak teda huskyho máme jednoho ve vesnici, ale to je pes zahradový, se kterým se občas vyjde ven. Žije na zahradě se smečkou, chodí domů, ale nějaký extra sport nedělají. Ale možná to není čistokrevný husky.

A pak znám ze seveřanů dva samojedy - od jedné majitelky a buďto teda ta ženská má sakra štěstí na jedince a nebo to s nima fakt umí. Se štěňaty několikrát týdně lítala na cvičák, do psí školičky - a oba samojedi ji krásně cvičí, jako samozřejmě to nebudou opakovat několikrát, to ona ani nedělá, ale cvičí ji pěkně. Pes má chůzi u nohy pomalu jak ovčák , zvládne ukázkový aport . A neplní povely z donucení, na tom cvičáku je vidět, že je to baví. Pak s nimi taky okrajově dělá agility. Ale jejich hlavní náplní je jízda na koloběžce a chození na tůry v sedákách, často v horách. Na určitých místech psy pustí i navolno. Ten cvičák absolvuje jen u štěňat, teď s dospělýma už nechodí, ale klidně si s nimi třeba na zahradě nebo venku zacvičí. Psi tahají v koloběžce a v sedáku, ale ve městě na vodítku umí jít pomalu, netahat. Má s nimi pěkný vztah, psi ji milujou a jsou závisláci. Jednu dobu u sebe měla ještě jednu fenu samojeda - jen na určitou dobu a dokázala s ní taky hodně. Často mi tady popisovaný samojed přijde jako pes, který se nedá motivovat - ale tahle paní teda dokázala motivovat všechny tři.

A pak jsem poznala malamuta - když jsem si jela pro koloběžku přes inzerát - vítal nás krásný malamut. Pak jsem si koloběžku zkoušela a s paní jsem se bavila proč vlastně ji prodává. No a ona, že si ji nechali vyrobit na míru a že chtěli s malamutem jezdit, jenže malamut o to absolutně nemá zájem a je na to línej . Prý klidně u té koloběžky půjde, ale v klidu, na prověšeném vodítku. Jediné co jim trochu zabralo byl jiný pes před nimi, ale to prý taky nic moc a navíc nemají možnost, aby s nimi jezdil jiný pes pravidelně. Pes má prý nejradši procházky na volno, neutíká, drží se páníčků a pak se válet doma

28.2.2019 08:27
TyVed

XXX.XXX.5.68

lesnížínka napsal(a):
Jéé, koukám, že není nad osobní zkušenost. Víte, já to tu mohla o samojedu roky popisovat horem dolem, ale vždycky to skončilo tím, že jsem prostě neschopná, že každý jiný by psa prostě normálně všechno naučil. To, co popisujete, je u nás jak přes kopírák. On provozní poslušnost má, normálně sedni, lehni, zůstaň a pod. to všechno v pohodě dává, jen to nezopakuje 5x po sobě, prostě necvičí prostná, udělá to jen, když je to potřeba a to já vím, tudíž žádné: jdeme a prosvičujeme povely...už dávno není. Teď jen normálně fungujem. Jo musherské povely umí, protože jsme chodili běhat na sedáku, takže to se naučil normálně, používám to i při běžné prochajdě, když chci aby zabočil třeba, nebo se vymotal kolem sloupu, zrychlil...

no ona ta přírodní plemena budou asi v tomhle podobná. Naši taky všude vlezou, projíždějící vlak, bagrující bagr, všechno jedno a když jsme přišli z procházky neznámým prostředím, náročným terénem a se spoustou vjemů, tak 20 metrů od branky začal lovit přítelkyni, nebo se mi zakousl do nohy a snažil se mě tlapama složit a po vypuštění z vodítka na zahradě jsme museli jít na chvíli domů, protože to začal teprve bugr. Běhání do kola obrovskou rychlostí a lovení všeho, asi měl prostě radost, že jsme přišli domů. Fena je tedy o hodně lepší v té ochotě spolupracovat, ale myslím, že jinak by nám taky šla hlava kolem, jen ona si tyhle výlevy vybije na něm a my slízneme to mazlení (i když to je taky někdy o úraz ).

28.2.2019 08:54
marushka

XXX.XXX.41.2

marcelaamax napsal(a):
Tak tohle mě akorát utvrzuje v tom, že takové plemeno bych si fakt já nikdy nepořídila . Ale co teda dělají ti musheři se štěnětem než vyroste a může trénovat? Asi nemůže být rok jen tak bez práce ve smečce a pak teprve začít něco dělat, ne? Musí se na to přece nějak postupně připravovat. To by mě fakt zajímalo - když Lupus napíše, budu ráda .

Jinak teda huskyho máme jednoho ve vesnici, ale to je pes zahradový, se kterým se občas vyjde ven. Žije na zahradě se smečkou, chodí domů, ale nějaký extra sport nedělají. Ale možná to není čistokrevný husky.

A pak znám ze seveřanů dva samojedy - od jedné majitelky a buďto teda ta ženská má sakra štěstí na jedince a nebo to s nima fakt umí. Se štěňaty několikrát týdně lítala na cvičák, do psí školičky - a oba samojedi ji krásně cvičí, jako samozřejmě to nebudou opakovat několikrát, to ona ani nedělá, ale cvičí ji pěkně. Pes má chůzi u nohy pomalu jak ovčák , zvládne ukázkový aport . A neplní povely z donucení, na tom cvičáku je vidět, že je to baví. Pak s nimi taky okrajově dělá agility. Ale jejich hlavní náplní je jízda na koloběžce a chození na tůry v sedákách, často v horách. Na určitých místech psy pustí i navolno. Ten cvičák absolvuje jen u štěňat, teď s dospělýma už nechodí, ale klidně si s nimi třeba na zahradě nebo venku zacvičí. Psi tahají v koloběžce a v sedáku, ale ve městě na vodítku umí jít pomalu, netahat. Má s nimi pěkný vztah, psi ji milujou a jsou závisláci. Jednu dobu u sebe měla ještě jednu fenu samojeda - jen na určitou dobu a dokázala s ní taky hodně. Často mi tady popisovaný samojed přijde jako pes, který se nedá motivovat - ale tahle paní teda dokázala motivovat všechny tři.

A pak jsem poznala malamuta - když jsem si jela pro koloběžku přes inzerát - vítal nás krásný malamut. Pak jsem si koloběžku zkoušela a s paní jsem se bavila proč vlastně ji prodává. No a ona, že si ji nechali vyrobit na míru a že chtěli s malamutem jezdit, jenže malamut o to absolutně nemá zájem a je na to línej . Prý klidně u té koloběžky půjde, ale v klidu, na prověšeném vodítku. Jediné co jim trochu zabralo byl jiný pes před nimi, ale to prý taky nic moc a navíc nemají možnost, aby s nimi jezdil jiný pes pravidelně. Pes má prý nejradši procházky na volno, neutíká, drží se páníčků a pak se válet doma

Já už tedy huskyho nemám, měla jsem pouze jednoho 17 let a už nikdy více, ale tak nějak mě k tomu tažnému sportu přivedl. Já začínám štěňata zapřahat už kolem 7. měsíce, kdy už jsou normální procházkou k neutahání. Začínám třeba jen na 500 metrech, ale musím říct, že i to štěně spolehlivě utahá jak psychicky, tak fyzicky.

Jinak s těmi huskouny to (aspoň podle mých zkušeností) není tak, že by to byli šíleně temperamentní psi. Naopak můj husky byl ze psů, co jsem kdy měla nejlínější. Jde o to, že to prostě není plemeno, které by nějak ochotně spolupracovalo s člověkem. Když se mu zachtělo, tak dobrý.. byl i celkem učenlivý, takže blbci to určitě nejsou, ale když se mu nechtělo, tak s ním prostě nikdo nehnul :-D. A fakt jsem nikdy nepoznala, v jakém rozpoložení se zrovna nachází.. Nicméně byl to skvělý parťák na dlouhé výlety, dogtreky, do hor apod. Toho psa takové ty dlouhatánské procházky (samozřejmě na vodítku), kdy po něm nikdo nic nechtěl, miloval a já nikdy neřešila, jestli to ten pes ujde, nebo jestli mu nebude zima, jestli mu nebude vadit déšť, sníh, bláto.. Teď mám evropské saňové psy (kříženci ohařů a greyhounda). Do zápřahu na krátké vzdálenosti bomba, ale člověk zas musí řešit například to, že pes má natrénováno na 10 km a ten pes už třeba 13 km nezvládne, musí řešit ustájení v teple, oblečky do zimy, žádné bivakování pod širákem, zároveň vyžadují kontakt s člověkem a některým psům nevyhovuje žití ve velké smečce. Mně tedy teď evropáci naprosto vyhovují, ale dovedu si představit, že existují lidé, pro které je huskoun ideální plemeno.

Jinak k tomu samojedovi a malamutovi. Samojed je víc kontaktní pes než husky, dá se s ním lépe spolupracovat a nemá až tak vyvinutý lovecký pud. Podle mého názoru je jako rodinný pes mnohem vhodnější než husky, na můj vkus je ale dost uštěkaný. Naopak ale do zápřahu je malamut i samojed katastrofa. Já na závodech prostě fakt neviděla příslušníka těchto plemen, který by ochotně tahal. Vždycky to nadšeně vystartuje a za první zatáčkou přejde v lepším případě do klusu a mnohem častěji do chůze. Na tohle bych neměla nervy :-D To ti huskouni z pracovních linií aspoň tahají...

28.2.2019 09:06
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

marcelaamax: co dělají musheři se štěňaty by mne taky zajímalo - snad lupus odpoví. Lidi co jsem znala já, si pořizovali mladé psy a ti okoukávali od starších vycvičených. Když si někdo nechával štěně po své dobré feně, tak jsem fakt nějakou extra práci do toho půl roku neviděla. Pak jsem je občas viděla pracovat v zápřahu s vedoucím - vedoucími psy .... ale netáhli. Kamarád s nimi pobíhal a cvičil aby uměli měnit směr běhu podle vedoucího psa a zvykali si na postroj atd. Většinou jsem je fakt viděla pobíhat ve výběhu a hrát si a socializovat se se smečkou.
Jenže já na to koukám jako laik ..... čechohoráci se vedli jinak. Toho nejdříve vychováváte jako běžné štěně (socializace, hraní, výcvik) - čím se dost unaví a pak až v roce, v roce a půl trénovat běh a tahat.

Já si ani nepamatuju, že by někdo měl jenom jednu husky. Vždy alespoň dva. Já jsem se ale pohybovala v okruhu lidí, kteří s husky sportovali. Neznala jsem nikoho, kdo by měl husky jako domácího mazlíka.

28.2.2019 09:14

marushka napsal(a):
Já už tedy huskyho nemám, měla jsem pouze jednoho 17 let a už nikdy více, ale tak nějak mě k tomu tažnému sportu přivedl. Já začínám štěňata zapřahat už kolem 7. měsíce, kdy už jsou normální procházkou k neutahání. Začínám třeba jen na 500 metrech, ale musím říct, že i to štěně spolehlivě utahá jak psychicky, tak fyzicky.

Jinak s těmi huskouny to (aspoň podle mých zkušeností) není tak, že by to byli šíleně temperamentní psi. Naopak můj husky byl ze psů, co jsem kdy měla nejlínější. Jde o to, že to prostě není plemeno, které by nějak ochotně spolupracovalo s člověkem. Když se mu zachtělo, tak dobrý.. byl i celkem učenlivý, takže blbci to určitě nejsou, ale když se mu nechtělo, tak s ním prostě nikdo nehnul :-D. A fakt jsem nikdy nepoznala, v jakém rozpoložení se zrovna nachází.. Nicméně byl to skvělý parťák na dlouhé výlety, dogtreky, do hor apod. Toho psa takové ty dlouhatánské procházky (samozřejmě na vodítku), kdy po něm nikdo nic nechtěl, miloval a já nikdy neřešila, jestli to ten pes ujde, nebo jestli mu nebude zima, jestli mu nebude vadit déšť, sníh, bláto.. Teď mám evropské saňové psy (kříženci ohařů a greyhounda). Do zápřahu na krátké vzdálenosti bomba, ale člověk zas musí řešit například to, že pes má natrénováno na 10 km a ten pes už třeba 13 km nezvládne, musí řešit ustájení v teple, oblečky do zimy, žádné bivakování pod širákem, zároveň vyžadují kontakt s člověkem a některým psům nevyhovuje žití ve velké smečce. Mně tedy teď evropáci naprosto vyhovují, ale dovedu si představit, že existují lidé, pro které je huskoun ideální plemeno.

Jinak k tomu samojedovi a malamutovi. Samojed je víc kontaktní pes než husky, dá se s ním lépe spolupracovat a nemá až tak vyvinutý lovecký pud. Podle mého názoru je jako rodinný pes mnohem vhodnější než husky, na můj vkus je ale dost uštěkaný. Naopak ale do zápřahu je malamut i samojed katastrofa. Já na závodech prostě fakt neviděla příslušníka těchto plemen, který by ochotně tahal. Vždycky to nadšeně vystartuje a za první zatáčkou přejde v lepším případě do klusu a mnohem častěji do chůze. Na tohle bych neměla nervy :-D To ti huskouni z pracovních linií aspoň tahají...

K poslednímu odstavci - husky jsou určeni k rychlosti, samojed a aljašský malamut spíše k vytrvalosti (tím neříkám, že husky není vytrvalý). Ne nadarmo se malamutům říkalo a říká "lokomotiva severu". Ochotně a rádi tahají, ale nejsou to rychlostní šílenci.
Samojed má vyvinutý lovecký pud hodně, záleží ale na každém jedinci, i míra štěkání - ukecanosti - je různá jedinec od jedince.

28.2.2019 09:15
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

No tak nám odpověděla marushka! Takže z toho vyplývá, že prostě do 7. měsíců musíte počkat a přetrpět to.

Ptala jsem se i kamaráda, jehož táta byl nadšený musher. Ten mi teď psal, že když si pořídili štěně (buď z vlastního chovu nebo odjinud) a ostatní psi šli tahat, tak mu táta přidělal štěně na prádelní šňůru a poslal ho s ním na louku. Pes kolem něj lítal, lovil myšky, motýly atd. a on ho jenom držel a hlídal aby si nepřekousal šňůru. Psychický blok prej z toho nemá, bavilo ho se jenom tak courat krajinou - teď je z něj hajný a má v chovu i lajku.

28.2.2019 09:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):
No tak nám odpověděla marushka! Takže z toho vyplývá, že prostě do 7. měsíců musíte počkat a přetrpět to.

Ptala jsem se i kamaráda, jehož táta byl nadšený musher. Ten mi teď psal, že když si pořídili štěně (buď z vlastního chovu nebo odjinud) a ostatní psi šli tahat, tak mu táta přidělal štěně na prádelní šňůru a poslal ho s ním na louku. Pes kolem něj lítal, lovil myšky, motýly atd. a on ho jenom držel a hlídal aby si nepřekousal šňůru. Psychický blok prej z toho nemá, bavilo ho se jenom tak courat krajinou - teď je z něj hajný a má v chovu i lajku.

Jo je to zajímavý, já si vždycky myslela, že se to učí dřív - jako třeba zvykání na postroj - mě pes tahá řetězy a už od štěněte ho na to učím, hlavně na postroj a pak na to, že za sebou něco bude mít - což je u štěněte třeba jen šňůra nebo vodítko za postrojem, postupně třeba půl kg řetězu a postupně zvyšovat - vím, že je to něco jiného, u nás je to tahání jen trénink, tak mě napadlo, jestli něco podobného se neučí i štěňata tažných plemen, ale oni asi to tahání v sobě mají a není potřeba to nějak výrazně učit. Ale zas teda tohle učení na to, že něco budu mít za zadkem moje štěně taky nijak neunaví . Nebo třeba ke koloběžce už beru na krátké vzdálenosti štěně (5 měsíců), ale navolno, jeho tempem. A to nevím do jaké míry je možné brát ta severská plemena navolno.

28.2.2019 09:38
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

To co píšu jsou "staré" zkušenosti. Dřív se moc se psi u kola neběhalo. Když jsem koukala na mladé psy v zápřahu, tak nejdřív trochu vyšilovali, ale pak už se běží a oni se nechají strhnout postroj nepostroj. Moje čechohoračka dostala první postroj taky až na závodech, byl jí rok a půl .... P. Kmoch řekl, že to s ní zkusí, že se mu zdá dobrá a rovnou jí připoutal do spřežení. Byla dost temperamentní, tak nejdřív trochu vyváděla, ale když si dala párkrát na tlamu, neřešila a běžela ..... když doběhla .... šťastnějšího psa jsem neviděla. Pak už postroj vůbec neřešila. Ono je asi něco jiného, když se mladí učí od starých hodí se do toho po hlavě.

28.2.2019 09:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):
To co píšu jsou "staré" zkušenosti. Dřív se moc se psi u kola neběhalo. Když jsem koukala na mladé psy v zápřahu, tak nejdřív trochu vyšilovali, ale pak už se běží a oni se nechají strhnout postroj nepostroj. Moje čechohoračka dostala první postroj taky až na závodech, byl jí rok a půl .... P. Kmoch řekl, že to s ní zkusí, že se mu zdá dobrá a rovnou jí připoutal do spřežení. Byla dost temperamentní, tak nejdřív trochu vyváděla, ale když si dala párkrát na tlamu, neřešila a běžela ..... když doběhla .... šťastnějšího psa jsem neviděla. Pak už postroj vůbec neřešila. Ono je asi něco jiného, když se mladí učí od starých hodí se do toho po hlavě.

Jojo to je asi fakt, že se prostě zapojí do té smečky a jedou podle nich. Je to super sport, párkrát jsem se byla podívat na závodech a to nadšení psů na začátku, radost celou cestu a naprostá spokojenost na konci je bomba.

Edit: taky bych chtěla někdy zkusit se psem koloběžku ve dvou - myslím tím jako že s námi pojede ještě někdo další se psem na koloběžce. Závody určitě ne, jen prostě mít konkurenci, myslím, že by pak běžel ještě líp. To vidím u coursingu, že když běží skupinový běh tak se snaží víc než když běží sólo běh , nebo celkově když mi honí střapeček na udici ve dvojici s druhým psem,tak je to znát. Akorát jsme v okolí zatím nenarazili na nikoho s podobným (rychlostně) psem, abychom to zkusili.

28.2.2019 12:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No vidíte...a taky jsem si tu vyslechla x krát, že samojed přeci tahat musí s radostí a já mu to nedopřeju. Ale já to zkoušela, ale když pak táhnete psa, místo pes vás a vidíte ty kyselé ksichty U seveřanů si myslím, že je hlavní a největší problém u nás...podnebí Tomu psu je horko, je mu horko skoro pořád. Teď pár dní nad 10st a pes je napoužitelný, neb má obrovský kožich a už chůze v tom vedru ho vyčerpává. Včera chudák vletěl do potoka, jak kdyby bylo stupňů 40. A to jen trochu pobíhal, fakt žádné lítání, šli jsme vesnicí. Jasně, mladý pes by to zvládal líp, ale to nic nemění na tom, že lidi se neuvědomují, že vyjít s ním, natož zapřáhnout! v létě ho můžou maximálně pozdě večer. A to nesmí být noci, kdy je 20st

28.2.2019 12:58
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

lesnížínka napsal(a):
No vidíte...a taky jsem si tu vyslechla x krát, že samojed přeci tahat musí s radostí a já mu to nedopřeju. Ale já to zkoušela, ale když pak táhnete psa, místo pes vás a vidíte ty kyselé ksichty U seveřanů si myslím, že je hlavní a největší problém u nás...podnebí Tomu psu je horko, je mu horko skoro pořád. Teď pár dní nad 10st a pes je napoužitelný, neb má obrovský kožich a už chůze v tom vedru ho vyčerpává. Včera chudák vletěl do potoka, jak kdyby bylo stupňů 40. A to jen trochu pobíhal, fakt žádné lítání, šli jsme vesnicí. Jasně, mladý pes by to zvládal líp, ale to nic nemění na tom, že lidi se neuvědomují, že vyjít s ním, natož zapřáhnout! v létě ho můžou maximálně pozdě večer. A to nesmí být noci, kdy je 20st

No a proto se používají u nás v Čechách čeští horští nebo evropští sáňoví psi. Všichni mí známí od tažných sportů byli lidé z hor. Krušnohorci, Jizerkáři. A od listopadu do února jsem je potkala akorát na akcích. Na párty je v tomhle období nikdo nedostal.

28.2.2019 13:05

taky to už pyreneják na procházkách začal brát od vody k vodě
a kde narazíme na pozůstatek sněhu, tak dlouhá válecí pauza

28.2.2019 13:09
marushka

XXX.XXX.41.2

lesnížínka napsal(a):

Hlavním problémem je to, že ty plemena potkáte spíš na výstavách než u saní. Jedinci se do chovu používají podle toho jestli splňují jakýsi standard co se vzhledu týče, ale pracovní vlastnosti už nikoho nezajímají. Proto vždycky říkám, chraň bůh, aby evropský saňový pes byl někdy oficiálně uznaným plemenem....

28.2.2019 15:03

lesnížínka napsal(a):

Seveřan, stejně jako jiná plemena, na léto poněkud vylíná. Taky se snad v každé seriozní literatuře o seveřanech dočtete, že se nezapřahá, pokud je tepleji než 15 stupňů Celsia. Musheři nejsou idioti, aby si uvařili psy.
Co se vody týká, měla jsem křížence NO, který se koupal - plaval - kdykoliv, vlétě, v zimě (když nebyla zamrzlá řeka). Naproti tomu samojed se namočil jen po břicho i v těch největších vedrech.

Samojed tahá s radostí, ale stejně jako všechno, to platí s určitou rezervou v závislosti na individualitě jedince. Podle jednoho psa - toho vašeho - nemůžete posuzovat celé plemeno.

28.2.2019 15:05

marushka napsal(a):
Hlavním problémem je to, že ty plemena potkáte spíš na výstavách než u saní. Jedinci se do chovu používají podle toho jestli splňují jakýsi standard co se vzhledu týče, ale pracovní vlastnosti už nikoho nezajímají. Proto vždycky říkám, chraň bůh, aby evropský saňový pes byl někdy oficiálně uznaným plemenem....

Vy se divíte? Málokdo má možnost mít smečku 5 - 6 a více zvířat a pravidelně s nimi trénovat.

28.2.2019 15:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Vy se divíte? Málokdo má možnost mít smečku 5 - 6 a více zvířat a pravidelně s nimi trénovat.

Tak si má pořídit jiné plemeno, když pro tohle nemá vhodné podmínky!

28.2.2019 15:33

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak si má pořídit jiné plemeno, když pro tohle nemá vhodné podmínky!

No vhodné podmínky - jak se to vezme. On může být seveřan šťastný i když netahá nic a nikoho, a i když žije v bytě.
Ale jak který a jak s kým...

28.2.2019 16:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Seveřan, stejně jako jiná plemena, na léto poněkud vylíná. Taky se snad v každé seriozní literatuře o seveřanech dočtete, že se nezapřahá, pokud je tepleji než 15 stupňů Celsia. Musheři nejsou idioti, aby si uvařili psy.
Co se vody týká, měla jsem křížence NO, který se koupal - plaval - kdykoliv, vlétě, v zimě (když nebyla zamrzlá řeka). Naproti tomu samojed se namočil jen po břicho i v těch největších vedrech.

Samojed tahá s radostí, ale stejně jako všechno, to platí s určitou rezervou v závislosti na individualitě jedince. Podle jednoho psa - toho vašeho - nemůžete posuzovat celé plemeno.

Seveřan, stejně jako jiná plemena, na léto poněkud vylíná - začnu odtud. On totiž bytový samojed ani pořádně nenasrstí. Myslela jsem, že když je pes medvěd, je medvěd prostě pořád. Ale co jsem poznala bytové psy, viděla jsem na vlastní oči ten rozdíl. Samojed nevylíná na léto, to ani omylem. Ještě v polovině léta má nejmíň třetinu podsady a když vezmete, jak je teplo už od března... Vloni jsem myslela, že snad ani nebude na zimu znova nasrsťovat, ale ano, najednou kde se vzala tu se vzala, zimní podsada je. Ano vím, že pro samojeda není naše zeměpisná šířka zrovna ideální, ale to není ani pro mne, taky horko nesnáším a jsem kvůli němu čím dál víc nasr... Nemít tu nabudováno, už jsem někde v horách

28.2.2019 17:14
lupus4

XXX.XXX.205.61

co dělají musheři se štěňaty by mne taky zajímalo - snad lupus odpoví.

tak já si pro obnovu vždy nechával 2, (jednou i 4), mrňata chodili od 7mi týdnů navolno na prochajdy buď s matkou (na vodítku), nejčastěji ale s "tetou" - ovladatelnou Mařenkou a Karlíkem (vestaj se 100% přivoláním)od kterých se učili přijít na zavolání a moc se nevzdalovat...
Alespoň jednou týdně se chodilo do města, aby se nebáli aut a různého frmolu...
Pokud byli pozdně jarní až letní, tak od října s námi běhali na volno při trénincích, kdy se rychle poznalo jací budou... To šlo ale jen tak do cca 0,5 roku stáří, protože pak bylo pro ně spřežení (trénující v říjnu a listopadu na sílu a ne rychlost) příliš pomalé a začínali pokukovat po vesnicích (slepice atd) ...jinak ve vedrech všichni koupat (po dvojicích) a ve svém 800m2 výběhu hledali stín, hrabali díry a hráli si na "chcíplý" vlky

28.2.2019 19:01

lesnížínka napsal(a):
Seveřan, stejně jako jiná plemena, na léto poněkud vylíná - začnu odtud. On totiž bytový samojed ani pořádně nenasrstí. Myslela jsem, že když je pes medvěd, je medvěd prostě pořád. Ale co jsem poznala bytové psy, viděla jsem na vlastní oči ten rozdíl. Samojed nevylíná na léto, to ani omylem. Ještě v polovině léta má nejmíň třetinu podsady a když vezmete, jak je teplo už od března... Vloni jsem myslela, že snad ani nebude na zimu znova nasrsťovat, ale ano, najednou kde se vzala tu se vzala, zimní podsada je. Ano vím, že pro samojeda není naše zeměpisná šířka zrovna ideální, ale to není ani pro mne, taky horko nesnáším a jsem kvůli němu čím dál víc nasr... Nemít tu nabudováno, už jsem někde v horách

Já nevím... Máte jednoho samojeda, žije venku, s držením v bytě zkušenosti nemáte... Ale všechno víte nejlíp... Já jsem měla taky jednoho samojeda, téměř 15 let. Žil do roka v bytě, pak v domku s dvorkem a zahrádkou sedm let, a pak do konce života v bytě. Nejšťastnější byl jednoznačně s námi doma. Teplo doma mu nevadilo, když se občas chtěl ochladit, šel na balkon nebo na dvůr. Na léto vylínal, ne na kůži, ne všechnu podsadu, ale poznat to bylo.
Je to moje zkušenost s jedním psem, a vůbec bych si netroufla podle něj soudit celé plemeno.

28.2.2019 20:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já nevím... Máte jednoho samojeda, žije venku, s držením v bytě zkušenosti nemáte... Ale všechno víte nejlíp... Já jsem měla taky jednoho samojeda, téměř 15 let. Žil do roka v bytě, pak v domku s dvorkem a zahrádkou sedm let, a pak do konce života v bytě. Nejšťastnější byl jednoznačně s námi doma. Teplo doma mu nevadilo, když se občas chtěl ochladit, šel na balkon nebo na dvůr. Na léto vylínal, ne na kůži, ne všechnu podsadu, ale poznat to bylo.
Je to moje zkušenost s jedním psem, a vůbec bych si netroufla podle něj soudit celé plemeno.

Ježíš, vy to vždycky musíte rozebrat na molekuly Ano, mám jednoho samojeda. Taky jsem měla jednoho berňáka. Samojeda neporovnám, toho neznám osobně žádného, ale berňáků znám hafl, mám plno kamarádů s berňáky, ať už zahradníma, či bytovýma a je to velký rozdíl v nasrstění. Proto si myslím, že u samojeda to bude totéž. A vy rozporujete vlastně teď co? Zopakuju. Můj prostě v létě trpí, protože například vloni začal línat až někdy v polovině léta přesto, že jsem ho někdy v dubnu vykoupala proto, že pak ta podsada začně pouštět. Nezačala a vypadalo to, že do zimy snad ani nevylíná. Pak kde se vzala, tu se vzala zimní srst. Ale až někdy v prosinci.

28.2.2019 21:14
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

Haskounek, že nejde cvičit? :)
https://www.youtube.com/watch?v=ssMnbACwrFo

28.2.2019 21:42
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

a můj oblíbenec Ninja, i když to není čistej husky, ale tamaskan :)

https://www.youtube.com/watch?v=slZ7x5hjv5Q&t=143s

28.2.2019 22:32

Když je tu takové téma - můžete někdo doporučit knihu, podle které by začínající pejskař mohl postupovat při výchově štěněte? Ideálně takovou, aby se rady daly použít i pro huskyho. Nebo třeba i webovky...

28.2.2019 22:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

F.Šusta :

1) Trénink je rozhovor, ve kterém má i váš pes co říct
2) Trénink je v hlavě, v té vaší i v té zvířecí
3) Neznám druhé takové zvíře, jako je pes

Turid Rugaas - Konejšivé signály
Trumler - Tykame si se psem (Rozumime psum)

28.2.2019 23:02
saola

XXX.XXX.200.54

A něco k jízdě se spřežením, i když je to primárně o českých horských psech:
Petr Hanzlík: "Mush go!" a "Sibiřským trailem"

28.2.2019 23:05
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Takhle mi ti pubertální huskouni taky fungujou - na rybičky. Do doby než příjde jinej pes, hne se keř atd. A v šesti měsících - to jsou ještě zlatíčka. Jinak já neříkám, že to asi vůbec nejde. Ale i pro průměrného výcvikáře (jako jsem já), je to prostě oříšek. A radit laikovi, ať utahá štěně huskyho zaměstnáním hlavy .... mi prostě příjde zcestné .... na tohle to plemeno prostě není stavěné.

1.3.2019 08:44

lupus4 napsal(a):
F.Šusta :

1) Trénink je rozhovor, ve kterém má i váš pes co říct
2) Trénink je v hlavě, v té vaší i v té zvířecí
3) Neznám druhé takové zvíře, jako je pes

Turid Rugaas - Konejšivé signály
Trumler - Tykame si se psem (Rozumime psum)

Díky moc. Ještě otázka - která ze zmíněných knih je psána pro laika nejsrozumitelněji?

1.3.2019 08:50

saola napsal(a):
A něco k jízdě se spřežením, i když je to primárně o českých horských psech:
Petr Hanzlík: "Mush go!" a "Sibiřským trailem"

Chci koupit nějakou publikaci známým, absolutním pejskařským začátečníkům, kteří si štěně huskyho pořídili jako rodinného miláčka. Spřežení tedy určitě nehrozí, ale je potřeba ho aspoň trochu vychovat. Chovatel nepomohl, resp. poradil blbosti jako plácání novinama....

1.3.2019 08:57

Pes není kuchyňský robot, nemůžete postupovat podle žádného konkrétního návodu k programování. Můžete přečíst knihy, které vám budou vysvětlovat podstatu psí existence, psí kolektivní nevědomí, pokud chcete. Prostě to, čím se pes liší od člověka tím, že je psem. Ta duše nahoře je stejná jako lidská, povahy jsou různé, formované jak psím tělem - plemenem, typem nervové soustavy - tak prostředím, což je hlavně chovatel a vy.

Návody na výchovu psa jsou stejné jako návody na výchovu dětí, těžko použitelné univerzálně.

1.3.2019 09:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Takhle mi ti pubertální huskouni taky fungujou - na rybičky. Do doby než příjde jinej pes, hne se keř atd. A v šesti měsících - to jsou ještě zlatíčka. Jinak já neříkám, že to asi vůbec nejde. Ale i pro průměrného výcvikáře (jako jsem já), je to prostě oříšek. A radit laikovi, ať utahá štěně huskyho zaměstnáním hlavy .... mi prostě příjde zcestné .... na tohle to plemeno prostě není stavěné.

Takže podle vás štěně huskyho nejde vůbec unavit? . Tak do těch 6ti měsíců fungujou na žrádlo, takže se s nimi něco dělat dá. A nechce se mi věřit, že když huskyho, který nezná město, vezmu vlakem do centra města, na nádraží, do obchodu, do restaurace, pak procházka - že nebude unavený. Myslím tím teda štěně.

Nebo teda už víme, jak to dělají musheři. Ale i u husky jsou výstavní "linie" ne? Kde mají psi, kteří netahají a nesportují, tak jak je unavují tam - toť otázka

1.3.2019 09:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Pes není kuchyňský robot, nemůžete postupovat podle žádného konkrétního návodu k programování. Můžete přečíst knihy, které vám budou vysvětlovat podstatu psí existence, psí kolektivní nevědomí, pokud chcete. Prostě to, čím se pes liší od člověka tím, že je psem. Ta duše nahoře je stejná jako lidská, povahy jsou různé, formované jak psím tělem - plemenem, typem nervové soustavy - tak prostředím, což je hlavně chovatel a vy.

Návody na výchovu psa jsou stejné jako návody na výchovu dětí, těžko použitelné univerzálně.

No jo, ale je přece lepší když člověk ví alespoň nějaké základy, ne? Je jasný, že každý pes bude jiný, ale ty obecné informace je dobré vědět. Já jsem teda proto, aby si člověk, než si pořídí psa, přečetl alespoň ty výše uvedené knihy. Ale je otázka, jestli úplnému laikovi to něco řekne.

1.3.2019 09:18

Plně s vámi souhlasím, jenže někdo "to v sobě má", tím myslím že "čte" zvířata a jejich signály tak nějak intuitivně a někdo je zcela mimo a to instinktivní vnímání nemá. Takový člověk se potřebuje naučit dívat a vnímat. A když vidím totální zděšení až paniku z toho, že si 2 štěňata hrají a přitom se honí nebo jemně okusují....

1.3.2019 09:20

marcelaamax napsal(a):
No jo, ale je přece lepší když člověk ví alespoň nějaké základy, ne? Je jasný, že každý pes bude jiný, ale ty obecné informace je dobré vědět. Já jsem teda proto, aby si člověk, než si pořídí psa, přečetl alespoň ty výše uvedené knihy. Ale je otázka, jestli úplnému laikovi to něco řekne.

já jsem v tomhle právě skeptik. spoustu věcí z knih člověku dává smysl až zpětně, jakože ahá, tohle přece znám, tak proto!

mně osobně teda u prvního psa pomohl víc cvičák, kde byl člověk, který to asi četl, než přímo kniha.

1.3.2019 09:20
saola

XXX.XXX.31.34

Marcelo, a jak víte, že ty načtené základy jsou právě ty správné?
To, co dlouhodobě přináší výsledky, je osobní zkušenost se zvířaty, láska k nim, maximální možný vzájemně trávený čas a aktivní komunikace, která přináší radost oběma. To, jestli psa naučíte "Sedni" pomocí klikru nebo na povel "Abrakadabra", je úplně podružné.
Číst návody (včetně Šusty) je pro úplného laika, co si přivede domů štěně, k ničemu. Větším přínosem jsou příběhy a zkušenosti lidí, kteří s různými zvířaty strávili celý život, protože pak nečtete manuál, ale vstřebáváte všechny souvislosti - G. Harris, E. Trumler, K. Lorenz, G. Durrell, Vágner a Veselovský, Mikulica apod.

1.3.2019 09:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Plně s vámi souhlasím, jenže někdo "to v sobě má", tím myslím že "čte" zvířata a jejich signály tak nějak intuitivně a někdo je zcela mimo a to instinktivní vnímání nemá. Takový člověk se potřebuje naučit dívat a vnímat. A když vidím totální zděšení až paniku z toho, že si 2 štěňata hrají a přitom se honí nebo jemně okusují....

No, podobně se chovala známá se štěnětem. Ohromná panika z toho,když si štěně hrálo s jiným a jeden z nich vydal jakýkoli zvuk. Nebo jak píšete, když se okusovali. A navíc k tomu ještě strach odepnout štěněti šňůru když si hraje. Pes už od štěněte odkázaný na to, být jen na vodítku.

A zrovna této známé jsem půjčovala skoro všechny výše uvedené knížky a nemyslím si, že by ji nějak pomohly

1.3.2019 09:23

Jo jo, Lorenz a Veselovský mi v tomhle dali hodně. Porozumět etologii je o pochopení toho proč, a jak už není tak důležité, když člověk tuší, proč co dělá.

1.3.2019 09:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
Marcelo, a jak víte, že ty načtené základy jsou právě ty správné?
To, co dlouhodobě přináší výsledky, je osobní zkušenost se zvířaty, láska k nim, maximální možný vzájemně trávený čas a aktivní komunikace, která přináší radost oběma. To, jestli psa naučíte "Sedni" pomocí klikru nebo na povel "Abrakadabra", je úplně podružné.
Číst návody (včetně Šusty) je pro úplného laika, co si přivede domů štěně, k ničemu. Větším přínosem jsou příběhy a zkušenosti lidí, kteří s různými zvířaty strávili celý život, protože pak nečtete manuál, ale vstřebáváte všechny souvislosti - G. Harris, E. Trumler, K. Lorenz, G. Durrell, Vágner a Veselovský, Mikulica apod.

Jo, uznávám, že ty knihy laikovi asi moc neřeknou, psala jsem to už v tom příspěvku výše.

1.3.2019 09:29

Jo jo, Lorenz a Veselovský mi v tomhle dali hodně. Porozumět etologii je o pochopení toho proč, a jak už není tak důležité, když člověk tuší, proč co dělá.

Prosím konkrétní tituly od zmíněných pánů - etologie je to, co hodně zajímá i mě, s chutí si něco kvalitního přečtu.

1.3.2019 09:33
lupus4

XXX.XXX.205.61

U Šusty i ůplný "deb.il" snad pozná, že jde učit štěně po dobrém...
a ne násilím
jestli tohle nepobere , tak ať si nic nepořizuje

1.3.2019 09:43

lupus4 napsal(a):
a ne násilím

Jo, to z tech knih pochopi každý, že zvíře se ma ucit po dobrem.
Ale nenauci to podle nich toho psa.

Zkuste delat s lidmi chvilku, trénovat je - a schvalne pisu lidi - na jake zadrhele narazite i u ne uplnych lajku, empatických lidi.

To nedomysli clovek nazivo, natoz aby to bylo v knize

a když se ten pes cvici, tak proste potřebujete rychle reagovat na danou situaci v tom realnem case - a ne si jit cist do knihovny.

1.3.2019 09:46

saola napsal(a):
Gabby Harris je dáma
Vše najdete zde:
https://www.databazeknih.cz/

Z. Veselovský:
https://www.databazeknih.cz/autori/zdenek-veselovsky-4522

K. Lorenz:
https://www.databazeknih.cz/autori/konrad-lorenz-6916

J. Bradshaw - taky není špatný:
https://www.databazeknih.cz/knihy/cesta-do-psi-mysli-222983

Díky. Kdybyste měla z knih autorů výše vybrat 3 nejlepší, které by to byly? Všechno kupovat nemůžu
Navrhujte prosím s ohledem na srozumitelnst pro laiky.

1.3.2019 09:50
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

marcelaamax napsal(a):
Takže podle vás štěně huskyho nejde vůbec unavit? . Tak do těch 6ti měsíců fungujou na žrádlo, takže se s nimi něco dělat dá. A nechce se mi věřit, že když huskyho, který nezná město, vezmu vlakem do centra města, na nádraží, do obchodu, do restaurace, pak procházka - že nebude unavený. Myslím tím teda štěně.

Nebo teda už víme, jak to dělají musheři. Ale i u husky jsou výstavní "linie" ne? Kde mají psi, kteří netahají a nesportují, tak jak je unavují tam - toť otázka

Unavit se dají, jenom to prostě trvá déle než u jiného plemene. A třeba já nebo vy bychom to zvládli, ale začátečník s tím prostě bude mít problém, protože ho nenapadne hafo věcí jak to udělat ještě pro štěně složitější .... jako nás, co už máme s temperamenty zkušenosti.

A s těmi výstavními liniemi. To jsem měla právě na kurzu .... 8 měsíční puberťák a panička v žabkách a se značkovou kabelkou. Když jsem jí ukazovala, že psovi fakt ty piškoty nechutnají a že si dá radši sušoplíci nebo sušorybičku, tak jsem viděla hrůzu v jejích očích. Její partner chtěl se psem běhat, ale to nešlo protože na štěně to bylo nezajímavé tempo a motal se furt pod nohama.

1.3.2019 10:39

marcelaamax napsal(a):

NENÍ, každý pes je pes!

a ne násilím

přesně tak! a dokonce i zjistí něco o tom učení.....

přesně naopak, pokud má základy z knihy, tak nemusí nic domýšlet

Šusta: Trénink je rozhovor, to považuji za zcela základní knihu

1.3.2019 10:46
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

marcelaamax napsal(a):

Jde unavit úplně normálně....pokud chcete klidného huskyho, tak s ním musíte klidně jednat. Když vidím, jak třeba někteří páníci nadšeně ječej pochvaly, hekticky hopsaj kolem psa, tak se nedivte, že maj hektický psíky. Já svoje psy nemusím unavovat, ale učím je klidu. Takže vědi, že venku se dělá bordel, lítá, ale doma, v restauraci a jinde se leží a neblbne. Husky je silně smečkový pes, takže pokud s nim chcete něco cvičit mezi psama, tak prostě musí bejt psama nasycenej. Nebude fungovat, pokud bude přes týden sám a o víkendu s nim páník půjde na cvičák mezi psy. Jinak já měla vždy jen sportovní linie husky a nikdy jsem s klidem neměla problém. Svojí poslední čubinu už jsem nevychovávala, jako závodní zvíře, ale jako rodinného psa. Naprosto závislé zvíře, v podstatě můj stín. Tady v odkazu fungovala přes poslušnost na návštěvě u kámošky, koně, kočky, do tý doby s nima nebyla v přímém kontaktu....

https://janapf.rajce.idnes.cz/vylet_s_Kacisou_u_Lenky/

1.3.2019 10:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

NENÍ, každý pes je pes!

a ne násilím

přesně tak! a dokonce i zjistí něco o tom učení.....

přesně naopak, pokud má základy z knihy, tak nemusí nic domýšlet

Šusta: Trénink je rozhovor, to považuji za zcela základní knihu

No já nevím. Ta známá z té knihy opravdu nic neměla. A mám minimálně tři kamarádky u kterých jsem si skoro jistá, že by jim ta kniha nepomohla taky. Protože oni prostě takhle detailně výchovu psa neřeší. Jedou prostě tak nějak automaticky, že většinou naučí sedni a přijít na jméno, nebo nějaké "čekej" když otvírají vrata. A neřeší vůbec jak to naučily - jestli po zlém nebo po dobrém. A pak třeba zkouší učit lehni, ale nejde jim to a tak prostě řeknou, že lehni tomu psovi nejde a dál to nedělají, protože to nepotřebují. No ale když přemýšlím - pokud bych jim tu knihu půjčila, tak oni by jí nejspíš nečetly vůbec - protože jde o psa, který prostě je na dvoře, není to žádná věda, aby k tomu musely něco číst. A i kdyby to teda přečetli, tak se vsadím, že to nepochopí . Tohle jsou u nás běžní majitelé psů na vesnicích.

Něco jiného je člověk, který si pořídí psa a chce s ním něco dělat, nebo chodit do společnosti atd..

1.3.2019 10:54

Protože oni prostě takhle detailně výchovu psa neřeší.
ta kniha je o naprostých základech, u fungování mozku.....

tak oni by jí nejspíš nečetly vůbec
no ale tohle je o něčem jiném, že......
ne o té knize

1.3.2019 10:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Protože oni prostě takhle detailně výchovu psa neřeší.

tak oni by jí nejspíš nečetly vůbec
no ale tohle je o něčem jiném, že......
ne o té knize

Jo, ale u nás na vesnici většina majitelů neřeší právě vůbec jak funguje psí mozek, co je pro psa přirozený. Jedou tak nějak po staru, že pes je na zahradě a některej je chytřejší a naučí se toho víc, jinej pes je blbej a nenaučí se toho tolik. To jsou jejich teorie. Podle nich všechno záleží jen na tom psovi, ne vůbec na přístupu člověka.

Ale těmhle lidem nepomůže nic no.

No, pokud se někdo chce zajímat o to, jak funguje pes, tak mu ta kniha samozřejmě asi trochu pomůže.

1.3.2019 11:10

Já se přidám jako zástupce nějakého mezistupně mezi vesnickým a kynologickým přístupem. My máme psy rodinné, t.j. chci od nich hlavně bezproblémové chování doma, na procházkách v přírodě i ve městě, dobrý vztah k ostatním psům. Prostě běžné fungování a ovladatelnost psa na základní úrovni.
Nemyslím si, že by bylo nutné a ani neplánuju sportovní využití, prostě jen fungování v rámci naší smečky. To lehni nám taky nejde , resp. pes lehne, ale po odměně zas vyskočí jak na pérkách, ale třeba to ještě dopilujeme, ještě je to mladoch.
Pro by to mělo být špatně? Pes - přítel člověka, ne?

1.3.2019 11:10

"Ale těmhle lidem nepomůže nic no"

pomuze -nazorna ukázka

1.3.2019 11:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Ale těmhle lidem nepomůže nic no"

pomuze -nazorna ukázka

Nepomůže . Několikrát jsem zrovna té jedné kámošce ukazovala jak naučit lehni a pes se mnou fungoval a lehnul si. Kdyby to s ním trénovala tak se to naučí, a mnoho dalšího. Jenže jde o ten přístup, že ona prostě nic moc trénovat nebude. Asi to zní divně, já fakt nevím jak to popsat.

1.3.2019 11:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já se přidám jako zástupce nějakého mezistupně mezi vesnickým a kynologickým přístupem. My máme psy rodinné, t.j. chci od nich hlavně bezproblémové chování doma, na procházkách v přírodě i ve městě, dobrý vztah k ostatním psům. Prostě běžné fungování a ovladatelnost psa na základní úrovni.
Nemyslím si, že by bylo nutné a ani neplánuju sportovní využití, prostě jen fungování v rámci naší smečky. To lehni nám taky nejde , resp. pes lehne, ale po odměně zas vyskočí jak na pérkách, ale třeba to ještě dopilujeme, ještě je to mladoch.
Pro by to mělo být špatně? Pes - přítel člověka, ne?

Já neříkám, že je to špatně. Ale je to o prioritách - o tom co chci, aby pes uměl atd. Pokud někomu stačí, že je pes na zahradě a umí si sednout, tak je to jeho věc.

A k tomu lehni - že hned vyskočí. Tak tam bych učila, že povel skončí až když já dám jiný povel nebo volno. Takže dám lehni - mám ruku plnou pamlsků - jeden dám, posunu ruku kousek od čumáku a když pes zůstane ležet tak zase dám pamlsek. Postupně prodlužuji intervaly a pak dávám ruku dál a dál. Až už stojím vzpřímeně a ke psovi se s odměnou ohýbám. Pořád jenom na takovou vzdálenost a čas, který zvládá. Pak dám buďto volno, nebo jiný povel. To je jako s přivoláním - taky pro psa nekončí hned co dostane pamlsek.

1.3.2019 11:17

marcelaamax napsal(a):
Nepomůže . Několikrát jsem zrovna té jedné kámošce ukazovala jak naučit lehni a pes se mnou fungoval a lehnul si. Kdyby to s ním trénovala tak se to naučí, a mnoho dalšího. Jenže jde o ten přístup, že ona prostě nic moc trénovat nebude. Asi to zní divně, já fakt nevím jak to popsat.

ne, nezni to divne
to, co popisujete je realita v pejskarskem svete
a zije tak 90% psu a panecku.

1.3.2019 11:24

marcelaamax napsal(a):
Já neříkám, že je to špatně. Ale je to o prioritách - o tom co chci, aby pes uměl atd. Pokud někomu stačí, že je pes na zahradě a umí si sednout, tak je to jeho věc.

A k tomu lehni - že hned vyskočí. Tak tam bych učila, že povel skončí až když já dám jiný povel nebo volno. Takže dám lehni - mám ruku plnou pamlsků - jeden dám, posunu ruku kousek od čumáku a když pes zůstane ležet tak zase dám pamlsek. Postupně prodlužuji intervaly a pak dávám ruku dál a dál. Až už stojím vzpřímeně a ke psovi se s odměnou ohýbám. Pořád jenom na takovou vzdálenost a čas, který zvládá. Pak dám buďto volno, nebo jiný povel. To je jako s přivoláním - taky pro psa nekončí hned co dostane pamlsek.

Tak tam bych učila, že povel skončí až když já dám jiný povel nebo volno.

Tak nějak to praktikuju i u přivolání a sedni, akorát místo volno máme propouštěcí povel běž. To se i celkem daří, když nepočká, vrátím ho a provedu propuštění na povel. Ale u lehni si vlastně lehá spíš na signál ruky, která jde před jeho čumák k zemi s pamlskem. Jakoby to slovo lehni zatím zcela nepobral... Čistě na slovní povel nelehne, pokud bych já zůstala rovně stát. U sedni stačí zavelet.
To posouvání ruky s pamlskem jste myslela vertikálně nebo horizontálně?

1.3.2019 11:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

ne, nezni to divne
to, co popisujete je realita v pejskarskem svete
a zije tak 90% psu a panecku.

Jo tak nějak. Většina lidí má psa prostě proto, že pes na vesnici k baráku patří. Někteří s ním třeba i chodí na procházky, hrají si s ním, mají ho rádi. Ale není pro ně důležité aby nějak fungoval venku, ve společnosti lidí a psů. A nezajímá je jak pes funguje, jak ho mají něco učit. Prostě to zkusí nějak po svém a když to nepůjde, no tak je pes "hloupější" a prostě to nebude umět, nic se neděje. Víc se snažit nebudou. Někteří z nich v sobě mají to "něco", že psa vychovají bez problémů a i když neumí povely tak normálně funguje. Ale ti co to v sobě nemají tak prostě mají psa nevychovaného, a nevadí jim to a nehodlají to řešit. Neví nic o tom, jak pes funguje, v jaké chvíli se má odměňovat, kdy se odměňovat nemá, nic jim neříká důslednost a to, že mají dávat jen jeden povel a po něm trvat na splnění. Klidně psovi řeknou povel 8 krát a když ho potom splní tak jsou spokojení.

1.3.2019 11:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak tam bych učila, že povel skončí až když já dám jiný povel nebo volno.

Tak nějak to praktikuju i u přivolání a sedni, akorát místo volno máme propouštěcí povel běž. To se i celkem daří, když nepočká, vrátím ho a provedu propuštění na povel. Ale u lehni si vlastně lehá spíš na signál ruky, která jde před jeho čumák k zemi s pamlskem. Jakoby to slovo lehni zatím zcela nepobral... Čistě na slovní povel nelehne, pokud bych já zůstala rovně stát. U sedni stačí zavelet.
To posouvání ruky s pamlskem jste myslela vertikálně nebo horizontálně?

Jo ono to sedni je celkově jednodušší. Dokud to neumí tak bych mu pořád tou rukou pomáhala. Já to u štěněte dělám tak, že ji rozblbnu s pamlskem v ruce a pak "švihnu" rukou dolů - aby to dělala rychle. Pak hned odměním - posunu ruku horizontálně kousek od čumáku, pak zase hned vrátím a dám další pamlsek. Postupně prodlužuji ten časový interval. A pak už se snažím i rovnat a zvedat a zase se ke psovi ohýbám a dávám pamlsky. Postupně když to zvládá tak ustupuju třeba krok před ní, pak dva tři... Snad je to trochu srozumitelné . Jo a na lehni používám pamlsky, které jsou "náročnější" na sežrání - takové ty co se musí žvýkat.

1.3.2019 11:33

marcelaamax napsal(a):
Jo ono to sedni je celkově jednodušší. Dokud to neumí tak bych mu pořád tou rukou pomáhala. Já to u štěněte dělám tak, že ji rozblbnu s pamlskem v ruce a pak "švihnu" rukou dolů - aby to dělala rychle. Pak hned odměním - posunu ruku horizontálně kousek od čumáku, pak zase hned vrátím a dám další pamlsek. Postupně prodlužuji ten časový interval. A pak už se snažím i rovnat a zvedat a zase se ke psovi ohýbám a dávám pamlsky. Postupně když to zvládá tak ustupuju třeba krok před ní, pak dva tři... Snad je to trochu srozumitelné . Jo a na lehni používám pamlsky, které jsou "náročnější" na sežrání - takové ty co se musí žvýkat.

Jo, to mi dává smysl, díky za radu. Jen se obávám, že ten náš hrr poloviční bígl-puberťák se mi při horizontálním oddálení ruky s pamlskem začne plazit

1.3.2019 11:40

marcelaamax napsal(a):
Jo tak nějak. Většina lidí má psa prostě proto, že pes na vesnici k baráku patří. Někteří s ním třeba i chodí na procházky, hrají si s ním, mají ho rádi. Ale není pro ně důležité aby nějak fungoval venku, ve společnosti lidí a psů. A nezajímá je jak pes funguje, jak ho mají něco učit. Prostě to zkusí nějak po svém a když to nepůjde, no tak je pes "hloupější" a prostě to nebude umět, nic se neděje. Víc se snažit nebudou. Někteří z nich v sobě mají to "něco", že psa vychovají bez problémů a i když neumí povely tak normálně funguje. Ale ti co to v sobě nemají tak prostě mají psa nevychovaného, a nevadí jim to a nehodlají to řešit. Neví nic o tom, jak pes funguje, v jaké chvíli se má odměňovat, kdy se odměňovat nemá, nic jim neříká důslednost a to, že mají dávat jen jeden povel a po něm trvat na splnění. Klidně psovi řeknou povel 8 krát a když ho potom splní tak jsou spokojení.

Prostě to zkusí nějak po svém a když to nepůjde, no tak je pes "hloupější" a prostě to nebude umět, nic se neděje. Víc se snažit nebudou.

presne.

a ma to ještě jeden důsledek -ti psi prestavaji komunikovat, uzaviraji se do sebe. ne, nejsou nestastni nebo spatni z toho -ale jsou to -jini psi?
nejde se s nimi domluvit tak snadno jako se psem, co cvici.
hlidam ted rodine psa- a proste -mimon to je. jim to nevadi, jsou spokojeni, on zaklady ma a zna, je to fungujici rodinny pes.
jen pro me to je - mimon

1.3.2019 11:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, to mi dává smysl, díky za radu. Jen se obávám, že ten náš hrr poloviční bígl-puberťák se mi při horizontálním oddálení ruky s pamlskem začne plazit

Tak jí dávejte ze začtáku jen těsně před čumáček a až to bude zvládat tak, tak potom teprve oddalovat, po kousíčkách :-)

1.3.2019 11:49
saola

XXX.XXX.250.214

Díky. Kdybyste měla z knih autorů výše vybrat 3 nejlepší, které by to byly? Všechno kupovat nemůžu
Navrhujte prosím s ohledem na srozumitelnst pro laiky.

To neudělám, nezlobte se.
Neznám vás, netuším, jaké máte znalosti a dovednosti, nevím, zda dokážete bez problémů číst a chápat i texty odborné a hlavně - co máte osobně se zvířaty (nejen psy) vůbec za sebou. Osobně si myslím, že výběru knihy je třeba věnovat čas, buď se k ní nechat navést jinou knihou, článkem, filmem, přednáškou apod, nebo ji vzít do ruky a začíst se. Tak zjistíte, zda je to ta pravá kniha pro vás.
Na Databázi knih si přečtěte stručné obsahy knih, které vás zaujaly, a komentáře k nim.
Některé ze starších už třeba v knihkupectvích ani nenajdete, a ani ty dostupné přece nemusíte hned kupovat. Pokud nejste z vyložené samoty, síť veřejných knihoven existuje po celé ČR a díky meziknihovním výpůjčkám se dá dostat téměř ke každému "běžnému" titulu. Plus samozřejmě antikvariáty, bazary, apod.

1.3.2019 12:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Prostě to zkusí nějak po svém a když to nepůjde, no tak je pes "hloupější" a prostě to nebude umět, nic se neděje. Víc se snažit nebudou.

presne.

a ma to ještě jeden důsledek -ti psi prestavaji komunikovat, uzaviraji se do sebe. ne, nejsou nestastni nebo spatni z toho -ale jsou to -jini psi?
nejde se s nimi domluvit tak snadno jako se psem, co cvici.
hlidam ted rodine psa- a proste -mimon to je. jim to nevadi, jsou spokojeni, on zaklady ma a zna, je to fungujici rodinny pes.
jen pro me to je - mimon

Jo jo . Já z toho kolikrát chytám nervy - zrovna nedávno jsem se stavovala u kámošky, jen jsem jí něco potřebovala dát a kecaly jsme u vrat. Pes ji proběhnul ven, pozdravil mě a šel si očuchávat a značkovat ulici. Já pak, že pojedu. A teď to začalo - "domů", "no tak co jsem řekla,šup", "ke mně", "no tak pocem" - tón naštvanosti se stupňuje - "k noze!", "ty mě neslyšíš, dělej!", "Místo", "fajn, tak si tam zůstaň, já jdu sama", zkusí zajít za barák a pes nezájem, pořád si čuchá. Tak si dřepnu na zem a zavolám radostě: "nooo pocéééém honém" a psa mám v tu chvíli u sebe. Chtěla jsem ho dovést domů, ale kámoška, že dobrý, ať ho pustím, že už půjde. Pak teda ještě chvíli řvala, nakonec pes přišel k ní - dostal vynadáno kde byl tak dlouho. Pak mu ještě dala "sedni" pes si nesednul - "No to nevadí, hlavně, že si doma, hooodný kluk, tak pojď"

1.3.2019 12:28

saola napsal(a):
To neudělám, nezlobte se.
Neznám vás, netuším, jaké máte znalosti a dovednosti, nevím, zda dokážete bez problémů číst a chápat i texty odborné a hlavně - co máte osobně se zvířaty (nejen psy) vůbec za sebou. Osobně si myslím, že výběru knihy je třeba věnovat čas, buď se k ní nechat navést jinou knihou, článkem, filmem, přednáškou apod, nebo ji vzít do ruky a začíst se. Tak zjistíte, zda je to ta pravá kniha pro vás.
Na Databázi knih si přečtěte stručné obsahy knih, které vás zaujaly, a komentáře k nim.
Některé ze starších už třeba v knihkupectvích ani nenajdete, a ani ty dostupné přece nemusíte hned kupovat. Pokud nejste z vyložené samoty, síť veřejných knihoven existuje po celé ČR a díky meziknihovním výpůjčkám se dá dostat téměř ke každému "běžnému" titulu. Plus samozřejmě antikvariáty, bazary, apod.

Na tom něco bude. Jen jsem myslela, že některé jsou psané spíš pro pokročilé a některé by mohly být určené pro širší veřejnost.

1.3.2019 12:58

marcelaamax napsal(a):
Jo jo . Já z toho kolikrát chytám nervy - zrovna nedávno jsem se stavovala u kámošky, jen jsem jí něco potřebovala dát a kecaly jsme u vrat. Pes ji proběhnul ven, pozdravil mě a šel si očuchávat a značkovat ulici. Já pak, že pojedu. A teď to začalo - "domů", "no tak co jsem řekla,šup", "ke mně", "no tak pocem" - tón naštvanosti se stupňuje - "k noze!", "ty mě neslyšíš, dělej!", "Místo", "fajn, tak si tam zůstaň, já jdu sama", zkusí zajít za barák a pes nezájem, pořád si čuchá. Tak si dřepnu na zem a zavolám radostě: "nooo pocéééém honém" a psa mám v tu chvíli u sebe. Chtěla jsem ho dovést domů, ale kámoška, že dobrý, ať ho pustím, že už půjde. Pak teda ještě chvíli řvala, nakonec pes přišel k ní - dostal vynadáno kde byl tak dlouho. Pak mu ještě dala "sedni" pes si nesednul - "No to nevadí, hlavně, že si doma, hooodný kluk, tak pojď"

No jo, a co se psem, co si půjde čuchat na ulici, nebo půjde až na roh pozdravit kámoše, případně půjde až za další roh kopat hraboší nory? je mu jedno, jestli při tom budu před barákem nebo za barákem nebo třeba v baráku a na radostné pocéém honem nefungoval ani jako štěně. Všechny tyhle jakože nenásilné opičky prostě nefungujou.

A pak člověk s údivem zjistí, že funguje obyčejný "Norino!" Prostě jasné sdělení toho, co se bude dělat, proneseno tónem, že se to opravdu tak bude dít.

1.3.2019 13:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No jo, a co se psem, co si půjde čuchat na ulici, nebo půjde až na roh pozdravit kámoše, případně půjde až za další roh kopat hraboší nory? je mu jedno, jestli při tom budu před barákem nebo za barákem nebo třeba v baráku a na radostné pocéém honem nefungoval ani jako štěně. Všechny tyhle jakože nenásilné opičky prostě nefungujou.

A pak člověk s údivem zjistí, že funguje obyčejný "Norino!" Prostě jasné sdělení toho, co se bude dělat, proneseno tónem, že se to opravdu tak bude dít.

Já to psala jen jako příklad toho, jak někdo funguje se psem - že mu dává deset nesmyslných povelů (pes neumí ani jeden z nich), to není o tom, že by to nechtěl udělat, ale on vůbec neví co se po něm chce. Navíc se na něj od začátku řve. Pak když teda už přijde tak dostane vynadáno. A pochvalu vlastně dostane za nesplněný povel

1.3.2019 13:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Já to psala jen jako příklad toho, jak někdo funguje se psem - že mu dává deset nesmyslných povelů (pes neumí ani jeden z nich), to není o tom, že by to nechtěl udělat, ale on vůbec neví co se po něm chce. Navíc se na něj od začátku řve. Pak když teda už přijde tak dostane vynadáno. A pochvalu vlastně dostane za nesplněný povel

U nás je to navlas stejné, taky by vás kleplo. Jenže to není tím, že nedám psu ten jeden povel. Tím to samozřejmě kdysi dávno začalo, to byla ta idea Jenže psu byl jedno, tak přidáte další, A jelikož mám psa ne s výcvikem, ale výchovou, tak na něj mluvím (to je to ,,tréninink je rozhovor, ne? ) dělám si srandu, netuším, o čem to je, nečetla jsem. Prostě stejně takhle hulákám na psa, který už je o 100m dál u sousedů kolem baráku. Ale to jen když někam spěchám. Jinak ho nechám s: až si to obejdeš, přijď, já budu tady pracovat, jo?!? Rýpu se v záhonku a sem tam nakouknu, kde se pes vyskytuje. To je ale jen cca 2 roky, co je starý, jako mladého divočáka, co za minutu uběhnul o tři kilometry dál, bych si to nedovolila.

1.3.2019 14:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
U nás je to navlas stejné, taky by vás kleplo. Jenže to není tím, že nedám psu ten jeden povel. Tím to samozřejmě kdysi dávno začalo, to byla ta idea Jenže psu byl jedno, tak přidáte další, A jelikož mám psa ne s výcvikem, ale výchovou, tak na něj mluvím (to je to ,,tréninink je rozhovor, ne? ) dělám si srandu, netuším, o čem to je, nečetla jsem. Prostě stejně takhle hulákám na psa, který už je o 100m dál u sousedů kolem baráku. Ale to jen když někam spěchám. Jinak ho nechám s: až si to obejdeš, přijď, já budu tady pracovat, jo?!? Rýpu se v záhonku a sem tam nakouknu, kde se pes vyskytuje. To je ale jen cca 2 roky, co je starý, jako mladého divočáka, co za minutu uběhnul o tři kilometry dál, bych si to nedovolila.

Nemyslím si, že je v tomhle rozdíl v tom, jestli je pes s výcvikem, nebo pes vychovaný. Protože to nemá s výcvikem jako takovým nic moc společného. Znám psi, kteří nemají žádný výcvik - ale pokud jim páníček řekne ať jdou domů, tak jdou domů. Pak taky znám psi s výcvikem, kteří při výcviku fungují stoprocentně, ale v normálních běžných situacích ani náhodou - ale to už je zase na jinou diskuzi.Ale to je zase spíš o tom, jak nimi s ten páníček umí komunikovat, jak jsou na něho navázaní a že v sobě ten majitel prostě má to "něco" - autoritu? Protože kdyby v tom případě, který sem popisovala vykouknul z okna páníček psa a jednou písknul - tak pes se okamžitě otočí a maže domů - je to pro něj jasné a stručné a ví co má dělat.

Já se psy taky mluvím - jsme třeba za zahradou a říkám jim: "tak se ještě vyčůrejte a půjdeme domu,jo? pes popoběhne dál, kouknu po něm - říkám "tak šup, ať jdeme, já vám dám doma snídani a půjdu vytírat, pak se chvilku vyspíte a pojedeme na cvičák,jo?" Prostě si s nimi normálně povídám jak blázen Ale když už chci opravdu jít - tak oslovím psi a řeknu "domů" nebo "jdeme" a jde se. Bez řečí. Samozřejmě taky nemám dokonalý psi a pes si někdy klidně ještě zvedne nohu, něco označkuje a pak jde. Nebo si jde někam ještě čuchat - v tom případě stačí něco jako "kur*a si neslyšel?" . Ale nebudu na ně 10 minut řvát "ke mě, poceeem, k noze, domů, šup, mazej atd....

1.3.2019 14:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jenže to není tím, že nedám psu ten jeden povel. Tím to samozřejmě kdysi dávno začalo, to byla ta idea Jenže psu byl jedno, tak přidáte další

No tak buď budete přidávat další a nebo prostě psovi nedovolíte aby mu byl ten první povel jedno

Edit.: Ale jak jsem psala výš, i tohle je o těch prioritách. Mám psy především jako parťáky, na hraní, cvičení, sport, i na rozmazlování. Ale jsou věci, přes které vlak nejede. A pokud chci jít domů, tak se nebudu se psem dohadovat a prostě se půjde. A ani jsem to nějak vyloženě cíleně neučila, nebyl s tím nikdy problém.

Ale někdo má priority jiné a je mu jedno jestli pes půjde hned domů, nebo jestli si ještě označkuje celou ulici a pak se sám vrátí a o tom to je, každému vyhovuje něco jiného .

1.3.2019 14:36

No jo, jenže nevím, čím to je, že někomu to jde a někomu ne. Jsou lidi, co mi jako historku ze života vypráví, že jejich pes umí jenom "na" a to se vždycky směju, však jo, kdybyste stejně učili ke mně, tak umí ten pes ke mně

a zažila jsem i ženskou, co na psa, co na ní úplně kašlal, volala i "prosímně pojď už domů" a čekala jsem, kdy tam padne na kolena.

jenže lidi nerozlišují "pevnou ruku" a "důslednost" a neposluchovi vyhrožují proutkem, což je v lepším případě k ničemu, v horším kontraproduktivní. přitom pes potřebuje jediné - ukázat, co se od něj žádá a trvat na splnění.

Myslím si, že to "Norino!" funguje prostě proto, že než fungovalo, tak jsem zlobiče fyzicky odchytila a odvedla.

1.3.2019 14:37

pak člověk s údivem zjistí, že funguje obyčejný "Norino!" Prostě jasné sdělení toho, co se bude dělat, proneseno tónem, že se to opravdu tak bude dít

Uz zacinam chapat, proc pro vas není rozdil mezi povelem s naslednym vykonanim toho povelu a mezi chovanim, kteremu pak date jmeno

pokud by Nora nebyla naucena, ze po obycejnem Norino nasleduje vždycky něco, co chce nebo nechce - mohla byste obycejne Norino pronášet az do aleluja...

je rozdil mezi nahodnym chovanim - to je to, ze na vesele zavolani mozna prijde zvedave stene - a uz naucene chovani...

1.3.2019 14:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No jo, jenže nevím, čím to je, že někomu to jde a někomu ne. Jsou lidi, co mi jako historku ze života vypráví, že jejich pes umí jenom "na" a to se vždycky směju, však jo, kdybyste stejně učili ke mně, tak umí ten pes ke mně

a zažila jsem i ženskou, co na psa, co na ní úplně kašlal, volala i "prosímně pojď už domů" a čekala jsem, kdy tam padne na kolena.

jenže lidi nerozlišují "pevnou ruku" a "důslednost" a neposluchovi vyhrožují proutkem, což je v lepším případě k ničemu, v horším kontraproduktivní. přitom pes potřebuje jediné - ukázat, co se od něj žádá a trvat na splnění.

Myslím si, že to "Norino!" funguje prostě proto, že než fungovalo, tak jsem zlobiče fyzicky odchytila a odvedla.

No jo, jenže nevím, čím to je, že někomu to jde a někomu ne.

No tak hlavně o té důslednosti a přístupu člověka ne? Nebo teda zrovna v tom případě co jsem popisovala já - kamarádka po psovi takhle řve normálně - takže pro něho už je ten řev normální, frká jeden povel za druhým (což je jedno, pes je stejně naučené nemá), nereaguje ani na jméno, nereaguje na nic - protože ví, že i když reagovat nebude, tak se nestane vůbec nic, tak co by se namáhal. Naopak když už pak přijde, tak dostane vynadáno, no tak co by chodil? Zatímco páníček si psa naučil na zapískání - nevím přesně jak to učil (je to starší chlap, který o psech nic moc neví), možná prostě písknul a když pes nešel tak si pro něho došel? Fakt nevím - ale několikrát jsem se přesvědčila, že mu to funguje stoprocentně - fakt jednou pískne a pes letí k němu - pak většinou něco dostane. A nebo je to prostě o tom, že ten pes toho páníčka "bere", je to pro něj opravdu "pán". Je to jejich třetí pes a ti předchozí fungovali úplně stejně.

Nerada přirovnávám psy k dětem, ale zrovna tady něco podobného i u dětí vídám - že třeba matka po dítěti pořád řve, a dítě dělá pořád to, co dělat nemá a je mu ten řev úplně ukradenej, protože je zvyklé. Pak přijde táta a jednou dítěti důrazně řekne, aby toho nechalo a dítě bez řečí přestane.

1.3.2019 15:02

marcelaamax napsal(a):
Tak jí dávejte ze začtáku jen těsně před čumáček a až to bude zvládat tak, tak potom teprve oddalovat, po kousíčkách :-)

Tak hlásím, že vyzkoušeno. Při prvním pokusu se plazil, to jsem odhadla dobře.
Při druhém pokusu to pochopil tak, že má zůstat hubou u země, ale zadku se to prý netýká, takže ten po sežrání prvního kousku odměny vytrčil do prostoru
Potřetí už zůstal ležet, ale neomylně poznal, kdy připravené odměny došly a po obdržení posledního kousku vyskočil na všechny 4.

Při dalším pokusu jsem tedy ukončila cvičení já dřív, než došly pamlsky.... a to bude asi ta srávná cesta. Budem pilně trénovat a snad se to poddá. Teď máme ztížené podmínky háravkami v okolí, zažívá to poprvé a soustředění není takové, jak dřív.

1.3.2019 15:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Při druhém pokusu to pochopil tak, že má zůstat hubou u země, ale zadku se to prý netýká, takže ten po sežrání prvního kousku odměny vytrčil do prostoru
Potřetí už zůstal ležet, ale neomylně poznal, kdy připravené odměny došly a po obdržení posledního kousku vyskočil na všechny 4.

Při dalším pokusu jsem tedy ukončila cvičení já dřív, než došly pamlsky.... a to bude asi ta srávná cesta. Budem pilně trénovat a snad se to poddá. Teď máme ztížené podmínky háravkami v okolí, zažívá to poprvé a soustředění není takové, jak dřív.

Přesně tak, ukončete to dřív, než to začne kazit. A udělala bych to klidně jen jednou - dobře a pak bych to hned neopakovala. A když bude zvedat zadek, tak mu můžete klidně na zadek položit tu druhou volnou ruku.

1.3.2019 15:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ale ono je to spíš o tom, že mám starého psa u kterého uýž jsem ráda, že žije a nehodlám ho prostě bu.erovat povelama(neberte to špatně) Když byl mladý, tak jsem taky houkla povel, zopakovala jednou a pokud nepomohlo, pro psa hned naklusala. Protože ano, mám psa jako parťáka, kterému už chci dopřát klid, už to nehrotím. Ale k tomu jsme dospěli. Proto mi sousedé vždycky říkali, že mám hezky vychované psy. Protože neexistovalo, aby neposlechl. Teď, pokud vyloženě nelumpačí, tak je mi to už jedno a vykecávám se s ním. A ano, používám i : ježíš Mišuto, buď té boží lásky a už pojď, paničce je zima jako kráva a ty tam už obcházíš třetí kolo! Zatím neklečím

1.3.2019 15:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Ale ono je to spíš o tom, že mám starého psa u kterého uýž jsem ráda, že žije a nehodlám ho prostě bu.erovat povelama(neberte to špatně) Když byl mladý, tak jsem taky houkla povel, zopakovala jednou a pokud nepomohlo, pro psa hned naklusala. Protože ano, mám psa jako parťáka, kterému už chci dopřát klid, už to nehrotím. Ale k tomu jsme dospěli. Proto mi sousedé vždycky říkali, že mám hezky vychované psy. Protože neexistovalo, aby neposlechl. Teď, pokud vyloženě nelumpačí, tak je mi to už jedno a vykecávám se s ním. A ano, používám i : ježíš Mišuto, buď té boží lásky a už pojď, paničce je zima jako kráva a ty tam už obcházíš třetí kolo! Zatím neklečím

Jo však já to myslela spíš obecně, ne vyloženě na vás

1.3.2019 15:10

Já jsem teda Noru vydržení v pozici učila a naučila postupným prodlužováním chvíle od splnění po odměnu. Prostě když se pes "blbě naučí", že odměna je konec povelu, tak ten konec pořád nepřicházel:) "Lehni"- "správně" - pak jsme na sebe čuměly a čuměly a pak odměna a volno dřív, než si ho udělala sama.

Neříkám, že je to dokonalé a je potřeba cvik lehni na výdrž zařazovat jen občas, protože Nora si o tom myslí, že je to hrozná blbost a zbytečnost a ach jo, vopruz, ale to vystřelení do sedni ještě s plící v hubě jsme odbouraly.

1.3.2019 15:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem teda Noru vydržení v pozici učila a naučila postupným prodlužováním chvíle od splnění po odměnu. Prostě když se pes "blbě naučí", že odměna je konec povelu, tak ten konec pořád nepřicházel:) "Lehni"- "správně" - pak jsme na sebe čuměly a čuměly a pak odměna a volno dřív, než si ho udělala sama.

Neříkám, že je to dokonalé a je potřeba cvik lehni na výdrž zařazovat jen občas, protože Nora si o tom myslí, že je to hrozná blbost a zbytečnost a ach jo, vopruz, ale to vystřelení do sedni ještě s plící v hubě jsme odbouraly.

Neříkám, že je to dokonalé a je potřeba cvik lehni na výdrž zařazovat jen občas, protože Nora si o tom myslí, že je to hrozná blbost a zbytečnost a ach jo, vopruz

jojo, u nás je dlouhodobé lehni taky nic moc. Je to nuda. Teda starší pes už ok, ale taky na něm vidím, že ho to nebaví a už vyloženě čeká, kdy bude moct dělat něco jiného. A pokud je mokro tak to ani nemluvím - to mají oba psi problém si vůbec lehnout. Pes mi lehá tak - že jako natáhne přední packy co nejvíc dopředu, ale tak, aby břicho zůstalo ve vzduchu , štěně si do mokra nelehne vůbec, ani jsem to po něm nechtěla. A mnohem víc ji baví chodit u nohy, nebo měnit polohy, obraty atd. Ale to lehni je prostě takový nudný no

1.3.2019 15:28

Jo, přesně:D Ostatní věci můžeme cvičit jako zábavu, pes otevřený výraz "tak co mi ještě řekneš, dívej, jak to dělám a dej mi plíci". Sedni v polohách dobrý, ale rychle pojďme dělat něco jiného. Lehni na dýl nebo nedejbože zůstaň... cvičíme jen za sucha, na rovným, ve stínu, prostě ideální podmínky pro ležení a prostě hele, chvilku to vydržíš a pak si budeme hrát, jo? Přitom dobrovolně si třeba do té louže lehne, ale na povel i když je trooošku vlhko, to převrací oči a vzdychá, cože to chci.

1.3.2019 15:34

Jo, a dneska se zvládlo dlouhodobé lehni spojené s vystříháváním dredu pod uchem. To teda chtěla okecat dlouho, že přece může sedět, se naopak může ležet, ale na stejném boku jako byl ten dred, nebo že mi může kousat hřeben, nebo prostě ať si vymyslím něco jiného a já jsem pořád tvrdohlavě trvala na tom lehni, tak nakonec bylo lehni a ten dred je vystřižen a vyčesán aniž by došlo ke kupíraci nebo vypíchnutí oka.

Ale pak když člověk pozoruje lidi, jak se tváří, když mají psa k podobně invazivním zákrokům třeba jen podržet, při prvním odporu ze strany psa okamžitě pouští, že Beníček nechce!

Tak možná tam bude ten zakopaný pes.

1.3.2019 16:27

marcelaamax napsal(a):
Přesně tak, ukončete to dřív, než to začne kazit. A udělala bych to klidně jen jednou - dobře a pak bych to hned neopakovala. A když bude zvedat zadek, tak mu můžete klidně na zadek položit tu druhou volnou ruku.

Však jo, poté, co se se to povedlo správně, dostal volno. Zkusím to zas chvilku večer po procházce, nic se nemá přehánět. Teď chrní

1.3.2019 16:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A ještě k těm husky - viděli jste? :-)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10298893704-go/

2.3.2019 20:25
Terven

XXX.XXX.110.147

Jo, to z tech knih pochopi každý, že zvíře se ma ucit po dobrem.
Ale nenauci to podle nich toho psa.

Zkuste delat s lidmi chvilku, trénovat je - a schvalne pisu lidi - na jake zadrhele narazite i u ne uplnych lajku, empatických lidi.

a když se ten pes cvici, tak proste potřebujete rychle reagovat na danou situaci v tom realnem case - a ne si jit cist do knihovny.

Ještě se vrátím k tomuhle - ano, máte pravdu. Šustovo knížky jsou super, ale uvést jejich obsah do praxe je pro laika strašně těžké. Klasický donucovací přístup je mnohem snazší, většina lidí ho zvládá tak nějak intuitivně...co na tom, že mívá dost nežádoucích vedlejších účinků.
A hodně majitelů to začne číst a nedočte, protože tohle oni nechtějí. Nechtějí si namáhat mozek, chtějí rychlé instatní rady jak to udělat, aby pes neštěkal, neničil nábytek, chodil u nohy...
Já jsem ze Šusty nadšená, ale já mám zvířata jako hobby č. 1, mě to baví.
I tak věřím, že jisté nezanedbatelné procento laiků s otevřenou myslí ty knížky mohou oslovit a přestože je nesnadné uvést to do praxe, myslím si, že by je měl každý majitel zvířat číst. Třeba jenom proto, aby se mu rozsvítilo. Aby pochopil, že věci jsou jinak než se zdají, že možná až dosud psa špatně chápal...že dělal většinu věcí blbě. A pak už je to na něm, jestli nad tím mávne rukou anebo s tím bude chtít něco udělat.
A vzhledem k tomu, že Šustovy semináře bývají narvané, svítá mi naděje, že lidí, co s tím něco chtějí dělat je dost. A když se člověk snaží a má zájem, tak po čase nejspíš zvládne situaci i bez toho, že by běžel do knihovny.

2.3.2019 21:18
Terven

XXX.XXX.110.147

marcelaamax napsal(a):
A ještě k těm husky - viděli jste? :-)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10298893704-go/

Krásný děkuju

3.3.2019 11:33
saola

XXX.XXX.85.250

Terven, dovolte mi otázku: co je zač ta vaše kobyla? Anglická plnokrevnice?
Pokud ano, jste pěkný pokrytec
Pak máte totiž koně, který je po staletí v uzavřené plemenné knize chovaný primárně ve tvrdé selekci na rychlost, výkon, ranost a tvrdost. Bez mrknutí oka jste si pořídila zvíře, příslušející k plemeni, při jehož šlechtění a ověřování vloh a výkonu by si Šusta ani neškrtl, a za vašeho dobrosluníčkářského popírání takové tvrdé selekce a důrazu na výkon a odolnost u A1/1 v praxi (o fujfuj plné uzdě, ostruhách či biči ani nemluvím, svůj názor na to jste na fóru již vysvětlila dřív) si bez mrknutí oka užíváte produkt takového chovu.
Máte zvířata jako hobby, baví vás to, to je vaše věc, ale kdyby byli takoví všichni, žádní angličtí plnokrevníci by neexistovali. Vaše výhoda (a všech hobby majitelů zvířat) je, že si prostě díky blahobytné životní úrovni můžete dovolit nepožadovat po těch zvířatech žádnou práci/výkon, na kterém by záležela vaše a jejich obživa.
Ale bylo by čestné si přiznat, že každodenní spolehlivý a opakovatelný výkon u koně ani u psa nepovažujete za svou prioritu a vyznáváte právo zvířete na volbu, zda pracovat bude nebo ne.

Ohledně knížek p. Šusty mám narozdíl od vás pocit, že jisté nezanedbatelné procento laiků s otevřenou myslí ty knížky sice nadšeně akceptuje (objektivně řečeno - je to úplně stejný manuál jako jiné na trhu), bohužel ale aniž by skutečně pochopili, o čem se píše, natož aby to dokázali uvést do praxe se svým reálným psem (často prvním psem, kterého člověk vždycky zkazí ). Je fajn mít otevřenou mysl, nicméně je vhodné průběžně dbát na to, aby při tom otevírání se dokořán jaksi nedopatřením nevypadl mozek.

3.3.2019 12:29
Terven

XXX.XXX.160.10

Je dobré vědět, že principy učení a práce se stresem, o nichž píše Šusta ve svých knihách, jsou jaksi univerzálně platné a s přihlédnutím ke specifikům aplikovatelné na všechny živočišné druhy včetně člověka.
Celkem dokážu pochopit, že v dostihových stájích a jiných velkých provozech jsou preferovány jiné postupy než čistá pozitivka.
Nevidím ale jediný důvod, proč by pozitivkou nemohl pracovat hobby majitel čehokoliv - ona se totiž nevylučuje s žádným typem činnosti, ať už statické či dynamické a kupodivu se nestává, že by zvířata pozitivkářů práci bojkotovala.

3.3.2019 14:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

Je dobré vědět, že principy učení a práce se stresem, o nichž píše Šusta ve svých knihách, jsou jaksi univerzálně platné a s přihlédnutím ke specifikům aplikovatelné na všechny živočišné druhy včetně člověka.

vytesat do kamene

3.3.2019 20:41
Terven

XXX.XXX.110.147

Ještě dodatek...
Vaše výhoda (a všech hobby majitelů zvířat) je, že si prostě díky blahobytné životní úrovni můžete dovolit nepožadovat po těch zvířatech žádnou práci/výkon, na kterém by záležela vaše a jejich obživa.

Souhlasím a nerozporuju.

Ale bylo by čestné si přiznat, že každodenní spolehlivý a opakovatelný výkon u koně ani u psa nepovažujete za svou prioritu a vyznáváte právo zvířete na volbu, zda pracovat bude nebo ne.

Já si to čestně přiznávám. S dodatkem, že častý "vedlejší účinek" pozitivky je, že zvíře pracuje spolehlivěji než když je nuceno tlakem. A pokud přecejen pozitivkářské zvíře řekne "ne", bývá to slušné ne.

Bez mrknutí oka jste si pořídila zvíře...

Zda, a kolikrát jsem při pořízení zvířete mrkla okem a jaké byly moje pohnutky, nejspíš nemůžete úplně dobře posoudit.
Jinak doplňuju, že nejsem extra příznivec dostihů, i přesto, že si uvědomuju, že díky nim existuje plemeno anglický plnokrevník.

4.3.2019 08:34
saola

XXX.XXX.85.30

lupus4 napsal(a):

vytesat do kamene

No, to sice ano, ale tyto principy jsou přece známé a aplikované při práci se zvířaty minimálně desítky, spíše dnes už stovky let zpět. To přece nevymyslel dr. Šusta, i ten poznatky převzal od jiných, začal aplikovat na nedomestikovaná zvířata v zoo a pak rozpracoval směrem ke psům a minoritně i k dalším domácím mazlíčkům (včetně svých dětí, jak rád na seminářích zmiňuje).
A mimochodem - jedni z prvních,kdo principy učení a práce se stresem rozpracovali v rámci podnikatelského zlatého dolu k poměrně kruté dokonalosti, byli a jsou cvičitelé kytovců či ploutvonožců v delfináriích a zábavních parcích. Na tom není vůbec co obdivovat.
Místo, aby majitel psa (zde nešťastně pořízeného štěněte huskyho)v sobě našel alespoň tolik úcty k němu, aby ho zajímalo, jak se to zvíře přirozeně chová a jak komunikuje v rámci svého druhu, plemene a smečky, a hledal tedy k němu cestu prostřednictvím pro psa jasné a srozumitelné komunikace, tak se "principy učení" halí do moderního psychologického hávu a veškeré případné problémy jsou svalovány na to, že majitel holt není dostatečně pozitivní a zvíře stresuje.

Mimochodem, do ČR jezdí i Gabby Harris - sice ke koním, ale i tak by to i pro vyhraněné pejskaře jistě mohlo být zajímavé.

4.3.2019 08:47
saola

XXX.XXX.85.30

Terven napsal(a):
Celkem dokážu pochopit, že v dostihových stájích a jiných velkých provozech jsou preferovány jiné postupy než čistá pozitivka.
Nevidím ale jediný důvod, proč by pozitivkou nemohl pracovat hobby majitel čehokoliv - ona se totiž nevylučuje s žádným typem činnosti, ať už statické či dynamické a kupodivu se nestává, že by zvířata pozitivkářů práci bojkotovala.

No, jistě, můžete pozitivně "pracovat" jak je libo, ale pokud má pes možnost volby a v krizové situaci si vybere, že nechce, máte smůlu.
Pokud chcete jakoukoliv dovednost vypilovat k dokonalosti, chce to opakovat, opakovat, opakovat, aby tělo a mysl fungovaly automaticky - viz umění a dovednosti bojových sportů, gymnastika, akrobacie apod. Stejně tak je to se základní ovladatelností psa - těch pár povelů, který každý houby pes majitele amatéra potřebuje znát, ten pes potřebuje znát dokonale, to znamená, když řeknu Ke mně, tak prostě půjde ke mně, jakmile povel dozní a nebude přemýšlet o tom, zda to náhodou nemyslím jinak či zda okolo zrovna nejde háravka, nejzajímavější na světě. Tam prostě není prostor pro rozmýšlení se.
S možností volby práce si můžete nacvičovat španělský krok nebo válení sudů, ale nikoliv spolehlivě vypilovávat základní ovladatelnost.
Pokud například striktně trváte na tom, že při pohybu na volno se pes bude pohybovat vždy výhradně v prostoru před vámi a nikoliv se začuchávat kilometr vzadu (to je poměrně jasný požadavek a s týráním ani s nedostatkem pozitivna nemá fakt nic společného), máte ho pod okometrickou kontrolou a nestane se tak, že by ho ve zlém překvapily dvě feny ČSV.

4.3.2019 09:25

Terven napsal(a):
Ještě se vrátím k tomuhle - ano, máte pravdu. Šustovo knížky jsou super, ale uvést jejich obsah do praxe je pro laika strašně těžké. Klasický donucovací přístup je mnohem snazší, většina lidí ho zvládá tak nějak intuitivně...co na tom, že mívá dost nežádoucích vedlejších účinků.
A hodně majitelů to začne číst a nedočte, protože tohle oni nechtějí. Nechtějí si namáhat mozek, chtějí rychlé instatní rady jak to udělat, aby pes neštěkal, neničil nábytek, chodil u nohy...
Já jsem ze Šusty nadšená, ale já mám zvířata jako hobby č. 1, mě to baví.
I tak věřím, že jisté nezanedbatelné procento laiků s otevřenou myslí ty knížky mohou oslovit a přestože je nesnadné uvést to do praxe, myslím si, že by je měl každý majitel zvířat číst. Třeba jenom proto, aby se mu rozsvítilo. Aby pochopil, že věci jsou jinak než se zdají, že možná až dosud psa špatně chápal...že dělal většinu věcí blbě. A pak už je to na něm, jestli nad tím mávne rukou anebo s tím bude chtít něco udělat.
A vzhledem k tomu, že Šustovy semináře bývají narvané, svítá mi naděje, že lidí, co s tím něco chtějí dělat je dost. A když se člověk snaží a má zájem, tak po čase nejspíš zvládne situaci i bez toho, že by běžel do knihovny.

Tak ja nejsem nadsena jen ze Susty, ale obecne s timhle pristupem :-)
a ano, souhlasim, ze když clovek pracuje/cvici pro zabavu - není potřeba nic jiného.

Jen to nemeni nic na tom, ze chcete po lidech, co neumi naucit psa sedni ci netahat na voditku, aby si zacali uvědomovat, kdy je pes ve stresu, v prostředí které nijak neovladaji a neridi zacali pracovat s jeho emocema. dobře pracovat -aby se nekam dostali.

Zkuste si vzpomenout na dobu, kdy jste taky neumeli naucit psa sedni

A pak mam taky problém s tim, když tvrdite -na rozdil od Susty teda -ze zvire ucene jinym zpusobem je vždycky chudak ve stresu, kterého nemá nikdo rad.
Berte obecne - nechce se mi to tu nejak podrobne vypisovat.

4.3.2019 15:07
Terven

XXX.XXX.160.10

Tak ja nejsem nadsena jen ze Susty, ale obecne s timhle pristupem :-)
a ano, souhlasim, ze když clovek pracuje/cvici pro zabavu - není potřeba nic jiného.

Jen to nemeni nic na tom, ze chcete po lidech, co neumi naucit psa sedni ci netahat na voditku, aby si zacali uvědomovat, kdy je pes ve stresu, v prostředí které nijak neovladaji a neridi zacali pracovat s jeho emocema. dobře pracovat -aby se nekam dostali.

Zkuste si vzpomenout na dobu, kdy jste taky neumeli naucit psa sedni

A pak mam taky problém s tim, když tvrdite -na rozdil od Susty teda -ze zvire ucene jinym zpusobem je vždycky chudak ve stresu, kterého nemá nikdo rad.
Berte obecne - nechce se mi to tu nejak podrobne vypisovat.

Ale to já nikde netvrdím. A zdaleka nepoužívám u zvířat výhradně pozitivku a je mi známo, že i Šusta opakovaně tvrdí, že u psa, jakožto u zvířete, které s vámi žije 24 hodin denně, si nevystačíte pouze s R+.
Jen jsem se snažila vysvětlit, v čem vidím přínos jeho knih...a pak taky nechápu, proč bych zvířata, která mám pro radost a jako parťáky, měla do čehokoliv nutit přes strach, odpor nebo bolest. Proč bych jim měla vyhrožovat stylem "když neuděláš tohle, tak..."
Teď mluvím o výcviku, nikoli o vyhrocených situacích, kdy jde o zdraví nebo život.

4.3.2019 15:23

Terven napsal(a):

Ale to já nikde netvrdím. A zdaleka nepoužívám u zvířat výhradně pozitivku a je mi známo, že i Šusta opakovaně tvrdí, že u psa, jakožto u zvířete, které s vámi žije 24 hodin denně, si nevystačíte pouze s R+.
Jen jsem se snažila vysvětlit, v čem vidím přínos jeho knih...a pak taky nechápu, proč bych zvířata, která mám pro radost a jako parťáky, měla do čehokoliv nutit přes strach, odpor nebo bolest. Proč bych jim měla vyhrožovat stylem "když neuděláš tohle, tak..."
Teď mluvím o výcviku, nikoli o vyhrocených situacích, kdy jde o zdraví nebo život.

konkretne jsme mela na mysli tohle:

"Klasický donucovací přístup je mnohem snazší, většina lidí ho zvládá tak nějak intuitivně...co na tom, že mívá dost nežádoucích vedlejších účinků.

a pak taky nechápu, proč bych zvířata, která mám pro radost a jako parťáky, měla do čehokoliv nutit přes strach, odpor nebo bolest. Proč bych jim měla vyhrožovat stylem "když neuděláš tohle, tak..."

mezi R+ a kanadou je xy dalsich moznosti.
a uz to jasneji napsat neumim

4.3.2019 15:36
Terven

XXX.XXX.103.178

petrahei, nemyslim si, ze bychom byly v rozepri. Je mi znamo, ze tlak muze byt slusny. Omlouvam se.,jak jsem reagovala na saolu, mela jsem na mysli spis kone nez psy. A treba spornu uz tak uplne za slusny tlak nepovazuju, trebaze to nektere skalni konaky pobouri. A uz vubec nechapu smysl jejich pouziti u hobby zvirat pro radost.
Edit... fakt si nemyslim, ze by byla jen pozitivka, tyrani a nic mezi tim. Konkretne v teto diskuzi jsem obhajovala pouziti pozitivky u koni, ponevadz saole se zda nesmyslne.

5.3.2019 08:30
saola

XXX.XXX.255.46

Terven, uvědomujete si, že vnitrodruhová agresivita v uzavřených společenstvech (u psů či vlků smečkách, což je svým způsobem i vztah majitel-jeho pes) vede k ustálení sociální hierarchie, což ve finále zklidňuje spolužití, protože samozřejmě existují i vrozené rituály a gesta podřízenosti, které brání zabít protivníka?
S tím souvisí i dominance, kdy pes naprosto přirozeně usiluje o uznání a respekt ostatních členů smečky, laicky řečeno - občas prostě zkusí ověřit si, zda je vyžadovaná poslušnost vůči majiteli skutečně pevná a nepřekročitelná. Co v takové situaci uděláte? Převedete psa obratem pozitivně na jinou činnost nebo mu pro něj srozumitelným způsobem razantně sdělíte, že tudy cesta nevede? Do tohoto konfliktu už se dostáváte v okamžiku, kdy necháváte zvíře vybrat, zda bude pracovat nebo ne.
Ještě, že vlci nečtou Šustu - pak by starší vlk nemohl před štěňaty vyhlásit vybranou kost za tabu, a v případě, že se jí pokusí štěňata vzít, nemilosrdně je protřepe a odežene. Překvapivě z toho ale nemají žádnou újmu, jen se učí.

Váš přístup .....a pak taky nechápu, proč bych zvířata, která mám pro radost a jako parťáky, měla do čehokoliv nutit přes strach, odpor nebo bolest. Proč bych jim měla vyhrožovat stylem "když neuděláš tohle, tak..." je poměrně zvláštní - strach, odpor, nepohodlí a často i bolest jsou standardními životními doprovodnými jevy, vy zvířata svým přístupem převádíte do skleněné klece, kde jsou sice chráněna před nadměrným stresem z výše uvedeného, ale zároveň tak snižujete jejich přirozenou odolnost se s ostrými stresovými situacemi vyrovnat.
Osobně dávám přednost spíše jasnému sdělení ve smyslu "když uděláš tohle (ve smyslu nežádoucí činnosti), bude to pro tebe hodně nepříjemné...psi to chápou velmi snadno, protože takový přístup je pro ně přirozený (a pro všechna zvířata, žijící ve společenstvích).
Co se týče ovladatelnosti a provozní poslušnosti, tam je vhodné časté opakování ve všech možných situacích a důkladné procvičování naučeného, aby pes bez problémů dokázal ve veřejném prostoru fungovat. Tam prostě taky není prostor na rozmýšlení se budu pracovat nebo ne - nechápu vůbec tento váš přístup ke zvířatům, ať už ke koním nebo ke psům.
Ad kůň a ostruhy:
Nuno Oliveira jezdil s ostruhami, dle vás je to při vší úctě k mistrovi nesoudné prase?
Coudas na vedlejší diskuzi má taky na botách ostruhy, platí o ní totéž?
Vaše pokřivená logika je úplně stejná jako populistické "Zbraně jsou špatné". Ale ta zbraň/ostruha/plná uzda není sama o sobě špatná, to, co z ní dělá to špatné, je chybná aplikace. Pokud vy neumíte jezdit s ostruhami nebo na plné uzdě, rozumím tomu, i chápu, že je pak považujete za zlo, ale nebylo by lepší se v jezdectví povzdělat?

5.3.2019 10:38
Terven

XXX.XXX.110.147

Saolo, při vší úctě, je opravdu těžké na tohle něco smysluplného odpovědět. Protože vy opakovaně nereagujete na to, co konkrétně já píšu, nýbrž vycházíte ze svých domněnek a představ, které jste si o mě utvořila.
To, že se obhajuju pozitivku a považuju jí za dobrý způsob práce se zvířaty neznamená, že automaticky zavrhuju všechny ostatní kvadranty operantního podmiňování. Nikdy nikde jsem nenapsala, že se zvířaty pracuju výhradně R+ anebo že by to tak mělo být a vše ostatní je týrání. Že vy si to myslíte, je jen a jen vaše konstrukce, která vám pasuje do obrázku, který jste si o mě udělala.
Můj pes kupodivu zná zákazové povely a znají je i psi dr. Šusty. A ano, máte pravdu, strach, odpor a nepohodlí jsou normální součástí života, ale nechápu, proč by měly být součástí procesu učení, je-li mých silách to ovlivnit. Pokud tvrdíte, že by strach a odpor měl být součástí výcvikových lekcí, je to podobné, jako byste toto prosazovala při výuce dětí ve škole.
Co se týče plné uzdy, ostruh atd. - opět máte pravdu, že s tím neumím jezdit, já totiž neumím jezdit ani bez toho
a rozhodně nemám v plánu se připovzdělávat tímto směrem. A psala jsem o hobby zvířatech a majitelích, takže příměr s Nuno Olivierou je poněkud mimo.

Co se týče ovladatelnosti a provozní poslušnosti, tam je vhodné časté opakování ve všech možných situacích a důkladné procvičování naučeného, aby pes bez problémů dokázal ve veřejném prostoru fungovat. Tam prostě taky není prostor na rozmýšlení se budu pracovat nebo ne - nechápu vůbec tento váš přístup ke zvířatům, ať už ke koním nebo ke psům.
Snadno to nechápete, konkrétně tenhle odstaveček je jasným důkazem, že o pozitivce víte ještě méně než naprosté minimum.
Jinak, když už jste zmínila to vzdělávání, já bych naopak doporučovala připovzdělat se v etologii. Ona totiž ta smečková teorie a teorie dominance je už poněkud zastaralá a překonaná.
http://www.psina.banda.cz/clanek/158460/psi-dominance-jak-to-vlastne-je/

5.3.2019 11:29
saola

XXX.XXX.255.46

Terven, máme to evidentně každá jinak.
Mě vyhovuje Lorenz, Trumler, Veselovský, Holstun Lopez apod., vám časopis Haf a mňau (jen nevím, zda to četli i ti psi a vlci, koně a tak). Plus Šusta samozřejmě, jak jsem mohla zapomenout.

Součástí každého učení a vypilování dovedností, aby to k něčemu bylo, nepohodlí, stres a často i bolest prostě jsou, ať už tomu říkáte pozitivka nebo ne. To, že si to ale automaticky překládáte jako fyzické bití či jiné mechanické či psychické týrání zvířete, je - obávám se - váš problém a nepochopení, jak živočichové mezi sebou komunikují.
K čemu je vám pozitivní přístup ve vaší praxi, když čubu spolehlivě nenaučíte pohybovat se před vámi i ve chvílích, kdy jí nemůžete věnovat svou stoprocentní pozornost? To vám není líto, že to neumí spolehlivě (k čemuž se samozřejmě v praxi dostanete jen z vašeho pohledu asi neakceptovatelnou nepříjemnou buzerací) a že ji tak díky takovému přístupu necháváte lhostejně všanc cizím nenaladěným fenám? Už jsem to tu psala jednou, ale odpovědi jste se - nevím proč - vyhla.
Nuno Oliveira vám není pro hobby zvířata dost dobrý....hmmm...čistě úplně hypoteticky a mimo realitu, kdybyste měla díky stroji času možnost se se svým hobby koněm u něj půl roku učit, bylo by to pro vás zajímavé? To vás neoslovuje ta lehkost, elegance a jemná ovladatelnost těch koní a souhra s jezdcem? Vypadají, že pracují rádi. Máte pocit, že jsou týraní?

Jak to máte nastaveno s vaší fenou? Jste rovnocenné partnerky, nebo je to vztah vy šéf a ona poslouchá a udělá, co řeknete?

Otázka pro zadavatele diskuze:
Jak to vypadá s malým haskounkem? Už jste se sžili lépe nebo je už štěně pryč?

5.3.2019 13:18
Terven

XXX.XXX.110.147

Už jsem to tu psala jednou, ale odpovědi jste se - nevím proč - vyhla.

...bude to asi tím, že to nebylo formulováno jako otázka viz :

Pokud například striktně trváte na tom, že při pohybu na volno se pes bude pohybovat vždy výhradně v prostoru před vámi a nikoliv se začuchávat kilometr vzadu (to je poměrně jasný požadavek a s týráním ani s nedostatkem pozitivna nemá fakt nic společného), máte ho pod okometrickou kontrolou a nestane se tak, že by ho ve zlém překvapily dvě feny ČSV.

Aby se k mému psu nikdy náhle nepřiřítily cizí nenaladěné feny, byť by se pohyboval v prostoru přede mnou, asi není v mých silách zabránit, leda bych ho nosila v tašce. Pokud člověk má jako koníčka zvířata, pohybuje se, ať chce nebo ne, v poněkud vyšším pásmu rizika než kdyby třeba vyšíval. Když jsem příhodu s fenami ČSV popisovala, napsala jsem tenkrát cosi ve smyslu, že je to moje blbost, poněvadž nemám problém přiznat, že nejsem dokonalá. Ale vy s oblibou lovíte v hlubinách diskuze, co kdy kdo napsal, abyste to mohla v pravý čas použít proti němu. Vaše věc.

Časopis Haf a mňau neznám, ani jsem netušila, že existuje, ale znám autora článku z odkazu a to mi stačí.
Netuším, proč mi pořád předhazujete Nuno Olivieru. Ano, výsledek jeho práce působí lehce a elegantně, trénovat jsem ho nikdy neviděla, neznám jeho postupy. Nic to nemění na tom, že si myslím, že pro hobby koně jsou šporny zbytečnost. Pokud bych ho musela korigovat špornama, něco by z mého pohledu bylo od základu blbě. Z vašeho pohledu ne, tudíž už k tomu asi nemám co, evidentně to máme opravdu každá jinak.

5.3.2019 13:30
saola

XXX.XXX.255.46

Nelovím v hlubinách diskuze, jen si to pamatuju
A opravdu by mne zajímalo, jak to máte ohledně povelování se svou fenkou, protože mi tam pořád hapruje ta možnost volby toho zvířete pracovat či ne.
Dokonalý není nikdo, ale bylo by fajn popsat konrkétní postup, jak jste fenu pozitivně učila spolehlivé přivolání nebo sedni nebo prostě tu spolehlivou a reprodukovatelnou provozní ovladatelnost. Protože já si to bez drilového opakování a dbaní na provedení prostě neumím představit, protože ve veřejném prostoru ten pes, pokud je navolno, ovladatelný být musí a na výběr ohledně poslušnosti by mít nikdy neměl.
Mrzí mne taky, že na konrétní otázku, např. jak udělat aport, dáte prostě odkaz na knihu Dogdancing - jako fajn, může to tam být dobře popsané, ale proč,když to znáte a knihu jste třeba četla, nenapíšete vlastní zkušenost, jak na to?
Spousta lidí do diskuze napsalo své praktické zkušenosti, to je přece lepší než odkaz na neznámou knihu?
Jak to tedy máte pozitivně vy?

Děkuji

5.3.2019 14:26
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Nelovím v hlubinách diskuze, jen si to pamatuju
A opravdu by mne zajímalo, jak to máte ohledně povelování se svou fenkou, protože mi tam pořád hapruje ta možnost volby toho zvířete pracovat či ne.
Dokonalý není nikdo, ale bylo by fajn popsat konrkétní postup, jak jste fenu pozitivně učila spolehlivé přivolání nebo sedni nebo prostě tu spolehlivou a reprodukovatelnou provozní ovladatelnost. Protože já si to bez drilového opakování a dbaní na provedení prostě neumím představit, protože ve veřejném prostoru ten pes, pokud je navolno, ovladatelný být musí a na výběr ohledně poslušnosti by mít nikdy neměl.
Mrzí mne taky, že na konrétní otázku, např. jak udělat aport, dáte prostě odkaz na knihu Dogdancing - jako fajn, může to tam být dobře popsané, ale proč,když to znáte a knihu jste třeba četla, nenapíšete vlastní zkušenost, jak na to?
Spousta lidí do diskuze napsalo své praktické zkušenosti, to je přece lepší než odkaz na neznámou knihu?
Jak to tedy máte pozitivně vy?

Děkuji

Tak...kniha Dogdancing - vlastní zkušeností s aportem nemůžu sloužit, zatím ho nemáme v repertoáru. Ale vhledem k tomu, že tu knihu znám, mnoho věcí jsem podle ní učila, vím, že aport je tam popsaný taky a zadavatelka zmíněného tématu - pokud mě paměť neklame - psala, že cvičák nemá v dosahu a cvičí samodomo, přišlo mi jako fajn nápad dát jí tip, kde se inspirovat.
Povel sedni jsem fenu učila ve školce pro štěňata, konkrétně naváděním (luring) za pamlskem, matně si vzpomínám, že to uměla strašně rychle, během jediné lekce. Dnes to je cvik, který má úplně zautomatizovaný.
Přivolání jsem štědře odměňovala pamlsky, chválením, s výsledkem jsem celkem spokojená. Stoprocentní to není, ale můžeme se pohybovat téměř všude navolno, fena je ovladatelná, není hyperaktivní, takže pokud neposlechne, není to proto, že by někam nekontrolovatelně zdrhala, spíš se začuchá a nevnímá. Tam, kde je velký výskyt zvěře, jistím stopovačkou a celkem mě těší, že poslední dobou je na příjmu, i v případě, že vidí zvěř. Tam, kde je automobilový provoz apod. beru na vodítko, brala bych i absolutně spolehlivého psa.

pořád zmiňujete možnost volby, zda pracovat či ne...tady vám asi nerozumím.
Psa mohu naučit cokoli z provozní poslušnosti - chůzi u nohy, neobtěžování cizích lidí apod. - a mohu to udělat buď pozitivkou anebo třeba pomocí stahováku či čehokoliv - a výsledek je ten, že ten pes to umí. Proč myslíte, že pes, který se to učil R+ to umí méně spolehlivě než ten, který se to učil nepozitivně? A proč předpokládáte, že u toho prvního je riziko, že jeho dovednost selže (odmítne pracovat, jak vy říkáte), zatímco ten druhý to bude umět spolehlivě? Proč myslíte, že pes, který se provozní poslušnost učil jinak než pozitivkou, nemůže v kritické situaci selhat? Pokud teda nemáte na mysli, že je doživotně na nějakých korekčních pomůckách...
Možností volby mám na mysli třeba to - příklad - že pokud bychom přijely s fenou na trénink noseworku (děláme výhradně pozitivkou) a ona by vylezla z auta a odmítla cokoliv dělat, vyhověla bych jí. Protože pokud to nebude dělat s radostí, neuvidím v tom smysl ani já. Naštěstí máme úplně opačný problém, momentálně pracuju na tom, abych zbrzdila její nadšení a ona uměla před začátkem čuchání ovládat své emoce.

5.3.2019 15:19
Terven

XXX.XXX.110.147

Ještě třeba příklad s chůzí u nohy - moje fena se naučila pozitivkou za použití pamlsků pěkně chodit u nohy. Ale není to tak, že bych až do konce jejího života musela každých pár kroků vedle mě klikat a odměňovat. Ona to prostě umí, když jí požádám, jde u nohy a nepoznala byste na ní, jak se to učila. Občas pamlsek dostane, stejně jako za cokoliv jiného, ale nepředstavujte si náš život jako jeden trvalý trénink pozitivky

5.3.2019 15:47
saola

XXX.XXX.255.46

Děkuji, tak možná si nerozumíme hlavně ve výkladu slova práce - pro mne je práce psa i běžná provozní poslušnost, takže je pro mne těžko akceptovatelná představa, že pes má na výběr, vy nazýváte prací to, co je pro psa dobrovolná zábava a není pro vás problém, když se mu nechce.
Že se pes někde začuchá, zapomene a navíc selektivně ohluchl, když ho voláte k sobě, je problém majitele, tedy vás, a tkví v nedocvičenosti. Prostě trvejte na tom, že půjde výhradně před vámi, no...
Jestli tomu dobře rozumím, všechno učíte na pamlsky. Kolik je feně? Chodíte s ní někdy úplně bez pamlsků? Dokážete si představit takovou vycházku úplně bez hmatatelných odměn jen s jejím vnitřním pocitem pracovní povinnosti té fenky? Má něco takového?
Přiznám se, že nejsem příznivce plných kapes pamlsků a futrovat do psa odměny pokaždé, když alespoň jakžtakž přijde - to přeháním, jasně, ale přijde mi to někdy fakt úchylné. Dokáže fena fungovat i bez žracích odměn?

5.3.2019 18:01

Já se vám do toho s dovolením vložím ( tedy obdivuju ty vaše dlouhé příspěvky psané tak, že pořád dokola ) :
"Možností volby mám na mysli třeba to - příklad - že pokud bychom přijely s fenou na trénink noseworku (děláme výhradně pozitivkou) a ona by vylezla z auta a odmítla cokoliv dělat, vyhověla bych jí."
Pachové práce "po zlém, donucením - nedosáhnete. To psa donutíte tak jedině ze strachu fixlovat.

..." vy nazýváte prací to, co je pro psa dobrovolná zábava a není pro vás problém, když se mu nechce"...

Saolo, jestli jste teď měla na mysli nosework, tak to je pro psa práce víc, než procházka u nohy, sedni, lehni a vstaň.
Jenže silou k tomu psa nedonutíte, musíte pozitivně a proto to vypadá jako zábava - pro psa musí být.
Stejně jako vyhledávání drog a výbušnin, případně nemocí.

5.3.2019 18:11

ale saola především nechápe, co je to ten trénink pozitivním posílením, v kontextu života.....

5.3.2019 18:16
saola

XXX.XXX.255.46

ale saola především nechápe, co je to ten trénink pozitivním posílením, v kontextu života.....

Vy jste můj tiskový mluvčí? V tom případě máte padáka.
Plácáte nesmysly.

5.3.2019 18:45
lupus4

XXX.XXX.205.61

jinak ,kdyby to někoho zajímalo

https://iditarod.com/race/2019/standings/

závod s patřičnou publicitou (pro mě je ale ten nej YQ)

5.3.2019 18:52
Moyda

XXX.XXX.74.8

Myslím že saola především nechápe že by měl pes v tréninku provozní poslušnosti nebo i naostro v terénu (což je myšleno jako práce ) možnost volby jestli se mu chce povel splnit nebo ne. Tam prostě musí poslechnout, přes to vlak nejede.

5.3.2019 19:02

saola napsal(a):
Vy jste můj tiskový mluvčí? V tom případě máte padáka.
Plácáte nesmysly.

každý jsme tu svými příspěvky sami sobě tiskovými mluvčími.....

5.3.2019 19:02
saola

XXX.XXX.255.46

Haleluja, děkuji, Moydo. Přesně to mi vrtá hlavou.
Na bláboly typu, že pes pachové práce z donucení dělat nebude, reagovat už vůbec nebudu, jen naposled: to, že se psem přijedu někam pro srandu na nosework a jemu se nechce dělat (protože má falešnou březost, jsou okolo háravky, bolí ho klouby, je moc vedro), není problém to respektovat jako jeho volbu, protože to je pouhá zájmová činnost. Ale pokud ho k sobě volám z volného probíhání se a on se díky selektivní hluchotě rozhodne nepřijít, omlouvá ho v jeho neposlušnosti pouze smrt (samozřejmě - pokud ví a má naučeno, co znamená přivolání).

5.3.2019 19:15
Terven

XXX.XXX.110.147

I běžná provozní poslušnost se musí nějak naučit a v čase, kdy se to pes učí, je to trénink nebo práce - jak chcete. No a následně si v běžném životě užíváme plody toho tréninku.
Samozřejmě, že pes nemůže mít na výběr, zdali zastaví před přechodem hlavní silnice a pokud mu lupne v bedně a vrhne se do vozovky, tak ho zarazím jakýmkoli způsobem. Ale nevšimla jsem si, že by zvířata učená pozitivkou zastavovala nějak méně spolehlivě. A selhat může i pes, který byl učen škubáním za obojek apod. což tedy nezřídka i vidím.
Pokud se nejedná o služebního psa, nýbrž o rodinného mazlíka, rozlišování mezi prací a dobrovolnou zábavou mi přijde dost mimo. Jsou prostě jenom situace běžného života, kdy pes poslechnout musí a pak nemám problém s použitím delta signálu v případě krize...no a nevím, proč by k tomu zbytku měl být nucen.
Orionka výstižně napsala, že nosework zavání prací o dost víc než třeba povelování při vycházce. Ono totiž sedni, lehni, vstaň apod. pes časem dělá automaticky aniž by používal hlavu. Po tréninku noseworku moje fena vždy padne jak zabitá, tam prostě ta hlava vypustit nejde a někdy končíme ne proto, že už je čas, ale aby toho na ní nebylo moc.
Feně jsou tři. Na vycházku nosím pamlskovník či spíš takovou pejsařskou brašničku přes rameno, kde mám mobil, sáček na bobky, stopovačku a jiné...a naprosto mě neděsí představa, že tam navždy budu nosit pamlsky.

5.3.2019 19:38

Terven napsal(a):
I běžná provozní poslušnost se musí nějak naučit a v čase, kdy se to pes učí, je to trénink nebo práce - jak chcete. No a následně si v běžném životě užíváme plody toho tréninku.
Samozřejmě, že pes nemůže mít na výběr, zdali zastaví před přechodem hlavní silnice a pokud mu lupne v bedně a vrhne se do vozovky, tak ho zarazím jakýmkoli způsobem. Ale nevšimla jsem si, že by zvířata učená pozitivkou zastavovala nějak méně spolehlivě. A selhat může i pes, který byl učen škubáním za obojek apod. což tedy nezřídka i vidím.
Pokud se nejedná o služebního psa, nýbrž o rodinného mazlíka, rozlišování mezi prací a dobrovolnou zábavou mi přijde dost mimo. Jsou prostě jenom situace běžného života, kdy pes poslechnout musí a pak nemám problém s použitím delta signálu v případě krize...no a nevím, proč by k tomu zbytku měl být nucen.
Orionka výstižně napsala, že nosework zavání prací o dost víc než třeba povelování při vycházce. Ono totiž sedni, lehni, vstaň apod. pes časem dělá automaticky aniž by používal hlavu. Po tréninku noseworku moje fena vždy padne jak zabitá, tam prostě ta hlava vypustit nejde a někdy končíme ne proto, že už je čas, ale aby toho na ní nebylo moc.
Feně jsou tři. Na vycházku nosím pamlskovník či spíš takovou pejsařskou brašničku přes rameno, kde mám mobil, sáček na bobky, stopovačku a jiné...a naprosto mě neděsí představa, že tam navždy budu nosit pamlsky.

a naprosto mě neděsí představa, že tam navždy budu nosit pamlsky.

Jste si jistá, že vás fena poslechne i když s sebou nebudete mít pamlsky?

5.3.2019 19:39
saola

XXX.XXX.255.46

Ty plody, které si pak užíváte, jsou i pro hobby psa práce.
Mě šlo spíš o to, zda vaše tříletá fena dokáže dlouhodobě spolehlivě fungovat i bez odměn v podobě pamlsků, tj. jen se slovní pochvalou nebo pohlazením či poplácáním, nebo prostě s sebou budete věčně tahat nějakou mlsku či míček.

Ono je totiž poměrně normální, že pes funguje spolehlivě v čase, aniž by byl krmen horem dolem dobrůtkami či utlučen míčkem za odměnu, ale asi to není dostatečně pozitivní, no.

5.3.2019 20:03

ty jo, nevím, co řešíte. já jsem všechny tři feny pamlskovala a žádná nikdy neměla problém s tím, když zrovna pamlsky nebyly, protože třeba došly nebo jsem je neměla s sebou. stejně tak není přece problém občas chválit a dát mlsku a občas jen chválit, i když dobroty v kapse jsou.

mám zkoušku z etologie a tam se to nazývalo "princip hracího automatu". teorie zní, že pamlsek někdy je účinnější než pamlsek vždycky.

5.3.2019 20:13
saola

XXX.XXX.255.46

Souhlas.
Někde jsem četla, že psi domácí mají inteligenci podobnou tříletému dítěti.
Pokud je to pravda, a myslím, že v zásadě jo, přijde mi dehonestující učit je fungovat striktně na základě pamlsků a sebe obsadit primárně do role automatu na sušenky. Jsem si jistá, že psi vnímají daleko širší škálu odezvy na úspěšně provedenou práci/cvik, než jen ze mne vypadlou sušenku.
Proto jsem se ptala Terven, zda jí nepřijde líto, stavět učení a podporu ochoty k práci u své tříleté hobby feny výhradně na vlastní stylizaci do zásobníku na žrádlo.

5.3.2019 20:15

ty jo, nevím, co řešíte. já jsem všechny tři feny pamlskovala a žádná nikdy neměla problém s tím, když zrovna pamlsky nebyly, protože třeba došly nebo jsem je neměla s sebou. stejně tak není přece problém občas chválit a dát mlsku a občas jen chválit, i když dobroty v kapse jsou.

mám zkoušku z etologie a tam se to nazývalo "princip hracího automatu". teorie zní, že pamlsek někdy je účinnější než pamlsek vždycky.

S tím souhlasím.

Akorát si říkám, ve světle toho, jak se dnes pamlskuje jak o závod, jak je možné, že jsem první psy vychovala bez pamlsků jen na pochvaly - slovní plus pohlazení, poplácání...

5.3.2019 20:20

vychází to z nepochopení a zjednodušování. žádoucí chování se odměňuje. odměnou může být stejně dobře pamlsek jako poplácání nebo hra s míčkem.

a pak vidíte lidi, kteří doslova cpou psovi pamlsek, ale o žádnou odměnu se nejedná.

5.3.2019 20:22
saola

XXX.XXX.255.46

Přesně tak, to je prostě ten střed různých způsobů komunikace se psy. A prostě nikomu nevysvětlíte, že to nebylo o nic větší týrání než ta celá pozitivka.
Když jsem viděla to video ve vlákně o naučení aportu, ta cvičitelka mi přišla jako nesvéprávný robot, který sám nechápe, co vlastně toho psa učí, a ten pes samozřejmě taky nevěděl, co se to vlastně učí - jen koukal po ruce, ze které padaly pamlsky....ovšem, asi to pozitivní nakonec bylo, ale výsledek - tj. funkční držení předmětu v tlamě - nikde

5.3.2019 20:27

Saolo vy vycházíte z předpokladu, že všichni, co učí donucením, to umí, zvládnou a pes jim šlape. A naopak, ti co učí pozitivkou to neumí, padají z nich pamlsky a jejich psi se nikdy nestanou poslušnými a spolehlivými.
Viděla jsem kdysi na cvičáku učit do nucením psa aport ( viděla jsem a zažila jsem toho tam víc, ale tohle mi utkvělo v paměti nejvíc ). Činka uvázaná na šňůře, odhozená, pes k ní nějak došel, a pak ho s činkou v hubě na té šňůře psovod přitahoval. Nikdy jsem toho psa neviděla aportovat. Byl to NO.
Někde tady vedle je video, jak s klikrem naučila štěně držet aport během týdne.

5.3.2019 20:33
5.3.2019 20:58
Terven

XXX.XXX.110.147

Proto jsem se ptala Terven, zda jí nepřijde líto, stavět učení a podporu ochoty k práci u své tříleté hobby feny výhradně na vlastní stylizaci do zásobníku na žrádlo.

Tohle opět není nic jiného než vaše spekulace. Pozitivka není jen o pamlscích, takové úplně základní pozitivkářské motto zní, že nikoli páníček, ale zvíře samo si určuje, co považuje za odměnu.
Takže pokud moje fena zrovna ze všeho nejvíc touží letět vpřed, tak jí po splnění úkolu pustím vpřed. Na pamlsek ani neškytne.
Pro mě je hlavně důležité, aby mi čas strávený s mou tříletou hobby fenou přinášel radost a ona byla spokojená, což se naštěstí děje bez ohledu na to, co si o tom myslí někdo na ifauně
Ale mezi náma, když někdy vidím metody majitelů, kteří usilují o post vůdce smečky a vyznávají teorii dominance, to radši budu doživotně zásobník na žrádlo

5.3.2019 21:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

když to psy baví - Nicolas Petit projíždí Nicolai (psi mají za 2 dny v nohách 250 mil tj. 400 km )

https://iditarod.com/race/2019/standings/

klikněte na 1. video (pod 10tým jezdcem)

5.3.2019 21:16
saola

XXX.XXX.255.46

Pro lupus4:
To není fér, musejí mít někde motůrek.
Obdivuhodné, ta energie.

5.3.2019 21:26
Terven

XXX.XXX.110.147

tohle asi je práce, co?

https://www.youtube.com/watch?v=dCcaPALl3yo

Za mě teda jo ...krásné video

6.3.2019 07:14

Terven napsal(a):
Za mě teda jo ...krásné video

a tohle je jedina metodika pouzivana na celem svete u vazne pracovnich psu -jde tady o život lidem - a nikdo se neboji používat jen odmeny.
vedi, ze to je jedina spolehliva metoda - aby prezili, neznaji, ze pes -nechce, odmitne pracovat.

asi necetli faunu a nevedi, co jim dle fauny muze hrozit
asi se ani psovodi neciti jen jako podavaci micku

neverila jsem uz, ze lidi, kteri maji zvirata/psi leta, ctou a diskutuji roky o psech a berou zvirata jako svoje hlavni hobby- ze jsou jeste takovy, kteri nevedi, ze tohle funguje a JAK

chapu, ze se vysvetluje lidem, co maji psa na zahrade jako doplnek k baraku.
ale tady to uz opravdu moc nechapu ...

6.3.2019 07:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

a naprosto mě neděsí představa, že tam navždy budu nosit pamlsky.

mám to stejně.

Taky pamlsky nosím na procházky vždy, stejně tak míček. Protože na procházku jdu s tím, že psovi ten míček někde budu házet, že něco pocvičíme a odměnou pak bude ten balonek. Pes bude fungovat i bez toho, ale prostě když jdu na procházku tak automaticky beru vestu, ve které mám pamlsky a balonek. A myslím, že to mám tak zažité, že to budu brát vždycky. U retrívra jsem pamlsky nosila i v jeho 11ti letech a i když fungoval bez pamlsků, tak jsem stejně občas odměnila pamlskem. Jako někdy se mi stane, že zapomenu doplnit kapsu, nebo že po cestě dojdou, to není problém, ale většinou je mám a neberu to jako žádný problém.

6.3.2019 10:50
Terven

XXX.XXX.110.147

a tohle je jedina metodika pouzivana na celem svete u vazne pracovnich psu -jde tady o život lidem - a nikdo se neboji používat jen odmeny.
vedi, ze to je jedina spolehliva metoda - aby prezili, neznaji, ze pes -nechce, odmitne pracovat.

asi necetli faunu a nevedi, co jim dle fauny muze hrozit
asi se ani psovodi neciti jen jako podavaci micku

neverila jsem uz, ze lidi, kteri maji zvirata/psi leta, ctou a diskutuji roky o psech a berou zvirata jako svoje hlavni hobby- ze jsou jeste takovy, kteri nevedi, ze tohle funguje a JAK

chapu, ze se vysvetluje lidem, co maji psa na zahrade jako doplnek k baraku.
ale tady to uz opravdu moc nechapu ...

...se na to musím pořád dívat
Hlavně si neumím představit, jakým způsobem by šlo psa k tomuto donutit.

6.3.2019 11:58

Terven napsal(a):

"si neumím představit, jakým způsobem by šlo psa k tomuto donutit"

a me zase nenapada PROC to ucit jinak

6.3.2019 11:59

Terven napsal(a):

jinak -me to napadlo to sem dat, protoze na FB aktualne koluje ještě lepsi video - tam teprve cloveku spadne brada ...

6.3.2019 12:09

jinak -me to napadlo to sem dat, protoze na FB aktualne koluje ještě lepsi video - tam teprve cloveku spadne brada ...

...a šlo by to sem dát.....děkuji.......

6.3.2019 12:18

...a šlo by to sem dát.....děkuji.......

https://www.facebook.com/the.Beligian.Malinois/videos/vb.2274548196151083/410103103125743/?type=2&theater

6.3.2019 12:27
Terven

XXX.XXX.110.147

https://www.facebook.com/the.Beligian.Malinois/videos/vb.2274548196151083/410103103125743/?type=2&theater

Na to se fakt krásně kouká. Mimochodem, předchozí video mě tak nakoplo, že jsem šla postavit do předsíně řadu

6.3.2019 12:28

...díky moc.....nádhera..........

6.3.2019 12:34

Terven napsal(a):
Na to se fakt krásně kouká. Mimochodem, předchozí video mě tak nakoplo, že jsem šla postavit do předsíně řadu

Nevím, co vás na tom tak nadchlo. Vždyť je to jen takový zábavný nosework :-))

6.3.2019 12:41

Terven napsal(a):

a to je na tehle diskuzích to pozitivni

me to taky vzdycky nakopne, kdyz vidim neco takoveho...

7.3.2019 08:14
saola

XXX.XXX.198.41

Nikomu nevadí, že pes, hledající výbušniny, freneticky šťouchá do dřevěných kejsů a poměrně razantně se jich dotýká?
Zda ten belgičák na videu z ksichtoknihy hledá primárně taky výbušniny, jsem nedokázala vyluštit (bez zvuku), ale ty bedýnky na zdi div nespadnou, jak se do nich pes opírá - to je taky dobře?

7.3.2019 09:23

Saolo, nezdá se vám hloupé, že vám vadí každý pes, který něco umí? A spolehlivě? A pozitivně?

7.3.2019 09:27

Tak ono jde o to, že pokud pes vyhledávající výbušniny označuje předmět způsobem, který vyvolává vibrace, je v praxi nepoužitelný, ba nebezpečný.

a je jedno, jestli se to naučil pitomě označovat s použitím odměn nebo s použitím trestů

7.3.2019 09:58

Nedovedu si představit, jak by se něco podobného pes naučil pomocí trestů. ale asi mám málo znalostí a malou fantazii. Možná pes označoval drogy ( třeba ) a pak do úkrytů může drkat.
A je na psovodovi, aby ho při ostrém označování výbušnin vedl správně.

7.3.2019 10:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Úplně jsem si představila, jak to naše trdlo vyštěkne a všichni vyletíme do luftu On má totiž blbý zlozvyk vyštěknout tak jako zničehožnic, že se všchni přítomní šíleně leknou...asi aby nás vytrhnul z letargie

7.3.2019 11:01

saola napsal(a):
Nikomu nevadí, že pes, hledající výbušniny, freneticky šťouchá do dřevěných kejsů a poměrně razantně se jich dotýká?
Zda ten belgičák na videu z ksichtoknihy hledá primárně taky výbušniny, jsem nedokázala vyluštit (bez zvuku), ale ty bedýnky na zdi div nespadnou, jak se do nich pes opírá - to je taky dobře?

..pokud se jedná o výbušniny je to malér......měl by spíše v klidu zalehnout a v žádném případě ne kontakt s bedýnkou či v čem všem to je......nedokážu rozluštit.......

7.3.2019 11:03

Saolo, nezdá se vám hloupé, že vám vadí každý pes, který něco umí? A spolehlivě? A pozitivně?

..ale pokud jsou to psy do praxe a jedná se o výbušninu, tak je to opravdu malér.......

7.3.2019 11:04

..ale pokud jsou to psy do praxe a jedná se o výbušninu, tak je to opravdu malér.......

.....psi....

7.3.2019 11:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak ale zas pokud někdo cvičí psi do praxe, tak o tom něco ví a nebude učit psa na výbušninu do toho strkat čumákem, ne?

7.3.2019 11:08

Tak ono jde o to, že pokud pes vyhledávající výbušniny označuje předmět způsobem, který vyvolává vibrace, je v praxi nepoužitelný, ba nebezpečný.

a je jedno, jestli se to naučil pitomě označovat s použitím odměn nebo s použitím trestů

a vy si vazne myslite, ze lidi, kteri psy na vybusniny cvici - tohle nevedi ?

nebo ze nezvladnou psa naucit odpovídající způsob oznaceni ?

nebo teprve ted jako prijde to serezani konecne, aby si nedovolil drknout nebo steknout?

7.3.2019 11:11

marcelaamax napsal(a):
Tak ale zas pokud někdo cvičí psi do praxe, tak o tom něco ví a nebude učit psa na výbušninu do toho strkat čumákem, ne?

......tak předpokládám, byla to reakce na reakci saoly a orionky.....nelze rozluštit co pes hledá, doufám že tímto způsobem jakýkoli nevýbušný předmět či látku........

7.3.2019 11:17

marcelaamax napsal(a):

Omlouvám se, že přerušuji debatu o výbušninách naším nudným "lehni"

Za poslední týden jsme s naším polobíglem pokročili do fáze, kdy zůstává ležet i když se napřímím a vzdálím cca 5 kroků od něj, čekám s návratem zhruba 10-15s a dobrý. ALE mohu se vzdálit pouze ve směru, kterým leží cca v úhlu do 45stupňů. Pokud bych chtěla popojít vedle něj nebo za něj, zvedne se. Nenapadá vás někoho, v čem je problém a jak pokračovat v nácviku?

7.3.2019 11:18

ale však to taky není trénink vyhledávače, ale odpalovače..........
sranda zas......

7.3.2019 11:21

"doufám že tímto způsobem jakýkoli nevýbušný předmět či látku"

lidi - tusite treba, ze v CR je jedna z nejuznavanejsich skol pro vycvik psu na detekci pachu a ze se sem jezdi lidi ucit z celeho sveta?

a ze nasi psi se do celeho sveta vyvazi a slouzi v xy slozkach?

cela ta metodika je tak uzasne propracovana a spolehliva - prokazatelne spolehliva - overeno v praxi.

7.3.2019 11:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Za poslední týden jsme s naším polobíglem pokročili do fáze, kdy zůstává ležet i když se napřímím a vzdálím cca 5 kroků od něj, čekám s návratem zhruba 10-15s a dobrý. ALE mohu se vzdálit pouze ve směru, kterým leží cca v úhlu do 45stupňů. Pokud bych chtěla popojít vedle něj nebo za něj, zvedne se. Nenapadá vás někoho, v čem je problém a jak pokračovat v nácviku?

Tak super pokrok. Dělejte to zatím tak, aby se nezvedal. Postupně prodlužujte tu dobu a i vzdálenost. A až když to bude umět úplně perfektně, tak mu postupně můžete uhýbat i do stran a obcházet ho - ale to obcházení je pro psa těžký, to teď vůbec nedělejte.

Já jsem se teď se štěndem taky unáhlila a chtěla jsem jít za ní a obejít ji - ona se sice nezvedla, ale natahovala krk dozadu za mnou - takže se zase vrátíme zpátky a tohle ještě dělat nebudeme.

Edit.: - ještě k tomu, že nemůžete jít vedle něj. To bych už možná začít učila a to tak, že si psa dám k noze, tam ho položím a dělám to úplně stejně jako když stojím před ním. Odměňuji, postupně se narovnávám atd...

A ještě jeden edit.: až už pes bude to lehni umět, tak se mu začněte i schovávat, aby vydržel ležet i když vás nevidí. Můžete třeba někam za strom, ze začátku zas jen na vteřinku a hned se mu ukázat a postupně prodlužovat.

7.3.2019 11:37

Jo, díky. Včera samostatně vzorně seděl uvázaný před lékárnou cca 3 minuty, než jsem byla odbavena. Zvládnul i cyklistku jedoucí po chodníku!
Ale on měl včera nějaký mimořádný den, jako by si puberta vzala dovolenou.

Z vaší odpovědi jsem pochopila, že už by měl ovládat povel k noze. To jsem jaksi zatím neučila žádného ze psů, co jsme kdy měli. Je na to nějaká osvědčená metodika? Ať zas nepřeučuju chyby... Jsem psovod amatér

7.3.2019 11:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, díky. Včera samostatně vzorně seděl uvázaný před lékárnou cca 3 minuty, než jsem byla odbavena. Zvládnul i cyklistku jedoucí po chodníku!

Z vaší odpovědi jsem pochopila, že už by měl ovládat povel k noze. To jsem jaksi zatím neučila žádného ze psů, co jsme kdy měli. Je na to nějaká osvědčená metodika? Ať zas nepřeučuju chyby... Jsem psovod amatér

Pokud si dobře pamatuji, psovi je 7 měsíců?

Jako takhle - povel k noze se uci úplně od malinka. Pes u nohy je jakási "základní poloha" psa - z toho se pak učí sedni, lehni vstan, obraty na místě.

Ale zase, každý at si učí to, co bude potřebovat.

Ja učím tak, ze psa k noze navedu pamlskem a odměňuji to, ze setrva v té pozici u nohy. Z toho pak dal ucim ty obraty, polohy, chůzi.

Nemáte někde v okoli možnost cvičáku? Ono se to lépe chápe, když vam to někdo ukáže přímo v praxi.

7.3.2019 11:49

povel k noze je základ:)

na nějakou metodiku se vykašlete, jde o to jakýmkoliv způsobem vysvětlit psovi, že "k noze" znamená "moje lopatka je u levého kolena psovoda" a to bez ohledu na to, jak se psovod hýbe. a když se zastaví, tak si sednu. ale chybu můžete napáchat jen nedůsledností, když necháte psa se od téhle pozice vzdalovat.

způsobů je mnoho, od klasického "k noze - předbíhá - rup ho stavovákem" přes různé kombinace s odměnami po míček přidělaný ve výstřihu, na který pes kouká a přitom kde u nohy "mimochodem".

7.3.2019 12:11

Je u nás 1 cvičák, který by se mi přístupem zamlouval, ale kurzy jsou až od roka. Pro štěňata probíhá výcvik v rámci školičky, ta je ale uzavřeným uceleným kurzem a koná se jen občas. Předchozí školičku jsme nestihli z důvodu očkování, další zatím vypsaná nebyla.
Se mnou je to tak, jak píšete - předchozí psy jsem učila to, co potřebuji. Takže uměli chodit na vodítku, sednout, lehnout, podat packu, štěkat na povel, přinést míček. Nic z toho asi (určitě ) nebylo v dokonalém provedení, ale měli jsme z toho oboustranně radost. Taky to byli pejsci o hmotnosti 7 a 8kg, na svoji váhovou kategorii vychovaní, v běžném provozu rodiny naprosto bezproblémoví.
Tohle štěně je jiné - jednak to je o něco větší zvíře, ale taky vnímám jeho potenciál. Je velmi bystrý, učenlivý, samostatný, nebojácný, prostě "se povedl". Tak se snažím aspoň o něco, než aby rostl jako dříví v lese. To k noze mi kdosi radil, že má zatím čas a přijde samo jako přirozený důsledek chození na prověšeném vodítku. Že pak zkrátím vodítko... a mám psa u nohy. )

7.3.2019 12:19
saola

XXX.XXX.250.214

......tak předpokládám, byla to reakce na reakci saoly a orionky.....nelze rozluštit co pes hledá, doufám že tímto způsobem jakýkoli nevýbušný předmět či látku........

V tom videu je to přímo napsané (nemyslím to video z fc) a jsou tam i jednotlivé látky uvedeny, nebo si tu fakt někdo myslí, že C-4 či bleskovice nebo černý prach jsou granule pro psy nebo plyšáci?

Jinak tahle diskuze hezky ukazuje, jak upadá schopnost chápat psaný text - na moji otázku, zda při práci s výbušninami nevadí, že pes do zkoumaného předmětu poměrně razantně drká, místní sluníčkářští dobro*erové okamžitě neváhají obratem bez jakékoliv souvislosti s položeným dotazem vpálit, že k takové práci se pes nedá přinutit trestem či dokonce píšou nevyžádanou informaci, že máme tu nejlepší pachovou školu na světě a jestli si jako myslíme - my plebs a hlavně asi já - že cvičitelé nevědí, jak to mají učit. WTF - na to se někdo ptal?

Tak znovu: je normální, když pes do zkoumaného předmětu freneticky šťouchá (ať už v případě hledání výbušnin nebo čehokoliv jiného) nebo ne? Za mne ne, ale ráda si přečtu odpověď od někoho, kdo se v tom pohybuje a kdo je schopen dělat se psy víc než jen ho umlátit pamlsky, když ho má naučit držet předmět v hubě (třeba).

Bodlinko, děkuji vám za pochopení mé otázky.

7.3.2019 12:43

saola napsal(a):
V tom videu je to přímo napsané (nemyslím to video z fc) a jsou tam i jednotlivé látky uvedeny, nebo si tu fakt někdo myslí, že C-4 či bleskovice nebo černý prach jsou granule pro psy nebo plyšáci?

Jinak tahle diskuze hezky ukazuje, jak upadá schopnost chápat psaný text - na moji otázku, zda při práci s výbušninami nevadí, že pes do zkoumaného předmětu poměrně razantně drká, místní sluníčkářští dobro*erové okamžitě neváhají obratem bez jakékoliv souvislosti s položeným dotazem vpálit, že k takové práci se pes nedá přinutit trestem či dokonce píšou nevyžádanou informaci, že máme tu nejlepší pachovou školu na světě a jestli si jako myslíme - my plebs a hlavně asi já - že cvičitelé nevědí, jak to mají učit. WTF - na to se někdo ptal?

Tak znovu: je normální, když pes do zkoumaného předmětu freneticky šťouchá (ať už v případě hledání výbušnin nebo čehokoliv jiného) nebo ne? Za mne ne, ale ráda si přečtu odpověď od někoho, kdo se v tom pohybuje a kdo je schopen dělat se psy víc než jen ho umlátit pamlsky, když ho má naučit držet předmět v hubě (třeba).

Bodlinko, děkuji vám za pochopení mé otázky.

..nesmí.....a když to převedeme la srandahru nosework, tak tam je také žádoucí aby se pes vzorku žádným způsobem nedotýkal.....

7.3.2019 13:31

saola napsal(a):

a fakt ses na to video, teda obě, dívala fakt dobře.....?
fakt freneticky šťouchá? fakt div nespadnou jak se do nich pes opírá? fakt nevidíš psovoda?
za co je pes odměněn?

jo, a už sis vygůglila význam slova trénink? sice je zřejmé že ne, ale proč se nezeptat....

7.3.2019 13:33

a moji otázku, zda při práci s výbušninami nevadí, že pes do zkoumaného předmětu poměrně razantně drká,

vzdyt vas to stejne nezajima

ale ukazu dobrou vuli

Na tom videu z yt podle me - pes plni dva rozdilne požadavky a je ve fazi vycviku -tj. nemá vse dokoncene.
první požadavek je, aby oznacil latku -a tam drknuti nevadi uz jen protože první by vybouchnul clovek -psovod se dotyka krabic první.
pak je tam další faze vycviku -samostatna práce psa bez psovoda - a tam uz se odmenuje klidna práce a oznaceni "vytuhnutim".

7.3.2019 14:16
saola

XXX.XXX.250.214

Vaše dobrá vůle na mne nedělá žádný dojem.
Pokud se najednou domníváte, že na videu s vyhledáváním výbušnin je nedocvičený a nedotažený pes, proč jste to plebsu (mě) nevysvětlila už výše, místo vzájemného plácání se po ramenou s některými oslněnými z toho, jaká je to nádherná a radostná práce psa?
No, radostná možná je, ale pokud by hledač výbušnin pracoval v reálu naostro takhle, za chvíli vám ti psi dojdou.

7.3.2019 14:27
Terven

XXX.XXX.110.147

a moji otázku, zda při práci s výbušninami nevadí, že pes do zkoumaného předmětu poměrně razantně drká,

vzdyt vas to stejne nezajima

ale ukazu dobrou vuli

Na tom videu z yt podle me - pes plni dva rozdilne požadavky a je ve fazi vycviku -tj. nemá vse dokoncene.
první požadavek je, aby oznacil latku -a tam drknuti nevadi uz jen protože první by vybouchnul clovek -psovod se dotyka krabic první.
pak je tam další faze vycviku -samostatna práce psa bez psovoda - a tam uz se odmenuje klidna práce a oznaceni "vytuhnutim".

Díky, přesně to jsem se chystala napsat. Že se nejedná o hotové psy připravené vyrazit do akce naostro, nýbrž o psy v různých fázích výcviku. Je to poznat i podle toho, že některý pracuje na vodítku, zatímco jiný ne.
Na prvním videu nevidím vůbec žádné frenetické dobývání, ať koukám, jak koukám.
Na druhém videu je jasně vidět, že psi se teprve učí. Jak už tu padlo, v některých případech se psovod bedny dotýká první, aby psa navedl. Patrně mají v různých fázích výcviku různé priority, nejspíš je v počátcích důležitější naučit spolehlivě značit. Celkem chápu, že to, co mají vyhledávat, nebudou psí granule, ale předpokládám, že během výcviku netrénují s aktivní výbušninou.
Třeba u základních zkoušek NW v ČR nevadí, pokud se pes dobývá do úkrytu a mám pocit, že se nepenalizuje ani pokud vezme vzorek do tlamy. Je samozřejmě lépe, pokud se dobývat vůbec nenaučí, ale postupy mohou být různé a přestože na to se saola neptala, u těchto profíků bych se nebála, že nechají hotového psa šťouchat do potenciálního úkrytu výbušniny a že je to blbě odhalí až odborníci na ifauně. A pokud bezkontaktní značení zvládnou naučit i trenéři u nás v Horní Dolní, pro tyto to bude hračka.
Mimochodem, koho by zajímalo - guru českého noseworku Klára Hlubocká pracuje jako psovod u České společnosti ornitologické a psy cvičí speciálně na vyhledávání karbofuranu.
https://trebicsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/u-snezneho-nekdo-travi-vrany-mrtve-ptaky-nasli-mistni-obyvatele-20190228.html

7.3.2019 14:35
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Pokud se najednou domníváte, že na videu s vyhledáváním výbušnin je nedocvičený a nedotažený pes, proč jste to plebsu (mě) nevysvětlila už výše, místo vzájemného plácání se po ramenou s některými oslněnými z toho, jaká je to nádherná a radostná práce psa?
No, radostná možná je, ale pokud by hledač výbušnin pracoval v reálu naostro takhle, za chvíli vám ti psi dojdou.

Ale ona je to nádherná radostná práce psa...proč by mělo vadit, že je to trénink?

7.3.2019 14:40

saola napsal(a):

vite co?
mate pravdu.
Hezky den

7.3.2019 15:02
Terven

XXX.XXX.110.147

To je naprosto normální, je třeba pstupovat pomalu a kritéria zvyšovat postupně. Tj. nesnažit se rovnou psa testovat tím, že ho budu obcházet dokola, ale centimetry a sekundy zvyšovat postupně. A snažit se vždy odměnit dřív než se pes zvedne.
A nejprve učit v klidném prostředí bez rušivých vlivů, třeba doma a teprve, když to pes zvládne, můžete zvýšit kritérium a cvičit třeba někde, kde jsou na dohled rušivé objekty.
A obecně platí, že kritéria se zvyšujou vždy po jednom, tj. cvičíte-li poprvé třeba venku na zahradě, tak zároveň nezkoušejte přidávat sekundy výdrže.

7.3.2019 15:06
saola

XXX.XXX.250.214

Terven napsal(a):
Ale ona je to nádherná radostná práce psa...proč by mělo vadit, že je to trénink?

Nepřijde vám na psím fóru (nejen) vhodné nazývat věci pravými jmény?
Tedy že radostná práce jistě, ale že v ostré praxi takhle vyhledávání vypadat nemá? Vždycky přece jdete ve výcviku, práci, učení odněkud někam a je vhodné říct, na jakém úseku cesty se právě nacházíte. Nebo ne?
Tohle fórum čtou i lidé, kteří neumí naučit chůzi u nohy nebo jakžtakž provozní aport (nic proti nim), ale neměli by rozhodně získat dojem, že takhle vypadá práce psa, který profesionálně vyhledává výbušniny, jen proto, že je to tak nááádherně radostné.

7.3.2019 15:22
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Tedy že radostná práce jistě, ale že v ostré praxi takhle vyhledávání vypadat nemá? Vždycky přece jdete ve výcviku, práci, učení odněkud někam a je vhodné říct, na jakém úseku cesty se právě nacházíte. Nebo ne?
Tohle fórum čtou i lidé, kteří neumí naučit chůzi u nohy nebo jakžtakž provozní aport (nic proti nim), ale neměli by rozhodně získat dojem, že takhle vypadá práce psa, který profesionálně vyhledává výbušniny, jen proto, že je to tak nááádherně radostné.

Nikdo tady nenapsal, že videa jsou z ostré praxe a myslím, že poznat, že se jedná o trénink, nedá až tolik práce. Už podle prostředí, kde se to odehrává - očíslované otvory a bedny, ke kterým psovod psa navádí a klepe do nich...
Ale asi máte pravdu, možná by každý, kdo sem dá odkaz na zajímavé video, měl automaticky připojit všechna možná varování...ono i na igelitové tašce dneska musíte mít napsáno, že se nesmí nasazovat dětem na hlavu.

7.3.2019 16:08
TyVed

XXX.XXX.1.19

jojo, to jsou dny, kdy si člověk myslí, že si puberta vzala dovolenou a pak jsou dny, kdy se puberta najednou objeví, i když už měl člověk pocit, že je dávno pryč.

7.3.2019 17:19

saola napsal(a):

Tohle fórum čtou i lidé, kteří neumí naučit chůzi u nohy nebo jakžtakž provozní aport (nic proti nim)

Koukám, že už sloužím jako prototyp "českého pejskaře"

Ale i amatéra jako mě při sledování toho druhého videa napadalo, že být to naostro, jsou pes i psovod v luftě

7.3.2019 20:47
Terven

XXX.XXX.110.147

Tohle fórum čtou i lidé, kteří neumí naučit chůzi u nohy nebo jakžtakž provozní aport (nic proti nim)

Koukám, že už sloužím jako prototyp "českého pejskaře"

Ale i amatéra jako mě při sledování toho druhého videa napadalo, že být to naostro, jsou pes i psovod v luftě

Českej pejskař - taky prima
Ale já jsem sluníčkářskej dobro*er a to je lepší, uznejte

7.3.2019 21:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak zase trochu k věci

před chvílí dojel Habas s 8mi SH v závodě RNB Polardistance (Švédsko)

298 km . start 6.3. v 9:00
po úsecích 82 km (6 hod pauza) 116 km (4 hod pauza) 85 km - CÍL dojezd 7.3. v 20:33

to jen aby věděla zadavatelka , jak venčit

7.3.2019 21:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

ještě podrobněji 06:24:00 on/ 06:00:00 of/10:38:00on/ 4.00 of/8:31on

(v týmu měl i 10 leté psy)

9.3.2019 20:38

Terven napsal(a):
Českej pejskař - taky prima
Ale já jsem sluníčkářskej dobro*er a to je lepší, uznejte

Dnes jsem byla na procházce oceněna přihlížejícími, jak nám to s pejskem pěkně jde. A obratem mi bylo nabídnuto pětiměsíční štěně, jestli ho nechci, že si s ním páníčkové nevědí rady a musí z domu
Moc pěkný pejsek, šedobílý kříženec AST, dobrák od pohledu, hezky si s tím naším pohráli. Ale nedovedu si představit tu kombinaci 2 psích puberťáků v jednom baráku. Snad mu najdou dobrý domov.

9.3.2019 20:50
Terven

XXX.XXX.110.147

Dnes jsem byla na procházce oceněna přihlížejícími, jak nám to s pejskem pěkně jde. A obratem mi bylo nabídnuto pětiměsíční štěně, jestli ho nechci, že si s ním páníčkové nevědí rady a musí z domu
Moc pěkný pejsek, šedobílý kříženec AST, dobrák od pohledu, hezky si s tím naším pohráli. Ale nedovedu si představit tu kombinaci 2 psích puberťáků v jednom baráku. Snad mu najdou dobrý domov.

Upřímně teda, to já taky ne.
Mě místní přihlížející taky průběžně oceňujou..."jak vy si s pejskem pěkně hrajete"..."a jak vy můžete pěkně navolno, toho našeho už bych neviděla..."
a ani nemluvím, když na plácku za barákem náhodou udělá sedni nebo lehni ...to už se tady považuje za vysokou psí školu , prostě jednookej mezi slepejma králem.
Dva psí juniory současně, do toho bych nešla. Mám občas ve střídavce jedenáctiletou fenu z rodiny, je to sice super, s tou mojí se milujou, ale výcvik tím tak trochu trpí - to, co s jednou fenou řeším, se dvěma už ne

9.3.2019 21:01

Terven napsal(a):
Upřímně teda, to já taky ne.
Mě místní přihlížející taky průběžně oceňujou..."jak vy si s pejskem pěkně hrajete"..."a jak vy můžete pěkně navolno, toho našeho už bych neviděla..."
a ani nemluvím, když na plácku za barákem náhodou udělá sedni nebo lehni ...to už se tady považuje za vysokou psí školu , prostě jednookej mezi slepejma králem.
Dva psí juniory současně, do toho bych nešla. Mám občas ve střídavce jedenáctiletou fenu z rodiny, je to sice super, s tou mojí se milujou, ale výcvik tím tak trochu trpí - to, co s jednou fenou řeším, se dvěma už ne

No, tak to já navolno taky nemůžu, bíglí geny jsou bíglí geny A jaké to bylo poslušné štěňátko, ještě před pár měsíci kolem mě běhal navolno i v lese. Snad zase jednou...

Fildass

17.12.2019 00:20
Fildass

XXX.XXX.19.42

Vy jste tady opravdu kapacity..všichni do jednoho šílení odborníci na huskouny. Odborníci na huskouny, kteří řeknou, že husky nepatří do bytu a ještě určitě dodáte, že nemůže chodit po venku bez vodítka, že? Místo aby jste dotazovatelce poradili, třeba ji i trochu namotivovali, že se to zlepší, protože ono se to zlepší, když bude vědět jak, tak tady radši okamžitě budete plyvat jak má štěně darovat, jakou udělala chybu atd. Jenže ona si to třeba nastudovala, třeba není tak špatná a prostě má jen o něco většího darebáka, husky mají povahy a liší se. Jeden se doma vyčůrá 3x a dobrý, jednoho to může být těžký odnaučit a jeden to taky může dělat naschvál. Ale tady každej hned, že nemá co mít huskyho. Máte buď pomoct, nebo radši mlčet :)

17.12.2019 07:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Fildass napsal(a):
Vy jste tady opravdu kapacity..všichni do jednoho šílení odborníci na huskouny. Odborníci na huskouny, kteří řeknou, že husky nepatří do bytu a ještě určitě dodáte, že nemůže chodit po venku bez vodítka, že? Místo aby jste dotazovatelce poradili, třeba ji i trochu namotivovali, že se to zlepší, protože ono se to zlepší, když bude vědět jak, tak tady radši okamžitě budete plyvat jak má štěně darovat, jakou udělala chybu atd. Jenže ona si to třeba nastudovala, třeba není tak špatná a prostě má jen o něco většího darebáka, husky mají povahy a liší se. Jeden se doma vyčůrá 3x a dobrý, jednoho to může být těžký odnaučit a jeden to taky může dělat naschvál. Ale tady každej hned, že nemá co mít huskyho. Máte buď pomoct, nebo radši mlčet :)

Tak pomožte a nebo mlčte. Poučovat umíte, teď ještě umět poradit.

17.12.2019 08:16

Fildass napsal(a):

Tak poraďte a "neplyvejte" tu!

10.2.2020 19:33
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

Ano, pořídili jste si nevhodné plemeno. Nevhodné k vám, nevhodné do bytu.
Přikláním se k tomu, štěně rychle prodat. Pak si užít mateřství, vypiplat děti, a až budete mít na psa čas, tak volit jiné plemeno, do bytu vhodnější. A méně akční a méně nezávislé.

Už delší dobu jsem nečetl tak výstižnou reakci. Choval jsem do konce života psů 3 dalmatiny, 6 let odchovy, dogu, jezevčíka a dnes dožívá 13 let stará Akita inu japonská.
Chudák hasky, po kterém jsem před 40.lety toužil. Dejte ho zavčas pro oboustrannou spokojenost pryč.
A co napsal Fildass, trochu naivní příspěvek.Ono se to totiž nic nezlepší. To je jako byste radil moji manželce, která jde ven s naším silně dominantním akitou. On jí má rád, vodí ji i v jeho stáří na procházky, ne ona jeho, ale nikdy ji neposlechne a z domu neodejde, pokud nezařvu, je už skoro hluchý.

kikionka

1.6.2021 19:38
kikionka

XXX.XXX.123.44

Vím, že příspěvek je starý, ale ano - vybrali jste si špatné plemeno. Nevím, co vás vedlo k tomu si pořídit huskyho do bytu jako rodinného psa. Husky je pracovní pes, který byl vyšlechtěn k životu v mrazu, tahání saní a nezávislosti na majiteli (Sibiřani je po práci vypustí do lesa a pes se o sebe musí postarat, dokud zase není potřeba). V bytě se zblázní nudou a nečekejte, že vás bude nějak extra poslouchat. Husky není ani pes do města a už vůbec ne do bytu. Lidi, sakra, nevybírejte si psy jen podle vzhledu, ale především podle toho, zda se jejich povaha a vlastnosti shodují s vaším životním stylem! Protože přesně takhle vznikají nezvladatelní psi.

1.6.2021 21:10
juhaj

XXX.XXX.164.121

kikionka napsal(a):
Vím, že příspěvek je starý, ale ano - vybrali jste si špatné plemeno. Nevím, co vás vedlo k tomu si pořídit huskyho do bytu jako rodinného psa. Husky je pracovní pes, který byl vyšlechtěn k životu v mrazu, tahání saní a nezávislosti na majiteli (Sibiřani je po práci vypustí do lesa a pes se o sebe musí postarat, dokud zase není potřeba). V bytě se zblázní nudou a nečekejte, že vás bude nějak extra poslouchat. Husky není ani pes do města a už vůbec ne do bytu. Lidi, sakra, nevybírejte si psy jen podle vzhledu, ale především podle toho, zda se jejich povaha a vlastnosti shodují s vaším životním stylem! Protože přesně takhle vznikají nezvladatelní psi.

Jenže je to marný je to marný je to marný . Nám se líbí a ostatní kecaj, nebo, proč si něco zjišťovat, prosťe, já chci a chci a chci😶

1.6.2021 22:13

Haskouna do bytu??......Pokud jsem aktivní člověk, chodím běhat a na túry. I s haskounem, který žije v bytě se dá sportovat. I bytový hasky u vhodného pánečka, rodiny, může být dle mého šťastný a spokojený pes. Který si rád večer zaleze s pánečkem do postele. Spousta lidí si chodí ráno na hodinku zaběhat, o víkendech chodí na túry. A hasky zas není pes, který když denně nenaběhá desítky kilometrů, tak se z toho zblázní.
Klidně se bude válet v místnosti, kde je pěkně teploučko od kamen. Není to nutně pes, který k životu potřebuje zahradu. Stejně se na ní bude nudit, jako kterýkoliv akční pes.
Je to pes, který ke svému životu potřebuje toho správného člověka a nemusí to být nutně musher.
Vždyť se za psa může zapřáhnout sám, buď s ním běhat třeba canicross, tahat koloběžku, v zimě běžky.

Takže husky v bytě?? Ve městě?? Proč ne. Spousta lidí má v okolí bydliště nějakou přírofu, kam se dá jít, popř. v rozumné dojezdové vzdálenosti.
Mám dům se zahradou a bydlím na konci města, ale stejně ráno naložím psy a popojedeme do údolí na cyklostezku...ráno liduprázdno a večer přijedu z práce a zase naložím psy a "jedeme na procházku"
Mám dvě dalo by se říct pastevecký holky, ty bych v bytě mít nemohla, protože jejich hlavním posláním je střežit jako oko v hlavě svoje stádo oveček....ovce nemám, ale jako náhradní činnost mají střežení teritoria a svých lidí. Často prostě zaujmou strategické místo, kde mají přehled a vypadá to, že se povalují, ale oni pracují šetří energii a dávají pozor a v bytě jim za tohle žádnou náhradu poskytnout nemůžu, ale haskymu jo.

1.6.2021 22:27
juhaj

XXX.XXX.164.121

Už jsem to tu psala. Deset let jsem bydlela na sídlišti, pro majitele psů výborný terén hned za ním..Husky, malamut, objevovali se zde poměrně často. Žádný nevydržel déle než pár let.Jeden malamut byl náš kámoš. Pán se opravdu snažil. Běžky, tříkolku, sedak, přesto to po pár letech vzdal a našel psovi vhodného pána. Prý to nešlo a pes byl nešťastný. A on nechtěl mít doma smutného psa.-

1.6.2021 22:54

juhaj napsal(a):
Už jsem to tu psala. Deset let jsem bydlela na sídlišti, pro majitele psů výborný terén hned za ním..Husky, malamut, objevovali se zde poměrně často. Žádný nevydržel déle než pár let.Jeden malamut byl náš kámoš. Pán se opravdu snažil. Běžky, tříkolku, sedak, přesto to po pár letech vzdal a našel psovi vhodného pána. Prý to nešlo a pes byl nešťastný. A on nechtěl mít doma smutného psa.-

No už jsem to tu psala....v rodině haskounka žijící v pražském bytě nedaleko Letné a víkendy na chalupě. Naprosto spokojenej pes, který chrněl s paničkou v posteli a na chalupě spokojeně chrupala ve vytopené světnici....samozřejmě s paničkou v posteli.
A jakou měla činnost....ráno venčící prochajdu na flexině, večer venčící prochajdu na flexině a odpoledne trávila tím, že se na Letné naháněla se smečkou psů. Velka přítula a šmajchlířka. Věřte, že to byl naprosto spokojenej pes.

Tím neříkám, že je každý hasky takový. Pár jich znám...jo majitelé je vodí na šňůře z vodítka je nepouštějí a shodou okolností to jsou lidi, co se v pátek zbalí a tradá do přírody a spaní pod širákem, když to počasí dovolí, když ne, tak prostě bivakujou u někoho na chatě. Většinou ve společnosti nějakých kamarádů, co mají taky psy. Pes defakto celý víkend pochodí a přes týden to jsou povětšinou jen dlouhé prochajdy a nebo běh u kola.|Dovolená rovná se 14 dní vandr.
Psi, jestli můžu posoudit pohodáři. Tak nevím...štěstí na povahu?? A nebo se pes přizpůsobí nějakému režimu a pokud ten režim není úplně mimo mísu, tak jsou spokojení. Něktří už mají několikátého a neměnili by, prostě si s tímhle plemenem sedli.

Tím opravdu nechci říct lidi běžte a kupujte si do bytů haskouny, bude to pohoda, ale zároveň si prostě nemyslím, že jediný člověk, co si mlže pořídit haskyho je ten, který zapřáhne smečku do saní a tradá. Jo asi je to ideální, ale kolik plemen dneska dělá to, pro co byly stvořeni??

2.6.2021 14:34
juhaj

XXX.XXX.164.121

Určitě existují hasky, kteří jsou spokojení i jinak než ve smečce a u saní. Doteď si pamatuji, když jsem byla dítě, že národní soutěž v agility vyhrál právě hasky.
A znám lidi s fenou malamuta, kterou měli jako nejlepšího psa ze všech, co si kdy pořídili.
Ale těch ostatních znám taky dost a je to trápení lidi i psů, bohužel.

2.6.2021 16:57
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

kikionka napsal(a):

Pes v bytě a práce se ale vůbec nevylučuje. Akorát, že po té práci pes chrní v posteli a ne někde uvázanej v bahně a nebo zavřenej v kotci.

2.6.2021 17:25
rapotacka11

XXX.XXX.232.32

Huskyjanina napsal(a):
Pes v bytě a práce se ale vůbec nevylučuje. Akorát, že po té práci pes chrní v posteli a ne někde uvázanej v bahně a nebo zavřenej v kotci.

Člověk má zkusit všechno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík