Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2019 23:19
Bublina2305

XXX.XXX.171.66

Ahoj. Jsem tu nová. Mám trápení se svou nejlepší psi kámoškou Belinkou, je to fenka bez papíru, tipicky poulicak, dostala jsem ji od kamarádky, protože se její fenka zaběhla a za několik týdnů porodila 4 krásná štěňata. Dnes je té mé holce skoro 11. V létě jsem si všimla malého nádorku na ceciku. Konzultovala jsem to s vetem a řekli jsme že vzhledem k věku ji radši operovat nebudeme a podle pohmatu kdy nahmatal pohybující se kuličku řekl že to vypadá, že je to ne zhoubné. Po vánocích jsme byli na očkování a boulicka se zvětšila, domluvili jsme se že by jsme zkusili precijen operaci. Řekl že to bude stačit někdy na jaře... Ač jsem několikrát boulicku od té doby viděla včera jsem se zhrozila. Boule se nejen že zvětšila, ale hlavně i otevřela.. Nevšímám si že by si to lízala nebo kousala. Naopak přijde mi veselá, možná víc hravá než dřív.. dnes jsem s ní naklusala k dr. Dal jí atb a řekl že to chce určitě Ven, protože je to otevřený.. Takže nás čeká nejspíš v pondělí rtg plic a srdíčka... Ale jsem těhotná nemůžu ji tam stelovat... Musím být po tu dobu rozhodně mimo. Chci se zeptat jak takový rtg probíhá. Uspava se? Je něco na to potřeba, například nejíst, nepit, nebo je to stejné jako u člověka. Nějak si neumím představit že pes bude spolupracovat... Ve středu samotný zákrok.. Jsem z toho dost vystrašená. Takhle zhoršit se musela během pár dnů

12.4.2019 23:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Bublina2305 napsal(a):
Ahoj. Jsem tu nová. Mám trápení se svou nejlepší psi kámoškou Belinkou, je to fenka bez papíru, tipicky poulicak, dostala jsem ji od kamarádky, protože se její fenka zaběhla a za několik týdnů porodila 4 krásná štěňata. Dnes je té mé holce skoro 11. V létě jsem si všimla malého nádorku na ceciku. Konzultovala jsem to s vetem a řekli jsme že vzhledem k věku ji radši operovat nebudeme a podle pohmatu kdy nahmatal pohybující se kuličku řekl že to vypadá, že je to ne zhoubné. Po vánocích jsme byli na očkování a boulicka se zvětšila, domluvili jsme se že by jsme zkusili precijen operaci. Řekl že to bude stačit někdy na jaře... Ač jsem několikrát boulicku od té doby viděla včera jsem se zhrozila. Boule se nejen že zvětšila, ale hlavně i otevřela.. Nevšímám si že by si to lízala nebo kousala. Naopak přijde mi veselá, možná víc hravá než dřív.. dnes jsem s ní naklusala k dr. Dal jí atb a řekl že to chce určitě Ven, protože je to otevřený.. Takže nás čeká nejspíš v pondělí rtg plic a srdíčka... Ale jsem těhotná nemůžu ji tam stelovat... Musím být po tu dobu rozhodně mimo. Chci se zeptat jak takový rtg probíhá. Uspava se? Je něco na to potřeba, například nejíst, nepit, nebo je to stejné jako u člověka. Nějak si neumím představit že pes bude spolupracovat... Ve středu samotný zákrok.. Jsem z toho dost vystrašená. Takhle zhoršit se musela během pár dnů

Byli jsme se psem na RTG srdce - nedělal se v narkóze. Ale pes musel nehybně ležet na boku - náš pes byl kliďas, který vydržel ležet tak, jak jsme ho naštelovali, takže s tím nebyl problém. Ale třeba u nynějšího psa si to taky moc představit nedokážu. Asi záleží na tom, jak pes spolupracuje a v některých případech se třeba přispat musí. Snad poradí někdo, kdo má více zkušeností. Jinak si pamatuji, že už před rentgenem mi vet po telefonu říkal, ať přijedeme alespoň dva - pro případ, že bude potřeba psa nějak přidržet.

Držím palce .

12.4.2019 23:37
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Na rentgen nám psa neuspávali. Položili jsme ho na stůl, obložili ho takovými pytlíky a já ho držela. Jednalo se o žaludek a ledviny. Pes se klepal a měl velký strach tak výsledek nic moc nebyl. Jistě ho za vás podrží sestra. Narkozy se nebojte, náš pes kvůli trhání 6 zubů ji zvládl taky a bylo mu 13. Držím palce. Je to vždy smutné když naši přátelé onemocní..............

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2019 08:36

hlavně kromě rtg nechte udělat i krve.

a počítejte s tím, že otevřený nádor je vždycky zhoubný, takže dlouhodobá prognóza není dobrá.

ony ty mrchy tohle umí, umí to před očima a nikdy bych nedoporučila počkat, co nádor udělá. ono se to nabízí, hlavně u staršího zvířátka, často to i vychází, ale často ne a pak si majitel nadává, že to nešlo ven jako hrášek, když byl pes mladší a operace menší a rychlejší.

13.4.2019 10:25
Bublina2305

XXX.XXX.171.66

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
hlavně kromě rtg nechte udělat i krve.

a počítejte s tím, že otevřený nádor je vždycky zhoubný, takže dlouhodobá prognóza není dobrá.

ony ty mrchy tohle umí, umí to před očima a nikdy bych nedoporučila počkat, co nádor udělá. ono se to nabízí, hlavně u staršího zvířátka, často to i vychází, ale často ne a pak si majitel nadává, že to nešlo ven jako hrášek, když byl pes mladší a operace menší a rychlejší.

Mě právě taky přijde že je to zhoubný, přeci jen, vyrostlo to šíleně rychle. Kdyby to bylo nezhiubny rostlo by to pomalu. Není to ještě vlastně ani rok... Ale fakt to vypadalo nevinně. Ona už byla na jedné velké operaci se zánětem dělohy před 4 lety a vube. Už v té době nesnesla narkozu vůbec dobře... Každopádně bych ji ráda co nejvíce nejkvalitněji život prodloužila zároveň se bojím abych ji tou narkozu nezabil. Jenže riskujeme sepsi a na tu se taky umírá... Takže operaci zkusíme. Neodpustil bych si kdybych nic neudělala. Tak strašně mi mrzí že jsem si nevšimla dřív. Nechápu jak to mohlo vyrůst tak šíleně během 14 dnu

13.4.2019 11:31

tak podle rychlosti růstu zhoubnost těžko poznat, ale nekrotizují zhoubné věci. a hlavně, malý nádorek třeba centimetrový může být nezhoubný, ale velký spíš ne, oni zhoubní taky růstem.

a umí růst před očima, jakože před měsícem tam skoro nic nebylo a najednou je tam obrovský otevřený vřed.

13.4.2019 11:35
jazzinka

XXX.XXX.107.28

To mně mrzí, držím palce, ať operce pomůže.
Vzala jsem si starou jezevčici z útulku a doma po vykoupání jsem zjistila, že nádor o velikosti pingpongového míčku, co měla na cecíku a co dle útulku "má už několik let a nezvětšuje se" je ve skutečnosti otevřený. Na rtg se bohužel ukázalo, že nádory jsou rozšířené již po celém těle. Žila s tím zhruba půl roku. Nijak jsme to neřešili, ona si to občas lízala, ale jinak se tvářila, že jí život baví. Uspat jsem jí nechala, když si tu bouli víceméně vylízala až na břicho. Zpětně bych to udělala dřív, muselo jí to minimálně strašně svědit, ale nedávala to najevo a vesele lítala po lese :-(.

13.4.2019 17:59
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Bublina2305 napsal(a):

Prakticky vždy po mně na veterině chtěli asistenci, při RTG jsem dostala vestu, ale psa jsem musela přidržovat já. Pokud to jde, raději si s sebou někoho vezměte. Na vet. sestru či laboranta bych moc nespoléhala....já bych také nechtěla denně dostávat dávku záření. Držím pěsti!

13.4.2019 22:51

Pro jistotu při návštěvě RTG mějte psa hladového, prostě nedostane jeden den před rentgenem večeři... kdyby byla nevyfotitelná jen s držením osobou a musela se přispat- je to jen lehké zklidnění, nic hrozného, nenažraný je lepší, že vám nepoblije auto a lépe zabírá léčivo.U naší nebožky se udělal nádor během 3 měsíců, šel ven, jestli je zhoubný či ne vzhledem k věku (13,5 let )psiny mě nezajímalo- neposílala jsem ho na histologii, vet nic nenamítal. Psina prožila ještě další rok plnohodnotný život, utracena pro náhlé, opakující se epileptické záchvaty, jinak byla do té doby aktivní důchodkyně.

13.4.2019 23:00
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Pro jistotu při návštěvě RTG mějte psa hladového, prostě nedostane jeden den před rentgenem večeři... kdyby byla nevyfotitelná jen s držením osobou a musela se přispat- je to jen lehké zklidnění, nic hrozného, nenažraný je lepší, že vám nepoblije auto a lépe zabírá léčivo.U naší nebožky se udělal nádor během 3 měsíců, šel ven, jestli je zhoubný či ne vzhledem k věku (13,5 let )psiny mě nezajímalo- neposílala jsem ho na histologii, vet nic nenamítal. Psina prožila ještě další rok plnohodnotný život, utracena pro náhlé, opakující se epileptické záchvaty, jinak byla do té doby aktivní důchodkyně.

Ježkovy voči, to vypadá hrozně!
To mě by ta histolka naopak zajímala. Ale samozřejmě to byla Vaše věc. A je dobře, že jste nešli do žádné chemo nebo tak něco a že dostala ten rok života tak nějak navíc!

13.4.2019 23:36

fikovnice napsal(a):
Ježkovy voči, to vypadá hrozně!
To mě by ta histolka naopak zajímala. Ale samozřejmě to byla Vaše věc. A je dobře, že jste nešli do žádné chemo nebo tak něco a že dostala ten rok života tak nějak navíc!

Nádor se odstranil celý, šlo jen o to ho odstranit, vet do toho moc nechtěl- blbé místo, ale je to dobrý chirurg, mě ani nenapadlo něco podnikat v další léčbě, klasika ATB po operaci a jedeme dál, vet mě taky k ničemu nenabádal.

14.4.2019 15:51
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Nádor se odstranil celý, šlo jen o to ho odstranit, vet do toho moc nechtěl- blbé místo, ale je to dobrý chirurg, mě ani nenapadlo něco podnikat v další léčbě, klasika ATB po operaci a jedeme dál, vet mě taky k ničemu nenabádal.

To je dobře, nebo teda bylo dobře...

16.4.2019 22:59
Bublina2305

XXX.XXX.171.66

Moc děkuju všem za reakce. Věřím že to má Princezna zítra všechno zvládne. Je úžasná jak je veselá a statečná. chci se zeptat že se nemá jist 22 hodin před zákrokem to je jasný ale o pití ani zmínka na pokynech. Do kdy ji můžu pití nechat a kdy už vzít.? Děkuji za odpověď

16.4.2019 23:00
Bublina2305

XXX.XXX.171.66

Chtěla jsem napsat 12hodin

17.4.2019 06:37

Ano, vodu může.........normálně nechat.

17.4.2019 09:31
Bublina2305

XXX.XXX.128.116

Ano, vodu může.........normálně nechat.

Fakt? Já to brala holt podle lidí, že ty osm hodin před zákrokem nesmí. Dobře dám jí napít ale nebudu ji radši nechávat aby chlemtala. Děkuju

17.4.2019 14:16
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Bublina2305 napsal(a):
Fakt? Já to brala holt podle lidí, že ty osm hodin před zákrokem nesmí. Dobře dám jí napít ale nebudu ji radši nechávat aby chlemtala. Děkuju

Já myslím, že pozvracet se může i z vody, a nedejbože zaaspirovat. Matně tuším, že před kastrací Elsa několik málo hod pít nesměla. Rozhodně, jak píšete, nenechávejte přímo chlemtat. Držím pěsti!

17.4.2019 14:18

Ono, stejně asi pít nebude, naše pije po žrádle(ihned a ještě pak asi za hodinu)- žrádlo mít vaše nebude, a když přijde z procházky.....jinak chlemtá i z jiných vodních zdrojů venku. Voda se dává pryč, pokud není pes plně probraný z narkozy, pije jen pod dohledem......buď si to ohlídáte, pokud jste doma nebo vodu dáte pryč.

17.4.2019 14:19
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Ono, stejně asi pít nebude, naše pije po žrádle(ihned a ještě pak asi za hodinu)- žrádlo mít vaše nebude, a když přijde z procházky.....jinak chlemtá i z jiných vodních zdrojů venku. Voda se dává pryč, pokud není pes plně probraný z narkozy, pije jen pod dohledem......buď si to ohlídáte, pokud jste doma nebo vodu dáte pryč.

No náš pes by teda ale byl schopen pít i při žrádlové restrikci. Třeba proto, že je mu horko...

17.4.2019 14:24

fikovnice napsal(a):
No náš pes by teda ale byl schopen pít i při žrádlové restrikci. Třeba proto, že je mu horko...

Bude to samozřejmě individuální, když jsem v práci, ráno dám čistou vodu a večer je někdy netknutá. Psina pije dost na hulváta a když se napije je to v kuchyni dost poznat, prakticky si půlkou misky vypláchne hubu a druhou půlku vycintá na podlahu, je zajímavé že ani nežere, má granule v misce a nic....prostě spí..

17.4.2019 14:27
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Bude to samozřejmě individuální, když jsem v práci, ráno dám čistou vodu a večer je někdy netknutá. Psina pije dost na hulváta a když se napije je to v kuchyni dost poznat, prakticky si půlkou misky vypláchne hubu a druhou půlku vycintá na podlahu, je zajímavé že ani nežere, má granule v misce a nic....prostě spí..

"Psina pije dost na hulváta"
...to jako že udělá ten bordel?
Jinak souhlasím, že je to určitě individuální. Ono třeba u našeho vestaje je to taky individuální, a jak jsem psala výše, samozřejmě i hodně záleží na počasí - je-li mu vedro.

17.4.2019 16:39
GAELLE

XXX.XXX.55.67

jo celý náš Argo. Jak jsme byli pryč nepil a nejedl. A pak fousama cintal vodu všude kolem. Granulí se netkl až když jsme přišli se do nich dal. Asi si je šetřil co kdybycom se nevrátili a pak že jsou vořeši hloupí

Přidejte reakci

Přidat smajlík