AHOJ,dneska jsem našemu 10 tydenimu štěňátku našla klíště,bohužel rozskrabane,po vyndani klíštete pejskovi zůstala v kůži hlavička 😞 hned jsme jeli k veterinářce a ta řekla že hlavičku už nevyndá🤨?? Že je moc hluboko,tak mi dala nějakou desinfikacni vodicku a ze prý možná to vyhnisa. Myslím si ze byla jen proste lina mu to nariznout a vyndat tak me odbyla tímhle 😬 Prý kapicku na ránu 2x za den, mám docela strach,nemůže tam ta hlava zarůst?😞
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je ten jorkšír? Nebojte, neumře na to. Takových zatržených klíšťat jsme už měli víc, jak psi, tak lidi a všechno v pohodě, vyhnisa to.
lesnížínka
napsal(a):
Víte, kolik je klíšťat, co si pes(kočka) vydrápne, vykousne, aniž by jste věděli? Osobně, kdybych byla vetka a chodili za mnou lidi s takovýma kravinama, asi bych už trpělivost neměla.
Mojí vetce nedávno volali lidi, že jim pes vypil cca dvě lžičky melounové šťávy a jestli ho to neotráví..

impact
napsal(a):
Mojí vetce nedávno volali lidi, že jim pes vypil cca dvě lžičky melounové šťávy a jestli ho to neotráví..
Ve vedrech krmím psy melounem normálně, ještě se z toho ani nepo...
lesnížínka
napsal(a):
Víte, kolik je klíšťat, co si pes(kočka) vydrápne, vykousne, aniž by jste věděli? Osobně, kdybych byla vetka a chodili za mnou lidi s takovýma kravinama, asi bych už trpělivost neměla.
Pro me to kravina není,ještě nemá 3. Očkováni,je malinkej a klíště mohlo přenést vir
lilgucci
napsal(a):
Pro me to kravina není,ještě nemá 3. Očkováni,je malinkej a klíště mohlo přenést vir
Pro vás to kravina teď není, protože jak říkáte, je malinkej, zřejmě váš první úplně vlastní pes? To lidi řeší i větší blbosti a hysterčí i kvůli banalitám. A to se neuražte, prostě to tak bývá...
Jenže doopravdy to prostě kravina je a nemá smysl to nějak řešit, nedej bože do psa snad ještě řezat. Veterinářka nebyla líná, ale má rozum.
Edit: Až nedopatřením někdy v budoucnu sežere svůj první čokoládový bonbon, tak je to taky kravina. ;)

lilgucci
napsal(a):
Proti borelióze se ale tak brzo stejně neočkuje, pokud jste myslela tu. Jinak nevím, jaký jiný vir by mohlo přenést od jaké nemoci, proti které se očkuje štěně v 3. očkování a kterou přenášejí klíšťata. Jinak pokud se tak moc bojíte, proč tedy štěně nechráníte nějakým repelentem? Já na štěňata používám přírodní z dm, štěně z toho žádnou újmu nemá a ochrání to.
napsal(a):
Proti borelióze se ale tak brzo stejně neočkuje, pokud jste myslela tu. Jinak nevím, jaký jiný vir by mohlo přenést od jaké nemoci, proti které se očkuje štěně v 3. očkování a kterou přenášejí klíšťata. Jinak pokud se tak moc bojíte, proč tedy štěně nechráníte nějakým repelentem? Já na štěňata používám přírodní z dm, štěně z toho žádnou újmu nemá a ochrání to.
Jen si dovolím upřesnit: boreliózu nezpůsobuje virus, ale Borrelia Burgdorferi (tedy druhem si nejsem jistá, zda je to stejné jako u lidí), a jedná se o bakterii. Virová je pak encefalitida, často probíhající jako meningoencefalitida - u lidí je poměrně běžné se nechat očkovat. Další přenosná nemoc od klíšťat je ehrlichióza. A je jich bohužel víc. Mluví se až o 10 nemocech přenášených klíšťaty! Zda vlastně u psa může proběhnout virová encefalitida, nevím. Spíše se mluví o borelce.
A jinak, ač mám za desetiletí grif na odstraňování klíšťat, tak se mi i v současnosti občas stane, že klíště bohužel přetrhnu. Beru to jako variantu, která je nebezpečnější pro mě (taky následuje důkladné umytí, event. dezinfekce), ale stran zvířete vůbec neřeším. Vždy to vyhnisalo.

fikovnice
napsal(a):
Jen si dovolím upřesnit: boreliózu nezpůsobuje virus, ale Borrelia Burgdorferi (tedy druhem si nejsem jistá, zda je to stejné jako u lidí), a jedná se o bakterii. Virová je pak encefalitida, často probíhající jako meningoencefalitida - u lidí je poměrně běžné se nechat očkovat. Další přenosná nemoc od klíšťat je ehrlichióza. A je jich bohužel víc. Mluví se až o 10 nemocech přenášených klíšťaty! Zda vlastně u psa může proběhnout virová encefalitida, nevím. Spíše se mluví o borelce.
A jinak, ač mám za desetiletí grif na odstraňování klíšťat, tak se mi i v současnosti občas stane, že klíště bohužel přetrhnu. Beru to jako variantu, která je nebezpečnější pro mě (taky následuje důkladné umytí, event. dezinfekce), ale stran zvířete vůbec neřeším. Vždy to vyhnisalo.
Ano, je to tak, v příspěvku jsem nerozlišila viry či bakterie. Ale vcelku je to stejně jedno, jde o ochranu štěněte, očkovat proto všemu se nedá a řezat do takovýho prcka je podle myho blbost, když klíště už se stejně přisálo. Já jsem doteď proti borelce psy očkovala, ale uvažuju, že to už dělat nebudu a radši zintenzivním ochranu. Je to těžký, no, těch potvor je na jaře fakt hodně, teď v srpnu už se to dá, ale pořád si myslím, že to zvládnem bez tablet a snad i bez toho očkování.
lesnížínka
napsal(a):
Ono nejde o to, že by klíšťata nemoci nepřenášela, ale o to, že se proti nim zvířata neočkují.
No jo, ale jsi si jistá, že všechny nemoci, které přenáší klíšťata na lidi, tak jsou přenosná i na psy a kočky? Co třeba ta encefalitida? Ročně je v ČR x případů, které mnohdy končí těžkým postižením (parézy horních končetin, i DKK, např.). Ale je toto onemocnění i u psů a koček?? Já vím o té borrelióze, ale všechna ta ostatní svinstva - tím si nejsem u zvířat jistá.

fikovnice
napsal(a):
No jo, ale jsi si jistá, že všechny nemoci, které přenáší klíšťata na lidi, tak jsou přenosná i na psy a kočky? Co třeba ta encefalitida? Ročně je v ČR x případů, které mnohdy končí těžkým postižením (parézy horních končetin, i DKK, např.). Ale je toto onemocnění i u psů a koček?? Já vím o té borrelióze, ale všechna ta ostatní svinstva - tím si nejsem u zvířat jistá.
Mně bylo vždycky u veta řečeno nebo jsem si to někde na netu našla, že u psů není encefalitida takový problém, ani neznám nikoho, komu by tím onemocněl pes. Třeba sem ještě někdo napíše, kdo má přímou zkušenost.

ockovani na encefalitidu u psu neexistuje.
borelioza se zase neockuje u lidi, ale u psu ano? nikdy jsem psa na borelku teda neockovala.
anaplasmoza je u psu mnohem vetsi problem a ockovani na ni neexistuje.
babezioza -tam je pricina parazit a zase teda nenaockuje se nic
aktivita klistat .v zari byva "druha" vlna

napsal(a):
Mně bylo vždycky u veta řečeno nebo jsem si to někde na netu našla, že u psů není encefalitida takový problém, ani neznám nikoho, komu by tím onemocněl pes. Třeba sem ještě někdo napíše, kdo má přímou zkušenost.
ono i onemocní, ale bez příznaků
napsal(a):
ockovani na encefalitidu u psu neexistuje.
borelioza se zase neockuje u lidi, ale u psu ano? nikdy jsem psa na borelku teda neockovala.
anaplasmoza je u psu mnohem vetsi problem a ockovani na ni neexistuje.
babezioza -tam je pricina parazit a zase teda nenaockuje se nic
aktivita klistat .v zari byva "druha" vlna
Mě vždy fascinuje první vlna. Chalupu mám v celkem vysoké výšce n.m. a už v únoru ojediněle mrchy bývají a tam třeba ještě leží sníh...