Dobrý den,
našla jsem u psa ulomeny špičák ani ne čtvrtka zubů, ale už tam je trochu odhalená dřeň. Zub barvu nemění, nebolí.. Je možné nechat zub nějak ošetřit bez narkozy? Pes je kardiak, tak bych se jí ráda vyhla.. Předem děkuji za odpovědi. Pozn. pes nemá problém nechat si sáhnout do tlamy. Lehký zubní kámen mu sundavali také bez narkozy. U vet jsem byla poslala mě ke stomatoložce, ke které co nejdříve půjdeme.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je čerstvě ulomený do dřeně, měl by to co nejdříve ošetřit vet, pokud se zub- špičák ubrušuje pomalu, pes žižlá tenisák, nosí kameny je časem také vidět " dřeňový kanálek" , ale tady se dentin uvnitř zubu stará aby nedošlo k proniknutí do kanálku. Prostě ten zub na to má čas se přizpůsobit...u ulomení ne.
Ošetření bez narkozy- snad jen jako u zubaře- s místním znecitlivěním, jinak vrtat se v kanálku bez znecitlivění...bych zubaře kousla taky.
Buď zub nebolí, a pak není odhalená dřeň, nebo je odhalená dřeň a v tom případě zub bolí! Není fyziologicky možné, aby byla odhalená dřeň, ale zub nebolel.
Řeknu to takhle: Pokud ulomený zub nečiní potíže a pes navíc není úplně zdravý, vůbec to neřešte. Maximálně doma pilníkem strhněte hrany lomu, ať si nezraňuje jazyk.
Sebelíp ošetřený kanálek může být zdrojem chronické infekce. Zatím ani u lidí nejsme schopní stoprocentně zajistit, že tomu tak nebude. (Každý známe někoho s „váčkem“ na zubním kořenu.) Jestliže ale trváte na tom, že to chcete nějak řešit, udělal bych to jednorázově - extrakcí. Vypadá to jako zbytečně radikální řešení, ale je-li pes kardiak, vyhnete se potenciální další narkóze při řešení následných problémů po endodontickém ošetření.