Chůze po asfaltu... vážně tolik vadí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2019 03:04
Kaifra1120

XXX.XXX.128.11

Zdravím,

Zajímalo by mě , jak je to u psů s chůzí po asfaltu? Vážně to tolik škodí?Všude čtu něco jiného,tak mě zajímají vaše zkušenosti...(moji psi žijí u lesa,venčìme převážně tam+ po polích)ale tu a tam se asfaltu samozřejmě nevyhneme ... občas také chodíme po cyklostezce a to jsou poměrně dost dlouhé túry.

Díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2019 07:59

Jo, vadí, vlastní zkušenost. Zkuste nechat zrentgenovat klouby a lokty sedmiletýmu psovi, který celý život chodil po asfaltu, a uvidíte. Já už to neriskuju, cyklostezkám se zásadně vyhýbám. Nakonec i kvůli svým nohám, taky mám jen jedny a nechci skončit na vozíku.

9.9.2019 08:29

Zkuste nechat zrentgenovat klouby a lokty sedmiletýmu psovi, který celý život chodil po asfaltu, a uvidíte

bylo mu cca 6,5, ale zase 50 kg, a klouby zcela OK.......
samozřejmě nechodil JENOM po asfaltu, ale co terén přinesl, a asfaltu nebylo málo...což je myslím standard

daleko větší záhul pro tělo psa jsou psí sporty (dle charakteru)

je třeba být opatrný u štěńat a na rozpálený asfalt v létě
a samozřejmě ne ryze po asfaltu dlouhé štreky a už vůbec ne běh

9.9.2019 08:36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkuste nechat zrentgenovat klouby a lokty sedmiletýmu psovi, který celý život chodil po asfaltu, a uvidíte

bylo mu cca 6,5, ale zase 50 kg, a klouby zcela OK.......
samozřejmě nechodil JENOM po asfaltu, ale co terén přinesl, a asfaltu nebylo málo...což je myslím standard

daleko větší záhul pro tělo psa jsou psí sporty (dle charakteru)

je třeba být opatrný u štěńat a na rozpálený asfalt v létě
a samozřejmě ne ryze po asfaltu dlouhé štreky a už vůbec ne běh

Určitě to taky bude plemeno od plemena, střelení labradoři, kteří neznají míru, hrabou, skáčou a nevímco ještě, mají klouby a vůbec i kosti na stáří v hrozným stavu. A to jsme na kole nikdy nejezdili, chodili jsme jen na horské túry, asfalt občas byl, značené trasy občas tak vedou a bývá to i 5 km. Teď se jim vyhýbáme, pro mě je prostě základem prevence, než potom platit léčbu, případně operace.

9.9.2019 10:20
Terven

XXX.XXX.110.159

Určitě to taky bude plemeno od plemena, střelení labradoři, kteří neznají míru, hrabou, skáčou a nevímco ještě, mají klouby a vůbec i kosti na stáří v hrozným stavu. A to jsme na kole nikdy nejezdili, chodili jsme jen na horské túry, asfalt občas byl, značené trasy občas tak vedou a bývá to i 5 km. Teď se jim vyhýbáme, pro mě je prostě základem prevence, než potom platit léčbu, případně operace.

Díky tomu, že mám malý psy, jsem o tom nikdy takto nepřemejšlela. Ale je to zajímavý téma- velkých psů je ve městech plno, sice nechodí JENOM po asfaltu, ale zato po něm chodí denně a často.

9.9.2019 10:44

Terven napsal(a):
Díky tomu, že mám malý psy, jsem o tom nikdy takto nepřemejšlela. Ale je to zajímavý téma- velkých psů je ve městech plno, sice nechodí JENOM po asfaltu, ale zato po něm chodí denně a často.

Malí asi v pohodě, měli jsme maltézáka, dožil se 15ti, nikdy žádnej problém nebyl, že by nemohl na nohy. A to jsme bydleli v městečku, kde se taky chodilo převážně po chodníku, ale my teda hodně chodívali do přírody a případně ho vozili v košíku na kole. Kříženka labradora nám začala kulhat asi v 7mi, byli jsme na rtg, to se i veterinář zhrozil, měla i praskliny v kostech od skákání. Ale my ji teda neměli od štěněte, takže nevíme, čím prošla. Dávali jsme jen Alavis, nic jinýho, v 10ti už se nemohla skoro postavit, manžel ji na venčení nosil. Od tý doby prostě dávám pozor už u štěněte, do schodů a ze schodů se nosí, pokud to jde, přímo v domě máme schody zabezpečený, aby na ně pes vůbec nemohl. Beton na dvorku jsme úplně zrušili, máme jen chodníček z dlaždic a vjezd do garáže ze zatravňovacích dlaždic, jinak všude jen trávu. Pokud jdeme na túru společně se psy, tak už vyhledáváme jen stezky bez asfaltu. Prostě po zkušenostech radši takhle, než potom dávat tisíce za veterinu.

9.9.2019 11:24

Musite rozlisovat, jestli pes po tom tvrdem jen chodi - tj. opravdu krok-sun-krok, cuchani, venceni.
Nebo jestli lita a beha a to většinu casu, co je venku.

A u stenete si nejak tu pomalou chuzi nedokazu představit.

9.9.2019 12:42

Musite rozlisovat, jestli pes po tom tvrdem jen chodi - tj. opravdu krok-sun-krok, cuchani, venceni.
Nebo jestli lita a beha a to většinu casu, co je venku.

A u stenete si nejak tu pomalou chuzi nedokazu představit.

Já ani u dvouletýho :-)

9.9.2019 12:56

Já ani u dvouletýho :-)

tak ten uz ma aspoň uzavrene rustove zony

9.9.2019 13:30

tak ten uz ma aspoň uzavrene rustove zony

Jo, ale prdlej je stejně jako to štěně.

9.9.2019 13:51

Tak o chůzi po asfaltu jsem nikdy nepřemýšlela, možná proto, že ty kousky co nachodíme po chodníku snad ani nestojí za zamyšlení, na cyklostezku chodíme, nicméně pesani spíš běhají (no dneska už toho ani moc nenalítají)okolo po louce...chodíme v tak nekřesťanskou hodinu, že tam fakt ještě žádní cyklisti nejsou, takže je možno nechat psy na volno, akorát když se kolem šesté ráno vracíme, tak už potkáme tu běžícího důchodce, tu dvě starší dámy na kolech, ale to už je na přehledném úseku, tak není problém pesany na tu chvilku připnout a postavit se mimo stezku, abychom je nechali projet.
Do města resp. na sídliště k mamce na návštěvu chodím vyjímečně a i tak jdou psi většinu cesty po trávě vedle chodníku.
Na dvoře sice máme dlažbu, ale tak tam pesani proběhnou párkrát denně, aby vyštěkali zločince, co nám chmatá na schránku, aby pořádně vynadali chrochtajícímu frbulovi a tak, jinak tam spíš leží a na zahradě žádné cestičky nemám, chodí se normál po trávě, po oblázcích.
Takže byť neúmyslně, tak u nás asi dobrý.......

9.9.2019 14:27

Asi úplně nejhorší je běhání u kola, kdy si majitelé vezmou psa na cyklodovolenou a on naběhá po silnicích a cyklostezkách mnoho kilometrů.
A to mu ještě z kopce ujedou, však on je dole doběhne.....

9.9.2019 18:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

Asi úplně nejhorší je běhání u kola, kdy si majitelé vezmou psa na cyklodovolenou a on naběhá po silnicích a cyklostezkách mnoho kilometrů.
A to mu ještě z kopce ujedou, však on je dole doběhne.....

ještě horší je vše tohle , když je pes v tahu

9.9.2019 19:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):
ještě horší je vše tohle , když je pes v tahu

jojo a já jsem v předchozím bydlišti vídala psa, se kterým majitel pravidelně jezdil na kole po silnici po asfaltu, pes táhnul (a to tak, že majitel nemusel ani šlapat) a ještě k tomu na obojku

9.9.2019 21:05

No když jdu po chodníku, cyklostezce- tedy asfaltu, betonu, není problém aby pes šel vedle po trávě- jiném povrchu, když tam je....stejně letos byla i louka většinu léta jako beton.(tu sprahlou trávu nepočítám)
K běhání u kola- viděla jsem na veterině psa, který měl z cyklovýletu po silnici úplně rozedrané polštářky, na to by měli cyklisti myslet.

9.9.2019 22:34

Mám "psa chodníčkového", ale blbne zásadně mimo asfalt. Asi ví, co dělá. I když volný terén má také svá rizika - pes zahučí v trysku do díry apod. U nás při tréninku vykloubený prst. Nicméně asfalt je zlo a pes u kola na cyklostezce je masakr. Jednou mě udivila i nějaká mushing husky akce na Letné. Běželo se pár stovek metrů, ale i tak. Udivilo to i mého psa, i když trochu jinak. Už to nebyl vrchol obsese jako 3 hlavá smečka holek z Bubenče, tady bylo husky holek daleko víc. Ani nedělal srdceryvné scény, jen paralyzovaně zíral a vůbec nebyl schopen to pobrat. Totální zahlcení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík