Nespecifický střevní zánět, malignita nebo...?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.9.2019 15:14
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Milí iFAUŇÁCI,
snad mi prominete, že se sem vetřu s ryze kočičím problémem. Vycházím z toho, že sekci "Psů" navštěvuje mnohem víc lidí a také z toho, že nemoci koček (samozřejmě některé) mohou být podobné či stejné.
Jde o mého nejstaršího kocoura, kterému je ale jen 6 let. Je bytový, ale na noc chodí ven. První ataku nemoci měl 31.7. Začal zvracet, hlavně žlučové šťávy, pak se přidal průjem, nejezení, celková skleslost. Vyléčen byl poměrně rychle - pár dní - ATB a tuším jedna rehydratační infúze. Přesně 25.8. přišla "nová" nemoc. Příznaky stejné, ale navíc horečka (byl opravdu úplně rozpálený), a celé se to změnilo v boj o jeho život - vše jsem popisovala na "Kočkách" ve vlákně "Panleukopenie?". Diagnostikována totiž byla tato nemoc, ale jen snap testem. Každopádně kocour asi 11 dní vůbec nejedl, já jsem mu píchala injekce (ATB, proti zvracení, proti horečce, a hlavně protilátky proti viru panleukopenie) a denně jsem mu doma kapala infúze. I tak jsem byla varovaná, že dojde po tak dlouhé hladovce ("násilné" krmení nemělo moc úspěch) k selhání jater - v průběhu nemoci měl opravdu šílený ikterus (sliznice měl úplně žluté), JT hrozné. Nicméně se z toho dostal a kontrolní výsledky odběru krve mi minulý týden nadšeně paní dr. volala - obě jsme byly až šokované - vše se vrátilo do normálu (jen jeden z jat. enzymů ALT měl minulý týden 1.3 což je opravdu jen hraniční zvýšení; v době nemoci měl JT kolem 10.0). Byla jsem přešťastná, i když mě to stálo nepopsatelné množství mých vlastních sil a také velké peníze...
Ale šťastná jsem byla do včera....kdy kocour začal průjmovat, dnes bohužel s příměsí krve. ZATÍM nezvrací, chová se normálně, má zájem o jídlo, zkrátka ZATÍM je tam "jen" ten průjem.
Omlouvám se za slohovku i za to, že dotaz do této sekce nepatří. Ale důvod jsem napsala na úvod. Pokud by se jednalo např. o nespecifický střevní zánět, není tu někdo se zkušenostmi s touto nemocí u zvířete prosím? Může se rozvinout až v jeho věku 6 let? Jde o zvíře, na němž mi velmi záleží. Za případné tipy a zkušenosti moc děkuji!
P.S. Důležité doplnění: kromě něj mám ještě dvě kočky - ty jsou čistě bytové. Izolace u mě není možná a ani jednou neonemocněly (opět dodávám s opatrností to slovo "zatím").

28.9.2019 15:20
fikovnice

XXX.XXX.135.155

P.S. Řadí se vám příspěvky sem vložené dle času? Mně ne...

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2019 15:48

nespecifický střevní zánět u koček být může, stejně jako triaditis, zánět jater, slinivky a tenkého střeva najednou, nebo i střevní lymfom.

bohužel bez invazivnějšího vyšetření, jako je biopsie, se to neodhalí.

28.9.2019 15:50

a chronický průjem i s krví umí i trichomonády, i když to je spíš nemoc koťat

28.9.2019 16:55
fikovnice

XXX.XXX.135.155

"Bodlinko", moc děkuju. Začalo to prostě znenadání.....je ale možné - pokud by se jednalo o to druhé onemocnění - triaditis - že by se tou poslední léčbou úplně znormalizovala biochemie, včetně právě JT a bili? A asi 14 dní poté zničehonic nová ataka?
Lymfom mě bohužel z malignit napadl hned jako první...

28.9.2019 16:57
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
nespecifický střevní zánět u koček být může, stejně jako triaditis, zánět jater, slinivky a tenkého střeva najednou, nebo i střevní lymfom.

bohužel bez invazivnějšího vyšetření, jako je biopsie, se to neodhalí.

A ještě snad dotaz - IBD předpokládám, že se léčí u zvířat kortikoidy (?), ale to druhé onemocnění, o jehož existenci jsem neměla ani ponětí...to se prosím Vás léčí jak? Může to probíhat takto podivně chronicky nebo spíš latentně vždy s atakou relapsu?

28.9.2019 17:01
fikovnice

XXX.XXX.135.155

a chronický průjem i s krví umí i trichomonády, i když to je spíš nemoc koťat

Trichomonády....on v případě prvního a druhého onemocnění nejdříve hodně zvracel (ač neměl co - byly to prostě zelené šťávy), bylo tam extrémní nechutenství, pak nezájem o cokoli, opravdu letargie - zalézání za nábytek, apod. Až takto by mohly trichomonády zapůsobit?

16.2.2020 11:00
ladas147

XXX.XXX.168.122

Prosim o pomoc a radu jsem zde prvne a ani nevim kde presne psat. Nas pejsek za posledni tyden hrozne nefoukl a ma stale prujem a je porad jako by unavena a porad jen polehava vse co sni jde z ni ven v podobe vodnateho prujmu predem dekuji za jakou koliv radu

16.2.2020 11:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ladas147 napsal(a):
Prosim o pomoc a radu jsem zde prvne a ani nevim kde presne psat. Nas pejsek za posledni tyden hrozne nefoukl a ma stale prujem a je porad jako by unavena a porad jen polehava vse co sni jde z ni ven v podobe vodnateho prujmu predem dekuji za jakou koliv radu

A veterinář vám nic neříká? Nelítám tam taky s každým prd.m, ale pokud to vypadá zle a netuším, tak snad jdu, ne? Nafouklý pes je pravděpodobně zalitý vodou a tam bývá problém buďto srdíčko, nebo některý z vnitřních orgánů, v prvé řadě játra. Takže na veterině jste už měli být...

16.2.2020 11:12
ladas147

XXX.XXX.168.122

dekuji za radu tam jdeme zitra tady v tachove to je slozite tak jedem do plzne , ale nevypada to ze by pejska neco bolelo

16.2.2020 11:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ladas147 napsal(a):
dekuji za radu tam jdeme zitra tady v tachove to je slozite tak jedem do plzne , ale nevypada to ze by pejska neco bolelo

Špatná funkce orgánů nebolí, to až je konec. Voda v břichu taky nebolí, jen je nepříjemná. Doufejme, že to bude řešitelné. Dejte vědět výsledek.

16.2.2020 11:18

ladas147 napsal(a):

nechat zastřelit myslivcem?

já vám nevím, ale o veterináři jste nikdy neslyšeli?

16.2.2020 11:19
ladas147

XXX.XXX.168.122

dekuji dam vedet

16.2.2020 11:23
ladas147

XXX.XXX.168.122

jste kruta, zastrelit ? tady to u nas neni jako ve meste z veterinou

16.2.2020 11:26
fikovnice

XXX.XXX.134.179

nechat zastřelit myslivcem?

já vám nevím, ale o veterináři jste nikdy neslyšeli?

Naprostý souhlas! Takovýto stav bych dopustila možná den, max. dva - nafouknutí a průjem. Ale týden?!? Může tam být obstrukce střeva - čímkoli, třeba i nádorem. A hlavně takto zanedbaný stav pak samozřejmě hrozí vypuknutím sepse a dalšími zlými komplikacemi... Nechápu, že někteří lidé nechají zvíře tak dlouho trpět!

16.2.2020 11:27
fikovnice

XXX.XXX.134.179

ladas147 napsal(a):

Ne, "Bodlinka", je "jen" ironická. Krutý jste Vy!

16.2.2020 11:28
fikovnice

XXX.XXX.134.179

ladas147 napsal(a):

Vždy, opakuji vždy nebo téměř vždy se dá veterinární péče opatřit! Mám příbuzné na venkově a světe div se, veterinářka tam funguje, včetně služeb o víkendu, v noci, apod.

16.2.2020 11:31
ladas147

XXX.XXX.168.122

dekuji vsem za rady ale jsou k nicemu ta veterina je asi akutni naschle

16.2.2020 11:43
fikovnice

XXX.XXX.134.179

ladas147 napsal(a):

Ta veterina je STOPROCENTNĚ akutní! Nashle!

16.2.2020 11:52

ladas147 napsal(a):

ta veterina byla akutní už minulý týden, protože na těch fotkách vidím vyhublého psa s efuzí v dutině břišní.

to je známka těžké nemoci, která nenastala včera.

16.2.2020 12:21
fikovnice

XXX.XXX.134.179

ta veterina byla akutní už minulý týden, protože na těch fotkách vidím vyhublého psa s efuzí v dutině břišní.

to je známka těžké nemoci, která nenastala včera.

Vidíte, toho vyhubnutí jsem si všimla až teď. Na první fotce se dost zřetelně rýsuje páteř. Takže zřejmě malignita, anebo nějaké orgánové selhání... Možná jste měla pravdu v tom, že "nechat zastřelit myslivcem" (přeloženo - že řešením už bude jen eutanázie).

16.2.2020 12:24
fikovnice

XXX.XXX.134.179

Na druhou stranu bych uvítala, kdyby se sem zadavatel ještě vrátil a napsal info z veteriny. Celkem by mě zajímalo, oč konkrétně jde/šlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík