Poslanci ve středu schválili novelu veterinárního zákona

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2019 14:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bohužel je čipování povinné až od 3 měsíců. Takže to,co řekl ministr Toman cituji: „Jsem velmi rád, že ten zákon prošel. Je to jedna z cest, jak omezit množírny zvířat. Jsem přesvědčen, že to pomůže.” Tak to je jen hezky zabalené nic.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/hlaseni-tri-fen-a-cipovani-stenat-snemovna-zprisnila-pravidla-pro-chov-psu-40300096?seq-no=1&dop-ab-variant=3&source=article-detail
Uvidíme,co na to senátoři.

16.10.2019 14:50
assil

XXX.XXX.225.195

Prostě další buzerační zákon bez reálného přínosu.

16.10.2019 15:37
Markéta80

XXX.XXX.176.252

a to je k čemu do 3m čipovat? Kam se ty feny budou hlásit?

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.10.2019 16:22

ti psi samičího pohlaví ( ) v počtu 3 a větším se budou hlásit KVS

16.10.2019 16:38
LájošM

XXX.XXX.14.251

Kdyby úředníci chtěli, mohli by zasahovat proti množírnám už nyní. Stačilo by za ty nepřihlášené psy, co v množírnách objeví, rozdat pokuty. Na to nemusí být ani kontrola z KVS, ale jen místní úřad a pořádně jim to napařit za chybějící místní poplatek.

Jestliže občan včas místní poplatek neuhradí, je mu vyměřen platebním výměrem. Včas neuhrazené poplatky může obec zvýšit až na trojnásobek.
Nezaplatí-li dlužník nedoplatek v zákonné lhůtě, dochází k vymáhání daňovou exekucí.
Daňová exekuce se provádí vydáním exekučního příkazu na :
- přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků na účtech vedených u bank nebo jiné pohledávky,
- srážku ze mzdy, jiné odměny za závislou činnost nebo náhrady za pracovní příjem, důchody, sociální a -
- nemocenské dávky, stipendia apod.,
- prodej movitých věcí,
- prodej nemovitostí.
Nerozumím tomu, proč občané nevyžadují, aby jejich obec takto jednala. Každou chvíli vidím v televizi, že si sousedé stěžují na množství psů v nějaké množírně, a zástupci obce krčí rameny. Pochybuji, že by množírny měly všechny psy řádně přihlášené. To by se přece pak záchranáři, úřady a KVS nedivili nad jejich množstvím.

A místo hlášení více fen do zákona dát povinné čipování štěňat PŘED prvním prodejem novému majiteli. Tak jak to dělají chovatelé psů s PP.

16.10.2019 17:03

"dát povinné čipování štěňat PŘED prvním prodejem novému majiteli."
tak ono v pozměňovacím návrhu je a co v tom článku není :
Chovatel, který chová psa, je povinen zajistit označení psa čipem do 3 měsíců věku, nejpozději však před přechodem k novému majiteli.

16.10.2019 19:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Markéta80 napsal(a):
a to je k čemu do 3m čipovat? Kam se ty feny budou hlásit?

Tak jsem si tu novelizaci vyhledala a je tam toto:
B2. V čl. I se za bod 10 vkládá nový bod 11, který zní:
„11. V § 4 odst. 7 se za větu první vkládá věta „Chovatel, který chová psa, je povinen zajistit označení
psa čipem do 3 měsíců věku, nejpozději však před přechodem k novému majiteli.“
Je-li to krok správným směrem,nechť posoudí jiní.

Kam se hlásí feny nevím, mám psa.

16.10.2019 22:15
assil

XXX.XXX.121.3

Feny se hlásí už nějakou dobu, akorát 5 a teď to budou 3, je to jen kosmetická změna. Označení čipem před prodejem je bez registrace k ničemu stejně jako po prodeji. Jak chtějí kontrolovat kolik měla fena vrhů by mě taky zajímalo. Neřeší to nic, stejně jako původní verze.

17.10.2019 20:20
Hejda

XXX.XXX.204.111

3 a více chovných fen ... chovnou fenou je myšlena jaká fena? S pp uchovněná? Nebo každá fena, včetně kříženců, co je schopna mít štěňata? Máme tři feny, jedna je uchovněná, ale již vykastrovaná. Jedna je půlroční štěně křížence, jedna je dvouletá nekastrovaná , neuchovněná . Chápu dobře, že tedy nic hlásit nemusím?

17.10.2019 20:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Řekla bych, že kastrovaná do toho nespadá, takže máte vlastně 2 feny schopné rodit.

17.10.2019 20:31

Hejda napsal(a):
3 a více chovných fen ... chovnou fenou je myšlena jaká fena? S pp uchovněná? Nebo každá fena, včetně kříženců, co je schopna mít štěňata? Máme tři feny, jedna je uchovněná, ale již vykastrovaná. Jedna je půlroční štěně křížence, jedna je dvouletá nekastrovaná , neuchovněná . Chápu dobře, že tedy nic hlásit nemusím?

chápete špatně.

v současnosti se hlásí chov pěti a více psů samičího pohlaví starší 12 měsíců.

a teď se ten počet změní na tři.

nikoho nezajímá, jestli je to kastrát nebo důchodce.

17.10.2019 20:35
impact

XXX.XXX.195.92

Hejda napsal(a):

Fenou se myslí všechno, co má frndu. Úplně všechno. Bez výjimek.

17.10.2019 20:55
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

impact napsal(a):
Fenou se myslí všechno, co má frndu. Úplně všechno. Bez výjimek.

Ježíš to je zase blbost On někdo dokáže chovat na kastrované feně?

17.10.2019 20:57

lesnížínka napsal(a):

detail

prostě kdo má tři feny je množka a koukejte se nahlásit.

17.10.2019 21:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
detail

Tak příklad: mám dvě důchodkyně kastrované, třeba z jednoho vrhu a jelikož jim už moc času nezbývá, pořídila jsem si k nim štěndo - taky fenečku. Takže tohle budu muset nahlásit? Nevím, kdo to bude vlastně kontrolovat, ale než se přes tyhle zbytečnosti, nahlášené ovšem od poctivých a uvědomělých lidí, dostanou k těm množkám, vyprodukují ty další moře štěňat...

Neregistrovaný uživatel

17.10.2019 23:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

lesnížínka napsal(a):
Tak příklad: mám dvě důchodkyně kastrované, třeba z jednoho vrhu a jelikož jim už moc času nezbývá, pořídila jsem si k nim štěndo - taky fenečku. Takže tohle budu muset nahlásit? Nevím, kdo to bude vlastně kontrolovat, ale než se přes tyhle zbytečnosti, nahlášené ovšem od poctivých a uvědomělých lidí, dostanou k těm množkám, vyprodukují ty další moře štěňat...

Ano, lesnížínko, Vy se musíte nahlásit! Protože máte tři feny, tak jste podezřelá z množení a přijdou Vás z KVS zkontrolovat!

18.10.2019 00:55
fikovnice

XXX.XXX.135.59

detail

Tady to začíná být tak trochu orwellovský stát. Velký Bratr všude možně, mě děsí už jen kamerový systém, který je na všech myslitelných i nemyslitelných místech. Jasně, je to mnohdy užitečné - při usvědčování z t.č. např., ale jinak...

Neregistrovaný uživatel

18.10.2019 01:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Mě teda docela trápí, že se člověk za to, že chová psy musí už téměř stydět! Kdejaký "sluníčkový blbeček" na vás pošle kontrolu, protože má fena po vrhu vytahaný struky, anebo starý zvíře vypadá jako starý zvíře. Někdy se bojím někomu říct, že dávám psům do boudy slámu, protože z toho vyplývá, že nejsou na gauči u televize.
Trápit zvířata je hnusný a trestný, ale mě nějak přijde, že se to někdy překlápí do šikanování lidí - tedy majitelů a chovatelů.

18.10.2019 01:21
fikovnice

XXX.XXX.135.59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě teda docela trápí, že se člověk za to, že chová psy musí už téměř stydět! Kdejaký "sluníčkový blbeček" na vás pošle kontrolu, protože má fena po vrhu vytahaný struky, anebo starý zvíře vypadá jako starý zvíře. Někdy se bojím někomu říct, že dávám psům do boudy slámu, protože z toho vyplývá, že nejsou na gauči u televize.
Trápit zvířata je hnusný a trestný, ale mě nějak přijde, že se to někdy překlápí do šikanování lidí - tedy majitelů a chovatelů.

Obecně na šikanu doplácí obvykle ti slušní...

18.10.2019 06:48

fikovnice napsal(a):
Tady to začíná být tak trochu orwellovský stát. Velký Bratr všude možně, mě děsí už jen kamerový systém, který je na všech myslitelných i nemyslitelných místech. Jasně, je to mnohdy užitečné - při usvědčování z t.č. např., ale jinak...

ano, samozřejmě.

ale sluníčka tleskají, jak se zatočí s množírnama.

18.10.2019 07:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

ano, samozřejmě.

Možná, ale jen možná, se jeden,dva vrhy odloží, než se přijde na to, jak tu novelu obejít. Obcházení je v ČR národním sportem.

18.10.2019 14:11

No já teda nikam nic hlásit nemusim, ale vzhledem k tomu, že doteď se muselo hlásit 5 fen, bych chtěla vidět, která "množka" je má nahlášený a kdo pak teda kontroluje, jestli se na daných fenách chová a jak často.
Nebo spíš chodí kontroly po slušných chovatelích, kteří všechno dodržují a mají vše nahlášeno tak jak se má??

Jako chápu záměr, ale jinak si myslím, že v praxi to teda nefunguje tak jak by mělo, tak aby se množírnám znepříjemnil život.

18.10.2019 14:31

No já teda nikam nic hlásit nemusim, ale vzhledem k tomu, že doteď se muselo hlásit 5 fen, bych chtěla vidět, která "množka" je má nahlášený a kdo pak teda kontroluje, jestli se na daných fenách chová a jak často.
Nebo spíš chodí kontroly po slušných chovatelích, kteří všechno dodržují a mají vše nahlášeno tak jak se má??

Jako chápu záměr, ale jinak si myslím, že v praxi to teda nefunguje tak jak by mělo, tak aby se množírnám znepříjemnil život.

Podle všeho to zůstane tak jak dosud, kontrolovat se bude na udání, takže pokud se někomu nebudu líbit, mám tu kontrolu natotata.

18.10.2019 14:55
L(phi)

XXX.XXX.184.2

Tak hlavne ake kontroly? To ze mam 3 psy neznamena ze sa mi moze hocikto producirovat po byte/dome, pokial viem tak na kontrolu psov neni ani ziadna vynimka ktora by nejakeho kontrolora opravnovala ku mne vstupovat, takze je to... uplne nanic.

A znizit limit na 3 je uz nielen nanic, ale buzeracia celkom velkej skupiny beznych majitelov psov.

Iba tu hysteriu okolo cipovania vobec nechapem. No a co ze neni povinny register, zjavne sa v prvej iteracii snazili dosiahnut nieco ine (overenie ockovania konkretneho psa). Vacsiny poctivych sa to nedotkne, kedze ti uz davno nacipovane maju a tych zopar psov ktori su na hranici smrti a v zivote nevystrcili nos z republiky - tak holt to bud risknu alebo daju par stovak navyse za najlacnejsi cip. Beztak kopu starych psov odporucaju uz neockovat vobec, ani na tu vzteklinu ked uz takmer nechodia.

19.10.2019 09:48
fikovnice

XXX.XXX.135.107

ano, samozřejmě.

Miluju Farmu zvířat, ale spíš to tu připomíná román 1984. Jak prorocky Orwell psal!!! A jak smutné to je!

A další teror přijde s Gretou!!! How dare we???!

19.10.2019 09:50
fikovnice

XXX.XXX.135.107

Podle všeho to zůstane tak jak dosud, kontrolovat se bude na udání, takže pokud se někomu nebudu líbit, mám tu kontrolu natotata.

Vy jste tak hodný člověk , že nevěřím, že by Vás někdo napráskal.

19.10.2019 10:36
tero

XXX.XXX.237.165

LájošM napsal(a):
Kdyby úředníci chtěli, mohli by zasahovat proti množírnám už nyní. Stačilo by za ty nepřihlášené psy, co v množírnách objeví, rozdat pokuty. Na to nemusí být ani kontrola z KVS, ale jen místní úřad a pořádně jim to napařit za chybějící místní poplatek.

Jestliže občan včas místní poplatek neuhradí, je mu vyměřen platebním výměrem. Včas neuhrazené poplatky může obec zvýšit až na trojnásobek.
Nezaplatí-li dlužník nedoplatek v zákonné lhůtě, dochází k vymáhání daňovou exekucí.
Daňová exekuce se provádí vydáním exekučního příkazu na :
- přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků na účtech vedených u bank nebo jiné pohledávky,
- srážku ze mzdy, jiné odměny za závislou činnost nebo náhrady za pracovní příjem, důchody, sociální a -
- nemocenské dávky, stipendia apod.,
- prodej movitých věcí,
- prodej nemovitostí.
Nerozumím tomu, proč občané nevyžadují, aby jejich obec takto jednala. Každou chvíli vidím v televizi, že si sousedé stěžují na množství psů v nějaké množírně, a zástupci obce krčí rameny. Pochybuji, že by množírny měly všechny psy řádně přihlášené. To by se přece pak záchranáři, úřady a KVS nedivili nad jejich množstvím.

A místo hlášení více fen do zákona dát povinné čipování štěňat PŘED prvním prodejem novému majiteli. Tak jak to dělají chovatelé psů s PP.

Máte naprostou pravdu. Než by kancelisti a jiné k tomu určené orgány zvedli zadek a konali co konat mají, tak se raději zvolí něco jako kolektivní vina. Možná by bylo stačilo změnit to, že se nesmí vstoupit do objektu bez předchozího ohlášen ani když je tam očividné, že jsou tam polomrtvá zvířata. Ať mi nikdo netvrdí, že na obci se neví kde je spousta psů a co se kde děje se zvířaty.

19.10.2019 10:40
tero

XXX.XXX.237.165

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Už i ta bouda je dnes na hraně, Ledaže by jste tam dali psovi televizi.

19.10.2019 10:45
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

tero napsal(a):
Už i ta bouda je dnes na hraně, Ledaže by jste tam dali psovi televizi.

Ale klidně Ale našeho psa telka vůbec nezajímá, ale když je tam pes Vždycky mu říkám: hele koukej, pejsek tam je! Proběhne za telku, do kuchyně On se vůbec na telku neumí dívat

19.10.2019 10:49
tero

XXX.XXX.237.165

lesnížínka napsal(a):

Co ty feny po 8 letech, kdy podle stanov jsou už nechovné, ale stále plodné. Zase ďoura v zákoně. S kým to konzultovali? Co dělá naše slavná CMKU? Být to jinde, jdou pejskaři do ulic....Spíš než o velkochovy a ochranu psů jim jde o to, snížit stavy psů jako takové, nebo rovnou zničit prosperující aktivity s tím spojené,jako např. výroba krmiv atd.Co jiného si o tom myslet.

19.10.2019 11:35

fikovnice napsal(a):

Jo holka, tak si myslím, jestli se na to nekoukáš špatně....ono se darmo neříká, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán

19.10.2019 12:40
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Jo holka, tak si myslím, jestli se na to nekoukáš špatně....ono se darmo neříká, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán

Já vím, však jsem někde výše psala, že šikanou (třeba tou úřední) jsou obvykle nejvíc ohroženi ti nejslušnější!

20.10.2019 07:38

fikovnice napsal(a):

Nevěřte tomu , vždycky se najde někdo, komu bude připadat, že moc zlobím.

20.10.2019 10:46
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Nevěřte tomu , vždycky se najde někdo, komu bude připadat, že moc zlobím.

Ne ne, zrovna Vám fakt nevěřím , že umíte zlobit... Já vím, neznáme se. Ale ono se mnoho dá poznat i z psaného textu, z názorů, apod.

24.10.2019 13:33
Caty

XXX.XXX.46.169

chápete špatně.

v současnosti se hlásí chov pěti a více psů samičího pohlaví starší 12 měsíců.

a teď se ten počet změní na tři.

nikoho nezajímá, jestli je to kastrát nebo důchodce.

Možná by se dalo bránit tím, že nevíš, zda jsou ty feny samičího pohlaví. Kdo ví, jak se cítí a s jakým pohlavím se vnitřně identifikují?

24.10.2019 18:38

Já sice teda na psy nejsem nijak znalý a do diskuzí o nich bych se příliš nepouštěl, akorát máme doma samce labradora bez PP, který mi rozumí, chodím s ním ven a pomáhá mi třeba chytat zaběhlé bažanty nebo s ním noruju hraboše.
Nicméně jak to tady pročítám, a k tomu se vyjádřit musím, NECHÁPU, proč by někdo měl hlásit jako fenu zvíře, které je prostě vykastrované. Ano, fena to je, má to vulvu. Ale není možné ji rozmnožit.
Takže je to zbytečná byrokracie, měli by tam výše přehodnotit, aby se zákon nijak nevztahoval na kastrátky, jen na nekastrované.

24.10.2019 20:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já sice teda na psy nejsem nijak znalý a do diskuzí o nich bych se příliš nepouštěl, akorát máme doma samce labradora bez PP, který mi rozumí, chodím s ním ven a pomáhá mi třeba chytat zaběhlé bažanty nebo s ním noruju hraboše.
Nicméně jak to tady pročítám, a k tomu se vyjádřit musím, NECHÁPU, proč by někdo měl hlásit jako fenu zvíře, které je prostě vykastrované. Ano, fena to je, má to vulvu. Ale není možné ji rozmnožit.
Takže je to zbytečná byrokracie, měli by tam výše přehodnotit, aby se zákon nijak nevztahoval na kastrátky, jen na nekastrované.

Já myslím, že tady je to spíš o nemožnosti prokázat, že je fena kastrovaná - mám 3 feny, z toho jednu kastrovanou a 2 chovné, takže mně by se to taky hodilo, ale to je asi těžko obhájitelné, protože už vidím v barvách, jak všichni množtelé tvrdí, že mají 2 plodné feny, a 15 kastrovaných...

2.11.2019 19:03
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Já myslím, že tady je to spíš o nemožnosti prokázat, že je fena kastrovaná - mám 3 feny, z toho jednu kastrovanou a 2 chovné, takže mně by se to taky hodilo, ale to je asi těžko obhájitelné, protože už vidím v barvách, jak všichni množtelé tvrdí, že mají 2 plodné feny, a 15 kastrovaných...

On když je ve společnosti nějaký problém, je dobře předhodit nějaký menší, který odvrátí pozornost.
To čipování to splňuje, protože v držení psů patříme na přední místa v Evropě.
Podle očekávání a podle početnosti diskuze jsme se chytili včetně mě na špek.

10.11.2019 09:45
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Nevíte, zda tuto novelu již schválilil senát? Nemůžu nějak dohledat, zda je něco nového. Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík