No jo, no, pes je šelma. Velkej pes je velká šelma ...a když je těch velkých šelem víc, je asi třeba mít odpovídající zabezpečení, kdo by to řek...
Tady je jasně na vině majitelka, jenže bohužel, je to zase voda na mlejn psích odpůrců...nikdy nemám nervy na to, číst si komentáře pod takovým článkem na Novinkách.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ten článek co mi to ukázalo pod tím prvním je taky síla. A ještě to svedou na to, že pes nebyl dostatečně vycvičený.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/dite-zatahalo-psa-za-ocas-a-ten-ho-zabil-nevim-jak-se-to-stalo-rekl-majitel-u-soudu-40251610
napsal(a):
Ten článek co mi to ukázalo pod tím prvním je taky síla. A ještě to svedou na to, že pes nebyl dostatečně vycvičený.
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/dite-zatahalo-psa-za-ocas-a-ten-ho-zabil-nevim-jak-se-to-stalo-rekl-majitel-u-soudu-40251610
Já si nedovedu představit, že bych nechala roční dítě se psem bez dozoru. Myslím stálého dozoru. Ne že jsem v místnosti, čtu si noviny nebo si jdu zapálit a nechám děcka, ať psa otravují.
Synovci byly necelé dva roky, když nám umřel pes, a neexistovalo, aby s ním byl v přímém kontaktu, když u toho někdo nebyl a nevěnoval jim pozornost. Učili jsme synovce, že pejskovi může dělat malá malá a jemně ho poplácat po bocích, nic jiného. A vždycky jsem u toho byla já jako majitelka psa, nebo dva lidi, kdy jeden hlídal psa a druhý dítě. Mám fotky, jak mám psa položeného na bok a dřepím u něho, malý stojí mezi náma a já mu vedu ruku při hlazení. Podobné kontakty byly všechny.
Pravda je, že náš pes nebyl až tak uvyklý dětem a navzdory vyššímu věku byl stále torpédo, takže jsme byli možná až moc opatrní, ale vždycky, když čtu nějaký podobný článek, tak si říkám, že opatrnosti není nikdy dost.
Varaxi
napsal(a):
Já si nedovedu představit, že bych nechala roční dítě se psem bez dozoru. Myslím stálého dozoru. Ne že jsem v místnosti, čtu si noviny nebo si jdu zapálit a nechám děcka, ať psa otravují.
Synovci byly necelé dva roky, když nám umřel pes, a neexistovalo, aby s ním byl v přímém kontaktu, když u toho někdo nebyl a nevěnoval jim pozornost. Učili jsme synovce, že pejskovi může dělat malá malá a jemně ho poplácat po bocích, nic jiného. A vždycky jsem u toho byla já jako majitelka psa, nebo dva lidi, kdy jeden hlídal psa a druhý dítě. Mám fotky, jak mám psa položeného na bok a dřepím u něho, malý stojí mezi náma a já mu vedu ruku při hlazení. Podobné kontakty byly všechny.
Pravda je, že náš pes nebyl až tak uvyklý dětem a navzdory vyššímu věku byl stále torpédo, takže jsme byli možná až moc opatrní, ale vždycky, když čtu nějaký podobný článek, tak si říkám, že opatrnosti není nikdy dost.
No, určitě by se nemělo nechávat dítě samotné bez dozoru se psem, to souhlasím. Ale na druhou stranu znám rodiny, kde jsou jak děti, tak pes (případně více psů) vevnitř a tam to zase tak úplně nejde, aby je někdo pořád hlídal, tím stylem, že bude pořád u nich a pořád po nich koukat. Tam si opravdu rodiče v klidu čtou noviny, vaří, uklízí atd... a dítě a psi tam prostě jsou.... Jo určitě by to šlo vyřešit tak, že psa pokaždé zavřu někam do jiné místnosti nebo tak, ale to si zase myslím, že není úplně dobré pro toho psa, ho takhle "odstrkovat".
A ono pak taky pro psa bude něco jiného "vlastní" dítě a dítě třeba od někoho příbuzného.
Nebo jak to dělají rodiny, co jsou v bytech a mají děti a psy?
Já neznám asi nikoho, kdo by opravdu mohl říct, že je aktivně hlídá prostě pořád, že z nich nespustí ani nachvilku oči (ono to snad ani nejde). Ale taky asi záleží na konkrétním psovi - ti psi, které znám, jsou bezproblémoví a dítě přijali v pohodě. Pokud k nim pak přijde "cizí" dítě, tak to se pes taky hlídá víc, pořád.
Nebo jak to dělají rodiny, co jsou v bytech a mají děti a psy?
Nevím, my měli našeho pesana venku. Ne že by dovnitř nesměl, ale prostě nechodil. Od jara do podzimu byly otevřené dveře ven, ale nikdy dovnitř nepřišel, maximálně tak půlkou těla si lehl na chladné dlaždičky.
Já to měla tak, že buď jsem se věnovala psu, nebo dítěti, nebo jim oběma. Když jsem byla s malým na písku, pes byl v módu „nic se neděje“, ležel kousek od nás ve stínu, dřímal, aktivně se nám nevěnoval. Třeba se přišel podívat, co děláme, ale vždycky opatrně a bezkontaktně. To samé když se malý koupal v bazénu nebo houpal na houpačce, pes třeba vstal a šel si obejít zahradu, následoval nás jaksi s odstupem, nevtíral se a nevynucoval si pozornost. Totéž to bylo obráceně, když měl pes mazlicí, hrací nebo cvičicí chvilku, bylo holt bokem dítě. Buď se mu věnoval někdo jiný, nebo bylo doma, na procházce, prostě ne s námi. Nebo spalo v houpací síti.
Když se opravdu věnoval jeden druhému, tak u toho vždy byli dva lidi nebo pokud jeden, tak jsem to byla já jako majitelka psa - věděla jsem, že mě můj pes poslechne i na výraz obličeje, že ho nemusím komandovat nebo okřikovat, že když mu řeknu „a teď jemně“, nebude nemotorně tlápat, strkat čumákem nebo lítat kolem, ale bude mírný a v klidu.
On náš pes byl spolehlivý k dětem v tom smyslu, že by jim vědomě neublížil. Akorát někdy se prostě rozdivočel a to byl nebezpečný svou razancí a nemotorností. Ale i tak jsme hlídali. Vždycky.

Nyala
napsal(a):
K tomu pripadu v odkazu od chingis - pise se tam:
" Psa prý obtěžovali dříve i dospělí. "Dospělí ho cvrnkali do kulí, ostatní se tomu chlámali."
Co jineho je potreba vedet, aby bylo jasne, co to bylo za lidi, a jak asi se psem celkove zachazeli?
Přesně, tam nejde o to, že nechali psa s dětmi o samotě, ale celkový přístup ke psu.
"podle něj byl pes „splachovací” a s dětmi vyrůstal.
Přiznal však, že napadené dítě psa často obtěžovalo, píchalo ho do očí, tahalo za ocas i za varlata."
A hned na to autor článku napíše, že "dominantní" pes dítě napadl po té, co ho zatahalo za ocas, a majitel se podle žalobce provinil tím, že ho nedostatečně vycvičil. Tahat psa za varlata a učit to roční dítě je asi podle nich normální.

napsal(a):
Přesně, tam nejde o to, že nechali psa s dětmi o samotě, ale celkový přístup ke psu.
"podle něj byl pes „splachovací” a s dětmi vyrůstal.
Přiznal však, že napadené dítě psa často obtěžovalo, píchalo ho do očí, tahalo za ocas i za varlata."
A hned na to autor článku napíše, že "dominantní" pes dítě napadl po té, co ho zatahalo za ocas, a majitel se podle žalobce provinil tím, že ho nedostatečně vycvičil. Tahat psa za varlata a učit to roční dítě je asi podle nich normální.
No ono se tak dlouho smáli, jak dítě trápí psa a ještě ho k tomu ponoukali, až se ucho utrhlo, pohár trpělivosti psa přetekl....já doufám, že se po medializaci alespoň pár lidí doma zamyslelo a změnilo přístup ke kterému dosud přistupovali jako k bytosti, co si musí bezpodmínečně a bez protestů nechat absolutně všechno líbit a hlavně s dogmatem, že "normální" pes neublíží dítěti.
napsal(a):
No ono se tak dlouho smáli, jak dítě trápí psa a ještě ho k tomu ponoukali, až se ucho utrhlo, pohár trpělivosti psa přetekl....já doufám, že se po medializaci alespoň pár lidí doma zamyslelo a změnilo přístup ke kterému dosud přistupovali jako k bytosti, co si musí bezpodmínečně a bez protestů nechat absolutně všechno líbit a hlavně s dogmatem, že "normální" pes neublíží dítěti.
Přesně tak, pes byl týraný a dospělí toto zacházení učili i děti. Měli by jít za týrání psa sedět celá de.ilní rodina