Novela veterinárního zákona???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2020 14:27
santaclara

XXX.XXX.94.101

Tak jsem prohlédla všechny nově vydané sbírky a novela veterinárního zákona č. 302/2017 Sb., která údajně platí od ledna letošního roku ještě jaksi nikde není a nebyla vydána. Na KVS také žádný odkaz. Jen články, že musím, že je od ledna povinné atd.
Takže musím mít povinně načipovaného psa, nahlášené 3 feny, ale podle čeho.
Jaksi nechápu, jak mi někdo něco nařizuje, ale zákon vydaný není. Zase Kocourkov.
Psa samozřejmě načipovaného mám již od chovatelky, ale vadí mi, že někdo něco přikazuje, ale není se čeho chytit. Inzerce je plná štěňat na prodej bez čipů i když zákon údajně stanoví, že pokud jde štěně k jinemu majiteli, musí být načipované.
Nebo se pletu, kde to zjistit, jak to vlastně je ?? Víte něco více. Děkuji

3.1.2020 14:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.58

santaclara napsal(a):
Tak jsem prohlédla všechny nově vydané sbírky a novela veterinárního zákona č. 302/2017 Sb., která údajně platí od ledna letošního roku ještě jaksi nikde není a nebyla vydána. Na KVS také žádný odkaz. Jen články, že musím, že je od ledna povinné atd.
Takže musím mít povinně načipovaného psa, nahlášené 3 feny, ale podle čeho.
Jaksi nechápu, jak mi někdo něco nařizuje, ale zákon vydaný není. Zase Kocourkov.
Psa samozřejmě načipovaného mám již od chovatelky, ale vadí mi, že někdo něco přikazuje, ale není se čeho chytit. Inzerce je plná štěňat na prodej bez čipů i když zákon údajně stanoví, že pokud jde štěně k jinemu majiteli, musí být načipované.
Nebo se pletu, kde to zjistit, jak to vlastně je ?? Víte něco více. Děkuji

Ten zákon prý vchází v platnost 15.1. 2020

A ano, ta inzerce plná nečipovaných štěňat mi taky přišla jako flusnutí do ksichtu všem slušným chovatelům i majitelům psů

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2020 14:43

Zákon č. 302/2017 vešel v platnost už 19.09.2017, účinný od 01.11.2017, s výjimkou právě článku o čipování, který se stávám účinným od 01.01.2020.

Takže ve sbírce ho očekáváte marně, byl tam před dvěma lety.

3.1.2020 14:44
assil

XXX.XXX.225.195

Myslím, že prozatím je povinnost čipovat do půl roka, tedy na novém majiteli. To snížení slibovali nějakým dodatkem a to ještě podle mě není schválené, stejně tak ty 3 feny.
A nevim, ta novela je normálně zde, jako všechny ostatní https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2017-302

3.1.2020 14:48
tero

XXX.XXX.236.178

Nechápu to tažení proti pejskařům jako takovým. Nikdo není schopný uplatnit zákony a vyhlášky které existují už roky.Chápu to jako kolektivní vinu...

3.1.2020 15:50
LájošM

XXX.XXX.14.251

Čipování zatím platí pro štěňata s prvním očkováním. Není povinností chovatele je předat načipované, pokud ještě nejsou proti vzteklině očkovaní. To bude až v novele (snad na jaře). Bude se posouvat hranice čipování na 3 měsíce věku psa nebo při prvním předání od chovatele k novému majiteli. Podle toho, co bude dříve.

3.1.2020 18:11
santaclara

XXX.XXX.94.101

LájošM napsal(a):
Čipování zatím platí pro štěňata s prvním očkováním. Není povinností chovatele je předat načipované, pokud ještě nejsou proti vzteklině očkovaní. To bude až v novele (snad na jaře). Bude se posouvat hranice čipování na 3 měsíce věku psa nebo při prvním předání od chovatele k novému majiteli. Podle toho, co bude dříve.

Děkuji. Teď jsem to pochopila. Zákon vydaný v roce 2017 čl. 1 bod 9. je platný od 1.1.2020 (čipování). Ono je to až úplně na konci zákona. Neumím číst.To ostatní hlášení 3 fen atd. ještě nevyšlo a vyjde asi na jaře jako nevelizace toho zákona z roku 2017.
Akorát nechápu smysl těch zákonů. Jakou to má spojitost čip a očkování proti vzteklině. Očkování proti vzteklině je přeci povinné u každého psa od 6 měsíců.
Takže novela teprve vyjde. Jsem zvědavá, jestli to něčemu pomůže a zda to pomůže proti množírnám. Nebudu se do toho zaplétat, hlavně, že jsem pochopila.

3.1.2020 18:29

santaclara napsal(a):
Děkuji. Teď jsem to pochopila. Zákon vydaný v roce 2017 čl. 1 bod 9. je platný od 1.1.2020 (čipování). Ono je to až úplně na konci zákona. Neumím číst.To ostatní hlášení 3 fen atd. ještě nevyšlo a vyjde asi na jaře jako nevelizace toho zákona z roku 2017.
Akorát nechápu smysl těch zákonů. Jakou to má spojitost čip a očkování proti vzteklině. Očkování proti vzteklině je přeci povinné u každého psa od 6 měsíců.
Takže novela teprve vyjde. Jsem zvědavá, jestli to něčemu pomůže a zda to pomůže proti množírnám. Nebudu se do toho zaplétat, hlavně, že jsem pochopila.

Bez čipu neprokážete, že očkovaný byl ten pes.
Teď když naočkujete nečipovaného psa, tak je prostě neočkovaný.
Pomůže to nejvíc, až bude povinná i registrace a čipování s registrací před odběrem štěněte.

3.1.2020 18:33

tož což o to, prokáže, zápisem a lepkou v očkováku
ale bez čipu bude administrativně na psa nahlíženo jako na neočkovaného včetně sankce

3.1.2020 18:37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tož což o to, prokáže, zápisem a lepkou v očkováku
ale bez čipu bude administrativně na psa nahlíženo jako na neočkovaného včetně sankce

Ten očkovák může být kteréhokoli psa :)

Myslím, že tady pomůže akorát výslovný zákaz prodeje nečipovaných a neregistrovaných psů.

3.1.2020 19:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak jak píše Pišišvor, zákon je novelizovaný, tedy část o čipování a vchází v platnost 15.1. Povinost čipované štěně k novému majiteli a sance za nečipovaného psa se zvyšuje na až 50.000. Co je tam víc nevím, protože zbytek se mne netýká.

3.1.2020 22:14
assil

XXX.XXX.121.3

lesnížínka napsal(a):
Tak jak píše Pišišvor, zákon je novelizovaný, tedy část o čipování a vchází v platnost 15.1. Povinost čipované štěně k novému majiteli a sance za nečipovaného psa se zvyšuje na až 50.000. Co je tam víc nevím, protože zbytek se mne netýká.

Čipované štěně k novému majiteli tam právě není, takže chovatelů a množitelů se ta novela nijak netýká. Jinak smysl se vzteklinou to má, všichni vědí, že je x lidí, kteří mají jeden očkovák na x psů, to už teď nebude možný.

3.1.2020 22:23
smudla2010

XXX.XXX.86.123

cipovani ted a registr do dvou let, opet kocourkov od teto zkurvene vlady jen diskriminace pejskaru a na mnozirny zadny dopad

4.1.2020 15:08

lesnížínka napsal(a):

Od 1.1.2020. kde jste vzali patnáctého?

5.1.2020 14:26

15.1. je datum, do kterého si ve vybraných obcích lze žádat o "proplacení" čipování. Dělá se skrz odečtení z poplatku za psa.

5.1.2020 14:31
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.58

Předevčírem jste to četla v nějakém clanku, co měl pod sebou odkaz na SVS, ale včera už jsem to nenašla.

5.1.2020 23:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Předevčírem jste to četla v nějakém clanku, co měl pod sebou odkaz na SVS, ale včera už jsem to nenašla.

Taky jsem to někde četla. U těch novelizací je nějaká lhůta, kdy to pak může vstoupit v platnost, proto toho 15. zřejmě.

OBÁVAJÍSEPOUEPODVODNÍCISLUŠNÍCHOVATELÉMAJÍČISTÉSVĚDOMÍ

6.1.2020 00:35
OBÁVAJÍSEPOUEPODVODNÍCISLUŠNÍCHOVATELÉMAJÍČISTÉSVĚDOMÍ

XXX.XXX.139.16

Jste všichni jak( OVCE ) pošahaní - vystrašení ťím čipovaním a registrama . Čeho se bojíte těch směšných pokut ??. Kdy kdo přijde ? jen seberou kč za čipy a Pov. Registr není !!!!!!!!!!!!!.
A kontrole žádné !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! """"""vĚŘTE ŽE JE TO UPLNÁ KRAVINA ,NIC TO NEPŘINESE BOHUŽEL """""""Než to bude jako Registr obyvatel .

6.1.2020 00:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

OBÁVAJÍSEPOUEPODVODNÍCISLUŠNÍCHOVATELÉMAJÍČISTÉSVĚDOMÍ napsal(a):
Jste všichni jak( OVCE ) pošahaní - vystrašení ťím čipovaním a registrama . Čeho se bojíte těch směšných pokut ??. Kdy kdo přijde ? jen seberou kč za čipy a Pov. Registr není !!!!!!!!!!!!!.
A kontrole žádné !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! """"""vĚŘTE ŽE JE TO UPLNÁ KRAVINA ,NIC TO NEPŘINESE BOHUŽEL """""""Než to bude jako Registr obyvatel .

Kdo nekupuje paskvily bez pp má čipovaný psy již od chovatele, takže tenhle výkřik do tmy je úplně mimo mísu ...

6.1.2020 07:55

Celé to není o tom čip ano vs. čip ne, ale o tom, jak to bude celé nastavené, aby to mělo i nějaký smysl....tzn. povinné registrace a za mě teda ještě, že při prodeji (či darování, protože si myslím, že by spousta psů šla darem) by šlo štěně k novému majiteli s čipem a zaregisrovaným, tak by to snad trošku mohlo množírnám znepříjemnit provoz.

Sama moc dobře nechápu proč je z povinného čipování takový haló.....sama psy načipovaný nemám, říkala jsem si, že už to jsou staroušci, nikam do civilizace nechodíme, vlastně teď už jen kousek za barák, tak už to nemá smysl, ale teď to vypadá, že budu muset s oběma navštívit veterinu stejně, tak když už tam budeme, tak je očipovat nechám. U dalšího psa jsem stejně s čipem počítala, i kdyby to nebylo povinné, v případě psa s PP jsou štěňata očipovaná, v případě pořízení nečipovaného křížence očipuju já.

Dneska mě trochu pobavilo, když jsem ráno ve zprávách viděla reportáž, kde měšťáci kontrolovali očipování psů, kteří byli venčeni někde na sídlišti a zaznělo tam, že se doufá, že to pomůže v boji proti množírnám.....no nemyslím, že tohle je boj proti množkám......tak snad ty kontroly budou probíhat i tam, kde je podezření na množírnu a snad to k něčemu bude, tohle mi spíš přišlo jako bububu na obyčejný slušný pejskaře, jakože "běžte a rychle si očipujte psa, protože chodí měšťáci a kontrolují to"

6.1.2020 08:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Je vám dobře? Na čipování psů není nic děsivého. Prostě je pes označen. Dřív byl tetovaný, což mi přijde pro to zvíře, mnohem horší.
Pokud se stát ještě uráčí zřídit centrální registr, bude to bezva. A užitečné. Vypisovat proč nebudu.Zavařil/a byste si klávesu vykřičníků na PC.

6.1.2020 08:49
eli22

XXX.XXX.58.41

Celé to není o tom čip ano vs. čip ne, ale o tom, jak to bude celé nastavené, aby to mělo i nějaký smysl....tzn. povinné registrace a za mě teda ještě, že při prodeji (či darování, protože si myslím, že by spousta psů šla darem) by šlo štěně k novému majiteli s čipem a zaregisrovaným, tak by to snad trošku mohlo množírnám znepříjemnit provoz.

Sama moc dobře nechápu proč je z povinného čipování takový haló.....sama psy načipovaný nemám, říkala jsem si, že už to jsou staroušci, nikam do civilizace nechodíme, vlastně teď už jen kousek za barák, tak už to nemá smysl, ale teď to vypadá, že budu muset s oběma navštívit veterinu stejně, tak když už tam budeme, tak je očipovat nechám. U dalšího psa jsem stejně s čipem počítala, i kdyby to nebylo povinné, v případě psa s PP jsou štěňata očipovaná, v případě pořízení nečipovaného křížence očipuju já.

Dneska mě trochu pobavilo, když jsem ráno ve zprávách viděla reportáž, kde měšťáci kontrolovali očipování psů, kteří byli venčeni někde na sídlišti a zaznělo tam, že se doufá, že to pomůže v boji proti množírnám.....no nemyslím, že tohle je boj proti množkám......tak snad ty kontroly budou probíhat i tam, kde je podezření na množírnu a snad to k něčemu bude, tohle mi spíš přišlo jako bububu na obyčejný slušný pejskaře, jakože "běžte a rychle si očipujte psa, protože chodí měšťáci a kontrolují to"

To je přesně ono, co se těch množíren týče. Může mi někdo vysvětlit, jak to množírny omezí? Příklad: Chci si koupit pejska, třeba čivavu, najdu inzerát s levným štěnětem (z množky), nemám moc peněz. Zavolám a majitelka (záměrně nepíšu chovatelka) mi řekne, "ano, ale štěně není čipované", za to je levné". Já: to mi nevadí, já si ho nechám očipovat. " Obchod uzavřen. Přijdu na veterinu: "V lese jsem našla štěně, jdu ho naočkovat a načipovat". Může mě někdo opravit?

6.1.2020 08:54

eli22 napsal(a):
To je přesně ono, co se těch množíren týče. Může mi někdo vysvětlit, jak to množírny omezí? Příklad: Chci si koupit pejska, třeba čivavu, najdu inzerát s levným štěnětem (z množky), nemám moc peněz. Zavolám a majitelka (záměrně nepíšu chovatelka) mi řekne, "ano, ale štěně není čipované", za to je levné". Já: to mi nevadí, já si ho nechám očipovat. " Obchod uzavřen. Přijdu na veterinu: "V lese jsem našla štěně, jdu ho naočkovat a načipovat". Může mě někdo opravit?

SVS říká, že bude skrz čipy kontrolovat právě ty velkochovy. Že tam je jednou 20 psů a podruhé 35, ale že se k těm přebývajícím 15ti nikdo nehlásí.
Úplně nevím, jak to mysleli přesně.
Prodej bez čipu a registrace by se měl zakázat jako první, řešilo by to dost, si myslím.

Otázka je inteligence kupujícího - bojí se pokuty? Jak velký rozdíl v ceně bude bez čipu a s čipem? IQ těchto lidí bývá kolem té venkovní teploty, tedy by to mohlo už teď malinko zafungovat.

6.1.2020 08:58
assil

XXX.XXX.225.195

eli22 napsal(a):

Proč byste říkala, že jste štěně našla v lese? Koupit neočkované a nečipované štěně v množírně není nelegální a veterináři je to jedno, kde jste k němu přišla. Leda že byste se styděla za to, kde jste ho koupila, ale s čipováním to nijak nesouvisí.

6.1.2020 09:17
eli22

XXX.XXX.58.41

assil napsal(a):
Proč byste říkala, že jste štěně našla v lese? Koupit neočkované a nečipované štěně v množírně není nelegální a veterináři je to jedno, kde jste k němu přišla. Leda že byste se styděla za to, kde jste ho koupila, ale s čipováním to nijak nesouvisí.

V tom případě tomu už nerozumím vůbec.

6.1.2020 09:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

eli22 napsal(a):

Tak v tom případě jste hloupá, že podporujete takovou špínu, a pak nefňukejte, až Vám po 3 dnech štěně chcípne, a nebo v lepším případě budete mít jen nemocnou křižovatku všeho možnýho, a vzhledem k neprokazatelnosti jeho koupě si pak můžete jít stěžovat třeba na 5. nástupiště (nebo na ifaunu )

Může mě někdo opravit?

6.1.2020 09:31
eli22

XXX.XXX.58.41

Tak v tom případě jste hloupá, že podporujete takovou špínu, a pak nefňukejte, až Vám po 3 dnech štěně chcípne, a nebo v lepším případě budete mít jen nemocnou křižovatku všeho možnýho, a vzhledem k neprokazatelnosti jeho koupě si pak můžete jít stěžovat třeba na 5. nástupiště (nebo na ifaunu )

Může mě někdo opravit?

Zřejmě ani netušíte, kolik takových lidí existuje.

6.1.2020 09:33
assil

XXX.XXX.225.195

eli22 napsal(a):
V tom případě tomu už nerozumím vůbec.

Čemu konkrétně nerozumíte? Od letoška jste povinna mít očipovaného psa když má mít ze zákona platné očkování proti vzteklině. Štěně musíte ze zákona oočkovat proti vzteklině do 6 měsíců a nejdříve se očkuje ve 3 měsících. Tak kdo ho asi nechává očkovat a musí tedy teď nechat načipovat, když většina štěňat je prodaná ve 2 měsících?

6.1.2020 09:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

eli22 napsal(a):
Zřejmě ani netušíte, kolik takových lidí existuje.

Spočítaný je nemám, ale jsou to hlupáci, a vůbec mi jich není líto, když pořádně naletí.

6.1.2020 09:38
eli22

XXX.XXX.58.41

assil napsal(a):
Čemu konkrétně nerozumíte? Od letoška jste povinna mít očipovaného psa když má mít ze zákona platné očkování proti vzteklině. Štěně musíte ze zákona oočkovat proti vzteklině do 6 měsíců a nejdříve se očkuje ve 3 měsících. Tak kdo ho asi nechává očkovat a musí tedy teď nechat načipovat, když většina štěňat je prodaná ve 2 měsících?

Tak to jo, já myslela, že se štěně musí prodávat už očipované /nikoli oočkované/. V tom případě je to jen " jakoby" proti množkám. Aby se "jakoby" něco dělalo. JInak to nevidím.

6.1.2020 09:48

eli22 napsal(a):
Tak to jo, já myslela, že se štěně musí prodávat už očipované /nikoli oočkované/. V tom případě je to jen " jakoby" proti množkám. Aby se "jakoby" něco dělalo. JInak to nevidím.

Berte to jako první opatrný krok. Lidé se i u tohoto, co jim nic neudělalo, vztekají.
A teď si představte nějaký větší krok. Letná není nafukovací.

6.1.2020 10:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

eli22 napsal(a):

To sice jo, ale pokud je to Váš odchov, tak stačí čipovat při prvním očkování proti vzteklině, a vet nebude pátrat po tom, jestli jste psa odchovala nebo koupila - to není v jeho kompetenci.

6.1.2020 10:00
keissa

XXX.XXX.155.174

Povinne čipování není žádna hruza a chovatele s pp tato běžně označují a registrují ještě před odběrem .Dokud tohle nebude povinne pro všechny kdo nějakým zpusobem rozmnožují .. tak je to k ničemu a je to jen buzerace běžných už několikrát registrovaných pejskařu či chovatelu.
Pokud by byla povinnost čipování a i jednotná centrální evidence tak by to bylo v podstatě super vyřešilo by to jak množky ktere jsou hovada tak i majitele kteří nejsou zrovna ok ..
Jenže to nikdo neudělá ... množky jsou výborným zdrojem peněz veterinářu ,veterináři a SVS to je prostě též o penězích ,utulky a spolky nemají zájem na ukončení svojí činnosti jelikož je to výborný zdroj příjmu .takže v podstatě čím víc množek a zubožených neoznačených a neregistrovaných psu tím větší zisk ..

6.1.2020 10:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

keissa napsal(a):
Povinne čipování není žádna hruza a chovatele s pp tato běžně označují a registrují ještě před odběrem .Dokud tohle nebude povinne pro všechny kdo nějakým zpusobem rozmnožují .. tak je to k ničemu a je to jen buzerace běžných už několikrát registrovaných pejskařu či chovatelu.
Pokud by byla povinnost čipování a i jednotná centrální evidence tak by to bylo v podstatě super vyřešilo by to jak množky ktere jsou hovada tak i majitele kteří nejsou zrovna ok ..
Jenže to nikdo neudělá ... množky jsou výborným zdrojem peněz veterinářu ,veterináři a SVS to je prostě též o penězích ,utulky a spolky nemají zájem na ukončení svojí činnosti jelikož je to výborný zdroj příjmu .takže v podstatě čím víc množek a zubožených neoznačených a neregistrovaných psu tím větší zisk ..

Jenže z povinnosti čipování se můžou radovat v souvislosti s množírnami i ti veterináři, protože se k nim najednou dostanou zvířata, ze kterých dřív neměli ani kačku - nemyslete si že takový ty špinavý množírny toho veta někdy viděly, nebo on je.
Samozřejmě veti z toho mají pak i sekundární (daleko zajímavější) výdělek v podobě léčení těch nemocných chudáků u nových majitelů...

6.1.2020 10:33
eli22

XXX.XXX.58.41

To sice jo, ale pokud je to Váš odchov, tak stačí čipovat při prvním očkování proti vzteklině, a vet nebude pátrat po tom, jestli jste psa odchovala nebo koupila - to není v jeho kompetenci.

Já vůbec nemluvím o slušných lidech a mých odchovech (psa mám tetovaného, druhého čipovaného). Jenom mám namysli ty množky, které jsou a budou stále v pohodě a free. Co mi ale nejvíc chybí, je nějaká osvěta. Jenom se přikazuje, ale vysvětlovat pravidelně, proč nepodporovat množírny, co z toho může být, proč psa s PP, tak to se slyší málokdy. Maximálně v TV nějakou množku ukáží, ale že když ji zavřou, majitel se třeba přestěhuje a množí dál, to už se neřekne. Já stále dokola známým vysvětluji, že vet oočkovat musí, oni žijí v domnění, že je neoočkuje, páč nemají čip.

6.1.2020 10:42
assil

XXX.XXX.225.195

eli22 napsal(a):
Já vůbec nemluvím o slušných lidech a mých odchovech (psa mám tetovaného, druhého čipovaného). Jenom mám namysli ty množky, které jsou a budou stále v pohodě a free. Co mi ale nejvíc chybí, je nějaká osvěta. Jenom se přikazuje, ale vysvětlovat pravidelně, proč nepodporovat množírny, co z toho může být, proč psa s PP, tak to se slyší málokdy. Maximálně v TV nějakou množku ukáží, ale že když ji zavřou, majitel se třeba přestěhuje a množí dál, to už se neřekne. Já stále dokola známým vysvětluji, že vet oočkovat musí, oni žijí v domnění, že je neoočkuje, páč nemají čip.

Tak řekněte, že pro veta je očkování pěkný zisk a to že bez čipu to očkování není platné a majitel vyhodil prachy zbytečně ho nezajímá. Proč by taky mělo? A proč by odmítal si takhle lehce vydělat prachy? Až ten pes někoho pokouše, sednout za katr kvůli neplatnému očkování si půjde majitel.

6.1.2020 11:16
eli22

XXX.XXX.58.41

assil napsal(a):
Tak řekněte, že pro veta je očkování pěkný zisk a to že bez čipu to očkování není platné a majitel vyhodil prachy zbytečně ho nezajímá. Proč by taky mělo? A proč by odmítal si takhle lehce vydělat prachy? Až ten pes někoho pokouše, sednout za katr kvůli neplatnému očkování si půjde majitel.

Za katr,jo? :-). Tak doposud se jednalo pouze o přestupek nebo trestní čin podle výše poranění - pokousání, s tím, že se platily náklady na léčení A teď za katr?

6.1.2020 11:20

všichni tu citujete centralni registr jako nejakou mantru

zkusili jste se rozhlednout po svete nekde?
existuje něco takového v jinych statech? pomohlo to uz nekde?

nemyslim si.

jen tady mají lidi pocit, ze je porad všechno registrovat a registrovat a registrovat...

6.1.2020 11:38
assil

XXX.XXX.225.195

eli22 napsal(a):
Za katr,jo? :-). Tak doposud se jednalo pouze o přestupek nebo trestní čin podle výše poranění - pokousání, s tím, že se platily náklady na léčení A teď za katr?

Tomu se říká nadsázka, víte, pro lepší pochopení textu, na lidi, kteří se domnívají, že za jejich psa je zodpovědný veterinář, se musí po lopatě a s nadsázkou.

6.1.2020 11:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

nemyslim si.

jen tady mají lidi pocit, ze je porad všechno registrovat a registrovat a registrovat...

No to asi proto, že se tady v tom Kocourkově pořádek sám neudělá, lidi nemají stejné myšlení jako v západních zemích, bohužel. Snad někdy, ale na to bych nespoléhala.

6.1.2020 11:41
assil

XXX.XXX.225.195

nemyslim si.

No tak ono množírnou Evropy je naše země, je to naše země, co má jeden z největších počtů psů na obyvatele, je to naše země, kde se psi prodávají za hubičku, takže ono to asi jinde není až tak potřeba.
V USA mají jiný systém, systém licencí, ale v podstatě to je podobná evidence a v těch státech, kde to mají, to pomohlo a pochvalují si, že jim zmizely puppy mills.

6.1.2020 11:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jinak, co tak kolem slyším, na vesnicích bude čipovat málokdo. Většina psů z pozemku nevytáhne paty, takže to pro ně nemá žádný význam. Navíc není, kdo by to kontroloval, takže na co. V novele je i to(tedy údajně, nečetla jsem ji) že čipované štěně musí být nejpozději s tou vzteklinou a nebo: pokud jde k novému majiteli...což je to podstatné, ne? Další věc je, že sankcionovaní by neměli být jen ti, kdo nečipovaného psa prodají, ale i ti, co ho koupí. Tím by se vyřešila většina takovýchto ,,nákupů". O koumesích, co budou neustále nacházet štěnda v lese asi ještě nikdo neuvažoval, ale to by se dalo také vyřešit: takové štěně bude povinnost odevzdat měšťákům nebo veterináři, dále poputuje do útulku a k adopci. Nebude mít ,,nálezce" jistotu, že ho dostane...a také za poplatek.

6.1.2020 12:01
eli22

XXX.XXX.58.41

assil napsal(a):
Tomu se říká nadsázka, víte, pro lepší pochopení textu, na lidi, kteří se domnívají, že za jejich psa je zodpovědný veterinář, se musí po lopatě a s nadsázkou.

Tak jedině tak.

6.1.2020 12:08

assil napsal(a):
No tak ono množírnou Evropy je naše země, je to naše země, co má jeden z největších počtů psů na obyvatele, je to naše země, kde se psi prodávají za hubičku, takže ono to asi jinde není až tak potřeba.
V USA mají jiný systém, systém licencí, ale v podstatě to je podobná evidence a v těch státech, kde to mají, to pomohlo a pochvalují si, že jim zmizely puppy mills.

V USA mají jiný systém, systém licencí, ale v podstatě to je podobná evidence

me to teda podobne nepripada…
ale ze vůbec.

6.1.2020 12:39
assil

XXX.XXX.225.195

V USA mají jiný systém, systém licencí, ale v podstatě to je podobná evidence

me to teda podobne nepripada…
ale ze vůbec.

Tak je to přísnější, hlavně někde, to jo, ale ten základ, že lidi se psama jsou evidovaný ve státní databázi na úřadě, je stejný. Taky to že někde to jsou všichni a jinde jen někteří atd. je jedno, tam se to liší město od města a zas až tak stoprocentně to srovnávat nejde.

6.1.2020 12:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):
Jinak, co tak kolem slyším, na vesnicích bude čipovat málokdo. Většina psů z pozemku nevytáhne paty, takže to pro ně nemá žádný význam. Navíc není, kdo by to kontroloval, takže na co. V novele je i to(tedy údajně, nečetla jsem ji) že čipované štěně musí být nejpozději s tou vzteklinou a nebo: pokud jde k novému majiteli...což je to podstatné, ne? Další věc je, že sankcionovaní by neměli být jen ti, kdo nečipovaného psa prodají, ale i ti, co ho koupí. Tím by se vyřešila většina takovýchto ,,nákupů". O koumesích, co budou neustále nacházet štěnda v lese asi ještě nikdo neuvažoval, ale to by se dalo také vyřešit: takové štěně bude povinnost odevzdat měšťákům nebo veterináři, dále poputuje do útulku a k adopci. Nebude mít ,,nálezce" jistotu, že ho dostane...a také za poplatek.

Problém je v tom, ze by ty nakupy štěňat musely probíhat u veterináře, protože běžný občan nemá čtečku, aby zjistil, ze je štěně čipované. Nálepka v očkováku nic nedokazuje - těch nálepek je ke každému čipu 6-8, takže množitel může za 120 Kč fiktivně očipovat až 8 štěňat, a bez čtečky to nezjistíte (resp. vás to ani nenapadne)

6.1.2020 13:08

assil napsal(a):
Tak je to přísnější, hlavně někde, to jo, ale ten základ, že lidi se psama jsou evidovaný ve státní databázi na úřadě, je stejný. Taky to že někde to jsou všichni a jinde jen někteří atd. je jedno, tam se to liší město od města a zas až tak stoprocentně to srovnávat nejde.

ale ten základ, že lidi se psama jsou evidovaný ve státní databázi na úřadě

nikde jsem se teda nedočetla, ze by měli databazi všech psu.
v tom je to jiné. velmi.

6.1.2020 13:45
assil

XXX.XXX.225.195

ale ten základ, že lidi se psama jsou evidovaný ve státní databázi na úřadě

nikde jsem se teda nedočetla, ze by měli databazi všech psu.
v tom je to jiné. velmi.

Databáze všech mají obvykle tam, kde mají stanovený počet psů na domácnost, co já vím.

6.1.2020 14:45
vetřelec

XXX.XXX.36.165

Jsem pro celoplošné čipování a registr. Bude tak jasné kdo je za které zvíře zodpovědný.

- Týrání zvířat jde ale s jejich čipováním a registrací dohromady.
- Ani aktivitu komerčních chovů to neomezí.
- Množitel je termín jímž se chovatelé vymezují proti nevedeným chovům, takže množitelé tím také nebudou nijak zasaženi.

Co s tím budeme dělat?

6.1.2020 15:12

assil napsal(a):
Databáze všech mají obvykle tam, kde mají stanovený počet psů na domácnost, co já vím.

Date odkaz na nejaky stat, kde to tak je? Kde se sleduje počet psu na - domacnost?

6.1.2020 15:53
assil

XXX.XXX.225.195

Date odkaz na nejaky stat, kde to tak je? Kde se sleduje počet psu na - domacnost?

Zákony o psech tam jsou městské, ne státní.
Těch měst je hodně, hledejte dog limit law, nebo pet, protože někde do toho míchají ještě kočky
jinak najdete k tomu i hodně polemik a diskuzí
http://www.theanimalcouncil.com/files/SFSPCA_Limit_Laws_4_00_f.pdf
tady třeba to máte po městech, nahoře licence, pod tím limity
http://mrsc.org/Home/Explore-Topics/Public-Safety/Licensing-and-Regulation/Animal-Control/Comprehensive-Animal-Control-Regulations.aspx

6.1.2020 15:56
assil

XXX.XXX.225.195

Jen tak na ukazku
Sets maximum number of pets permitted per household (three cats or three dogs, or two miniature pot-bellied pigs, or any combination of cats and dogs not exceeding three in number that are over 6-months old).

nebo

RS-40 suburban district allows one animal for each full 10,000 sq. ft. parcel, minus the effective lot size of the dwelling, and restricts the location the animals.

6.1.2020 16:16

Také mají něterá města, či jejich části, kde nesmíte mít zvíře ani na zahradě u vlastního domku a na zahradě ani petržel, ale jen okrasné květinky.
A přestože rasizmus tam mají "vyřešený", tak 6.leté dítě řekne "fuj, ty sis koupila černošku" - myšlena panenka.

6.1.2020 16:26

assil napsal(a):
Jen tak na ukazku
Sets maximum number of pets permitted per household (three cats or three dogs, or two miniature pot-bellied pigs, or any combination of cats and dogs not exceeding three in number that are over 6-months old).

nebo

RS-40 suburban district allows one animal for each full 10,000 sq. ft. parcel, minus the effective lot size of the dwelling, and restricts the location the animals.

a tohle je opravdu narizeni státu? zákon nektere ze zemi USA?
nebo je to lokalni uprava v konkretnim miste, meste, ctvrti?
protoze o tech mistnich upravach vim.
a tim, ze se tam chcete nastehovat s nimi - souhlasite.

( a porad je to teda nahony vzdalene celostatni regitraci uplne všech psu).

nechci aby to vyznelo jako rypani, ale ja fakt poctive hledala "celostatni registry všech psu" a - nenasla.

6.1.2020 16:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Také mají něterá města, či jejich části, kde nesmíte mít zvíře ani na zahradě u vlastního domku a na zahradě ani petržel, ale jen okrasné květinky.
A přestože rasizmus tam mají "vyřešený", tak 6.leté dítě řekne "fuj, ty sis koupila černošku" - myšlena panenka.

On je ,,vyřešený" tak moc krátce, že rasistická generace ještě žije a hezky to předává svým potomkům...stejně jako komunisté u nás U nás, na rozdíl od nich, se nikdo ani nenamáhal něco řešit

6.1.2020 16:38
assil

XXX.XXX.225.195

a tohle je opravdu narizeni státu? zákon nektere ze zemi USA?
nebo je to lokalni uprava v konkretnim miste, meste, ctvrti?
protoze o tech mistnich upravach vim.
a tim, ze se tam chcete nastehovat s nimi - souhlasite.

( a porad je to teda nahony vzdalene celostatni regitraci uplne všech psu).

nechci aby to vyznelo jako rypani, ale ja fakt poctive hledala "celostatni registry všech psu" a - nenasla.

Jak píšu, to jsou městské zákony, v USA toto státy neupravují. Tam mají fakt úplně jiný zákonodárný systém než my, takže úplně přesně to srovnávat nelze, ale vzhledem k tomu, jak jsou tam velká města, tak je to často srovnatelný s naším státním.
Ale najde se - treba stát Michigan, našla jsem že má 10 milionu obyvatel, tedy jakok ČR
http://www.legislature.mi.gov/documents/mcl/pdf/mcl-Act-339-of-1919.pdf
a máte tam licence na každého psa třeba a také spojené s očkováním proti vtekline a musí si žádat opakovaně, u nás čip bude nafurt
The owner of a dog that is 4 or more months old shall apply to the treasurer of the county or,
except as provided in section 14, the treasurer of the township or city where the owner resides, or to the
treasurer's authorized agent, for a license for each dog owned or kept by him or her.
atd.
státní jsou takhle povšechnějsí, města to pak zpřísňujou
Že se můžete rozhodnout kam se nastěhovat je pěkný, ale oni vám to klidně změní i uprostřed pobytu, žejo, takhle já se o tom před lety dozvěděla, když známé, která měla 4 malé psy změnilo město zákona a povolili jen 3 psy a ona řešila, jestli jednoho dát pryč a jak ho vybrat a nebo se přestěhovat a měla na to měsíc.

6.1.2020 16:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

assil napsal(a):

Mě osobně by při kousnutí psem zajímalo, zda je pes naočkovaný, nikoli,zda je to očkování ze zákona platné. Pes byl naočkován a basta. Nedostanu vzteklinu. A vo tom to je.

6.1.2020 16:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Předloni kousnul pes mamku, letos mého muže, obojí psi takových individuí a pochopitelně neočkovaní. Řešili jsme jen, aby to nehnisalo, vzteklinu opravdu ne

6.1.2020 17:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Předloni kousnul pes mamku, letos mého muže, obojí psi takových individuí a pochopitelně neočkovaní. Řešili jsme jen, aby to nehnisalo, vzteklinu opravdu ne

Ještě pamatuji vzteklinu v ČR. Teď už se myslím neřeší. Nebo zase znovu řeší, neboť tu bloumá všelijaká čeládka?

6.1.2020 17:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Řeší, takoví ti neinformovaní, agentura JPP Před tím, než čokl kousnul mamku, kousnul jinou paní a báby samozřejmě: ježíši, to můžeš dostat vzteklinu! Tak paní jezdila do nemocnice na injekce

6.1.2020 17:28

sisi58 napsal(a):
Mě osobně by při kousnutí psem zajímalo, zda je pes naočkovaný, nikoli,zda je to očkování ze zákona platné. Pes byl naočkován a basta. Nedostanu vzteklinu. A vo tom to je.

Jak psal někdo nahoře,když má někdo jeden očkovák pro 5 psů, tak když pes není identifikovatelný, tak víte houby, jestli je očkovaný nebo ne. A o tom to celé je. Aby očkovák byl nezaměnitelně spárovatelný s tím jediným konkrétním psem.

6.1.2020 17:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jak psal někdo nahoře,když má někdo jeden očkovák pro 5 psů, tak když pes není identifikovatelný, tak víte houby, jestli je očkovaný nebo ne. A o tom to celé je. Aby očkovák byl nezaměnitelně spárovatelný s tím jediným konkrétním psem.

S tím souhlasím. A jak se to řešilo doteď? Mě tedy žádný pes nekousnul.

6.1.2020 17:44

sisi58 napsal(a):
S tím souhlasím. A jak se to řešilo doteď? Mě tedy žádný pes nekousnul.

Doteď se to řešilo klasicky: Tady je očkovák a kdo nevěří je vůl.
Ba ne, já třeba mám v očkováku fotku - ne svoji, ale psice. Ale povinnost to není.
Tedy kromě čipu, ten má taky.

6.1.2020 21:16
zelenina27

XXX.XXX.231.38

Když teoreticky koupím štěně z množírny-protože tak se tu asi nazívá každý kdo prodá psa bez PP,a pes bude už od množitele očipovaný,za nějakých 10 let se pes ocitne v útulku,mezi tím třeba zmenil několik majitelů,ti samozřejmi všichni dle zákona-který ještě není-poctivě pejska přeevidují na sebe-je to sice utopie,ale budiš,tak po těch 10 letech,bude za psa v útulku odpovědný tedy kdo podle vás?ten množitel kde se pes narodil a bude povinnen se o psa ve stáří postarat?To je přeci holý nesmysl

6.1.2020 21:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

zelenina27 napsal(a):
Když teoreticky koupím štěně z množírny-protože tak se tu asi nazívá každý kdo prodá psa bez PP,a pes bude už od množitele očipovaný,za nějakých 10 let se pes ocitne v útulku,mezi tím třeba zmenil několik majitelů,ti samozřejmi všichni dle zákona-který ještě není-poctivě pejska přeevidují na sebe-je to sice utopie,ale budiš,tak po těch 10 letech,bude za psa v útulku odpovědný tedy kdo podle vás?ten množitel kde se pes narodil a bude povinnen se o psa ve stáří postarat?To je přeci holý nesmysl

A proč jako? Za psa je odpovědný ne chovatel, ale majitel psa...tudíž ten poslední. Co je na tom divného?

6.1.2020 22:18

lesnížínka napsal(a):
A proč jako? Za psa je odpovědný ne chovatel, ale majitel psa...tudíž ten poslední. Co je na tom divného?

Dnes Megí vystřelila za srnečkem (nevím, tím se uklidňuji, bylo to rychlé a do zrzava a bambi zní hezky), vyválela se ve srnčím odpadu a pak usoudila, že sežrat to bude lepší, propadla se po kolena do potoka a přesto smrděla dál, zabalila přebytečný kuřecí hřbet do deky na gauči, šlápla na kocoura (šel po kuřeti), smrdí ještě teď (pes), říkám - takhle pojedeš ráno vlakem? A ona šla ke dveřím.Čeká na vlak. Smrdí furt i přes chodbu. Tak k tomuhle já se nehlásím.

6.1.2020 22:27

Ještě se nic nestalo a množiči poplach :-) jen se nemuset starat o svoje odchovy.
Ale jo, hezky se starejte. Bude tam první majitel, pak se uvidí, že jo, daně, nedovolené podnikání, nepovolený pronájem stodoly a sklepa psům, ...si nemyslete, že tohle je nějaká ochrana zvířat, na to vám xx bílej tesák, to se hlídat nestíhá, ale nebojte, takhle se na vás přijde úplně jednoduše, tady jde totiž hlavně a v první řade o okrádání státu a ten jak se vytočí, tak vám to spočítá zpětně za 200 let a bručet půjdete a tam je to bez wifi free, konec brečení na fauně, pěkně místo nálepek vakcín do očkováků lepit pytlíky.
A já půjdu jako první, ta megína vlezla do postele? Říkám - místo. A ona - ano! A je v posteli.

6.1.2020 22:33
assil

XXX.XXX.121.3

lesnížínka napsal(a):

Řeší se to, když dotyčný pokousaný dojde k doktorovi a ten chce potvrzení od veta, že pes je očkovaný. Jelikož očkování bez čipu nebude platné, tak vet potvrzení nedá, dotyčný pokousaný bude muset absolvovat očkování proti vzteklině a když bude doktor akční, předá to policii. Ve výsledku na to doplatí aby, jak pokousaný, tak majitel psa, což teď jaksi nehrozilo, protože stačilo u veta ukázat nějaký očkovák a ten bez problému potvrzení napsal.

6.1.2020 23:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

assil napsal(a):
Řeší se to, když dotyčný pokousaný dojde k doktorovi a ten chce potvrzení od veta, že pes je očkovaný. Jelikož očkování bez čipu nebude platné, tak vet potvrzení nedá, dotyčný pokousaný bude muset absolvovat očkování proti vzteklině a když bude doktor akční, předá to policii. Ve výsledku na to doplatí aby, jak pokousaný, tak majitel psa, což teď jaksi nehrozilo, protože stačilo u veta ukázat nějaký očkovák a ten bez problému potvrzení napsal.

Dneska už to očkování proti vzteklině po pokousání u lidí není takové harakyri (pobyt v nemocnici + injekce do břicha), jak tomu bylo dřív. Dnes je to snad jen o 2 včasně podaných běžných dávkách vakciny.

7.1.2020 08:41
assil

XXX.XXX.225.195

Dneska už to očkování proti vzteklině po pokousání u lidí není takové harakyri (pobyt v nemocnici + injekce do břicha), jak tomu bylo dřív. Dnes je to snad jen o 2 včasně podaných běžných dávkách vakciny.

To jenom pokud patříš mezi lidi, kteří jsou očkováni preventivně, jinak je to 5-6 dávek, očkuje se do ramene, ale od známé, kterou kousnul netopýr vím, že je to pěkně a dlouhodobě bolestivý a pár dní v nemocnici byla, aby prej viděli, že nemá na to nějakou reakci.Takže fakt žádná hitparáda, i když jo, dřív to bývalo horší. A popravdě absolvovat toto jen proto, že si nějakej d...l nenechá načipovat psa, tak budu zuřit i bez vztekliny.

7.1.2020 09:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

assil napsal(a):
To jenom pokud patříš mezi lidi, kteří jsou očkováni preventivně, jinak je to 5-6 dávek, očkuje se do ramene, ale od známé, kterou kousnul netopýr vím, že je to pěkně a dlouhodobě bolestivý a pár dní v nemocnici byla, aby prej viděli, že nemá na to nějakou reakci.Takže fakt žádná hitparáda, i když jo, dřív to bývalo horší. A popravdě absolvovat toto jen proto, že si nějakej d...l nenechá načipovat psa, tak budu zuřit i bez vztekliny.

Vlastně by toto měl absolvovat i majitel pejska. Preventivně.

7.1.2020 09:28

assil napsal(a):

Protože netopýr je jediný druh, u kterého byla u nás zjištěná vzteklina, čili netopýři nejsou vztekliny prostí. Ale protože je kousnutí netopýrem tak řídké, nemění to nic na statutu země, co se vztekliny týče.
Jedině snad poučení : když chci sbírat tu roztomilou myšku, tak bych měla mít pořádné rukavice.

Bartos

7.1.2020 09:56
Bartos

XXX.XXX.181.79

assil napsal(a):

Tak bych to chtěl uvést na pravou míru, protože konkrétně Vy zde píšete nesmysly. Píši z pohledu Policie. Za poslední týden došlo v našem regionu ke třem pokousáním psem, přičemž dva byli očkovaní a jeden ne. U těch dvou veterinář automaticky vydal potvrzení o očkování, byť psi nebyli čipovaní. U neočkovaného se vyhodnotilo nebezpečí vztekliny v tom konkrétním regionu, kde je nebezpečí zhruba v promilích, majitelé psa dali pokousané, spíš škráblé paní pětikilo a bylo. Takže nestrašte tu, prosím.

7.1.2020 10:09

"protože stačilo u veta ukázat nějaký očkovák a ten bez problému potvrzení napsal".
Ono to tak úplně nebylo. Ale radši budu mít jistotu, že očkovák patří k očkovanému psu, než nejistotu, že je vypůjčený od souseda.

Bartos

7.1.2020 10:20
Bartos

XXX.XXX.181.79

Ještě bych dodal. Než neočkovaný pes, tak mnohem větší riziko jsou hlodavci. Pokud někoho pokouše neočkovaný pes, zhodnocuje se několik aspektů. Např. jestli se nachází v doprovodu lidí, jestli byl vyprovokován, jestli nevykazuje známky nemoci, atd. Protože pak namusí být v žádném případě podána profilace (při splnění podmínek). Jelikož důsledky profylace mohou být někdy i fatální. Ještě jednou píši, nestrašte lidi. Bartoš

7.1.2020 10:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"protože stačilo u veta ukázat nějaký očkovák a ten bez problému potvrzení napsal".
Ono to tak úplně nebylo. Ale radši budu mít jistotu, že očkovák patří k očkovanému psu, než nejistotu, že je vypůjčený od souseda.

Bohužel, čachry s očkováky, se u neočkovaných psů dělaly docela dost

7.1.2020 10:32

Bohužel, čachry s očkováky, se u neočkovaných psů dělaly docela dost

Věřím tomu. Jen to nebylo tak jednoduché, jak to bagatelizovala "předskokanka".
Když můj pes zranil, přestože jsem šla k veterináři, který ho znal od narození, očkováníměl kromě mého očkováku také v kartě, přesto byly nutné dvě návštěvy s odstupem a následné potvrzení, že pes nevykazuje.....

7.1.2020 10:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já myslím, že takhle to bylo. Když jsem byla dítě a tehdejší pes škrbánul jednu kamarádku - hysterická babička letěla na pohotovost - mi zavolali vetovi, že potřebujeme potvrzení, že je pes očkovaný. Rodiče tam pro to jeli - bez psa. Vet napsal, že pes je očkovaný a nevykazuje žádné projevy nemoci. Psa ani neviděl.

Pak to bylo u současného psa, když kousnul člověka u nás na zahradě - volala jsem vetovi co a jak, řekl mi, ať přijedu a že stačí bez psa. Neměla jsem ani očkovák - ten si s sebou bral pokousaný na pohotovost. Byl na to přímo takový formulář, který mi vyplnil. Je pravda, že nás zná, ale kdybych měla doma třeba ještě jednoho neočkovaného psa a kousnul ten, tak nikdo nic neví....

7.1.2020 10:39

Bartos napsal(a):
Tak bych to chtěl uvést na pravou míru, protože konkrétně Vy zde píšete nesmysly. Píši z pohledu Policie. Za poslední týden došlo v našem regionu ke třem pokousáním psem, přičemž dva byli očkovaní a jeden ne. U těch dvou veterinář automaticky vydal potvrzení o očkování, byť psi nebyli čipovaní. U neočkovaného se vyhodnotilo nebezpečí vztekliny v tom konkrétním regionu, kde je nebezpečí zhruba v promilích, majitelé psa dali pokousané, spíš škráblé paní pětikilo a bylo. Takže nestrašte tu, prosím.

Veterinář něco vydal, něco, co neměl, a Vy jako představitel nějaké té složky státu to ještě veřejně posvětíte?
A takhle je to vyřešené, nečipovaní psi, neočkovaní psi, všecko v pohodě.

Vy jste tomu všemu teda dal korunu :-)

Bartos

7.1.2020 10:48
Bartos

XXX.XXX.181.79

Veterinář něco vydal, něco, co neměl, a Vy jako představitel nějaké té složky státu to ještě veřejně posvětíte?

Já Vám jenom píši, jak to funguje v reálu, papír a web snese vše. Realita je někdy fakt jiná. Bartoš

7.1.2020 10:52
assil

XXX.XXX.225.195

Bartos napsal(a):

Se smiřte s tím, že to jinde funguje jinak a že se najdou doktoři, kteří si ani v naší zemi téměř vztekliny prosté nevezmou na triko nenaočkovat člověka pokousaného neočkovaným psem.
No a jeslti se policie chlubí tím, jak toleruje porušení zákona, tak nevím, to byste asi neměl psát veřejně.

7.1.2020 10:56

Pak to záleželo na zodpovědnosti konkrétního veterináře.
V roce 92 kousl mého kolegu dobrmánek občanů SRN v hotelové hale. Němci okamžitě opustili nejen hotel, ale i republiku, jak jsme se dozvěděli později. Kolega vlezl k podnikové lékařce, protože to byla opravdu kousná rána a bál se infekce. A začlo to: "Doneste očkovák. To byli Němci, kde je budu hledat a Němci určitě očkovaného psa mají"......Začal kolotoč, z hotelu předčasně odjeli (normálně zdrhli ), údajně do Krkonoš, podniková auta se rozjela po kraji hledat SUV s německou značkou, kolega seděl s pantoflema na příjmu v nemocnici před infekcí( s tím, že pokud nenastoupí, předvede ho policie), žadonil, ať ho očkují ambulantně, nepřicházelo v úvahu. Nakonec se Němci přihlásili z Německa na výzvu rozhlasu, posel dovezl kopii očkováku a potvrzení od místního veterináře, nemocnice požadovala autorizovaný překlad.....Hospitalizace s očkováním byla odvrácena.
Tak tohle proběhlo v roce 1992 na podzim.

7.1.2020 11:02

Pak to záleželo na zodpovědnosti konkrétního veterináře.
V roce 92 kousl mého kolegu dobrmánek občanů SRN v hotelové hale. Němci okamžitě opustili nejen hotel, ale i republiku, jak jsme se dozvěděli později. Kolega vlezl k podnikové lékařce, protože to byla opravdu kousná rána a bál se infekce. A začlo to: "Doneste očkovák. To byli Němci, kde je budu hledat a Němci určitě očkovaného psa mají"......Začal kolotoč, z hotelu předčasně odjeli (normálně zdrhli ), údajně do Krkonoš, podniková auta se rozjela po kraji hledat SUV s německou značkou, kolega seděl s pantoflema na příjmu v nemocnici před infekcí( s tím, že pokud nenastoupí, předvede ho policie), žadonil, ať ho očkují ambulantně, nepřicházelo v úvahu. Nakonec se Němci přihlásili z Německa na výzvu rozhlasu, posel dovezl kopii očkováku a potvrzení od místního veterináře, nemocnice požadovala autorizovaný překlad.....Hospitalizace s očkováním byla odvrácena.
Tak tohle proběhlo v roce 1992 na podzim.

Od 2004 mame status zeme vztekliny proste...

Bartos

7.1.2020 11:05
Bartos

XXX.XXX.181.79

Proč by to nevydal, když k němu pes chodí léta, vše má v pořádku, to opravdu chcete být papežtější než Papež??!! Asi ano. Bylo tady něco nedávno o těch "ovcích" - no něco na tom bude. Bartoš

7.1.2020 11:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Koukla jsem muži na nohu, vždyť to bylo přes kalhoty, taky jen škrábnuté, tak se to vyčistilo, snad s tím nepoleze k doktorovi kvůli ,,vzteklině" Jenže hysterická bába či matka děcka, letí na pohotovost, tam jí řeknou: kvůli vzteklině, neb pes není očkovaný, musíte na vakcínu. Tak pak chodí. Ta s dítětem(stejný pes, co kousnul mého muže ve stejný den) šla za majitelem pro potvrzení, ten letěl k vetovi, ten mu nějaké napsal, i když má čokle tři, ani se nevědělo, který kousal a očkovaný nebyl ani jeden. Ale potvrzení dostal a děcko tím pádem vzteklinu nemá To není ani tak o vetech a potvrzení, ale lidech, kteří se bojí a na tu vakcinaci jdou

7.1.2020 11:33

Bartos napsal(a):
Proč by to nevydal, když k němu pes chodí léta, vše má v pořádku, to opravdu chcete být papežtější než Papež??!! Asi ano. Bylo tady něco nedávno o těch "ovcích" - no něco na tom bude. Bartoš

Že on to byl Váš pes? Nebo proč není čipovaný a očkovaný a Policii to neva, vetovi to neva...
Lhát se nemá, to Vám doma neříkali?
Máte jít příkladem, to Vám v práci neříkali?
Co ještě přehlížíte?
S úctou a přáním krásného dne
Ovce :)

Bartos

7.1.2020 11:38
Bartos

XXX.XXX.181.79

Že on to byl Váš pes? Nebo proč není čipovaný a očkovaný a Policii to neva, vetovi to neva...
Lhát se nemá, to Vám doma neříkali?
Máte jít příkladem, to Vám v práci neříkali?
Co ještě přehlížíte?
S úctou a přáním krásného dne
Ovce :)

Nějak se vytrácí ze života selský rozum, že? Hezký celý rok. B

7.1.2020 11:39

Jestli pokousaný člověk si jde nebo nejde pro pár injekcí, to je jeho věc.

Ale jsou věci, které u zvířat platí a dodržovat se mají.
Nějaký důvod to má a poplašná zpráva tím důvodem asi vážně nebude.

7.1.2020 11:44

assil napsal(a):

absolvovat toto jen proto, že si nějakej d...l nenechá načipovat psa

důvod pro (ne)ockovani nebo podani sera skutecne není a nebude jen ten, ze pes byl ci nebyl cipovany….

7.1.2020 11:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

absolvovat toto jen proto, že si nějakej d...l nenechá načipovat psa

důvod pro (ne)ockovani nebo podani sera skutecne není a nebude jen ten, ze pes byl ci nebyl cipovany….

Znám opravdu hodně lidí z vesnice, kteří se rozhodli, že kvůli tomu, aby psa nemuseli čipovat, tak ho přestanou i očkovat - takoví ti psi, co se nepodívají ze zahrady nikam.

7.1.2020 12:30
Bambule1

XXX.XXX.100.206

Nečetla jsem každý příspěvek. Co se nových zákonů týče, nechápu z jakého důvodu se musí nahlašovat vrhy na ministerstvo zemědělství, když vrh nahlašuju na klub daného plemene, a jestli to měl být pokus o boj proti množírnám, dovolte abych se upřímně a nahlas zasmála. Veškeré zákony co jsou, jsou jen teror chovatelů s PP a slušných pejskařů. Množíren se to nijak opět nedotkne .

7.1.2020 12:32

marcelaamax napsal(a):
Znám opravdu hodně lidí z vesnice, kteří se rozhodli, že kvůli tomu, aby psa nemuseli čipovat, tak ho přestanou i očkovat - takoví ti psi, co se nepodívají ze zahrady nikam.

ale ja myslela ockovani lidi v te me odpovedi
jsou urcite postupy, jak se vyhodnocuje, jestli pokousany clovek je adept na podani vakciny nebo není. a opravdu to, ze pes nemá cip není uplne rozhodujici kritérium v CR

7.1.2020 12:37
assil

XXX.XXX.225.195

jsou urcite postupy, jak se vyhodnocuje, jestli pokousany clovek je adept na podani vakciny nebo není. a opravdu to, ze pes nemá cip není uplne rozhodujici kritérium v CR

Když očkování bez čipu teď není platné, tak věřte, že se najde dost doktorů, kteří kvůli tomu udělají z pokousaného adepta na podání vakcíny.

7.1.2020 12:39

assil napsal(a):
Když očkování bez čipu teď není platné, tak věřte, že se najde dost doktorů, kteří kvůli tomu udělají z pokousaného adepta na podání vakcíny.

sorry, ale neverim.

občas by to vazne chtelo vylezt z virtualni světa a rozhlednou se kolem sebe...

7.1.2020 12:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ajo, uz chápu 🤦‍♀️😃

7.1.2020 12:54
assil

XXX.XXX.225.195

sorry, ale neverim.

občas by to vazne chtelo vylezt z virtualni světa a rozhlednou se kolem sebe...

Spíš by to chtělo připustit si, že jiní lidi mají jiný zkušenosti. Tohleto Já to mám takhle, tak to tak musej mít všichni fakt nefunguje ani ve skutečném světě.

7.1.2020 15:30

assil napsal(a):
Spíš by to chtělo připustit si, že jiní lidi mají jiný zkušenosti. Tohleto Já to mám takhle, tak to tak musej mít všichni fakt nefunguje ani ve skutečném světě.

jak - "ja" to mam takhle?

o me vazne nejde..

Jen jsou urcite parametry rizika nakazeni vzteklinou v zemi, co ma status zeme vztekliny prosta - která rozhoduji o tom, co se bude dit.

a ne, cip psa to opravdu není - ale je to kdo kousnul, jak kousnul, kde to bylo.
když vas kousne netopyr do krve bude nasledovat něco jiného, když vas pokouse pes u hranic je rozdil nez pes v Praze atd atd.

a vy tady tvrdite-ze ze zákona je cipovani povinne a když není nacipovan, dostanu vakcinu??

ano cipovani je povinne a klidne muzou dostat majitele pokutu, ze pes nebyl cipovany - ale to, jestli pokousany clovek se bude lecit ma jiné pravidla.

7.1.2020 15:36

assil -a dekuji za odkaz -jsem ho prehledla

7.1.2020 15:50

Od 2004 mame status zeme vztekliny proste...

Jak dlouho ?

7.1.2020 16:03
assil

XXX.XXX.225.195

jak - "ja" to mam takhle?

o me vazne nejde..

Jen jsou urcite parametry rizika nakazeni vzteklinou v zemi, co ma status zeme vztekliny prosta - která rozhoduji o tom, co se bude dit.

a ne, cip psa to opravdu není - ale je to kdo kousnul, jak kousnul, kde to bylo.
když vas kousne netopyr do krve bude nasledovat něco jiného, když vas pokouse pes u hranic je rozdil nez pes v Praze atd atd.

a vy tady tvrdite-ze ze zákona je cipovani povinne a když není nacipovan, dostanu vakcinu??

ano cipovani je povinne a klidne muzou dostat majitele pokutu, ze pes nebyl cipovany - ale to, jestli pokousany clovek se bude lecit ma jiné pravidla.

Ano, když není pes čipován, není od letoška jeho očkování proti vzteklině platné a mám zkušenost, že se najdou doktoři, kteří vyžadují potvrzení o platném očkování a že se najdou veti, kteří nepravdivé potvrzení nevydají, tedy nevydají potvrzení na neočipovaného psa. Když se sejdou tyto dvě okolnosti, tak ano, dotyčný pak může jít na očkování, záleží na libovůli doktora.

7.1.2020 17:14

assil napsal(a):
Ano, když není pes čipován, není od letoška jeho očkování proti vzteklině platné a mám zkušenost, že se najdou doktoři, kteří vyžadují potvrzení o platném očkování a že se najdou veti, kteří nepravdivé potvrzení nevydají, tedy nevydají potvrzení na neočipovaného psa. Když se sejdou tyto dvě okolnosti, tak ano, dotyčný pak může jít na očkování, záleží na libovůli doktora.

No zase, když pes nebude čipován a tudíž nebude mít platné očkování, ať už je očkován a nebo ne, pořád by mohl jít dotyčný pes na vyšetření, zda nemá vzteklinu....nedělalo se to takhle dřívávějc??

Přijde mi, že je defakto nejdůležitější mít konkrétního jedince, ať už s platným nebo neplatným očkováním.........protože když mě kousne pes, který následně zdrhne a majitel nikde, tak vim já, jestli to zvíře má platné očkování??...Nevím...a mám šanci, že se prokáže, že je tenhle pes zdravý??? ..Nemám.

7.1.2020 17:54

zajímavý rozhovor a zvlášť se mi líbí názor odborníka na konci článku

Váš závěr?

V lékařské praxi existuje jedna dívka z Missouri, která přežila nákazu vzteklinou. Lékaři na ní uplatnili tzv. Milwaukee protokol. Obecně však platí, že pokud se nepodá sérum včas, vzteklina představuje pro člověka smrtelnou chorobu. Dříve při pokousání člověka neznámým psem docházelo k podávání séra automaticky. Dnes tato povinnost neplatí, nemyslím si, že je to dobře, protože v okolních zemích vzteklina může být, takže nelze vyloučit zaběhnutí zvířete do ČR. Nota bene – až do teď se ve vesnicích psi hromadně očkovali. Toto může odpadnout jako důsledek povinného „čipování“ (označování) psů.

Já se třeba smrtelné choroby bojím a vzhledem k množství lidí, kteří si klidně ze zahraničí dovezou nalezeného psa, mě ubezpečování o tom, jak vztekliny prostá země jsme, neuspokojuje. Existující předpisy tu nejsou pro nic za nic. 100x se nic nestane a vy si můžete myslet, jaká je to buzerace a pak, až se díky ignorování předpisů stane neštěstí, bude na nápravu pozdě. Nicméně to je na zodpovědnosti každého člověka.

7.1.2020 22:23
assil

XXX.XXX.121.3

No zase, když pes nebude čipován a tudíž nebude mít platné očkování, ať už je očkován a nebo ne, pořád by mohl jít dotyčný pes na vyšetření, zda nemá vzteklinu....nedělalo se to takhle dřívávějc??

Přijde mi, že je defakto nejdůležitější mít konkrétního jedince, ať už s platným nebo neplatným očkováním.........protože když mě kousne pes, který následně zdrhne a majitel nikde, tak vim já, jestli to zvíře má platné očkování??...Nevím...a mám šanci, že se prokáže, že je tenhle pes zdravý??? ..Nemám.

Vzhledem k tomu, že vzteklina jde vyšetřit jen z mozku, takže by se ten pes musel zabít, tak ne, tak se to fakt nedělalo, směrodatný bylo vždycky očkování. A protože se s očkovákama dělaly podvody, tak máme čipování. Dřív prostě stačilo ukázat očkovák se jménem Alík a napsaným očkováním a říct tohle je ten můj Alík a vet napsal papír, že má platné očkování.

7.1.2020 22:28

assil napsal(a):

ale houby.

řeší se to tak, že já do toho lejstra napíšu, že pes očkovaný proti vzteklině není. a že nevykazuje příznaky. za pět dní taky nevykazuje a tím to HASNE.

prostě tak. to je v praxi.

7.1.2020 22:29

assil napsal(a):
Vzhledem k tomu, že vzteklina jde vyšetřit jen z mozku, takže by se ten pes musel zabít, tak ne, tak se to fakt nedělalo, směrodatný bylo vždycky očkování. A protože se s očkovákama dělaly podvody, tak máme čipování. Dřív prostě stačilo ukázat očkovák se jménem Alík a napsaným očkováním a říct tohle je ten můj Alík a vet napsal papír, že má platné očkování.

na očkování kašle odjakživa bílej tesák. směrodatný je, jestli pes vykazuje příznaky vztekliny první a pátý den po pokousání.

kdyby měl jakýkoliv zdravotní potíže, jako teplota, změna chování, tak jde hlava do laboratoře.

na ten průkaz se fakt moc nehledí.

7.1.2020 23:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ale houby.

řeší se to tak, že já do toho lejstra napíšu, že pes očkovaný proti vzteklině není. a že nevykazuje příznaky. za pět dní taky nevykazuje a tím to HASNE.

prostě tak. to je v praxi.

Když jsem ještě ve škole jezdila praxe s vesnickým terénním vetem (delal hlavně dobytek), tak byla situace taková, že se po průšvihu pes rychle doočkoval se zpětným datem, napsalo se mu v rozmezí 5 dnů potvrzení o tom, že nevykazuje příznaky vztekliny, a tím to zhaslo.
... a za ten rok a půl těch případů bylo dost (vím o všech v té době, protože doktor se psů bál, takže jsem všechny ty dvorkový asociály dělala já )

7.1.2020 23:19
zelenina27

XXX.XXX.231.38

Proč se tu všichni rozčilujete,nyní se musí čipovat aby došlo ke spárování čipovaného psa s očkovákem a za pár let budou čipovat nás,aby jsme byli spárováni nezaměnitelně se svými psy a starali se o ně až do smrti a zotpovídali za škody které způsobí i kdyý dávno nebudou naši.....

7.1.2020 23:48

...za sebe v tom hledam pozitiva.
Mam dva pejsky.
Oba cipovane, ockovane, hlasene jak na mestske casti tak na migistratu mesta.
Vse na me jmeno, adresu, me + druhe tel. cislo.

Pokud by se tedy neco stalo (autonehoda, utek, kradez, muj kolaps s nimi venku... cokoli) - verim tomu, ze diky cipum a znamkam se dostanou rychleji domu.
...to ze chybi "statni registr" je ostuda - ale co s tim ted.

...mnozirny a kde co a jak kdo ocurava - opravdu neresim... Bo takovy tady jsou a budou vzdy...

8.1.2020 08:16

Když jsem ještě ve škole jezdila praxe s vesnickým terénním vetem (delal hlavně dobytek), tak byla situace taková, že se po průšvihu pes rychle doočkoval se zpětným datem, napsalo se mu v rozmezí 5 dnů potvrzení o tom, že nevykazuje příznaky vztekliny, a tím to zhaslo.
... a za ten rok a půl těch případů bylo dost (vím o všech v té době, protože doktor se psů bál, takže jsem všechny ty dvorkový asociály dělala já )

ale celá pointa je v tom, že není potřeba ani doočkovat a antidatovat. prostě je možné bez jakéhokoliv šulení do lejstra napsat nevykazuje, vakcinace neplatná.

a pro psa či pokousaného se nic nemění

8.1.2020 08:38
eli22

XXX.XXX.58.41

lesnížínka napsal(a):

Prosím o odkaz, kde se píše o 50.000 Kč . Fakt mě to zajímá (protože si myslím, že to je minimálně nepravda).Díky

8.1.2020 08:38
assil

XXX.XXX.225.195

ale celá pointa je v tom, že není potřeba ani doočkovat a antidatovat. prostě je možné bez jakéhokoliv šulení do lejstra napsat nevykazuje, vakcinace neplatná.

Osobní zkušenost z rodiny, že toto některým doktorům nestačí a chtějí potvrzení o platném očkování (šlo o dítě). Ale fakt nemá cenu se dohadovat, tohle je asi všude jinak. Jen prostě říkám, že záleží na tom doktorovi a na čem se ten hodlá točit.

8.1.2020 08:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

To to jde s tou vzteklinou tak rychle, že se po 5 dnech pozná, že je/není vzteklý?
A když už se ptám. Měli jsme kousavého koně, tam ošetřující lékař pokousaného požadoval totéž a taky v rozmezí několika dnů. To chtěl taky kvůli vzteklině? Už si to nepamatuji,proč.

8.1.2020 08:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.20.196

To ne, ale majitel nedostane pokutu za neočkovanýho psa a nejde to do správního řízení.

8.1.2020 08:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.20.196

sisi58 napsal(a):
To to jde s tou vzteklinou tak rychle, že se po 5 dnech pozná, že je/není vzteklý?
A když už se ptám. Měli jsme kousavého koně, tam ošetřující lékař pokousaného požadoval totéž a taky v rozmezí několika dnů. To chtěl taky kvůli vzteklině? Už si to nepamatuji,proč.

Ano pozná se to tak rychle

8.1.2020 08:58

sisi58 napsal(a):

Asi ano, i koně můžou mít vzteklinu. Pamatuju krávu se vzteklinou.

8.1.2020 09:10
eli22

XXX.XXX.58.41

sisi58 napsal(a):

Já si myslím, že se to pozná ještě dříve než za pět dní, aujes je něco podobného a do pěti dnů je skoro vždy konec

8.1.2020 09:14

sisi58 napsal(a):

Ne nepozna, dela se to jen tak pro srandu - vsak maximalne ten pokousany clovek umre na infekci a pred tim jeste par lidi kolem nakazi

8.1.2020 09:52

V době , kdy se u nás ještě vzteklina běžně vyskytovala, našli u nás myslivci u silnice čerstvě mrtvou srnu. Přivezli ji do hospody a začali prohlížet, pořád se divili, kam byla trefená. Pak nakonec dorazil jeden ze starších členů spolku a říká, hoši a co vzteklina a šup, srna ji měla a všichni prohlížeči skončili v nemocnici na injekcích.
Já nevím jestli je možný přenos i když zvíře člověka nekousne, ale dřív se to bralo přísnějc.

8.1.2020 10:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

eli22 napsal(a):
Prosím o odkaz, kde se píše o 50.000 Kč . Fakt mě to zajímá (protože si myslím, že to je minimálně nepravda).Díky

Věřte, že kdybych jen tušila, kde jsem to četla, hodila bych to sem dávno. I když jsem se pokoušela to najít, netuším. Je to cca týden-14dní, určitě na NETu. Bylo tam to datum k 15.1., zvýšení pokuty, k novému majiteli jen čipovaná štěňata...Nějak jsem si myslela, že se o tom bude dál mluvit, takže jsem tomu nevěnovala dál pozornost, nenapadlo mě ani se zaměřit, odkud to vyšlo. Mám dojem, že to psala snad nějaká poslankyně? byla to ženská.

8.1.2020 10:53

V době , kdy se u nás ještě vzteklina běžně vyskytovala, našli u nás myslivci u silnice čerstvě mrtvou srnu. Přivezli ji do hospody a začali prohlížet, pořád se divili, kam byla trefená. Pak nakonec dorazil jeden ze starších členů spolku a říká, hoši a co vzteklina a šup, srna ji měla a všichni prohlížeči skončili v nemocnici na injekcích.
Já nevím jestli je možný přenos i když zvíře člověka nekousne, ale dřív se to bralo přísnějc.

Takových případů bylo vc. Na honu střelili lišku, v krásné zimní srsti, kdo si ji pohladil, šel na injekce.
Tak jako vašeho psa nemusí pro přenos aujezkyho kousnout prase, tak se můžete nakazit tělní tekutinou vzteklinou.
Dávno, dávno si kamarádka potají zavřela vzteklou lišku po tají do králíkárny.

8.1.2020 10:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Když už se to tu posunuje poněkud jinam tak dám úvahu, dotaz na veterináře. Píše se tady o vzteklých srnách, kravách a nevím čem ještě....nějak mi to nepřijde moc věrohodné. Moji prarodiče ještě jako děcka pásli krávy, kozy, husy...tzn. vyhnali to na louku a hráli si kolem. Tehdy se žádné lišky nevakcinovaly...vzteklina nebyla? To by ten dobytek a následně lidi měli brzy všichni

8.1.2020 10:59

lesnížínka napsal(a):
Když už se to tu posunuje poněkud jinam tak dám úvahu, dotaz na veterináře. Píše se tady o vzteklých srnách, kravách a nevím čem ještě....nějak mi to nepřijde moc věrohodné. Moji prarodiče ještě jako děcka pásli krávy, kozy, husy...tzn. vyhnali to na louku a hráli si kolem. Tehdy se žádné lišky nevakcinovaly...vzteklina nebyla? To by ten dobytek a následně lidi měli brzy všichni

V oblasti Afriky, kam proniknou naši veterináři, očkují nejen psy a kočky, ale i velbloudy. Když spolupracujete s Veterináři bez hranic ohledně píjáků, tak to na jejich stránkách najdete.
Nejsem veterinář. Ale v době, o které píšete bylo lišek nepopsatelně míň. Jednak je kosila ta vzteklina a za druhé je lidi tolik nešetřili, jako dnes. Asi.

8.1.2020 11:02
assil

XXX.XXX.225.195

lesnížínka napsal(a):

No když koukám na wiki, tak píšou, že nakažlivý jsou jen sliny, takže přenos je víceméně jen kousnutím, takže přes dobytek a pobíháním po louce to asi moc nešlo.

8.1.2020 11:04
assil

XXX.XXX.225.195

lesnížínka napsal(a):

Jinak samozřejmě vzteklina byla, mám 100 let starou knížku o psech a o vzteklině je tam hodně, včetně zákonů a polemik k tomu, evidentně se to řešilo hodně, i když už tenkrát šly hlasy, že trochu přehnaně.

8.1.2020 11:18

od 1.1.2020 zacala platit jedna novela a od 15.1.2020 začíná platit další novela vet. zákona - tam uz je prave to, že pes musí byt ocipovan do 3 mesicu nebo před prvni zmenou majitele a ze se musí hlasit 3 feny..

Ale o zvyseni pokuty se tam nepise.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2019-368#cast1

8.1.2020 11:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dík oběma, mě to hledání nějak nejde

8.1.2020 11:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

assil napsal(a):
No když koukám na wiki, tak píšou, že nakažlivý jsou jen sliny, takže přenos je víceméně jen kousnutím, takže přes dobytek a pobíháním po louce to asi moc nešlo.

Pobíháním po louce bylo myšleno to, že děcka měla hlídat dobytek....ale znáte to, moc nehlídala Pro vzteklou lišku by tedy asi nebyl problém kousnout krávu či kozu do nohy..jednodušší, než hledat srnu po lese A tedy pastviny tady u nás, pod horama, ne širé lány někde u Hodonína...

8.1.2020 12:51

Myslím že bude hrát velkou roli i vnímavost toho kterého živočicha na vzteklinu. Vím že psovité šelmy jsou vnímavé hodně, než začalo očkovat muselo být vztekliny hodně.
Já se bojím,když slyším reakce sousedů na čipování, jestli to myslí vážně bude minimálně polovina psů na vesnicích bez očkování proti čemukoli.

8.1.2020 13:02
janaa

XXX.XXX.242.198

Myslím že bude hrát velkou roli i vnímavost toho kterého živočicha na vzteklinu. Vím že psovité šelmy jsou vnímavé hodně, než začalo očkovat muselo být vztekliny hodně.
Já se bojím,když slyším reakce sousedů na čipování, jestli to myslí vážně bude minimálně polovina psů na vesnicích bez očkování proti čemukoli.

Ano,to byl moje prvotní obava, že spousta lidí nebude čipovat, a tedy ani očkovat. A pak je daleko nebezpečnější psinka,parva atd. Ale zas na vesnicích jsou normální veti,co znají situaci, oočkují,na čip upozorní,ale řešit to nebudou (dokud tedy nějaký dem..t nevymyslí novelu,že veterinář by nesměl očkovat nečipovanýho psa). Samozřejmě otázkou je,jestli lidi pod tou mediální masáží k tomu vetovi už vůbec půjdou

8.1.2020 13:14

kdyby jen bez ockovani …
na FB uz se siri zprávy o tom, ze mestaci kontroluji cipy ve větší míře.
pro mnoho psu teda to znamena, ze opravdu ze dvorka uz nevylezou

8.1.2020 14:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kdyby jen bez ockovani …

Že to těm lidem za pár ušetřených korun stojí... 🙄

8.1.2020 16:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ne nepozna, dela se to jen tak pro srandu - vsak maximalne ten pokousany clovek umre na infekci a pred tim jeste par lidi kolem nakazi

Opravdu milé vysvětlení. Děkuji. Až budete chtít něco vědět, s důvěrou se obraťte.

8.1.2020 18:06

sisi58 napsal(a):
Opravdu milé vysvětlení. Děkuji. Až budete chtít něco vědět, s důvěrou se obraťte.

jo vy jste to myslela vazne ten dotaz?

8.1.2020 18:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

jo vy jste to myslela vazne ten dotaz?

No ano. Nejsem veterinář, tak se ptám, pokud něco nevím nebo si nejsem jistá.Se vzteklinou naštěstí nemám zkušenosti, proto dotaz.

8.1.2020 18:38

To ne, ale majitel nedostane pokutu za neočkovanýho psa a nejde to do správního řízení.

no to právě je ten vtip.

žádný s těch lidí, co jsem jim do vyšetření po pokousání napsala popravdě, že nemají platnou vakcinaci, do žádnýho správního řízení nešel a žádnou pokutu nedostal.

8.1.2020 18:40

sisi58 napsal(a):

určitě, ono to lejstro nerozlišuje, jaké zvíře pokousalo. prostě poranění člověka zvířetem. v extrémním případě pak lékař žádá vyšetření třeba kohouta nebo husy.

a vzteklina je akutní nemoc, jo. po pěti dnech pes nemusí být zdechlý, ale pokud byl v den pokousání infekční, tak nebude zdravý. bude viditelně vzteklý.

8.1.2020 18:45

vzteklinu může chytit každý teplokrevný živočich.

ale různé kmeny vztekliny jsou adaptované na různé živočichy, kteří jsou rezervoárem a pak jsou ta ostatní zvířata, která jsou víceméně dead end. rezervoárovému zvířeti stačí velice malá infekční dávka a viru vylučuje hodně. k nákaze něčeho jiného potřebujete mnohem větší infekční dávku a ve slinách takového tvora třeba nebude skoro žádný virus.

psi se očkují hlavně proto, že u urbánního cyklu vztekliny je rezervoárem právě pes. a riziko přenosu nemoci na člověka je značné, indové by mohli vyprávět.

u silvatického cyklu je rezervoárem liška, nebo psík mívalovitý nebo mýval nebo taky netopýr v případě zámoří, u nás je to jinak a netopýři mají vlastní adaptovaný virus, který na cokoliv jiného přenáší natolik špatně a neochotně, že se to skoro nepočítá jako vzteklina.

krávu, koně, ovci... můžete nakazit, pokud teda zvíře přežije to prvotní pokousání. ve střední americe jsou v tomhle problém upíři, kteří způsobují nákazu dobytka. ale takový nemocný dobytek je typický dead end hostitel, nenakazí nic dalšího.

8.1.2020 18:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

vzteklinu může chytit každý teplokrevný živočich.

ale různé kmeny vztekliny jsou adaptované na různé živočichy, kteří jsou rezervoárem a pak jsou ta ostatní zvířata, která jsou víceméně dead end. rezervoárovému zvířeti stačí velice malá infekční dávka a viru vylučuje hodně. k nákaze něčeho jiného potřebujete mnohem větší infekční dávku a ve slinách takového tvora třeba nebude skoro žádný virus.

psi se očkují hlavně proto, že u urbánního cyklu vztekliny je rezervoárem právě pes. a riziko přenosu nemoci na člověka je značné, indové by mohli vyprávět.

u silvatického cyklu je rezervoárem liška, nebo psík mívalovitý nebo mýval nebo taky netopýr v případě zámoří, u nás je to jinak a netopýři mají vlastní adaptovaný virus, který na cokoliv jiného přenáší natolik špatně a neochotně, že se to skoro nepočítá jako vzteklina.

krávu, koně, ovci... můžete nakazit, pokud teda zvíře přežije to prvotní pokousání. ve střední americe jsou v tomhle problém upíři, kteří způsobují nákazu dobytka. ale takový nemocný dobytek je typický dead end hostitel, nenakazí nic dalšího.

Děkuji za objasnění.

8.1.2020 21:33
LájošM

XXX.XXX.14.251

kdyby jen bez ockovani …

Někde jsem četl, že čip měšťáci kontrolovat jen tak bez důvodu nemohou. Pokud to nemá město ve vyhlášce.
Neví někdo, jestli je pravda, že kontrolovat to může jen veterinární správa?

8.1.2020 21:52

LájošM napsal(a):
Někde jsem četl, že čip měšťáci kontrolovat jen tak bez důvodu nemohou. Pokud to nemá město ve vyhlášce.

jj. resi to na FB take
zatím to vypada nerozhodne :-D
aneb MP muze kontrolovat, ale pokud nemá město vyhlasku - muze jen zjistene info predat dal - asi na SVS? nevim..
ale kdo by MP koupil ctecky tam, kde není vyhláška, když je plati město, ze....

8.1.2020 22:02

LájošM napsal(a):

to je obecná vlastnost zákonů. vždycky v každém zákoně máte napsáno, který úřad má co na starosti.

a povinné čipování nařizuje veterinární zákon a tam kontroly provádí a sankce uděluje KVS.

nazdar, měsťáci mohou kontrolovat dodržování konkrétní městské vyhlášky.

ale ne dodržování veterinárního zákona, stejně jako to nemůže dělat stavební nebo celní úřad nebo odbor přestupků v dopravě.

8.1.2020 22:15

to je obecná vlastnost zákonů. vždycky v každém zákoně máte napsáno, který úřad má co na starosti.

a povinné čipování nařizuje veterinární zákon a tam kontroly provádí a sankce uděluje KVS.

ale ne dodržování veterinárního zákona, stejně jako to nemůže dělat stavební nebo celní úřad nebo odbor přestupků v dopravě.

Bude to jednoduše tak, že na základě veterinárního zákona, převezmou z něj povinnost čipovat města do svých vyhlášek.....a nazdar, klidně vás zkontroluje MP - ano bude muset mít čtečku, ale to snad není takový problém.
Možná, kdybychom prošli vyhlášky jednotlivých měst, věděli bychom, kterému městu se se psem bez čipu vyhnout.

8.1.2020 22:18

Mě jen není moc jasné, proč se čipování lidi tolik brání. Dokonce tolik, že radši nevylezou se psem ze zahrady a nenechají ho očkovat. Jen aby nemusel mít čip.
A přitom polovina ( asi i víc) z nich je na 150 sociálních sítích a webech a sleduje je kdekdo.
A abych nezapomněla na chytré telefony. Ty mají taky dost "sledovacích" aplikací.

8.1.2020 22:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.20.196

Mě jen není moc jasné, proč se čipování lidi tolik brání. Dokonce tolik, že radši nevylezou se psem ze zahrady a nenechají ho očkovat. Jen aby nemusel mít čip.
A přitom polovina ( asi i víc) z nich je na 150 sociálních sítích a webech a sleduje je kdekdo.
A abych nezapomněla na chytré telefony. Ty mají taky dost "sledovacích" aplikací.

Já si myslím, že ani ti lidi sami neví, proč to dělají

8.1.2020 22:34

Já si myslím, že ani ti lidi sami neví, proč to dělají

záminka?
vencit stejne nechteji a ockovani stoji prachy

8.1.2020 23:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

záminka?
vencit stejne nechteji a ockovani stoji prachy

To si nemyslim. Spis je to tzv. na truc, kdyz mame tu demokracii,tak je nema kdo co kontrolovat! A sledovat. Hodne lidi si totiz mysli,ze je mozno cip nejak sezhora sledovat! Ze neockovanim ublizuji svemu psovi,pripadne pokousanemu neštestnikovi,to jim nedochazi.

8.1.2020 23:40
Pandinus

XXX.XXX.139.58

Co je to tu za cenzuru? Kam zmizely některé příspěvky?To byl zase někdo útlocitný a neunesl cizí názory? Nechápu

9.1.2020 13:02
assil

XXX.XXX.225.195

Co tak jde u nás na vsi, tak jsou za tím prachy, jsou to lidi, co očkujou za pade u veterináře, kterého objedná obec a obci platí druhých 50 a pak samo to je Proč bych měl platit ještě navíc dalších xx stovek za čip, kterej vůbec k ničemu nepotřebuju? Svým způsobem mají pravdu.

9.1.2020 13:10
LájošM

XXX.XXX.14.251

Já se ptám kvůli paní, důchodkyni, která má malinkého pejska, velmi starého. Se psem ven chodí, i když už oba ujdou jen kousek. Pes je hodně nemocný, pravděpodobně že do pár měsíců umře. Je naočkovaný, ale sám veterinář jí řekl, že už ho čipovat nebude, že je to pro ni zbytečné vyhazování peněz z malého důchodu.
Měštáci jsou u nich blázni, už 2x jí vyhrožovali pokutou, protože neměla psa na vodítku. Přitom pes má tak do 3 kg, sotva chodí, pately v hrozném stavu, k tomu udělá pár kroků a nemůže dýchat, nemá už zuby. Paní je teď ve stresu, jestli nebude mít problémy kvůli čipu.

9.1.2020 13:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.20.196

LájošM napsal(a):
Já se ptám kvůli paní, důchodkyni, která má malinkého pejska, velmi starého. Se psem ven chodí, i když už oba ujdou jen kousek. Pes je hodně nemocný, pravděpodobně že do pár měsíců umře. Je naočkovaný, ale sám veterinář jí řekl, že už ho čipovat nebude, že je to pro ni zbytečné vyhazování peněz z malého důchodu.
Měštáci jsou u nich blázni, už 2x jí vyhrožovali pokutou, protože neměla psa na vodítku. Přitom pes má tak do 3 kg, sotva chodí, pately v hrozném stavu, k tomu udělá pár kroků a nemůže dýchat, nemá už zuby. Paní je teď ve stresu, jestli nebude mít problémy kvůli čipu.

To jí ten veterinář nemůže dát ten čip za nákupku, když je to takhle?!
Těch 120 Kč snad za ten klid stojí, než se pořád nervovat.

9.1.2020 13:37

LájošM napsal(a):

Paní asi nemá sílu vykázat měšťáky do patřičných mezí. Snad by jim někdo jiný měl říci, že jsou pěkní srabi, když si na starou babku ( bez urážky) troufnou a mlaďochy nechají běhat, protože se jich bojí.
Paní by měla takovému říct, že mu jednu ubalí, až vezme druhou o zeď.
Je to v Brně?

9.1.2020 13:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jo, jenže to není jen ta jedna paní, to by vet dotoval třeba 20 paní. I mou mámu. Jak píše Assil - neočkuje za pade na návsi, ale očkování u vetky je rok od roku dražší, nesleduju, jestli o 50koruny či o stovky, ale je, to zase máma sleduje. Proto čipovat nebude, protože už takhle se jí to zdá drahé. Měšťáci u nás nejsou, takže bez problémů, na výlety s náma už jezdit nebude, nejezdíme ani my, Worka už tolik km nedá.

9.1.2020 13:46
LájošM

XXX.XXX.14.251

Chtěl jsem jí to zaplatit, ale paní nechce, že by se cítila trapně.
Možná ještě zkusím kontaktovat toho veterináře, že bych mu to zaplatil a paní by se nic nedozvěděla a byla by jí naúčtovaná jen minimální částka. Pak jen ale aby to paní nevykládala dalším babkám, jak má hodnýho veterináře :-)

9.1.2020 17:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

LájošM napsal(a):
Chtěl jsem jí to zaplatit, ale paní nechce, že by se cítila trapně.
Možná ještě zkusím kontaktovat toho veterináře, že bych mu to zaplatil a paní by se nic nedozvěděla a byla by jí naúčtovaná jen minimální částka. Pak jen ale aby to paní nevykládala dalším babkám, jak má hodnýho veterináře :-)

Přispěji Vám na čip pro paní.
Zuzana

9.1.2020 19:08
LájošM

XXX.XXX.14.251

sisi58 napsal(a):
Přispěji Vám na čip pro paní.
Zuzana

Není třeba, pro pracujícího člověka to není zas taková částka.
Jde jen o to,aby paní, která je hrdá, to přijala, aniž by se musela cítit nějak hloupě.

9.1.2020 19:13

LájošM napsal(a):
Není třeba, pro pracujícího člověka to není zas taková částka.
Jde jen o to,aby paní, která je hrdá, to přijala, aniž by se musela cítit nějak hloupě.

tak kupte ten cip a dejte ji ho, at si zaplati jen aplikaci (jestli to neumite sam) .
cip prijme, to nejsou penize

9.1.2020 19:34
LájošM

XXX.XXX.14.251

tak kupte ten cip a dejte ji ho, at si zaplati jen aplikaci (jestli to neumite sam) .
cip prijme, to nejsou penize

Jo, to je dobrý nápad.

9.1.2020 19:51
katara

XXX.XXX.58.76

Mohla by ale Městská policie podávat podněty na KVS???

9.1.2020 19:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jak je velké riziko pokuty?

Mizivé. Ve skutečnosti pokutu má právo udělit pouze Státní veterinární správa ČR, resp. její úřední veterinární lékař po předložení služebního průkazu. Jde o stejný případ jako když pes nemá očkování proti vzteklině. Vlastně jde z hlediska zákona o naprosto totožný případ.

9.1.2020 21:34

katara napsal(a):
Mohla by ale Městská policie podávat podněty na KVS???

mohla.

9.1.2020 22:30
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):
Jak je velké riziko pokuty?

Mizivé. Ve skutečnosti pokutu má právo udělit pouze Státní veterinární správa ČR, resp. její úřední veterinární lékař po předložení služebního průkazu. Jde o stejný případ jako když pes nemá očkování proti vzteklině. Vlastně jde z hlediska zákona o naprosto totožný případ.

Jak kde - tam, kde mají městskou vyhláškou dané povinné čipovaní, Vás může kontrolovat a pokutovat i ten měšťák.

9.1.2020 23:07
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jak kde - tam, kde mají městskou vyhláškou dané povinné čipovaní, Vás může kontrolovat a pokutovat i ten měšťák.

Mikročipem nemusí být označeni psi, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.

městská vyhláška nemůže jít přes zákon

pro Lájoše : u psa nad hrobem - ať pani fixem či omyvatelným "tetováním nabodkuje" nějaké číslo do ucha či slabiny a dopíše si ho klidně i do očkováku a má pokoj od MP a prudičů

proti čipování nic nemám, proti buzeraci MP jo

10.1.2020 06:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):
Mikročipem nemusí být označeni psi, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.

pro Lájoše : u psa nad hrobem - ať pani fixem či omyvatelným "tetováním nabodkuje" nějaké číslo do ucha či slabiny a dopíše si ho klidně i do očkováku a má pokoj od MP a prudičů

Obávám se, že městská vyhláška "může" jít přes zákon (ona přes něj ve skutečnosti nejde, je to jiná kategoriie), protože zákon taky nikomu neukládá, že musí mít někde psana voditku a sbirat po něm 💩, a platit za něj poplatky, ale pokud to město má upravený vyhláškoou, tak ten flastr za nedodržení prostě dostanete.

Jinak v případě vyjimky ze zákona je sice v právu majitel, ale to NENÍ případ techto lidí, protože ti do vyjimky nespadají.

10.1.2020 06:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lupus4 napsal(a):

Měšťáci jsou sice většinou úplní idioti, ale myslím, že i oni se dovtípí, že kříženec není pes s PP, takže to "tetování" nejak nesedí, a paní budou ještě tahat po úřadech pro podvod...

10.1.2020 08:06

Měšťáci jsou sice většinou úplní idioti, ale myslím, že i oni se dovtípí, že kříženec není pes s PP, takže to "tetování" nejak nesedí, a paní budou ještě tahat po úřadech pro podvod...

kdyby pani zila v obci bez MP - dalo by se nad tim asi mávnout rukou. ale jestli i predtim ji kontrolovali a delali zle- urcite -pro jeji klid - bych se snažila mit psa v poradku a nechodit prudeni naproti...

10.1.2020 08:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kdyby pani zila v obci bez MP - dalo by se nad tim asi mávnout rukou. ale jestli i predtim ji kontrolovali a delali zle- urcite -pro jeji klid - bych se snažila mit psa v poradku a nechodit prudeni naproti...

Asi tak

10.1.2020 08:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

lupus4 napsal(a):

Njn, jenže paní už pejska kontrolovali. Jak by vysvětlila náhle se objevivší tetování?

10.1.2020 08:38
assil

XXX.XXX.225.195

lupus4 napsal(a):

Povinné čipování má spoustu měst už dávno, i v Praze už xx let.

10.1.2020 08:52

sisi58 napsal(a):
Njn, jenže paní už pejska kontrolovali. Jak by vysvětlila náhle se objevivší tetování?

Paní kontrolovali vodítko, ne tetování. Stejně nebudou mít čtečku, tak ať paní jednoduše řekne "ano, má čip".
Jsou to mizerové. Velkým psům nebudou kontrolovat ani čip, natož tetování. Ne každý pes bude ochotný nechat si prohlížet uši, břicho - tetování,a tak ho radši nechají být a budou prudit staré ženské se starými minipsy.

10.1.2020 09:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Paní kontrolovali vodítko, ne tetování. Stejně nebudou mít čtečku, tak ať paní jednoduše řekne "ano, má čip".
Jsou to mizerové. Velkým psům nebudou kontrolovat ani čip, natož tetování. Ne každý pes bude ochotný nechat si prohlížet uši, břicho - tetování,a tak ho radši nechají být a budou prudit staré ženské se starými minipsy.

Měšťáci ve větších městech čtečku mívají.

... Kdyby lidi místo vymýšlení nesmyslů dělali po tu dobu něco smysluplného, tak na ten čip mají vydělaný nekolikanásobně - že to za to někomu stojí...? 🙄

10.1.2020 09:14

Měšťáci ve větších městech čtečku mívají.

... Kdyby lidi místo vymýšlení nesmyslů dělali po tu dobu něco smysluplného, tak na ten čip mají vydělaný nekolikanásobně - že to za to někomu stojí...? 🙄

Jasně, třeba 80. letá paní "půjde točit ....." - aha, to by nebylo smysluplné. Možná by čipování tak starým psům s přestárlými majiteli mělo město zaplatit. Ale stejně je to asi zbytečné. Ani paní, ani pes nedojdou dál než na první roh, tak to čipování nějak postrádá smysl. Trochu lidskosti a selského rozumu by zákonu slušelo.

10.1.2020 09:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.20.196

Jasně, třeba 80. letá paní "půjde točit ....." - aha, to by nebylo smysluplné. Možná by čipování tak starým psům s přestárlými majiteli mělo město zaplatit. Ale stejně je to asi zbytečné. Ani paní, ani pes nedojdou dál než na první roh, tak to čipování nějak postrádá smysl. Trochu lidskosti a selského rozumu by zákonu slušelo.

Paní může treba úplést šálu neboo upéct dort - vydělat peníze jdou i normálním způsobem.
Tady ale nejde o tuhle paní, ale o ty davy lidí, co furt vymýšlí za každou cenu kličky, jen aby ušetřili 3 stovky, který pak stejně nechají vecer v hospodě nebo je prohulí...

10.1.2020 10:02
santaclara

XXX.XXX.94.101

Já jsem spíše zvědavá zda bude dodrženo toto : „Chovatel, který chová psa, je povinen zajistit označení psa čipem do 3 měsíců věku, nejpozději však před přechodem k novému majiteli.“
Zda spousta těch inzerátů na štěňata bez PP za nehorázné ceny bude mít uvedeno, že je očipováno, když to nařizuje zákon. Hlavně u nás vím o hodně překupnících a chovatelých ( inzeráty se objevují opakovaně - vidím dle fotek pořád ty samé místnosti, ale pořád jiná štěňata vydávané za čistokrevná bez PP). Tak uvidíme.

10.1.2020 10:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

santaclara napsal(a):
Já jsem spíše zvědavá zda bude dodrženo toto : „Chovatel, který chová psa, je povinen zajistit označení psa čipem do 3 měsíců věku, nejpozději však před přechodem k novému majiteli.“
Zda spousta těch inzerátů na štěňata bez PP za nehorázné ceny bude mít uvedeno, že je očipováno, když to nařizuje zákon. Hlavně u nás vím o hodně překupnících a chovatelých ( inzeráty se objevují opakovaně - vidím dle fotek pořád ty samé místnosti, ale pořád jiná štěňata vydávané za čistokrevná bez PP). Tak uvidíme.

Kdo to bude kontrolovat? SVS a KVS nedělají ani svou jinou důležitější práci. Obecní či městské úřady by to museli mít ve vyhlášce, aby měšťáci mohli psy kontrolovat. I když tab by se to městu/obci vyplatilo, protože poplatky za psa jsou do kasičky. Většinou se pejskařům nijak nevrací.

10.1.2020 10:24

santaclara napsal(a):

já si myslím, že to není vůbec problém. nakoupim čipy z aliexpressu, načipuju a nazdar.

fakt to není problém. zákon už nijak nepřikazuje žádnou registraci ani kupní smlouvu, takže předám na benzínce štěně s tímhle čipem a je to, ne?

majitel ať si to zaregistruje jak chce. nebo vůbec, i to je ok.

10.1.2020 10:30

jak si kupec ověří, že je štěně fakt čipováno? (u těch bPP z garáží a benzínek a tak....)

10.1.2020 10:32

nijak.

ale to platí obecně, kolik chovatelů má doma čtečku, aby novému majiteli při odběru štěněte mohli ukázat, podívejte, má čip, podívejte, číslo v pasu/očkováku/registrační kartě k čipu/PP sedí?

10.1.2020 10:38
assil

XXX.XXX.225.195

sisi58 napsal(a):
Kdo to bude kontrolovat? SVS a KVS nedělají ani svou jinou důležitější práci. Obecní či městské úřady by to museli mít ve vyhlášce, aby měšťáci mohli psy kontrolovat. I když tab by se to městu/obci vyplatilo, protože poplatky za psa jsou do kasičky. Většinou se pejskařům nijak nevrací.

Taky asi záleží jak moc SVS bude chtít ty peníze na pokutách, na neregistrované želvy si takhle přes inzeráty dokázali došlápnout pěkně, ale tam to finančně je o něčem jiným. I když teď s tím navýšením to není zanedbatelné ani u psů.

10.1.2020 10:51

nijak.

ale to platí obecně, kolik chovatelů má doma čtečku, aby novému majiteli při odběru štěněte mohli ukázat, podívejte, má čip, podívejte, číslo v pasu/očkováku/registrační kartě k čipu/PP sedí?

to nevím, "naše" chovatelka ji měla a ukázala
ale hlavně u organizovaného chovu chovatel a chovná zvířata nejsou anonymní, v kontextu toho, že čipování má zabránit množení (neboli předám "očipované" štěně na ulici a už mě s ním nikdo nikdy nespojí)

10.1.2020 10:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.20.196

nijak.

Taky mám čtečku, a při odběru štěně před majitelem přečtu - jistota je jistota, protože těch, u kterých pak neseděl čip a majitelé to zjistili až na rtg, zkoušce nebo bonitaci znam taky dost (štěňata si přes noc sundájí obojky, a najednou je ze "zeleného" psa "fialovej"a naopak. ..

10.1.2020 11:21

právě, takových případů je, že se pak až dlouho po odběru zjistí, že nesedí čip a papíry, že se prostě štěňata pomíchala....to ukazuje na to, že čtečku moc chovatelů nevede.

10.1.2020 11:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

právě, takových případů je, že se pak až dlouho po odběru zjistí, že nesedí čip a papíry, že se prostě štěňata pomíchala....to ukazuje na to, že čtečku moc chovatelů nevede.

Co je horší, tak je nemají ani poradci chovu při kontrole vrhu

10.1.2020 11:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

10.1.2020 11:29

no, tak to je teprve věc.

10.1.2020 12:40

co jsem slyšela, tak ne každý čip lze přečíst libovolnou čtečkou. Já si nechala psy načipovat, ale jak budou řešit situaci na SVS, když by třeba měli nekompatibilní čtečku?
Mě na tom čipování asi nejvíc vadí,že ani nikdo nesjednotil druhy čipu, aby se nestalo že za dva roky někdo vymyslí, že se ti psi s některými nebo i všemi druhy čipu musí načipovat znova.

10.1.2020 12:43
santaclara

XXX.XXX.94.101

Pokud bych kupovala psa bez PP, tak bych chtěla aspoň očkovací průkaz s vylepeným čipem a razítkem veta. Zeptat se předem kde čipovali a zjistit v databázi, zda takový veterinář existuje. Zase by se množitelům něco stížilo. I když vím, že podvodníci jsou vynalézaví. Já si brala v roce 2007 takto z útulku fenku a přesně toto mi k ní dali (očkovací průkaz s čipem a razítkem veta). Všechno je ale o důvěřivosti (blbosti) kupujících. Nemám nic proti psům bez PP, ale vždy bych se jela na štěně podívat, chtěla vidět fenu a prostředí kde žijí. Ono stačí málo a uděláte si úsudek hned. Mám sama NO bez PP, protože ti s PP se mi zdají již hodně zdegenerovaní. Chtěla jsem
rovného, mohutného kliďase. Mám co jsem hledala bez PP - super povaha, nekompromisní hlídač a hlavně velký mohutný zdravý pes.

10.1.2020 12:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

co jsem slyšela, tak ne každý čip lze přečíst libovolnou čtečkou. Já si nechala psy načipovat, ale jak budou řešit situaci na SVS, když by třeba měli nekompatibilní čtečku?
Mě na tom čipování asi nejvíc vadí,že ani nikdo nesjednotil druhy čipu, aby se nestalo že za dva roky někdo vymyslí, že se ti psi s některými nebo i všemi druhy čipu musí načipovat znova.

Všichni veterináři čipují čipy odpovídající normě ISO, takže se Vám to nestane.
Teda pokud si nekoupíte nějaký šunt na Aliexpressu a nepíchnete si ho sama - tam holt žádnou záruku mit nebudete.

Kdysi byly takové problémy s čipy Trovan (20 a více let zpět), ale to už se myslím taky sjednotilo.

10.1.2020 13:49
Šarina

XXX.XXX.168.239

Teda pokud si nekoupíte nějaký šunt na Aliexpressu a nepíchnete si ho sama - tam holt žádnou záruku mit nebudete.

Kdysi byly takové problémy s čipy Trovan (20 a více let zpět), ale to už se myslím taky sjednotilo.

Tak já zažila situaci v daleké cizině na speciální výstavě, kdy kamarádky feně nepřečetli čip. Naštěstí to byla natolik známá a důvěryhodná osoba, že fenu posoudili i bez kontroly čipu, s tím, že se ona zavázala dodatečně doposlat potvrzení. Doma po návratu zjistili, že čip prostě přestal fungovat - vlastně ho ani nenašli - a museli ji dát čip nový... Feně bylo v té době 6 let (čipovaná byla jako štěně).
Tohle se stalo před cca 5 lety.
Takže si myslím, že jako u každého jiného výrobku není vyloučená poruchovost, ne?

10.1.2020 14:01

Potom je to vpohodě. Mě teda překvapilo, co s tím maj veterináři papírování. Takhle to tu vyznívá jakoby to mohl píchnout každý sám a cokoli a třeba je to pravda, ale aspoň náš veterinář měl 3 lejstra a teď nevím jestli jedno nebo dvě musí u sebe 10let archivovat.

10.1.2020 14:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Šarina napsal(a):
Tak já zažila situaci v daleké cizině na speciální výstavě, kdy kamarádky feně nepřečetli čip. Naštěstí to byla natolik známá a důvěryhodná osoba, že fenu posoudili i bez kontroly čipu, s tím, že se ona zavázala dodatečně doposlat potvrzení. Doma po návratu zjistili, že čip prostě přestal fungovat - vlastně ho ani nenašli - a museli ji dát čip nový... Feně bylo v té době 6 let (čipovaná byla jako štěně).
Tohle se stalo před cca 5 lety.
Takže si myslím, že jako u každého jiného výrobku není vyloučená poruchovost, ne?

Není - klidně stačí, když se poperou psi, a mechanicky přitom čip poškodí, ale to jsou naprosté výjimky (víc čipů se "ztratí" nesprávnou aplikací).

jarkale

23.2.2020 19:46
jarkale

XXX.XXX.116.11

Měla jste připomínku kde se vzal datum 15.1.2020 - účinnosz veter.zákona
Novela veterinárního zákona vstupuje v platnost. Jaké hlavní změny přináší?

Píše se to zde na stránkách:

9. ledna 2020 18:34
Ve středu 15. ledna nabývá účinnosti rozsáhlá novela zákona o veterinární péči (veterinárního zákona). Změny se dotknou například chovatelů psů, ale také provozovatelů potravinářských podniků či provozovatelů jatek. Následující text shrnuje nejzásadnější a nejdiskutovanější změny, které novela, jejíž finální znění poměrně výrazně ovlivnily některé poslanecké návrhy, přináší.

25.2.2020 12:16

Neptří to sem úplně, ale......

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/za-prodej-zvirat-na-parkovistich-by-mohly-padat-statisicove-pokuty-navrhuji-poslanci-40314446?seq-no=2&dop-ab-variant=&source=clanky-home

Nejlepší by asi bylo pokutovat ty kupující,“ řekl v nadsázce lékař.

Sice píší, že v nadsázce, ale nejlepší by to bylo.

25.2.2020 12:22

Jako že pokuta za blbost? :-)
Však můžou. Nemá čip, nazdar, 50 tisíc. A velký titulek na idnesu. A je pokoj.

25.2.2020 13:12

Jsem teď slyšela důvod - že každý kupující má právo vidět prostředí, odkud pes je, kde žije.
Tak to mě pobavilo. To právo prodejem na burze a parkovišti nikdo nikomu neodpírá. Když se dohodnou, tak co je komu do toho.
Zas jen další kravina, aby se odvedla řeč od toho, že se dodržení stávajících zákonů nevyžaduje, nevymáhá.
Hned se ukázalo, jak to funguje - stesky a vymýšlení dalších a dalších kravin, ale že vlastně ten kupec už v tuto chvíli má dostat pokutu, to nikoho nenapadlo.
50 tisíc korun je hodně peněz. I největší pako by přešly nápady na takovou koupi.

Tuším v Polsku je zakázaný prodej na burzách, tržnicích a tak, protože lidé tam nakoupí cokoli, nevěnují tolik pozornosti skoro ničemu.
Je to dobrá věc. Spolu s těmi ostatními prostředky.
Které se u nás nějak nevymáhají.
Nejsou na to lidé.. no volavku může dělat naprosto kdokoli, pracák je plný dost a peníze jsou na mnohem větší kraviny.

Třeba inzerce psů bez čipu. A začít může hned ifauna a tyhle inz. mazat.

Neregistrovaný uživatel

25.2.2020 14:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.35

Jsem teď slyšela důvod - že každý kupující má právo vidět prostředí, odkud pes je, kde žije.
Tak to mě pobavilo. To právo prodejem na burze a parkovišti nikdo nikomu neodpírá. Když se dohodnou, tak co je komu do toho.
Zas jen další kravina, aby se odvedla řeč od toho, že se dodržení stávajících zákonů nevyžaduje, nevymáhá.
Hned se ukázalo, jak to funguje - stesky a vymýšlení dalších a dalších kravin, ale že vlastně ten kupec už v tuto chvíli má dostat pokutu, to nikoho nenapadlo.
50 tisíc korun je hodně peněz. I největší pako by přešly nápady na takovou koupi.

Tuším v Polsku je zakázaný prodej na burzách, tržnicích a tak, protože lidé tam nakoupí cokoli, nevěnují tolik pozornosti skoro ničemu.
Je to dobrá věc. Spolu s těmi ostatními prostředky.
Které se u nás nějak nevymáhají.
Nejsou na to lidé.. no volavku může dělat naprosto kdokoli, pracák je plný dost a peníze jsou na mnohem větší kraviny.

Třeba inzerce psů bez čipu. A začít může hned ifauna a tyhle inz. mazat.

Jdete s tim do haje nebo nam jeste zrusi tera prodejni burzy. Uz takhle to mame nechutne osekany.

25.2.2020 14:46

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jdete s tim do haje nebo nam jeste zrusi tera prodejni burzy. Uz takhle to mame nechutne osekany.

Jestli máte takové problémy jako se psími továrnami, tak ať klidně zruší.

25.2.2020 15:18

Jestli máte takové problémy jako se psími továrnami, tak ať klidně zruší.

Nevíte, o čem ty burzy jsou. Kdyby nebyly, byl bych s chovem v p.deli, protože to je hlavní místo nákupu a prodeje zvířat z chovů, hezky v hromadě, takže šetříte za palivo a nemusíte nikomu lézt do zahrady nebo domů a jezdit pořád někde po nákupech.
Šidičů tam taky je, jenomže lidi, co si tam jdou pořídit drůbež, holuby a nebo i terarijní zvířata, tak většinou (ne vždy, někteří se taky napálí) bývají chytřejší než ti, co si kupují zubožené štěně z lítosti.

Podle mně je blbost vydávat nějaký zákon proti prodeji psů a koček na veřejném prostranství, je to bu.erace.
Doufám, že se to nevztahuje na profi přepravní společnosti pro zvířata, která je předávají a vyzvedávají také na parkovištích a benzinkách.

25.2.2020 15:26

Nevíte, o čem ty burzy jsou. Kdyby nebyly, byl bych s chovem v p.deli, protože to je hlavní místo nákupu a prodeje zvířat z chovů, hezky v hromadě, takže šetříte za palivo a nemusíte nikomu lézt do zahrady nebo domů a jezdit pořád někde po nákupech.
Šidičů tam taky je, jenomže lidi, co si tam jdou pořídit drůbež, holuby a nebo i terarijní zvířata, tak většinou (ne vždy, někteří se taky napálí) bývají chytřejší než ti, co si kupují zubožené štěně z lítosti.

Podle mně je blbost vydávat nějaký zákon proti prodeji psů a koček na veřejném prostranství, je to bu.erace.
Doufám, že se to nevztahuje na profi přepravní společnosti pro zvířata, která je předávají a vyzvedávají také na parkovištích a benzinkách.

Říkám, že těch prostředků je trochu víc a je hlavně potřeba je řešit v realitě, ne jen vypisovat nové a nové novely.
Mně je jedno, kde mi psa chovatel předá. Když bude pes pěkný, čistý, očkovaný, čipovaný, dost starý, nemám problém.

25.2.2020 19:53

"Doufám, že se to nevztahuje na profi přepravní společnosti pro zvířata, která je předávají a vyzvedávají také na parkovištích a benzinkách".

Těm by to měli zatrhnout prvním. Tedy pokud se jedná o psy. Slepice ať si profi firmy vozí klidně na náves dl.

25.2.2020 19:55

Sice bylo všechno "za komára" špatně. Ale když vezmu stará čísla Psa přítele tak na každé stránce s inzercí je : Výkup štěňat a koťat se zakazuje !!

25.2.2020 20:15

S těmi slepicemi.. to je týrání jak kráva, jak je vozí na náves. Když teda vůbec něco živého dovlečou.

No ale stejně je to divné, když se ví, že lidské plemeno nelze uhlídat, u těch obchodních přesunů, nebo pod co to počítají - kamion plný zvířátek přes celou Evropu - proč se to úplně nezruší? Snad to ničemu neodporuje, neporuší to nic, ani Ústavu.
Né, já to vím. Hodně peněz do těch správných rukou.
(to si myslím i o potírání zločinců typu množírna)

25.2.2020 20:48

"Doufám, že se to nevztahuje na profi přepravní společnosti pro zvířata, která je předávají a vyzvedávají také na parkovištích a benzinkách".

Těm by to měli zatrhnout prvním. Tedy pokud se jedná o psy. Slepice ať si profi firmy vozí klidně na náves dl.

Představte si, že ne každý má možnost jezdit přes půl republiky. Kvůli drahému psovi na to člověk přistoupí a zajede si pro jistotu, ale vytáhnu jiný příklad jako ukázku.
Mám kocoura a třeba bych k němu bral do páru kočku. Najednou se objeví inzerát na druhém konci republiky, že někdo daruje nebo prodá přesně takovou, jakou bych sháněl. S člověkem by byla komunikace v pohodě, fotky taky a řekněme, že bych ji od něj chtěl vzít a nemohl kvůli vzdálenosti vyzvednout ji osobně, nedostanu se třeba do Plzně. A současně bych nemohl použít přepravní firmu kvůli hloupému zákonu, byl bych odkázán sehnat něco blíž, na potvoru je to často tak, že čím hezčí zvíře, tím dál je.
Nebo se někomu omylem narodí halda štěňat či koťat a chce je rozdat na burze, tam se někdo najde, kdo by bral. A najednou by nesměl.

Na přepravce by se zákazy vztahovat neměly vůbec, neboť přepravci jsou slušní lidi a nepřepravují příliš malá štěňata a koťata, vysokobřezí samice a ani zvířata zjevně podvyživená a nemocná, nebo jakkoli divná. Něco prodejce může ošidit, třeba že tam hodí zvíře jiné barvy nebo pohlaví, starší, mladší... Ale zjevné chcípáky neberou a tím se myslí všechna zvířata.

Zatrhnout by se měly takovéto hloupé nápady a lépe by mělo pomoct čipování psů s registrem.
Ono to začíná u psů a koček, pak by ten seznam najednou zahrnoval fretky, papoušky, křečky a jednou i ty slepice.
Stát se možná snaží zničit množení zvířat v nevhodných podmínkách a pořád zvířatům přidávat další privilegia a vymýšlet další zákony, ale je to jen stále větší nátlak na ty slušné lidi, které to omezuje.
Aby to nepřehnali. Ještě aby vymysleli, že každé zvíře má právo na vlastní pokoj.

25.2.2020 20:53

S těmi slepicemi.. to je týrání jak kráva, jak je vozí na náves. Když teda vůbec něco živého dovlečou.

No ale stejně je to divné, když se ví, že lidské plemeno nelze uhlídat, u těch obchodních přesunů, nebo pod co to počítají - kamion plný zvířátek přes celou Evropu - proč se to úplně nezruší? Snad to ničemu neodporuje, neporuší to nic, ani Ústavu.
Né, já to vím. Hodně peněz do těch správných rukou.
(to si myslím i o potírání zločinců typu množírna)

Je řeč o jiném převážení slepic, než jste vytáhla, ale máte pravdu, že drůbežárny na pocity zvířat nehledí a kolikrát neplní podmínky vhodné přepravy.
Byly myšleny čistokrevné nebo i křížené slepice, které za jistý obnos převeze přepravce od jednoho chovatele k druhému, ale předávání probíhá na návsi, u benzinky, u obchodu aj-tedy na sběrném místě. To jsou profíci a ti by nepřevzali takovouto bednu s namačkanými trpícími zvířaty k přepravě.

25.2.2020 23:01

Je řeč o jiném převážení slepic, než jste vytáhla, ale máte pravdu, že drůbežárny na pocity zvířat nehledí a kolikrát neplní podmínky vhodné přepravy.
Byly myšleny čistokrevné nebo i křížené slepice, které za jistý obnos převeze přepravce od jednoho chovatele k druhému, ale předávání probíhá na návsi, u benzinky, u obchodu aj-tedy na sběrném místě. To jsou profíci a ti by nepřevzali takovouto bednu s namačkanými trpícími zvířaty k přepravě.

Aha. Tak to jsem si myslela, že se platí přepravci jen za přepravu.

26.2.2020 04:58

Neposlala bych nikam štěně, aniž bych viděla zájemce a nenechala bych si přivézt štěně, aniž bych viděla prodávajícího.
A kdybych tak nutně chtěla zrovinka tuhle kočku - to samé.
Berou si štěně z domácnosti a ještě je prodávající podvede, natož kdybyste ho znal jen z internetu.

26.2.2020 07:49

Neposlala bych nikam štěně, aniž bych viděla zájemce a nenechala bych si přivézt štěně, aniž bych viděla prodávajícího.
A kdybych tak nutně chtěla zrovinka tuhle kočku - to samé.
Berou si štěně z domácnosti a ještě je prodávající podvede, natož kdybyste ho znal jen z internetu.

Máte pravdu, že jak v tom jsou prachy, je to risk podvodu, ačkoli přes přepravce už jsem si nechával posílat zvířata za 4 tis a byla spokojenost.
Při dnešních možnostech však už nehrozí, že to podvodníkovi projde jen tak, jestli tak jednou. Než se něco posílá, vědí o sobě oba adresu a jméno a kontakty, dá se to případně najít v katastru, že nekecají, pokud jsou vlastníci, nebo ověřit dopisem. Pokud by ošidili někoho, dá se jim pořádně zkazit jméno na netu a mají po kšeftu.
Dokonce dneska lze použít Skype a vidět chovatele a zvířata (hlavně ty psy a kočky) přes webkameru přímo domů, jaké je prostředí, aj.
I když kdybych chtěl štěně za větší peníze (v reálu psa nechci, protože bych ho nezvládal), tak bych asi taky vyřešil cestu, ale kdyby šlo o zvířata za pár set, mezi něž patří i běžné kočky....To pak ta cesta vyjde dráž než zvíře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík