Edita777

XXX.XXX.245.49
Dobrý den, chtěli bychom se zeptat, jaké plemeno psa by jste nám doporučili na samotu u lesa. S manželem potřebujeme velkého hlídače a ostrého psa. Do budoucna určitě poridime ještě jednoho, tak plemeno co dobře snese kamaráda či eventuálně kamarádku. Výcvik s dostatkem času samozřejmostí. Ale rozhodně nechceme bojové plemeno.
Doprucite nám prosím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi vám tu doporučí pastevce. Já bych vám doporučila velkého knírače, nebo černého ruského teriera. Ohlídají vám taky a budete mít polovinu starostí.

A co si představujete pod pojmem "bojové plemeno"? Psa typu bull?
Jinak jste poskytli málo informací:
Je pozemek, který má pes střežit, dobře oplocený?
Jaké máte dosavadní zkušenosti se psy?
Jací psi - plemena - se vám líbí?
Máte děti, nebo v budoucnu budete mít?

krom pastevců - hovawart
Edita777

XXX.XXX.245.49
Ano, velký pozemek máme dobře oplocený. Oba zkusenosti máme. Manželova rodina chovala Bersnký salašničky, ale to moc hlídači nejsou, a my jsme měli dvě pudlice.
Tolik ten vzhled neresime, spis se nám nelíbí bojové psi, proto jsem je zmínila.
A děti do budoucna plánujeme. ☺️

Mousinka
napsal(a):
"Bojove" plemeno urcite nechtějte, to vás totiž ochrání max tím ,že vetřelce ulíže a umazlí k smrti
Tohle je druhý extrém, který se o bull plemenech šíří. Není to pravda. A je b.lbost takto to zevšeobecňovat.
Edita777

XXX.XXX.245.49
napsal(a):
A co si představujete pod pojmem "bojové plemeno"? Psa typu bull?
Jinak jste poskytli málo informací:
Je pozemek, který má pes střežit, dobře oplocený?
Jaké máte dosavadní zkušenosti se psy?
Jací psi - plemena - se vám líbí?
Máte děti, nebo v budoucnu budete mít?
Ano, velký pozemek máme dobře oplocený. Oba zkusenosti máme. Manželova rodina chovala Bersnký salašničky, ale to moc hlídači nejsou, a my jsme měli dvě pudlice.
Tolik ten vzhled neresime, spis se nám nelíbí bojové psi, proto jsem je zmínila.

Edita777
napsal(a):
Tak některého z ostrých pastevců - kavkazský pastevecký pes, středoasijský pastevecký pes, nebo tibetskou dogu, nebo klasiku NO, nebo velkého knírače, ruského černého teriéra, rotvajlera, hovawarta,...
Podívejte se na všechna v diskuzi doporučená plemena, vyhledejte si o těch, co vás zaujmou, maximum informací, navštivte výstavy, pobavte se s majiteli a chovateli,... A klidně sem napište konkrétnější dotazy...
balu: Já mám úplně opačný názor.
Edita777: Doporučuji nějaké plemeno pro věčné začátečníky. Navíc ještě takové, kterého není pro takové mimozemšťany škoda. Zkušenosti v podstatě nemáte a zdá se, že je ani nesbíráte. Velký hlídač a ostrý pes určitě zabije Vás, nebo Vaše děti. Věřte mi, jste analfabeti!
Edita777

XXX.XXX.245.49
napsal(a):
Tak některého z ostrých pastevců - kavkazský pastevecký pes, středoasijský pastevecký pes, nebo tibetskou dogu, nebo klasiku NO, nebo velkého knírače, ruského černého teriéra, rotvajlera, hovawarta,...
Podívejte se na všechna v diskuzi doporučená plemena, vyhledejte si o těch, co vás zaujmou, maximum informací, navštivte výstavy, pobavte se s majiteli a chovateli,... A klidně sem napište konkrétnější dotazy...
Jste nejlepší! Mockrát děkuji za cenné rady ☺️ Nastudujeme si to, a naplánujeme nějaké výstavy.
Ještě jednou děkuji☺️☺️

probůh, proč ostré pastevce?!

napsal(a):
probůh, proč ostré pastevce?!
A proč ne? Na samotu na hlídání? Mají si koupit plyšáka?
Edita777

XXX.XXX.245.49
vetřelec
napsal(a):
balu: To jste tomu dala..
Edita777: Vy si nenastudujete ani prd, máte značný problém už s výběrem plemene. Znám tuhle úroveň studia. Výcvik samozřejmostí je úplná kravina. S pracovními plemeny nelze jen tak amatérsky vyjebávat, těm je třeba precizně rozumět, nebo ona vyjebou s Vámi.
Výběr plemena a nastudování si informací považujeme za rady, na které budeme brát zřetel. Neplánujeme si pořídit psa v nejbližší době, ale třeba již příštím rokem. Proto jsem se ptala, jaké plemena lidé doporučují, pro naší inspiraci. Každopádně Vás chápu, i Vám děkujeme za názor. ☺️
napsal(a):
Tohle je druhý extrém, který se o bull plemenech šíří. Není to pravda. A je b.lbost takto to zevšeobecňovat.
Jenže psi typu bull opravdu nebývají hlídači, milují všechny lidi a vetřelce spíš přivítají - pokud se tedy bavíme o čistokrevných psech. Samozřejmě, že i výjimky se najdou, ale pořizovat si bulla na hlídání je blbost. Nicméně je to asi jedno, protože zadavatelka tyto plemena stejně nechce.

Já jsem nerozporovala to, že nejsou vhodní na hlídní, s tím souhlasím, nejsou. Mně se jen nezdálo to, že všichni bullové všechny lidi milují a maximálně ulížou k smrti.
To je prapodivné zevšeobecnění, které může leckoho neznalého zlákat - teď nemyslím zadavatelku této diskuze, určitě to budou číst i jiní.
Střední knírač není špatná volba, můj návrh je irský terrier. Knírač je atletičtější, irský terrier je dynamičtější a tedy i nebezpečnější v tom dobrém slova smyslu. Zejména irský terrier potřebuje výchovný flirt, jinak vůbec nehlídá. Pokud je k tomu uvědoměle veden, hlídá jako démon. Irský terrier navíc rád a dobře kouše, což je dáno historií plemene. Opět je ale předpokladem správně provedená výchova (nehovořím o výcviku). Dále je vhodné vyhledat odchov kde byly prověřeny kýžené předpoklady rodičů. Což není úplně jednoduché. Ne nadarmo se ale irskému terrierovi přezdívá sentinel kromě toho že je agresivnější má také hlubší odvahu, což znamená že se nevzdá, setká-li se s fyzickým odporem. Jsou to poměrně jednoduchá, snadno mechanicky ovladatelná a přitom dobrá, zdravá plemena. Žádný odpad.

Chodil s námi kdysi venčit starší pár. Měli přerostlého boxera, takového hromotluka. Lidi měl celkem rád, fenky miloval, psa jak kterého. Mohl s majitelem běhat volně.
Když je opustil, pořídili si štěně AST - "my už jsme chtěli něco menšího, přece jen boxer je dost velký a my stárneme" Jejich AST byl krásný pes, jen je málem uštval, pán lítal se psem na vodítku, cesta necesta, křoví nekřoví, říčný a splavený. Po tom pohodovém boxerovi.....Ale byl menší.
Já to vezmu ze svého pohledu, odlišného od většiny. Jsem sluníčková, takže o nějakém zlém psu, hlídači, jsem ani neuvažovala. Kupovala jsem si psa do podmínek, skoro totožných s vašima s tím, že jsem tam většinu času byla sama a taky bych se bála, že bych toho ostrého hlídače třeba nezvládla. Nakonec to byli dva psi, aby nebylo samotnému v zahradě smutno. Muž zamilovaný do berňáka, já do špiců. U mne vyhrál samojed, muž si vymínil berňušku. Tato plemena lidi milující právě proto, že ve hře ještě byly v tu dobu děti(po pořízení štěňat zamítnuty ) Na hlídání je nejlepší kamerový systém a zbroják Psa vám, když bude kdokoliv chtít otráví, zastřelí.
Edita777
napsal(a):
Jste nejlepší! Mockrát děkuji za cenné rady ☺️ Nastudujeme si to, a naplánujeme nějaké výstavy.
Ještě jednou děkuji☺️☺️
Problém je, že co se "ostrých" pastevců týká, tak na výstavách uvidíte psy, co jsou použitelní na hlídání, jen s velkým štěstím. Výstavní linie nemají stejně jako u NO s funkčním pracovní psem v tomhle případě nic společného. Výstavní psi jsou v dnešní době velice mohutní, s velikou hlavou, těžcí a masivní a bohužel hlavně často naprosto neškodní, pokud Vás omylem nezašlápnou.
V případě pastevce řešte hlavně to, zda si dokážete s takovým psem sednout. Spousta lidí má na psa mnoho nároků, které ten pastevec prostě nesplňuje a pak bude nespokojený člověk i pes. Hlavně se nenechte zmást tím, že máte málo zkušeností. Je jen minimum zkušeností s jinými plemeny, které jsou Vám s pastevcem něco platné. Pokud budete mít 20 let zkušeností s NO a milion zkoušek, nic nezaručuje, že se z pastevce za půl hodiny nervově nezhroutíte. Pokud má někdo přirozeně důsledný, klidný a láskyplný přístup, tak se s pastevcem domluví, i kdyby před tím měl jen pudlíka. Pokud ho nemá, tak mu je všechno ostatní platné jak mrtvému zimník.

napsal(a):
Chodil s námi kdysi venčit starší pár. Měli přerostlého boxera, takového hromotluka. Lidi měl celkem rád, fenky miloval, psa jak kterého. Mohl s majitelem běhat volně.
Když je opustil, pořídili si štěně AST - "my už jsme chtěli něco menšího, přece jen boxer je dost velký a my stárneme" Jejich AST byl krásný pes, jen je málem uštval, pán lítal se psem na vodítku, cesta necesta, křoví nekřoví, říčný a splavený. Po tom pohodovém boxerovi.....Ale byl menší.
Ale váží stejně :-) jasně, to říkají tabulky.
No, co je bull plemeno? Bandog, Americký buldok, Argentinská doga. Ti nemají problém kousnout si do člověka.
Vlastně jen pitbullteriér a staffbull jsou vítací. Angl. bullteriér má ve standardu "mimořádně přátelský k lidem".
Teriér obecně na hlídání dobrý není a k lesu už vůbec ne.
Velký černý knírač je strašidelný pes!
A ani nebude utíkat za srnečkami. Teoreticky.
Domnívám se, že pro pastevce se člověk musí narodit. No, někdy to zjistí, až když si ho pastevec pořídí. Ale stejně.
Velký černý pes je nejlepší hlídač. Je hrozný.
megi-the-dog: Asi máte pravdu, spletl jsem se. To proto že jsem znal irského terriera a to byl skutečně jeden z nejagresivnějších hlídačů ve vsi. Žádný strašák. Radost projít okolo - Taková krvežíznivost se totiž nevidí každý den. Plemenný etalon to není a málokdo umí takové zvíře saturovat, bohužel.

vetřelec
napsal(a):
Střední knírač není špatná volba, můj návrh je irský terrier. Knírač je atletičtější, irský terrier je dynamičtější a tedy i nebezpečnější v tom dobrém slova smyslu. Zejména irský terrier potřebuje výchovný flirt, jinak vůbec nehlídá. Pokud je k tomu uvědoměle veden, hlídá jako démon. Irský terrier navíc rád a dobře kouše, což je dáno historií plemene. Opět je ale předpokladem správně provedená výchova (nehovořím o výcviku). Dále je vhodné vyhledat odchov kde byly prověřeny kýžené předpoklady rodičů. Což není úplně jednoduché. Ne nadarmo se ale irskému terrierovi přezdívá sentinel kromě toho že je agresivnější má také hlubší odvahu, což znamená že se nevzdá, setká-li se s fyzickým odporem. Jsou to poměrně jednoduchá, snadno mechanicky ovladatelná a přitom dobrá, zdravá plemena. Žádný odpad.
Citát z mé oblíbené dětské knížky o psích plemenech :
"Když uvidíte malé zrzavé štěně útočit na lokomotivu, buďte si jisti, že je to irský terier".
No a o středním knírači tam bylo to Švejkovo známé : "Jo, pane obrlajtnant...stájový pinč - ten je tak ošklivý, že je vlastně krásný"

A co leonbergera?.....Není to radikální pastevec, ale za prvé už svým výzorem leckoho odradí, docela dost lidí si ho plete s kavkazanem a za druhé, myslím, že hlídač to taky je a v případě nouze by určitě zasáhnul, za třetí miluje svojí rodinu a s dětmi nemívá problém ....alespoň ti. co znám já, nemusí se s ním nonstop lítat po cvičáku, stačí laskavá výchova, klidná, mírná a samozřejmě důsledná, protože nikdo opravdu nechce být tažen na vodítku psem, který může mít 80 cenťáku v kohoutku a klidně přes 70 kilo. Jsou to klidní, mírní, neagresivní psi, ale hlídají a jsou dostatečně sebevědomí, aby razantně zakročili.
Pokud není člověk úplný poleno a psí negramot, tak by to měl zvládnout i začátečník.
TyVed
napsal(a):
Problém je, že co se "ostrých" pastevců týká, tak na výstavách uvidíte psy, co jsou použitelní na hlídání, jen s velkým štěstím. Výstavní linie nemají stejně jako u NO s funkčním pracovní psem v tomhle případě nic společného. Výstavní psi jsou v dnešní době velice mohutní, s velikou hlavou, těžcí a masivní a bohužel hlavně často naprosto neškodní, pokud Vás omylem nezašlápnou.
V případě pastevce řešte hlavně to, zda si dokážete s takovým psem sednout. Spousta lidí má na psa mnoho nároků, které ten pastevec prostě nesplňuje a pak bude nespokojený člověk i pes. Hlavně se nenechte zmást tím, že máte málo zkušeností. Je jen minimum zkušeností s jinými plemeny, které jsou Vám s pastevcem něco platné. Pokud budete mít 20 let zkušeností s NO a milion zkoušek, nic nezaručuje, že se z pastevce za půl hodiny nervově nezhroutíte. Pokud má někdo přirozeně důsledný, klidný a láskyplný přístup, tak se s pastevcem domluví, i kdyby před tím měl jen pudlíka. Pokud ho nemá, tak mu je všechno ostatní platné jak mrtvému zimník.
Pak jedině na klubovou výstavu, tam se občas předvedou i ti skutečně hlídací a ostří jedinci. Na klubovce mívá rozhodčí pochopení pro to, že na sebe pan pes nenechá sahat jen tak. A pak je dobré popovídat si s majitelem takového psa. Ono to není jen tak, mít ho doma, zvládnutého k běžnému provozu. I takový pes musí být očkován a může potřebovat veta např. při úrazu. A bohužel znám majitele, který psa prostě nedostane do auta, vet ho očkuje foukačkou v kotci. Soužití s takovým psem si neumím představit.

napsal(a):
A co leonbergera?.....Není to radikální pastevec, ale za prvé už svým výzorem leckoho odradí, docela dost lidí si ho plete s kavkazanem a za druhé, myslím, že hlídač to taky je a v případě nouze by určitě zasáhnul, za třetí miluje svojí rodinu a s dětmi nemívá problém ....alespoň ti. co znám já, nemusí se s ním nonstop lítat po cvičáku, stačí laskavá výchova, klidná, mírná a samozřejmě důsledná, protože nikdo opravdu nechce být tažen na vodítku psem, který může mít 80 cenťáku v kohoutku a klidně přes 70 kilo. Jsou to klidní, mírní, neagresivní psi, ale hlídají a jsou dostatečně sebevědomí, aby razantně zakročili.
Pokud není člověk úplný poleno a psí negramot, tak by to měl zvládnout i začátečník.
...moje kolegyně ho pořídila, jako splněný letitý sen svému manželovi, ona za sebou malého knírače a dva jorky, on psy nepolíbený......mají barák na samotě s velkou zahradou......nebyl cvičen, pouze s láskou vychován a splnil vše co se od něj očekávalo - hlídač, který už od plotu odradí svým impozantním zjevem......nemůžou si ho vynachválit........

Před třiadvaceti lety jsme uvažovali, jaké plemeno by bylo nejvhodnější na rozsáhlou zahradu, která je, ač v Brně, tak tehdy naprosto mimo civilizaci - lišky tam doslova dávaly dobrou noc. několikrát nám zahradu a tehdy boudu na nářadí i rozestavěnou chatu vykradli. Jako nejvhodnější jsme vyhodnotili kavkazana, a protože to měl být pes mé maminky a jejího muže, a maminka si nepřála mít občurané keře a vůbec rostliny, rozhodli se pro fenu. Předchozí zkušenosti - on měl v mládí NO, ona v mládí boxera. Výchovu zvládli bez problémů, fena chodila venku na volno (s náhubkem), zvládala jízdu autem, šrumec na výstavě (i v hale na brněnském výstavišti), manipulaci u veta (s klidem angličana), a přesto byla nekompromisním hlídačem, a neváhala zasáhnout. Milovala moje děti i později narozenou neteř.
Až zemřela, pořídili jsme druhou, která je jiná než první, ale stejně jako první je nekompromisní hlídačka, v klidu jezdící autem, u veta je v také v klidu, miluje nás - své lidi, jen venku je to s ní složitější, na volno nechodí, protože má příliš svou hlavu. Ale to je daň za určitou nedůslednost ve výchově, protože nemá stoprocentní přivolání. Ale není venku agresívní, nenapadá nikoho a nic, jen má občas svůj názor na to kudy a kam se jde.
Od pořízení první kavkazanky se zloději naší zahradě vyhýbají, i když v okolí občas operují.
Co tím chci říct? Že i s málem zkušeností se dá dobře vychovat ostrý pastevec. Záleží na lidech...
napsal(a):
Máte pravdu, úplně o všech se to říct nedá. Ale řekla bych, že je to charakteristický rys těch plemen,nikoli extrém, takže s trochou nadsázky se to zevšeobecnit dá.
Příspěvek byl ale hlavně myšlen tak, že čistokrevní bullové jsou silně vázaní na majitele a mají v popisu práce megalásku k lidem, takže jako hlídači na zahradu se nehodí.
napsal(a):
Před třiadvaceti lety jsme uvažovali, jaké plemeno by bylo nejvhodnější na rozsáhlou zahradu, která je, ač v Brně, tak tehdy naprosto mimo civilizaci - lišky tam doslova dávaly dobrou noc. několikrát nám zahradu a tehdy boudu na nářadí i rozestavěnou chatu vykradli. Jako nejvhodnější jsme vyhodnotili kavkazana, a protože to měl být pes mé maminky a jejího muže, a maminka si nepřála mít občurané keře a vůbec rostliny, rozhodli se pro fenu. Předchozí zkušenosti - on měl v mládí NO, ona v mládí boxera. Výchovu zvládli bez problémů, fena chodila venku na volno (s náhubkem), zvládala jízdu autem, šrumec na výstavě (i v hale na brněnském výstavišti), manipulaci u veta (s klidem angličana), a přesto byla nekompromisním hlídačem, a neváhala zasáhnout. Milovala moje děti i později narozenou neteř.
Až zemřela, pořídili jsme druhou, která je jiná než první, ale stejně jako první je nekompromisní hlídačka, v klidu jezdící autem, u veta je v také v klidu, miluje nás - své lidi, jen venku je to s ní složitější, na volno nechodí, protože má příliš svou hlavu. Ale to je daň za určitou nedůslednost ve výchově, protože nemá stoprocentní přivolání. Ale není venku agresívní, nenapadá nikoho a nic, jen má občas svůj názor na to kudy a kam se jde.
Od pořízení první kavkazanky se zloději naší zahradě vyhýbají, i když v okolí občas operují.
Co tím chci říct? Že i s málem zkušeností se dá dobře vychovat ostrý pastevec. Záleží na lidech...
Tak běžná manipulace se psem je samozřejmě nutná, ale třeba naši jsou naučeni na veterináře a blízkou rodinu. To je v pohodě, u veta naprosto v klidu, pokud tedy má trpělivost jim všechno ukázat, než tím na ně sáhne . Na klubovce je to v pohodě, protože tam nikdo nečeká, že jim bude jednou rukou šátrat v zubech a druhou rukou v případě psa po varlatech a tak podobně. Ale když vidím posuzování na běžných výstavách, tak to v mých očích nepřipadá u hlídací psa v úvahu, to v případě pořádné povahy u kavkazana stejně nepůjde a nebo je to prostě z pracovního hlediska zkažený pes. Netvrdím, že ten hlídač má na té výstavě napadat lidi, to samozřejmě správně vychovaný pes bez důvodu nedělá, i když je velice ostrý. Problém je, že prostě s tolika potenciálními riziky okolo, ten pes nepoběží rovně v kruhu, nebude stát v postoji a podobně. Bude se neustále rozhlížet, kontrolovat každého kolem, hlídat toho kdo je nejblíž a tak. A rozhodně ho nemůžete půjčit do ruky nějakému profi handlerovi , to si fakt nedovedu představit.

jak se vlastně řeší ten jiný názor na to, kudy se jde?
Norina mě tím přivádí k šílenství, protože z poslušnýho vnímavýho zvířete se dokáže ve zvíře rychle odcházející kamsi změnit bez jakýhokoliv varování i viditelné záminky. už jí vyhrožuju elektrikou, protože stopovačka už mě moc nebaví.

:-) když se zapomene (v překladu - zapomene, že je venku se mnou), tak velím "tady, špekounku".
A někdy stačí jen lusknout prsty nebo plácnout si o nohu.
Ale k tomu vedlo to, že jsem chválila, když se na mě pes aspoň milostivě podíval, nebo udělal krok ke mně, prostě se vrátil na příjem.
Já se tam i jdu podívat, co tam měl pes zajímavého. Kompromis - chvíli si hledej myši, dělej vedoucího, ale pak zas velím já. A fakt, ten pes si myslí, že rozkazuje, vede mě. A má z toho hroznou radost. Chodí teda dost bahnem. Sleduje moje nohy a mává ocasem, hubu od ucha k uchu.
Funguje to fakt přes povely, no. Jednodušší je psa zastavit. To se musí trénovat všude, on to pak bude dělat i na křižovatce. Třívteřinové přemýšlení není nic výjimečného. To jsou nervičky, nestát tak daleko, roztrhnu ji na tři malé pejsky.
Taky jsme nejdřív jen zastavovali. Chvíli to vypadalo jako hra na "našla jsem strom, pojď se podívat, jak jsem šikovná". V lese. Tak jsem ji pochválila, ukázala rukou na jinou cestičku a řekla "tady jdeme" a když teda vykročila, pochvala, míček na tu cestičku a tak.
Možná zkusit vysílat psa na cíl někde na zahradě, naučit nějaký ten povel, co nebude psa zas tolik otravovat, co zvládá jednoduše.
Jak upoutat pozornost by bylo chvilkovým řešením, bohužel asi zůstává jen možnost povelu zažraného pod kůži.
Někdy můžu psovi mlátit tenisákem o hlavu a nestane se nic, no :-)

edit.: pozor na to, co chválíte a odměňujete (a jestli pochvalu nebere jako odměnu a splněno)
Chválím tak jako nadšeně "dobře". Ale signál, co máme pro "splněno" musím vydat až když opravdu pes zastavil, nebo přišel. Ani odměnu nevytahovat z kapsy dřív.
Ale dělám klidně návod s potvrzeními jako že ukážu tu cestu a "hurá" a podobné nesmysly.
napsal(a):
Norina mě tím přivádí k šílenství, protože z poslušnýho vnímavýho zvířete se dokáže ve zvíře rychle odcházející kamsi změnit bez jakýhokoliv varování i viditelné záminky. už jí vyhrožuju elektrikou, protože stopovačka už mě moc nebaví.
Já se k tomuhle nemůžu vyjadřovat, protože nechodíme na volno. Ale dokud jsme chodili, tak sem to vnímal asi takhle: pes ví, že si mě se 100% jistotou najde, tedy si vyrazí kam chce a nevidí v tom problém. Ona Vás k ničemu nepotřebuje, ochránit se dokáže sama a pokud to zatím nemá v hlavičce tak, že cítí zásadní povinnost chránit Vás na každém kroku, tak má bohužel tendenci si někam skočit začuchat, vykoupat, zablbnout a následně by se za 20 minut nebo za 5 hodin zase objevila po Vašem boku.

No, a nebo můžu psa zavolat trochu dřív, než je moc daleko :-)
Ve fázi učení volám často - vrať se těch 10 metrů, co jsi sešla z cesty.
Ne moc často.

TyVed
napsal(a):
Já se k tomuhle nemůžu vyjadřovat, protože nechodíme na volno. Ale dokud jsme chodili, tak sem to vnímal asi takhle: pes ví, že si mě se 100% jistotou najde, tedy si vyrazí kam chce a nevidí v tom problém. Ona Vás k ničemu nepotřebuje, ochránit se dokáže sama a pokud to zatím nemá v hlavičce tak, že cítí zásadní povinnost chránit Vás na každém kroku, tak má bohužel tendenci si někam skočit začuchat, vykoupat, zablbnout a následně by se za 20 minut nebo za 5 hodin zase objevila po Vašem boku.
ale to je přesně vono :/ prostě ano, ona ví že se neztratí a že se jí nic nestane, tak přece není problém, když si udělá sólo odbočku a zase se připojí. ani to nemusí trvat 20 minut nebo hodiny, prostě na chvilku, ne?
a všelijaké tady jdeme a Norinko krásná, to máme zmáknutý, stejně jako výlety k myším dírám. Jenže prostě to je pořád krásné a pes krásně vnímá a krásně poslouchá na ke mně a na stůj a ukazuje, jaký umí perfektní k noze
a pak najednou není
napsal(a):
ale to je přesně vono :/ prostě ano, ona ví že se neztratí a že se jí nic nestane, tak přece není problém, když si udělá sólo odbočku a zase se připojí. ani to nemusí trvat 20 minut nebo hodiny, prostě na chvilku, ne?
a všelijaké tady jdeme a Norinko krásná, to máme zmáknutý, stejně jako výlety k myším dírám. Jenže prostě to je pořád krásné a pes krásně vnímá a krásně poslouchá na ke mně a na stůj a ukazuje, jaký umí perfektní k noze
a pak najednou není
Uz jsem asi trapna, jak se opakuju, ale vzdycky, kdyz ctu charakteristiku vasi Nory, jsem presvedcena, ze mam taky pastevce, jen holt ta vizaz je trochu nekde jinde 😃

nebo vidím, že má nápad. jenže hovawartům stačilo "ani na to nemysli!" a nápad zmizel. U Nory mám nějakou šanci, když "Norinko pusinko...?" akorát se to blbě říká, když ten nápad je fakt strašnej

napsal(a):
já, ryze osobně, v tomto považuji stopovačku za nenahraditelnou, protože to prostě je mechanické jištění a není třeba používat nějaké jakékoliv škaredé postupy.
Takže, krom škály různých povelů a pokeců, používám ten důležitý nástroj "nenechat psa udělat chybu", v tomto případě, pokud já "tudy jdeme" a pes má "antijdeme", prostě zastavím na rozcestí a držím....a stojím a držím....a stojím a.....a pes jde se mnou. Vždy. A okamžiky "anti" přichází v delších a ještě delších intervalech.
A jde to samozřejmě ruku v ruce obecně s vedením psa. A to souvisí se způsobem držení, chodím na procházky jeden každý den, trasy různé, takže pes až tak neupadá do rutiny jedné, dvou tras.
Nora je ještě velmi mladá, není dospělá (jestli se nepletu), bych právě čekala, že jsem na začátku učení, určitě ne na konci, takže to chce trpělivost a tvrdohlavost

jo, je to puberťáček strašlivý, necelý dvouletý. a prostě chodíme na šňůře. a na šňůře je skvělá a antideme nemá. nikdy. respektive když má, tak stačí oslovit, netřeba žádné síly.
akorát bez té stopovačky to prostě nejde. respektive jde to skvěle a pak to nejde.
jo, nepomáhá ani nějaké nechat stopovačku tahat za psem, moc dobře ví, jestli to držím nebo ne.

"nepomáhá ani nějaké nechat stopovačku tahat za psem, moc dobře ví, jestli to držím nebo ne."
ale to nevadí
jestli stačí, že vezmeš stopku do ruky, tak proč ne
hlavně máš nástroj
bez stopky ne

napsal(a):
"nepomáhá ani nějaké nechat stopovačku tahat za psem, moc dobře ví, jestli to držím nebo ne."
ale to nevadí
jestli stačí, že vezmeš stopku do ruky, tak proč ne
hlavně máš nástroj
bez stopky ne
když já jsem vždycky měla psy, co chodili na volno
napsal(a):
Zajimavy je, ze kdyz jsme nekde na navsteve, chova se jako totalni zavislak, musi se mnou i na zachod.
V prirode se muzu vzdalit na kilometr a klidne hodinu by me nepostradala, pokud bych na to ja mela nervy.

Když já myslím, že dostaneme takového psa, jakého potřebujeme.

TyVed
napsal(a):
Tak běžná manipulace se psem je samozřejmě nutná, ale třeba naši jsou naučeni na veterináře a blízkou rodinu. To je v pohodě, u veta naprosto v klidu, pokud tedy má trpělivost jim všechno ukázat, než tím na ně sáhne . Na klubovce je to v pohodě, protože tam nikdo nečeká, že jim bude jednou rukou šátrat v zubech a druhou rukou v případě psa po varlatech a tak podobně. Ale když vidím posuzování na běžných výstavách, tak to v mých očích nepřipadá u hlídací psa v úvahu, to v případě pořádné povahy u kavkazana stejně nepůjde a nebo je to prostě z pracovního hlediska zkažený pes. Netvrdím, že ten hlídač má na té výstavě napadat lidi, to samozřejmě správně vychovaný pes bez důvodu nedělá, i když je velice ostrý. Problém je, že prostě s tolika potenciálními riziky okolo, ten pes nepoběží rovně v kruhu, nebude stát v postoji a podobně. Bude se neustále rozhlížet, kontrolovat každého kolem, hlídat toho kdo je nejblíž a tak. A rozhodně ho nemůžete půjčit do ruky nějakému profi handlerovi , to si fakt nedovedu představit.
Ani já si nedokážu představit naše kavkazanky "půjčené" profi handlerovi. Nemyslím si, že by zrovna kavkazani byli předváděni na mezinárodkách profi handlery. Ale někdy jsou předváděni chovateli, pokud majitelé psa předvést neumí. Jenže tomu předchází např. to, že se majitelé s chovateli kontinuálně stýkají a psi jsou na své chovatele zvyklí (případně na jiné lidi, kteří je pak předvádějí).
My jsme žádné vysoké výstavní ambice s kavkazankami neměli, byli jsme ale jak na mezinárodce, tak na klubovkách na Zbraslavi u Brna.

napsal(a):
Bodlinko, u nás u současné kavkazanky vodítkem, cca čtyřmetrovým... U předchozí to nebylo třeba řešit, ta byla jiná.

Terven
napsal(a):
Zajimavy je, ze kdyz jsme nekde na navsteve, chova se jako totalni zavislak, musi se mnou i na zachod.
V prirode se muzu vzdalit na kilometr a klidne hodinu by me nepostradala, pokud bych na to ja mela nervy.
A tak strašný to s Norou zase není. Její případná vzdálení se počítají na desítky metrů a časově vlastně minuty, i když se to jeví jako věčnost. Akorát že během tý doby nevím, co dělá, a i když to vím, tak jí v tom nemůžu zabránit.
Když se jde podívat někam na pole, tak mi to může být vlastně jedno, jenže to samovolné vzdálení bývá často motivované touhou se s něčím seznamovat. S kočkou, která ale běží přes silnici, s dítětem na koloběžce, s člověkem, co venčí svoje psy a je celkem jedno, jak velké. Prostě na to fakt nemám nervy ani odvahu.
V Loděnici je člověk, co má její sestru a ten tohle řeší takovým tím voláním "je to ještě štěně, je hodná!"
ne, fakt to není můj styl.

napsal(a):
však jo, hovík taky v reálu vodítko nepotřeboval
a jak jsem psala, Nora teprve bude psychicky dospívat a to přináší změny
a pak to, alespoň do nějaké míry (u nás do značné) na volno půjde
HW byl ve dvou letech vážný chlap, pyreneják pojašené děcko objevující své rostoucí já
Je pravda, že díky jeho agresivitě vůči HW jsem s ním intenzivně pracovala.
napsal(a):
A tak strašný to s Norou zase není. Její případná vzdálení se počítají na desítky metrů a časově vlastně minuty, i když se to jeví jako věčnost. Akorát že během tý doby nevím, co dělá, a i když to vím, tak jí v tom nemůžu zabránit.
Když se jde podívat někam na pole, tak mi to může být vlastně jedno, jenže to samovolné vzdálení bývá často motivované touhou se s něčím seznamovat. S kočkou, která ale běží přes silnici, s dítětem na koloběžce, s člověkem, co venčí svoje psy a je celkem jedno, jak velké. Prostě na to fakt nemám nervy ani odvahu.
V Loděnici je člověk, co má její sestru a ten tohle řeší takovým tím voláním "je to ještě štěně, je hodná!"
ne, fakt to není můj styl.
Jo, taky jsem nemela na mysli zdrhani, davam si bacha, takze vic nez tech par desitek metru se nevzdali. Spis jsem myslela, ze pokud je zaujata mysi dirou, je ji jedno, jak daleko zdrhnu ja 😃

Terven
napsal(a):
Jo, taky jsem nemela na mysli zdrhani, davam si bacha, takze vic nez tech par desitek metru se nevzdali. Spis jsem myslela, ze pokud je zaujata mysi dirou, je ji jedno, jak daleko zdrhnu ja 😃
myší díra je mor:D
ale zrovna na tohlencto mi kupodivu pomohlo schovávání. Nora neumí chodit po stopě a ten výraz, když vytáhne hlavu z myší díry a nikde mě nevidí je ke nezaplacení :D Teď už po mně aspoň občas kouká a já za odměnu kolikrát čekám, až si do dokope.

napsal(a):
ale zrovna na tohlencto mi kupodivu pomohlo schovávání. Nora neumí chodit po stopě a ten výraz, když vytáhne hlavu z myší díry a nikde mě nevidí je ke nezaplacení :D Teď už po mně aspoň občas kouká a já za odměnu kolikrát čekám, až si do dokope.
Známe, známe, i krtka nám ta naše vyhrabala...

tak hrabat díry psa nenechávám
Myši,hraboši,krtci jsou nej zábava, mám na to doma jednu specialistku. Specializace se zúžila a činnost zvýšila,když v osmi letech kvůli úrazu musela přestat chodit na hony. Zahrada je sice tankodrom,ale zas na tom hektaru se to tak nějak dá ustát a učí to všechnu omladinu, snažila se to naučit i mopse,leč zjistila, že někteří žáci jsou tak blbý, že je to ztráta času a energie
Btw loni,když byla hraboší kalamita, jsem zažila vrcholové klubové zkoušky,kde spousta psů popadala do nižších cen, protože prostě ty myši a jejich díry byly atraktivnější než cokoli jiného

napsal(a):
To je ale obrovská myš!

napsal(a):
To je ale obrovská myš!
hloupý nápad, pojmenovat psa Nora.
chtělo by to nějak podchytit a napovelovat, na jaře budu potřebovat vykopat základy k podezdívce a tak.
napsal(a):
A teď si představte, že máte tohle a ještě to umí! chodit po stopě Když se někde zabavil, nebo doslova odešel a já se mu schovala a sledovala...ani to s ním nehnulo, že tam nejsem. Ne, opravdu ne, žádný vyděšený výraz. Sehnul hlavu a už ,,jel". Přišel ke mě s výrazem:,,můžeš mi nějak vysvětlit, proč jsi tu zalezlá? Žádné: jé paničko, já tě našel, to jsem rád! Přesto jsem to zkoušela: ty jsi mě našel, no šíííkovný pejsek si a jdu k němu s kokinkem a pohlazením. Dřepnu a ten projde kolem s výrazem: uhni, musím ještě překontrolovat támhle tu sousedovic kůlnu...proběhne kolem. Tehdy dávno, bych ho kolikrát přerazila dneska si říkám: kéž by takto vyváděl ještě pár let...

hovawart nám vyrval i s kořeny uschlý angrešt a následně vykopal celou rýhu pro osazení obrubníků v délce cca 10 m, manžel vždy jen naznačil směr rýčem a pracant jel jak turbomyš. Při stejné příležitosti pastevec zaujal strategicky vyvýšenou polohu na záhonu a bedlivě celé akci dohlížel......každý správně dle plemenné příslušnosti
napsal(a):
hloupý nápad, pojmenovat psa Nora.
chtělo by to nějak podchytit a napovelovat, na jaře budu potřebovat vykopat základy k podezdívce a tak.
Jestli můžu poradit, tak s pastevcem se kope takhle. Něco nakličte a na ta místa kde chcete kopat, zasaďte sázecí lopatkou sazeničky. Vynaložené úsilí je minimální a následné díry u nás tedy obrovské.

No tak přiznám se, že díry na sloupky, abych oddělila část zahrady, jsem taky nekopala, tak nějak to hezky vyšlo a využila jsem děr, co předhrabali psi, asi už dopředu věděli, že budu časem stavět nějakej plot.
Jediný, na čem se s fenou nemůžeme domluvit je díra v trávníku, kterou já neustále zahrabávám, seju trávu a říkám "Sárino, tady bude trávník a basta"...o hodinu později je tam díra znovu a Sára říká.."to není možný, jak ty jsi natvfdlá, tak já tady hrabu díru na jezírko a ty mi to furt zahrabáváš....řekla jsem jezírko a basta."
No jezírko jsem jí sice nepořídila, ale jako past na Popelku dobý....pobuda, co by prošel přes sousedovic zahradu (je to teorie, hlídá ta docela ostrý RR), tak by si tam určo zlámal hnátu, já si do tý díry v poho stoupnu po kolena.
napsal(a):
tak hrabat díry psa nenechávám
Tipuju, že deset minut poctivýho hrabání se rovná dvěma hodinám vycházky v terénu, možná víc
Přijde mi krutý loveckej pud totálně potlačit, je to smysl jejího života a tohle je jedinej legální lov, kterej jí můžu dopřát - a to ještě ne všude.
Třeba moje ségra má fenu goldena, ta taky občas hrabe, ale oproti té mojí je to slabej odvar. A té bych asi i měla srdce to zatrhnout, protože i tak jí těch radostí venku zbyde hodně- aportuje míčky, klacky, plave, blbne s kámošema - nic z toho mojí fenu nebere, a že jsem se snažila
napsal(a):
a pak najednou není
Jj, naši oba mají myslím nadprůměrnou poslušnost a na volno s nima nechodím, protože akční rádius odboček je u nás ve stovkách metrů a kdyby se náhodou přidala ještě selektivní hluchota, tak se minimálně někdo třeba hodně lekne.

teda ja když vidim ty diry na loukach a polich - to fakt nechavate svoje psy tohle delat?
zahrada je moje, tam muzou - ale venku teda ne. tam je necham cuchat, ale jak zacnou hrabat -ukoncuji to.

Někde je to od divočáka a někde jsou ty samé díry od psa.
Zakazuju jen hrabání v předzahrádkách,parcích a podobně.
napsal(a):
Někde je to od divočáka a někde jsou ty samé díry od psa.
Zakazuju jen hrabání v předzahrádkách,parcích a podobně.
Tak ja to zakazuju i na loukach, kde se sklizi seno, jezdi s konma apod. Ale nejvic ji hrabani stejne laka na mistech, kam lidska noha dobrovolne neslapne a obvykle uz je to tam podminovane bud od hrabosu samotnych anebo jinych zvirat.
lesnížínka
napsal(a):
Nemám hrabavého psa, ale pokud by chtěl hrabat na loukách, klidně ho nechám. Jestli tam hrabe nějaký pes, který hrabe rád, pán mu to bude chudákovi zakazovat a následně to rozhrabe stádo divočáků...a těm to zakáže kdo? Všem stejným metrem...když už tedy
Tak hlavně u nás už to louky ani nepřipomíná, přijdu si jako ve výběhu za prasečákem. Zryto, pokáleno, rozšlapáno. Jestli by se nemělo začít tím, že se ohradí všechna ta řepka a kukuřice, kde se ta prasata vyžírají a množí, aby tam tedy nemohla zalézat a bylo možné je střílet a nepřibývala geometrickou řadou.
TyVed
napsal(a):
Jj, naši oba mají myslím nadprůměrnou poslušnost a na volno s nima nechodím, protože akční rádius odboček je u nás ve stovkách metrů a kdyby se náhodou přidala ještě selektivní hluchota, tak se minimálně někdo třeba hodně lekne.
Moje starší šarplaninka dokonce složila ZOP, k velikánskému údivu rozhodčího, který se mi bál i při představování podat ruku . Přesto na volno, dokud byla v plné síle, jen na přehledných místech, kde je široko daleko vidět. I na vodítku uměla pěkně vyděsit - šla se mnou na houby, klidně ležela v mechu, než si posbírám "hnízdo" hříbků, a z naprostého klidu najednou vrčící a šponující se "bestie" - kousek od nás další houbař, jenže to byl chlap a v maskáčovém vaťáku, Chudák zrychlil krok, i když byla fena na vodítku. Nastavení chránit svého člověka je u těch pravých pastevců prostě vrozené, reakce tak rychlé, že člověk nemá šanci být rychlejší a uvažování, co je nebezpečné pro paničku, je samostatné. Jednou, to byla fena ještě skoro štěně, zdatný dřevorubec vyšplhal cca 5 m na borovici, i když byla na stopovačce. Prostě mít pastevce je nádherné, ten vztah je neopakovatelný, ale člověk si musí být plně vědom toho, s jakým psem uzavřel celoživotní pakt o neútočení.

Noroun má pakt o neútočení s celou zeměkoulí, ale to ví jenom pár lidí, takže
a ono taky ne každý chce mít na stehně cinty.
vetřelec
napsal(a):
Standard irského terriera uvádí:
VYUŽITÍ: Všudypřítomný sedlácký pes, rodinný společník, hlídač s naprostým pohrdáním nebezpečím či zraněním, lovecký pes.
Znám pána, který je chová a pracují pěkně. Když přijdu na návštěvu vítají mě. Irský teriér zvládne barvářské zkoušky na jedničku a zároveň je spokojený pokud má lovecké upotřebení. Zadavateli ještě můžu na hlídání doporučit slovenského čuvače , taky jeden z pastevců, který spolupracuje s pánem. A ke spokojenosti mu stačí hlídat svěřené území, samozřejmě asistovat páníčkovi při práci venku a hlavně procházky miluje.

ale v leže nemůže přece kopat hluboké jámy

a to hrabe myši?
pastevec si také hrabe jámy, ale na ležení ( pro tuto skupinu psů typické)

Nora kope myši. Teda hraboše. Jámy na ležení nedělá, ale hraboši jí nedají spát a z malých hraboších děr dělá hlubinné doly.

vysmátá?
napsal(a):
Nora kope myši. Teda hraboše. Jámy na ležení nedělá, ale hraboši jí nedají spát a z malých hraboších děr dělá hlubinné doly.
Naši kopou oboje a dělají to oba, takže zahradu, kde chceme něco pěstovat máme oddělenou, protože žijeme v domě uprostřed psího výběhu
napsal(a):
a to hrabe myši?
pastevec si také hrabe jámy, ale na ležení ( pro tuto skupinu psů typické)
Hlavne nej to v hlave hrabe
Vonku hrabe myši,ale doma si vyhrabe jamu na ležanie-lahne si tam,trčí jej hlava a pozorne sleduje celú záhradu...kvázi stráži,ale tak retriever toho nejako veľa nenastráži

třeba v ní je i kapka pastevecké krve....
nebo rodiče jsou jistí a PP?
napsal(a):
třeba v ní je i kapka pastevecké krve....
nebo rodiče jsou jistí a PP?
Nefret je čistokrvná retrieverka s PP, z normálnej chovatelskej stanice, rodičia známi, úspešní na výstavách a hlavne otec velký pracant na poli,tak možno niečo podedila...ale ona je celkovo unikát, vyzerá ako malý aziat-kapánek nám totiž prerástla

á, tak promiň, se mi pletl útulek
ale právě že ten aziat.....ta fotka medvěda, i ta srst na fotce .....

Varaxi
napsal(a):
Ono tu tendenci mít přehled má v sobě prakticky každý pes.
ne přehled, ale jámy-pelechy
a jistěže to není specialita čistě jen pastevců, ale je to pro ně typické
a nefret je fakt medvěd
napsal(a):
Nič sa nedeje Ale je pravda,že ako rastie, tým viac v nej vidím povahu aziata...tie jamy na ležanie, stráženie celého pozemku, vie byť pomerne ostrá, vyštekávať, ohlasovať...nie je to ten typický vysmiaty retriever, čo ku každému ide, ale mne sa táto jej ,,netypická,, povaha páči Aj ked začiatky boli príšerne,ale musela som pochopiť,že je troška iná
Zrovna jsem chtěla napsat, že tedy nevím, jestli je to úplně o plemenné příslušnosti, ale o sklonech, či co zůstalo po předcích tomu kterému jedinci. Naši psi nekopali ani jeden. Mandy si pelechy hrabe. Tcháni měli bílého špice, vlčího špice a teď retrívra a všichni tři si pelechy kopali(nebo je to o podmínkách v zahradě?) Náš x špic si nehrabal(stejná zahrada jako Mandy) takže teorie o podmínkách pokulhává
napsal(a):
ne přehled, ale jámy-pelechy
a jistěže to není specialita čistě jen pastevců, ale je to pro ně typické
a nefret je fakt medvěd
Toto o medvedovi dám prečítať tatinovi- ja som chcela fotiť psa, aby bol velký,huňatý,s krásnou hlavou a širokým hrudníkom...on tvrdil, že taká môže byť aj fenka a veru mal pravdu, ale paradoxne na výstavách dobré hodnotenie nedostala.Vyhrali všetky drobné fenky s krátkymi nohami.Posudok-prerastená,moc huňatá, so samčou hlavou, presvalená, príliš dominantná...takže na výstavy zvysoka kašleme a robíme to,čo ju baví a v čom vyniká
lesnížínka
napsal(a):
Zrovna jsem chtěla napsat, že tedy nevím, jestli je to úplně o plemenné příslušnosti, ale o sklonech, či co zůstalo po předcích tomu kterému jedinci. Naši psi nekopali ani jeden. Mandy si pelechy hrabe. Tcháni měli bílého špice, vlčího špice a teď retrívra a všichni tři si pelechy kopali(nebo je to o podmínkách v zahradě?) Náš x špic si nehrabal(stejná zahrada jako Mandy) takže teorie o podmínkách pokulhává
Niečo na tom bude,máte recht Zhodneme sa,že tí chlpáči nás vedia teda riadne prekvapiť

"Posudok-prerastená,moc huňatá, so samčou hlavou, presvalená, príliš dominantná..."
byla přihlášená ve špatném plemeni
ale zní to moc dobře
napsal(a):
"Posudok-prerastená,moc huňatá, so samčou hlavou, presvalená, príliš dominantná..."
byla přihlášená ve špatném plemeni
ale zní to moc dobře
Ďakujeme Jeden rozhodca dokonca zahlásil,že by mala byť posudzovaná so psami,nie s fenkami Je zdravá, úžasná a naša,nič iné nie je podstatné Založenie chovky a šteniatka neplánujeme- nie je na to čas a ani priestor, takže nadalej budeme brázdiť polovačky s mojím retrievero-aziatom
domi.t
napsal(a):
Hlavne nej to v hlave hrabe
Vonku hrabe myši,ale doma si vyhrabe jamu na ležanie-lahne si tam,trčí jej hlava a pozorne sleduje celú záhradu...kvázi stráži,ale tak retriever toho nejako veľa nenastráži
Co by nenastrážila, nastráží! :-) My máme dva retrívry a v tomhle jsou dost odlišní, Starší, kdyby přišel zloděj, tak hrozí max umlácení hračkou, mladší je ale od štěněte ostřejší a vidím na něm, že hlídá. Nedávno u rodičů vlezl do baráku soused, starší pes honem hledal hračku a mladší si proti němu stoupl, štěkal na něj a nepustil ho dál.
Já od nich hlídání nečekám, kdyby jo, tak si pořídím jinou rasu, ale zase mi to u mladšího nevadí, prostě je jinej v tomhle ohledu a já to respektuju.
napsal(a):
Polo aziat pozdravuje😉Je fakt,ze na tejto fotke prave ako cistokrvy retriever nevyzera.
tetrivek
napsal(a):
Znám pána, který je chová a pracují pěkně. Když přijdu na návštěvu vítají mě. Irský teriér zvládne barvářské zkoušky na jedničku a zároveň je spokojený pokud má lovecké upotřebení. Zadavateli ještě můžu na hlídání doporučit slovenského čuvače , taky jeden z pastevců, který spolupracuje s pánem. A ke spokojenosti mu stačí hlídat svěřené území, samozřejmě asistovat páníčkovi při práci venku a hlavně procházky miluje.
- Pokud chcete hovořit o plném uspokojení z lovu, tak byste měla zmiňovat příslušné lovecké upotřebení terrierů - lov potkanů, koček, atd...
- Ačkoli je k těmto účelům zneužíván asi nejčastěji, nejdená se o vášnivého barváře, honiče (kupodivu ani aportéra) a podobně.
- Jde o plemeno bez pracovní specializace. V dneší době je IT nejlépe uplatnitelný jako hlídač a sportovní pes. Řádné sportovní využití samozřejmě odpovídá uvedené funkční podstatě plemene.