Sheltiee

XXX.XXX.108.221
Dobrý den😊, uvažujeme o pořízení pejska, konkrétně šeltie. V chovatelské stanici, ve které se mají štěňata narodit mají ale oba jejich rodiče MDR1 +/- a oba mají CEA DNA carrier ale když byli mladší (asi ještě štěňata) měli oba CEA/PRA/KAT neg. Já se v tom zas až tolik neorientuji ale na nějaké internetové stránce jsem našla, že na 25% se můžou štěňátka po takových rodičích s nemocí narodit. Chtěla bych se zeptat jak to vidíte vy a jestli máte třeba nějaké zkušenosti a jestli bude dobré, když bychom si štěně koupili
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Já bych se přimlouvala za to, aby jste takto nezodpovědné chovatele nepodporovali!
Spojovat přenašeče byť jen na jedno z těchto onemocnění je nechutnost a tady to hned jsou dvě mutace.
Ve vrhu se budou vyskytovat zcela zdraví jedinci, dále přenašeči a potom i štěňata pozitivní. Pokud by jste o štěně hodně stáli, vyžádejte si genetické testy vybraného štěněte a kupte ho jen když bude na obě onemocnění maximálně přenašeč. Rozhodně nevezměte štěně nevyšetřené, anebo pozitivní na některou z těchto nemocí. V obou případech (MDR1 a CEA) si zaděláte na dost velké problémy.
Fakt mi tohle hlava nebere! Hlavně, že to má papíry!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
To jak píšete, že rodiče byli bez nálezu, když byli mladší (asi štěňata) bylo zřejmě jen klinické vyšetření na dědičné oční vady. To by se mělo opakovat každoročně, rozhodně tedy alespoň před krytím. Genetické testy mají větší vypovídající hodnotu než klinické vyšetření.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já bych se přimlouvala za to, aby jste takto nezodpovědné chovatele nepodporovali!
Spojovat přenašeče byť jen na jedno z těchto onemocnění je nechutnost a tady to hned jsou dvě mutace.
Ve vrhu se budou vyskytovat zcela zdraví jedinci, dále přenašeči a potom i štěňata pozitivní. Pokud by jste o štěně hodně stáli, vyžádejte si genetické testy vybraného štěněte a kupte ho jen když bude na obě onemocnění maximálně přenašeč. Rozhodně nevezměte štěně nevyšetřené, anebo pozitivní na některou z těchto nemocí. V obou případech (MDR1 a CEA) si zaděláte na dost velké problémy.
Fakt mi tohle hlava nebere! Hlavně, že to má papíry!
Vidíte a ve všech místních diskuzích jsou doporučování psi s PP. Já měla dva a teď útulkáče a o problémech,co píše Sheltiee, nemám tuchu.
To aby si člověk, co chce psa sPP udělal nějaké školení a k majiteli feny jel s dotazníkem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Vidíte a ve všech místních diskuzích jsou doporučování psi s PP. Já měla dva a teď útulkáče a o problémech,co píše Sheltiee, nemám tuchu.
To aby si člověk, co chce psa sPP udělal nějaké školení a k majiteli feny jel s dotazníkem.
tak zrovna u seltii bPP ten dotaznuk budete potrebovat taky.
nicmene-koukala jsem ted na inzerci a jo, spojuji prenasece a ne vyjimecne , i pisi, ze stenata před odberem otestuji, ale co delaji se stenaty, ktera z toho vyjdou postizena - to se asi nikdo nedozvíme
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Zřejmě se najde samaritánka nějaká ...
ale on takhle muze vyjit třeba cely vrh. ty % jsou jen teoreticke
Sheltiee

XXX.XXX.168.68
Děkuji moc za odpovědi. Štěňátko z této chovatelské stanice si teda nakonec kupovat nebudeme a porozhlédneme se jinde.