Nikolka_123

XXX.XXX.20.195
Mám doma 6 měsíční fenečku jorkšíra.
Nevím co mám dělat vždy když vezmu vodítko do ruky začne předemnou utíkat a když ji chytnu a vyjdeme před barák tak si sedne a nechce jít a když už teda musí jít tak kňučí a furt se zastavuje. Ale když jdeme už domu tak hrozně moc tahá a chce jít domů. Už jsem z toho vážně nešťasná mooc bych si přála abychom se obě těšily ven ale ona to bere asi za trest. Nevím jestli mám sní jít hned domů a nebo jestli se sní přetahovat aby šla. Vážně nevím.
Prosím o radu
Netahejte se s ní, necloumejte ji na vodítku, neškubejte s ní. Vezměte ji do náruče a odneste (odvezte) ji někam dál. Tohle chování vykazuje poměrně dost štěňat - nechtějí chodit kolem své „nory“, ale ve chvíli, kdy je vezmete někam, kde to neznají, šlapou v pohodě. Další možnost je, že se Vás (a vodítka ve Vašich rukou) bojí. Možná s ní opravdu škubete příliš a ji to bolí, proto utíká, když vidí, že berete do ruky ten „mučící nástroj“. Jediná rada je vzít štěně ven a tam mu zajistit program, který ho bude bavit, nebude ho stresovat, nebo dokonce bolet. To VY jí to musíte udělat zajímavé, aby měla důvod se tam těšit!
Nikolka_123
napsal(a):
Mám doma 6 měsíční fenečku jorkšíra.
Nevím co mám dělat vždy když vezmu vodítko do ruky začne předemnou utíkat a když ji chytnu a vyjdeme před barák tak si sedne a nechce jít a když už teda musí jít tak kňučí a furt se zastavuje. Ale když jdeme už domu tak hrozně moc tahá a chce jít domů. Už jsem z toho vážně nešťasná mooc bych si přála abychom se obě těšily ven ale ona to bere asi za trest. Nevím jestli mám sní jít hned domů a nebo jestli se sní přetahovat aby šla. Vážně nevím.
Prosím o radu
Venku se bojí, není zvyklý, zřejmě to do určitého věku nepoznal. Musíte postupně, před bárák, posedět, zpět, pak přidávat metry a zpět,atd. Do ruky bych ho nebrala. Domu tahá, že se těší, až se té hrůzy zbaví.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Berte ji na bezpečné místo bez vodítka, štěně si musí na vodítko zvyknout, asi jste ji zvykala špatně - zkuste to znovu. Hlavně ji na vodítku netahejte !
Půlroční štěně nechce ven? Takhle od těch dvou měsíců, co ji máte doma? To jako ven nechodíte? Jak už píšou holky, dvouměsíční štěndo se většinou bojí. Netahá se ven na vodítku, ale se pomalu láká, aby ťapkalo za paničkou, třeba jen kousek od domu. Rozhodně tam nesmí být žádné násilí. Za pár sní už chodí ven v pohodě a rádo. Takže pouvažujte, co děláte špatně.
napsal(a):
Berte ji na bezpečné místo bez vodítka, štěně si musí na vodítko zvyknout, asi jste ji zvykala špatně - zkuste to znovu. Hlavně ji na vodítku netahejte !
Tak v tomto případě to vodítkem nebude .."když jdeme domů, tak tahá". Jelikož jsme řešili stejný problém, tak píšu z vlastní zkušenosti. Na bezpečné místo bez vodítka jsem ji taky vzala. Výsledek byl, že mi fenka zdrhla domu /asi 1 km/ a jen náhodou ji nic nepřejelo. Takže to nedoporučuju. Ale jen a jen postupné zvykání na vodítku a procházky prodlužovat. Jestli pak táhne domů, tak vodítko vést spodem pod jednou nožkou z opačné strany než ho vedete.

"Na bezpečné místo bez vodítka jsem ji taky vzala. Výsledek byl, že mi fenka zdrhla domu /asi 1 km/ a jen náhodou ji nic nepřejelo".
Tak to místo nebylo bezpečné !!!

Můj pes se jako štěndo taky nechtěl hnout od baráku, dřepnul si a konečná, takže jsme se buď pohybovali stylem...já poodešla na délku vodítka, dřepla na bobek a přivolala ho k sobě...pak zase poodešla, pohyb jsem chválila. A nebo štěndo bafla do ruky a odnesla až na plácek, kde jsem ho mohla pustit, popř. když jsme šli do lesa, tak jsem ho odnesla až k lesu nebo naložila do auta a jeli jsme někam do přírody, tam pes neměl absolutně žádnej problém.
Problém nebyl s vodítkem, problém byl, že pes byl bázlivka a nechtěl se hnout od domova.
Takže u baráku jsme trénovali, protože chodit prostě musí, nemám jorkšíra a nemůžu ho tudíž celej život nosit na louku a když jsem nechtěla 30 minut trávit na třiceti metrech než se vůbec dohrabeme na konec ulice, tak jsem odnesla na místo, kde "začínala" prochajda.
Ten rituál s vodítkem je ale dle mého celý špatně, vodítko by mělo ve psu evokovat "hurááá, juchůůůů, jdeme vééén" a ne bože musím se schovat....pokud tedy nemáte psa, který třeba nechce chodit ven když prší a tak, což si myslím, že není tenhle případ, já bych psí slečně dala obojek hned ráno a ven chodila stylem, že si dám vodítko předem do kapsy, feňuli drapnu a vodítko připnu až jí budu před barákem stavět na zem.