Šeltie nebo manchester terier

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2020 10:31
Arka14

XXX.XXX.62.214

Tyto dvě plemena mě velmi zaujala. Co si myslíte? Které plemeno povahově bude vhodnější do rodiny? Máme rodinný dům, zahradu, domácí zvířectvo. Rádi bysme akčnějšího psa (ale ne až moc) a taky trochu hlídače. Takového, který bude milovat svoji rodinu, jako my ho. Nechceme pejska často nechávat samotného. Rádi bysme s ním na výlety...Kamkoliv půjdeme. Počítáme také s tím, že bude s námi trávit spoustu času na zahradě, ale při nevlídném počasí doma.

2.4.2020 13:02
karo2702

XXX.XXX.142.230

Tak šeltie vám hlídat nebude. Teriér asi zatočí s vaším zvířectvem, pokud máte třeba slepice na zahradě. Je to lovecký pes.

2.4.2020 13:14
Arka14

XXX.XXX.62.214

Jj to je pravda...U šeltie se trochu bojím té srsti v domě.

2.4.2020 23:19
tapka

XXX.XXX.48.20

karo2702 napsal(a):
Tak šeltie vám hlídat nebude. Teriér asi zatočí s vaším zvířectvem, pokud máte třeba slepice na zahradě. Je to lovecký pes.

Máte takovou zkušenost? Měla jsem obě plemena, šeltie hlídaly jako vzteklé, jedna i kousla nezvaného návštěvníka a moje manchesterka kromě myší neublížila ničemu / slepice, králíci, morčata /. Jinak šeltie mají srsti dost, ale dá se zvládnout vyčesáváním, naproti tomu manchester má zase kraťoučkou srst bez podsady, takže na delší vycházky ve sněhu a mrazu jsem jí musela oblékat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2020 23:23

Nebe a dudy a hodně. Manchester je hodně akční pes, s ním se nudit nebudete. Na zahradě hlásí kolejdoucí zodpovědně. Rodinný, ale ctí autority, které poslouchá, na zbytek může házet bobek. Zahrada oká, jinak na doma. Už jen z důvodu, že je skoro nahatý. No a loví... Sheltie je opak. Klidná rodinná cíťa, na zahradě asi sama nezůstane. Co třeba papillon? Říká se mu malá bordera a podle vašich požadavků by byl možná vhodný.

3.4.2020 09:23
karo2702

XXX.XXX.142.230

tapka napsal(a):
Máte takovou zkušenost? Měla jsem obě plemena, šeltie hlídaly jako vzteklé, jedna i kousla nezvaného návštěvníka a moje manchesterka kromě myší neublížila ničemu / slepice, králíci, morčata /. Jinak šeltie mají srsti dost, ale dá se zvládnout vyčesáváním, naproti tomu manchester má zase kraťoučkou srst bez podsady, takže na delší vycházky ve sněhu a mrazu jsem jí musela oblékat.

S menchestrem ne, ale s loveckými plemeny obecně. Ale jsme pravda, že ne každý lovecký pes má chuť lovit. Ale u teriéra by to člověk dost předpokládal a že vy jste měla zlatíčko nemusí znamenat, že se takhle trefí zadavatelka. Aby se pak nedivila a nedávala psa hned pryč.
Šeltie nehlídá, ano, znám jich fakt hodně a pokud vůbec štěkali na cizího člověka, tak se ho pak fakt už jo báli. Natožtak kousání. Hlídací pes do návštěv nekouše. To není plemenem ale výchovou. To se na mě nezlobte.

3.4.2020 09:51
Irbis191

XXX.XXX.97.16

Tedy já myslím, že sheltie hlídají, ale v tom smyslu že ohlásí když jde někdo kolem plotu, prostě se přiblíží k jejich teritoriu. Můj pes hlídá i na procházce a mě že by se bál lidí. Jednou jsme šli večer, bylo šero a naproti nám nějaká osoba, která nebyla pořádně vidět. Sheltiák vrčel, stoupl si mezi nás, párkrát blafnul, ale když viděl že je to ok, zase zklidnil. Nic víc z hlídání u těchto psů asi nebude, ale někomu to stačí.

3.4.2020 10:39
Arka14

XXX.XXX.62.196

tapka napsal(a):

Děkuji za názor. Kde jste manchester teriéra pořídila? Moc se jich v ČR nevyskytuje.

3.4.2020 10:41
Arka14

XXX.XXX.62.196

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebe a dudy a hodně. Manchester je hodně akční pes, s ním se nudit nebudete. Na zahradě hlásí kolejdoucí zodpovědně. Rodinný, ale ctí autority, které poslouchá, na zbytek může házet bobek. Zahrada oká, jinak na doma. Už jen z důvodu, že je skoro nahatý. No a loví... Sheltie je opak. Klidná rodinná cíťa, na zahradě asi sama nezůstane. Co třeba papillon? Říká se mu malá bordera a podle vašich požadavků by byl možná vhodný.

Co jsem si četla o papilonovi, tak se prý více hodí do bytu. Bojím se, ať se nám v naší zahradě neztratí. Ale jinak jsou krásní. I tak nelínají.

3.4.2020 12:04
tapka

XXX.XXX.48.20

Arka14 napsal(a):
Děkuji za názor. Kde jste manchester teriéra pořídila? Moc se jich v ČR nevyskytuje.

Moje fenka byla z Polska, bohužel letos nás v necelých 15 letech opustila. Neříkám že to bylo zlatíčko, ale proti mým ostatním teriérům / border, parson / byly její pudy dobře zvladatelné. Oni toho celkově nikdy moc nenalovili, snad jen v Anglii je občas používali na králíky, jinak to byli hlavně lovci myší a potkanů. U nás se jako lovecké plemeno nevyužívají vůbec, kdysi tu byly dvě fenky co měli barvářské zkoušky ale to je tak všechno.

3.4.2020 12:09
tapka

XXX.XXX.48.20

karo2702 napsal(a):
S menchestrem ne, ale s loveckými plemeny obecně. Ale jsme pravda, že ne každý lovecký pes má chuť lovit. Ale u teriéra by to člověk dost předpokládal a že vy jste měla zlatíčko nemusí znamenat, že se takhle trefí zadavatelka. Aby se pak nedivila a nedávala psa hned pryč.
Šeltie nehlídá, ano, znám jich fakt hodně a pokud vůbec štěkali na cizího člověka, tak se ho pak fakt už jo báli. Natožtak kousání. Hlídací pes do návštěv nekouše. To není plemenem ale výchovou. To se na mě nezlobte.

Jak už jsem psala zadavatelce - oni toho manchesteři nikdy moc nenalovili, to že má pes ČLP a koncovku -teriér není úplně vypovídající. Nevím proč občas radí lidi, kteří zkušenosti nemají......
U nás nezvaný návštěvník není návštěva, takže chování i výchova mé šeltie bylo naprosto v pořádku. Návštěvy naopak vítala. Měla povahu jakých se u šeltií moc nevidí.

3.4.2020 20:32

Jinak k těm sheltiím - jestli si jí zadavatelka vybere, tak opravdu opatrně. Kromě jiných problémů mi přijde nej riziko povaha. Dnes jsem potkala už x tého labilního poferoutku, co se bál psů i lidí. Když ty časté současné povahy porovnám s jedním známým (pejsek už ale nežije), který byl pomalu jednou tak velký, než je aktuálně obvyklá velikost sheltií, zdravě sebevědomý, nebojácný... A měl komplet zuby. Úplně jiné plemeno.

3.4.2020 20:39
tapka

XXX.XXX.48.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jinak k těm sheltiím - jestli si jí zadavatelka vybere, tak opravdu opatrně. Kromě jiných problémů mi přijde nej riziko povaha. Dnes jsem potkala už x tého labilního poferoutku, co se bál psů i lidí. Když ty časté současné povahy porovnám s jedním známým (pejsek už ale nežije), který byl pomalu jednou tak velký, než je aktuálně obvyklá velikost sheltií, zdravě sebevědomý, nebojácný... A měl komplet zuby. Úplně jiné plemeno.

To je i moje zkušenost - taková právě byla ta moje šeltie před dvaceti lety - je pravda, že měla skoro 40 cm a na dnešní poměry i málo srsti, ale sebevědomá, neuštěkaná, vyrovnaná fena s vlastním názorem.

3.4.2020 20:53

tapka napsal(a):
To je i moje zkušenost - taková právě byla ta moje šeltie před dvaceti lety - je pravda, že měla skoro 40 cm a na dnešní poměry i málo srsti, ale sebevědomá, neuštěkaná, vyrovnaná fena s vlastním názorem.

Přesně. Můj se s ním kamarádil při venčení v bývalé práci první 3 roky života, koukal na něj jak na poloboha. Sheltiák měl respekt mezi všemi, stačilo se kouknout. Klídkař, ale když o něco šlo, tak by se možná vrhnul i na medvěda. Když to vidím dnes...

Přidejte reakci

Přidat smajlík