skubi

XXX.XXX.10.11
Dobrý den,
Především se omlouvám za případné gramatické chyby, jsem Slovák žijíci v Praze. Chtěl bych poprosit o radu. Plánuji si zakoupit fenku (jsou asi klidnejší) a výběr jsem zoužil na 4 plemena: rhodezský ridgeback, tosa inu, flat coat retriever a švýcarský bílý ovčák. A, klasicky, neumím se rozhodnout. Líbí se mi všichni. Které by jste mi doporučili ? Tady vstupní informace: žiji sám v bytě, 2+kk (45 m2), Praha Žižkov, dva parky do 5-10 minut pěšky (Parukářka a Vítkov), podnikám, pracovní čas si určuji sám, často pracuji z domu, a budu mít na pejska hodně času. Buď parky, nebo sedneme do auta a půjdeme do lesa, k rybníku na pár hodin atd. Klidně každý, nebo každý druhý den. Nechci žádný drill, ani výcvik, ani výstavy, jenom normální důslednou výchovu a pohodového parťáka pro život, se kterým si kromě fyzických aktivit půjdu sednout i na zahrádku, do hor, na návštěvu do bytu k přátelům, autem do Chorvatska k moři. Peníze na pejska nebudou problém. Sám bude možná 2-3 hoďky každý druhý, nebo třetí den. Kam to půjde, vemu ho sebou. Srst mi nevadí, chtěl bych aby byl přátelský k mím známým a aby se s ním dalo mazlit taky na gauči :). Chrápání mi vadí a častý štěkot taky. Dík moc za rady, tipy. Hezký den. Milan
Uživatel s deaktivovaným účtem

Flat a bílý ovčák jsou dobrá volba, do jednoho z těchto plemen bych bez obav šla.
skubi

XXX.XXX.10.11
Ješte jsem zapomněl uvíst, že zkušenosti mám, vychovával jsem šteně labradora jako vodíciho psa pro slepce (prvních 9 měsíců). A doma u rodičů v rodinným domě jsme měli pořád psa (oříška a hrubostrstého jezevčíka).
Myslím, že BŠO a retrívr budou ideální parťáci 😉 Tosa Inu - nádherné a impozantní zvíře, ale je opravdu dost neskladný, může mít problémy s jinými psy, což v parku asi neoceníte, navíc se nedožívají příliš vysokého věku 😔 Já sama měla molossa, a byl to naprosto úžasný pes, ale problémy s klouby a jeho krátký život mě od pořízení dalšího zástupce z řad molossů nakonec odradily 😟 Samozřejmě záleží na vás, zda jste ochotný toto přijmout. RR je na výcvik náročnější, navíc pokud se bude nudit, udělá vám nevyžádanou rekonstrukci bytu 😁 Výcvik BŠO a retrívra bude určitě méně náročný, myslím, že s těmito plemeny výběru litovat nebudete 😉
GAELLE
napsal(a):
z tohoto výběru asi bělouš. ale na můj vkus je dosti plachý. soused měl 2 feny a chovaly se dost zvláštně pro mne. pochoutku si opatrně vzaly a pak hned utekly. a chlupy z nich byly opravdu všude
Co třeba labrador nebo klasický ovčák?
Hlídala jsem kamarádovi Labíka 4 dny a musím říct, že za ty 4 dny bych z těch chlupů upletla svetr 😂 A to jsem si myslela, že náš CC líná. Ale v dlouhých chlupech vidím výhodu v tom, že jdou aspoň shrnout vlhkou rukou a dělají se z nich chuchvalce. Ty kratké drsné chlupy se všude zapíchají a žádný váleček na ně nestačí. Dokonce se mi občas zapíchly do chodidla 🙊
Jinak u BŠO je určitá rezervovanost vůči cizím lidem standart plemene, neměli by však být vyloženě bázliví či dokonce agresivní. My čekáme na štěně, rodiče jsou oba velmi přátelští, tak doufám, že spolu s důkladnou socializací z něj bázlivec nevyroste.

Hlasuji pro BŠO nebo pro flata. Důvody tu padly vícekrát, hlavně ty, proč ne tosa a ridgeback, tak je nebudu opakovat.
skubi

XXX.XXX.10.11
Mockrát vám všem děkuji za rady. Začnu si blíž studovat BŠO a flaty. Labíci a německý ovčák (jak navrhovala GAELLE) jsou taky určitě úžasní, je to jen o mé vizuální preferenci. Co se týče chovných stanic, na internetu je jich celkem dost, budu googlit, ale když náhodou máte s nějakou dobré zkušenosti, budu vdečný za doporučení. A nastuduji si ještě pořádně, jestli pejska, nebo fenku. U fenky snad ty problémy, o kterých psala rapotacka11, jde odstranit kastrací. Snad se to nebere jako něco nehumánniho. Ješte jednou všem děkuji :)

" U fenky snad ty problémy, o kterých psala rapotacka11, jde odstranit kastrací"
kastrací zcela jistě nelze odstranit post kastrační inkontinenci, o které psala rapotacka
jinak do výčtu plemen přidám kolii, krátkosrstou i dlouho

skubi
napsal(a):
Mockrát vám všem děkuji za rady. Začnu si blíž studovat BŠO a flaty. Labíci a německý ovčák (jak navrhovala GAELLE) jsou taky určitě úžasní, je to jen o mé vizuální preferenci. Co se týče chovných stanic, na internetu je jich celkem dost, budu googlit, ale když náhodou máte s nějakou dobré zkušenosti, budu vdečný za doporučení. A nastuduji si ještě pořádně, jestli pejska, nebo fenku. U fenky snad ty problémy, o kterých psala rapotacka11, jde odstranit kastrací. Snad se to nebere jako něco nehumánniho. Ješte jednou všem děkuji :)
Ty potíže, kterými může trpět fena, co vám napsala rapoťačka, berte s rezervou. U psa zase můžete mít problém s tím, že bude mít velmi silný sexuální pud, a protože feny různě v okolí hárají po celý rok, bude pes pořád v napětí. A stejně jako potíže u fen se to nedá dopředu nijak odhadnout.
Fakt není potřeba fenu kastrovat kvůli tomu, že by mohla mít nějaké potíže.

skubi
napsal(a):
Na BŠO se zkuste podívat na Katku Lipinskou, myslím, že se snaží odchovávat dobrý povahy. Případně třeba poradí další chovky.
Jinak ke studování přeji mnoho zdaru, je super si ty věci nastudovat předem. Fenky bývají oproti samcům "měkčí" a můžou být pohodovější. Anebo taky větší čůzy
Kolem hárání je trocha práce a hlídání, ale není to nic, co se nedá zvládnout. Samci mají zase jiná úskalí. Já bych začátečníkům u těchto plemen doporučila fenku, ale je to jen takový osobní pocit z vlastnění psího samce :)
Kastrace jen proto, aby člověk nemusel řešit hárání, není dobrej nápad, je to dost zásah do psa a může to mít řadu vedlejších účinků včetně nevratný změny povahy.
skubi

XXX.XXX.10.11
Super, dík moc ,,hmn_,, , podívám se ještě na ty kolie. Dík moc ,,balu,, a ,,keriton,, za uklidnění ohledně feny. Tu fenku jsem chtěl právě kvůli pohodovější povaze, alespoň internet naznačuje, že tomu tak je. Nevím, možná je to individuální. Když to hárání není takový horor, tak kastrovat určitě nebudeme :). Snad mi ve všem dobře poradí profi chovatelé, od kterých si budu štěně kupovat. A když to bude náhodou nakonec pes, tak to bude pes, zvládnem to spolu nějak :). Dík moc ,,keriton,, za tip na Katku Lipinskou. Studium a příprava je asi nevyhnutná, je to každodenní závazek a odpovědnost na 10-12 let a chci aby jsme byli oba šťastní. Držte palce, děkuji a hezký víkend všem. P.S.: Určitě vás budu zas brzy otravovat s dalšími dotazy :)
-z tohoto výběru asi bělouš. ale na můj vkus je dosti plachý
Už je to asi 3 roky, jsem viděla a "zadržela" BŠO.
Nádherný, mohutný pes lítal po frekventované ulici sem a tam.
Já jsem psa lákala, sestra z Moravy byla se mnou - letěla
vedle do krámu koupit točeňák a psovi jsme ho dávaly po malinkých
drobkách , policii trvalo dlouho, asi 20 min než pro psa přijeli.
Chci jen říct, že to bylo sebevědomé zvíře. Ze stránek policie
jsem se dozvěděla, že to byla fena.
Močila se zvednutou nohou. Byla huňatá ...

Plánuji si zakoupit fenku (jsou asi klidnejší)
No nemusí to být pravidlo.....já když to vidím kolem sebe, třeba srovnání bernských salašnických psů a fen, co znám a ještě u rotvíků, tak feny jsou podstatně akčnější a hlavně potvory vyčůraný, zatímco pesani jsou oproti nim méně temperamentní. Neříkám, že to je pravidlo, ale také nemusí být pravidlem, že je fena klidnější.
Jo a hlavně většina fen, co mají známí, to s chlapama "umí" líp než psi-samci, ti mi přijdou takoví přímější, víc všechno na rovinu...zatímco feňulky...
Já když srovnám svoje feny a svoje pesany...tak pro mě fena naprosto dokonalá bytost (i se všemi svými "ženskými" chybičkami) a pes??....no a moji psí kluci jsou (byli) prostě milášci....
napsal(a):
Plánuji si zakoupit fenku (jsou asi klidnejší)
No nemusí to být pravidlo.....já když to vidím kolem sebe, třeba srovnání bernských salašnických psů a fen, co znám a ještě u rotvíků, tak feny jsou podstatně akčnější a hlavně potvory vyčůraný, zatímco pesani jsou oproti nim méně temperamentní. Neříkám, že to je pravidlo, ale také nemusí být pravidlem, že je fena klidnější.
Jo a hlavně většina fen, co mají známí, to s chlapama "umí" líp než psi-samci, ti mi přijdou takoví přímější, víc všechno na rovinu...zatímco feňulky...
Já když srovnám svoje feny a svoje pesany...tak pro mě fena naprosto dokonalá bytost (i se všemi svými "ženskými" chybičkami) a pes??....no a moji psí kluci jsou (byli) prostě milášci....
Souhlas. Já mám psy sice temperamentní oba (jak psa, tak fenu), nicméně fena je o trochu větší blázen, ale ona je taky ještě mladší, takže se třeba trochu zklidní.
Ale naprosto souhlasím s tím, že feny jsou vyčůraný - zatímco pes udělá v klidu to co chci, aniž by nad tím přemýšlel, tak fena se nejdřív zamyslí, proč to vlastně má dělat a jestli by to nešlo nějak obejít, pro ni výhodněji. Asi jak píšete - psi jsou přímější a feny vymýšlejí blbosti .

zatímco pes udělá v klidu to co chci, aniž by nad tím přemýšlel
A tak zase abych psím klukům nekřivdila, můj se občas i zamyslí, ale stejně nic nevymyslí.....teda nepočítám situace, kdy tzv. není doma a přemýšlí asi zrovna nad nesmrtelností chrousta....fena o tom nepřemýšlí nikdy, protože ví, že chroust nesmrtelný není, stačí zašlápnout, zakousnout....tak nad čím přemýšlet, že?? To je ztráta času
Nedávno jsem na YouTube narazila na video, kde zkoušeli majitele více psů "test", který pes je chytřejší, nebo taky vycuranejsi 😃, chtěla jsem to zkusit, ale ještě jsem se k tomu nedostala. Ne, že by to pro mě mělo nějakou vypovídající hodnotu, spíš jen pro zajímavost, zabavení.
https://www.youtube.com/watch?v=FVL-7b0Pkt8

marcelaamax
napsal(a):
Nedávno jsem na YouTube narazila na video, kde zkoušeli majitele více psů "test", který pes je chytřejší, nebo taky vycuranejsi 😃, chtěla jsem to zkusit, ale ještě jsem se k tomu nedostala. Ne, že by to pro mě mělo nějakou vypovídající hodnotu, spíš jen pro zajímavost, zabavení.
Já to raději zkoušet nebudu, obávám se, že fena by si o mě myslela, že jsem upadla na šíšu a pes by seděl s ručníkem na hlavě bůhví jak dlouho a když už by mu to přišlo dlouhý, tak už ho slyšim "Mamii?? ", ale tak to je samo domo proto, že je slušně vychovanej a poslušnej a pokud mu dá panička na hlavu hadr, tak mu to tam nedává pro nic za nic.
Jediné, kdy jsem viděla rozdíl mezi psem a fenou na videu, bylo v momentě, kdy se páníček pokoušel dostat psy za dveře...pes se defakto nechal vystrčit za dveře, fena okamžitě hopsá na postel a zalehnout.....za mě tedy fena vyhrála 1:0
skubi

XXX.XXX.10.11
:), no tak teď jste mi zamotali hlavu úplně, ale zvládneme to spolu ,,přímejší,, pes, nebo ,, vyčuranější ,,fenka, hlavně, že se budeme mít rádi :)...už se moc těším...

"fena okamžitě hopsá na postel a zalehnout.."
tak přesně tohle by udělal pyreneják - chlap
teda pokud by se to "za dveře" neshodovalo s jeho názorem
ale jo, na takovém tom obecném rozdílu jako fena "vyčuránek" pes přímý, tvrdší, jsme se shodli i HW majitelích a chovatelích
marcelaamax
napsal(a):
mno, tam mi přijde "na palici" hlavně panička typická tzv. Kikina skoro Jitka

skubi
napsal(a):
:), no tak teď jste mi zamotali hlavu úplně, ale zvládneme to spolu ,,přímejší,, pes, nebo ,, vyčuranější ,,fenka, hlavně, že se budeme mít rádi :)...už se moc těším...
Ono obě pohlaví mají něco do sebe, co člověk to názor, někdo raději feny, někdo by zase fenu nechtěl ani za zlatý prase....přeji při výběru šťastnou ruku.
Nevím, jak to mají ostatní, ale já třeba ze svých fen měla pocit, že jsem opečovávaná, že se defakto feny staraly o mě....u psů je to naopak, tam se jednoznačně o ně starám já.....
Nejvíc třeba mě pobavila sestřenka.....má dva bosíky psa a fenu. Jako prvního měla psa a když jsem jí vykládala jakej je můj pes troubík a moje fena dokonalost sama a že ho přechytračí na tři doby, kdykoliv si vzpomene, tak tvrdila, že její pes je fakt omega chytrej.....pak si pořídila i fenu...no a dala mi za pravdu, její omega úžasnej pes, je v porovnání s fenou trdlo makový.....ale nebojte, když člověk nemá doma reálně s čím srovnávat, tak to fakty nepozná
lupus4
napsal(a):
mno, tam mi přijde "na palici" hlavně panička typická tzv. Kikina skoro Jitka

napsal(a):
Ono obě pohlaví mají něco do sebe, co člověk to názor, někdo raději feny, někdo by zase fenu nechtěl ani za zlatý prase....přeji při výběru šťastnou ruku.
Nevím, jak to mají ostatní, ale já třeba ze svých fen měla pocit, že jsem opečovávaná, že se defakto feny staraly o mě....u psů je to naopak, tam se jednoznačně o ně starám já.....
Nejvíc třeba mě pobavila sestřenka.....má dva bosíky psa a fenu. Jako prvního měla psa a když jsem jí vykládala jakej je můj pes troubík a moje fena dokonalost sama a že ho přechytračí na tři doby, kdykoliv si vzpomene, tak tvrdila, že její pes je fakt omega chytrej.....pak si pořídila i fenu...no a dala mi za pravdu, její omega úžasnej pes, je v porovnání s fenou trdlo makový.....ale nebojte, když člověk nemá doma reálně s čím srovnávat, tak to fakty nepozná
Začíná mi dávat smysl, proč je náš pes takovej tupounek
Ještě přidám jednu obecnou poučku, která ovšem nemusí platit vždy (třeba u psů s blbou zkušeností, ale nejen) - k chlapovi půjde líp fena, k ženský pes.
napsal(a):
Ještě přidám jednu obecnou poučku, která ovšem nemusí platit vždy (třeba u psů s blbou zkušeností, ale nejen) - k chlapovi půjde líp fena, k ženský pes.
Tak tohle u nás neplatí 😁 bez ohledu na blbou zkušenost -jak pes tak fena, oba jsou vázání víc na mě, pes je vůbec "pes jednoho pána", respektive paničky 😀. Ale tak u nás je to taky o tom, že o psy se komplet se vším všudy starám já, cvičím, krmim, prochazkuju, trénuju, veteriny atd..
Sice vím, že tohle se říká, ale u spousty psů co znám, co neplatí.
Jsou třeba případy, kdy si fenu pořídí chlap, stará se o ni jen on a fena stejně více tíhne k paničce, a obráceně.

napsal(a):
No s chlapem to fena bude lépe umět.....a k ženský pes??...
Samozřejmě můžou bejt vyjímky, ale obecně bych řekla, že pes-samec kouká na paničku jako na svatej obrázek a fena??..."svatej obrázek jsem já "
Já třeba vidím rozdíly i u hlídání....zatímco fena pravidelně obchází teritorium, ať už doma barák a nebo zahradu a mezitím si teda lehne na nějaké výhledově výhodné místo, tak obecně mi přijde, že pes toho nachodí, podstatně míň...
Zátímco pes štěká na, z jeho pohledu, vetřelce za plotem "tak polez, hned ti ukousnu palici" (ne teda můj pes, ten říká "tak polez a Sárina ti ukousne palici"), tak fena mi přijde, že spíš říká "no to snad sem ten pitomec nevleze a nebudu mu muset zahrdlit"