Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2020 17:15

Dobrý den,s kamarádkou se dohadujeme kolikrát smí mít chovná fenka s PP císařský řez.Děkuji.

26.5.2020 17:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.1.44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,s kamarádkou se dohadujeme kolikrát smí mít chovná fenka s PP císařský řez.Děkuji.

Po 2. císaři je vyřazena z chovu

26.5.2020 17:47
janaa

XXX.XXX.144.59

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Po 2. císaři je vyřazena z chovu

U kterého plemene? Rozumný chovatel samozřejmě fenu,u které se opakovaně provádí císařský řez, z chovu vyřadí,ale regule na to žádné nejsou. Ono to ani není jak kontrolovat....

26.5.2020 17:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.1.44

janaa napsal(a):
U kterého plemene? Rozumný chovatel samozřejmě fenu,u které se opakovaně provádí císařský řez, z chovu vyřadí,ale regule na to žádné nejsou. Ono to ani není jak kontrolovat....

U všech plemen - je to v chovatelském řádu

tatata

26.5.2020 19:16
tatata

XXX.XXX.199.6

Bych ráda věděla, kde přesně je toto uvedeno. U našeho plemene nic v chovatelském řádu není, ani v chovatelském řádu FCI jsem žádnou zmínku o císařském řezu nenašla. Každopádně plně souhlasím s janaa, rozumný chovatel fenu po opakovaným císaři vyřadí z chovu, nicméně nic oficiálního jsem nedašla.

26.5.2020 20:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.1.44

tatata napsal(a):
Bych ráda věděla, kde přesně je toto uvedeno. U našeho plemene nic v chovatelském řádu není, ani v chovatelském řádu FCI jsem žádnou zmínku o císařském řezu nenašla. Každopádně plně souhlasím s janaa, rozumný chovatel fenu po opakovaným císaři vyřadí z chovu, nicméně nic oficiálního jsem nedašla.

Nemám čas to hledat, ale bylo to někde v důvodech pro vyřazení feny z chovu

26.5.2020 20:30
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Dovolím si tvrdit, že se žádný vyšší předpis (mám tím na mysli řády a předpisy ČMKU, potažmo FCI) nezabývá počtem císařských vrhů u feny. Ono by to ani nebylo technicky možné zjišťovat. (Ledaže by u každého vrhu bylo povinně doložené písemné prohlášení nezávislého veterináře, že fena nevykazuje známky provedeného CŘ. Což je samozřejmě ptákovina.)
Je možné,že něco takového má ve svých Řádech některý konkétní chovatelský klub. Ale i tak by to mohlo být pouze na úrovni doporučení. Neexistuje totiž žádný způsob, jak by kdokoli prokazoval počet provedených císařů u konkrétní feny.

26.5.2020 20:35
hersyko

XXX.XXX.144.116

Dasvo napsal(a):
Dovolím si tvrdit, že se žádný vyšší předpis (mám tím na mysli řády a předpisy ČMKU, potažmo FCI) nezabývá počtem císařských vrhů u feny. Ono by to ani nebylo technicky možné zjišťovat. (Ledaže by u každého vrhu bylo povinně doložené písemné prohlášení nezávislého veterináře, že fena nevykazuje známky provedeného CŘ. Což je samozřejmě ptákovina.)
Je možné,že něco takového má ve svých Řádech některý konkétní chovatelský klub. Ale i tak by to mohlo být pouze na úrovni doporučení. Neexistuje totiž žádný způsob, jak by kdokoli prokazoval počet provedených císařů u konkrétní feny.

Konkrétně u boxerů je to v chov.řádu v bodě 5c.

26.5.2020 20:37
Dasvo

XXX.XXX.250.72

hersyko napsal(a):
Konkrétně u boxerů je to v chov.řádu v bodě 5c.

Vždyť píšu, že konkrétní klub to mít může, ale obecné pravidlo to není.

EDIT:
Některá plemena by s podobným předpisem měla značné potíže, když jinak než císařem nerodí. :-(

26.5.2020 20:51

tak bych taky přísahala, že dva a konec, ale fakt je to jen klubové pravidlo maximalne.
Poradna CMKU říká tohle:

26.5.2020 20:55

taky by mě zajímalo, kde.......
takto podáno by to muselo být v chovatelském řádu nadřazeném a to je jedině ch.ř. FCI, a tam to není

26.5.2020 20:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

taky by mě zajímalo, kde.......
takto podáno by to muselo být v chovatelském řádu nadřazeném a to je jedině ch.ř. FCI, a tam to není

U belgičáků to taky je, jen mi to na telefonu nejde zkopirovat, a u dobrmanů to tam taky 100% bylo/je

26.5.2020 21:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dasvo napsal(a):
Vždyť píšu, že konkrétní klub to mít může, ale obecné pravidlo to není.

EDIT:
Některá plemena by s podobným předpisem měla značné potíže, když jinak než císařem nerodí. :-(

Tak ta plemena se ani přirozeně nekryjí, i když chovatelský řád praví neco o tom, že první krytí musí být přirozené (kromě teď té koronavirové vyjímky)

26.5.2020 21:21

u HW ani PHP jsem nenašla
ani u dobrmanův ch.ř. čl.7.4 "Z chovu se vyřazují..." se nic o císaři nepíše......

26.5.2020 21:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ani u dobrmanův ch.ř. čl.7.4 "Z chovu se vyřazují..." se nic o císaři nepíše......

Dobrmany už 12 let nemám, ale ve starých normativech to 100% bylo (kamarádce tak chovnost feny skončila)

26.5.2020 22:00
hersyko

XXX.XXX.144.116

U dobrmanů to jsou 3.císařské řezy,nebo dva potraty viz.chov.řád DKČR.

26.5.2020 22:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

hersyko napsal(a):

Aktuální neznám, ale za mě to byly 100% DVA císaře.

... ono se dneska nějak ve všem ustupuje, aby se lidem nedejbože nebránilo v "právu" množit i na tom největším šrotu... 🙄

26.5.2020 22:09
hersyko

XXX.XXX.144.116

Aktuální neznám, ale za mě to byly 100% DVA císaře.

... ono se dneska nějak ve všem ustupuje, aby se lidem nedejbože nebránilo v "právu" množit i na tom největším šrotu... 🙄

27.5.2020 08:03

hersyko napsal(a):

jo, už jsem našla, v příloze

27.5.2020 08:06
janaa

XXX.XXX.144.59

Hele,z logiky věci by tohle bylo možné jen u klubů,kde mají kontrolovaný chov, a chodí kontrola vrhů. Tam by teoreticky mohl zástupce chovu zkontrolovat fenu a pokud by měla jizvu po císaři,tak to zapsat, a pokud by se to stalo podruhé,tak jí následně vyřadit. U všech ostatních plemen,kde je chov volný, je to nesmysl,protože množák to nikam hlásit nebude, zodpovědný chovatel takovou fenu vyřadí sám.

27.5.2020 14:13
Dasvo

XXX.XXX.101.12

janaa napsal(a):
Hele,z logiky věci by tohle bylo možné jen u klubů,kde mají kontrolovaný chov, a chodí kontrola vrhů. Tam by teoreticky mohl zástupce chovu zkontrolovat fenu a pokud by měla jizvu po císaři,tak to zapsat, a pokud by se to stalo podruhé,tak jí následně vyřadit. U všech ostatních plemen,kde je chov volný, je to nesmysl,protože množák to nikam hlásit nebude, zodpovědný chovatel takovou fenu vyřadí sám.

Přesně!

Přidejte reakci

Přidat smajlík