Nevhodné značkování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.6.2020 07:30
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Ahoj všem příznivcům psů!
Ráda bych se zeptala ještě na jednu věc, která mi mezitím zapadla v mysli. Velmi prosím - nesuďte mě nebo mé příbuzné. Jde o onoho psa, na něhož jsem se ptala v souvislosti s astmatem. Od příbuzné jsem se dozvěděla, že již dvakrát v minulosti v ordinaci oné dr., o níž jsem také psala, zvedl nohu a označkoval - tuším její stůl. Již jsem zde psala, že je to venkovský voříšek, nesmírně hodný pes, ale holt nějaký výcvik - to jej minulo obloukem. Jak se měli příbuzní v dané chvíli zachovat? Co mám info, tak jej popadli a odnesli ven (ale to už samozřejmě stihl značku vyrobit). A naštěstí to bylo již po jeho ošetření. Nicméně paní dr. se prý velmi zlobila. V mé přítomnosti se to naštěstí nestalo...ale co když někdy v budoucnu ano? Jak se mám, prosím, zachovat? Jinak - NIKDY NIKDE uvnitř nějakého domu/bytu neznačkoval. Děkuji za odpovědi k věci.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.6.2020 08:15

Jani, mě se něco podobného stalo 2x. Bylo to u mého chrťáka u nás doma. Lupouš nikdy nic doma neznačkoval, ale dvakrát se pokusil označkovat bundu, co si návštěva dala přes židli...a to přesto, že to návštěvy dělali běžně a jinak k tomu tendenci neměl.

Já osobně, kdybych věděla, že taková situace může nastat, tak bych se psem stála někde nejlépe v prostoru, psa bych "posadila" a nenechala bych ho zevlovat a očuchávat zařízení ordinace.
Ono i přitom označkování ten pes to místo nejdříve očuchá, třeba jen krátce ale čuchne si, alespoň co jsem za ta léta viděla u svých psích kluků...nikdy jsem neviděla, že by pes udělal někde značku, aniž by si předtím alespoň čmuchnul, někde čuchne a hned to jde přečůrat někde to zkoumá dýl a teprv potom se rozhodne, ale čuchne si.
Jako na chrta stačilo houknout, protože to už člověk vidí, že bundu očuchal a chystá se na ní zvednout nohu a nebo zvedá. Těžko říct, jestli by na to reagoval pes nějakou výchovou nepolíbený.

11.6.2020 08:22
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jani, mě se něco podobného stalo 2x. Bylo to u mého chrťáka u nás doma. Lupouš nikdy nic doma neznačkoval, ale dvakrát se pokusil označkovat bundu, co si návštěva dala přes židli...a to přesto, že to návštěvy dělali běžně a jinak k tomu tendenci neměl.

Já osobně, kdybych věděla, že taková situace může nastat, tak bych se psem stála někde nejlépe v prostoru, psa bych "posadila" a nenechala bych ho zevlovat a očuchávat zařízení ordinace.
Ono i přitom označkování ten pes to místo nejdříve očuchá, třeba jen krátce ale čuchne si, alespoň co jsem za ta léta viděla u svých psích kluků...nikdy jsem neviděla, že by pes udělal někde značku, aniž by si předtím alespoň čmuchnul, někde čuchne a hned to jde přečůrat někde to zkoumá dýl a teprv potom se rozhodne, ale čuchne si.
Jako na chrta stačilo houknout, protože to už člověk vidí, že bundu očuchal a chystá se na ní zvednout nohu a nebo zvedá. Těžko říct, jestli by na to reagoval pes nějakou výchovou nepolíbený.

Ahoj Jani, děkuji za odpověď. Právě - pokud je to pes výchovou nepolíbený... On ví, co znamená povel "Místo" a "Sedni", ale "nevyhoví" vždy. Nechci, aby se tu rozproudila diskuze, že to tedy vlastně neví. Dle mých zkušeností to ví, ale i když jsem se já snažívala jej něco o víkendech naučit, tak stejně pak nevyžadováním toho naučeného přes týden se vše zase zkazilo. Takže ty povely umí tak napůl, což ve výsledku znamená, že neumí, resp., že na to nemůžu spoléhat. Stran čmuchání - také si myslím, že to tomu muselo předcházet...nicméně jak jsem psala, já u toho nebyla. Pokud bych s ním příště jela na veterinu sama, dám si na toto pozor. Zajímavé je, že teď naposledy v té mé přítomnosti jej to ani nenapadlo, ani nečmuchal a choval se slušně.

11.6.2020 08:24
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Jo, a ještě s tím houknutím - nevím, zda by neudělalo víc škody houknutí na něj až v okamžiku, kdy to provedl! A netuším, zda cca 80letou příbuznou naučím nějak předvídat, resp. si myslím, že je schopná nějaké čmuchání v zápalu rozhovoru s vetkou přehlídnout. No, asi je těžké něco poradit...

11.6.2020 08:27
fikovnice

XXX.XXX.135.203

"...dvakrát se pokusil označkovat bundu, co si návštěva dala přes židli...a to přesto, že to návštěvy dělali běžně a jinak k tomu tendenci neměl."

A jinak s tímto mám zkušenost s mým někdejším venkovským kocourem. Dle čeho si vybíral, čí oblečení pokropí, netuším, ale rychna to byla strašná a ostuda ještě větší... A jako dáreček navíc se mi párkrát stalo, že si označkoval i mě!
No jo, to bylo ještě v době, kdy jsem o kastracích pomalu ještě nic nevěděla...

11.6.2020 08:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Taky bych ho příště asi nenechávala očuchávat, pak značkovat nebude. Mě se tohle se současným psem nestává, ale s minulým psem (který byl venkovní) jo - já jsem si vždycky říkala, že on jak není zvyklý doma, tak asi neví, že tam se neznačkuje? Takže vždycky než jsem s ním šla do nějakého vnitřního prostoru, tak řádně vyvenčit no a vevnitř pak hlídat - ale to bylo hlavně když byl mladý. Jakmile měl nějaký náznak, tak stačilo rázné "NE" a časem pochopil. Jako starší už ty tendence neměl, pak jsme ho naučili být na chodbě a tam se nikdy nevyvenčil...

Ale jinak co mě spíš zarazilo je to, že se paní veterinářka velmi zlobila. Jo já vím, že je to nepříjemné a že kdyby ji to tam označkoval každý pes, tak se z toho asi zblázní, nicméně stát se to může a čekala bych, že na veterině to pochopí. Něco jiného by bylo, kdyby něco označkoval třeba v restauraci....

11.6.2020 09:25
fikovnice

XXX.XXX.135.203

marcelaamax napsal(a):
Taky bych ho příště asi nenechávala očuchávat, pak značkovat nebude. Mě se tohle se současným psem nestává, ale s minulým psem (který byl venkovní) jo - já jsem si vždycky říkala, že on jak není zvyklý doma, tak asi neví, že tam se neznačkuje? Takže vždycky než jsem s ním šla do nějakého vnitřního prostoru, tak řádně vyvenčit no a vevnitř pak hlídat - ale to bylo hlavně když byl mladý. Jakmile měl nějaký náznak, tak stačilo rázné "NE" a časem pochopil. Jako starší už ty tendence neměl, pak jsme ho naučili být na chodbě a tam se nikdy nevyvenčil...

Ale jinak co mě spíš zarazilo je to, že se paní veterinářka velmi zlobila. Jo já vím, že je to nepříjemné a že kdyby ji to tam označkoval každý pes, tak se z toho asi zblázní, nicméně stát se to může a čekala bych, že na veterině to pochopí. Něco jiného by bylo, kdyby něco označkoval třeba v restauraci....

Popravdě, také mě to překvapilo... Pes byl ve stresu, což tedy zas až tak nesvědčí pro značkování (nebo nevím...?). Zas na druhou stranu referovala mi to příbuzná, je možné, že to vše zveličila, těžko říct... Teď se vyjadřuji k tomu naštvání vetky.
Edit: do restaurace se mnou občas zajde a tam nikdy tuto tendenci neměl. Holt na té veterině asi směs pachů jej takto přitáhla ke značkování.

11.6.2020 09:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Popravdě, také mě to překvapilo... Pes byl ve stresu, což tedy zas až tak nesvědčí pro značkování (nebo nevím...?). Zas na druhou stranu referovala mi to příbuzná, je možné, že to vše zveličila, těžko říct... Teď se vyjadřuji k tomu naštvání vetky.
Edit: do restaurace se mnou občas zajde a tam nikdy tuto tendenci neměl. Holt na té veterině asi směs pachů jej takto přitáhla ke značkování.

Jojo, určitě tam cítil hodně psů, pachů, tak proto.

Jinak teda ale já si myslím, že na veterině musí být zvyklí, že se to občas stane, zvlášť u takových těch "vesnických" psů, co znají jen dvůr nebo kotec....

11.6.2020 09:45
fikovnice

XXX.XXX.135.203

marcelaamax napsal(a):
Jojo, určitě tam cítil hodně psů, pachů, tak proto.

Jinak teda ale já si myslím, že na veterině musí být zvyklí, že se to občas stane, zvlášť u takových těch "vesnických" psů, co znají jen dvůr nebo kotec....

No to ten náš ale ne. Já mu někdy ze srandy říkávám, že je "pekingský palácový psík" . Víš, on je tak moc právoplatný člen rodiny, že např.na gauči u TV se všichni upozaďujeme jen, aby pán měl dost místa na rozvalování se! Takže ano, je to vestaj, žije si svůj vořechovský život, ale narovinu říkám, že bych klidně příští život zažila jako on!

11.6.2020 09:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
No to ten náš ale ne. Já mu někdy ze srandy říkávám, že je "pekingský palácový psík" . Víš, on je tak moc právoplatný člen rodiny, že např.na gauči u TV se všichni upozaďujeme jen, aby pán měl dost místa na rozvalování se! Takže ano, je to vestaj, žije si svůj vořechovský život, ale narovinu říkám, že bych klidně příští život zažila jako on!

Neee to já vůbec nemyslela na Tvého psa, vím, že ten se má dobře

11.6.2020 10:03
fikovnice

XXX.XXX.135.203

marcelaamax napsal(a):
Neee to já vůbec nemyslela na Tvého psa, vím, že ten se má dobře

Ano, ano, myslím, že je to jeden z nejopečovávanějších vestajů. Víš, ještě mám někde schovanou adresu z inzerce, odkud jsem psa brala. Bylo jich 5 štěňat a jen ten náš byl takto vybarvený (viz RTW ). Milionkrát už mě napadlo, že bych chtěla vědět, jak skončili ti ostatní, ale to je asi nereálné se to dozvědět...

11.6.2020 11:12
fikovnice

XXX.XXX.135.203

fikovnice napsal(a):
Ano, ano, myslím, že je to jeden z nejopečovávanějších vestajů. Víš, ještě mám někde schovanou adresu z inzerce, odkud jsem psa brala. Bylo jich 5 štěňat a jen ten náš byl takto vybarvený (viz RTW ). Milionkrát už mě napadlo, že bych chtěla vědět, jak skončili ti ostatní, ale to je asi nereálné se to dozvědět...

...no mohla jsem si jej nevšimnout? Viz druhé foto - se sourozenci, jediný se svým "speciálním" zbarvením! První foto = náš tehdejší pes zakousnutý RR...

11.6.2020 12:55
Fiona.Praha

XXX.XXX.237.184

fikovnice napsal(a):
Ráda bych se zeptala ještě na jednu věc, která mi mezitím zapadla v mysli. Velmi prosím - nesuďte mě nebo mé příbuzné. Jde o onoho psa, na něhož jsem se ptala v souvislosti s astmatem. Od příbuzné jsem se dozvěděla, že již dvakrát v minulosti v ordinaci oné dr., o níž jsem také psala, zvedl nohu a označkoval - tuším její stůl. Již jsem zde psala, že je to venkovský voříšek, nesmírně hodný pes, ale holt nějaký výcvik - to jej minulo obloukem. Jak se měli příbuzní v dané chvíli zachovat? Co mám info, tak jej popadli a odnesli ven (ale to už samozřejmě stihl značku vyrobit). A naštěstí to bylo již po jeho ošetření. Nicméně paní dr. se prý velmi zlobila. V mé přítomnosti se to naštěstí nestalo...ale co když někdy v budoucnu ano? Jak se mám, prosím, zachovat? Jinak - NIKDY NIKDE uvnitř nějakého domu/bytu neznačkoval. Děkuji za odpovědi k věci.

Radši nebudu reagovat na to, že se paní dr. zlobila. Chápu, že příbuzná nemá jinou možnost, než dojít do nejbližší (možná jediné) vetordinace v okolí.

Kdyby se to stalo mně, řekla bych jako první psovi: fuj, ty jsi čuně a poté bych se omluvila vet a požádala o hadr, že to uklidím.
Kdyby se mi to stalo podruhé, reagovala bych stejně, jen bych měla ostřejší proslov k psovi.
Potřetí by se mi to na 99,9% nestalo, protože..... se psem bych předtím chodila venku tak dlouho, aby se vyvenčil před ordinací, v ordinaci by byl na vodítku, v náručí (podle velikosti) nebo bych ho nechala stát/ležet/sedět na vyšetřovacím stole. Pokud by byl na vodítku, klidně na kšírách, držela bych ho tak, aby byl v prostoru a nikam nedosáhl, proto ty kšíry, aby ne nedusil. Oči bych měla neustále přilepené k psovi, abych ho mohla korigovat a zavčasu zasáhnout a v kabelce nebo kapse bych měla kapesníky, hadr, ubrousky..... prostě něco, čím to event. uklidím.
Myslím, že když by mu bylo znemožněno něco označkovat, tj. zvednout nohu, tak by louži jako holka určitě neudělal.

Kdoví, jestli ten Váš "rtw-vestaj" nepřeznačkovával značku, kterou tam udělal jiný pes. Ale to je věc vet, aby věděla, že je třeba urputně takovou značku smýt a určitý čas i potom inkriminované místo hlídat.

Edit:
Ještě mne napadlo, že je teď "moderní" dávat malý psům, co značkují doma, protiznačkovací pásy. Je to pruh látky na suchý zip, který se psovi připne na tělo. Asi by to dokázala spáchat každá zručnější ženská. Pointa je, že se tím pinďour přitáhne k tělu a asi se znemožní značkovat. Tak pokud by byla příbuzná schopná mu to před ordinací nasadit a pak zase sundat, přišlo by mi to jako nejlepší řešení pro psa i pro paničku.

12.6.2020 00:30
b.k

XXX.XXX.210.158

fikovnice napsal(a):

Uklidit a nedělat z toho vědu.
Stane se.

12.6.2020 01:37

Nase fenecka uz si bohuzel pri vysetreni "ucvrnka" ze stresu...
Nikdo z toho nic nedelal.
Utrelo se to a pohoda...

Akorat se od te doby na veterine vi - ze fenecka je vazne bazliva a ze kdyz na ni saha zenska, je to lepsi, nez kdyz na ni saha chlap...

12.6.2020 13:11
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Díky moc všem za odpovědi!

Přidejte reakci

Přidat smajlík