Co dělátě na výletě s pytlíčkem se psím výkalem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2020 09:17
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

O víkendu jsme na výletě řešili velké dilema "kam s ním?" - hafana se rozhodla, že nejlepší místečko na hromádku je vysekaná předzahrádka před plotem jedné z asi 5 chat kolem které jsme procházeli , samozřejmě popelnice nebo kontejner v nedohlednu, dál už jen pastviny a les. Vláčet s sebou několik kilometrů pytlíček s hov*em byla fakt v tom vedru lákavá představa
Nakonec jsme obsah vyklepali v nejbližším lesíku mimo cestu a odnesli si jen prázdný pytlík (ten už jsem byla ochotna zabalený v dalších několika vrstvách strčit do batohu).

Jak to řešíte na výletech vy?
Ve městě/v obci, kde je dostupnost popelnic a kontejnerů to je bez debat, ale právě třeba na horách, když to psisko vyklopí někde u pěšiny/u chaty a pod?
V lese, na louce, na poli, mimo cesty teda neřeším.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2020 09:36

Papírové nebo podobné rozložitelné sáčky, když to bude fakt jen papír, nějaký eko bez hnusného lepidla, tak se rozloží, celuloza.. kompostovatelné.. takže to někam zakopete.
edit.: lepí se škrobem, dokonce i kafe do takového kelímku lze

7.7.2020 10:56
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terapeutka napsal(a):
O víkendu jsme na výletě řešili velké dilema "kam s ním?" - hafana se rozhodla, že nejlepší místečko na hromádku je vysekaná předzahrádka před plotem jedné z asi 5 chat kolem které jsme procházeli , samozřejmě popelnice nebo kontejner v nedohlednu, dál už jen pastviny a les. Vláčet s sebou několik kilometrů pytlíček s hov*em byla fakt v tom vedru lákavá představa
Nakonec jsme obsah vyklepali v nejbližším lesíku mimo cestu a odnesli si jen prázdný pytlík (ten už jsem byla ochotna zabalený v dalších několika vrstvách strčit do batohu).

Ve městě/v obci, kde je dostupnost popelnic a kontejnerů to je bez debat, ale právě třeba na horách, když to psisko vyklopí někde u pěšiny/u chaty a pod?

Se mi to stalo před lety na Slovensku, kolem přehrady, kam jsme se jeli po xxx letech z nostalgie podívat. Kolem vody jen milion karavanů rybářů, tím pádem ani do vody psi nemohli a ke všemu áno, se mi po cestě u jednoho vykadil. Takže do pytlíku a do nejbližší popelnice, co jsem tam viděla. Vyběhnul na mě pán, že to teda určitě, rozhodně to do jeho popelnice házet nebudu. Omluvila jsem se, nevěděla jsem, že to je jeho. Tak jsem několik km obcházela jezero s pytlíkem v ruce. Všude se válely doslova tuny odpadků(oněch čistotných rybářů jistě, nikdo jiný tam totiž nebyl) mamka do mě hučela, ať tam někam ten pytlík prostě mrsknu...jenže to já z principu nikdy neudělám. Až na druhé straně byla nějaká ubytovna s kontejnerama, které tedy taky přepadávaly horem, ale tam jsem to hodila. Takže tohle je také moje černá můra. Běžně chodíme křovinama, kde to prostě skopnu bokem a že se pes vykadí někde u domu, bylo jen vyjímečně a ano, dala jsem to někomu do popelnice, neštěstí to bylo večer před svozem..

7.7.2020 10:58
Atheira

XXX.XXX.209.8

Kromě papírových pytlíků se dělají i kompostovatelné sáčky v běžné roli do zásobníku na pytlíky, co někteří nosí na klíčence a tak, i ty v podobném případě jdou použít. Hlavně pozor na pojmenování, rozložitelné není to samé jako kompostovatelné. Ty rozložitelné, pokud není uvedeno, že se dají i kompostovat, mohou být jen vyrobené tak, že se sice rozpadnou, ale i tak pouze na mikročástečky plastů, nejedná se o přírodní materiál.
V obou případech (tyto sáčky nebo papírové) samozřejmě zahrabat.

7.7.2020 11:02
lenocka

XXX.XXX.60.146

Atheira napsal(a):
Kromě papírových pytlíků se dělají i kompostovatelné sáčky v běžné roli do zásobníku na pytlíky, co někteří nosí na klíčence a tak, i ty v podobném případě jdou použít. Hlavně pozor na pojmenování, rozložitelné není to samé jako kompostovatelné. Ty rozložitelné, pokud není uvedeno, že se dají i kompostovat, mohou být jen vyrobené tak, že se sice rozpadnou, ale i tak pouze na mikročástečky plastů, nejedná se o přírodní materiál.

Perfektní tip! Ihned objednávám, díky!!

7.7.2020 11:08

Mě by zajímalo, jak dlouho v tom je to horké kafe, než mi zleje ruku :-)
A přesně, jak říká Atheira, musí být opravdu plně biodegrabilní, má to logo s certifikací, bývá to pytlík ze škrobu.
Ale rozhodně lepší jakýkoli papír, sáček na svačinu, než plast.

7.7.2020 12:08
Terven

XXX.XXX.103.178

Obvykle se pokusim najit velky pevny lupen, treba lopuch nebo kren a v nem ho.no poponesu nekam, kde nevadi. Pripadne pokud je nekde nevhodne uprostred cesty, odpaluju ho klackem ke strane 🙂

7.7.2020 14:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Obvykle se pokusim najit velky pevny lupen, treba lopuch nebo kren a v nem ho.no poponesu nekam, kde nevadi. Pripadne pokud je nekde nevhodne uprostred cesty, odpaluju ho klackem ke strane 🙂

Lupen ne, protože naše hovíša jsou málokdy vůbec sebratelné, golfový úder používám často Co se mi ale stalo včera Pes kadí natřikrát, protože jeho záliba v papírových kapesnících většinou vyústí v to, že tlačí a tlačí, bobky odpadávají postupně, on se pořád posunuje, popochází, už není v křoví, ale na pěšině a já čekám na ten poslední kousek vysící mu ze zadku společně se zbytky kapesníku Když to konečně odpadne, vemu větev, vybrala sem si tu větší, abych se nemusela až tak ohýbat, pink do hovísa...větev se zlomí na polovinu, udělá veletoč a otře se mi o prso! Instinktivně tam hodím okem...jo, je tam nějaký flíček, třeba tam byl? Sáhnu prstem, čichnu, ne nebyl Bléééé! Musela jsem tak dojít až domů a byla jsem ráda, že nikdo ze sousedů nebyl venku

7.7.2020 20:59
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tak náš vořech byl v tomto inteligent. u vody u deky ani u stromu se nikdy ani nevyčúral. Kadil zásadně se zastrčeným zadkem do roští. Nikdy se mi nevykadil na ulici, na chodníku.
V tomto případě hovno do papírového kapesníku nebo velkého listu a odnést do lesa. Já mám před barákem popelnici venku právě proto že naproti je park aby když se někomu pes vysere mohl tam hovno vhodit. Ani by mne nenapadlo někomu nadávat za to že chce po psu uklidit. A u nás ve městě jsou sáčky od města papírové i s takovou lopatičkou

7.7.2020 22:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
tak náš vořech byl v tomto inteligent. u vody u deky ani u stromu se nikdy ani nevyčúral. Kadil zásadně se zastrčeným zadkem do roští. Nikdy se mi nevykadil na ulici, na chodníku.
V tomto případě hovno do papírového kapesníku nebo velkého listu a odnést do lesa. Já mám před barákem popelnici venku právě proto že naproti je park aby když se někomu pes vysere mohl tam hovno vhodit. Ani by mne nenapadlo někomu nadávat za to že chce po psu uklidit. A u nás ve městě jsou sáčky od města papírové i s takovou lopatičkou

Neregistrovaný uživatel

8.7.2020 00:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243

Nejlepsi je jit se psem. Cekat nez vyhodi bobek a pak s nim jit pres ves k rybniku ho vyrachat (narostla rotvajlerka). Tak si tak probehnete vsi, stojite na rusne křižovatce přes hlavní silnici. Kdyz po par minutách konecne cajk (dodavam byl to stred vesnice jako bonus s x kramy okolo) a muzu prebehnout tryskem pes se zarazi uprostred krizovatky/silnice a ujme se sr ani. A ted babo rad. Na vsech stranach hafo aut čekajících az probehnu dve nas dokonce o vlas minuly...no takze sem ruda az na zadku tahla psa ze kteryho krasne padaly bobiky po vetsine silnice. Po prebehnuti pes dokonal potrebu a ja to brala tryskem z dohledu. Samozrejme behem par vterin fofna rozjezdeny...

8.7.2020 06:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terapeutka napsal(a):

Stejně.Seberu na blbém místě, vyhodím na vhodném.Pytlík poponesu.

8.7.2020 13:37
Ebi

XXX.XXX.104.139

Naši tři jezevčíci - pes a jedna fenka kadí "normálně" tak. že zastrčí zadek někam do roští, do trávy -
ale druhá fenka je zřejmě exbicionistka, jinak si to nedovedu vysvětlit, kadí většinou na nějaké křížovatce, nebo na větším prostranství kde vidí na všechny strany, ještě nikdy nezalezla do křoví, nebo do trávy. Takže zážitky na křižovatce kde se hromadí auta a čekají - ty máme také.

8.7.2020 13:57
Terven

XXX.XXX.110.191

GAELLE napsal(a):

Papírové sáčky s lopatičkama mi přijdou těžce nepraktické. Pokud by člověk opravdu chtěl dostát vyhlášce -tj. psa mít na vodítku a ještě po něm uklízet, potřeboval by jaksi ruku navíc. Ani nemluvím o dvou psech na vodítku. V některých obvodech města tyhle sáčky s lopatičkama taky máme, ale radní by k tomu měli natočit nějaké instruktážní video, docela ráda bych se koukla. Protože hned vedle stojánku se sáčkama je cedulka se zákazem volného pobíhání psů

8.7.2020 14:22
HanaNO

XXX.XXX.245.153

Terven napsal(a):
Papírové sáčky s lopatičkama mi přijdou těžce nepraktické. Pokud by člověk opravdu chtěl dostát vyhlášce -tj. psa mít na vodítku a ještě po něm uklízet, potřeboval by jaksi ruku navíc. Ani nemluvím o dvou psech na vodítku. V některých obvodech města tyhle sáčky s lopatičkama taky máme, ale radní by k tomu měli natočit nějaké instruktážní video, docela ráda bych se koukla. Protože hned vedle stojánku se sáčkama je cedulka se zákazem volného pobíhání psů

Třeba vedle toho stojanu ještě postavit úvaziště

8.7.2020 14:23
Terven

XXX.XXX.110.191

HanaNO napsal(a):
Třeba vedle toho stojanu ještě postavit úvaziště

A přesvědčit psa, že to musí vypustit jedině tam

8.7.2020 14:25
HanaNO

XXX.XXX.245.153

Terven napsal(a):
A přesvědčit psa, že to musí vypustit jedině tam

No to vlastně taky

8.7.2020 14:27
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

Terven napsal(a):

Tak zrovna tyhle já jsem měla ve městě kdysi nejraději, ani jsem nevěděla, že se ještě někde dělají. Je pro mě docela ekl totiž přes sáček sahat na to teplé ho*** A Většinou jsem si podržela sáček v ruce s vodítkem a druhou nabrala. Případně flákla vodítko na zem a přišlápla.

Na zahradě sbírám na lopatu a většinou venčíme mimo obydlenou oblast, takže zas tak moc toho přes sáček neseberu. Měšťáci mají jistě větší praxi.

8.7.2020 15:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):

asi jsou ekologické.
Vodítko bych jen přehodila přes loket a žádný problém.
Ale s*ačka se tím asi sebrat nedá. A to nakonec ani do igeliťáku. Z dlažby možná, z trávy určitě ne.
Mockrát jsem po psovi sbírat nemusela, vždy si vybral takové roští kam by nikdo nelezl a zadek zastrčil co nejdál. Občas byl i problém zkontrolovat jak to jeho hovno vlastně vypadá

8.7.2020 15:07
Terven

XXX.XXX.110.191

Terapeutka napsal(a):
Tak zrovna tyhle já jsem měla ve městě kdysi nejraději, ani jsem nevěděla, že se ještě někde dělají. Je pro mě docela ekl totiž přes sáček sahat na to teplé ho*** A Většinou jsem si podržela sáček v ruce s vodítkem a druhou nabrala. Případně flákla vodítko na zem a přišlápla.

Na zahradě sbírám na lopatu a většinou venčíme mimo obydlenou oblast, takže zas tak moc toho přes sáček neseberu. Měšťáci mají jistě větší praxi.

Asi jsem divná teplé ho*** mi nevadí
A jo, párkrát jsem tenhle pytlík zkusila použít a krom nutnost mít na to dvě ruce bych měla ještě jednu námitku a sice, že z trávy se to tou lopatičkou fakt blbě nabírá, zvlášť, když není posekaná úplně na drn a bobek není jako šutr.

8.7.2020 15:19
Terven

XXX.XXX.110.191

GAELLE napsal(a):
asi jsou ekologické.
Ale s*ačka se tím asi sebrat nedá. A to nakonec ani do igeliťáku. Z dlažby možná, z trávy určitě ne.
Mockrát jsem po psovi sbírat nemusela, vždy si vybral takové roští kam by nikdo nelezl a zadek zastrčil co nejdál. Občas byl i problém zkontrolovat jak to jeho hovno vlastně vypadá

jak píšu, instruktážní video by se hodilo, ono se snadno řekne, praxe je jiná - fakt bych chtěla vidět, jak to hrnete lopatkou do pytlíku s vodítkem přes loket. Krom toho řada lidí má psa, kterej jim nepostojí, nebo mají ty psy dva nebo mají flexi vodítka, senioři též budou mít problém. Neříkám, že je to neřešitelné, ale pokud to mají lidi masově používat, mělo by to být praktičtější.
Ekologické budou, o tom žádná. Za mě nejekologičtější je nechat to ležet. Tudíž to sbírám fakt jenom v zástavbě anebo tam, kde hrozí vyšlápnutí. Mikroteňáky beru zásadně použité, pokud to jde, snažím se do jednoho sebrat bobky od obou fen. Je-li k dispozici lupen a koš blízko, beru lupen, případně to házím někam, kde to nemůže vadit. Nebo odpaluju klackem

8.7.2020 15:32

Tady byly lopatky, co se nevešly do toho sáčku :-)
Mám vodítko posunovací přes rameno + "stůj".
Jinak to nejde.
Když tu nebyly sáčky, tak se nic nedělo.. nyní máme plastové sáčky a jsou všude po vsi. Všude. V potoce, na cestách, v zahradách.. A pěkně svítí, zeleně, krásně, do dálky.

8.7.2020 15:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tady byly lopatky, co se nevešly do toho sáčku :-)
Mám vodítko posunovací přes rameno + "stůj".
Jinak to nejde.
Když tu nebyly sáčky, tak se nic nedělo.. nyní máme plastové sáčky a jsou všude po vsi. Všude. V potoce, na cestách, v zahradách.. A pěkně svítí, zeleně, krásně, do dálky.

No, mně právě víc vadí ty pytlíky všude...víc než bobky.

8.7.2020 16:02
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):
No, mně právě víc vadí ty pytlíky všude...víc než bobky.

s tím souhlasím. hovno rozpustí déšť igeliťák nikoliv ale už jsem někde viděla i biologicky rozložitelné tuším u nějaké naučné stezky................asi se i prodávají

8.7.2020 19:43
sufle

XXX.XXX.102.149

Atheira napsal(a):

No, zajímalo by mě, jak to funguje.
Koupila jsem lžičky z nějaké kompostovatelné syntetiky.
Jednu jsme dali ven do hlíny. Je to skoro 3 roky a lžička zatím beze změny 😉

8.7.2020 19:54

Terven napsal(a):

Zvládám i se dvěma psy. Hodím vodítka na zem a přišlápnu, pak mám obě ruce volné. Je to sice adrenalin, ale dá se to.

8.7.2020 19:58
Terven

XXX.XXX.110.191

Zvládám i se dvěma psy. Hodím vodítka na zem a přišlápnu, pak mám obě ruce volné. Je to sice adrenalin, ale dá se to.

Ale jo, vždyť o kus dál píšu, že neřešitelný to není. Taky mám dva, na flexinách, takže já to spíš řeším odepnutím psů.
Ale přijde mi to trochu moc krkolomný a nepohodlný na to, aby to lidi byli ochotni pravidelně provozovat.

8.7.2020 20:05

Terven napsal(a):
Ale jo, vždyť o kus dál píšu, že neřešitelný to není. Taky mám dva, na flexinách, takže já to spíš řeším odepnutím psů.
Ale přijde mi to trochu moc krkolomný a nepohodlný na to, aby to lidi byli ochotni pravidelně provozovat.

Tak já normálně nosím pytlíky v kapse pro případ, že nestihneme dojít mimo zástavbu. Ale občas se stane, že zapomenu, a pak jsem ráda, že je u nís ve městě síť košů s těmi papírovými pytlíky a nemusím se vracet až domů.

8.7.2020 20:15
GAELLE

XXX.XXX.55.67

máte malé psy. kdybych toto udělala a kolem šel jiný pes tak letím kilometr daleko. Naštěstí pes ve městě nikdy nekadil

8.7.2020 20:23
Terven

XXX.XXX.110.191

GAELLE napsal(a):
máte malé psy. kdybych toto udělala a kolem šel jiný pes tak letím kilometr daleko. Naštěstí pes ve městě nikdy nekadil

A s vodítkem přes loket by to bylo v pohodě?

8.7.2020 21:25
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):
A s vodítkem přes loket by to bylo v pohodě?

s normálním vychovaným psem určitě ano. s naším taky pokud by nebyl na blízku jiný pes fena štěně. naštěstí nikdy ve městě nekadil a v roští jsem hovna nesbírala

8.7.2020 21:40
Atheira

XXX.XXX.209.8

sufle napsal(a):
No, zajímalo by mě, jak to funguje.
Koupila jsem lžičky z nějaké kompostovatelné syntetiky.
Jednu jsme dali ven do hlíny. Je to skoro 3 roky a lžička zatím beze změny 😉

Jestli vás to opravdu zajímá, tak nemám problém s váma téma probrat, ale ta odpověď na vaši připomínku je na příspěvek ne úplně krátká a momentálně se mi to zrovna nechce sepisovat. V SZ si později, podle toho, jak budu mít čas, můžem klidně pokecat. :D Tyhle materiály se velmi dotýkají práce, kterou dělám. Nedělám přímo do těhlech jednorázových materiálů, ale velmi často se mi s tím tahle problematika právě prolíná a to, jak se které věci běžného použití chovají hlavně v přírodních podmínkách, mě právě co se práce týče zajímá, ono jako vlastně i musí.

Co se té vaší lžičky týče - kompostovatelná syntetika je takový až docela vtipný slovní spojení popravdě. By mě zajímalo, co je to konkrétně za lžičky.

8.7.2020 21:56
kralickova

XXX.XXX.250.170

Terven napsal(a):

Trochu vám nerozumím, proč by nemohl člověk použít dvě ruce na sebrání psího výkalu a zároveň by musel pustit psa na volno. Beru jako naprosto samozřejmé, že pes je na vodítku pouze jako pojistce, ale jinak má být snad ovladatelný ne? Takže na povel stojí a čeká nebo ho prostě dáte lehnout. Pak máte vodítko jen navlečené na předloktí (abyste neporušili vyhlášku) a obě ruce volné k manipulaci se sáčkem.

Mimochodem mám dva psy a obří plemeno, takže to jde i s dvěmi psy ve váhové kategorii 60kg +...

K diskusi se přidám. Jeden můj pes dělá hromádky, které jsou na kapacitu papírového sáčku už dost hraniční... druhý zase chodí zásadně na etapy takže 3-5 zastávek na bobek během jedné vycházky. Osobně igelitové sáčky nemám ráda, nelíbí se mi cítit to teplo v ruce... obec ale šetří, dává již pouze igelitové, takže jsem si jednoduše objednala sama papírové s lopatičku, jen nejmenší dodávané množství bylo 1000 ks :-) Já tak obvykle řeším, že bobek seberu před koncem vesnice, kde už není koš a pak s ním vycházím z vesnice, takže pak bobek v papírovém sáčku "pohřbívám" v přírodě, abych ho celou cestu nenesla zase zpět.

8.7.2020 22:20
Terven

XXX.XXX.110.191

kralickova napsal(a):
Trochu vám nerozumím, proč by nemohl člověk použít dvě ruce na sebrání psího výkalu a zároveň by musel pustit psa na volno. Beru jako naprosto samozřejmé, že pes je na vodítku pouze jako pojistce, ale jinak má být snad ovladatelný ne? Takže na povel stojí a čeká nebo ho prostě dáte lehnout. Pak máte vodítko jen navlečené na předloktí (abyste neporušili vyhlášku) a obě ruce volné k manipulaci se sáčkem.

Mimochodem mám dva psy a obří plemeno, takže to jde i s dvěmi psy ve váhové kategorii 60kg +...

K diskusi se přidám. Jeden můj pes dělá hromádky, které jsou na kapacitu papírového sáčku už dost hraniční... druhý zase chodí zásadně na etapy takže 3-5 zastávek na bobek během jedné vycházky. Osobně igelitové sáčky nemám ráda, nelíbí se mi cítit to teplo v ruce... obec ale šetří, dává již pouze igelitové, takže jsem si jednoduše objednala sama papírové s lopatičku, jen nejmenší dodávané množství bylo 1000 ks :-) Já tak obvykle řeším, že bobek seberu před koncem vesnice, kde už není koš a pak s ním vycházím z vesnice, takže pak bobek v papírovém sáčku "pohřbívám" v přírodě, abych ho celou cestu nenesla zase zpět.

Dvě flexi vodítka na předloktí nenavleču a nenavleču a většina městských psů chodí na samonavíjecích...ale to je jedno.
Už se opakuju, zvládla bych to, netvrdím, že je to neřešitelné, já koneckonců ty psy klidně pustím navolno a nic se nestane a taky to kvůli bobkům často dělám.
Ale jde mi o to, že pro většinu lidí je to mnohem míň komfortní než sbírání do mikroteňáku, takže je pravděpodobné, že se na to spíše vykašlou. Už vidím babičky, jak si přišlapujou na zemi rukojeť flexi vodítka, aby mohly hrabičkama nahrnout hov.o do sáčku

8.7.2020 22:36
Terven

XXX.XXX.110.191

Krom toho, ve městech je teď trend nesekat trávníky na drn, ale nechat vyrůst a vykvést. Já to velmi vítám, je to krásný, nicméně bobky se z toho sbírají hůř. Vybrat to z vysoké trávy papírovou lopatičkou musí být fakt umění

8.7.2020 22:45

Terven napsal(a):
Krom toho, ve městech je teď trend nesekat trávníky na drn, ale nechat vyrůst a vykvést. Já to velmi vítám, je to krásný, nicméně bobky se z toho sbírají hůř. Vybrat to z vysoké trávy papírovou lopatičkou musí být fakt umění

Obzvlášť když nevenčíte za pravého poledne... Ale v noci. Ta vysoká stébla vrhají bezva stíny. A když se sezóna nachýlí, tak ty osiny všude, to je taky paráda. (To tu teď máme my. Doufám, že si nepořídíme další absces.)

8.7.2020 22:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):

z takové trávy se to vybrat ani nedá. a už vůbec ne řídké hovno.
a jinak já měla přepínací vodítko takže na loket bych ho dala v klidu. V klidu by ovšem nebyl pes pokud by se odněkud objevil nějaký další pes. Bohužel to už jsme ho nepřeučili aby nevyjížděl po všem co se hýbe. Muselo se předvídat a mít oči na štopkách. I bez bobků

9.7.2020 11:58

Toto je nejdelší diskuze o h.ovně, co jsem kdy četla :-))

9.7.2020 12:13

Ale je to ze života.

9.7.2020 12:13
GAELLE

XXX.XXX.55.67

9.7.2020 12:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):

Ani by mne nenapadlo někomu nadávat za to že chce po psu uklidit

No třeba známá mi říkala, že když mají navrchu popelnice psí bobky, tak jim popelnici vůbec nevyvezou, takže pak bych se nedivila, že to lidem vadí. Nevím, jestli tohle má každé město jinak?

U nás teda se psema po vesnici nechodí téměř nikdo, takže tohle se u nás neděje.

A jinak k dotazu - většinou když jedeme někam na výlet, nebo i když jedu se psema do města, tak je vyvenčím ještě předtím než jedeme. Případně zastavím někde u lesa cestou. Pes by se normálně někde na pěšině nebo chodníku nevykadil, ten k tomu potřebuje keře a tak, prostě někam zacouvat a navíc celkem dlouho hledá místo a je to na něm vidět, takže není problém s ním zajít někam, kde to vadit nebude. Fena je v tomhle jiná, ta to hodí kdekoli a hned, ale pokud je vyvenčená předtím, tak nemáme problém, i když stát se to může - potom to prostě "zkopnu" nebo odšťouchnu někam, kde to nevadí. Vyloženě někde v centru města, kde by to nebylo fakt kam dát, se mi to ještě nestalo. Ale zase v centru města budou koše....

10.7.2020 01:38

Tak u nas take kvetla "povera" ze jakmile popelar z popelnice uciti neco nekaleho, tak to nevyveze....
Ale... bohuzel... bio odpad od nas stale konci v komunalu.
Za popelnici platime, platime za psy, platime dan z nemovosti, platime dan z prijmu, platime vodarne, elektrarne i plynarne za to, ze jim muzem platit... platime vsem za vse...
Tak at je aspon to hovno v sacku kde vyhodit ...

10.7.2020 10:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No tak v té vesnici u kamarádky to ale pověra není , tam to opravdu nevyvezou, má s tím zkušenost více lidí z vesnice. Ale nejednalo se teda o bobky v pytlíku, ale normálně volně hozené, sesbírané na zahradě . A fakt to nebylo kvůli smradu , když na bobky něco ještě dali, aby nebyli vidět, tak to vyvezli....

10.7.2020 10:44

Hmm a já tam házím rozložené maso. Tak jako.. platím za tu jednu trapnou popelnici 1000kč, povinně musím třídit plast, papír a zbytek (že papír na vsi pálíme, to neva, ale na sklo popelnici nemáme), platím za psa, nenechávám ho venčit se u vchodů a aut, ty dementní tři barevné hnusné plastové popelnice mi tady akorát překáží (100m od baráku máme kontajnery na tříd. odpad), takže je mám před brankou venku, jinak domů neprojdu, tudíž do nich hází kdekdo kdeco a já je budu prosit, aby to vyvezli? A třídírna je odsud 2km a hehe je léto a oni to vyváží 1x za 14 dní.. paráda. Taky by mohli jít na pracák, tam je místa..
Zas jako ...na hlavu si nenechám.

10.7.2020 10:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Hmm a já tam házím rozložené maso. Tak jako.. platím za tu jednu trapnou popelnici 1000kč, povinně musím třídit plast, papír a zbytek (že papír na vsi pálíme, to neva, ale na sklo popelnici nemáme), platím za psa, nenechávám ho venčit se u vchodů a aut, ty dementní tři barevné hnusné plastové popelnice mi tady akorát překáží (100m od baráku máme kontajnery na tříd. odpad), takže je mám před brankou venku, jinak domů neprojdu, tudíž do nich hází kdekdo kdeco a já je budu prosit, aby to vyvezli? A třídírna je odsud 2km a hehe je léto a oni to vyváží 1x za 14 dní.. paráda. Taky by mohli jít na pracák, tam je místa..
Zas jako ...na hlavu si nenechám.

Jo, však já s vámi souhlasím.

My jsme nikdy neměli problém s tím, že by nám popelnici nevyvezli. A to jsme tam kolikrát měli i popel z kamen (vychladlý), který nemá v plastové popelnici co dělat.

Byla bych docela ráda i za ty barevné pytle na třídění, jenže ty tady bohužel nemáme. Takže třídíme do pytlů doma a vozíme to do kontejneru do města nebo do vedlejší vesnice - u nás totiž přestali vyvážet kontejnery po tom, co do nich lidi házeli kde co a netřídili.

10.7.2020 11:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Popelnici vůbec nemám, má máma, takže něco málo toho netřiděného odpadu, většinou jeden pytel za rok, vyvezu do popelnice mámě, která ji sice platí nějak roční paušál, ale nemá v ní nic třeba 14dní, takže ji ani nevyváží. K smradu z popelnic U nás už začíná být koloritem, že zatímco se dřívě mrtvá zvířata zakopala v zahradě, nyní na anglických trávnících to není žádoucí(a kdo by se s tím dneska kopal ) tudíž se mrtvá slepice(králík) hodí v sáčku do popelnice...chudáci popeláři Léta to ti, co bydleli u potoka také uměli házet do vody, ale jelikož už několik let sucho, vody minimum, tak se to naučili házet do těch popelnic.

11.7.2020 16:10
fikovnice

XXX.XXX.135.131

lesnížínka napsal(a):
Popelnici vůbec nemám, má máma, takže něco málo toho netřiděného odpadu, většinou jeden pytel za rok, vyvezu do popelnice mámě, která ji sice platí nějak roční paušál, ale nemá v ní nic třeba 14dní, takže ji ani nevyváží. K smradu z popelnic U nás už začíná být koloritem, že zatímco se dřívě mrtvá zvířata zakopala v zahradě, nyní na anglických trávnících to není žádoucí(a kdo by se s tím dneska kopal ) tudíž se mrtvá slepice(králík) hodí v sáčku do popelnice...chudáci popeláři Léta to ti, co bydleli u potoka také uměli házet do vody, ale jelikož už několik let sucho, vody minimum, tak se to naučili házet do těch popelnic.

To jde nemít popelnici? Já musím platit popelnice tři! Prostě to na mně stát vyžaduje, ač dvě jsou prakticky nevyužívané... A když jsem jeden rok nezaplatila, hned začali vyhrožovat exekucí a kdesi cosi!

11.7.2020 16:41
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
To jde nemít popelnici? Já musím platit popelnice tři! Prostě to na mně stát vyžaduje, ač dvě jsou prakticky nevyužívané... A když jsem jeden rok nezaplatila, hned začali vyhrožovat exekucí a kdesi cosi!

taky to nechápu.Popelnici asi žínka nemá ale platit určitě musí. platím nejen ve městě ale i na chatě v lese. a ještě víc než v tom městě ačkoliv tam nikdy odpad nedávám protože ho vozím do města - je to tak igelitka za rok

11.7.2020 19:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
taky to nechápu.Popelnici asi žínka nemá ale platit určitě musí. platím nejen ve městě ale i na chatě v lese. a ještě víc než v tom městě ačkoliv tam nikdy odpad nedávám protože ho vozím do města - je to tak igelitka za rok

Ano, za odpad se normálně platí, jen jsem si nekupovala tu bečku která by mi zavazela v garáži, protože všechno třídím a odpad jsem nějaký měla, jen když jsem vyklízela staré hadry ze skříní. Pokud velký, tak se to různě po pozemku kupí a pak se odveze na sběrný dvůr. No za týden bych měla možná pár vatových tamponků od šminek za měsíc ten malý pytlík na pečivo, za ten rok je to necelý odpadkový pytel.

11.7.2020 20:26

lesnížínka napsal(a):
Ano, za odpad se normálně platí, jen jsem si nekupovala tu bečku která by mi zavazela v garáži, protože všechno třídím a odpad jsem nějaký měla, jen když jsem vyklízela staré hadry ze skříní. Pokud velký, tak se to různě po pozemku kupí a pak se odveze na sběrný dvůr. No za týden bych měla možná pár vatových tamponků od šminek za měsíc ten malý pytlík na pečivo, za ten rok je to necelý odpadkový pytel.

Smekám! Takhle efektivně třídit nedokážu.

12.7.2020 15:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Smekám! Takhle efektivně třídit nedokážu.

A můžu vyzvídat, z čeho máte netříditelný odpad? Mě tak z fleku totiž nic nenapadne. Jo, letos už jsme měla dva rozbité porcelánové hrnky. Ale léta ani jeden Mám krabice na sklo, na konzervy + nějaké plechové části něčeho...Krabičku na baterie, na žárovky, tonery...

12.7.2020 15:12
fikovnice

XXX.XXX.135.35

lesnížínka napsal(a):

Hele hele, nedávno jsi psala, že se maluješ jednou za 20 nebo 30 let!

12.7.2020 15:41
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Hele hele, nedávno jsi psala, že se maluješ jednou za 20 nebo 30 let!

Ježíš kde? Nepochopila jsi to špatně? Já nejdu nanamalovaná ani s košem! A nijak to netutlám. Nepsala jsem, že se maluju 30let? Jako třeba nehty...ty mám sedrané na maso, ty si fakt nelakuju(není co )

12.7.2020 18:49

lesnížínka napsal(a):
A můžu vyzvídat, z čeho máte netříditelný odpad? Mě tak z fleku totiž nic nenapadne. Jo, letos už jsme měla dva rozbité porcelánové hrnky. Ale léta ani jeden Mám krabice na sklo, na konzervy + nějaké plechové části něčeho...Krabičku na baterie, na žárovky, tonery...

https://www.komunalniekologie.cz/info/spravne-trideni-odpadu-co-patri-do-smesneho-komunalniho-odpadu-

12.7.2020 20:46

https://www.komunalniekologie.cz/info/spravne-trideni-odpadu-co-patri-do-smesneho-komunalniho-odpadu-

Hezký návod.
Mně se nelíbí to courání do sběrného dvora. Dvě plastové flaštičky mohu hodit do popelnice a deset odvézt? Ale to leda pěšky, jinak ta ekologie ztrácí smysl :-)
Pěkně si to odvezou popeláři jednou trasou i s těmi pytlíčky od psů a rozteklým zeleným kuřátkem :-)

12.7.2020 22:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Hezký návod.
Mně se nelíbí to courání do sběrného dvora. Dvě plastové flaštičky mohu hodit do popelnice a deset odvézt? Ale to leda pěšky, jinak ta ekologie ztrácí smysl :-)
Pěkně si to odvezou popeláři jednou trasou i s těmi pytlíčky od psů a rozteklým zeleným kuřátkem :-)

Tak já mám kompost, takže všechno jako hovnajzy, zelené kuře, různé zmaštěné obaly od jídla, papírové utěrky apod - jdou do něj. Ale jak to tak čtu, třídím blbě!? Vy to třídíte správně? Sáčky od koření hážu do tetrapaku - jelikož ta alobalová vrstva. sáčky od kávy totéž. A tuby od pasty?? Hliníkovou vrstvu? To snad nemají už ani v Rumunsku, ne? To, že je tam trochu pasty...nevím, ale jsem si nějak jistá, že všechen ten následný granulát je špinavý a nějak se z něj ty zbytky čehokoliv perou. A houbičky na nádobí...to není umělá hmota? A co teda? No prostě třídím jak nejlíp umím a rozhodně ne proto, abych ušetřila za popelnici. Snažím se žít ekologicky jak nejlíp to jde.

13.7.2020 00:36
fikovnice

XXX.XXX.134.227

lesnížínka napsal(a):
Ježíš kde? Nepochopila jsi to špatně? Já nejdu nanamalovaná ani s košem! A nijak to netutlám. Nepsala jsem, že se maluju 30let? Jako třeba nehty...ty mám sedrané na maso, ty si fakt nelakuju(není co )

Fakt přísahám, že jsi to někde psala, ale je to už dýl. Takže už si ani nevzpomenu na název diskuze...

13.7.2020 00:49
fikovnice

XXX.XXX.134.227

lesnížínka napsal(a):
Tak já mám kompost, takže všechno jako hovnajzy, zelené kuře, různé zmaštěné obaly od jídla, papírové utěrky apod - jdou do něj. Ale jak to tak čtu, třídím blbě!? Vy to třídíte správně? Sáčky od koření hážu do tetrapaku - jelikož ta alobalová vrstva. sáčky od kávy totéž. A tuby od pasty?? Hliníkovou vrstvu? To snad nemají už ani v Rumunsku, ne? To, že je tam trochu pasty...nevím, ale jsem si nějak jistá, že všechen ten následný granulát je špinavý a nějak se z něj ty zbytky čehokoliv perou. A houbičky na nádobí...to není umělá hmota? A co teda? No prostě třídím jak nejlíp umím a rozhodně ne proto, abych ušetřila za popelnici. Snažím se žít ekologicky jak nejlíp to jde.

To je k těm obalům od zubních past (níže). On se hliník pořád ještě používá všude možně a mnohdy je nenahraditelný (což neříkám, že platí pro ty tuby od past).

"Kombinované obaly na zubní pastu – kam a jak třídit?

Může se ale jednat i o tzv. kombinovaný plastový obal (kompozit), kdy jde obvykle o kombinaci plastu a hliníkové fólie. Co a jak? Je to podobný případ jako třeba s pytlíčky od koření z kompozitních materiálů – patří ji vytřídit do směsného odpadu."

13.7.2020 00:51
fikovnice

XXX.XXX.134.227

lesnížínka napsal(a):

A co ta hov.a na kompost? Když jsme ještě kompostili, tak hov.a jsme tam teda nedávali, člověk nemůže vědět, jestli to není nějak zaparazitovaný, apod.
Teda, to je zase téma...

13.7.2020 08:06
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
A co ta hov.a na kompost? Když jsme ještě kompostili, tak hov.a jsme tam teda nedávali, člověk nemůže vědět, jestli to není nějak zaparazitovaný, apod.
Teda, to je zase téma...

Tak hlavně živočišný odpad, včetně exkrementů, nemá na kompostu co dělat.
Tedy v případě, že chcete kompost kvalitní a skutečně ho využívat v zahradě a nechcete mít na zahradě nevzhlednou hroudu, kde se množí kdovíco. Kompostéry na tenhle typ odpadu samozřejmě jsou, často jsou to "nádoby" do země fungující hodně podobně jako septik nebo jímka. Dají se do toho sypat různé enzymatické urychlovače rozkladu - aby to bylo netoxický a nesmrdělo.
Ale čistě na kompostě jako kompostě fakt nemají shnilý kusy masa nebo houna od psů co dělat.

13.7.2020 08:10
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):

Mnohdy člověk neví - třeba tuba od pasty se nedá třídit, pokud jsou v ní zbytky. Třeba když je plastová, stejně jako šampony a tak. Když už, tak rozříznout a vypotřebovat úplně, pak to může do plastu.
Hliník se třídí zvlášť. Víčka od jogurtů, takový ty kapsle na kafe, jak někteří kupují, obaly od paštik.

V podstatě platí, že pořád je lepší špatně vytřídit - z neznalosti, ne to tam házet, jak mě napadne - než rovnou házet do směsi, protože tříděný odpad se ještě dál třídí, kdežto směsný prostě ne. Vaši chybu může ještě napravit někdo jiný. Tedy v tom smyslu, že když do plastu dáte něco, co patří do směsi, vyhodí to z toho tříděného. Špatně určený tříděný odpad vám do správné kasty házet nepůjdou, i to jde do směsi. Např. Když hodíte plechovku do plastu atd...

13.7.2020 09:39
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

No jo, ono se krásně třídí ve městě nebo v obci, která je dobře zásobena kontejnery. Já bydlím na vesnici, klasickou popelnici (1ks pro rodinu) nám vyváží co 14dní, plasty 4x za rok. Se zbytkem si mám poradit jak chci. Kontejner na papír je v obci jeden o kterém vím a neustále přetéká a je kome něj hromada dalších plných krabic a bordelu. Na sklo to samé - jeden zvon a hromada skla v bednách okolo, vyváží to neznámo kdy. Na hadry nemáme vůbec, ale hlavně že tu dali snad 3 ty červené na elektro ... Takže v omezené míře vybírám plasty, ale nelíbí se mi, že žiju čtvrt roku jak na smetišti, ve stodole hromada pytlů s bordelem
A abych si jezdila každý týden extra do sběrného dvora? nejbližší máme asi 20km ve městě, navíc směrem, kterým nepracuju já ani manžel, takže fakt eko...

Takže nám je jedna popelnice často málo na těch 14 dní, navíc v létě ten smrad

13.7.2020 10:49

Chtěla bych říct, ale nevím, jestli to mám říkat, třídiči dostávají 13 tisíc. Tj. min. mzda nebo tak něco. Tak se snažte :-)
Ale já tak nějak občas nevím, proč to dělám.. jako jo, chráním planetu, že jo.. ale my třídíme a nevidím nic, co by se tu dělo nového.. někde mají třeba to, že když třídí do pytlů, už nemusí platit popelnici. Nebo se staví taková ta hřiště pro děcka.. no tak pro psy nic, ani z vodítka ho pustit nesmím :-) Asi tím obci ubývají dluhy, nevím. A koho to vlastně živíme.. mě by víc těšilo, kdyby ta firma patřila cz.
Proč nemůže staré maso na kompost? V popelnici by mu nebylo líp. Povídaly mouchy :-) Já vím, nemoci..
Navenek to vypadá hrozně dobře s námi všemi, ale ve skutečnosti se ještě pořád vozí .. to.. na pole a louky. Zbytky musíte krmit psům.. prase všecko spase.
Mám jenom jednu radu.. ale zato hrozně chytrou :-) nekupujte obaly.
Rozdrobené maso v supermarketu na tácku. 100g na každém tácku. Granule mají také různé obaly.
To nečasté vyvážení popelnic je právě prý motivace pro třídění. Tak já si teda pozitivku představuju jinak :-)

13.7.2020 12:21
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tak ono třídění samo o sobě je takové menší zlo. Třeba recyklace kovů je z ekologického hlediska jen o málo lepší než jejich těžba.
Nejlepší variantou je ten odpad prostě neprodukovat. Nekupovat, co nepotřebuju, opravovat staré věci, nejezdit na dovolené auty a busy, ale na kole, pracovat v místě bydliště, využívat hromadnou dopravu apod.

13.7.2020 16:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Chtěla bych říct, ale nevím, jestli to mám říkat, třídiči dostávají 13 tisíc. Tj. min. mzda nebo tak něco. Tak se snažte :-)
Ale já tak nějak občas nevím, proč to dělám.. jako jo, chráním planetu, že jo.. ale my třídíme a nevidím nic, co by se tu dělo nového.. někde mají třeba to, že když třídí do pytlů, už nemusí platit popelnici. Nebo se staví taková ta hřiště pro děcka.. no tak pro psy nic, ani z vodítka ho pustit nesmím :-) Asi tím obci ubývají dluhy, nevím. A koho to vlastně živíme.. mě by víc těšilo, kdyby ta firma patřila cz.
Proč nemůže staré maso na kompost? V popelnici by mu nebylo líp. Povídaly mouchy :-) Já vím, nemoci..
Navenek to vypadá hrozně dobře s námi všemi, ale ve skutečnosti se ještě pořád vozí .. to.. na pole a louky. Zbytky musíte krmit psům.. prase všecko spase.
Mám jenom jednu radu.. ale zato hrozně chytrou :-) nekupujte obaly.
Rozdrobené maso v supermarketu na tácku. 100g na každém tácku. Granule mají také různé obaly.
To nečasté vyvážení popelnic je právě prý motivace pro třídění. Tak já si teda pozitivku představuju jinak :-)

Vzala jste mi to z huby. Proč bych jako psí výkaly nemohla dávat na kompost, potažmo svůj kompost? A maso? To jako proč? Zakopala jsem tam i zakouslého zajíce. Nevýhodou byly ty kosti, co jsem pak musela vybrat a hodit je teda mamce do poplenice. Já nejlíp vím, co můj pes žere. A jakové prosím vás nemoci, od psa? Konečně se bojuje za to, aby zase zemědělci hnojili hnojem a ne chemickým bor.elem a já to budu dělat jinak? Zahradu hnojím jen svým kompostem a koňským hnojem...Chcete mě učit vyrábět kompost? Dobrý pokus holky

13.7.2020 17:00

lesnížínka napsal(a):
Vzala jste mi to z huby. Proč bych jako psí výkaly nemohla dávat na kompost, potažmo svůj kompost? A maso? To jako proč? Zakopala jsem tam i zakouslého zajíce. Nevýhodou byly ty kosti, co jsem pak musela vybrat a hodit je teda mamce do poplenice. Já nejlíp vím, co můj pes žere. A jakové prosím vás nemoci, od psa? Konečně se bojuje za to, aby zase zemědělci hnojili hnojem a ne chemickým bor.elem a já to budu dělat jinak? Zahradu hnojím jen svým kompostem a koňským hnojem...Chcete mě učit vyrábět kompost? Dobrý pokus holky

No tak kdyby hnojem :-) oni tam rozlévají takový jiný hnůj.. ale do mnohých obcí už zavítala kanalizace, tak uvidíme.

13.7.2020 17:05

Jinak teda já jsem ekolog profi. Na dovolenou nejezdím nijak.
Pro jistotu nemám dovolenou vůbec.
Tolik k pytlíčkům mimo civilizaci :-)

13.7.2020 17:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No tak kdyby hnojem :-) oni tam rozlévají takový jiný hnůj.. ale do mnohých obcí už zavítala kanalizace, tak uvidíme.

Já to pochopila, ale to je taky normální, to je přírodní koloběh. Jen někteří si myslí, že totéž vyrobené uměle, je mnohem lepší. Teda už si to snad zase nemyslí, akorát s těma srač....se hůř pracuje no

13.7.2020 17:50
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):

Hnojem.
Je rozdíl mezi hnojem býložravých zvířat a hovnama od psů a jiných šelem. Nebo vám to přijde jako jedno a totéž? Třeba skladba jejich jídelníčku, ze které pak jaksi vychází i skladba toho hnoje?
A tenhle hnůj si taky prvoplánově nesypete na kompost, ale máte ho jinde...

Ono jedno hovno nic nevytrhne, psala jsem to obecně a to prostě fakt, že psí výkaly na kompost nepatří. Že je tam dáváte, to je vaše věc. Nemám v plánu vás učit, jak vyrábět kompost, jen jsem fikovnici odpověděla popravdě, jak to je - být má.
Kdybyste si takhle dělala kompost od deseti psů, budete ho mít fakt krásnej. Ale přít se tady o tomhle s váma nebudu. Jen tady tohle neučte lidi, který to pak ještě začnou házet do popelnic na bioodpad, protože žínka na fauně něco říkala.

13.7.2020 18:37
Terven

XXX.XXX.160.10

Tak ono, že někdo něco dělá ještě neznamená, že to dělá správně. Na hnědých popelnicích na bioodpad je napsáno, že do něj nepatří zbyty živočišného původu.
Do kompostu taky ne
https://www.zemito.cz/blog/jak-spravne-kompostovat--co-patri-a-nepatri-do-komposteru/
ale jak píše Atheira, jedno hovno nic nevytrhne- taky jsem je tam občas házela.

13.7.2020 23:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Tak ono, že někdo něco dělá ještě neznamená, že to dělá správně. Na hnědých popelnicích na bioodpad je napsáno, že do něj nepatří zbyty živočišného původu.
Do kompostu taky ne
https://www.zemito.cz/blog/jak-spravne-kompostovat--co-patri-a-nepatri-do-komposteru/
ale jak píše Atheira, jedno hovno nic nevytrhne- taky jsem je tam občas házela.

Popelnice na bioodpad tu nemáme, takže nikoho učit, co tam má házet nebudu. A na svůj kompost, do své zahrady si budu házet s dovolením, co chci A kompost je to od toho, že se to zkompostuje a je z toho....,,hlína". Doufám, že jste slyšely i o hnojení prasečí kejdou a to fakt není býložravec.

14.7.2020 00:21

lesnížínka napsal(a):
Popelnice na bioodpad tu nemáme, takže nikoho učit, co tam má házet nebudu. A na svůj kompost, do své zahrady si budu házet s dovolením, co chci A kompost je to od toho, že se to zkompostuje a je z toho....,,hlína". Doufám, že jste slyšely i o hnojení prasečí kejdou a to fakt není býložravec.

Tak se nečílte :-) Fuj ale ten plastový kompost je hnusný. Ani dýně na tom nerostou. Přesně to odpovídá dnešní době. Než si hodit listí na hromadu v rohu zahrady, tak musím dostat plastovou krabici, abych dělala kompost. Stejně jak plastová flaška na moderní vodu, v každé tašce jedna. Ale je bez ftalátů nebo co. Ale že sem jela z Filipín, to už nevadí :-) To by mě zajímalo, kde se na ostrově bere tolik pitné vody, že ji mohou vozit sem. S tím přišla ségra, to prej "to tady pijem všichni" (v UK), chtěla jsem jí tou flaškou vzít po hubě, ale je starší, tak nemůžu. Sledujete to u sousedů, lesnížínko? Tam je ekologů..už snad třetí vyznamenání za to, že neplýtvají vodou a elektřinou na vejšce, že se dá diplom zařídit i jinak.. ve Skalici.. já to četla a říkala si - a to v té vsi postavili kde? :-)
Bla bla a všichni máme obojky, misky, postroje a kdo ví co z druhé strany planety. Ale tak jsme si to vytřídili :-) (v pohodě, já mám plastová okna, podlahu i vanu)
A jsem si koupila americké boty.. a pak jsem zjistila, že se vyrobily ve Zlíně, takže všecko ok.
(já nemám černý pohled na tuhle věc, ale mi připadá, že se to na jedné straně dost přehání a na druhé koupím rajče v zimě.. a pak se divím)

14.7.2020 07:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Moc nesleduju, telku už sem neviděla ani nepamatuju, stačí, že vlezu sem, víc nestíhám. Skalica je(byla) okresní město ale že je tam nějaká vysoká škola jsem netušila. Ale je tam hodně velkých mezinárodních firem, tak je možná poptávka po ,,výrobě" studovaných.
Ke kompostu: nemám plastový, to bych jich musela mít asi 30 Můj kompostér je zděný ze ztraceného bednění a velikosti zahradního domku. Snad ho někdy i změřím (si ty rozměry nepamatuju)
Ono s tím zelovocem...já to v zimě nekupuju, protože mi to nechutná, kecala bych, že proto, že jsem ekolog A stejně si koupím citrony, pomeranče, pomelo, banán... A jablka, jelikož se v tom suchu málokdy urodí, kupuju tady v nedalekých sadech...italského majitele takže ani ty české farmáře nepodpořím Néé, maso kupuju od nich
Kupuju vodu v petkách, páč magnesku a bílinskou. A colu....to je asi naše jedinná neřest No a tak jednou do měsíce(před svozem) vemu pytel a na naší trase se psem posbírám odpadky, co tam hodné, vychované dětičky poházely A abych nekřivdila jen rodičům...náš starý soused, kolem sebe rozhazuje krabičky od cigaret ve velkém, týdně několik

14.7.2020 07:35
Varaxi

XXX.XXX.1.226

I kompostování je víc druhů. Na studený kompost zbytky živočišného původu skutečně nepatří, ale na horký je použít lze.
https://rodinnezahrady.cz/horky-kompost/

Co se týče prasečí kejdy, tak se používá kejda od prasat z průmyslových chovů, kde jednak jsou ta prasata zdravá a kontrolovaná a jednak prakticky maso nežerou. Ta kejda je několik měsíců skladovaná a prokvašená, aby se zbavila patogenů, ale stejně se používá zejména ke hnojení technických plodin, protože si její nezávadností stále nemůžeme být jistí.

14.7.2020 07:44

Já to nechávám tam, kde to spadne. Výsledek je, že místo jedné švestky mám tři, vykvetly tulipány, které tu nikdo dřív neviděl (stavba je přes 300 let stará, lidé ne), z jednoho keříku růží (odrůdu nevím, prostě bíloněco kytky) je celá álej s fůrou stromů a kde se vzaly cesmíny, maliny a jahody, a v řadách? Jednou jsem tam zkusila hodit pár kytiček rajčat a bez údržby z toho normálně byla rajčata. Začnu sázet tisícovky :-) Jsou z ekopapíru?

14.7.2020 07:52

Já to nechávám tam, kde to spadne. Výsledek je, že místo jedné švestky mám tři, vykvetly tulipány, které tu nikdo dřív neviděl (stavba je přes 300 let stará, lidé ne), z jednoho keříku růží (odrůdu nevím, prostě bíloněco kytky) je celá álej s fůrou stromů a kde se vzaly cesmíny, maliny a jahody, a v řadách? Jednou jsem tam zkusila hodit pár kytiček rajčat a bez údržby z toho normálně byla rajčata. Začnu sázet tisícovky :-) Jsou z ekopapíru?

Nejsou. V ČR je jediný odborník, který je zvládne ekologicky zlikvidovat zasazením, a to jsem já. Takže vám do SZ dám adresu a posílejte

14.7.2020 08:03
Atheira

XXX.XXX.209.8

Tak se nečílte :-) Fuj ale ten plastový kompost je hnusný. Ani dýně na tom nerostou. Přesně to odpovídá dnešní době. Než si hodit listí na hromadu v rohu zahrady, tak musím dostat plastovou krabici, abych dělala kompost. Stejně jak plastová flaška na moderní vodu, v každé tašce jedna. Ale je bez ftalátů nebo co. Ale že sem jela z Filipín, to už nevadí :-) To by mě zajímalo, kde se na ostrově bere tolik pitné vody, že ji mohou vozit sem. S tím přišla ségra, to prej "to tady pijem všichni" (v UK), chtěla jsem jí tou flaškou vzít po hubě, ale je starší, tak nemůžu. Sledujete to u sousedů, lesnížínko? Tam je ekologů..už snad třetí vyznamenání za to, že neplýtvají vodou a elektřinou na vejšce, že se dá diplom zařídit i jinak.. ve Skalici.. já to četla a říkala si - a to v té vsi postavili kde? :-)
Bla bla a všichni máme obojky, misky, postroje a kdo ví co z druhé strany planety. Ale tak jsme si to vytřídili :-) (v pohodě, já mám plastová okna, podlahu i vanu)
A jsem si koupila americké boty.. a pak jsem zjistila, že se vyrobily ve Zlíně, takže všecko ok.
(já nemám černý pohled na tuhle věc, ale mi připadá, že se to na jedné straně dost přehání a na druhé koupím rajče v zimě.. a pak se divím)

Ale to není pro vás, ten plastový kompost.
To je pro měšťáky, aby ho taky doma mohli mít. V bytě, nebo na balkoně. No neberte to. I s žížalama!

14.7.2020 10:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Varaxi napsal(a):
I kompostování je víc druhů. Na studený kompost zbytky živočišného původu skutečně nepatří, ale na horký je použít lze.
https://rodinnezahrady.cz/horky-kompost/

Co se týče prasečí kejdy, tak se používá kejda od prasat z průmyslových chovů, kde jednak jsou ta prasata zdravá a kontrolovaná a jednak prakticky maso nežerou. Ta kejda je několik měsíců skladovaná a prokvašená, aby se zbavila patogenů, ale stejně se používá zejména ke hnojení technických plodin, protože si její nezávadností stále nemůžeme být jistí.

Projela jsem zběžně pojednání o kompostu...ne, že bych to nevěděla, jen jsem byla zvědavá, co se tam píše. Celkem jo, ale zbytečně složité. Na jaře omelu celou zahradu, z půl hektaru mám toho materiálu několik kubíků. Co vleze hážu na starý kompost(ten, co se tvoří) zbytek do vedlejšího oddělení. Třeba i proto, že ten jarní materiál je vesměs suchý, takže je ,,odložený" Pak se začne vozit vytahaný plevel, posekaná tráva, řasy z jezera, odkvetlé kytky...a to prohazuju tím suchým odloženým. Jasně, když je v létě sucho - zaliju ho, pokud prší nevadí, je na hlíně, přebytečná zasákne. Nic neprohazuju, nic nestříhám na malé kousky sem tam tam vysypu kočičí záchod nebo zbytky koňského hnoje, vyčůrám se tam, když jsem vzadu v zahradě no a mezitím veškerý odpad z kuchyně. Zhruba za 5let přijede bagr, horní část stáhne vedle a zbytek mi vybagruje ven na hromadu, kterou si pak rozvážím po zahradě.

14.7.2020 10:52
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lesnížínka napsal(a):
Projela jsem zběžně pojednání o kompostu...ne, že bych to nevěděla, jen jsem byla zvědavá, co se tam píše. Celkem jo, ale zbytečně složité. Na jaře omelu celou zahradu, z půl hektaru mám toho materiálu několik kubíků. Co vleze hážu na starý kompost(ten, co se tvoří) zbytek do vedlejšího oddělení. Třeba i proto, že ten jarní materiál je vesměs suchý, takže je ,,odložený" Pak se začne vozit vytahaný plevel, posekaná tráva, řasy z jezera, odkvetlé kytky...a to prohazuju tím suchým odloženým. Jasně, když je v létě sucho - zaliju ho, pokud prší nevadí, je na hlíně, přebytečná zasákne. Nic neprohazuju, nic nestříhám na malé kousky sem tam tam vysypu kočičí záchod nebo zbytky koňského hnoje, vyčůrám se tam, když jsem vzadu v zahradě no a mezitím veškerý odpad z kuchyně. Zhruba za 5let přijede bagr, horní část stáhne vedle a zbytek mi vybagruje ven na hromadu, kterou si pak rozvážím po zahradě.

Ano, to jste popsala studený kompost, který ale neničí patogeny - bakterie, plísně, parazity...
Co se tak dívám, tak naprostá většina lidí má tento studený kompost. Což není špatně, jen se v něm nedají bezpečně kompostovat právě ty odpady živočišného původu a odpady z toalet.
Ono se dá kompostovat v brázdách, přímo na záhoncích, v žížalím kompostu, pomocí bokaši bakterií...
Vše má svá pro a proti.

14.7.2020 20:20
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Varaxi napsal(a):
Ano, to jste popsala studený kompost, který ale neničí patogeny - bakterie, plísně, parazity...
Co se tak dívám, tak naprostá většina lidí má tento studený kompost. Což není špatně, jen se v něm nedají bezpečně kompostovat právě ty odpady živočišného původu a odpady z toalet.
Ono se dá kompostovat v brázdách, přímo na záhoncích, v žížalím kompostu, pomocí bokaši bakterií...
Vše má svá pro a proti.

Nevím, jestli jsem správně pochopila pojem teplý a studený kompost? Můj se totiž zahřívá hodně, běžně se z něj i kouří. Proto nemám obavu, že by tam nějaký zbloudilý patogen přežil a něco se nerozložilo. A vlastně jsem zapomněla na to, že když jsem ho před 15lety zakládala, tak jsem si tam násadu kalifornských žížal koupila. Žížaly tam jsou, ale jestli jsou to ještě pořád ty kaliforňanky, nebo už nějaká naše česká hnojovka nevím, nepoznám to

Přidejte reakci

Přidat smajlík