Zdravím,
už dlouho plánuji si pořídit psa. Pokud nenajdu nějakého, který se mi zalíbí v útulku, tak se mrknu po chov. stanicích, ale začínám zase tápat a pochybovat zda jsou pro mě některá plemena vhodná. Se psy jsem vyrůstala, nemám zkušenost s výchovou vlastního psa, ale něco o tom vím.. jen nemám tu "praxi".
Psa bych chtěla jako aktivního společníka, denně by se mnou chodil i cestoval po městě. Tudíž by to pro něj neměl být problém a aby ho to netrápilo. Měl by ideálně vycházet s lidmi i se psy. Určitě bych nechtěla žádného gaučáka, ale zároveň ne přehnaného hyperaktivního sportovce - zkrátka zlatý střed, že pes se nezblázní, když bude bouřka a zůstaneme doma. Ideálně by to byl parťák na výlety do lesa, procházky a klidně bych začala i se psím sportem. Doma by zůstával přibližně tak 5 hodin maximálně, pokud bych ho nevzala do práce.
Vyřadila bych "bull psi", protože sama se jich tak trochu bojím (i když vím, že jsou to zlatíčka). Nechci si psa pořizovat jen kvůli vzhledu, to bych jinak skončila u ČSV a ten si nemyslím, že je pro mě vhodný (a hlavně vhodný na pochůzky do města, aby ho to netrápilo). Ale zase se mi spousta plemen vzhledově nelíbí. Na velikosti až tak nezáleží.
Měl by někdo nějaký návrh jaké plemeno? Nechci si psa pořídit unáhleně.
Psa bych chtěla jako aktivního společníka, denně by se mnou chodil i cestoval po městě. Tudíž by to pro něj neměl být problém a aby ho to netrápilo.
Psům se to líbí, maj to rádi.
Špacírovat městem.
Rozpálenými ulicemi, nějaký bull s krátkým nosem
nebo něco jinýho, s krátkýma nohama, čumákem
u horkého chodníku.
Nenabízíte li nic jiného, rozmyslete si to.
Město nabízí spoustu omezení ...
Mám samojeda, teď už je starý. Ale ani, když byl mladý, bych ho do města v létě nevzala. Asi mám tím pádem zkreslený pohled, ale my jsme celý život chodili jen ráno a k večeru a to do lesa. Pro mně je představa pes ve městě stejně hrozná, jako vůbec pes v bytě a pes v kotci. Já bych si prostě do takových podmínek psa nepořídila. Do 35let jsem žila ve městech a psa jsem si pořídila až zpátky do domu, na vesnici, to mi bylo bezmála 40.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kolie krátko i dlouhosrstá
např.
Další nová diskuse na stejné téma: Chci psa, nevíte jakého?
Vůbec nechápu, že se jdete "poradit" s virtuálními lidmi, které vůbec neznáte a oni neznají Vás.
Doporučuji přečíst existující diskuse, třeba tam toho správného psa najdete:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3702601/vhodne-plemeno?from-list=1#a3702606
+
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3715433/male-plemeno-s-podobnou-povahou?from-list=1#a3716346

Tak pokud vím, zadavatelka nenapsala, jestli bydlí u kraje města, nebo v centru - budete se divit, ale i ve městě a okolí je dost přírody, cvičáky a tréninky sportů prakticky hned za rohem. Osobně bych doporučila menší až střední plemeno, které můžete bez problému přes cestu přenést do trávy, když je teplejší počasí a celková manipulace s menším psem je ve městě lepší. Pokud se bude psu věnovat, pes dobu nepřítomnosti stejně prochrápe.
Já i kdybych měla zahradu, tak tam psa bez dozoru stejně nenechám a byl by v baráku...psi se často tráví a někdy dokonce kradou ze zahrad a to klidně i na vesnicích.
Když chce se psem dělat i sporty, tak asi nebude 24/7 zavřený v bytě a nepůjde s ním obejít jen roh ulice. Jako klidně můžete mít v bytě i německou dogu, ale pes prostě potřebuje spoustu vyžití a pohybu venku, dále je opravdu dobré zvážit lokalitu bydliště (jestli se dá dojít během chvilky do přírody, jestli tam budete muset psa denně vozit autem, jestli je v okolí dost travnatých ploch, jestli máte výtah - tahat většího, staršího psa se sníženou pohyblivostí nebo nějakou nemocí po schodech nebude úplně super).
Já přemýšlím do budoucna do bytu o shibě, což není pes pro každého (vyhovuje mi ta jejich "kočičí" nátura) a sporťák taky zrovna ne, ale do města ideální pes, protože ani v té přírodě ho většinou nemůžete pustit z vodítka ...krátkosrstá kolie, pokud bude mít dost vyžití je taky super, taky jsme o ní přemýšleli (dlouhosrstou ne, když prší a je všude bláto musíte psa nějak zkulturnit, aby vám nezaprasil celý byt a teď si představte, že spěcháte do práce...hladkosrsté psy stačí většinou jen otřít vlhkým hadříkem a usušit do ručníku)...potom třeba vipet...být vámi, vyhlédnu si plemena, která se vám líbí, vyhovuje vám jejich povaha a velikost a dál se bavím potom s chovateli - na FB jsou přímo skupiny zaměřené na plemena, kde se sdružuje i většina chovatelů - oni sami vám řeknou nejlíp, jestli jsou vaše podmínky pro psa ok, nebo ne (myslím dobré chovatele se zodpovědným přístupem, ty po čase sledování poznáte sama). A obecně je dobré si pořízení psa velmi dobře rozmyslet - budete muset každý den vstávat brzo a vylítat psa a po práci zase rychle domů... a celkově většinu vašeho volného času spolkne potom pes a budete mu muset spoustu věcí v životě přizpůsobit. Buď přesně toto chcete, nebo si nejste úplně jistá a to bych potom počkala až si utřídíte pořádně život...pes ve městě mi nepřijde vůbec jako žádný problém, ale někteří by mě lynčovali i za to, že mám kočky čistě bytové (i se zahradou bych je pustila ven leda pod dohledem a se zabezpečeným pozemkem proti úniku, nebo na postrojích).
Tenurri:
Já přemýšlím do budoucna do bytu o shibě, což není pes pro každého (vyhovuje mi ta jejich "kočičí" nátura) a sporťák taky zrovna ne, ale do města ideální pes, protože ani v té přírodě ho většinou nemůžete pustit z vodítka
Radit shibu do bytu a města je "výborný" nápad.
Shiby prožívají zřejmě nějaký boom, protože se jich jen u nás na sídlišti objevilo pět během posledních 3 let. Před 5 a více lety tu nebyla ani jedna. Všichni jsou na kšírách na flexině, útočící a vrčící na vše, co se kolem pohne, na pohlaví nezáleží. Tři z nich jako štěňata chodila na krátkém vodítku, trénovala přivolání a socializovala se na psím hřišti, zbylá dvě štěňata byla na flexině od začátku. Všechna štěňata do roka věku skončila na jojo vodítku a jsou vláčena na kšírách kolem paneláků.
Vím, že každé město není Praha, ale.....

Chci psa, ale nevím jakého... S takovými "požadavky" se snad roztrhl pytel.
Zase jedna, která by chtěla, aby jí někdo vybral psa na klíč. Ale tak to nefunguje.
Zadavatelko, otevřete atlas plemen psů, prolistujte, pročtěte plemena, která vás zaujmou. Použijte vlastní mozek a zanalyzujte si vlastní možnosti versus požadavky plemen, která se vám zalíbí. A pak se zde klidně ptejte - až po tom, co vyvinete vlastní snahu a zájem si informace opatřit, až budete vědět, jaká plemena se vám líbí a proč.
Terven
napsal(a):
O údržbě nepíše nic. Chce-li aktivního společníka, patrně zvolí sportovní střih, který na údržbu není o nic náročnější než srst všech ostatních plemen vyjma krátkosrstých. Jako bonus nelíná, což se do bytu hodí.
Teď jsem pudlíka hlídala.
Ostříhaná, ale přesto kudrnatá srst.
To znamená vyčesávat semínka všech trav, kterých
bylo plno. U nás se zvířata (moje) na česání hrnou a těší,
pudlíci ne. V srsti je bordel a i když jsem byla opatrná,
psovi to bylo nepříjemné.
Mně taky ...

Fiona.Praha
napsal(a):
Tenurri:
Já přemýšlím do budoucna do bytu o shibě, což není pes pro každého (vyhovuje mi ta jejich "kočičí" nátura) a sporťák taky zrovna ne, ale do města ideální pes, protože ani v té přírodě ho většinou nemůžete pustit z vodítka
Radit shibu do bytu a města je "výborný" nápad.
Shiby prožívají zřejmě nějaký boom, protože se jich jen u nás na sídlišti objevilo pět během posledních 3 let. Před 5 a více lety tu nebyla ani jedna. Všichni jsou na kšírách na flexině, útočící a vrčící na vše, co se kolem pohne, na pohlaví nezáleží. Tři z nich jako štěňata chodila na krátkém vodítku, trénovala přivolání a socializovala se na psím hřišti, zbylá dvě štěňata byla na flexině od začátku. Všechna štěňata do roka věku skončila na jojo vodítku a jsou vláčena na kšírách kolem paneláků.
Vím, že každé město není Praha, ale.....
Já ji zadavatelce neradím, píšu jako příspěvek do diskuze, že o ní uvažuju já a zároveň píšu, že to rozhodně není pes pro každého. Shiby jsou hodně své. Na druhou stranu já teda papírovou nepotkávám ani jednu a věřím, že při ceně 30-40 000 kč za štěně je většina bohužel od množáků. Každopádně, že se hodí do města mi nikdo nevezme. Většina z nich je přímo hysterická z mokra, vody, bláta, špíny...a venku za deště taky nebudou. Co jsem odpozorovala, tak spousta shib dá přednost chodníčku před vlhkou trávou a podobně. V přírodě je ve většině případů taky z vodítka nemůžete pustit, ale jsou lidé, kteří mají se shibou i nějaké zkoušky. Určitě bych ji nedoporučila člověku, co si plemeno pořádně nenastuduje a nebude ho chtít i s jeho nešvary.
Vlci_zivot

XXX.XXX.110.35
Ja bych viděla vlciho spice - splnoval by jak aktivitu, tak i vzhled.
Chlupy se likviduji lip nez z kratkosrstych.

Ještě k tomu městu - není pravdou, že každý pes patří do přírody a ve městě se trápí. Já mám kovaného měšťáka, pro kterého je příroda za trest. Nejsou tam drbači, psi, vzkazy, prostě nic, co stojí za pozornost, zoufalá nuda. Fňuká už chvíli poté, co ho otráveného vyhodím z auta. Tahám ho za sebou jako kachnu. Jakmile přijedeme domů, radostně vyletí, že jdeme konečně venčit. Jinak jako Kéliška miluje auto. Když je hnusně, násilím ho donutím udělat potřebu a někdy ho dovenčím tak, že se jedeme projet po Praze. Monitoring dění venku ho unaví a je spokojený. MHD, to sen! Spousta zajímavého, hodně lidí, někteří z nich podlehnou a drbou.
Při těchto dotazech mám vždy na jazyku: Žádného! (myšleno psa). Se psy žiji od dětství, jak jsem se osamostatnila, tak jsem měla vlastní psy, ale nikdy jsem se nepotřebovala ptát, jakého si mám pořídit. Přece vím, co můžu psovi nabídnout i co od něj očekávám, a pokud již nemám vyhlédnuté konkrétní plemeno, dohledám si ty, co odpovídají mým požadavkům. Chápu dotazy na vlastní zkušenosti s konkrétními plemeny, když se zadavatel rozhoduje mezi 2 - 3 plemeny.
napsal(a):
Chci psa, ale nevím jakého... S takovými "požadavky" se snad roztrhl pytel.
Zase jedna, která by chtěla, aby jí někdo vybral psa na klíč. Ale tak to nefunguje.
Zadavatelko, otevřete atlas plemen psů, prolistujte, pročtěte plemena, která vás zaujmou. Použijte vlastní mozek a zanalyzujte si vlastní možnosti versus požadavky plemen, která se vám zalíbí. A pak se zde klidně ptejte - až po tom, co vyvinete vlastní snahu a zájem si informace opatřit, až budete vědět, jaká plemena se vám líbí a proč.
Mám z toho dost podobný pocit.
Buď je to ve stylu: Hodím dotaz a oni se všichni přetrhnou mi odpovědět. Co na tom, že je všude hromada informací. Přece to nebudu hledat a louskat.
Nebo: Hodím dotaz a budu se bavit tím, jak mi nabízejí různá plemena. Když je zadavatel slušný, odpovídá, vyvrací a je z toho vedlejší diskuse o psovi, který zřejmě neexistuje (viz. Malé plemeno s podobnou povahou).

Fiona.Praha
napsal(a):
Buď je to ve stylu: Hodím dotaz a oni se všichni přetrhnou mi odpovědět. Co na tom, že je všude hromada informací. Přece to nebudu hledat a louskat.
Nebo: Hodím dotaz a budu se bavit tím, jak mi nabízejí různá plemena. Když je zadavatel slušný, odpovídá, vyvrací a je z toho vedlejší diskuse o psovi, který zřejmě neexistuje (viz. Malé plemeno s podobnou povahou).
No jo, jenže když si člověk pročte rádoby seriózní info o plemeni, nedej bože atlas psů, tak realita může být úplně jiná.
Jinak vodní portugal je prý hodně na pohodu. Moc jsem jich v reálu neviděla, ale byli opravdu prima.
napsal(a):
No jo, jenže když si člověk pročte rádoby seriózní info o plemeni, nedej bože atlas psů, tak realita může být úplně jiná.
Jinak vodní portugal je prý hodně na pohodu. Moc jsem jich v reálu neviděla, ale byli opravdu prima.
No nevím, určitě bych se nešla zeptat na anonymní diskusi, jaký pes se ke mně hodí nebo se mi líbí.
To bych si spíš otevřela ten atlas a vybrala podle obrázku, koukla po okolí, co kolem nás chodí, zamyslela se nad psy v rodině, kamarádů a kolegů. No a zůstalo by mi z toho pár plemen, která by přicházela v úvahu. Pak bych se snažila něco zjistit o těch plemenech, co mi zůstala v hledáčku. V internetové době není problém najít nějaké FB skupiny jak milovníků, tak chovatelů, tak záchranářů, specializujících se na konkrétní plemeno a tam se poradit.
Ale přece já, lama z minulého století, nebudu radit mladé generaci, jak si má vyhledávat informace. No ne?

Fiona.Praha
napsal(a):
Nějak nechápu narážku na mou diskuzi? Jako, že jsem troll nebo...? Mně přišla zrovna tahle diskuze moc příjemná a nabitá informacemi o plemenech, které jsem neznala nebo znala špatně. A nesmírně mi pomohla v rozhodnutí se pro pětici plemen, které mám ještě před finálním rozhodnutím v plánu obhlídnout na výstavách.
Tady si člověk hledající odpověď opravdu nevybere, jak tak koukám. Když neodpovídá dost, je to špatně. Když odpovídá a vysvětluje myšlenkové pochody (a nenapíše jen, "tohle plemeno ne"), tak je to taky špatně. Když napíše málo informací o tom, jakou povahu v plemeni hledá, je to špatně a má si víc ujasnit proč vůbec psa chce, a nebo, že si ho vůbec nemá pořizovat, když nemá předem určenou povahu (přece musí vybírat plemeno podle povahy!!!). Když se rozepíše hodně o tom, co v psovi hledá, je to špatně, protože je příliš náročný a psi přece nejsou roboti a nejde si vybírat podle povahy plemene, každý je individuální. Chraň ho bůh, pokud má požadavky, co se týče vzhledu! Pokud nenapíše, co psovi nabídne on, tak je to špatně, protože to je zásadní. A pokud vypíše, jak moc se psovi plánuje věnovat (nebo má vysněný psí sport), tak je to špatně, protože asi psa vyhodí pokud se mu nebude líbit ten vysněný sport, nebo ho těmi tisícemi aktivit utýrá k smrti!
Nechat si zde pomoci při volbě plemene je nejvyšší zločin, po kterém člověk nemá právo na vůbec žádného psa, všichni současní mu budou odebráni a on půjde sedět. Vtipné je, že pokud někdo přešlápne při výběru psa, protože se nikoho neptal a nedostal tím pádem pravdivé info (ono si zkuste přečíst obecnou povahu u těch složitějších typů psů - malina, různí pastevci, shibi, akity, vlčáci - ne němečtí ovčáci), tak je to taky deb*l a nepatří mu žádný zvíře, pes mu má být odebrán a má jít sedět, VŠAK SE MOHL SAKRA ZEPTAT!
Tímto děkuji všem, kteří se mnou normálně diskutovali, moc jste mi pomohli, ta plemena, která mám vybraná bych nikdy do výběru nedala bez vašich odpovědí (ne kvůli lenosti číst standardy, ale protože jsem je právě vcelku dost znala, jenže v některých ohledech špatně - hlavně v pro mě velmi důležitých - tzn. jsem je už dopředu přeskakovala). A vážím si toho, že tam byl snad jen jediný rýpal a ostatní opravdu upřímně pomohli.

Fiona.Praha
napsal(a):
No nevím, určitě bych se nešla zeptat na anonymní diskusi, jaký pes se ke mně hodí nebo se mi líbí.
To bych si spíš otevřela ten atlas a vybrala podle obrázku, koukla po okolí, co kolem nás chodí, zamyslela se nad psy v rodině, kamarádů a kolegů. No a zůstalo by mi z toho pár plemen, která by přicházela v úvahu. Pak bych se snažila něco zjistit o těch plemenech, co mi zůstala v hledáčku. V internetové době není problém najít nějaké FB skupiny jak milovníků, tak chovatelů, tak záchranářů, specializujících se na konkrétní plemeno a tam se poradit.
Ale přece já, lama z minulého století, nebudu radit mladé generaci, jak si má vyhledávat informace. No ne?
No jo no, jenže těch plemen je tolik, že prostudovat všechno do mrtě je dost honička. Já jsem měla čas cca 3 roky, nikde jsem se neptala. Pár plemen ve finálním výběru, splňovalo max. 70 % požadavků. Pořád se mi to nezdálo ideální. Pak se jeden večer rozsvítila žárovka a bylo to tam. BSN jsem nějak automaticky nezařadila, přitom při určité ostražitosti při výběru rodičů splňoval 90 %. A to už jsem se s ním předtím setkala, měla známá. Věřím, že kdybych tady tenkrát zadala kritéria výběru, stopro mi ho někdo navrhne.
Jinak standard charakteristika BSN - články v tisku je cca ze třetiny blbost. Línají (chvíli 2 x ročně a chlupy jdou dolů z čehokoliv), někteří štěkají (spíš nárazově bafnou, ale jsou tací, co vyštěkávají při lovu), často bývají i s cizími lidmi kontaktní až hrůza (u nás na seznamovčky není čas, fofrem drbej minimálně hodinu a klidně zajdi na návštěvu) a najdou se i týpci, kteří nezdrhají a vnímají servismana vč. splnění povelu. Nicméně se standarní povahou je třeba počítat, občas se zadaří.
napsal(a):
Ještě k tomu městu - není pravdou, že každý pes patří do přírody a ve městě se trápí. Já mám kovaného měšťáka, pro kterého je příroda za trest. Nejsou tam drbači, psi, vzkazy, prostě nic, co stojí za pozornost, zoufalá nuda. Fňuká už chvíli poté, co ho otráveného vyhodím z auta. Tahám ho za sebou jako kachnu. Jakmile přijedeme domů, radostně vyletí, že jdeme konečně venčit. Jinak jako Kéliška miluje auto. Když je hnusně, násilím ho donutím udělat potřebu a někdy ho dovenčím tak, že se jedeme projet po Praze. Monitoring dění venku ho unaví a je spokojený. MHD, to sen! Spousta zajímavého, hodně lidí, někteří z nich podlehnou a drbou.
napsal(a):
Neměli jej svého času Clintonovi ve White house?
napsal(a):
Nějak nechápu narážku na mou diskuzi? Jako, že jsem troll nebo...? Mně přišla zrovna tahle diskuze moc příjemná a nabitá informacemi o plemenech, které jsem neznala nebo znala špatně. A nesmírně mi pomohla v rozhodnutí se pro pětici plemen, které mám ještě před finálním rozhodnutím v plánu obhlídnout na výstavách.
Tady si člověk hledající odpověď opravdu nevybere, jak tak koukám. Když neodpovídá dost, je to špatně. Když odpovídá a vysvětluje myšlenkové pochody (a nenapíše jen, "tohle plemeno ne"), tak je to taky špatně. Když napíše málo informací o tom, jakou povahu v plemeni hledá, je to špatně a má si víc ujasnit proč vůbec psa chce, a nebo, že si ho vůbec nemá pořizovat, když nemá předem určenou povahu (přece musí vybírat plemeno podle povahy!!!). Když se rozepíše hodně o tom, co v psovi hledá, je to špatně, protože je příliš náročný a psi přece nejsou roboti a nejde si vybírat podle povahy plemene, každý je individuální. Chraň ho bůh, pokud má požadavky, co se týče vzhledu! Pokud nenapíše, co psovi nabídne on, tak je to špatně, protože to je zásadní. A pokud vypíše, jak moc se psovi plánuje věnovat (nebo má vysněný psí sport), tak je to špatně, protože asi psa vyhodí pokud se mu nebude líbit ten vysněný sport, nebo ho těmi tisícemi aktivit utýrá k smrti!
Nechat si zde pomoci při volbě plemene je nejvyšší zločin, po kterém člověk nemá právo na vůbec žádného psa, všichni současní mu budou odebráni a on půjde sedět. Vtipné je, že pokud někdo přešlápne při výběru psa, protože se nikoho neptal a nedostal tím pádem pravdivé info (ono si zkuste přečíst obecnou povahu u těch složitějších typů psů - malina, různí pastevci, shibi, akity, vlčáci - ne němečtí ovčáci), tak je to taky deb*l a nepatří mu žádný zvíře, pes mu má být odebrán a má jít sedět, VŠAK SE MOHL SAKRA ZEPTAT!
Tímto děkuji všem, kteří se mnou normálně diskutovali, moc jste mi pomohli, ta plemena, která mám vybraná bych nikdy do výběru nedala bez vašich odpovědí (ne kvůli lenosti číst standardy, ale protože jsem je právě vcelku dost znala, jenže v některých ohledech špatně - hlavně v pro mě velmi důležitých - tzn. jsem je už dopředu přeskakovala). A vážím si toho, že tam byl snad jen jediný rýpal a ostatní opravdu upřímně pomohli.
V jakém časovém horizontu hodláte pesana pořídit? A jaká je tedy ta pětice ve Vašem hledáčku? Předpokládám šiperka, pinč,...a?
Jinak já kdybych mohla mít psa, tak se mi opravdu moc líbí americké kólie nebo třeba rotvíci (vím, velmi rozdílná plemena, ale to je jedno, protože pro vlastního psa stejně podmínky nemám ).

"No jo, jenže když si člověk pročte rádoby seriózní info o plemeni, nedej bože atlas psů, tak realita může být úplně jiná."
vždy, při výběru plemene, se musí vycházet ze standardu
a obecných článků (třena zde jsou články o plemenech dobré, a nejen o plemenech)
právě proto, že každý pes je jiný

Tak snad je jasné, že nebudete studovat všech cca 400 plemen, ale jen ty, které vás nějak zaujmou.
Já když jsem chtěla psa, tak jsem přesně věděla jaká plemena a proč. Měla jsem prostudovány snad všechny tehdy u nás dostupné atlasy plemen psů, a každý měsíc jsem od A do Z přečetla tehdy jediný časopis o psech - Psa přítele člověka. A to bylo před čtyřiceti lety, a byla jsem dvanáctiletá holka, která si musela ještě dva roky na psa počkat. Naši nebyli kynologové a nikdo v rodině tehdy psa neměl.
Proto mi hlava nebere, když se zde opakují stále stejné dotazy typu "chci psa ale nevím jakého" v různých nuancích, pokládaných dospělými lidmi. "Vyberte mi psa, který se pro mě bude hodit" -. copak my dotyčnou osobu známe? Jak můžeme vědět, který pes se pro ni bude hodit? A je ta osoba vůbec vhodná ke psovi obecně?
Podle mě tam není touha po psovi, ale po módním doplňku, cvičebním nářadí, náhražce dítěte, atd. Přece když něco chci a chci to moc, tak vím CO chci, a proč to chci.
Proč tazatel nejprve nehledá sám, nevytipuje si plemena, která se mu líbí, nezjistí si o nich dostupné informace? Proč nevyvine alespoň nějakou snahu? V době internetu, když jsou informace nejdostupnější než kdy byly... Pro mě je na to jediná odpověď - protože je líný. Ono je nejjednodušší sem hodit dotaz a čekat, nějací ochotní diskutéři se ozvou.
Já teď koukám po autě... Vím, že chci kombi, že chci atmosférický motor, že nechci francouze, ani koncern (škoda, vw, seat), korejce když, tak pouze nového... Z toho mi vychází ford focus, toyota auris, hyundai i30. A teď budu zvažovat na základě svých finančních možností, zda funglovku nebo ojetinu. A fakt jsem na to nepotřebovala dávat dotaz někam do poradny.
napsal(a):
Netuším, proč se vztekáte.
Chtěla jste založit diskusi, založila jste ji, ostatní odpovídali, možná jste se i něco dozvěděla. Proč takový dlouhatánský příspěvek o ničem?
Jestli si vyberete psa na základě příspěvků z diskuse, přeji hodně štěstí.
Mám to jinak.
Pes je pro mne důležitý parťák a tak bych ho rozhodně nehledala mezi naprosto cizími lidmi. Jsem stejný diskutující jako Vy, takže snad i já mám nárok napsat svůj názor, ať se Vám líbí nebo ne.
Kdybyste si načetla pár diskusí za posledních 5 let, zjistíte, že je to tak, jak jsem psala ve svém minulém příspěvku. Že možná jediná Vaše diskuse byla jiná v tom, že jste na příspěvky reagovala.
Výkřik do tmy po tom, co jste založila diskusi na téma chci malé závislé plemeno : ono si zkuste přečíst obecnou povahu u těch složitějších typů psů - malina, různí pastevci, shibi, akity, vlčáci - ne němečtí ovčáci) , mne jako tečka na konec dost pobavil.
Číst si o nich nic nebudu, protože o takové psy nestojím. A v hledáčku na nového parťáka, ve Vašem případě malého závislého, by mne ani nenapadlo přemýšlet o velkých, pracovních a samorozhodovacích psech.

ono to možná bylo s tím atlasem jednodušší
měla jsem jeden, vybrala a splnila po více než 20ti letech, obě plemena
fikovnice
napsal(a):
Neměli jej svého času Clintonovi ve White house?
Neměl Vodního portugala jménem BO v bílém domě Obama?
Mám dojem, že jsem někde četla, že byl snad z české CHS nebo pes měl české předky nebo ho dostal od Čechů nebo.... prostě že byl nějak spojený s Českou republikou.

Fiona.Praha
napsal(a):
Jo, jo a kde bychom my staré lamy rozdávaly rozumy? A kde bychom si četly o tom, jak my jsme prudce inteligentní a umíme si vybrat psa samy?

napsal(a):
Tak snad je jasné, že nebudete studovat všech cca 400 plemen, ale jen ty, které vás nějak zaujmou.
Já když jsem chtěla psa, tak jsem přesně věděla jaká plemena a proč. Měla jsem prostudovány snad všechny tehdy u nás dostupné atlasy plemen psů, a každý měsíc jsem od A do Z přečetla tehdy jediný časopis o psech - Psa přítele člověka. A to bylo před čtyřiceti lety, a byla jsem dvanáctiletá holka, která si musela ještě dva roky na psa počkat. Naši nebyli kynologové a nikdo v rodině tehdy psa neměl.
Proto mi hlava nebere, když se zde opakují stále stejné dotazy typu "chci psa ale nevím jakého" v různých nuancích, pokládaných dospělými lidmi. "Vyberte mi psa, který se pro mě bude hodit" -. copak my dotyčnou osobu známe? Jak můžeme vědět, který pes se pro ni bude hodit? A je ta osoba vůbec vhodná ke psovi obecně?
Podle mě tam není touha po psovi, ale po módním doplňku, cvičebním nářadí, náhražce dítěte, atd. Přece když něco chci a chci to moc, tak vím CO chci, a proč to chci.
Proč tazatel nejprve nehledá sám, nevytipuje si plemena, která se mu líbí, nezjistí si o nich dostupné informace? Proč nevyvine alespoň nějakou snahu? V době internetu, když jsou informace nejdostupnější než kdy byly... Pro mě je na to jediná odpověď - protože je líný. Ono je nejjednodušší sem hodit dotaz a čekat, nějací ochotní diskutéři se ozvou.
Já teď koukám po autě... Vím, že chci kombi, že chci atmosférický motor, že nechci francouze, ani koncern (škoda, vw, seat), korejce když, tak pouze nového... Z toho mi vychází ford focus, toyota auris, hyundai i30. A teď budu zvažovat na základě svých finančních možností, zda funglovku nebo ojetinu. A fakt jsem na to nepotřebovala dávat dotaz někam do poradny.
Však už se tu zadavatelka neobjeví.......a tak slibně se ta diskuze rozjela.
A co já si budu ( v rámci prokrastinace ) číst ? To si mám vzít Atlas plemen, nebo vylovit staré Pes přítel člověka ? Je tu složených několik ročníků, ale víte jaký si tu udělám binec, až je, zaprášené, rozložím po podlaze ? A psice si v nich ustele ?
A zadavatelce - klidně si psa středního plemene do městského bytu pořiďte. Má je tam dost i zde diskutujících.
Měla jsem tam dva a byli to šťastní psi. V okolí jsem jich znala....něurekom ( jak praví bratři Slováci )
Co jsme se scházeli : Doga, několik dobrmanů, boxeři, baseti - 3 v jednédomácnosti - velký knírač, NO, pudl, střední i malí knírači, kolie dlouhosrstá i kraťanda, jezevčíci, kokršpanělé, jork ( super jork, který chodil do téhle smečky ), musterlandi, německý krátkosrstý ohař, bígl, labradoři, pak pár kříženců.......A všichni jsme byli z jednoho sídliště. A to jsem asi na někoho zapomněla........
napsal(a):
Tak to jsem se fakt pobavila.
Za 1) vzala jste mi to z klávesnice, snad naprosto celé. Nechtělo se mi rozepisovat o hledání a samovýběru vhodného psa.
Za 2) při psaní své minulé odpovědi mne napadlo, že bych taky při hledání auta nezaložila diskusi na nějakém fóru na téma - chci auto, nevíte jaké?
Za 3) v současné době taky koukám po autech a taky vím, co chci - malé, skladné, ne 3 dveře, do města, barva je mi asi jedno.

A ještě dodám : Co jsme na vsi, utvrzuji se v přesvědčení, že ti městští psi se měli královsky !

Aještě dodám : Nejsou skvrny na Slunci? Proč tolik negativních reakcí ?
napsal(a):
Jo, jo a kde bychom my staré lamy rozdávaly rozumy? A kde bychom si četly o tom, jak my jsme prudce inteligentní a umíme si vybrat psa samy?
Založíme si na to nové vlákno? Nejlépe každá své?
A místo lajků si budeme porovnávat počet příspěvků?
No a pak budou lamy z minulého století tak zaujaté svými vlákny a příspěvky, že přestanou registrovat nové a nové diskuse na stejné téma: Chci psa, nevíte jakého? Pomoc, mám agresivní štěně. Pes neposlouchá, pomůže kastrace? Je lepší pes s PP nebo bez PP? Psovi něco je, nevíte co?

napsal(a):
Však už se tu zadavatelka neobjeví.......a tak slibně se ta diskuze rozjela.
A co já si budu ( v rámci prokrastinace ) číst ? To si mám vzít Atlas plemen, nebo vylovit staré Pes přítel člověka ? Je tu složených několik ročníků, ale víte jaký si tu udělám binec, až je, zaprášené, rozložím po podlaze ? A psice si v nich ustele ?
A zadavatelce - klidně si psa středního plemene do městského bytu pořiďte. Má je tam dost i zde diskutujících.
Měla jsem tam dva a byli to šťastní psi. V okolí jsem jich znala....něurekom ( jak praví bratři Slováci )
Co jsme se scházeli : Doga, několik dobrmanů, boxeři, baseti - 3 v jednédomácnosti - velký knírač, NO, pudl, střední i malí knírači, kolie dlouhosrstá i kraťanda, jezevčíci, kokršpanělé, jork ( super jork, který chodil do téhle smečky ), musterlandi, německý krátkosrstý ohař, bígl, labradoři, pak pár kříženců.......A všichni jsme byli z jednoho sídliště. A to jsem asi na někoho zapomněla........
Časopisy Pes přítel člověka mám svázané po ročnících...
Ad zadavatelka se tu už neobjeví - třeba bude studovat ten atlas...

napsal(a):
Časopisy Pes přítel člověka mám svázané po ročnících...
Ad zadavatelka se tu už neobjeví - třeba bude studovat ten atlas...
No a vidíte, bude tu nuda.

napsal(a):
No a vidíte, bude tu nuda.
Nebojte, on se zase někdo zeptá, jaké plemeno se k němu hodí a bude zase veselo.

Vážně mě zajímá, proč si pořád ti samí přispěvovatelé stěžují na líné a tupé tazatele.
Já, když mě téma nezajímá, jej neotevřu.
Tohle jsem otevřela, protože jsem od zkušených dlouholetých pejskařů čekala nějaké rady, zkušenosti, varování.
Ale že mě to varuje, abych sem nelezla, to mě nenapadlo :-)
Kolie je skvělý pes. Není těžký, lehce se učí, údržba kartáč, nijak moc dědičných nemocí nemají,...... a vypadá úžasně. A hrozně se na ně zapomíná, kromě border.

napsal(a):
Nebojte, on se zase někdo zeptá, jaké plemeno se k němu hodí a bude zase veselo.
Vás tohle baví, rozveseluje? A zas Vám tam chybí čárka. Baví mě to? Ne. Ale třeba bude veselo.

napsal(a):
Vás tohle baví, rozveseluje? A zas Vám tam chybí čárka. Baví mě to? Ne. Ale třeba bude veselo.
Nebaví. Ani nerozveseluje. Spíš někdy pobaví ve smyslu - "to snad není možné, už zas?". Připadá mi velmi smutné, že jsou lidi v dnešní době tak leniví, že si ani nevyhledají sami informace, že se jim nechce přemýšlet.
Chápu dotazy - "mám vybrána tato plemena x, y, z, mám takový a takový životní styl ... , co myslíte, které bude nejvhodnější?" Nebo - "s kterým máte jaké zkušenosti?"
Je to rozdíl oproti - "chci psa, ale nevím jakého, poradíte?".

Mně přijde, že tento dotaz byl položený slušně a smysluplně, navíc česky :-)
Moc plemen snášenlivých psy i lidi není + paní chce něco podobné vlkovi.
To jsou špicové, kolie (border nejsou snášenlivé, nechci teda urazit) a někteří chrti, říká se, že univerzálnější je dlouhosrstý vipet, ale toho vůbec neznám, jen to pár zkušených říkalo. Někdo z pinčů by i šel, ale nemá moc kožíšek a na vlčáka jich je potřeba 10 :-) ale také možnost. Německý je vlastně docela veliký. A knírač, který bude potřebovat jednou za čas upravit srst. Pudl je též úžasný pes, tam ale nevím, jestli vyhovuje vzhled, neřekla bych.
napsal(a):
Toyota auris!
Já, kdybych měla love, tak Honda Jazz, event. Civic je můj sen...
Pardon za OT!
Ten vtip o autech znáte? Který jsou blbý? Francouzský, Ford, Fabia, Felicia, Favorit, Fiat a vůbec fšechna od "f".

fikovnice
napsal(a):
Toyota auris!
Já, kdybych měla love, tak Honda Jazz, event. Civic je můj sen...
Pardon za OT!
Ten vtip o autech znáte? Který jsou blbý? Francouzský, Ford, Fabia, Felicia, Favorit, Fiat a vůbec fšechna od "f".
Pro mě je top ford focus. Mám druhého forda, předtím escort. Obě auta naprosto bezproblémová a moc příjemně se mi s nimi jezdilo a jezdí. Motor v obou autech 1.6 16V.
napsal(a):
Pro mě je top ford focus. Mám druhého forda, předtím escort. Obě auta naprosto bezproblémová a moc příjemně se mi s nimi jezdilo a jezdí. Motor v obou autech 1.6 16V.
No, já mám otloukánka - značku radši nenapíšu , ale je to 1.4 16V, cca 100 koníků. Malé autíčko, které v kopci bez problému předjede oktávky .
Předtím 200 koňový Rover sedan, s tím se nedalo nikde ve městě parkovat, proto úplně zánovní byl prodán...
Kdyby někteří lidé věnovali alespoň desetinu času a prostoru svých příspěvků na odpověď na otázku, kterou jste se ptala, už byste tu měla plno návrhů. Mnohé unavuje, že se tady opakují dotazy, ale z neznámého důvodu nejsou unaveni svým nekonečným mudrováním k těmto dotazům. Pro některé lidi je holt důležitější najít tisíc důvodů, proč něco nejde než jeden způsob, jak by to šlo. Ale to už je asi ve standartu povahy dotyčných.
Jinak hned na začátku mluvíte o útulku. Pokud nemáte problém s klasickým voříškem, jděte do toho. Bude z velké části splňovat Vaše zadání (když vezmete něco hodně promixovaného) a pomůžete navíc nějaké smutné duši čekající na to, aby s Váma mohla šmejdit po městě a radostně u toho vrtět ocáskem ... a když ty útulky začnete vážně prohledávat, najdete parťáka nebo parťačku mnohem dříve, než se dočkáte kloudných odpovědí na tomto fóru.

Fernando
napsal(a):
Přítelkyně má 10 let focuse 1 1.6 16v a krom toho že po 200tis začal trochu žrát olej, tak je to nezmar.. Máme i kiu ceed 1.6crdi od nova (2009-posledni bez dpf) a je to taky nezmar. Žere to bez problému 4,5-5.0l nafty.. To ford teda o dost víc..
No jo, nejde moc srovnávat spotřebu benzínového a dieselového motoru... S kiou ceed jsem chvíli jezdila, s 1.4 CVVT, a bylo to fajn.
molok
napsal(a):
Kdyby někteří lidé věnovali alespoň desetinu času a prostoru svých příspěvků na odpověď na otázku, kterou jste se ptala, už byste tu měla plno návrhů. Mnohé unavuje, že se tady opakují dotazy, ale z neznámého důvodu nejsou unaveni svým nekonečným mudrováním k těmto dotazům. Pro některé lidi je holt důležitější najít tisíc důvodů, proč něco nejde než jeden způsob, jak by to šlo. Ale to už je asi ve standartu povahy dotyčných.
Jinak hned na začátku mluvíte o útulku. Pokud nemáte problém s klasickým voříškem, jděte do toho. Bude z velké části splňovat Vaše zadání (když vezmete něco hodně promixovaného) a pomůžete navíc nějaké smutné duši čekající na to, aby s Váma mohla šmejdit po městě a radostně u toho vrtět ocáskem ... a když ty útulky začnete vážně prohledávat, najdete parťáka nebo parťačku mnohem dříve, než se dočkáte kloudných odpovědí na tomto fóru.
Nevím, co je standart povahy dotyčných - neznám...
Ale vím, že to, co psala dříve "Balu", je pravda. Je vždy lepší si namyslet klidně třeba i 5 - 7 plemen, a klidně i povahově (nebo vzhledově) odlišných a pak se na ně zeptat. Neb na kynologickém fóru je vysoce pravděpodobné, že zde budou majitelé těchto plemen anebo natolik zkušení kynologové, že poradí se všemi. Napsat něco ne úplně určitého (nechci psát úplně neurčitého) znamená, že se diskuze rozplizne do xy plemen, a zadavatelka z toho ve výsledku nemá nic či spíše totální zmatek v hlavě.
S odstavcem, kde píšete o vzetí pesana z útulku ale plně souhlasím!
fikovnice
napsal(a):
Nevím, co je standart povahy dotyčných - neznám...
Ale vím, že to, co psala dříve "Balu", je pravda. Je vždy lepší si namyslet klidně třeba i 5 - 7 plemen, a klidně i povahově (nebo vzhledově) odlišných a pak se na ně zeptat. Neb na kynologickém fóru je vysoce pravděpodobné, že zde budou majitelé těchto plemen anebo natolik zkušení kynologové, že poradí se všemi. Napsat něco ne úplně určitého (nechci psát úplně neurčitého) znamená, že se diskuze rozplizne do xy plemen, a zadavatelka z toho ve výsledku nemá nic či spíše totální zmatek v hlavě.
S odstavcem, kde píšete o vzetí pesana z útulku ale plně souhlasím!
Útulek bych teda moc neradila.
Pokud byl dotaz reálný, nikoli jen založená diskuse pro pobavení, zadavatelka sama neví, co by chtěla, resp. ví, že nechce "bull" a líbí se jí ČSV.
Neví vzhled, velikost, srst ani povahu, co by si v tom útulku vybrala? Štěně je loterie ve všem. Dospělý pes je hotový, ale když neví, jakého chce, tak co si vybere?
Chápu, že má někdo rád např.pudlíky a tak si vezme z útulku něco pudloidního, více či méně, a je spokojený. Má skoropudla a ještě je to útulkáč.
Chápu, že někomu je to celkem jedno, ale má představu o velikosti, srsti, barvě a třeba postavení uší. Nebo hledá nějakou vzpomínku z dětství.
Ale když neví nic?
Fiona.Praha
napsal(a):
Útulek bych teda moc neradila.
Pokud byl dotaz reálný, nikoli jen založená diskuse pro pobavení, zadavatelka sama neví, co by chtěla, resp. ví, že nechce "bull" a líbí se jí ČSV.
Neví vzhled, velikost, srst ani povahu, co by si v tom útulku vybrala? Štěně je loterie ve všem. Dospělý pes je hotový, ale když neví, jakého chce, tak co si vybere?
Chápu, že má někdo rád např.pudlíky a tak si vezme z útulku něco pudloidního, více či méně, a je spokojený. Má skoropudla a ještě je to útulkáč.
Chápu, že někomu je to celkem jedno, ale má představu o velikosti, srsti, barvě a třeba postavení uší. Nebo hledá nějakou vzpomínku z dětství.
Ale když neví nic?
Ale když neví nic, tak se do útulku může zajít aspoň mrknout, nějakého pejska vzít na procházku a tak. Třeba ani potom nebude vědět nic, třeba si tam s nějakým padne do oka :-)
Se psem nemusí hned odejít. Já jsem s kamarádkou v útulklu byla. Představu měla, vzaly jsme postupně tři pejsky na procházku a nakonec si tam pro jednoho z nich za týden jela. Jsou to dva roky a jsou oba moc spokojení. A to její představa byla, že si odveze teriéra, nebo tak něco a má křížence rotvajlera(asi s labradorem).
Já při výběru psa tak trochu věřím spíš na osud a "přeskočení jiskry".... I když samozřejmě je důležité vzít v úvahu i vlastnosti plemene (fyzické i jiné).
Díky za příspěvky. Plemeno jsem si vybrala a jsem v kontaktu s pár chovatelskými stanicemi, co budou mít vrh na přelomu roku. Všechny příspěvky jsem nečetla, protože z pročítání ostatních diskuzí už jsem pochopila, že většina uživatelů by psa nedoporučila nikomu kdo na něj nemá čas 24 hodin denně (nadsázka!) a většina uživatelů tu jen uráží v diskuzích. Jinak tenhle server neznám a nevěděla jsem, že tady někoho vyprovokuje, když se někdo zeptá na takovou otázku. Zřejmě každá komunita má nějaký ten svůj "trigger". :)

Co jste vybrala? :-)

napsal(a):
Co jste vybrala? :-)
Taky mě to zajímá, jen pro informaci, nebudu to komentovat. A nakonec ty komentáře nemusíte číst. Snažili jsme se poradit, tak si přece zasloužíme trochu toho uznání.