Občasné kulhání psa na jednu nohu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.10.2020 16:28
AnnaZ

XXX.XXX.15.44

Zdravím, všimla jsem si, že můj pes mívá zadní pravou packu občas ve vzduchu. Děje se to tak 1x-2x týdně. Někdy méně. Teď byl asi měsíc klid, ale začala před pár dny znovu. Dneska zase. Vždycky ji má nějakou chvíli ve vzduchu a pak se jí chvíli špatně chodí. Netrvá to ale nikdy nějak extra dlouho. Do 15-30 minut už chodí normálně. Nevíte v čem by mohl být problém? Veterinářka nohu kontrolovala a nenašla nic, co by to způsobovalo.
Většinou se jí to děje po námaze. Třeba když delší dobu běhá.
Moc děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2020 16:44

Plemeno a věk psa?
Může to být patela, může to být urvaný meniskus nebo problém s vazem. Nebo další trable. Více asi zjistí ortoped při prohlídce.

25.10.2020 16:45
AnnaZ

XXX.XXX.15.44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Plemeno a věk psa?
Může to být patela, může to být urvaný meniskus nebo problém s vazem. Nebo další trable. Více asi zjistí ortoped při prohlídce.

West highland White terrier, 10 měsíců

25.10.2020 16:56

chtělo by to nechat prohlédnout ortopedem.

mladý pes nemá nárok na nějaké kulhání po námaze.

25.10.2020 16:58
AnnaZ

XXX.XXX.15.44

chtělo by to nechat prohlédnout ortopedem.

mladý pes nemá nárok na nějaké kulhání po námaze.

Veterinářka dělala kontrolu hmatem. A nezdálo se jí nic zvláštního. Já právě uvažovala ještě nad boreliózu. Nemůže to být i tím? Přes léto pochytala dost klíšťat a po jednom ji doteď zůstala červená tečka.

25.10.2020 17:17
janaa

XXX.XXX.41.253

Malé plemeno, zvedání nohy, to vypadá opravdu na luxaci pately, zajděte za ortopedem,nic jiného vám nikdo neporadí. Vazy jsou další varianta, ale vzhledem k výše zmíněnému, bych to viděla na tu patelu

25.10.2020 17:23

ORTOPED

25.10.2020 17:34
AnnaZ

XXX.XXX.15.44

janaa napsal(a):
Malé plemeno, zvedání nohy, to vypadá opravdu na luxaci pately, zajděte za ortopedem,nic jiného vám nikdo neporadí. Vazy jsou další varianta, ale vzhledem k výše zmíněnému, bych to viděla na tu patelu

A vyšetření probíhá jak? Protože to nám už údajně veterinářka dělala a nic nezjistila.

25.10.2020 17:36

AnnaZ napsal(a):
Veterinářka dělala kontrolu hmatem. A nezdálo se jí nic zvláštního. Já právě uvažovala ještě nad boreliózu. Nemůže to být i tím? Přes léto pochytala dost klíšťat a po jednom ji doteď zůstala červená tečka.

Muj vet po takovém mém dotazu na boreliozu a kulhání zkonstatoval, že pes je k borelioze málo vnímavý- nebo tak něco, že jí "chytit" nemůže(vyjímečně? snad), konzultuje s nějakou laboratoří v krajském městě, ono docela logiku to má- jinak by se spousta lesních zvířat válela s boreliozou po lese. A na dotaz, ale že se to píše na internetu ....no prostě s borelkou a kulhajícím psem mě poslal k šípku...

25.10.2020 17:38
AnnaZ

XXX.XXX.15.44

Muj vet po takovém mém dotazu na boreliozu a kulhání zkonstatoval, že pes je k borelioze málo vnímavý- nebo tak něco, že jí "chytit" nemůže(vyjímečně? snad), konzultuje s nějakou laboratoří v krajském městě, ono docela logiku to má- jinak by se spousta lesních zvířat válela s boreliozou po lese. A na dotaz, ale že se to píše na internetu ....no prostě s borelkou a kulhajícím psem mě poslal k šípku...

Já už chtěla udělat testy předtím. Ale veterinářka měla podobnou reakci. Že zbytečně vyhodí x tisíc za něco, co stejně vyjde negativně. 😅

25.10.2020 17:40
janaa

XXX.XXX.41.253

AnnaZ napsal(a):
A vyšetření probíhá jak? Protože to nám už údajně veterinářka dělala a nic nezjistila.

Za mě, většina běžných vetů prostě ortopedický problém správně vyšetřit a diagnostikovat neumí. Zvlášť pokud nejde o nějaké mega postižení,což v případě,že pes občas zvedá nohu, není. Naopak většina fundovaných ortopedů umí většinu věcí zdiagnostikovat už jen pohledem, pohmatem a dalším vyšetřením si svoji diagnozu jen potvrdí

25.10.2020 17:41

Přiklonila bych se ke kolenu- patela, najděte na you tube různá videa a porovnejte....

25.10.2020 17:41
AnnaZ

XXX.XXX.15.44

janaa napsal(a):
Za mě, většina běžných vetů prostě ortopedický problém správně vyšetřit a diagnostikovat neumí. Zvlášť pokud nejde o nějaké mega postižení,což v případě,že pes občas zvedá nohu, není. Naopak většina fundovaných ortopedů umí většinu věcí zdiagnostikovat už jen pohledem, pohmatem a dalším vyšetřením si svoji diagnozu jen potvrdí

Nemáte někdo zkušenosti, kolik takové vyšetření může stát?

25.10.2020 18:05

https://www.youtube.com/watch?v=McrIcHDsEv8
https://www.youtube.com/watch?v=EvgpIi9KkIE

podle toho, jestli bude doktor nen šahat nebo bude i používat zobrazovací metody....
jen tak na okraj, stojí pes na zadních spíše na špičkách-prstech?

25.10.2020 18:11
AnnaZ

XXX.XXX.15.44

https://www.youtube.com/watch?v=McrIcHDsEv8
https://www.youtube.com/watch?v=EvgpIi9KkIE

podle toho, jestli bude doktor nen šahat nebo bude i používat zobrazovací metody....
jen tak na okraj, stojí pes na zadních spíše na špičkách-prstech?

To ne, stojí normálně na celé nože.

Tak to asi nee. To nebude ono. Podle videa. Ona to spíš zvedne jen, když stojí. Ale to fakt jen na chvíli. Na pár okamžiků. Chodí jinak normálně. Jen na ní chvíli (třeba jen těch 5 minut) špatně naslapuje. Ale ve vzduchu ji nemá, když chodí.
Mě někdy připadá, že to hraje 😂 jakoby si vyžadovala pozornost.
Jinak ji ani nevadí, když ji na nohu sáhnu nebo s ní nějak hýbám. Nekňučí, neotáčí se na tu nohu... Nic prostě.
Já už fakt nevím 🤷🏻‍♀️
Dneska se to stalo právě po tom, co jsme byli na procházce, pustila jsem ji pak na zahradě, kde bylo celkem mokro a naháněly se s její starší sestřičkou. Pak jsem ji koupala a jak vylezla z vody, tak chvíli byl klid a asi po 10 minutách to začala dělat. Dneska to trvalo krátce. Nohu měla zvedlou možná půl minuty. Pak chvíli kulhala. Ale uslyšela venku psa, začala štěkat a lítat po bytu a byl klid. Tak já fakt nevím. Jestli to jenom hraje?

25.10.2020 18:20

Nehraje, jděte k ortopeovi.....zvednutá noha=fixace čéšky, nemůže jí dát dolů, nefunguje čéška jako kladka(čéška je bokem jako mimo střed kolenního kloubu)..... kulhání= než se zase čéška a vazy usadí do správné polohy
Ještě zkuste psovi zvednout zadní nohy, kterou dává ochotněji? víc zlehka?
Jak si pes sedá, má nohy normálně zaúhlené a sedí rovně na zadeli nebo sedá raději na stehno-šikmo, s nohou vystrčenou dopředu?

25.10.2020 18:28
AnnaZ

XXX.XXX.44.115

Nehraje, jděte k ortopeovi.....zvednutá noha=fixace čéšky, nemůže jí dát dolů, nefunguje čéška jako kladka(čéška je bokem jako mimo střed kolenního kloubu)..... kulhání= než se zase čéška a vazy usadí do správné polohy
Ještě zkuste psovi zvednout zadní nohy, kterou dává ochotněji? víc zlehka?
Jak si pes sedá, má nohy normálně zaúhlené a sedí rovně na zadeli nebo sedá raději na stehno-šikmo, s nohou vystrčenou dopředu?

Obě dvě dává stejně.
A sedí přímo na zadku.

25.10.2020 18:37

Máme psa s luxací patel (ten útulkový stařeček). Má tedy nižší stupeň luxace, na pravé noze 1. stupně, na levé 2. stupně. Levou nohu začal občas odlehčovat až kolem 7. roku věku, veterinář operaci již nedoporučil, že by se tím mohlo víc pokazit, než napravit. Stav se od té doby nezměnil. Sedá si taky normálně.

25.10.2020 18:41
AnnaZ

XXX.XXX.79.2

Máme psa s luxací patel (ten útulkový stařeček). Má tedy nižší stupeň luxace, na pravé noze 1. stupně, na levé 2. stupně. Levou nohu začal občas odlehčovat až kolem 7. roku věku, veterinář operaci již nedoporučil, že by se tím mohlo víc pokazit, než napravit. Stav se od té doby nezměnil. Sedá si taky normálně.

Odlehcovat, že na ni neslapal?

25.10.2020 18:44

AnnaZ napsal(a):
Odlehcovat, že na ni neslapal?

Jako to první video od verun, ale ne tak často.

25.10.2020 18:46
AnnaZ

XXX.XXX.79.2

Jako to první video od verun, ale ne tak často.

Tak to asi nebude ono. Tohle jsem u ní nikdy neviděla...
Zkusím to natočit, až to zase udělá

25.10.2020 18:49

AnnaZ napsal(a):
Tak to asi nebude ono. Tohle jsem u ní nikdy neviděla...
Zkusím to natočit, až to zase udělá

To je dobrý nápad. Můžete to pak ukázat i vetovi.

25.10.2020 18:54

Nebo jiný "růstový" problém u mladého psa..... zkuste opravdu ortopeda, ono když máte zvířata, je ptřeba počitat s tím, že to občas bude něco stát...

25.10.2020 18:56
AnnaZ

XXX.XXX.79.2

Nebo jiný "růstový" problém u mladého psa..... zkuste opravdu ortopeda, ono když máte zvířata, je ptřeba počitat s tím, že to občas bude něco stát...

Jojo, s tím počítám, nebojte. Akorát teď na tom nejsme nejlíp. Kvůli koroně a všemu kolem toho... Bohužel

25.10.2020 20:01

AnnaZ napsal(a):

RTG. Jako u lidí.

25.10.2020 20:37

AnnaZ napsal(a):

dívá se jak chodí
dobré je to video
hmatá
kroutí, vytahuje, natahuje, tlačí.......
ví jak a proč, ví kam má dát ruku, co chce cítit, slyšet......a tím nemyslím hlasité (respektive jenom) auau psa

a pak jsou zobrazovací techniky

12.11.2020 15:12
AnnaZ

XXX.XXX.43.68

Zdravím, oživuji znovu tuto diskuzi.
Pejsek už přestal kulhat.
Takže předpokládám, že to byl "pouze" nějak natažený sval, nebo něco.
Akorát jsem se chtěla zeptat, můžu "pro jistotu" podávat nějakou kloubní výživu? Popřípadě jakou?

12.11.2020 15:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Kloubní výživa neublíží.
Je tu spousta diskuzí na toto téma, zkuste si je vyhledat.
Začít můžete třeba tady:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3693872/dyzplazie-kycelniho-kloubu-u-mlade-feny-no-co-s-tim
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3727273/kloubni-vyziva-alavis

20.11.2020 15:56
AnnaZ

XXX.XXX.4.211

Nakonec jsem koupila skelevet. Už od této firmy máme imunovet a nemůžu si vynachválit.
Tobolky papá sama, tak jsem ráda.
Snad to trošku pomůže.

S veterinářkou jsme domluvené, že pokud to v roce a půl fenky bude přetrvávat, tak se domluvíme na vyšetření. Zatím zkoušíme tu kloubní výživu.
Od příštího týdne taky přecházím na barf, tak uvidíme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík