Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Alavi

1.11.2020 18:09
Alavi

XXX.XXX.0.163

Dobrý den,
dostala jsem se do poněkud svízelné situace. Koncem léta mi umřel pes a já najednou ztratila tak nějak výplň svých volných dnů a padla na mě depka. A začala jsem si čím dál více všímat toho, že sousedé se svým psem moc nechodí, většinu času je zavřený v kotci a jednou za čas ho vezmou na hodinku ven, jinak je často sám. (Teď nastal pokrok, občas ho už pustí i proběhnout na zahradu, když jsem je ujistila, že se záhonkům vážně vyhýbá a nemá tendence vyhrabávat!). Každopádně já před pár týdny zašla za sousedy, jestli ho nemůžu občas vyvenčit. Souseka byla ráda, že na něj nemají moc čas a jí to ulehčí práci. Jelikož studuju, tak jsem teď natrvalo u rodičů (normálně bydlím na kolejích), takže jsem ho začala brát zhruba 2x týdně, někdy 3x.

Ze začátku jsem si dávala předsevzetí, že ho nebudu moc hladit a tak, ať se na mě nenafixuje příliš a není mu pak líto, že s ním moc nejsem. Ale nějak jsem to nezvládla- ten pes byl od prvního dne hrozně vděčnej, olizoval mě, pořád si běhal pro pohlazení. Pouštím ho na louce na stopovačku a učím ho aportovat, hrozně mu to jde a je šikovný, chodíme tak na dvě tři hodiny ať se vyběhá. JENŽE. On si na mě utvořil už vazbu, vždy když vidí že jdu ven, začne v kotci skákat, kňučet, štěkat a mi je ho hrozně líto, když s ním třeba zrovna nemůžu (třeba jdu jen ven pověsit prádlo).

Brát každý den ho nechci (i když je mi líto, když vidím, že ho vezmou jen třeba na 15 minut a zase ho zavírají), protože to by pro něj bylo asi ještě horší, když bych pak odjela na koleje a pak s ním budu moci třeba jen jednou týdně, možná dvakrát. Ale když jsem včera viděla, jak byl smutný, že ho zase zavírám a opouštím... myslíte, že bude lepší, když ho přestanu venčit úplně? Že nejdřív bude smutný a bude mu to líto, ale pak si zvykne zase na starý režim- patnáct minut procházka, občas více a do kotce? A nebo pokračovat v současném režimu, že alespoň těch pár hodin týdně bude mít zábavu?

Opravdu nevím, co dělat. On je hrozně aktivní, až moc, je to mladý cca čtyřletý pes (je z útulku). Hrozně se na mě nafixoval (a upřímně-já na něho také) a je smutný když ho zase opouštím, na druhou stranu je mi líto koukat, jak je furt zavřenej sám. Co byste dělali vy...?

1.11.2020 19:04
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Venčit.
Půjčovala jsem si kdysi
a to jak jen to šlo.
Dokonce u té první cizí feny NO
si myslím, že to byl nejlepší můj
psí vztah.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2020 19:19

No, napadl mě takovej šílenej nápad, paní sousedka by vám ho nenechala?
Nejsem psí psycholog, takže nevím, co je lepší, ale zajisté vás má rád, narozdíl od sousedky se mu věnujete. Takže s tím asi nepřestávejte.

1.11.2020 19:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nějak nechápu, proč někdo vytáhne psa z útulku a vrazí ho do kotce Chudák pes si myslel, že bude mít zase svou rodinu a houby...v tom útulku měl alespoň psí společnost

1.11.2020 20:36

Jestli můžete, tak si ho berte. Aspoň tak bych to udělala já. Bohužel s tím, že bude smutnej, když nebudete moct, se budete muset smířit. Pořád aspoň lepší něco, než nic. Předpokládám, že jako studentka si ho úplně osvojit nemůžete. Ale i tak je super, že mu umožníte se trochu vyběhat a zažít, co je to pomazlení.

1.11.2020 20:47

I já hlasuji pro. Brát si ho, když je to možné. Dělalo to tak dřív ve městech dost dětí. K sídlištím přiléhaly stávající rodinné domky a v mnoha byl něcojakovlčák. A děvčata ze sídliště chodila venčit, chodila se psy i na cvičák. Psi si na ten režim zvykli. Spokojenost na třech stranách.

1.11.2020 20:50
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Taky jsem takto venčila sousedovic brakýře před pár lety.
Byl spokojený pes i já i sousedi (provozovatelé hráčského doupěte).
Takže za mne ano berte ho na vycházky dál.

2.11.2020 06:44
tero

XXX.XXX.237.246

Určitě venčit, on si pravděpodobně na ten režim co zavedete zvykne. Co ho tak naučit na nějaký povel, nebo na nějaké znamení, že dnes, nebo teď ne. I vlastní pes se přece naučí že s vámi vždy nemůže ven.I tak mu jistě hodně zpříjemníte a zpestříte život.

2.11.2020 07:40

....chodila jsem takhle několik let vencit a cvicit a bylo to fajn, moc rada na to vzpomínám a spokojeni byli vsichni zúcastnění....pro mně pak velka skola pred porizenim vlastniho psa a hlavně jsem věděla do ceho jdu a jakeho psa chci a co s nim chci dělar, vřele doporucuji vsem......

2.11.2020 08:27
janaa

XXX.XXX.3.78

No, asi půjdu proti proudu, resp. se přiznám,že jsem nepochopila z toho dotazu, zda zadavatelka byla na intru a teď už je trvale u rodičů, nebo je na intru a teď do otevření škol je doma, a pak zas bude na internátě.V prvním případě souhlasím, choďte s ním,cvičte s ním, získáte zkušenosti, které pak zúročíte na vlastním psovi, pes bude šťastný. Pokud ale platí druhá možnost, tak z hlediska psa to úplně jako šťastný nápad nevidím. Dokud neví, o co přichází, nemá se proč trápit, max nudit. ve chvíli,kdy pozná, že může být líp, zvykne si chodit na procházky a zábavu a to pravidelně, a zadavatelka pak ze dne na den odjede na intr a se psem se dostane ven jednou za měsíc, bude to pro něj zbytečně šok a zklamání a nedej bůh aby pak začal stávajícím majitelům z nudy a frustrace provádět nějaké alotrie....

2.11.2020 08:35
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Můj názor:
Dík za každou každou, příjemně strávenou,
třeba jen
hodinu.
Z hlediska psa.

2.11.2020 08:37
domi.t

XXX.XXX.131.130

Za toto máte krok do neba Ja som tiež za, ale konečné rozhodnutie je aj tak na Vás.

2.11.2020 10:05

Když jsem byla mladá a v pubertálním věku, bydlela jsem s rodiči ve městě v paneláku. O vlastním psovi do bytu nechtěli ani slyšet. Tak jsem chodila cvičit psy jiným lidem, byli to vesměs N.O., ale taky 2 boxeři a 2 dobrmani. N.O. byli většinou samorosti ze dvora u baráku nebo z kotce, boxer jeden z paneláku, druhý z kotce, dobrmanka byla z bytu od paní doktorky a právníka, celý den byli mimo domov, měla jsem i klíče od jejich bytu, neměli na ni čas, byla boží, Anetka, až jsem si po ní dala nick, chodila jsem pro ni asi 2 roky, pak se majitelé odstěhovali z bytu do baráku někam dále, už si nepamatuju. V tu dobu, když jsem chodívala pro psy, se mojí tetě narodila sestřenice a asi za 2 roky po ní bratranec. Neustále mi bylo vyčítáno, že nevozím miminka v kočárku, jen celý den lítám se psama a na jízdárnu ke koním a smrdím psinou a koňma. Místo vození kočárku po městě jsem byla na cvičáku a u koní. Psíka si berte, jak to bude možné, jasně, že k vám bude mít lepší vztah, ti psi, co jsem cvičila to taky tak měli, ovčouni mohli zbořit kotec, když šli ven, to samé ti ostatní, to bylo radosti, majitele měli tak nějak mimo.

Alavi

2.11.2020 12:28
Alavi

XXX.XXX.0.163

janaa napsal(a):
No, asi půjdu proti proudu, resp. se přiznám,že jsem nepochopila z toho dotazu, zda zadavatelka byla na intru a teď už je trvale u rodičů, nebo je na intru a teď do otevření škol je doma, a pak zas bude na internátě.V prvním případě souhlasím, choďte s ním,cvičte s ním, získáte zkušenosti, které pak zúročíte na vlastním psovi, pes bude šťastný. Pokud ale platí druhá možnost, tak z hlediska psa to úplně jako šťastný nápad nevidím. Dokud neví, o co přichází, nemá se proč trápit, max nudit. ve chvíli,kdy pozná, že může být líp, zvykne si chodit na procházky a zábavu a to pravidelně, a zadavatelka pak ze dne na den odjede na intr a se psem se dostane ven jednou za měsíc, bude to pro něj zbytečně šok a zklamání a nedej bůh aby pak začal stávajícím majitelům z nudy a frustrace provádět nějaké alotrie....

Studuju VŠ, normálně bydlím na kolejích, ale vzhledem k distanční výuce jsem až do konce února doma, kolej zbytečně neplatím a nejezdím tam. Od března zase budu od pondělí do pátku pryč (samozřejmě podle korony).

Taky si říkám no, sami sousedé teď začali uznávat, že od doby co chodí se mnou je v tom kotci více neklidný... jednou měsíčně by to nebylo, já bych ho brala minimálně jednou týdně pořád, pokud bych nebyla teda nemocná, ale i tak... jestli mu nebude líto, že s ním půjdu méně často no. Ale asi s ním budu chodit dál, nemůžu se koukat, jak ho za deset minut procházky zase zavírají... Protože on už teď stejně poznal, že na procházce může být i zábava a může být dlouhá, takže to jsem asi měla holt zvážit dřív.

2.11.2020 12:33

Alavi napsal(a):
Studuju VŠ, normálně bydlím na kolejích, ale vzhledem k distanční výuce jsem až do konce února doma, kolej zbytečně neplatím a nejezdím tam. Od března zase budu od pondělí do pátku pryč (samozřejmě podle korony).

Taky si říkám no, sami sousedé teď začali uznávat, že od doby co chodí se mnou je v tom kotci více neklidný... jednou měsíčně by to nebylo, já bych ho brala minimálně jednou týdně pořád, pokud bych nebyla teda nemocná, ale i tak... jestli mu nebude líto, že s ním půjdu méně často no. Ale asi s ním budu chodit dál, nemůžu se koukat, jak ho za deset minut procházky zase zavírají... Protože on už teď stejně poznal, že na procházce může být i zábava a může být dlouhá, takže to jsem asi měla holt zvážit dřív.

No právě, ten pes už ví. Ale třeba si na tu frekvenci zvykne a bude klidnější.

2.11.2020 19:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jako dítě jsem takhle taky brávala psy - ve vesnici byla CHS loveckých psů (ona teda pořád je), kde bylo moooc psů, na jednoho člověka, nebo alespoň tak to na mě působilo. Přišlo mi, že nemohl dopřát tolika psům tolik pohybu, kolik by potřebovali. Ono to začalo tím, že tam dříve bydlela moje kamarádka (taky dítě) a chodili jsme s nimi společně, později i s mým psem. Ona se potom definitivně odstěhovala a už se nikdy nevrátila, a tak jsem si začala brát vždycky jednoho psa sama, k mému psovi, vyblbli se. Později se ke mě přidala kamarádka, která psa neměla. Takže jsme chodily my dvě, můj pes a třeba tři psi z té CHS. Vždycky když měli štěňata, tak nás pán prosil, jestli bychom je mohli vzít ven, navyknout na obojek a vodítko atd... Psi jsme mívali celé odpoledne, o víkendu někdy i celý den. To bylo vždycky radosti, když nás viděli. Vždycky bylo těžké z toho množství psů vybrat dva nebo tři, kteří zrovna vezmeme, a ostatní kňourali a smutně koukali.

Pak jsem ještě takhle brávala fenu novofundláka od přítelových prarodičů - měli vždycky novofundláka, který byl klidný a pohodový, stačila mu zahrada a občas zajít k rybníku, který měli hned před barákem. Jenže tahle poslední fena byla jiná, torpédo, hrozně akční a oni na ni prostě nestačili. Tak jsem ji brala někdy na procházky a někdy do psí školičky, aby se vylítala s ostatními. Ale nebylo to zase až tak úplně pravidelné no.

To, že jsem si vždycky brala psy u mých prarodičů, to ani nepočítám...

Tahle vaše situace není úplně jednoduchá, no. Na jednu stranu vám chybí pes, psovi chybí pohyb a pozornost a když to spojíte, tak je to super pro oba a hned bych řekla, že bych rozhodně venčila dál. Jenže když jsem si pak přečetla, že od února vy odjedete na kolej a pes zůstane sám, tak nevím nevím. Jako jo, řekla bych, ať si pes užívá alespoň dokud je to možné. Ale je fakt, že pokud si na takový pravidelný režim zvykne, tak aby potom až to skončí nezačal doma vyvádět a dělat problémy...

2.11.2020 19:31

Alavi napsal(a):

Možná řeknu blbost, ale nebylo by třeba možný v okolí pohledat nějakou zodpovědnou holčinu, třeba od jiných sousedů, která pejska nemá a taky by ráda nějakýho psího kámoše. Pes by si navykl na vás obě, mohly byste chodit zkraje spolu a když by jim to spolu šlo, tak byste se střídaly...pokud by majitelé psa souhlasili (upřímně opravdu nevím, proč někdo vytáhne psa z útulku a šoupne ho do kotce..k čemu jim ten pes je) a pak až odjedete zpátky na kolej, tak by přes týden s pejskem chodila ona a o víkendu, až byste přijela domů, tak vy??

Ono je to opravdu dvousečné...na jednu stranu zaplať pánbůh za každou chvilku, kdy se pesan dostane z kotce, na druhou stranu za tak dlouhou dobu si pes na ten režim venčení a pozornosti zvykne a pak šlus ende a půjde se ven jen o víkendu, možná to někdy neklapne, tak třeba job víkend...

3.11.2020 00:09
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Lepší něco nežli nic.

3.11.2020 00:17

"Ale je fakt, že pokud si na takový pravidelný režim zvykne, tak aby potom až to skončí nezačal doma vyvádět a dělat problémy."..

A víte, že bych to majitelům docela přála? Třeba by se jim rozsvítilo v palici a začli by se chovat normálně.

3.11.2020 08:24
janaa

XXX.XXX.3.78

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Ale je fakt, že pokud si na takový pravidelný režim zvykne, tak aby potom až to skončí nezačal doma vyvádět a dělat problémy."..

A víte, že bych to majitelům docela přála? Třeba by se jim rozsvítilo v palici a začli by se chovat normálně.

A to si vážně myslíte, že u takových majitelům dojde k prozření? Buď bude pes zavřenej nonstop v bytelným kotci nebo poputuje o dům dál a kdo ví kam, protože určitě jsou stovky zájemců na podobný zvíře. V každým případě by to, podle mě, odnesl zase jen ten pes

3.11.2020 15:37
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Prozřou - neprozřou.

Zvířata většinou mají dar přijímat svůj osud
jak to život přináší ......
Změna majitelů, ztráta zvířecího
kamaráda při prodeji
a fungují dál.
Musí ....

neverend

3.11.2020 16:36
neverend

XXX.XXX.213.247

Není to vždy tak.. Když svého pána milují, dovedou na něho čekat a nezapomenout celý život.😒 Osobní zkušenost jak na kamarádova otce čekal pes každý večer. On už bohužel nikdy přijít nemohl. Měl jeho syna a ten se postaral, ale stesk po jeho otci pokud vím neskončil ani po roce. Každý večer čekal u vrátek i hodiny.

K tématu: To jste moc hodná zadavatelko že se takhle staráte. Ovšem pes se na Vás bude fixovat. Tím spíš když na něho sousedi nemají čas. Sousedům bych asi řekl rovnou že mají po psovi a ať už si žádného nepořizují. 😀

Přidejte reakci

Přidat smajlík