Dobrý den,
mám dotaz. Bydlíme v řadovém domě. Máme 3 psi. Jedno velké plemeno a 2 malé. S velkým chodíme 2x denně na procházku, ale 3x denně si jde cíknout na zahradu. Psi venčíme na zahradě vcelku pravidelně. V 6, 10, 14, 19, 22. Jsou tam 5 minut, udělají potřebu a běží domů. Ovšem pokud jsou sousedi na zahradě, tak na ně opravdu dost štěkají, okřikujeme je. Většinou pak uberou, ale stále štěkají. Nedávno na nás soused vyběhl a byl opravdu sprostý, mají malé dítě a to se prý našich psů bojí nebo ho chtějí uspávat. Jde, ale o 5 minut. Snažíme se jim vyjít vstříc a jinak je na zahradu nedáváme...
V noci ani nebafnou, situace mě velmi mrzí, měli jsme dřív dobré vztahy...
Dle nás nic neporušujeme...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych se tedy snažila psy štěkání odnaučit.... nasadit psům stopovačku, být tam s nima, nežádoucí chování zarazit v okamžiku, kdy o něm teprve přemýšlejí...

Verdy
napsal(a):
Vždycky tam s nimi někdo je a uklidňuje je. Oni sousedi k nám chodili, psí je vítali, mazlili se s nimi, lízali nohy... , ale za tím plotem na ně štěkají. Když se potkáme venku, tak je spíš chtějí vítat...
Jde o to, že tam jsou opravdu max 25 minut denně dohromady.
Já to chápu, ale jako sousedovi s malým dítětem by mi to taky vadilo :)
No asi máte pravdu. Jen mě zajímalo, jestli něco porušujeme... On to soused vlastně nikdy neřešil a nic nám neřekl, ale nedávno se naštval začal rumplovat s plotem a strašně řvát jako štěkot šíleného psa. Psí nám strašně splašil, málem povalili babičku na schodech, takže si myslím, že teď už s nima nehnu a budou řvát o to víc...

Nevím, co máte za plot, ale co ho zneprůhlednit, aby psi na sousedy neviděli.
Ono jeden pes...to se dá učit, ale 3 najednou se v tom štěkání podporujou...dáte povel jednomu, ale ti osrarní štěkají, tak se vám zase rozštěká.
Ono by to asi šlo....já se přiznám, že jsem lenoch a jdu vždy cestou nejmenšího odporu....takže já bych jim zakryla na sousedy vžhled, eventuelně před plot vysadila živý plot.
napsal(a):
Ono jeden pes...to se dá učit, ale 3 najednou se v tom štěkání podporujou...dáte povel jednomu, ale ti osrarní štěkají, tak se vám zase rozštěká.
Ono by to asi šlo....já se přiznám, že jsem lenoch a jdu vždy cestou nejmenšího odporu....takže já bych jim zakryla na sousedy vžhled, eventuelně před plot vysadila živý plot.
Ano, je to jedno z témat. Budeme to muset nejspíš takto řešit... naší psi jsou opravdu hodný, ale hlídači. Sama mám malé děti a nikdy jim nic neudělali. Ten velký je asistenční, ale nechá se strhnout. Když je na zahradě sám ani nebafne....
napsal(a):
Tohle je hezká teorie. Sama jsem před nějakou dobou zakládala podobné téma ( i když mám jen jednoho psa) a někdo mi radil plot zakrýt.
Je to super, pokud to na některého psa zabere, ale naši fenu bohužel mnohem víc "vytáčí", když za plotem něco slyší a nevidí na to...
Nám se důslednou prací za cca tři týdny (kdy jsem prakticky neudělala nic do práce a jen hlídala a korigovala psa) podařilo odbourat štěkání na sousedy v "normálním" režimu- takže neštěká pokud tam sousedi jdou nebo normálně fungují ( mluví, zalévají kytky a tak). Bohužel jakmile zajíždějí autem, otvírají bránu, jedou s kolečkem.... To zatím nezvládá být v klidu....
Tak tím pádem pracovat hlavně s těma dvěma menšíma. Já tenhle problém nemám, mám velkou zahradu, takže kdyby na mě štěkal v kuse sousedův pes, půjdu na druhou stranu. Ale zahrádky u řadových domků jsou maličké a může to být protivné, i když jen chvilku. Na druhou stranu argument: máme malé dítě, které se bojí...na tom mají zapracovat zase oni, i malému děcku se dá vysvětlit, že pes tak ,,mluví". Můj pes zaštěká za mým plotem na děcko, co jde po silnici a mlže taky řvát, že se bojí....jak chce. Takže v konečném důsledku v tom není rozdíl. Bude muset být snaha oboustranná, to řešit, ten hadr na plot si můžou dát i oni. To vaši psi na ně štěkají odjakživa, tedy jak dlouho?

MajkaP
napsal(a):
Tohle je hezká teorie. Sama jsem před nějakou dobou zakládala podobné téma ( i když mám jen jednoho psa) a někdo mi radil plot zakrýt.
Je to super, pokud to na některého psa zabere, ale naši fenu bohužel mnohem víc "vytáčí", když za plotem něco slyší a nevidí na to...
Nám se důslednou prací za cca tři týdny (kdy jsem prakticky neudělala nic do práce a jen hlídala a korigovala psa) podařilo odbourat štěkání na sousedy v "normálním" režimu- takže neštěká pokud tam sousedi jdou nebo normálně fungují ( mluví, zalévají kytky a tak). Bohužel jakmile zajíždějí autem, otvírají bránu, jedou s kolečkem.... To zatím nezvládá být v klidu....
Tak mě to funguje.....nemám nějaký chronický štěkače, ve své podstatě řvou akorát, když se třeba sousedka rejpe v záhonu hned u plotu a taky když sousedovic děcka lítaly sem a tam po zahradě....tohle jsem zakrytím výhledu eliminovala.
Na dvoře je třeba na plotě břečťan a štěkání prakticky zmizelo úplně.
Prostě asi na každýho psa funguje něco jiného.
A jak jsem psala...odbourání štěkání výchovou si dovedu představit u jednoho psa, ale u třech, které se v tom vzájemně podporují, to už je z mého pohledu skoro vyšší dívčí....tam bych se zaměřila na "vedoucího skupiny"...ale i tak...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107
Jako fakt vam prijde normalni hysterickej soused kvuli tomu ze psi pat minut denne stekaj? Opravdu? Psi venkovni toho narvou mnohem vic a i v noci. Jako kdyz nekdo proturuje motorku na ulici taky po nem bude rvat a hystercit? Je to vul
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jako fakt vam prijde normalni hysterickej soused kvuli tomu ze psi pat minut denne stekaj? Opravdu? Psi venkovni toho narvou mnohem vic a i v noci. Jako kdyz nekdo proturuje motorku na ulici taky po nem bude rvat a hystercit? Je to vul
Já si taky myslím, že pokud je to párkrát za den ( navíc v "lidské" hodiny) pět minut, pak je to pro sousedy sice nepříjemné, ale snesitelné. Na druhou stranu by možná bylo fajn aspoň v létě pouštět pesany ven víc a možná tak málo chodí ven hlavně kvůli tomu štěkání 🤷
Každopádně naše fena je venkovní a štěká opravdu hodně, prostě hodně hlídá. Naštěstí ne v noci, to je v kotci v klidu....( Na druhou stranu, když by byla v klidu , možná bych ji na noc nezavírala do kotce). Takže chápu, že sousedům to vadí i když se přiznám, že se sousedy máme svoje zkušenosti a zažili jsme si s nimi svoje hlavně s rušením nočního klidu, takže si z nich zas tolik nedělám a mám proti nim argumenty v případě potřeby.
Mě jde hlavně o to, že s tím štěkáním je ( v mém případě) spojeno běhání kolem plotu a to mi vadí z hlediska pohybového aparátu psa....
Verdy
napsal(a):
Dobrý den,
mám dotaz. Bydlíme v řadovém domě. Máme 3 psi. Jedno velké plemeno a 2 malé. S velkým chodíme 2x denně na procházku, ale 3x denně si jde cíknout na zahradu. Psi venčíme na zahradě vcelku pravidelně. V 6, 10, 14, 19, 22. Jsou tam 5 minut, udělají potřebu a běží domů. Ovšem pokud jsou sousedi na zahradě, tak na ně opravdu dost štěkají, okřikujeme je. Většinou pak uberou, ale stále štěkají. Nedávno na nás soused vyběhl a byl opravdu sprostý, mají malé dítě a to se prý našich psů bojí nebo ho chtějí uspávat. Jde, ale o 5 minut. Snažíme se jim vyjít vstříc a jinak je na zahradu nedáváme...
V noci ani nebafnou, situace mě velmi mrzí, měli jsme dřív dobré vztahy...
Dle nás nic neporušujeme...
Mám také sousedy kterým nevadí že jejich pes na nás pravidelně vyběhne u plotu a štěká. Někde chvíli, někde pořád. Prvních pár měsíců jsem se to snažila ignorovat, ale dnes jsem ve stavu že jsem na sousedy i jejich psa alergická a nechápu proč to neřeší a psa neokřiknou a neodvolají. V zástavbě to je podle mě součást normální sousedské ohleduplnosti, zajistit co nejmenší hlučnost. Je normální že psi štěkají, máme psy u sousedů z obou stran, i my máme rodinného psa a všichni občas štěkají, ale pokud je to každodenní opakovaná estráda (i když jen na pár minut), tak věřím že to sousedy vytáčí.
A co se týče tůrování motorky, které údajně nikomu nevadí - jeden rok si stejný stejný soused parkoval dodávku pod našimi okny, ráno jezdil do práce, auto nastartoval, protůroval a několik minut nechal běžet, aby se zahřál motor. Po pár dnech jsem na něj jako největší čarodějnice v pět ráno vyběhla a "domluvila" jsem se s ním, že u nás pod okny parkovat nebude, tak začal parkovat u sousedů na opačné straně - a k jeho údivu to sousedi řešili přes měšťáky a OU, dostal pokutu za rušení a díky jemu je v celé ulici zákaz zastavení.

... "a díky jemu je v celé ulici zákaz zastavení"......
Tak to vás soused musí milovat. Nestačím se divit, jaké panují "sousedské" vztahy. Dík za naší uličku. Když odjíždím do práce, jezdím o 1/6 6 a také auto blafe, než si otevřu vrata, pak vyjedu a auto blafe, než je zavřu. Sousedka sladce spí nad cestou....asi se vzbudí...ale neprudí. Psa pouštím vyvenčit kolem 1/2 5 a taky si zašteká, když se vyskytuje zvíře.
A k původnímu dotazu : Souhlasím s lei....20.29. Nebudete žít podle sousedčina kalendáře. A jestli lomcoval s plotem, tak situaci dovedl do neřešitelna sám.
napsal(a):
... "a díky jemu je v celé ulici zákaz zastavení"......
Tak to vás soused musí milovat. Nestačím se divit, jaké panují "sousedské" vztahy. Dík za naší uličku. Když odjíždím do práce, jezdím o 1/6 6 a také auto blafe, než si otevřu vrata, pak vyjedu a auto blafe, než je zavřu. Sousedka sladce spí nad cestou....asi se vzbudí...ale neprudí. Psa pouštím vyvenčit kolem 1/2 5 a taky si zašteká, když se vyskytuje zvíře.
A k původnímu dotazu : Souhlasím s lei....20.29. Nebudete žít podle sousedčina kalendáře. A jestli lomcoval s plotem, tak situaci dovedl do neřešitelna sám.
Orionko, v naší ulici zatím zákaz není, ale je to protože jsem se s ním šla v pět ráno sousedsky dohodnout aby mi jeho dodávka neklepala každé ráno pod oknem. V ranním tichu se nastarovaný motor rozléhá jinak než během dne. Sousedi z druhé strany, kteří už se s ním nechtějí domlouvat na ničem rovnou volali měšťáky a skončilo to tak, že se ve jejich ulici nesmí ani zastavit, oficiálně protože auta znemožňují průjezd hasičů... A takového souseda ani jeho psa byste 100% nechtěla - mám z jeho strany natažený elektrický ohradník, protože má ČSV velké jako tele, a že jeho pes běhá po naší zahradě mu vůbec nevadilo, nevadilo mu ani když se porval s naším psem a roztrhl mu ucho - dones mi nezaplatil za veterináře. Na moje upozornění že se jeho psa bojím se jen zasmál, evidentně ho to pobavilo. Dokáži se dohodnout s skoro s každým, ale s některýma lidma to nejde ani po dobrým ani po zlým a upřímně poprvé v životě po 2 letech sousedování vedle téhle rodiny občas přemýšlím jak je složité udělat si zbrojní pas.
Myslím, že jsem velmi tolerantní člověk, vždycky se snažím si představit, co bych dělala, kdybych se do té situace dostala já. Další věc je, že mi nespí dítě, nemám omezený režim směnama a nevzbudí mě ani jaderný výbuch, takže je mi jedno, že sousedovic NO řve půl noci v kotci a k tomu se přidá můj pes, když už je toho moc. Vždycky si a to škodolibě, to je fakt říkám: když vám to nevadí, s malýma děckama a vy ráno do práce...já jsem v klidu Vedlejší pozemek koupili mladí lidi, přišli se představit, domluvit, kde můžou umístit dům...zrovna jsem je varovala a zjišťovala, jestli a jakového budou mít psa, protože moje kočky někdy prolezou pod plotem na ten už jejich pozemek. Prý: my se psů bojíme, i toho vašeho(to se nebojte a ten už tu nebude ) a kočky máme rádi, my máme taky kočku. Spíš se bojíme toho vedlejšího NO v kotci. Hmm, to se bojíte oprávněně, sama netuším, jak tam to dopadne...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107
Uvedomte si zr kvuli vam se vsichni ostatni nebudou omezovat. To ze vy máte male dite je hezke ale cela ulice nebude chodit kvuli tomu po spickach. Ja bydlela x let vedle vojenskeho letiste. Stihacky nízko nad baraky ve dne v noci. Dalsich x let vedle psiho utulku. Dalsich par let pod nemocnici na jedne z hlavbich trid města. Taky sem vsude mela zakazat dotycnejm kraval abych se vyhajinkala a odpocinula? Tezko. Reseni je dost. Staci se nepoctvereckovat a myslet. V soucasnem bydleni od jara do podzimu soused pod mymi okny turuje trakturek s valnikem nebo ho nechava stát vedle baraku nastartovanej. Dela to cca od osmi. Ja po nocnich to velice ocenuji. Nicmene nic beporusuje tak holt usinam o neco dyl no. Staci pustit film kterej to prerve a u toho se usne krasne.
Já teda na zahradě u řadovky psy ani nevenčím, zahrada malá, psi velký, to by to tam bylo brzy cítit, ale jestli máte psy malý, tak to možná nevadí, ale 3 už mi přijdou docela dost, hlavně když ti malí se venčí jenom tam.
Jinak se nedivím, že to sousedovi vadí, asi to v sobě dusil už delší dobu a ruply mu nervy. Ono někteří lidi si neumí představit, jak ta zahrada u řadovky může být malá a že štěkajícího psa můžete mít fakt hned pod nosem, a mít to xkrát denně, byť a chvíli, žádnej med. MY jsme tu měli takhle natěsno za plotem štěkajícího jezevčíka a dost jsme na tu zahradu přestali chodit, sousedi s tím neuměli nic udělat a nám to prostě pobyt na zahradě hodně znepříjemňovalo. Proto svoje psy od začátku učím, že podle plotu se nelítá a neřve, ono by je to to taky bavilo o tom žádná. Dala bych jim ty dlouhý vodítka, jak píše v úvodu Keriton, a zasáhla při prvním náznaku, druhá věc je, že je asi na začátku budete muset rozdělit.
S těmi malými psy se ven nechodí? Jestli ne, tak se na to štěkání taky můžou těšit jako na velkou zábavu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107
lesnížínka
napsal(a):
Myslím, že jsem velmi tolerantní člověk, vždycky se snažím si představit, co bych dělala, kdybych se do té situace dostala já. Další věc je, že mi nespí dítě, nemám omezený režim směnama a nevzbudí mě ani jaderný výbuch, takže je mi jedno, že sousedovic NO řve půl noci v kotci a k tomu se přidá můj pes, když už je toho moc. Vždycky si a to škodolibě, to je fakt říkám: když vám to nevadí, s malýma děckama a vy ráno do práce...já jsem v klidu Vedlejší pozemek koupili mladí lidi, přišli se představit, domluvit, kde můžou umístit dům...zrovna jsem je varovala a zjišťovala, jestli a jakového budou mít psa, protože moje kočky někdy prolezou pod plotem na ten už jejich pozemek. Prý: my se psů bojíme, i toho vašeho(to se nebojte a ten už tu nebude ) a kočky máme rádi, my máme taky kočku. Spíš se bojíme toho vedlejšího NO v kotci. Hmm, to se bojíte oprávněně, sama netuším, jak tam to dopadne...
Echm a jako kvuli tomu ze vy mate kocky by třeba svyho psa nemohli nechat na svy zahradě navolno? Kdyz by je honil aby vam je nahodou nezakous nebo jak byste si to představovala? Aby je furt zavirali nebo měli nonstop nahubek? Snad ne
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Echm a jako kvuli tomu ze vy mate kocky by třeba svyho psa nemohli nechat na svy zahradě navolno? Kdyz by je honil aby vam je nahodou nezakous nebo jak byste si to představovala? Aby je furt zavirali nebo měli nonstop nahubek? Snad ne
Ehm, jako jak nemohli? Vtipná. To bych jim asi těžko mohla zakázat, že...Stavbu domu na místě, které chtěli, bych jim podepsala za podmínky, že ze své strany zabezpečí díry pod plotem. Ne, že by oni za to přímo mohli, ale současný majitel pozemek tak odorával, že mi ten hotový plot takřka podoral, půda od něj se odsypala a tím vznikly mezery pod plotem. které já už ze své strany nejsem schopná zasypat, cokoliv tam dám, sjede k nim.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107
lesnížínka
napsal(a):
Ehm, jako jak nemohli? Vtipná. To bych jim asi těžko mohla zakázat, že...Stavbu domu na místě, které chtěli, bych jim podepsala za podmínky, že ze své strany zabezpečí díry pod plotem. Ne, že by oni za to přímo mohli, ale současný majitel pozemek tak odorával, že mi ten hotový plot takřka podoral, půda od něj se odsypala a tím vznikly mezery pod plotem. které já už ze své strany nejsem schopná zasypat, cokoliv tam dám, sjede k nim.
Ale jo tohle beru ale kdyz by meli psa vase kocky k nim proste prelezly plot tak co? To nevim jak byste chtela resit. Nicmene to s plotem a dirama chapu a fajn podminka. Rozumna pro vsechny.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale jo tohle beru ale kdyz by meli psa vase kocky k nim proste prelezly plot tak co? To nevim jak byste chtela resit. Nicmene to s plotem a dirama chapu a fajn podminka. Rozumna pro vsechny.
Asi stejně, jak když mi přeleze přední zeď a vleze pod auto. Nijak, mne by trefil šlak
Teda já docela koukám a asi můžu být vděčná za to, jaké mám sousedy. Ani by mě nenapadlo, že může někdo řešit to, že si soused nastartuje auto V zimě startuji auto klidně 15 minut před tím, než jedu. Při ranní je to po půl 6 ráno, při noční zas po půl 10 večer. Sousedi takhle startují taky. Nikdy mě ani nenapadlo ,že by to někomu mohlo vadit, ale na vesnici je to asi jiné...
marcelaamax
napsal(a):
Teda já docela koukám a asi můžu být vděčná za to, jaké mám sousedy. Ani by mě nenapadlo, že může někdo řešit to, že si soused nastartuje auto V zimě startuji auto klidně 15 minut před tím, než jedu. Při ranní je to po půl 6 ráno, při noční zas po půl 10 večer. Sousedi takhle startují taky. Nikdy mě ani nenapadlo ,že by to někomu mohlo vadit, ale na vesnici je to asi jiné...
Ono je to těžké. Já třeba naprosto chápu, když někdo v určitou hodinu potřebuje jet do práce. I chápu, že v zimě je třeba auto nastartovat a pak holt motor běží a třeba se škrábe sklo. Na druhou stranu, pokud by v takovém případě bylo možné parkovat třeba na druhé straně baráku, snažila bych se se sousedem domluvit.
A pak jsou prostě věci, které nutné opravdu nejsou. Naši sousedi podnikají, netrápí je moc běžný režim. Takže například opravovat si motorku a ve tři ráno jí startovat na dvoře a jezdit tam dokola..... 🤷
mají malé dítě a to se prý našich psů bojí nebo ho chtějí uspávat. Jde, ale o 5 minut.
začal rumplovat s plotem a strašně řvát jako štěkot šíleného psa. Psí nám strašně splašil, málem povalili babičku na schodech
Vždyt tady vlastně sama sebe "usvědčujete", že i 5 minut může být moc když se jejich dítě bojí.
Soused tím plotem určitě nerumploval ani těch 5 minut, a přesto to stačilo k vystrašení vašich psů tak, že povalili babičku...

no nevím, možná už je "jiná doba", ale za té mé štěkot psů patřil mezi zvuky normální, bežné a standardní, zejména na venkově (stejně jako časně ranní řev kohoutka apod., a navíc zde se neřeší rušení nočního klidu), ale řvoucí a plotem rumplující chlap nikoliv.
Nějak se mi nezobrazuje má reakce. Tak ji napíšu znova :-). Oni se potkají na té zahradě maximálně 2x denně a to štěkají. Jinak večer a ráno jen občas bafne čivava u dveří, že jde ven. Právě, že mi přijde, že jsme velice ohleduplní ohledně jejich dítěte.... také mám mimino, oni zase často brousí u našeho okna. Nebo uspávají ve 4 hodiny ráno řvoucí dítě na terase... Víceméně jsme jim prostor jinak přenechali..., aby jejich dítě mělo klid. Teď si chystají letní kuchyň nalepenou na náš plot a to prý už budou na zahradě nonstop, tak se máme zařídit...
marcelaamax
napsal(a):
No, tak k tomuto teda přidám historku. Na chalupě soused jezdíval s traktorem. Nastartoval a nechal zahřívat...dobrých 15min, možná i víc. Nejvíc to budívalo tátu, máme se sousedy společné prostranství před barákama. Tak mu to slušně řekl a soused pak traktor chodil startovat o kus dál. Jak to snášeli sousedi z druhé strany, nevím. Ale vím, že to fakt rachotilo dost a také dost dlouho na probuzení a pak nemožnost znovu usnout. Podotýkám, že to byly víkendy (když jsme jezdívali na chalupu) a čas nějak mezi 4. a 5. hodinou ranní, přesně už nevím.
marta1
napsal(a):
mají malé dítě a to se prý našich psů bojí nebo ho chtějí uspávat. Jde, ale o 5 minut.
začal rumplovat s plotem a strašně řvát jako štěkot šíleného psa. Psí nám strašně splašil, málem povalili babičku na schodech
Vždyt tady vlastně sama sebe "usvědčujete", že i 5 minut může být moc když se jejich dítě bojí.
Soused tím plotem určitě nerumploval ani těch 5 minut, a přesto to stačilo k vystrašení vašich psů tak, že povalili babičku...
Přece nemůžete vědět, jak dlouho soused "rumploval" plotem! Vy jste u toho byla?
Verdy
napsal(a):
Právě choval se, jako by utekl z ústavu. Byl sprostý, vyhrožoval úřady, šel z něj strach...
No, já ctím zásadu snažit se řešit vše po dobrém, vzájemnou dohodou. Vašemu sousedovi prostě vytekly nervy... Ale zas, pokud třeba Vaši psi 3x za den vzbudí štěkotem (i když krátkým) usínající dítě, tak je to taky na prd! To dítě je malé? Mám na mysli kojenec, kterého třeba nechávají spávat venku v kočárku? Že by se třeba s nimi dalo domluvit, kdy tam Vaši psi nepůjdou...
janae1

XXX.XXX.160.6
fikovnice
napsal(a):
Přece nemůžete vědět, jak dlouho soused "rumploval" plotem! Vy jste u toho byla?
Pět minut a dýl rumploval s plotem, psi na něj v klidu koukali a pak se splašili tolik, že porazili babičku.
Soused asi už musel byt dost zoufalý, když mu po takové době ruply nervy. A popravdě, pokud už je natolik naštvaný, že rumpluje plotem, tak není daleko od horšího řešení problému.
My sousedy nemáme, pouze lufťáky z jedné strany. Když letos přijeli, psi řvali. Tak jsem si na to vyhradila pár dní a schvalně byla se psy u plotu. Dala jsem si tam lavičku. Psy jsem za řev okřikla, za klid byla odměna. Trvalo to pár dní a psi neřvou.
Jenže u zakladatelky to bude složitější, když neřešila od začátku.
Mít na sousední zahradě psi, co mě vyštěkávaj, také bych nebyla nadšená. A také bych vyžadovala nějaké řešení.
fikovnice
napsal(a):
No, já ctím zásadu snažit se řešit vše po dobrém, vzájemnou dohodou. Vašemu sousedovi prostě vytekly nervy... Ale zas, pokud třeba Vaši psi 3x za den vzbudí štěkotem (i když krátkým) usínající dítě, tak je to taky na prd! To dítě je malé? Mám na mysli kojenec, kterého třeba nechávají spávat venku v kočárku? Že by se třeba s nimi dalo domluvit, kdy tam Vaši psi nepůjdou...
Je mu skoro rok. Řekla jsem jim, že budou chodit okolo 10 a pak ve 14. Takže mají prostor 6 hodin na spaní venku. Krom toho vždycky jsem koukala jestli neuspavaji. Teď tu mají pergolu, tak tam dobře nevidím. Když se stal ten incident, tak už šli psi domů a oni ven.
janae1

XXX.XXX.160.6
Verdy
napsal(a):
Je mu skoro rok. Řekla jsem jim, že budou chodit okolo 10 a pak ve 14. Takže mají prostor 6 hodin na spaní venku. Krom toho vždycky jsem koukala jestli neuspavaji. Teď tu mají pergolu, tak tam dobře nevidím. Když se stal ten incident, tak už šli psi domů a oni ven.
To je jedno, kolik je dítěti nebo jestli mají pergolu.
Psi nemaj co vyřvávat na sousedy za plotem.
Chápu, že štěknou na upozornění, ale ne vyřvávat.
Bude muset chodit s nimi a učit je.
Psala jsem, že vždycky tam někdo s nimi je. Oni hlavně vystartují, když otevřou. Snažíme se je to odnaučit. Nenechávám je tam řvát. Okřiknu je, ale jak jsou 3, tak jeden přestane a druhý začne... třeba dnes tam byl jejich pes a zase spustili, ale za chvilku jsme je vyhnali od plotu a vycurali se a šli domů. Mě přijde, že si hlídají svoje. V ulici je pes, který štěká, kdykoliv se něco pohne, nebo jde někdo okolo. Taky si hlídaj svůj prostor.
Celkem mne udivuje, že chcete řešit řvoucího souseda, nikoli Vaše štěkající psy.
Nevím, co jsou ti Vaši dva malí zač, ale jestli jsou to například uštěkané hysterické čivavy, tak se sousedovi nedivím, že z nich běsní.
Tváříte se jako matka, ale jejich dítěti byste naordinovala spánek mezi 10 a 14 (což jsou teda 4 hodiny, ne 6 hodin) nebo mezi jiným venčením Vašich psů. Takže oni mají řídit život a spánek svého malého dítěte podle Vašich uštěkaných psů?
Naučte své psy na sousedy nereagovat, resp. zbytečně neštěkat, a bude klid v celé ulici.
- ale za chvilku jsme je vyhnali od plotu
no jo, no když za chvilku tak za chvilku
Mě přijde, že si hlídají svoje
Za plotem je jejich?
Hezky si to vysvětlujete.
Všechno je tedy v cajku.
Nejspíš se už budete vzájemně pořád trumfovat, kdo koho víc ...
ale hlavně, že přitom "nic" neporušíte .
Snad jen vztahy.
rapotacka11
napsal(a):
- ale za chvilku jsme je vyhnali od plotu
no jo, no když za chvilku tak za chvilku
Mě přijde, že si hlídají svoje
Za plotem je jejich?
Hezky si to vysvětlujete.
Všechno je tedy v cajku.
Nejspíš se už budete vzájemně pořád trumfovat, kdo koho víc ...
ale hlavně, že přitom "nic" neporušíte .
Snad jen vztahy.
Nikoho se nesnažím trumfovat😉. Ano za plotem je zahrada, kterou hlídají. Jako každý pes si hlídá svoje. Neznám psa, co by nehlídal svůj dum a zahradu. A víte co? Když jdu okolo plotu všech psů v obci, tak každý na mě štěká, až na 1 vyjímku. Asi proto, že to jsou psi u baráku. A když je potkám venku, tak se jdou nechat podrbat.

V kontextu svého laického chápání právního rámce se domnívám, že nic neporušujete, ale zároveň si myslím, že bude klíčová jakási prioritizace - buď se můžete zaměřit na striktní dodržování závazných pravidel, anebo na udržení (resp. obnovení) korektních sousedských vztahů.
Osobně bych se přiklonila ke druhé variantě, protože mě samotnou obtěžuje, když můj pes bez relevantního důvodu štěká, a určitě to není něco, co by mi stálo za pokažené vztahy. Já mám ráda pohodu, a to i na sousedské úrovni. Naučit psa neštěkat není takový problém, i když uznávám, že některá plemena k tomu štěkání mají určité dispozice (v kombinaci s nestabilní nervovou soustavou je to obzvlášť nešťastné).
Píšete, že asistenční pes je - pokud je izolován - v klidu. Tak to byste měla o třetinu méně práce, kdybyste to chtěla řešit. Já osobně bych si pár dnů na zahradě střídala psy a samostatně s nimi pracovala. V další fázi bych je brala do dvojice s tím rozumným psem, a nakonec - jako třešničku na dortu - by na té zahradě mohli být všichni, v klidu. Pokud bych neměla čas/chuť se tím zabývat v nějaký konkrétní okamžik, tak bych psy vzala vyvenčit se mimo zahradu (docela mě udivuje, že takto venčíte jen jednoho a jen občas, ale to je Vaše věc), aby se mi zase nerozštěkali a nepokazila si dosavadní práci a pokroky.
PS Já vyrostla poblíž CHS bearded kolií, vždy jich měli kolem deseti kusů současně, a v tomto směru se mi po přestěhování velmi ulevilo (do doby než jsem zjistila, že máme v sousedství entlebuche :-) ).
Edit: Já na protištěkací vynálezy nevěřím, já věřím na starou dobrou poctivou práci...

Verdy
napsal(a):
Nikoho se nesnažím trumfovat😉. Ano za plotem je zahrada, kterou hlídají. Jako každý pes si hlídá svoje. Neznám psa, co by nehlídal svůj dum a zahradu. A víte co? Když jdu okolo plotu všech psů v obci, tak každý na mě štěká, až na 1 vyjímku. Asi proto, že to jsou psi u baráku. A když je potkám venku, tak se jdou nechat podrbat.
verdy, mám pastevce, opravdu hlídacího a opravdu uštěkaného psa.
Ale v podstatě od vždy všechny sousedy respektuje jakože tam patří a je to OK a nikdy na ně neštěkal. Bez učení.
HW dtto.
Ono to není o hlídání pozemku, sousedi by měli patřit do "neškodného a známého okolí". Takže tady bych psy cíleně učila, že to je "soused" (povel), je to v pořádku, patří tam....no, ideálně ve spolupráci se sousedy, kdyby si to totálně nepohnojil.....
Druhá věc je, jak je to s tou délkou a frekvencí štěkání, ve dne. Zda jde o normál, zda štěkají v "míře přiměřené poměrům", nebo ne.
Nebo je nepřiměřený soused.
Mimino nemimino.
Díky Odetta, toho velkého venčíme pravidelně, protože fakt potřebuje běhat. Ten jezevčík je zachráněn z množírny a je trochu na hlavu. Mimo zahradu se nevyvenčí. Rok jsem se mu věnovala a trénovala a nic. S tou čivavou taky někdy jdeme ven, ale ji ta zahrada stačí. Myslím, že kámen úrazu je v tom jezevčíkovi, on se bojí všeho. Řešila jsem to i s dr, řekla, že má i neurologický problém. Kupovala jsem mu i feromóny do zásuvky, on už to má v sobě zakódované.
napsal(a):
Ale v podstatě od vždy všechny sousedy respektuje jakože tam patří a je to OK a nikdy na ně neštěkal. Bez učení.
HW dtto.
Ono to není o hlídání pozemku, sousedi by měli patřit do "neškodného a známého okolí". Takže tady bych psy cíleně učila, že to je "soused" (povel), je to v pořádku, patří tam....no, ideálně ve spolupráci se sousedy, kdyby si to totálně nepohnojil.....
Druhá věc je, jak je to s tou délkou a frekvencí štěkání, ve dne. Zda jde o normál, zda štěkají v "míře přiměřené poměrům", nebo ne.
Mimino nemimino.
Ano, štěkají 5 minut, když je venčíme a sousedi jsou na zahradě. Ale odvolavame je, pak už uberou, udělají potřebu a jdou domů.
napsal(a):
HW dtto.
Mimino nemimino.
Nad tím taky uvažuju, že psi sousedů na sebe neštěkají. Mladá NO zavřená celodenně v kotci, někdy na mě zaštěká, když něčím začnu hartusit, třeba s kolečkem, ale i ona se zklidní, když řeknu: Jesinko, to jsem já, ahojky. Můj pes na sousedy neštěká nikdy, většinou ani, když se na vedlejším pozemku objeví někdo cizí, protože on nějak už bere, že se to tam pořád střídá. A pak jsou přes pár polí ty naše kámošky JRT, bydlí tam asi 4roky, ale když jejich přímý soused vyjde na svoji zahradu(oba pozemky mají neoplocené) tak na něj vyletí, že by ho málem sežraly, jeho paní si mi stěžovala, že se jich bojí, že je někdy kousnou. Myslím, že ne, ony jsou jen děsně uřvané a doráží, ale neslyšela jsem, že by kously. Bohužel na ten jejich řev, jim ani nové ploty, co se chystají...nepomůžou Jejich panička - ona to jejich chování až tolik neřeší, ve stylu: to je holt takové plemeno...

Na vesnici vždycky byli psi, vždycky štěkali, taky tam byli kohouti a za svítání kokrhali. A co tam vytostlo dětí !
Také tam vždycky brzy ráno vyjížděly traktory. A také ženské vstávaly ve 4 a chodily krmit.
Ve městě zas jezdily odjakživa tramvaje a auta, a taky popeláři a mlíkaři. Každý bydlí někde, něco ho ruší, na něco si zvykne. A je dost rozdíl, jestli pes ( přece je je to nerozumné zvíře ) štěká, a nebo jestli chlap ( homo sapiens ) rumpluje plotem.
Jo, čivava ječí, může to být nepříjemné, ale dítě to většinou nevzbudí. Lidé jsou různé, ponejvíce divné. A nyní zdá se jsou divnější. Kdekdo by ctil svobodu jen tu svoji.
Za sebe můžu říct, že bych ze souseda byla na nervy, co zas vyvede, když moji psi zaštěkají a už pro svůj klid bych zkusila : dát jim košíky, na těch 5 minut, co jdou na zahradu ( jasně, že pes s košíkem taky štěká, ale třeba by je to zaskočilo natolik, že by zapomněli ), nepouštěla bych všechny 3, ale velkého klidného a k němu jednoho z malých. Možná by jezevec neštěkal, kdyby byl na vodítku....
Dost pomáhá, když si pes něco nese v tlamě, pak nemůže štěkat, aby mu to nevypadlo.
Psice docela respektuje měkký povel "paníí". Na "panííí" se neštěká. ( Slovo "soused" ji vytočí o to víc, protože to má spojené s alkoholikem, co bydlel vedle dřív )
Naštěstí štěkání nikomu nevadí, neštěká vytrvale, nikdy není na zahradě sama.

Jsem to nepročítala celé.. Jste je nezkoušeli seznámit? Psy a lidi. Jako normální lidé.
Flaška, psi, špekáčky,... ?
Můj pes štěkal na jednoho souseda, Kocourek skoro taky, hrozně se mračil, ten kocour,
jenže se zjistilo, že ten soused vraždí kočky, tak jsem psa nechala, jedna kočka mi zmizela, to stačilo, takže.. a pak ještě zmizela sekera, byla moc pěkná, stará, od kováře..
No ale tohle je zvláštní situace.. psi, co se nechodí bavit ven, akorát zahrada, takže tam jdou vyhlásit sousedy, vyřvat se, nic neumí, ... no vy to vedete.

napsal(a):
Jsem to nepročítala celé.. Jste je nezkoušeli seznámit? Psy a lidi. Jako normální lidé.
Flaška, psi, špekáčky,... ?
Můj pes štěkal na jednoho souseda, Kocourek skoro taky, hrozně se mračil, ten kocour,
jenže se zjistilo, že ten soused vraždí kočky, tak jsem psa nechala, jedna kočka mi zmizela, to stačilo, takže.. a pak ještě zmizela sekera, byla moc pěkná, stará, od kováře..
No ale tohle je zvláštní situace.. psi, co se nechodí bavit ven, akorát zahrada, takže tam jdou vyhlásit sousedy, vyřvat se, nic neumí, ... no vy to vedete.
Zadavatelka to někde výš psala, že když je potkají mimo pozemek, tak se kamarádí a psi sousedy vítají.
@orionka Můj pes umí štěkat i s balonkem v tlamě. Ale alespoň je to tlumenější. Jo a někde jsem četla, že prý někteří psi neumí štěkat vleže (ne že by to zadavatelce nějak pomohlo, že, ale alespoň jako perlička...).

napsal(a):
Zadavatelka to někde výš psala, že když je potkají mimo pozemek, tak se kamarádí a psi sousedy vítají.
@orionka Můj pes umí štěkat i s balonkem v tlamě. Ale alespoň je to tlumenější. Jo a někde jsem četla, že prý někteří psi neumí štěkat vleže (ne že by to zadavatelce nějak pomohlo, že, ale alespoň jako perlička...).
Je to pravda, neštěkají v leže. Neví, že to jde :-)
S balonkem v tlamě se u nás štěká též, ale nejdřív se štěká
a až pak přemýšlí, chvíli nedýchala..
Mimo pozemek už to nepůjde, když tam vzteky kácí plot :-) naučit se to musí doma - u plotu, u sousedů.. představa, že tam budu takhle dvacet let přemýšlet, které ráno mi přiletí molotov do okna hehehe
Fakt jsem to nepročítala, ale oni ti psi asi tak nějak nemají co dělat, ne?
"S tou čivavou taky někdy jdeme ven, ale ji ta zahrada stačí."
To je vtip na neděli?

napsal(a):
Je to pravda, neštěkají v leže. Neví, že to jde :-)
S balonkem v tlamě se u nás štěká též, ale nejdřív se štěká
a až pak přemýšlí, chvíli nedýchala..
Mimo pozemek už to nepůjde, když tam vzteky kácí plot :-) naučit se to musí doma - u plotu, u sousedů.. představa, že tam budu takhle dvacet let přemýšlet, které ráno mi přiletí molotov do okna hehehe
Fakt jsem to nepročítala, ale oni ti psi asi tak nějak nemají co dělat, ne?
"S tou čivavou taky někdy jdeme ven, ale ji ta zahrada stačí."
To je vtip na neděli?
Ale houby. Jsem to zkoušela. :-)
No, asi mají na práci rozčilovat sousedy. Což se evidentně daří.

Naše děti spaly venku neustále,u kočárku štěkali psi,kdákaly slepice,řvali krocani a perličky a na spaní jim to nevadilo,ale to už je 39 let.Dnes jsou asi jiné děti.

Verdy
napsal(a):
Já nevím... prostě vím, že není dobře, že štěkají fakt chvilku denně, ale pokud čekali absolutní klid, tak měli jít na samotu... Taky bych třeba ráda šla na zahradu s dětma, ale jsou hlučné... možná na ně přestanu brát ohledy a budou ještě rádi, že chvilku řvali jen psi🤣🤣.
A nebo prodejte dům cikánům.

Jako já chápu, že je nepříjemný, když zaštěká pes...moji pesani si na sousedy taky občas zablafou, ale jakmile je to víc než pár blafnutí, tak to jdu řešit....teď bohužel řeším častěji, protože si sousedi v létě pořídili kočku a ona teď kolikrát leží na parapetu u sousedů na okně...parapet je nad plotem, takže na ní psi vidí.
Beru to tak, že já sice zbytečně psy nenechávám štěkat....ale prostě jsou to psi, tak občas zaštěkaj...a to teda nepočítám, když vyštěkají někoho u branky, to je prostě hlídání.
Já zase neřešim, že sousedovic děti na zahradě celý den ječej a nějakou tu zahradní párty později do noci.
Těžko říct, kdo má tady v probíraném případě pravdu.....jestli soused reagoval neadekvátně kvůli pár zaštěkání za den a nebo to bylo opravdu poslední kapka...
Co ale řeknu klidně ze své zkušenosti, tak bych já osovně brala psy na procházky a to denně...i tu čivavu i jezevčíka, nejen velkýho pesana.....moje zkušenost je taková, že když se třeba tejden na procházku nešlo, protože jsem odpadla s nějakou ošklivou virózou, tak mi sice pesani neudělali z baráku kůlničku na dříví...hlavně fena byla držák a poctivě to se mnou vyležela v posteli, ale celkově se stali pesani uštěkanější, uřvanější...ten štěkot pak byl i z mého pohledu bezdůvodně.
A po takové procházce by se myslím i líp trénovalo to neštěkání na sousedy...pesani utahaný, plný dojmů z procházky....toho jezevčíka bych určitě na zahradě měla na šňuře, pokud je hlavně on spouštěčem, tak se zaměřit na něj a poskytnout psům na zahradě nějakou zábavu...aby jediná zábava nebylo štěkání na sousedy.
Ať už aportíky a nebo něco hledat...podle toho co psy baví...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.107
At jsou rádi ze nechovají papoušky. To by jim rupla cevka kdyz by to ve voliere zaclo rvat v pět rano 😂 a zakazat by to neslo. Je to prirozenej projev. Ja se svoji povahou bych je poslala do haje. A ze jestli se jim to nelibi muzu je nechat jecet na zahradě nonstop nebo poradat behem dne diskoteky. A ta jejich stavba kuchynky v pergole ci ceho nalepeny na plot asi taky nemusi byt cajk. Zalozila bych si tam kompost nebo tak něco. Kdyz chtej prudit....
Verdy
napsal(a):
Já nevím... prostě vím, že není dobře, že štěkají fakt chvilku denně, ale pokud čekali absolutní klid, tak měli jít na samotu... Taky bych třeba ráda šla na zahradu s dětma, ale jsou hlučné... možná na ně přestanu brát ohledy a budou ještě rádi, že chvilku řvali jen psi🤣🤣.
Teď nevím zda to správně chápu, ta zahrada je společná, nebo je vaše? Protože potom nějak nechápu to, že na vlastní zahradu nejdu s dětma, protože jsou hlučné, tak aby náhodou nevadili sousedům.
Jako jasně, že všechno má své meze a nenechám děti schválně někde pod okny sousedů řvát, ale zase jako že bych s nima nemohla ani na vlastní zahradu? Psi tam můžou jen na 5 minut na vyvenčení, děti vůbec, a můžete na té zahradě třeba něco dělat? My tu běžně sváříme, řežeme, sekáme, kutíme... Slyšet to samozřejmě je, ale s tím se tak nějak počítá. Akorát teda většinou ne po ránu, protože přítel si rád přispí, ale zrovna třeba soused začíná takové práce dělat kolem 6-7 ráno. Do toho mají dvě malé děti, fakt jako hlučné na můj vkus až moc. A od jara do podzimu jsou na zahradě hooodně času. A ještě k tomu jim pořídili jakousi motorku, na které jezdí i půl dne, když je hezky a to je teprve zvůček . Ale ani tak jsem to nikdy neřešila. Jo párkrát jsme si zanadávali, když jsme si třeba v létě chtěli dát oběd na terase a oni tam začali jezdit, ale svět se nezbořil. My tady zase občas máme na návštěvě nebo na tréninku psy, kteří někdy taky nejsou úplně potichu.. Přes léto zase někdy s hudbou a přáteli sedíme do rána venku... Já nevím, tak nějak se tady všichni tolerujeme a takové věci vůbec neřešíme... Přijde mi to tak úplně normální...
Samozřejmě chápu, že něco jiného je pokud se něco děje opakovaně pořád a mě to fakt vadí, tak potom bych se sousedy zkusila rozumně domluvit. Ale fakt mi teda přijede ujetá představa, že mám vlastní zahradu a nejdu na ní s dětmi jen proto, aby nerušily sousedy.
marcelaamax
napsal(a):
Teď nevím zda to správně chápu, ta zahrada je společná, nebo je vaše? Protože potom nějak nechápu to, že na vlastní zahradu nejdu s dětma, protože jsou hlučné, tak aby náhodou nevadili sousedům.
Jako jasně, že všechno má své meze a nenechám děti schválně někde pod okny sousedů řvát, ale zase jako že bych s nima nemohla ani na vlastní zahradu? Psi tam můžou jen na 5 minut na vyvenčení, děti vůbec, a můžete na té zahradě třeba něco dělat? My tu běžně sváříme, řežeme, sekáme, kutíme... Slyšet to samozřejmě je, ale s tím se tak nějak počítá. Akorát teda většinou ne po ránu, protože přítel si rád přispí, ale zrovna třeba soused začíná takové práce dělat kolem 6-7 ráno. Do toho mají dvě malé děti, fakt jako hlučné na můj vkus až moc. A od jara do podzimu jsou na zahradě hooodně času. A ještě k tomu jim pořídili jakousi motorku, na které jezdí i půl dne, když je hezky a to je teprve zvůček . Ale ani tak jsem to nikdy neřešila. Jo párkrát jsme si zanadávali, když jsme si třeba v létě chtěli dát oběd na terase a oni tam začali jezdit, ale svět se nezbořil. My tady zase občas máme na návštěvě nebo na tréninku psy, kteří někdy taky nejsou úplně potichu.. Přes léto zase někdy s hudbou a přáteli sedíme do rána venku... Já nevím, tak nějak se tady všichni tolerujeme a takové věci vůbec neřešíme... Přijde mi to tak úplně normální...
Samozřejmě chápu, že něco jiného je pokud se něco děje opakovaně pořád a mě to fakt vadí, tak potom bych se sousedy zkusila rozumně domluvit. Ale fakt mi teda přijede ujetá představa, že mám vlastní zahradu a nejdu na ní s dětmi jen proto, aby nerušily sousedy.
Zahradu máme každý svou. Jsem pěstounka a mám celkem 4 děti, 3 jsou postižené. Několikrát nám bylo od souseda řečeno, že naše děti mu vysávají energii. Když občas v létě grilujeme, tak se rychle zavřou.
Verdy
napsal(a):
Zahradu máme každý svou. Jsem pěstounka a mám celkem 4 děti, 3 jsou postižené. Několikrát nám bylo od souseda řečeno, že naše děti mu vysávají energii. Když občas v létě grilujeme, tak se rychle zavřou.
Já z toho vašeho popisu mám pocit, že štěkot psů tady nebude ten hlavní problém. Kdo chce prudit, důvod si vždycky najde. Jenže s deb..em sousedem neuděláte nic
Verdy
napsal(a):
Aha, tak tohle je jiný level. Jak je psáno, soused je nejspíš de.il Jako on vám vysvětluje, že má malé dítě?!? Ha, ha, fakt vtipné. To bude těžké a nezávidím. To je jejich dům, nebo jsou tam třeba v nějakém nájmu? Možná nevydrží a odstěhuje se. Jo, doporučuju děti pouštět na zahradu častěj, než vůbec zbuduje tu kuchyni, třeba zdrhnou Já děti nemusím a bez řevu sousedovic dětí bych se také obešla...na druhou stranu kvituju, že nesedí doma a hrajou si venku.