Zdravím,
u našeho 10ti letého trpasličího pudla byla dnes zjištěná zvýšená hodnota močoviny v krvi (vet říkal, že normální je tak 8-10, náš pes měl 25..), kreatinin je v normě. Před odběrem však nic nejedl a ani nepil, posledních pár dní pije i žere málo, protože má bolesti v krční páteři, kvůli kterým jsme dělali krevní testy a zjistily tu močovinu. Krmíme hotovou BARF směsí se zeleninou, je možné, že kombinace faktorů (nadbytek bílkovin, nenajezení a nepití) tolik zvýšila močovinu? Nebo se mám začít smiřovat s chronickým selháváním ledvin? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Díky za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

houby. krmíte tím barfem, to máte čistě z toho. není to nemoc, prostě tabulky jsou vytvářený podle psů, co jsou na granulích.
v podstatě jediná jiná nemoc, která umí zvýšenou močovinu bez zvýšeného kreatininu nebo onemocnění jater je krvácení do trávicího traktu.
napsal(a):
houby. krmíte tím barfem, to máte čistě z toho. není to nemoc, prostě tabulky jsou vytvářený podle psů, co jsou na granulích.
v podstatě jediná jiná nemoc, která umí zvýšenou močovinu bez zvýšeného kreatininu nebo onemocnění jater je krvácení do trávicího traktu.
No problém je v tom, že cca rok zpátky nám přestal žrát granule, já jsem toho názoru, že když tomu člověk nerozumí, neměl by BARFem krmit, protože psu nemusí zajistit vše, co potřebuje.. zkoušeli jsme spoustu granulí, žádné nechtěl žrát, tak jsme začali BARFovat, rozežral se a dokonce se mu i spravilo trávení (na granulích měl často průjem a občas zvracel). Takže přechod zpět na granule nemá smysl, spíš upravit tu současnou stravu tak, aby měl vše potřebné a bílkovin akorát. Jen mi přijde až takový nárůst močoviny zvláštní, aby to bylo jen tou kombinací jak píšu v dotazu.. před měsícem nám na selhání ledvin umřel první pejsek a opravdu nerada bych si tím procházela znovu

A fosfor?
Ipakitine a víc přílohy /70 % asi/ než masa a vajec - nahradit raději tukem, přílohy obyčejné.
Pití nutné. Řešit vývarem, čajem, konzervou, čímkoli prostě. Jídlo rozdělit do více dávek.

močovina je velice nespecifický ukazatel.
pokud ten pes není hubený beze svalů a kreatinin má v normě, netrpí selháním ledvin.
prostě ne. pokud chcete mít jistotu, nechte změřit SDMA a hustotu moči.
napsal(a):
A fosfor?
Ipakitine a víc přílohy /70 % asi/ než masa a vajec - nahradit raději tukem, přílohy obyčejné.
Pití nutné. Řešit vývarem, čajem, konzervou, čímkoli prostě. Jídlo rozdělit do více dávek.
O fosforu nemluvil, řekl pouze, že kreatinin v normě, močovina zvýšená, takže předpokládám, že fosfor byl také v normě. Za 10 dní jdeme na kontrolu kde se dozvíme víc, udělá další testy.
napsal(a):
močovina je velice nespecifický ukazatel.
pokud ten pes není hubený beze svalů a kreatinin má v normě, netrpí selháním ledvin.
prostě ne. pokud chcete mít jistotu, nechte změřit SDMA a hustotu moči.
SDMA budeme měřit na kontrole za 10 dní, doktor mi to vysvětloval, takže se jen modlím, aby to ty ledviny nebyly.. Hubený je, vždycky to byl hubeňour, protože má dost pohybu, ale váhu má v normálu, není podvyživený (má něco kolem 6 kg).

tak jsme začali BARFovat, rozežral se a dokonce se mu i spravilo trávení
A co pudlíkovi v rámci přirozené stravy tedy dáváte?
napsal(a):
tak jsme začali BARFovat, rozežral se a dokonce se mu i spravilo trávení
A co pudlíkovi v rámci přirozené stravy tedy dáváte?
Mletá směs BARF - je to mleté maso dohromady s kostmi a vnitřnostmi, poměry ovšem nevím, to tam není psáno.. plus zeleninu, rýži, lososový olej. Přidáváme vitamíny.
czdann
napsal(a):
Zdravím,
u našeho 10ti letého trpasličího pudla byla dnes zjištěná zvýšená hodnota močoviny v krvi (vet říkal, že normální je tak 8-10, náš pes měl 25..), kreatinin je v normě. Před odběrem však nic nejedl a ani nepil, posledních pár dní pije i žere málo, protože má bolesti v krční páteři, kvůli kterým jsme dělali krevní testy a zjistily tu močovinu. Krmíme hotovou BARF směsí se zeleninou, je možné, že kombinace faktorů (nadbytek bílkovin, nenajezení a nepití) tolik zvýšila močovinu? Nebo se mám začít smiřovat s chronickým selháváním ledvin? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Díky za odpovědi.
nedělejte z barfu kovbojku
na 1kg živé hmotnosti psa je třeba : 3 - 5 g bílkovin, 5 - 6 g sacharidů, 2 -3 g tuku
tj dle druhu masa
bílkoviny
hovězí syrové - svalovina, játra, plíce mají kol 20gbílkoviny/ve 100g masa, ledviny a srdce cca16/100)
vepřové - svalovina, játra kol 20/100, ledviny , srdce, vařené kol 16/100
slepičí, kuřecí - 21/100
tuky
hov. syrové 16/100, vařené 5/100, srdce 6, játra 4, plíce 2, ledvina 8
vepřové syrové 25/100, vařené 10, srce, játra , ledviny cca 5
drůbeží cca 5
mno a příkrm je snad jasný (těstoviny,rýže, kroupy, vločky, tvrdý chleba,pečivo) + zelenina
na tom není NIC složitého, stačí jen chtít
takže pro cca 6kg psa je to kol 120 g (dle záživnosti jedince a zátěže)
nato stačí 1krk , trochu srdíček, pár lžic rýže a pro klid duše 2x týdně pocukrovat Roboranem...
lupus4
napsal(a):
nedělejte z barfu kovbojku
na 1kg živé hmotnosti psa je třeba : 3 - 5 g bílkovin, 5 - 6 g sacharidů, 2 -3 g tuku
tj dle druhu masa
bílkoviny
hovězí syrové - svalovina, játra, plíce mají kol 20gbílkoviny/ve 100g masa, ledviny a srdce cca16/100)
vepřové - svalovina, játra kol 20/100, ledviny , srdce, vařené kol 16/100
slepičí, kuřecí - 21/100
tuky
hov. syrové 16/100, vařené 5/100, srdce 6, játra 4, plíce 2, ledvina 8
vepřové syrové 25/100, vařené 10, srce, játra , ledviny cca 5
drůbeží cca 5
mno a příkrm je snad jasný (těstoviny,rýže, kroupy, vločky, tvrdý chleba,pečivo) + zelenina
na tom není NIC složitého, stačí jen chtít
takže pro cca 6kg psa je to kol 120 g (dle záživnosti jedince a zátěže)
nato stačí 1krk , trochu srdíček, pár lžic rýže a pro klid duše 2x týdně pocukrovat Roboranem...
Tohle jsem bohužel nikdy neřešila.. řeším jen celkovou hmotnost denní dávky, neznám poměr bílkovin, tuků a sacharidů.. Když jsem si zjišťovala o barfu informace, přítel mi nadával, že jsem magor a zas tak to řešit nemusím, že přece nebudu něco vážit a počítat.. nechala jsem se jim "stáhnout" Zítra se na to mrknu, díky za čísla

czdann
napsal(a):
Mletá směs BARF - je to mleté maso dohromady s kostmi a vnitřnostmi, poměry ovšem nevím, to tam není psáno.. plus zeleninu, rýži, lososový olej. Přidáváme vitamíny.
To je možná ten problém, že poměry neznáte ve směsi. Pak může dojít k rozhození poměru P a Ca. Od jaké firmy máte tu mletou směs? Nevíte poměr kostí, vnitřností, svaloviny. To bych pudlíkovi dávala doma připravenou stravu.
On to, koukám, napsal už Lupus nade mnou. :)

Trochu jsem koukla na dietu v souvislosti se zánětem u psice.
Rada zněla snížit bílkoviny v krmení na 1/3 bílkovin, 2/3 příloh.
Překvapivě z příloh vynechat ovesné vločky ( pro vyšší obsah fosforu ). V bílkovinách část masa nahradit vejci, tvarohem, jogurtem, neslaným sýrem.

Přesně tak. Odlehčit.
Není potřeba se patlat v gramech. Ovesné vločky opravdu nejsou moc dobré, rýže je taková neutrální, sýrem je myšlen typ cottage, lučina atp.
Nevím teda, jestli bych chtěla nějak zásadně měnit jídlo psovi, který je asi trochu nemocen a stár.
Počkala bych na další vyšetření.
Dám mu jiné jídlo a nebude to jíst, případně mu bude blbě a co.
napsal(a):
To je možná ten problém, že poměry neznáte ve směsi. Pak může dojít k rozhození poměru P a Ca. Od jaké firmy máte tu mletou směs? Nevíte poměr kostí, vnitřností, svaloviny. To bych pudlíkovi dávala doma připravenou stravu.
On to, koukám, napsal už Lupus nade mnou. :)
Objednáváme z masopropsy.com
U té směsi je napsané jen tohle - Směs pomletého kuřecího masa je zdrojem minerálů a vitamínů, které pejsci potřebují. Hrášek obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty stejně, jako široké spektrum živin včetně vitaminů C, K a B1, mangan, vlákninu a kyselinu listovou. Obsah hrášku 10%.
Takže z toho vím prd, škoda, že mi to nedošlo dřív. Zítra vykoumám více a zkusím stravu upravit, na veterině se pak zeptám, jestli to může být špatnou stravou aniž by to bylo nutně spojené s ledvinami.

czdann
napsal(a):
Objednáváme z masopropsy.com
U té směsi je napsané jen tohle - Směs pomletého kuřecího masa je zdrojem minerálů a vitamínů, které pejsci potřebují. Hrášek obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty stejně, jako široké spektrum živin včetně vitaminů C, K a B1, mangan, vlákninu a kyselinu listovou. Obsah hrášku 10%.
Takže z toho vím prd, škoda, že mi to nedošlo dřív. Zítra vykoumám více a zkusím stravu upravit, na veterině se pak zeptám, jestli to může být špatnou stravou aniž by to bylo nutně spojené s ledvinami.
dáváte k tomu co a kolik?

Dyť je to normální maso s minimem hrášku, prostě to nechte tak, akorát
dejte toho masa třetinu a dvě třetiny rýže. Hotovo.
http://www.masopropsy.com/kureci-maso/4378-drubezi-mlete-1kg-posvar-.html
Znám dost psů, co jí jen maso bez přílohy (max sežerou venku jablka nebo kousek chleba doma) a takové výsledky nemají, takže já bych dala víc rejže a čekala co za týden na vet.
napsal(a):
Přesně tak. Odlehčit.
Není potřeba se patlat v gramech. Ovesné vločky opravdu nejsou moc dobré, rýže je taková neutrální, sýrem je myšlen typ cottage, lučina atp.
Nevím teda, jestli bych chtěla nějak zásadně měnit jídlo psovi, který je asi trochu nemocen a stár.
Počkala bych na další vyšetření.
Dám mu jiné jídlo a nebude to jíst, případně mu bude blbě a co.
No mě se ta strava taky nechce měnit ve smyslu že bych dělala nějaké větší změny, protože mu to vyhovuje, nepřibírá ani nehubne, je aktivní, spokojený. Zkusím ubrat maso, přidat přílohu a zeleninu a dále uvidím až podle těch výsledků SDMA. Pokud by to ledviny byly, tak bysme asi stejně museli přejít na nějakou dietu, protože riskovat přešlapy už nechci, jsem vyléčená z prvního psa..

lupus4
napsal(a):
vetové ve velké většině jsou i prodejci amarounů , tak na to nespoléhejte
problém v té vaší směsi je umělé K
Není, je to K1 - ten je přírodní, je tam z hrášku.
Zato Roboran má K3 (možná ne všecky verze, nezkoumala jsem).

czdann
napsal(a):
No mě se ta strava taky nechce měnit ve smyslu že bych dělala nějaké větší změny, protože mu to vyhovuje, nepřibírá ani nehubne, je aktivní, spokojený. Zkusím ubrat maso, přidat přílohu a zeleninu a dále uvidím až podle těch výsledků SDMA. Pokud by to ledviny byly, tak bysme asi stejně museli přejít na nějakou dietu, protože riskovat přešlapy už nechci, jsem vyléčená z prvního psa..
doufam, ze to jen blbe chapu, tak se zeptam -ten pes nezere jako barf -jen tu jednu konkretni smes ( kure s hraskem) , ze ne?
napsal(a):
doufam, ze to jen blbe chapu, tak se zeptam -ten pes nezere jako barf -jen tu jednu konkretni smes ( kure s hraskem) , ze ne?
Směsí střídáme víc, ale vesměs je to to samé - střídáme to kuře se zeleninou a krůtí, ve kterém jsou i kosti (občas tam najdu celkem velké kousky, ze kterých mám strach, všechno to vždycky projíždím než mu to dám).. dostává jen mletiny s tou přílohou a doplňky. Vepřové a jiné tučnější maso mu nedáváme pravidelně, spíš jen občas protože po něm má průjmy. Možná to bude znít blbě ale v čem by byl problém, pokud by jedl jen jednu směs?

lupus4
napsal(a):
vetové ve velké většině jsou i prodejci amarounů , tak na to nespoléhejte
problém v té vaší směsi je umělé K
Nejsou studie, že by se vitamínem K někdo předávkoval (stejně jako "éčkem"). Na rozdíl od vit A nebo D.

napsal(a):
Nejsou studie, že by se vitamínem K někdo předávkoval (stejně jako "éčkem"). Na rozdíl od vit A nebo D.
u toho K-cka neni problem s predavkovanim, ale K3 (menadion) je umělý, toxický, pro lidi v CR je zakazaný, ale do krmiv min. premixu ho nekde ještě cpou.
Roboran je jeden s tech pripravku

Ledvinová dieta na barfu není vůbec problém, jen opustíte hotové směsi a mícháte si vlastní (já jsem dávala 50 % přílohy, 25 % zelenina, 25 % maso, bez vnitřností), vyjde to určitě i levněji. Ale to až jestli vám to potvrdí testy.

czdann
napsal(a):
Směsí střídáme víc, ale vesměs je to to samé - střídáme to kuře se zeleninou a krůtí, ve kterém jsou i kosti (občas tam najdu celkem velké kousky, ze kterých mám strach, všechno to vždycky projíždím než mu to dám).. dostává jen mletiny s tou přílohou a doplňky. Vepřové a jiné tučnější maso mu nedáváme pravidelně, spíš jen občas protože po něm má průjmy. Možná to bude znít blbě ale v čem by byl problém, pokud by jedl jen jednu směs?
"Kompletni barf" neni kompletni krmeni z pohledu zivin a potreb psa - jen z pohledu toho, co se obvykle dava pri barf krmeni do misky na jedno krmeni.
Nemusi mu pokrývat jeho potreby a nikdo vam to negarantuje.
napsal(a):
"Kompletni barf" neni kompletni krmeni z pohledu zivin a potreb psa - jen z pohledu toho, co se obvykle dava pri barf krmeni do misky na jedno krmeni.
Nemusi mu pokrývat jeho potreby a nikdo vam to negarantuje.
Chápu. Zkusím mu teď ubrat masa, přidat příloh a počkám jak vyjde druhý test a do té doby se budu jen modlit, že ledviny to nejsou.. On je dost vybíravej a i z toho důvodu nechci nějak zásadně měnit stravu, trvalo snad půl roku než jsme našli to, co mu vyhovuje z pohledu trávení a zároveň to nežere z donucení.. Dřív jsme mu dávali vařené kuřecí prso, kuřecí srdce, přílohu a zeleninu, na mletou směs jsme přešli z důvodu "lenosti" a hlavně to vídám všude, takže jsem si myslela, že je to lepší a vyváženější..

czdann
napsal(a):
Chápu. Zkusím mu teď ubrat masa, přidat příloh a počkám jak vyjde druhý test a do té doby se budu jen modlit, že ledviny to nejsou.. On je dost vybíravej a i z toho důvodu nechci nějak zásadně měnit stravu, trvalo snad půl roku než jsme našli to, co mu vyhovuje z pohledu trávení a zároveň to nežere z donucení.. Dřív jsme mu dávali vařené kuřecí prso, kuřecí srdce, přílohu a zeleninu, na mletou směs jsme přešli z důvodu "lenosti" a hlavně to vídám všude, takže jsem si myslela, že je to lepší a vyváženější..
že je to lepší a vyváženější..
no, bohužel.
faktem je, je dospely pes je docela odpoustivy, co se tyka stravy.
bude prosperovat temer na cemkoliv.
Kdyz se ale vyskytne možný zdravotni problem - nejde na tyhle smesi spolehat.
Je lepsi vedět přesněji, co krmite.
Zase tak složité to fakt neni :-)
btw. kdysi jsem se treba snazila zjistit presny obsah "smesi pro stenata" - neb jsem ji chtěla davat malickatym stenatum. A ta odpověď vyrobce byla jednoznacna - nezarucime vám nic. ani pomery, ani slozeni. zelenina tam jde jaka aktualne je napr.
u dospelce bych to moc neresila, prckum to nedam.
napsal(a):
že je to lepší a vyváženější..
no, bohužel.
faktem je, je dospely pes je docela odpoustivy, co se tyka stravy.
bude prosperovat temer na cemkoliv.
Kdyz se ale vyskytne možný zdravotni problem - nejde na tyhle smesi spolehat.
Je lepsi vedět přesněji, co krmite.
Zase tak složité to fakt neni :-)
btw. kdysi jsem se treba snazila zjistit presny obsah "smesi pro stenata" - neb jsem ji chtěla davat malickatym stenatum. A ta odpověď vyrobce byla jednoznacna - nezarucime vám nic. ani pomery, ani slozeni. zelenina tam jde jaka aktualne je napr.
u dospelce bych to moc neresila, prckum to nedam.
Je mi to teď už jasné. Každopádně tu močovinu má zvýšenou z nějakého důvodu, ať už je to nadbytek bílkovin, to že před odběrem nežral ani nepil nebo jsou to ty ledviny. Až z testů bude jasnější co a jak, tak to začnu řešit více. Nemáte třeba tip na nějaké webovky nebo i knížku u BARFování? Všude jsou jiné poměry, jiné hmotnosti, jiný výpočet krmné dávky.. třeba mixáno (jakýsi eshop s barfem kde i vypočtou krmnou dávku) má v jedné dávce 40% svaloviny, 30% věci jako krky, žaludky zbytek a ovoce, tudíž těch bílkovin je tu určitě dost. Na jiných stránkách jsem zase četla poměr 30% svaloviny, 30 kosti, 30 zelenina, 10 vnitřnosti.. přijde mi to jako strašná věda, mám strach, že prostě psovi nedám vše co potřebuje a zjistím to až ve stáří, právě nějakým takovým problémem jako ledviny

czdann
napsal(a):
Je mi to teď už jasné. Každopádně tu močovinu má zvýšenou z nějakého důvodu, ať už je to nadbytek bílkovin, to že před odběrem nežral ani nepil nebo jsou to ty ledviny. Až z testů bude jasnější co a jak, tak to začnu řešit více. Nemáte třeba tip na nějaké webovky nebo i knížku u BARFování? Všude jsou jiné poměry, jiné hmotnosti, jiný výpočet krmné dávky.. třeba mixáno (jakýsi eshop s barfem kde i vypočtou krmnou dávku) má v jedné dávce 40% svaloviny, 30% věci jako krky, žaludky zbytek a ovoce, tudíž těch bílkovin je tu určitě dost. Na jiných stránkách jsem zase četla poměr 30% svaloviny, 30 kosti, 30 zelenina, 10 vnitřnosti.. přijde mi to jako strašná věda, mám strach, že prostě psovi nedám vše co potřebuje a zjistím to až ve stáří, právě nějakým takovým problémem jako ledviny
Dyť je mu deset?
Budete řešit tabulky někoho cizího, když Váš pes např. z moc kostí blinká?
Úplně náhodou ledvinová dieta odpovídá stravě pro psa starého :-)
= kvalitní bílkoviny, mladé maso není nejlepší a vnitřnosti dtto, víc přílohy, kvalitní tuk (žádný lůj a podobné blbosti, ale tekutější), dodat B, hořčík, E, omega 3, vlákninu.
A až půjdete na testy příště, vet řekne, že je tam moc fosforu, vápníku, hvězdiček,.. víte co to vypovídá o stravě? NIC. Co zrovna pes jedl, to bude ve výsledku.

že prostě psovi nedám vše co potřebuje
nejdriv zkuste zjistit, jestli ma nebo nema zdravotni problem.
podle toho pak se vymysli krmeni.
odpalit ledviny krmenim? Tak blbe jste ho zase nekrmila

Jídelníček a konečně nějaký rozumný názor zde:
https://www.dromy.cz/ledvinova-dieta-b-a-r-f/
nebo víc
http://dogaware.com/health/kidney.html
http://www.manwe.eu/index.php/barf-krmeni-psa-pirozenou-stravou
to jsou asi tak dva tři všichni, co tomu rozumí a nepřehánějí vědeckými nesmysly
napsal(a):
Dyť je mu deset?
Budete řešit tabulky někoho cizího, když Váš pes např. z moc kostí blinká?
Úplně náhodou ledvinová dieta odpovídá stravě pro psa starého :-)
= kvalitní bílkoviny, mladé maso není nejlepší a vnitřnosti dtto, víc přílohy, kvalitní tuk (žádný lůj a podobné blbosti, ale tekutější), dodat B, hořčík, E, omega 3, vlákninu.
A až půjdete na testy příště, vet řekne, že je tam moc fosforu, vápníku, hvězdiček,.. víte co to vypovídá o stravě? NIC. Co zrovna pes jedl, to bude ve výsledku.
Ano, jemu je deset, ale na jaře plánujeme pořízení štěněte sheltie a u něj bych asi taky chtěla z granulí až bude čas přejít na BARF, takže si o tom musím zjistit co nejvíce. Nechci řešit přesně poměry, váhu a nevím co. Třeba vůbec nevím, jestli je větší množství bílkovin u zdravého psa špatně, jestli to více zatěžuje ledviny. Nebo jestli je více sacharidů z nějakého důvodu špatně pro zdraví psa. Nebo ty poměry Ca a P. Takhle to myslím. Jestli prostě můžu v BARFu udělat až takovou chybu, abych tím dospělému zdravému psovi ublížila.
napsal(a):
že prostě psovi nedám vše co potřebuje
nejdriv zkuste zjistit, jestli ma nebo nema zdravotni problem.
podle toho pak se vymysli krmeni.
odpalit ledviny krmenim? Tak blbe jste ho zase nekrmila
No jasně, o tom tu taky celou dobu píšu. Jen chci ten čas, co mám než půjde na další odběr nebo test, využít k nastudování, ať jsem připravená a můžu se případně veterináře zeptat. Jsem ještě student, takže to studování je tak jediné co teď umím

czdann
napsal(a):
Ano, jemu je deset, ale na jaře plánujeme pořízení štěněte sheltie a u něj bych asi taky chtěla z granulí až bude čas přejít na BARF, takže si o tom musím zjistit co nejvíce. Nechci řešit přesně poměry, váhu a nevím co. Třeba vůbec nevím, jestli je větší množství bílkovin u zdravého psa špatně, jestli to více zatěžuje ledviny. Nebo jestli je více sacharidů z nějakého důvodu špatně pro zdraví psa. Nebo ty poměry Ca a P. Takhle to myslím. Jestli prostě můžu v BARFu udělat až takovou chybu, abych tím dospělému zdravému psovi ublížila.
Tak si kupte tu knížku, co je na manwe.eu, někde jsou tam na webu i nějaké jídelníčky jako vzor,
já beru jako dobré krmení to, co je kompletní kořist
a pokud psovi nic není a snese to, je naučený, tak by se to mělo střídat -
od myši přes rybu po medvěda.
Kompletní vyvážená strava je pro mě to, že vezmu krávu, rozporcuji na díly, které můj pes asi tak sežere, a v tom dílu je vždy (nemusí být, stačí třeba rozdělit do týdne)
kus svaloviny (žaludek, srdce a jazyk jsou též svalovina), kus kosti, kůže (tuk) a kousek vnitřností.
V poměru velikosti kořisti - celá hovězí játra asi pro psa na jeden den nebudou to pravé. Ale u drůbeže to jde - rozčtvrtím i s těmi droby a je to.
Takže takhle neřeším gram tuku a gram kosti, ale zajistím si, že na vepřovém boku nechám vše tak jak je - kost, chrupavka, kůže, svalovina, tuk.
A k dalšímu jídlu dám libovější, protože ten bůček byl tučný hodně.
Rybu prostě celou nebo půl, dle velikosti psa. Ryba má hrozně málo kostí, takže k dalšímu jídlu bude víc masitých kostí - křídla, krky, žebro,..
No a s přílohami je to tak - čím větší pes, tím má trávení uzpůsobené na víc přílohy/víc sacharidů jako že -
a pak potřebujete vědět, co je pro psy jedovaté, po čem se nejspíše po.. nebo po..
jogurt, tvaroh, ovoce, zelenina.. to vychytáte.. tady je témat o barfu mraky
a fakt to není taková věda,
akorát štěně chce naučit na pestrost a dávat dostatek "kostí" a kolagenu, akční pes je krmen víc než gaučák, starý pes potřebuje lehce stravitelnou... ale tak to snad je obecně známo.
Hurá do knížky a hodně štěstí.

Pro inspiraci se dá vlézt na FB do barfovacích skupin, je tam hromada lidí, a když budete ignorovat příspěvky typu "načančaná miska s naaranžovaným masíčkem, přílohou, jahůdkami a mozzarelou natrhanou na úhledné kousky", můžete se dozvědět ledacos zajímavého, včetně nejrůznějších diet.
Mám doma zelenou knížku o barfu od Novosádové, můžu případně něco naskenovat. O ledvinový dietě tam má asi dvě stránky (ale není to zákon, na netu se toho píše taky dost a třeba už se mezitím přišlo na něco novýho).
Nebojte se toho, zprvu je člověk vylekanej a váží každý krmení a píše si do notýsku, za týden už nepíše, za dvy týdny už krmí automaticky (byť třeba s použitím kuchyňský váhy) a je to v pohodě.
nuchnuch

XXX.XXX.48.208
Záleží od toho, v akej norme je ten kreatinín. Ak je to úplne na hornej hranici, a hovoríte, že psík nechce žrať, tak by som nechala vyšetriť krv ešte u iného veterinára, aby ste mali istotu. Myslím si, že je už teraz na čase sledovať tieto parametre...pre istotu. A dať spraviť krv znova napríklad po mesiaci.
nuchnuch
napsal(a):
Záleží od toho, v akej norme je ten kreatinín. Ak je to úplne na hornej hranici, a hovoríte, že psík nechce žrať, tak by som nechala vyšetriť krv ešte u iného veterinára, aby ste mali istotu. Myslím si, že je už teraz na čase sledovať tieto parametre...pre istotu. A dať spraviť krv znova napríklad po mesiaci.
Vet říkal že má být do stovky, náš pes měl 80, takže to je asi spíš v té horní hranici. Na další testy jdeme za cca 14 dní, udělá i ten SDMA test na ledviny. Určitě to budu nechávat sledovat pravidelně, před měsícem nám umřel první pes na chronické selhavani ledvin, už to prostě nezvládly a ten pohled na něj během jeho posledních dní jsem prostě nezvládala.. zjistili jsme to u něj pozdě, tentokrát je to snad zachycené ještě relativně včas a změnou stravy mu snad ten čas s námi trochu prodloužíme.. Žrát nechce kvůli bolesti, má malinko povysunutou ploténku v krční páteři (úplně vyhřezlá podle veterináře není). Taky může mít tu močovinu zvýšenou kvůli zhoršené funkcí jater, prý tam měl zvýšený nějaký jaterní enzym, ale to mi všechno vysvětlí až na kontrole.
nuchnuch

XXX.XXX.48.208
Tak držím palce, aby sa všetko vyriešilo....my teraz bojujeme tiež so zlyhanými ľadvinami...teraz sa to trochu zhoršilo, ale ťaháme to už skoro 7 mesiacov...
nuchnuch
napsal(a):
Tak držím palce, aby sa všetko vyriešilo....my teraz bojujeme tiež so zlyhanými ľadvinami...teraz sa to trochu zhoršilo, ale ťaháme to už skoro 7 mesiacov...
Děkujeme Také držíme palce, u našeho prvního psa jsme to zjistili také v 10ti letech, ale u něj už to bylo horší, k tomu měl problémy s močovymi kameny, 2x operace, takže i léky na bolest které ledviny zatěžují, tu druhou operaci už bohužel jeho ledviny nezvládly a ve 12ti letech nám odešel U našeho druhého psa mě to hodně mrzí, jelikož mu jeho věk nikdo netipuje, všichni mu tipují tak 4-5 let, je strašné akční, veselej, miluje běhat venku, baví ho obedience.. Snad nám takto živý a veselý vydrží co nejdéle.
czdann
napsal(a):
SDMA budeme měřit na kontrole za 10 dní, doktor mi to vysvětloval, takže se jen modlím, aby to ty ledviny nebyly.. Hubený je, vždycky to byl hubeňour, protože má dost pohybu, ale váhu má v normálu, není podvyživený (má něco kolem 6 kg).
Kdyby to "byly" ledviny, tak by byl zvýšený kreatinin, tomu věřte. Už Vám to tu napsala "Bodlinka" a já Vám to potvrzuji. Při poškození ledvin jde často ruku v ruce zvýšení kreatininu s tou ureou. Ale izolovaně zvýšená urea - asi bych si nějak moc starosti nedělala!
fikovnice
napsal(a):
Kdyby to "byly" ledviny, tak by byl zvýšený kreatinin, tomu věřte. Už Vám to tu napsala "Bodlinka" a já Vám to potvrzuji. Při poškození ledvin jde často ruku v ruce zvýšení kreatininu s tou ureou. Ale izolovaně zvýšená urea - asi bych si nějak moc starosti nedělala!
Moc děkuji za trochu uklidnění, budeme doufat

crea 80 není na horní hranici, ale bych to viděla jako zcela OK
https://www.cklvfu.cz/pokyny.html#referencni-hodnoty
napsal(a):
crea 80 není na horní hranici, ale bych to viděla jako zcela OK
https://www.cklvfu.cz/pokyny.html#referencni-hodnoty
Jee moc děkuji za zdroj, dnes jsem našla tabulku z nějaké diplomové práce, kde byl také ten kreatinin do nějakých 110-120 ještě v normě, tak mě to trochu uklidnilo
UPDATE 2:
Podle výsledků SDMA vyšlo, že onemocnění ledvin nejspíš má. Měl zvětšenou prostatu a silný zánět močových cest a podle veterinářky to může nějak zkreslovat ty výsledky, takže pes půjde na kastraci a pak udělá ten SDMA test znovu jestli se něco nezměnilo, ale nepokládá to za příliš pravděpodobné. Takže pokud má pes zvýšenou močovinu ale ostatní parametry ne, onemocnění ledvin to být klidně může.
czdann
napsal(a):
UPDATE 2:
Podle výsledků SDMA vyšlo, že onemocnění ledvin nejspíš má. Měl zvětšenou prostatu a silný zánět močových cest a podle veterinářky to může nějak zkreslovat ty výsledky, takže pes půjde na kastraci a pak udělá ten SDMA test znovu jestli se něco nezměnilo, ale nepokládá to za příliš pravděpodobné. Takže pokud má pes zvýšenou močovinu ale ostatní parametry ne, onemocnění ledvin to být klidně může.
Ja by som sa bala, ze po tej kastracii sa mu oblicky este viac poskodia 🧐
Happy1234
napsal(a):
Ja by som sa bala, ze po tej kastracii sa mu oblicky este viac poskodia 🧐
Ano, anestezie je zátěž pro ledviny, jenže jemu by se ta prostata zvětšila znovu a vrátil by se zánět močových cest, prý to tak bývá a často ten zánět když se nepodchyti sedá na ledviny. Vubec jsme nevěděli že má zánět močových cest, pes je na pohled naprosto zdravý.. musel ho mít celkem dlouho, tak možná mu to už na ty ledviny sedlo a zhoršilo je to.. fakt nevím, celkem mě to štve
czdann
napsal(a):
Ano, anestezie je zátěž pro ledviny, jenže jemu by se ta prostata zvětšila znovu a vrátil by se zánět močových cest, prý to tak bývá a často ten zánět když se nepodchyti sedá na ledviny. Vubec jsme nevěděli že má zánět močových cest, pes je na pohled naprosto zdravý.. musel ho mít celkem dlouho, tak možná mu to už na ty ledviny sedlo a zhoršilo je to.. fakt nevím, celkem mě to štve
Ja rozumiem, ale na vašom mieste by som skúsila liek Ypozane, ktorý funguje ako kastrácia, lenže účinok trvá len pol roka. My sme mali úplne totožný problém a psíka sme kastrovať nenechali, lebo po operácii by sme ho v podstate, pre už aj tak zlé obličky, mohli hneď rovno nechať uspať. A tam nejde len o anestéziu, ale aj o to, že aj zdravým psom, ktoré poznám po kastrácii zlyhali obličky, je tam to prepojenie močového ústrojenstva..
Happy1234
napsal(a):
Ja rozumiem, ale na vašom mieste by som skúsila liek Ypozane, ktorý funguje ako kastrácia, lenže účinok trvá len pol roka. My sme mali úplne totožný problém a psíka sme kastrovať nenechali, lebo po operácii by sme ho v podstate, pre už aj tak zlé obličky, mohli hneď rovno nechať uspať. A tam nejde len o anestéziu, ale aj o to, že aj zdravým psom, ktoré poznám po kastrácii zlyhali obličky, je tam to prepojenie močového ústrojenstva..
Tak tohle je úplná blbost s prominutím. Kastruje se právě proto, aby se ledviny zachránily, prostata je nezrušila úplně. Prostata na ledviny jiný vliv nemá.
lesnížínka
napsal(a):
Tak tohle je úplná blbost s prominutím. Kastruje se právě proto, aby se ledviny zachránily, prostata je nezrušila úplně. Prostata na ledviny jiný vliv nemá.
S tímto vůbec nesouhlasím, Ypozane způsobí zmenšení prostaty bez rizika poškození ledvin celkovou anestezií (to riziko se samozřejmě dá snížit volbou anestezie). Po stabilizaci a proléčení zánětu je možné přistoupit k chirurgické kastraci, pokud to celkový stav umožňuje a indikace k zákroku trvá.
Pokud Ypozane nezabere, nezabere ani chirurgická kastrace, protože patrně jde o rakovinu prostaty. Ale to je málo pravděpodobné.
lesnížínka
napsal(a):
Tak či tak, je to zapeklitá situácia...pokiaľ už ľadviny zlyhávajú...na ich mieste by som skúsila tú chemickú kastráciu...je to podľa mňa menšie zlo..

Happy1234
napsal(a):
Tak či tak, je to zapeklitá situácia...pokiaľ už ľadviny zlyhávajú...na ich mieste by som skúsila tú chemickú kastráciu...je to podľa mňa menšie zlo..
A nezatíží ty ledviny i chem. kastrace?
napsal(a):
A nezatíží ty ledviny i chem. kastrace?
Musím povedať, že Ypozane skôr zaťažuje pečeň, ak je poškodená..Na obličky by nemal mať vplyv z toho, čo viem...ale každý liek v podstate škodí obličkám...pre nás to bolo menšie zlo, ale tak náš psík bol zázrak, keďže bral počas mesiacov, kedy mal zlyhané obličky už v 4. stupni aj antibiotiká aj Ypozane a výsledky mal úžasné. No napriek tomu by som ho ani teraz nedala kastrovať, pretože mal aj málo červených krviniek a to tam nepripadá do úvahy. A aj keď sa mu krvinky potom vrátili do normy (čo bol tiež zázrak pri jeho stave), aj tak sme to už neurobili..
ale táto (aj naša) situácia je (bola) strašne zložitá...asi by som sa riadila aj tými výsledkami, v ktorom stupni zlyhania je, keďže predpokladám, že trpí chronickým zlyhaním alebo tam je ten nábeh na CH zlyhanie. A tiež by som rada vedela, koľko má psík rokov... :)

Happy1234
napsal(a):
Musím povedať, že Ypozane skôr zaťažuje pečeň, ak je poškodená..Na obličky by nemal mať vplyv z toho, čo viem...ale každý liek v podstate škodí obličkám...pre nás to bolo menšie zlo, ale tak náš psík bol zázrak, keďže bral počas mesiacov, kedy mal zlyhané obličky už v 4. stupni aj antibiotiká aj Ypozane a výsledky mal úžasné. No napriek tomu by som ho ani teraz nedala kastrovať, pretože mal aj málo červených krviniek a to tam nepripadá do úvahy. A aj keď sa mu krvinky potom vrátili do normy (čo bol tiež zázrak pri jeho stave), aj tak sme to už neurobili..
ale táto (aj naša) situácia je (bola) strašne zložitá...asi by som sa riadila aj tými výsledkami, v ktorom stupni zlyhania je, keďže predpokladám, že trpí chronickým zlyhaním alebo tam je ten nábeh na CH zlyhanie. A tiež by som rada vedela, koľko má psík rokov... :)
Věk a plemeno je hned v úvodním příspěvku - 10letý trpasličí pudl.
Happy1234
napsal(a):
S tímto souhlasím, ypozane nám vet doporučil na problém s prostatou přes to, že ani ledviny se mu nezdály úplně OK, ale na ty to nemá prokázaný vliv. Následně jsem zkoušela chem. kastraci, aby se prostata zklidnila, ale ta kastrace neměla na psa dobrý vliv, jak je už starý, tak ho v podstatě ,,umrtvila" úplně, čehož jsem se i bála, proto jsem nekastrovala rovnou chirurgicky. Teď jsem rozhodnutá, že to doklepe tak, jak je, ale možná mě to rychle přejde, až začnou hárat sousedky
Štefan1
napsal(a):
S tímto vůbec nesouhlasím, Ypozane způsobí zmenšení prostaty bez rizika poškození ledvin celkovou anestezií (to riziko se samozřejmě dá snížit volbou anestezie). Po stabilizaci a proléčení zánětu je možné přistoupit k chirurgické kastraci, pokud to celkový stav umožňuje a indikace k zákroku trvá.
Pokud Ypozane nezabere, nezabere ani chirurgická kastrace, protože patrně jde o rakovinu prostaty. Ale to je málo pravděpodobné.
To jsme se jen nepochopili, v podstatě říkáme to samé. Na ledviny má špatný vliv zvětšená prostata a řešením je buďto ypozane, nebo kastrace. Potud to myslíme stejně. Ale můj pes ji neměl ani tak zvětšenou, jako tam měl změny, vet to popsal, jako že se tam dělají dutiny, kde se hromadí bakterie a působí to neustálé záněty močových cest a neblaze ovlivňuje ledviny. Tady ypozane úplně nepomůže, protože je to jen dočasné a jistější je kastrace.
Nevím komu odpovědět, takže odpovím hromadně Ypozane bral, působí to jen pět měsíců, potom se mu zase prostata začne zvětšovat a můžou se opakovat záněty, což má negativní vliv na ledviny, zvlášť když zánět na psovi nijak není poznat, mohl ho mít několik měsíců, protože už v prosinci říkal ortoped, že má v krvi zvýšené cosi co může značit zánět, ale může to být zkreslené - což nebylo a tím pádem si myslím, že měl ten zánět minimálně dva měsíce bez našeho vědomí.. Jak moc zvýšené to SDMA měl nemám tušení, ale myslím si, že je v počátečním stádiu CKD, protože ostatní parametry (kreatinin, fosfor) ještě zvýšené nejsou. Má nesestouplé varle a vet říkala, že je podle ní nejlepším řešením ta kastrace. Samozřejmě mám strach, jestli ten zákrok a následně ATB neurychlí progresi, ale moc nevím co jiného dělat, jelikož tomu nerozumím, nejsem veterinář Strašně mě to ale vzalo, protože v listopadu nám umřel druhý pejsek na selhání ledvin a o pudlovi jsme si vždycky mysleli, že je nesmrtelnej - v 10ti letech skáče, běhá, má radost úplně ze všeho, hraje si jako štěně.. bude to náročný
czdann
napsal(a):
Nevím komu odpovědět, takže odpovím hromadně Ypozane bral, působí to jen pět měsíců, potom se mu zase prostata začne zvětšovat a můžou se opakovat záněty, což má negativní vliv na ledviny, zvlášť když zánět na psovi nijak není poznat, mohl ho mít několik měsíců, protože už v prosinci říkal ortoped, že má v krvi zvýšené cosi co může značit zánět, ale může to být zkreslené - což nebylo a tím pádem si myslím, že měl ten zánět minimálně dva měsíce bez našeho vědomí.. Jak moc zvýšené to SDMA měl nemám tušení, ale myslím si, že je v počátečním stádiu CKD, protože ostatní parametry (kreatinin, fosfor) ještě zvýšené nejsou. Má nesestouplé varle a vet říkala, že je podle ní nejlepším řešením ta kastrace. Samozřejmě mám strach, jestli ten zákrok a následně ATB neurychlí progresi, ale moc nevím co jiného dělat, jelikož tomu nerozumím, nejsem veterinář Strašně mě to ale vzalo, protože v listopadu nám umřel druhý pejsek na selhání ledvin a o pudlovi jsme si vždycky mysleli, že je nesmrtelnej - v 10ti letech skáče, běhá, má radost úplně ze všeho, hraje si jako štěně.. bude to náročný
Tak pudlík v 10 rokoch ešte vôbec nie je nejaký starček Ale pokiaľ má nezostúpený semenník v 10 rokoch, tak to nie je sranda To sa môže zvrhnúť na rakovinu....
Happy1234
napsal(a):
Tak pudlík v 10 rokoch ešte vôbec nie je nejaký starček Ale pokiaľ má nezostúpený semenník v 10 rokoch, tak to nie je sranda To sa môže zvrhnúť na rakovinu....
Já právě o něm vůbec nič nevím, jelikož předtím patřil přítelově babičce, staráme se o něj od něho sedmi let a nevíme jestli je kastrovany nebo ne, já si celou dobu myslela, že je 😄 Nestraste s rakovinou.. ještě to by mu chybělo, má zvýšené i ALT (játra), to by byl konec

lupus4
napsal(a):
Mno to NEsestouplé jste mu měli vyndat po 2 roce, sestouplé nechat...
Nechci být špatným prorokem, ale tipnul bych to na vznik maligního nádoru díky tomu NEsestouplému a nevyndanému varleti...
PS. divím se že to veta nenapadlo
Pejska dostali až jako sedmiletého, píše zadavatelka.
lupus4
napsal(a):
Nechci být špatným prorokem, ale tipnul bych to na vznik maligního nádoru díky tomu NEsestouplému a nevyndanému varleti...
A proč mi o ničem takovém neřekla veterinářka? Já se to dočetla sama, hned když jsem přišla domů z veteriny, ale ona o ničem takovém nemluvila.. Nemusí to být u všech psů, ne?
lupus4
napsal(a):
Dala by som to skontrolovať určite na ultrazvuku...aj to môže byť spúšťačom...
czdann
napsal(a):
A proč mi o ničem takovém neřekla veterinářka? Já se to dočetla sama, hned když jsem přišla domů z veteriny, ale ona o ničem takovém nemluvila.. Nemusí to být u všech psů, ne?
Dajte to skontrolovať...nemusí to byť týmto, ale pre istotu...bohužiaľ, aj my sme si museli naštudovať všeličo samy, veterinári nám koľkokrát ani nič nepovedali...na budúce budete vedieť
czdann
napsal(a):
Nemusí to být u všech psů, ne?
jeden "známej" měl ve vrhu alaskánů 3 monorchidy - neřešil to, že běhaj dobře a nechá to na přírodě....
jeden odešel v 10ti, druhej v 11, jeden ve 13 , jejich zdraví bratři v + 15ti...
to sice nic nedokazuje...ale ?
U nesestouplých varlat je 10 x vyšší riziko vzniku nádorů.
https://www.vetpel.cz/cs/uzitecne-rady/nesestoupla-varlata-u-psu-kryptorchismus
Štefan1
napsal(a):
Pokud by tam byl nádor, tak by si ho měla všimnout - pokud kontrolovala celé břicho.
Netuším jestli celé břicho, ona u toho moc nemluví, celkem bych ocenila, kdyby třeba říkala co vidí, jestli je někde nějakej problém.. Ale trápili jsme ho tam celkem dlouho, tak snad by si toho všimla..
Happy1234
napsal(a):
Treba sa pytat, pytat a pytat ☺️
Jak u kterého veterináře.. byla jsem s ním v prosinci na ortopedii a tam mi všechno vysvětlil úplně do detailu, když psa vyšetřoval tak popisoval co zrovna dělal, strašně mi to vyhovovalo, škoda, že to je jen ortoped Najít takového veterináře "na vše" by bylo skvělé
czdann
napsal(a):
Jak u kterého veterináře.. byla jsem s ním v prosinci na ortopedii a tam mi všechno vysvětlil úplně do detailu, když psa vyšetřoval tak popisoval co zrovna dělal, strašně mi to vyhovovalo, škoda, že to je jen ortoped Najít takového veterináře "na vše" by bylo skvělé
Tak to vám poviem, že ste mali šťastie..
Ja som sa už naučila pýtať sa na úplne všetko, koľkokrát majú možno zo mňa nervy ale raz sme dostali pochvalu, že si všimnem aj ochorenie ešte len v zárodku, nerozvinuté...tak ma to potešilo
..a ako sa darí psíkovi? Vidieť na ňom vlastne, že mu niečo je?
Happy1234
napsal(a):
Tak to vám poviem, že ste mali šťastie..
Ja som sa už naučila pýtať sa na úplne všetko, koľkokrát majú možno zo mňa nervy ale raz sme dostali pochvalu, že si všimnem aj ochorenie ešte len v zárodku, nerozvinuté...tak ma to potešilo
..a ako sa darí psíkovi? Vidieť na ňom vlastne, že mu niečo je?
Vůbec nic, na pohled je zdravý, veselý, jí s chutí.. uvidíme jak rychle to bude postupovat, snad tu s námi bude co nejdéle U prvního psa to trvalo od diagnózy po selhání cca rok, ale u něj jsme to zjistili až v pozdějším stádiu než teď u druhého psa..
czdann
napsal(a):
Vůbec nic, na pohled je zdravý, veselý, jí s chutí.. uvidíme jak rychle to bude postupovat, snad tu s námi bude co nejdéle U prvního psa to trvalo od diagnózy po selhání cca rok, ale u něj jsme to zjistili až v pozdějším stádiu než teď u druhého psa..
Držím vám palce, keď bude niečo nové, dajte vedieť
Happy1234
napsal(a):
Držím vám palce, keď bude niečo nové, dajte vedieť
Tak se musím pochlubit, byla jsem dnes na veterině a doktorka mi vytiskla jeho výsledky krve, v prosinci měl močovinu 25, upravila jsem stravu a má 10,9 - norma je do 10,3 a to SDMA má zatím zvýšené malinko - norma je 14 a on má 16. Takže pokud to opravdu ledviny jsou, podchytili jsme to hodně brzo a snad tu bude ještě co nejdéle s námi