Prečo jedného psa utratiť a druhého nie?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2021 11:57
Happy1234

XXX.XXX.107.9

Zaujímalo by ma, prečo veterinári hovoria, že pri psích chorobách ako je napríklad rakovina alebo zlyhanie obličiek by sa mal pes eticky uspat a až podozrivo velmi to odporúčajú? Tiež nám jeden odporúčil uspať a druhý, keď videl psíka na nás pozeral, že toto nie je psík na utratenie.

A čo iné choroby, napríklad ochorenia srdca, ktoré tak isto znekvalitnujú život psa, alebo zlyhanie pečene, epilepsia..po epileptickom záchvate je pes úplne mimo. Záchvaty byvajú aj niekolkokrát za den. Prečo vtedy neodporúčajú uspanie?

Mali sme psa zo zlyhaním ladvín, ale nezdalo sa nám, aby to bol pes na utratenie. Veď aj samotná liečba veľmi fobre zaberala. Samozrejme, ku koncu to už vyzeralo hocijako. Aj taká rakovina nemusí vždy bolieť. A psíka baví žiť.

Aký máte na toto názor vy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2021 12:36

§ 4

(1) Za týrání se považuje

d) vydat slabé, nevyléčitelně nemocné, vyčerpané nebo staré zvíře, pro které je další přežívání spojeno s trvalou bolestí nebo utrpením, k jinému účelu než neodkladnému a bezbolestnému usmrcení,

§ 5

(1) Nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře.

(2) Důvodem k usmrcení je:

b) slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,

30.1.2021 12:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Bodlinko, ale tak to je hezká obezlička, jak se zbavit nežádoucího psa: nevyléčitelná nemoc?!? Těch je, i ta zmiňovaná epilepsie a tak, když se pes nehodí a majitel se dohodne s vetem: má těžkou epi, kdo to kdy bude zjišťovat jak moc ano či ne?

30.1.2021 12:43

lesnížínka napsal(a):
Bodlinko, ale tak to je hezká obezlička, jak se zbavit nežádoucího psa: nevyléčitelná nemoc?!? Těch je, i ta zmiňovaná epilepsie a tak, když se pes nehodí a majitel se dohodne s vetem: má těžkou epi, kdo to kdy bude zjišťovat jak moc ano či ne?

je to spíš o tom trvalém utrpení

ale co si budeme povídat, s vetem se dá dohodnout leccos. ono totiž když vet řekne ne, tak ten pes je pořád nechtěný a majitel pořád rozhodnutý ho zabít

a způsobů zabití je spoustu.

30.1.2021 12:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
je to spíš o tom trvalém utrpení

ale co si budeme povídat, s vetem se dá dohodnout leccos. ono totiž když vet řekne ne, tak ten pes je pořád nechtěný a majitel pořád rozhodnutý ho zabít

a způsobů zabití je spoustu.

No jistě, u nás se dává ještě pořád myslivci Ale prostě tohle v zákoně se mi nelíbí ani trochu, protože se nabízí otázka, pro koho je takto stavěný?

30.1.2021 12:57

můj názor:

Happy, máš to nepřípustně paušalizované

odpověď je v příspěvku Bodlinky

30.1.2021 12:58

Asi tak, jako majitel pejska to prostě musíte poznat, kdy je čas. Já kašlu na nějaký zákony, nečtu to, řídím se podle stavu pejska. Pokud chlupáč běhá, má radost ze života, nebrečí bolestí a nepodělává se pod sebe, chodí běžně ven na vyvenčení, tak je to v pohodě. Sami to poznáte, kdy je čas.

30.1.2021 13:03

"Já kašlu na nějaký zákony, nečtu to, řídím se podle stavu pejska"

no, myslím, že v tomto případě to zákon říká dobře a říká to stejné.....:

"slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,"

30.1.2021 13:05
Happy1234

XXX.XXX.107.9

§ 4

(1) Za týrání se považuje

d) vydat slabé, nevyléčitelně nemocné, vyčerpané nebo staré zvíře, pro které je další přežívání spojeno s trvalou bolestí nebo utrpením, k jinému účelu než neodkladnému a bezbolestnému usmrcení,

§ 5

(1) Nikdo nesmí bez důvodu usmrtit zvíře.

(2) Důvodem k usmrcení je:

b) slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,

Aha, takže keď má pes na staré kolená bolestivé kĺby, tak ako hneď utratiť?

30.1.2021 13:06

"Já kašlu na nějaký zákony, nečtu to, řídím se podle stavu pejska"

no, myslím, že v tomto případě to zákon říká dobře a říká to stejné.....:

"slabost, nevyléčitelná nemoc, těžké poranění, genetická nebo vrozená vada, celkové vyčerpání nebo stáří zvířete, jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením,"

No tak je to asi stejně, ale nikdy mě nenapadlo, když byl pes před odchodem za duhový most, že bych studovala zákon.

30.1.2021 13:07
janaa

XXX.XXX.2.34

Generalizujete a paušalizujete něco,co nejde. Stejná nemoc,stejná diagnoza může mít u deseti psů různé projevy. Taky záleží na tom, jak je na tom daný pes mimo tuhle diagnozu. Jestli mu je pět nebo patnáct. Někdy i jestli žije s člověk v plné síle, který se zvládne o psa v konečném stádiu postarat nebo se stařečkem,co už se skoro nepostará o sobe. Není rakovina jako rakovina, není epilepsie jako epilepsie atd. Třeba u rakoviny kosti hrozí, že si pes v nestřeženém okamžiku postiženou nohu zlomí, v rodině jsme měli psa s rakovinou průdušek, tam bylo jasné,že ačkoli je pes relativně v pohodě, ve chvíli,kdy nádor praskne,bude v utrpení umírat a než se člověk dostane na vet, pes se utopí vlastní krví. Čekat nebo ne?
A pak jsou veti, kteří uspí psa na požádání bez debat, a naopak veti, co budou z člověka tahat peníze, i když ví,že to k ničemu nepovede. A lidi, co psa nechají uspat, protože se nechtějí nemocným zvířetem zabývat a naopak lidi,co "s dobrým úmyslem" budou utrpení psa prodlužovat pod heslem "bojujeme", i když není proč a za co.
Prostě tohle je nesmyslná otázka a paušalizace

30.1.2021 13:10

Happy1234 napsal(a):

Máme NSAID. Ale viz výše - VŽDY je to (nebo mělo by být) na rozhodnutí majitele, když už je to trvalé utrpení.

30.1.2021 13:19

janaa napsal(a):
Generalizujete a paušalizujete něco,co nejde. Stejná nemoc,stejná diagnoza může mít u deseti psů různé projevy. Taky záleží na tom, jak je na tom daný pes mimo tuhle diagnozu. Jestli mu je pět nebo patnáct. Někdy i jestli žije s člověk v plné síle, který se zvládne o psa v konečném stádiu postarat nebo se stařečkem,co už se skoro nepostará o sobe. Není rakovina jako rakovina, není epilepsie jako epilepsie atd. Třeba u rakoviny kosti hrozí, že si pes v nestřeženém okamžiku postiženou nohu zlomí, v rodině jsme měli psa s rakovinou průdušek, tam bylo jasné,že ačkoli je pes relativně v pohodě, ve chvíli,kdy nádor praskne,bude v utrpení umírat a než se člověk dostane na vet, pes se utopí vlastní krví. Čekat nebo ne?
A pak jsou veti, kteří uspí psa na požádání bez debat, a naopak veti, co budou z člověka tahat peníze, i když ví,že to k ničemu nepovede. A lidi, co psa nechají uspat, protože se nechtějí nemocným zvířetem zabývat a naopak lidi,co "s dobrým úmyslem" budou utrpení psa prodlužovat pod heslem "bojujeme", i když není proč a za co.

Přesně tak. Pokud vím, že metastázy jsou v plicích, pes má vyšetření u veta za sebou, já vidím, že trpí, tak ho nechám v klidu odejít. Nejsem sobec, který chce, aby byl pes za každou cenu naživu, protože ho miluju.

30.1.2021 13:19
Happy1234

XXX.XXX.107.9

Samozrejme, že by som psa nenechala trápiť, keby som videla, že má bolesti alebo len leží. Ale skôr mi išlo o to, prečo by napríklad oličkár nemohol prežiť ešte kus spokojného života. Chápete, že sa hodnoty zlepšia, a tým aj jeho stav. Len som chcela vedieť, prečo to veterinári takto delia, že obličkári na popravu ale epileptici - dávkujeme ešte väčšie množstvo liekov a nech má ešte ,,pekný” život..

30.1.2021 13:21
janaa

XXX.XXX.2.34

Happy1234 napsal(a):
Samozrejme, že by som psa nenechala trápiť, keby som videla, že má bolesti alebo len leží. Ale skôr mi išlo o to, prečo by napríklad oličkár nemohol prežiť ešte kus spokojného života. Chápete, že sa hodnoty zlepšia, a tým aj jeho stav. Len som chcela vedieť, prečo to veterinári takto delia, že obličkári na popravu ale epileptici - dávkujeme ešte väčšie množstvo liekov a nech má ešte ,,pekný” život..

To je ta vaše generalizace - proč to tak veterináři dělí. Já osobně takového veterináře neznám

30.1.2021 13:22

Happy1234 napsal(a):

Oč vám vlastně jde? Nechápu smysl vašeho dotazu, ani výkřiku, který cituji.
Někdo vám ublížil?

30.1.2021 13:23
Happy1234

XXX.XXX.107.9

janaa napsal(a):
To je ta vaše generalizace - proč to tak veterináři dělí. Já osobně takového veterináře neznám

Píšem to preto, lebo som stretla a poznám asi 10 takých vetov, a preto ma to zaskočilo, ako to delia.

30.1.2021 13:24

Happy1234 napsal(a):

Já bych nepaušalizovala - i "obličkári" můžou mít relativně plnohodnotný život, záleží na momentální situaci. Nedávno se tady ptala paní - laboratorní hodnoty příšerné, pes apatický a nežeroucí - pořád doufala, že poradíme zázrak. Neporadili jsme.

30.1.2021 13:26

Happy1234 napsal(a):

s tím se nedá nic dělat?
aha?

" Ale skôr mi išlo o to, prečo by napríklad oličkár nemohol prežiť ešte kus spokojného života. Chápete, že sa hodnoty zlepšia, a tým aj jeho stav. Len som chcela vedieť, prečo to veterinári takto delia, že obličkári na popravu "
takového veta neznám
kteří to tak dělají?

30.1.2021 13:30

Happy1234 napsal(a):
Píšem to preto, lebo som stretla a poznám asi 10 takých vetov, a preto ma to zaskočilo, ako to delia.

já znám veterinářů určitě víc

a o takové paušalizaci slyším poprvé.

ledvinář může žít, dokud má kvalitu života, což je od hrozných krví (70% pryč) do stavu k nežití (90 a více % pryč). akorát že k veterináři se, pokud neděláte prevenci, dostane často poprvé až ten druhý případ. a to už se fakt léčí jen tím jedním.

pokud to není akutní selhání nebo stav třeba po obstrukci, tam se může leccos ještě zvrátit.

pes se zhoršujícími se, nekontrolovatelnými epi záchvaty je krásný kandidát na utracení, protože intrakraniální malignita je v tomto případě vysoce pravděpodobná příčina.

Happy1234

XXX.XXX.107.9

Ja sama viem, že toto zovšeobecnenie je na hlavu. Samozrejme je to prípad od prípadu. Len ako hovorím, že poznám psa, ktorý mal hodnoty obličiek len kúsok nad normou a vet ho kázal utratiť. Tiež poznám názor asi 7 ďalších, ktorí to tiež odporúčajú. Takže sa pýtam, či sa to takto dá paušalizovať zo strany veta. Ja rozhodne nepaušalizujem len hovorím zo skúsenosti z vet odporúčaní. Môj príspevok preto vyznieva ironicky.

dakujem za reakcie

Happy1234 napsal(a):

Taky znám veta, který nechal svého psa trpět do poslední chvíle. Ale poučil se, dle jeho slov by tak dlouho už znovu nečekal. Opakuji znovu, řiďte se podle sebe, co sama byste snesla a co už ne. Pes se často snaží nedat bolest najevo a zavděčit se páníkovi. Znám to moc dobře, tři fenky už jsem musela nechat uspat, i když jsem si původně myslela, že aspoň u jedné bude smrt přirozená. Bohužel. Když to vidíte, jak pes trpí a očima vám to dává najevo.... poznáte to.

30.1.2021 20:51
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Toto žádný zákon nevyřeší - pokud bychon se drželi citovaného, tak bychom u nevyléčitelných nemocí léčbu ani nezačali a rovnou bychom mohli zvíře, zcela v souladu se zákonem, utratit. Přesto se tak,, samozřejmě neděje.

Odhadnout míru utrpení není jednoduché, veterinář může dát vodítko, ale domnívám se, že hlavní slovo má přece jenom chovatel - on s tím zvířetem žije, lépe dokáže odhadnout, nakolik má ještě radost ze života. Rozhodnout se, kdy už je ten správný čas není vúbec jednoduché. Lidé jsou různí, mají rozličnou filozofii přístupu k životu - někdo bojuje do konce, jiný se poddá. Někdo zastává názor, že každý měsíc života stojí za to, jiný se ptá na kvalitu takto prodlužovaného života. Další se rozhoduje jestli náklady na léčbu stojí za to, jiný na to prostě nemá - a tady by se dalo opět citovat z legislativy - volně "že chovatel je povinen poskytnout léčbu" - zakony to prostě nevyřeší (nanejvýš poskytnout nějaké hodně imaginární mantinely).

Je to vždy o komunikaci mezi veterinářem a chovatelem, o znalosti zvířete, zdravotního stavu, možnostech léčby a reálně taky o finančních nákladech.

30.1.2021 21:04

"Toto žádný zákon nevyřeší - pokud bychon se drželi citovaného, tak bychom u nevyléčitelných nemocí léčbu ani nezačali a rovnou bychom mohli zvíře, zcela v souladu se zákonem, utratit. Přesto se tak,, samozřejmě neděje."

za těmi nevyléčitelnými nemocemi chybí to B a to je:
"jsou-li pro další přežívání spojeny s trvalým utrpením"
a hned to vypadá jinak, že......

31.1.2021 07:19
Happy1234

XXX.XXX.107.9

Ale vieme, nakolko to zviera trpí, ked sú to bojovníci a malú alebo aj stredne tažkú bolest nedajú najavo? Vysledky môžu byt pri chronickych chorobách uspokojivé, ale ako sa cíti pes, ktory vie statočne maskovat? Ako môžme vediet, že netrpí ako je v zákone? Čo i len strednou bolestou a možno každy den, ale nedá to najavo a premáha sa? To nie je nič príjemné...

31.1.2021 09:23

jako fakt si myslíš, že malá nebo středně velká bolest je důvodem k utracení?
Kolik z nás trpí trvalými bolestmi a žijeme a žijeme rádi!
Věř, že trpící zvíře poznáš......

31.1.2021 09:25

malá nebo střední bolest je léčitelná.

31.1.2021 09:28
marushka

XXX.XXX.11.118

Já už jsem za svůj kynologický život zažila hodně příběhů.. Od lidí, kteří se svého psa potřebovali zbavit, přes lidi, kteří dle mého názoru ukončili život svého zvířete příliš brzy, protože se po zjištění onemocnění báli, že pes bude trpět až po lidi, kteří naopak nebyli schopni život psa ukončit, ač zcela evidentně trpěl.. Sama jsem 3x byla v situaci, kdy jsem rozhodovala, kdy je čas.. pořád a vždy je to hlavně o svědomí majitele zvířete.. veterinář samozřejmě může u zjevně zdravého psa euthanasii odmítnout.. ale přesně jak píše bodlinka.. jak ten pes dopadne potom? Kulovnicí do hlavy?

31.1.2021 10:21
PumaCZ

XXX.XXX.35.252

janaa napsal(a):

"v rodině jsme měli psa s rakovinou průdušek, tam bylo jasné,že ačkoli je pes relativně v pohodě, ve chvíli,kdy nádor praskne,bude v utrpení umírat a než se člověk dostane na vet, pes se utopí vlastní krví. Čekat nebo ne?"

Tohle se nám stalo. Náš předchozí pes měl nediagnostikovaný tumor na srdci a jednoho dne ve dvě hodiny ráno mu prasknul. Nemohl dýchat, omdlíval. Vezli jsme ho hned na veterinu, která měla mít službu 24 hodin. Čekali jsme tam přes dvacet minut v mrazu, aby nám řekli, že tam nikdo není. Takže jsme psa zase naložili a jeli uplně na druhou stranu města na kliniku, kde jsme opět museli čekat, až přijede veterinářka. Udělala RTG a UZ, řekla nám, že se s ním máme rozloučit a uspala ho. Pro Barušáka to byly dvě hodiny utrpení, které si budu do smrti vyčítat.

Ačkoliv byl ještě večer před tím naprosto v pohodě, lítal jak pominutý, jedl s chutí, prostě absolutní radost ze života, nechala bych ho utratit, než aby si musel protrpět tohle všechno místo toho, aby umřel v klidu a důstojně ve svém pelíšku :(

31.1.2021 10:36

PumaCZ napsal(a):
"v rodině jsme měli psa s rakovinou průdušek, tam bylo jasné,že ačkoli je pes relativně v pohodě, ve chvíli,kdy nádor praskne,bude v utrpení umírat a než se člověk dostane na vet, pes se utopí vlastní krví. Čekat nebo ne?"

Tohle se nám stalo. Náš předchozí pes měl nediagnostikovaný tumor na srdci a jednoho dne ve dvě hodiny ráno mu prasknul. Nemohl dýchat, omdlíval. Vezli jsme ho hned na veterinu, která měla mít službu 24 hodin. Čekali jsme tam přes dvacet minut v mrazu, aby nám řekli, že tam nikdo není. Takže jsme psa zase naložili a jeli uplně na druhou stranu města na kliniku, kde jsme opět museli čekat, až přijede veterinářka. Udělala RTG a UZ, řekla nám, že se s ním máme rozloučit a uspala ho. Pro Barušáka to byly dvě hodiny utrpení, které si budu do smrti vyčítat.

Ačkoliv byl ještě večer před tím naprosto v pohodě, lítal jak pominutý, jedl s chutí, prostě absolutní radost ze života, nechala bych ho utratit, než aby si musel protrpět tohle všechno místo toho, aby umřel v klidu a důstojně ve svém pelíšku :(

No upřímně já si myslím, že jsem feňuli s osteosarkomem nechala odejít za včasu a jsem vděčná za každou minutu z těch 2,5 měsíce, které jsme spolu strávili po vyřčení té strašné diagnózy.
Ale pokud bych se měla nedejbože rozhodovat znovu, tak bych už psa nenechala po rentgenu probudit, ale rovnou uspat.
Ten strach a stres, že se jí zlomí noha, když nebudu doma a než se mi povede za sebe sehnat záskok, abych mohla přijet a ......měli jsme štěstí, že se tahle katastrofa nekonala, ale co kdyby jo....do smrti smrťoucí bych si to vyčítala.

31.1.2021 12:24

No upřímně já si myslím, že jsem feňuli s osteosarkomem nechala odejít za včasu a jsem vděčná za každou minutu z těch 2,5 měsíce, které jsme spolu strávili po vyřčení té strašné diagnózy.
Ale pokud bych se měla nedejbože rozhodovat znovu, tak bych už psa nenechala po rentgenu probudit, ale rovnou uspat.
Ten strach a stres, že se jí zlomí noha, když nebudu doma a než se mi povede za sebe sehnat záskok, abych mohla přijet a ......měli jsme štěstí, že se tahle katastrofa nekonala, ale co kdyby jo....do smrti smrťoucí bych si to vyčítala.

Jedna z našich fenek měla osteosarkom v necelých 5 letech, bylo to hrozné, pořád jsem tak nějak doufala, že je to snad omyl. Dávali jsme na ni hrozný pozor, žádné velké procházky. Byla tady asi ještě další 3 měsíce. Jakmile jsme zjistili na rtg, že metastázy jsou už i na srdci a na plicích, nechali jsme ji uspat. V noci už nemohla bolestí spát, ačkoliv brala vysokou dávku léků. Byla hrozně mladá, sotva vyrostla že štěněciho věku, ale nešlo to jinak se rozhodnout.

Pro Happy: Konečné rozhodnutí je vždycky na páníkovi, na veterináře bych to nesváděla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík