Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2021 10:25
martach

XXX.XXX.17.123

Dobrý den, měla bych dotaz.
Měli jsme pejska z útulku, po dvou dnech začal mít příznaky parvovirus a i přes léčbu veterinářem chudáček nepřežil.😭😭😟 A teď by mě zajímalo, čím můžu udělat dezinfekci bytu, bude stačit Savo a nebo si mám pořídit něco silnějšího?
Vím, že virus je celkem odolný.
Moc děkuji za odpověď.
Marta

13.2.2021 10:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

martach napsal(a):
Měli jsme pejska z útulku, po dvou dnech začal mít příznaky parvovirus a i přes léčbu veterinářem chudáček nepřežil.😭😭😟 A teď by mě zajímalo, čím můžu udělat dezinfekci bytu, bude stačit Savo a nebo si mám pořídit něco silnějšího?
Moc děkuji za odpověď.
Marta

Na tohle je bohužel jediná jistota vzít si už očkovaného psa, který je v plné imunitě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2021 10:36

martach napsal(a):
Moc děkuji za odpověď.
Marta

Savo by mělo stačit.

13.2.2021 10:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Savo by mělo stačit.

To bude ale asi dost rébus vyčistit všechno tak, aby byla jistota, že není nic kontaminované - nejen to, kde se štěně pohybovalo, ale také všechno, čeho se po kontaktu se štěnětem dotýkali, zahradu atd. (třeba ani botám se asi savo úplně líbit nebude 🤔).

Já bych asi neměla odvahu si do takového prostředí pořídit štěně, které není v imunitě.

13.2.2021 11:09

chlorová dezinfekce ve větší koncentraci parvovirus zabije, ale to je informace použitelná třeba pro veterinární ordinaci nebo hospit, ne pro domácnost, kde je povrch mnohem členitější, nejsou tam všude kachličky a jednotvárné omyvatelné povrchy, ale i věci, které savem zničíte, textilie, čalounění a místa, kam se nedostanete.

13.2.2021 11:16

Jak dlouho parvovirus na površích přežívá? Za jak dlouho je možné štěně přivézt bez rizika?

13.2.2021 11:18
martach

XXX.XXX.122.102

To by mě také zajímalo.

13.2.2021 11:26

to se hrozně těžko měří, protože záleží na tom, na jakých površích, také na teplotě, případnému slunci a tak a že virus přežije ještě neznamená, že je tam dostatečně velká infekční dávka

ale několik měsíců počítejte určitě

údajně roky, pokud je v suchu a nesvítí na něj UV

13.2.2021 11:35
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Jen takový nápad... Nedal by se použít emitor UV záření (nebo třeba „horské sluníčko“) pro dezinfekci domácnosti?

13.2.2021 11:39

Dasvo napsal(a):
Jen takový nápad... Nedal by se použít emitor UV záření (nebo třeba „horské sluníčko“) pro dezinfekci domácnosti?

musela by to být správná mašina, různým těm hobby věcem nějak nevěřím. stejně tak by fungoval parní čistič, ale profi, co opravdu pouští horkou páru a ne 60 stupňů.

13.2.2021 12:48

Takže podlehy savem, koberce, čalounění parním čističem a na závěr na všechny štěrbiny horské sluníčko. Pak otevřít všechna okna a nechat vymrznout.

13.2.2021 12:59
impact

XXX.XXX.37.11

Hm, tak já dovezla štěňata s parvou. Byli venku v kotci. Po štěňatech (přežila jedna z pěti) jsme kotce komplet zbourali, aj s podlahou a postavili úplně nový. Ale úplně nový, od základu. Boudy po dobu stavby plavaly v Savu. Doslova v něm plavaly.

Pak jsme dovezli další štěňata a plesk, do tejdne zas jenom jedno z pěti.

Trvalo mi to víc jak čtyři roky, než jsem si lajzla dovézt neproočkovaný štěňata. Klep klep klep...

13.2.2021 13:05

Takže podlehy savem, koberce, čalounění parním čističem a na závěr na všechny štěrbiny horské sluníčko. Pak otevřít všechna okna a nechat vymrznout.

mráz tomu nevadí, takže...

13.2.2021 13:06

impact napsal(a):
Hm, tak já dovezla štěňata s parvou. Byli venku v kotci. Po štěňatech (přežila jedna z pěti) jsme kotce komplet zbourali, aj s podlahou a postavili úplně nový. Ale úplně nový, od základu. Boudy po dobu stavby plavaly v Savu. Doslova v něm plavaly.

Pak jsme dovezli další štěňata a plesk, do tejdne zas jenom jedno z pěti.

Trvalo mi to víc jak čtyři roky, než jsem si lajzla dovézt neproočkovaný štěňata. Klep klep klep...

z hlíny nebo trávy to nejde dolů ničím, leda opravdu počkat ty roky.

13.2.2021 13:06

do štěrbin se právě nedostane nic. a čím pořešíte stěny? pokud tam nejsou kachličky, tak nijak.

13.2.2021 13:10
impact

XXX.XXX.37.11

Mám dlažbu a denně to splachuju vodou se savem. Dělala jsem to i každej den během stavby, když nebyl zrovna moc bordel po zemi. Nevím. Možná to byla náhoda. Ale jistý bylo, že to chytli až u mě.

13.2.2021 13:33
Štefan1

XXX.XXX.208.238

... anebo si přivést naočkované štěně ... pro jistotu už s druhým přeočkováním ... tedy poněkud starší.

Samozřejmě to by bylo třeba domluvit s chovatelem.

13.2.2021 17:03
Amykk

XXX.XXX.191.210

Ja mam fenku, ktorá mala parvovirózu. Našťastie sa z toho dostala.... ja úplne neviem ako to funguje ale fenka bola zaočkovaná (niekoľko krát) a napriek tomu parvo dostala...
K tej dezinfekcii. My sme teda veci co sa nedajú dezinfikovať jednoducho vyhodili (ak to samozrejme neboli drahé záležitosti)... ale stenu asi nevyhodíte :)

14.2.2021 21:31
Sis

XXX.XXX.26.73

A co F10 desinfekci? Je i na různé druhy virů

14.2.2021 21:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Sis napsal(a):
A co F10 desinfekci? Je i na různé druhy virů

Je úplně jedno, co použijete za desinfekci, když nedokážete z výše uvedených důvodů vydezinfikovat všechno, co může být kontaminované.

14.2.2021 21:44
Sis

XXX.XXX.26.73

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Je úplně jedno, co použijete za desinfekci, když nedokážete z výše uvedených důvodů vydezinfikovat všechno, co může být kontaminované.

Já že se dá použít právě úplně na vše včetně krmiv

14.2.2021 21:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Sis napsal(a):
Já že se dá použít právě úplně na vše včetně krmiv

Akorát k tomu, aby se Vám nakazilo nové štěně stačí jedny boty na které si nevzpomenete (nepř. příbuzného, co občas zajde na návštěvu), místo na zahradě, kde se nemocné štěně venčilo, nebo jiná prkotina, která Vás ani nenapadne, a nespasí Vás ani nejlepší desinfekce na zeměkouli 🤔

15.2.2021 05:47
Sis

XXX.XXX.26.73

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Akorát k tomu, aby se Vám nakazilo nové štěně stačí jedny boty na které si nevzpomenete (nepř. příbuzného, co občas zajde na návštěvu), místo na zahradě, kde se nemocné štěně venčilo, nebo jiná prkotina, která Vás ani nenapadne, a nespasí Vás ani nejlepší desinfekce na zeměkouli 🤔

Děkuji, nikdy jsem neřešila a doufám, že ani nebudu muset...

15.2.2021 08:16
PumaCZ

XXX.XXX.112.252

My jsme kupovali barák po nechutných lidech, so tu měli psy na kšeft ala soukromý útulek. A jelikož jsme si pořizovali ve stejné době Hachiho, vystříkávala jsem kompet barák i zahradu dezinfekcí Virkon S. Nevím, zda tu někdy parvu měli, ale Hachi ji naštěstí nedostal. Ale u nás to šlo lépe, jelikož barák byl až na starou kuchyň prázdný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík